Fönsterputsrobot TEST: Ecovacs Winbot 920

Ecovacs Winbot 920 fönsterputsrobot

”En lättanvänd fönstertvätt som på egen hand tvättar dina fönster”

Kommentar från recensenten

Drift: Strömkabel men har även reservbatteri som backup Lämplig för: Stora fönster Storlek: 24,7×24,8×7,8 cm Vikt: 7,1 kg App-styrd: Ja Ljudnivå: 70 dB

Hur bra är den?

Ecovacs Winbot 920 fönsterputsrobot är en välbyggd fönstertvätt som på egen hand tvättar dina fönster. Det du måste göra själv är att flytta den mellan varje fönster. När den städat klart ett fönster larmar den men håller fortfarande fast sig mot rutan. Den har även sensorer som känner av om den glider onormalt. Är Winbot 920 bäst i test? Den är bra, men vi har vissa förbehåll när det kommer till mjukvaran. Denna fönsterrengöringsrobot har både uppsidor och nackdelar.

betyg-8.2-optimerad
Plus
 • Känner av om den glider
 • Genomtänkt städmönster när den inte buggar ur
 • Bra putsresultat
 • Välbyggd konstruktion
Minus
 • Ogenomtänkt säkerhetslina
 • Kort strömsladd
 • Något buggig mjukvara

Testresultat

Putsresultat ?

8.2

Fönsterputsrobot test
 • UPPMÄTT HASTIGHET Auto 6 min, deep clean 10 min (fönstrets storlek: 74×227 cm)

Putsa fönster
Vi finner att den enkelt får bort fettfläckar från händer, nosavtryck från husdjur och flammiga putsmärken från trasor.

Den får däremot inte bort intorkade smutsfläckar där något exempelvis runnit på rutan och bildat en yta som du kan känna med fingret. Ska du få bort enklare sådana kan du köra dubbla deepclean-program, men annars får du ta en trasa på dessa och putsa bort dem först.

Snabbhet
Den tvättar 0,2-0,3 kvm per minut beroende på inställning. Skulle säga godkänt på denna punkt.

Vissa gånger tar det lång tid innan den börjar städa, upp till en minut före start på ett fönster står den bara och tänker. Detta händer flera gånger. Den står då igång så den låter en hel del men inget händer på vad som känns som en evighet, och man måste ju stå och hålla koll på den under hela tiden vilket gör att dessa mikropauser blir frustrerande.

Användarvänlighet ?

7.4

Ecovac W920 putsdukar av mikrofiber
 • APP Ja
 • RÖSTASSISTENT Ja
 • FUNKTIONER Fjärrkontroll, 3 städlägen
 • SNABBMANUAL Ja

Fönsterrobot
Fönsterputsroboten har putsduk undertill som du lätt byter eftersom den fäster med kardborre. På ovansidan sitter en knapp som pausar roboten utan att den släpper fönsterrutan. När den är klar säger den till och då håller man inne den knappen för att den ska sluta suga fast sig och istället släppa rutan.

Mikrofiberduken på undersidan av roboten hinner torka efter ett enda fönster i början, så det går åt väldiga mängder rengöringsmedel, här gör du bäst i att blanda eget. Efter 2-3 fönster är den mättad nog. Du kan dock inte mätta den direkt för då glider den istället och varnar för att den är för fuktig. Sedan går det 2 fönster och så är det dags att spraya igen. Efter 6 fönster har halva flaskan gått åt. Det är en fin balans mellan att den putsar effektivt och att den samtidigt hinner torka för att undvika fläckar.

App
Det är samma app som man har deras robotdammsugare i, så det är bra för man har alla sina robotar samlade på en plats. I appen kan du välja vanligt program eller deep clean. Det går även att Winbot manuellt via fjärrkontroll i appen.

Intelligens ?

6.9

Winbot fönsterputsrobot på fönster
 • LÄGEN 3 (samt manuell fjärrkontroll)
 • KANTDETEKTERING Ja
 • RÖRELSE Win Slam

Rörelsemönster
Roboten väljer själv städmönster. När allt fungerar startar den genom att åka till fönstrets ena sida och utgår sedan därifrån för att tvätta i parallella linjer åt ena eller andra ledden. Det fungerar bra cirka 7/10 gånger.

Men mjukvaran känns ofärdig. Ecovac Winbot 920 beter sig ibland märkligt och slarvar. Den placerades tex i ena hörnet som alltid, men var därefter över i andra änden och sedan städade den bara halva rutan. Då körde vi om och den började då städa rutan på andra ledden.

Problemlösning

Det händer att den står och kör in i listen om och om igen utan att justera position. Startar man om brukar det lösa sig.

Den har inga problem att putsa även om det är fönsterfilm på rutan.

Installation & Tillbehör ?

9.4

Ecovac W920 tygväska med Winbot 920 inuti
 • DISPLAY Nej
 • TILLBEHÖR Ja, 4 dukar, 1 rengöringslösning, 1 tunn putsduk

Installation
Denna fönsterrobot är lättinstallerad. Dra strömknappen på undersidan åt sidan, lägg till roboten i appen, fukta duken på robotens undersida med rengöringsspray, fäst robotens skyddslina i något ovanför rutan med hjälp av karbinen, putsa en bit av rutan där roboten ska börja, tryck på start i appen, placera roboten mot rutan och den suger fast sig och påbörjar städning.

Tillbehör

Följer med fyra dukar till roboten, en tunn putsduk för rengöring där roboten ska påbörja städning, en flaska rengöringsmedel, sladdar, karbin, snabbmanual och stor manual. Allt är placerat i en utmärkt hård tygväska som är perfekt för förvaring mellan tvättarna.

Byggkvalitet & Design ?

8.1

Ecovacs W920
 • MATERIAL Plast
 • HÖJD 7,8 cm
 • BREDD 24,7 cm
 • DJUP 24,8 cm

Låter ungefär som en vanlig dammsugare eller en hårtork, både ett hummande ljud och ett mer blåsande.

Strömkabeln är alldeles för kort. Har du stora fönsterpartier måste du byta strömuttag flera gånger eller dra fram en förlängningskabel.

Idén med karbinen och skyddslinan är god men fungerar inte i praktiken. Trots höga fönster med gardinstång över som vi sätter den i så kommer den att slå i marken om den trillar. Har denna lina egentligen någon annan funktion? Den känns helt onödig och gör bara att man måste mecka mer inför varje flytt till ny ruta.

Prisvärdhet ?

8.3

Ecovacs W920 Winbot 920 undersida
 • APP Ecovac
 • RÖSTASSISTENT Ja

Ecovac Winbot 920 är duktig på att få rent fönster och städar medelsnabbt. Mjukvaran behöver utvecklas vidare för att produkten ska kännas helt färdig, men eftersom den löpande får uppdateringar ser vi med tillförsikt på dess framtid.


Video på fönsterputsroboten


Ecovac Winbot 920 + jämfört med två konkurrenter

Inga testade konkurrenter ännu.

Elina Blom

Elina Blom

Elina Blom är en välkänd och etablerad recensent inom hem, trädgård och hemelektronik. Hon har arbetat som produkttestare i över 15 år och även varit chefredaktör för stora kända tekniksajter. Idag håller hon i Test-piloternas tester av trädgårdsmaskiner. Elina har bland annat varit nordisk chefredaktör för TechRadar, arbetat som nordisk testredaktör på PriceRunner / bäst-i-test.se och byggt upp deras tester inom trädgård, hemelektronik och hushållsmaskiner och idag arbetar hon på Plantagen med deras redaktionella innehåll inom trädgård och trädgårdsmaskiner. Vid sidan av det arbetet testar hon allt från gräsklippare till häcksaxar för oss här på Test-Piloterna.se.

Test-Piloterna
Logo