Skaftdammsugare TEST: Dreame T20

Dreame-T20-Intro

”Riktigt prisvärd skaftdammsugare för lägenheter och mindre hus

Kommentar från recensenten

Drifttid: 64 min (Eko) 11:30 min (Turbo) Storlek (HxLxB): 120,5×26,6×25 cm Dammbehållare: Ja påslös, 0,60 l

Hur bra är den?

Dreame är inte ett nya när det kommer till skaftdammsugare, men en av få tillverkare som gör skaftdammsugare med bra prestanda till lågt pris. Dreame T20 är en av de billigare av de nyare modellerna. Drifttiden på upp till 64 minuter i ekoläget är kanon för den som bor i lägenhet eller ett mindre hus. Det följer med en uppsjö av olika munstycken och skaft där dom flesta ger mervärde. Det som vi dock tycker skulle behövas är en snabbare uppladdningstid samt en större display för personer som ser dåligt.

DENNA-STORLEK-HEMSIDAN
Plus
 • Bra batteritid på ekoläge
 • Gott städresultat
 • Funktionella munstycken
Minus
 • Relativt lång uppladningstid
 • Liten display

Testresultat

Städresultat ?

8.2

Dreame-T20-städresultat
 • LÄGEN Eko, auto, turbo
 • SUGKRAFT
 • DAMMBEHÅLLARE 0,60 l
 • HEPA Ja

Lägen
Med Dreame T20 finner du tre olika lägen där du finner Eko, auto samt turbo. Vi finner att ekoläget gör sig väl men att då och då finner vi att turboläget är det som är det mest effektiva – speciellt när det gäller tyngre damm och smuts såsom mjöl och liknande. Autoläget fungerar sisådär. Ibland känner T20 av att läget behöver ändras, men ibland inte. Den borde exempelvis gå upp i kraft när det blir mer smuts på golvet eller när vi kör den över en matta, men det är långt ifrån alltid som den märker av detta.

Mattor
T20:s sugkraft är en av dess styrkor. Skaftdammsugaren är ganska billig, men klarar ändå av att städa upp smulor ur mattor med lugg. Här har du även fördel i att det följer med så många olika munstycken. Många av dom fungerar otroligt väl på mattor, så även om du inte får upp allt när du dammsuger med det vanliga munstycket kan du snabbt switcha till ett kortare alternativt ett snävare munstycke och få upp hundhår, damm och liknande.

Trösklar, lister
När det kommer till trösklar samt kanter finner vi ett gott resultat och vi finner aldrig att det är svårt att få rent. När det kommer till lister finner vi även där ett gott resultat.

Möbler, katthår, hundhår
Hår från djur eller människor finner vi att vi får upp utan större problem, dock föredrog vi att köra på Turboläget när vi dammsög ytor såsom soffan eller mattan, annars blev det inte helt rent.

Användarvänlighet ?

8.0

Dreame-t20-användarvänlighet
 • ENSTEGSTÖMNING Ja

Underhåll
Dreame T20:s underhåll är enkelt. Med ett enkelt knapptryck tömmer man behållaren. Man får vara noga dock att man antingen har den över en papperskorg alternativt håller den upp och ner så att inte allt damm åker ut på golvet. Du har även ett tvättbart hepa-filter som du kan ta ut och tvätta. Filtret i sig behöver alltid torka runt 24 timmar efter tvättning så att man inte sätter tillbaka filtret på en gång.

Funktioner
Mycket är ganska standardiserat och vi finner att det medkommande stativet för dammsugaren samt munstyckena gör sig väl när man väl fått upp den på väggen. Det kan kännas lite knepigt i början vilka munstycken som ska vara vart, men när man väl klurat ut det finner vi att allt känns logiskt och enkelt.

Byggkvalitet & Design ?

7.8

Dreame-T20-byggkvalitet
 • VIKT 1,72 kg
 • AUTOMATISK GAS Nej
 • MATERIAL Uteslutande plast

Utseende
Utseendemässigt finner vi en skaftdammsugare som har ett relativt vanligt utseende och som inte utmärker sig supermycket. Vi finner en display som visar batteritid samt vilket läge du ställt in den på. Displayen i sig känns skarp men vi hade gärna haft en lite större storlek på den då ikonerna och texten kan kännas lite liten ibland.

Byggkvalitet
Byggkvaliteten är hygglig. Som alltid är det mesta i plast, dock finner vi inget som känns rangligt, tunt eller liknande. Vi hade dock kanske velat att dom två knappar som finns på displayen hade något sorts mönster så att det både är lättare att hitta samt att fingrarna inte glider runt.

Vikt
Viktmässigt finner vi en vikt på 1,72 kg utan externa munstycken och om vi jämför snabbt med exempelvis Dyson V15 vilket är i två helt olika klasser men där vi finner att Dyson V15 har en vikt på 2,7 kg vilket är hela 1 kg mer vilket märks när man jämför dom två i praktiken.

Drifttid ?

7.4

Dreame-T20-Drifttid
 • BATTERI 2700 mAh
 • STÄDTID 64 min (Eko), 11:30 min (turbo) uppmätt av oss
 • UPPLADDNING 5 h, uppmätt av oss

Batteritid
Med en batteritid på upp till ca 60 minuter i ekoläget så finner vi att Dreame T20 är en av dom bättre, dock är detta som nämnt ekoläget. I turboläget finner vi en tid på 11:30 min gör sig väl och är 1:30 minuter längre än Dreame påstår att den ska klara.

Uppladdning
5 timmar tar det att ladda denna skaftdammsugare och vi skulle nog ha velat sett en effektivare tid men städar man inte mer än 64 min eko eller 11:30 i turbo läget per dag så ska det inte vara någon fara.

Tillbehör ?

8.7

Dreame-T20-Tillbehör
 • ANTAL TILLBEHÖR 6, tillbehör + laddare samt station
 • BATTERIER 1st + 2 laddare
 • MOTORISERADE MUNSTYCKEN 2 st

Vad ingår?
Som med många andra konkurrenter får du med en hel del extra tillbehör. Vi finner bland annat 4 unika borsthuvuden som fyller sina funktioner samt att vi finner ett längre skaft som är statiskt och ett kortare som har ett rörligt mittenparti som gör sig väl i utrymmen där det är trångt och slingrigt.

Prisvärdhet ?

9.3

Dreame-T20-prisvärd
 • Garanti

Värd pengarna?
Så, är Dreame T20 värd pengarna? Absolut, vi finner en dammsugare med många funktionella och effektiva tillbehör som gör att denna portabla dammsugare klarar av att hålla ett hem rent utan större problem. Vi finner även att batteritiden när det kommer till eko-läget gör sig väl. T20 passar väl för små hus och hem, eller om man exempelvis även har en robotdammsugare och bara vill komplettera med en dammsugare för mattor.


Video på skaftdammsugaren


Dreame T20 jämfört med två konkurrenter

Bosch Ultimate series 8

Dyson V15 Detect Absolute

-INPROGRESS-

Roborock H7

dreame-t30-intro

-INPROGRESS

Carl Eriksson
Test-Piloterna
Logo