Bästa kylplatta för laptop 2024: TEST av 4 coolers som kyler din dator

Alla som suttit med en bärbar dator i knäet är plågsamt medvetna om hur varma de blir. Det här påverkar inte bara ditt välbefinnande utan även datorns prestanda och livslängd. Vattenkylning av en bärbar dator blir ju dessutom en tuff nöt att knäcka, så vad gör man?

Lösningen stavas kylplatta. De här produkterna ger i bästa fall inte bara din dator en frisk fläkt, utan utgör även ett mer stabilt underlag att placera din maskin på.

Det finns mängder av produkter att välja mellan. De fyra produkterna här nedanför har vi valt ut för att de är bra på olika saker. Allt för att du ska få lite lättare att välja rätt produkt.

Visa hela +

Klim Cyklone Kylstativ – BÄST I TEST

Kylplatta med fem kraftfulla fläktar och reglerbar höjdinställning

klim-cyklon-kylplatta
För laptops upp till: 19″ Drivs via: USB Fläktar: Ja, 5 st Luftflöde: Ja Portar: 2 st USB Storlek: 41,4×3,3×29,3 cm

9.4 PRISVÄRD
9.8 ANVÄNDARVÄNLIGHET
9.7 FUNKTIONER

8.6 BYGGKVALITET

 

Välbyggd kylplatta som dubblar som stativ till din laptop

Klim Cyclone Laptop Cooling Pad är både en kylplatta och samtidigt ett stativ med reglerbar höjd i åtta steg. Du får på det viset två produkter i ett. Men det är inte varför vi kommit att uppskatta den här kylplattan så mycket, utan orsaken till det är hur bra denna cooling pad kyler ner datorn.

Vår testdator, som har sitt luftintag undertill och normalt sett en rejäl värmeutveckling vid hög arbetsbörda, får temperaturen sänkt med hela 24 grader.

Klim Cyclone kylplatta är även bra på så vis att den har dubbla USB-portar. Den ena används för att driva kylplattan, den andra för att ersätta det USB-uttag som blev upptaget på din laptop.

Ytterligare ett plus för denna produkt är att den har hela fem fläktar som du kan reglera hastigheten på. Behöver du inte full fräs kan du ställa ner hastigheten och därmed få lägre ljudutveckling. Detta är en kanonprodukt som är riktigt prisvärd.

Klim Cyclone Laptop Cooling Pad blir bäst kylplatta för laptop eftersom den gör sitt jobb med utmärkt resultat men även fungerar som ett praktiskt stativ – allt detta till ett rimligt pris.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Plexgear Twin Cool Kylplatta – BÄSTA BILLIGA

Prisvärd kylplatta för laptop som kyler effektivt

Plexgears kylplatta testas
För laptops upp till: 17″ Drivs via: USB-A Fläktar: Ja, 2 st Luftflöde: 250 m³/h Portar: 1 USB för inkoppling, 1 USB fri Storlek: 36×4,5×28 cm

9.3 PRISVÄRD
9.6 ANVÄNDARVÄNLIGHET
9.5 FUNKTIONER

7.4 BYGGKVALITET

 

Dubbla fläktar för bästa kylning

Plexgear Twin Cool Kylplatta är en kylplatta med dubbla fläktar. Den drivs via USB så du kan koppla den direkt till datorn, inga andra skrymmande sladdar. På sidan hittar du sedan en extra USB-port som ersätter den i datorn, så att du inte förlorar en port genom att koppla in kylplattan. Kylningen från plattan är riktigt bra, vi sänker temperaturen med drygt 14 grader. Den ger ett bra luftflöde undertill som håller datorn ventilerad och transporterar bort varm luft. Dessutom passar denna kylplatta laptops upp till 17 tum, dock gör den sig bäst upp till 15 tum.

En klar fördel med Plexgear Twin Cool är att den har knappar för att sätta på och stänga av den. Du slipper trassla med sladden varje gång. Dess enda egentliga nackdel är att fläktarna låter en del. Men oftast använder du kylplatta när du utför krävande uppgifter som annars skulle dra igång datorns fläktar på max, och då använder du vanligen headset i vilket fall som helst. Har du behov av att kyla datorn och bespara den onödigt slitage från för hög värme så gör denna kylplatta jobbet till ett riktigt pangpris.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Svive XMM4 Laptop-kylare – BÄST PREMIUM FÖR 17″

En rejäl kylplatta för laptops med stora behov av kylning

svive-xmm4-kylplatta
För laptops upp till: 17″ Drivs via: USB Fläktar: Ja, 4 st Luftflöde: Ja Portar: 2 st USB Storlek: 40,8×2,9×28,7 cm

8.9 PRISVÄRD
8.7 ANVÄNDARVÄNLIGHET
7.4 FUNKTIONER

8.2 BYGGKVALITET 

Fyra fläktar med justerbar hastighet

Svive XMM4 Laptop-kylare är en kylplatta som kommer med fyra inbyggda fläktar. Den låter en del när de går på max, men inte övermäktigt mycket utan mer vad man kan vänta sig av en kraftfull kylplatta. Kylningen är bra. Vi får ner temperaturen på datorns undersida med drygt 18 grader.

Något vi verkligen gillar med Svive XMM4 är att du kan justera hastigheten på fläktarna. Det gör att du kan ställa ner prestandan när du inte behöver lika mycket kylning, och därmed få en tystare och mer behaglig arbetsmiljö – exempelvis om du vill kunna spela utan headset.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Targus Kylplatta – BÄST FÖR KONTORET

Minimalistisk konstruktion som inte tar upp något blickfång

targus-kylplatta
För laptops upp till: 17″ Drivs via: USB Fläktar: Ja, 2st Luftflöde: Ja Portar: 1 Storlek: 38x5x31 cm

4.6 PRISVÄRD
6.3 ANVÄNDARVÄNLIGHET
4.7 FUNKTIONER

8.2 BYGGKVALITET

Ergonomiskt utformad kylplatta med stilren design

Targus kylplatta för bärbar dator är en kylplatta för lite enklare behov. Den gör sig bäst på kontoret, eller i andra miljöer där man vill ha en kylplatta som är mer diskret i sin design. Här finns inte en massa LED-dioder eller synliga fläktar. Istället handlar det om en ergonomiskt utformad platta som datorn ligger stabilt på. Inte ens vid hårt hamrande glider den runt.

Nackdelen med Targus kylplatta och laptopstativ är att den inte kyler särskilt effektivt. Du får en ganska tyst arbetsmiljö, men kylningen är begränsad till ett par grader. För dig som har lite mindre behov räcker den gott. Men har du en speldator vars underrede bränner dig bör du leta vidare. Denna är mer utformad för laptops för kontoret, där man vill sänka värmen lite och få ner bullret från datorns fläktar.

Fri frakt, snabb leverans hos:

FAQ: Kylplatta för laptop – Vanliga frågor och svar

Vad är en kylplatta för laptop?

En kylplatta för laptop är en platta som ofta – inte alltid – innehåller fläktar vars jobb är att transportera kall luft till datorns undersida och leda bort datorns varma luft. Målet är att hålla datorn kyld så att inte komponenterna i den tar skada av värmeutveckling. När en laptop blir väldigt varm slits hårdvaran inuti hårt och då försämras livslängden för datorn. Kylplattan gör att så inte sker.

Så testar vi kylplatta för laptop

När vi testar kylplattor för laptops så börjar vi med att mäta upp hur varm laptopen blir utan kylplatta. Därefter låter vi den arbeta på varje kylplatta och mäter löpande hur temperaturen förändras. Vi mäter även fläktens ljudnivå, både på kylplattan utan datorn och hur den påverkar fläkten i datorn.

Utöver olika mätvärden uppskattar vi även sådant som byggkvalitet, garantier och hur kylplattan påverkar ergonomi och datorupplevelsen.

Det är trots allt en smartklocka för barn och som sådan ska den vara smart nog för att barnet ska ha nytta av den, men samtidigt ha möjlighet till begränsningar så att inte barnet nyttjar klockan på ett skadligt sätt.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Carl Eriksson
Test-Piloterna
Logo