Dammsugare TEST: Electrolux Pure C9 – dammsugaren du slipper byta påse på

Electrolux-Pure-c9-intro

”En relativt högljudd dammsugare men som kommer med en hel del kraft”

Kommentar från recensenten

Storlek (HxLxB): 120,5×26,6×25 cm Dammbehållare: Ja påslös, 0,60 l

Hur bra är den?

Electrolux Pure C9 är en dammsugare med både bra och dåliga kvaliteter. C9 är en av de starkaste dammsugarna vi har testat, speciellt när det kommer till dammsugare utan påse. Dock lämnar byggkvaliteten en del att önska, trots att den har tvättbart filter så att du slipper köpa nya. Plastigheten gör dock dammsugaren lätt att lyfta.

Plus
 • Kraftfull sugstyrka
 • Bra städresultat
Minus
 • Svajiga knappar
 • Känns billig

Testresultat

Städresultat ?

8.7

Electrolux-Pure-c9-städresultat
 • MOTOR 600/500 W
 • RÄCKVIDD Ca 12 m(9 m sladd)
 • DAMMBEHÅLLARE 3 L
 • FILTER Allergifilter

Hur bra städar den?

Hårda golv
Vid städning av hårda golv finner vi ett relativt gott resultat där ca 95%+ av damm och smuts försvinner vid första övergången dock finner vi att grövre smuts såsom riskorn eller stenar har en tendens att bli fram eller bakåt puttade. Vi finner även att när det kommer till finare damm såsom mjöl och liknande att man får köra 2-3 svep om det är mycket. Men utöver det ett hyggligt resultat förutom att man får gå över samma plats flera gånger ibland tyvärr.

Mattor
Fantastiskt resultat på högsta nivå med mattläget i. Vid städning av mattor finner vi ett riktigt gott resultat vi finner att 99% av smuts och dammpartiklar städas upp och vi har gott och väl om kraft, nästan lite för mycket ibland men det klagar man inte på. Detta är en av dom starkare dammsugare helt klart.

Användarvänlighet ?

8.2

Electrolux-Pure-c9-användarvänlighet
 • ENSTEGSTÖMNING Ja
 • LJUDNIVÅ Max 73 dB

Underhåll
Electrolux Pure C9 har en fungerande helhet när det kommer till användarvänligheten vi finner att byta filter samt att tömma dammbehållaren är relativt enkelt och det mesta känns logiskt. Vi finner dock som vi nämner nedanför i byggkvalitet att vi finner att vissa knappar är svajiga eller att man behöver trycka flera gånger om man inte träffar 100% rätt.

Ljudnivå
Vinner att Pure C9 till skillnad från exempelvis D8.2 som är väldigt tyst så är Pure C9 en dammsugare som är rätt högljudd vid högsta effekt.


Byggkvalitet & Design ?

7.3

Electrolux-Pure-c9-byggkvalitet&Design
 • HJUL Plast
 • AUTOMATISK GAS Ja
 • MATERIAL Uteslutande plast

Byggkvalitet
Byggkvaliten finner vi att den är både bra och dålig, själva helheten känns ok men vissa knappar känns sisådär och svajiga. Vi finner även att själva låsningen för huvudsladden känns väldigt svajig och klurig att sätta på. Precis som med Electrolux D8.2 så finner vi samma problematik där vi finner att start och stopp knappen inte alltid reagerar när man trycker utan man får trycka två gånger ibland vilket kan vara frustrerande.Förvaring ?

7.5

Electrolux-Pure-c9-förvaring
 • Vikt 3,7/5.1 kg
 • Längd 42 cm
 • Bredd 17-27 cm

Förvaring
Storleksmässigt finner vi en dammsugare kommer i en ganska standardiserad storlek och tar varken för mycket eller lite plats. Denna dammsugare kommer göra sig väl i dom flesta städskrubbar eller dylikt.

Tillbehör ?

6.7

Electrolux-Pure-c9-tillbehör
 • ANTAL TILLBEHÖR 2
 • MOTORISERADE MUNSTYCKEN 0 st

Vad ingår?
När det kommer till tillbehör finner vi att det finns konkurrerande dammsugare som kommer med betydligt fler tillbehör. Vi finner 1 extra munstycke som vi kan använda när vi kommer till soffor, fåtöljer eller liknande utöver det medföljande huvudmunstycket. Allt fungerar dock bra och uppfyller sin funktion men brister lite i mångsidighet.

Prisvärdhet ?

8.6

Electrolux-Pure-c9-prisvärdhet
 • Garanti 2 år

Värd pengarna?
vi finner att prisvärdheten på denna dammsugare från Electrolux gör sig relativt väl dock finner vi att priset kunde har varit aningen lägre på grund av den då och då bristande byggkvaliteten.


Video på dammsugaren


Philips Powergo FC8242 jämfört med två konkurrenter

Electrolux Pure D8.2

Electrolux-Pure-D8.2-intro

När det kommer till Pure D8.2 och Pure C9 så finner vi att D8.2 är en effektiv samt väldigt tyst dammsugare som är optimal för hem där man kanske behöver hålla nere ljudnivån och liknanbde. Dock finner vi att Pure C9 är en absolut mer högljudd dammsugare men vi får också då en dammsugare som har absolut mer kraft i sig än exempelvis Pure D8.2.

Philips Powergo FC8242

Philips-Powergo-FC8242-intro

Även om Philips Powergo FC8242 kommer in som en billigare dammsugare finner vi att Powergo FC8242 gör sig väl när det exempelvis kommer till städning och jämför man med C9 finner man ett liknande resultat dock finner vi att Pure C9 kommer in med en större dammbehållare samt att den är påslös men dock så finner vi att byggkvaliteten är detsamma och har man en budget kan Powergo FC8242 vara ett bra val om man väljer mellan båda.

Carl Eriksson
Test-Piloterna
Logo