Skaftdammsugare TEST: Dreame T30

dreame-t30-intro

”T30 är en prisvärd sladdlös skaftdammsugare som utmanar etablerade tillverkare”

Kommentar från recensenten

Drifttid: 64 min (Eko) 11:30 min (Turbo) Storlek (HxLxB): 120,5×26,6×25 cm Dammbehållare: Ja påslös, 0,6 l

Hur bra är den?

Dreame storsatsar på olika typer av dammsugare i Sverige. Inte bara robotdammsugare utan också deras skaftdammsugare blir allt mer populära i svenska hem. Med Dreame T30, som är snäppet vassare än sitt småsyskon Dreame T20, finner vi en sladdlös skaftdammsugare som kommer att kunna utmana Dyson med flera, men till ett mycket lägre pris. Vi finner även att T30 har snäppet starkare sugkraft på 190 AW än Dreame T20 som har en AW på 150. Frågan är bara hur det yttrar sig?

BETYG-9.1-optimerad
Plus
 • Många funktionella tillbehör
 • Bra städresultat
 • En av få som klarar mattor
Minus
 • Långsam uppladdning
 • Okänsligt autoläge

Testresultat

Städresultat ?

8.7

dreame-t30-städresultat
 • LÄGEN Eko, normal, auto, turbo
 • SUGKRAFT
 • DAMMBEHÅLLARE 0,60 l
 • HEPA Ja

Lägen
Med T30 finner vi fyra olika lägen, eco, medium, turbo, samt ett auto läge. Vi finner även att man kan dammsuga i automatiskt läge vilket låser gasen så man kan dammsuga utan att behöva hålla in knappen vilket är uppskattat. Dom 4 lägena har sina funktioner och jämför man med Dreame T20 som är snäppet lägre så får man bara 3 lägen. Vi kan tycka att autoläget i sig fungerar helt ok, man är tvungen att trycka ner greppet lite för att T30 ska känna av att man exempelvis är på en matta men gör man det så fungerar autoläget väldigt väl, men till och från kan det vara lite okänslig.

Mattor
Som med Dreame T20 finner vi ett gott resultat på mattor och med möjligheten att kunna ändra till turboläget snabbt finner vi en städning som gör sig väldigt bra.

Trösklar, lister
Med T30 finner vi att trösklar och lister är lättstädade tack vare en bra sugkraft samt möjligheten med alla extra munstycken.

Möbler, katthår, hundhår
Djurhår och människohår sugs lätt upp av T30, som tidigare nämnt finner vi att styrkan och dom olika munstyckena gör det mesta lättstädat, man bör hålla koll så att längre hår inte trasslar in sig som med många andra skaftdammsugare.

Användarvänlighet ?

8.0

dreame-t30-användarvänlighet
 • ENSTEGSTÖMNING Ja

Underhåll
Dreame T20 och T30 är identiska när det kommer till att tömma damm. Med ett enkelt knapptryck tömmer man den på damm. Att få ut filtret kan vara lite trixigt, men fortfarande logiskt när man förstår processen.

Filtret är tvättbart och bör torka minsta 24 timmar innan man använder det igen, kolla noggrant igenom filtret så att allt vatten har dunstat annars kan du skada dammsugaren.

Funktioner
Som med Dreame T20 finner vi det medföljande stället för munstycken funktionellt och effektivt.

Byggkvalitet & Design ?

7.8

dreame-t30-byggkvalitet
 • VIKT 1,72 kg
 • AUTOMATISK GAS Ja
 • MATERIAL Uteslutande plast

Utseende
När det kommer till design finner vi att T30 är identisk med småsyskonet T20. Vi finner en automatisk gas som aktiveras av att du klickar vilket är en stor bonus. Displayen är lätt att läsa av. Den har en parameter som mäter tryck och motstånd vilket är en snitsig feature.

Byggkvalitet
Byggkvaliteten finner vi hygglig. Det mesta är av plast, men den känns robust för priset och de allra flesta dammsugarna görs ju av plast eftersom de blir lätta att handha på grund av sin låga vikt.

Vikt
Viktmässigt finner vi att T30 har en vikt på 1,76 kg vilket är lite mer än T20 men nästan ett kilo lättare än Dyson V15.

Drifttid ?

7.8

dreame-t30-batteri
 • BATTERI 2900 mAh
 • STÄDTID 30 – 80 min beroende på munstycke (Eko), 5 – 10 min Beroende på munstycke(turbo) uppmätt av oss
 • UPPLADDNING 5 1/2 h, uppmätt av oss

Batteritid
Med T30 finner vi ett batteri på 3000 mAh vilket är större än T20 som har ett batteri på 2700 mAh. Drifttiden är bra, drygt 40 minuter på normalläge. Den är 10-20% längre än T20s batteri. Överlag finner vi batteritiden hyggligt dock slukar T30, precis som T20, en hel del batteri i turboläget, vilket samtidigt inte är så konstigt. All in all ett riktigt hyggligt batteri och kör man oftast Eko så får man vad man betalar för.

Uppladdning
Med större batteri blir det oftast längre uppladdning och i detta fallet stämmer det väl, vi finner att T30 tar ca 30 minuters längre att ladda upp sig än T20. Dammsuger du slut på hela batteriet får du vänta över 5 timmar innan den är fulladdad, trist.

Tillbehör ?

8.9

dreame-t30-tillbehör
 • ANTAL TILLBEHÖR 6, tillbehör + laddare samt station
 • BATTERIER 1st + 2 laddare
 • MOTORISERADE MUNSTYCKEN 2 st

Vad ingår?
Med T30 finner vi flertal unika munstycken. Det finns två motoriserade munstycken och dessa river upp smuts ur mattorna utan att mattan tar skada. Huvudstången har uppgraderats till ett lättare material. Vikten är 204 gram, om vi jämför med T20 så ligger vikten på 294 gram, så det är uppskattat eftersom lätta dammsugare blir enklare att dammsuga med över tid. Vi finner även att flera av munstyckena går att förlänga. Det följer även med ett munstycke med böjbar arm som man kan låsa, perfekt för knepiga utrymmen. Överlag finner vi allt man behöver för att städa allt från soffan och bilen till vardagsrumsgolvet.

Prisvärdhet ?

9.5

dreame-t30-prisvärd
 • Garanti 2 år

Värd pengarna?
T30 gör sig väl. Den har, precis som T20, ett gott städresultat och en hygglig batteritid om man jämför med konkurrerande skaftdammsugare. Även när vi jämför T30 mot skaftdammsugare som ligger på det dubbla priset har den bra resultat. Vi finner även att tillbehören man får med gör produkten mångsidig. All in all gör sig T30 till en väldigt prisvärd skaftdammsugare.


Video på skaftdammsugaren


Dreame T30 jämfört med två konkurrenter

Bosch Ultimate series 8

Dyson V15 Detect Absolute

-INPROGRESS-

Dreame T20

Dreame-T20-Intro

-INPROGRESS

Carl Eriksson
Test-Piloterna
Logo