Kaminfläkt TEST: 7 bästa cirkulationsfläktarna vi testat 2024

Vill du ha bättre spridning av värmen från brasan så är det inte många klick på internet som krävs innan du inser att det du behöver är en kaminfläkt.

De här produkterna ger en effektiv fördelning av värmen, och dessutom blir temperaturen jämnare.

Det finns dock en uppsjö olika kaminfläktar med olika styrkor och svagheter. I det här testet har våra experter tittat närmare på sju olika kaminfläktar, som alla är bra på sitt sätt. En av dem blir dessutom utnämnd till ”bäst i test”, då vi anser att den är bäst överlag.

Visa hela +

Rubicson Kaminfläkt 4 blad

Prispressad kaminfläkt med bra effekt för pengarna

kaminflakt-rubicson-bast-i-test
Typ: Kaminfläkt enkel Temperaturområde: 60-345 °C Storlek 160x211x120 mm. Vikt: 980 gram Elmotor: Nej Lanserad: 2022

9.3 PRISVÄRD
8.7 PRESTANDA
7.8 FUNKTIONER
8.2 BYGGKVALITET

 

Billig kaminfläkt med fyra stora fläktblad

Rubicson Kaminfläkt 4 blad blir bästa kaminfläkt på grund av dess fördelaktiga pris. Det är en ganska stor inbyggd fläkt bestående av fyra blad. Eftersom den är ganska stor så fångar den blicken, men samtidigt har den en minimalistisk design så det gör inte så mycket. Den är tillverkad av anodiserad aluminium och känns både lätt och välbyggd på samma gång.

Fläkten ger en god effekt när kaminfläktens motor väl kommit igång. Den är värmedriven, så det krävs varken batterier eller sladd. Foten värms upp av din braskamin eller spiskassett och vid ungefär 75-80 grader börjar den bli effektiv. Men du behöver upp i runt 200 grader för att den ska snurra på i ett riktigt bra tempo för att kunna täcka ett lite större rum.

Kaminfläkten från Rubicson står ganska stadigt på sin fot under rotation. Den surrar lite lätt men inte så att vi störs. Vikten känns optimal, inte för tung inte för lätt.

Rubicson Kaminfläkt 4 blad blir bäst i test på grund av att den kombinerar ett attraktivt pris med effektiva fläktblad, och för att den är så lättplacerad.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Voda värmedriven spisfläkt 4 blad

Stark kaminfläkt med dubbla fläktar för effektiv värmespridning

kaminfläkt-voda-4-blad-test
Typ: Kaminfläkt enkel Temperaturområde: 65-345 °C Luftflöde: 390 m³/timme Storlek 120x210x230 mm Vikt: 1,1 kg Elmotor: Nej Lanserad: 2017

9.3 PRISVÄRD
8.9 PRESTANDA
7.0 FUNKTIONER
8.9 BYGGKVALITET

 

En pålitlig kaminfläkt med bra luftflöde och kompakt fot

Voda värmedriven spisfläkt 4 blad (VDSF654B) är en väldigt tyst och lättanvänd kaminfläkt för vardagsrummet. Den har en simpel design men står stabilt på plats eftersom den är av metall och väger strax över kilot. Kaminfläkten är större än vad vi först förväntat oss, men den passar in snyggt på kaminen.

Luftcirkulationen som denna kaminfläkt ger räcker gott och väl för att förflytta värmen i rummet så att du får en behaglig och jämn spridning relativt fort även i ett större rum. Komforten i rummet ökar. Riktar du den mot soffan kommer värmen som en behaglig bris.

Den startar på utlovad temperatur utan att vi behöver putta igång den. Sedan går den som en klocka när den kommit upp ett par 50 grader över den temperaturen.

Voda värmedriven spisfläkt 4 blad blir bästa billiga kaminfläkt eftersom den har ett rimligt pris och samtidigt gör att du får härlig värme i hela rummet. Den passar dig som har en tajt budget.

Fri frakt, snabb leverans hos:

VidaXL Kaminfläkt 4 blad

Hög kaminfläkt med stabil fot

kaminflakt-vida-xl-test
Typ: Kaminfläkt enkel Temperaturområde: 50-300 °C Luftflöde: Storlek 180x225x95 mm Elmotor: Nej Lanserad: 2017

9.6 PRISVÄRD
9.2 PRESTANDA
8.7 FUNKTIONER
9.2 BYGGKVALITET

 

En kaminfläkt med låg ingångstemperatur och hög byggkvalitet

VidaXL Kaminfläkt 4 blad är en utmärkt kaminfläkt för vardagsrum och kök med braskamin, spisinsats eller vedspis eftersom den bygger mer på höjden än vad den bygger på bredd och djup. Den tar inte upp särskilt mycket plats, men har ändå ett bra arbetsområde.

Som du säkert redan förstått av namnet har denna kaminfläkt fyra blad. Har du ett normalstort rum sprider den effektivt värmen redan efter det att foten kommit upp i runt 70 grader, ett mycket bra betyg.

VidaXL Kaminfläkt 4 blad passar dig som vill att värmen från braskaminen eller annat värmekälla sprider sig ut i rummet så effektivt som möjligt, utan att priset för detta blir för högt.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Mustang Kaminfläkt 4-vingad

Kaminfläkt med magnetfäste för skorstenen

kaminflakt-mustang-test
Typ: Kaminfläkt enkel Temperaturområde: 65-345 °C Luftflöde: Ingen uppgift Storlek 145x145x130 mm Elmotor: Nej Lanserad: 2021 Passar rör: 115-200 mm

8.7 PRISVÄRD
8.8 PRESTANDA
8.9 FUNKTIONER
8.2 BYGGKVALITET

 

En kaminfläkt som monteras på rökröret

Mustang kaminfläkt är en traditionell kaminfläkt med ett lite annorlunda fäste. Istället för att placera den på själva kaminen så sätter du den på röret. Det är ett magnetfäste. 

Initialt är vi lite tveksamma till hur bra den kommer att hålla sig på plats när fläkten väl börjar rotera, men vi blir snabbt positivt överraskade. Fördelen med att ha den på röret är förstås att du lätt kan torka av braskaminens ovansida.

Denna kaminfläkt från Mustang har fyra fläktblad. Den ger bra spridning av värmen i ett normalstort vardagsrum. Den ska gå igång vid 75 grader, men det beror lite på hur genomtänkt din placering är. Vi skulle säga att den är som mest effektiv när den tar sig över 150 grader och uppåt.

Mustang kaminfläkt 4-vingad är en bra kaminfläkt för dig som vill hålla rent på kaminen.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Sunwind Airflow 928

Stark kaminfläkt med dubbla fläktar för effektiv värmespridning

kaminflakt-sunwind-airflow-928-test
Typ: Kaminfläkt dubbel Temperaturområde: 65-345 °C Luftflöde: 390 m³/timme Storlek 160x211x120 mm. Vikt: 2 kg Elmotor: Nej Lanserad: 2016

9.6 PRISVÄRD
9.3 PRESTANDA
9.0 FUNKTIONER
9.1 BYGGKVALITET

 

En pålitlig kaminfläkt med bra luftflöde och kompakt fot

Sunwind Airflow 928 blir bästa lyxiga kaminfläkt eftersom den kombinerar dubbla effektiva fläktar med en låg bygghöjd och en kompakt fot utan att för den sakens skull få dålig balans. Det gör att det är lätt att få plats med den även i mer begränsade utrymmen, samtidigt som den ger riktigt bra luftcirkulation.

Varje fläkt har fyra fläktblad, och de två fläktarna drivs av varsin motor som startar genom att foten på fläkten värms upp till minst 60 grader. Våra tester visar att den ofta måste upp i 70 grader innan den faktiskt börjar rotera på en rimlig nivå, men att den därefter blir mer och mer effektiv. När du närmar dig 150 grader har du en riktigt bra spridning av värmen i rummet. Ljudnivån är dock försumbar, du kan absolut ha igång den samtidigt som du lyssnar på musik eller läser en bok.

En fördel med den kompakta storleken på Sunwinds kaminfläkt är att den även kan användas i inbyggnadsspis. Vi testar den också på en vedspis i ett kök och det fungerar precis lika bra som på braskaminen.

Sunwind Airflow 928 är den kaminfläkt som blir bästa premium på grund av storleken, driftsäkerheten och den effektiva spridningen.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Sunwind Kaminfläkt Airflow 909

Kaminfläkt som även fungerar på kaminer med täljsten

kaminflakt-airflow-909-taljsten-1024x923
Typ: Kaminfläkt 3-blad Temperaturområde: 48-345 °C Luftflöde: 306 m³/timme Storlek 160x130x192 mm Vikt: 660 g Elmotor: Nej Lanserad: 2018

8.9 PRISVÄRD
9.0 PRESTANDA
9.2 FUNKTIONER
9.4 BYGGKVALITET

Kaminfläkt med låg aktiveringstemperatur

Sunwind Kaminfläkt Airflow 909 är en kaminfläkt för täljstenskaminer (och förstås även andra kaminer). Det som skiljer den från andra kaminfläktar är att den har lägre aktiveringstemperatur.

Täljstenar blir inte lika varma som andra material och därför krävs en kaminfläkt som börjar snurra redan på en lägre temperatur. Det gör denna. Utlovade 48 grader är dock under perfekta förutsättningar, vi skulle säga att den då behöver lite draghjälp. Men runt 55-60 grader är den igång och snurrar.

Sunwind Kaminfläkt Airflow 909 ger en bra och effektiv spridning av luften när den snurrar på hög effekt. För att detta ska ske behöver den komma upp lite i arbetstempo. Initialt är det en beskedlig fläkt, men efter en stund fläktar den på bra. Det beror också lite på hur du placerar den på kaminen eller vedspisen, så du kan behöva experimentera lite med bästa möjliga position.

Byggkvaliteten är riktigt bra. Den är av aluminium och har en stabil och väl avvägd fot som gör att den står bra även när den går på maximal effekt.

Sunwind Kaminfläkt Airflow 909 fungerar utmärkt på vår testade kamins täljstenar. Den har också en uttalat lägre aktiveringstemperatur än andra kaminfläktar vi har testat. Spridningen är dessutom bra när den väl har kommit igång.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Lico Kaminfläkt 2 Blad

Liten kaminfläkt med bra luftflöde och fräck design

kaminflakt-lico-test
Typ: Kaminfläkt enkel Temperaturområde: 60-345 °C Luftflöde: 180 m³/timme Storlek 130x210x110 mm Vikt: Ingen uppgift Elmotor: Nej Lanserad: 2020

8.9 PRISVÄRD
8.4 PRESTANDA
7.7 FUNKTIONER
8.1 BYGGKVALITET 

Liten kaminfläkt som drivs av värme och sedan sprider värmen bra

Lico Kaminfläkt 2 Blad är en liten kaminfläkt med en fläkt som har en lite annorlunda design på sina fläktblad. Den har bara två fläktblad men är inte mindre effektiv än de modeller i samma storleksklass och prisklass som har fyra. Det gör att den minimalistiska designen ändå kommer till sin rätt.

Testet visar att kaminfläkten triggas igång på samma värme som testvinnaren Airflow 928, men att den – som väntat – inte ger riktigt samma luftflöde. Sett till pris och storlek är den dock ett riktigt bra köp för att vara en så liten kaminfläkt. Luftflödet är bra för ett mindre rum. Exempelvis är den utmärkt på en vedspis i ett kök, eller för att få cirkulation mot soffgruppen i ett vardagsrum.

Lico Kaminfläkt 2 Blad blir bäst liten kaminfläkt eftersom den kombinerar en minimalistisk och lyxig design med hög byggkvalitet och bra spridning.

Fri frakt, snabb leverans hos:

FAQ: Kaminfläkt – Vanliga frågor och svar

Hur fungerar en kaminfläkt?

En kaminfläkt fungerar genom att dess fläktar börjar rotera på grund av att värmen gör att den kan alstra ström. En generator på insidan skapar ström av värmen från fläktens fot, generatorn driver motorn som i sin tur roterar fläkten. Detta kallas för en termoelektrisk effekt, där termo står för värme. Kaminfläkten sprider således värmen från kaminen ut i rummet med hjälp av energin som blir av värmen när du eldar.

Varför snurrar inte min kaminfläkt?

Om kaminfläkten inte snurrar beror det mest troligt på att du har för dålig värme i förhållande till fläktens aktiveringstemperatur. Det är kaminfläktens fot som ska bli varm nog. Mät upp temperaturen på ytan som kaminfläkten står på, om den är svalare än lägstavärdet som tillverkaren anger för fläkten måste du antingen elda så att kaminen blir varmare eller köpa en fläkt med en annan aktiveringstemperatur. I vissa fall kan det räcka att flytta kaminfläkten till en varmare plats.

Varför ska jag köpa en kaminfläkt?

Du bör köpa en kaminfläkt om du saknar bra luftflöde i rummet där du har din braskamin. Kaminfläkten sprider ut värmen i rummet så att du får en jämn och behaglig temperatur i hela rummet, istället för att värmen stannar precis i anslutning till braskaminen.

När elpriserna är höga är braskamin eller vedspis en bra kompletterande värmekälla i huset eller lägenheten, och kaminfläktar drivs sällan på el via sladd utan går istället igång på grund av värmen från ugnen. Så de gör din braskamin mer effektiv som uppvärmningskälla i din bostad. Dessutom är den lite extra bra när det är elavbrott och din primära värmekälla ligger nere.

Är kaminfläktar miljövänliga?

Då dom flesta kaminfläktar enbart drivs av varm luft som kommer ifrån kaminen så är kaminfläkten ett väldigt bra alternativ när det kommer till att vara en miljövänlig produkt. Så har man lite ångest för miljön så kan man luta sig tillbaka då en kaminfläkt är påverkar miljön minimalt samtidigt som den effektiviserar värme vilket gör att man sparar massa pengar på tråkiga elräkningar.

Köpa kaminfläkt – köpråd

Den som ska köpa en kaminfläkt bör först mäta upp ytan som finns tillgänglig på kaminen eller vedspisen, och därefter se vilka kaminfläktar som passar in på ytan. De bör även läsa tester så att de vet att den fläkt de köper faktiskt fungerar. Ett tips kan vara att elda i kaminen och mäta temperaturen på ytan där spisfläkten ska stå, så att du ser vilken temperatur den kommer upp i och därmed vilka kaminfläktar som kan tänkas passa.

Checklista: Tänk på det här när du köper kaminfläkt

  • Temperatur för aktivering. Varje tillverkare anger i specifikationen vid vilken temperatur som en kaminfläkt aktiveras, och vid vilken den ger som bäst effekt. Vissa modeller är dessutom gjorda för särskilda material, det finns exempelvis kaminfläktar som säger sig vara extra effektiva om de placeras på täljsten.
  • Storlek. Många vill ha en stor fläkt för att få bra effekt (luftcirkulation), men tänk på att kaminfläkten också måste rymmas på ovansidan, eller i omedelbar närhet, av din braskamin eller vedspis eftersom det är värmen i foten som aktiverar den (och värme stiger).
  • Antalet fläktar i kaminfläkten. Har du plats för det – och rummet där kaminen står är stort – kan det vara bra att satsa på en kaminfläkt med flera fläktar inuti. Det finns både enkelfläkt, dubbelfläkt och trippelfläkt. Den sistnämnda har ofta två fläktar åt ena hållet och en fläkt åt andra hållet.
  • Ljudnivå. En fläkt som snurrar kommer onekligen att låta, men de kan låta olika mycket. Vissa kaminfläktar låter mer än vad som är godkänt, andra ger bara ett lätt surr ifrån sig. Eftersom den inte har en motor som driver den kommer de allra flesta att hålla en godtagbar ljudnivå.

Så testar vi varje kaminfläkt

Vi testar varje kaminfläkt genom att installera den såsom tänkt och sedan mäta upp vid vilken temperatur den aktiveras, hur bra den fläktar och vilken ljudnivå den ger ifrån sig. Varje fläkt testas under ett par veckor i två olika miljöer, dels i en miljö med braskamin av plåts, dels i en med braskamin med täljsten.

Vi testar varje cirkulationsfläkt vid olika värmenivåer för att se hur värmen påverkar effekt och övriga värden.

Andra faktorer vi tar hänsyn till är exempelvis garantier, byggkvalitet och storlek. Slutbetyget sätts utifrån hur prisvärd spisfläkten är, helt enkelt hur mycket kaminfläkt du får för pengarna.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Carl Eriksson
Test-Piloterna
Logo