Våffeljärn TEST: 5 bästa järnen för våfflor 2023 (bäst i test)

Ett våffeljärn är ett våffeljärn är ett våffeljärn? Sakta i backarna! Det stämmer inte riktigt.

Förutom det uppenbara – att göra frasiga våfflor – så ska ett bra våffeljärn även vara lätt att rengöra och svårt att bränna sig på. Och så får det ju gärna gå undan, för något värre än att behöva vänta på nästa våffla finns ju som bekant inte.

I det här testet har vi tittat på hur bra några av marknadens mest populära våffeljärn presterar. Vi har valt ut ett som vi anser är bäst, men här hittar du även det bästa våffelgärnet i gjutjärn och det bästa dubbeljärnet.

Visa hela +

Cloer våffeljärn – BÄST I TEST

Bäst våffeljärn för en frasigt god våffla i taget

cloer-vaffeljarn-bast-i-test-webp - Copy
Typ: Enkeljärn, hjärtvåfflor Storlek: 16,5 cm Material: Teflon (insida) Indikatorlampa: Ja

9.6 PRISVÄRD
9.5 VÅFFELKVALITET
9.5 SNABBHET
9.2 BYGGKVALITET

 

Testvinnande våffeljärn som gör utsökta våfflor med hög precision

Cloers enkeljärn har många fördelar, men framför allt gör det väldigt goda våfflor. Vi får våfflor med ett riktigt frasigt resultat, detta utan att de känns ofärdiga inuti. Resultatet är jämnt, både över hela ytan och vad gäller att göra flera våfflor efter varandra. Det är helt klart ett av de bästa våffeljärnen vi har testat, och det kostar en rimlig peng i förhållande till hur det presterar.

Rengöringen av våffeljärnet är smidig. Insidan är non stick så det behövs inget smör eller liknande i järnet före du häller i smeten. Våfflorna lossnar och ytan kan torkas rent efteråt.

Har du en väl avvägd mängd våffelsmet uppstår det heller inga problem med smet som rinner ut på sidan och fastnar.

Cloer våffeljärn blir bäst i test eftersom det är ett så väldigt prisvärt våffeljärn som presterar utmärkt på alla de punkter man förväntar sig av ett våffeljärn.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Champion Klassiskt Våffeljärn – BÄST BILLIGT VÅFFELJÄRN

Bäst billigt våffeljärn blir detta dubbeljärn som gräddar två våfflor åt gången

Champion-classic-bästa-budget-sverige
Typ: Dubbeljärn, hjärtvåfflor Storlek våffla: 16 cm Indikatorlampa: Ja Övrigt: Ställbar temperatur

8.2 PRISVÄRD
8.5 VÅFFELKVALITET
8.6 SNABBHET
7.8 BYGGKVALITET

 

Testvinnande dubbeljärn som ger många goda våfflor

Champion Klassiskt Våffeljärn är ett mycket prisvärt våffeljärn för den som vill kunna göra två våfflor i taget. Den gräddar dem ganska snabbt, men du måste låta det komma upp i värme innan du sätter igång och det tar drygt fem minuter. Därefter är det bara att sätta igång och grädda. Varje sats tar ungefär tre minuter.

Det vi finner lite sämre med detta dubbeljärn är byggkvaliteten, det märks att man sparat in på denna punkten för det är rangligt och plastigt.

Däremot gör det goda våfflor. Du kan ställa temperaturen för att anpassa tillaggningstiden och har du en bra smet och lär känna ditt järn får du frasiga våfflor som är jämnt tillagade. Smeten tenderar att leta sig utanför kanten vilket gör att underhållet blir krävande, men det gör den ofta i just dubbeljärn, så det är inget unikt för Rubicsons modell.

Rengöringen av våffeljärnet är däremot inte den bästa vi varit med om. Det är lite omständligt att få rent insidan trots att det har non stick-beläggning. Men det är å andra sidan ett väldigt billigt dubbeljärn som levererar på många andra punkter.

Champion Klassiskt Våffeljärn blir bäst billigt våffeljärn eftersom det är ett lätthanterligt våffeljärn som kostar lite men ger många våfflor.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Åviken 906.6 Nobless Våffeljärn Dubbelt – BÄST DUBBELT VÅFFELJÄRN

Bäst dubbelt våffeljärn för snabb tillagning av många frasiga våfflor

nobless bästa våffeljärn dubbelt
Typ: Våffeljärn dubbelt Storlek: 32×25 cm Material: Gjuten aluminium (insida), plast (utsida) Indikatorlampa: Ja Övrigt: Ställbar värme, kan förvaras på högkant

9.3 PRISVÄRD
8.7 VÅFFELKVALITET
8.9 SNABBHET
9.2 BYGGKVALITET

Dubbelt våffeljärn som ger goda våfflor och är enkelt att rengöra

Åviken 906.6 Nobless Våffeljärn Dubbelt är, som namnet antyder, ett dubbeljärn vilket gör att du snabbt kan grädda många våfflor till hela familjen. Våra tester visar att det kommer fort upp i värme och att det gräddar våfflorna jämnt. Du kan dessutom ställa styrkan på värmen så att du anpassar det efter ditt eget arbetsflöde.

Rengöringen efteråt är riktigt smidig, på den punkten levererar verkligen järnet. Insidan är av gjuten aluminium behandlat med non stick, så du behöver inget fett i, våfflorna lossnar fint ändå och du kan torka rent med lite hushållspapper. Även om det ibland rinner ut lite smet på utsidan av järnet, något vi märkt sker hos i princip alla dubbeljärn oavsett hur vi varierar mängden smet, så är det lätt att få rent ytorna runtom järnet.

Utsidan är av plast, så även handtaget. Men det blir inte överdrivet varmt så du bränner dig inte.

Detta är också det dubbeljärn som ger bäst frasighet av alla testade dubbeljärn, men vi ger en liten anmärkning på att resultatet inte blir riktigt lika frasigt som med de bästa enkeljärnen. Med det sagt så är det ändå ett riktigt bra resultat.

Åviken 906.6 Nobless Våffeljärn Dubbelt blir bästa dubbeljärn eftersom det gräddar goda våfflor med jämnt resultat och är väldigt smidigt att rengöra.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Hällmark Våffeljärn till öppen eld – BÄST VÅFFELJÄRN I GJUTJÄRN

Bästa våffeljärn av gjutjärn med långt praktiskt skaft

våffeljärn hällmark öppen eld bäst gjutjärn
Typ: Enkeljärn Storlek våffla: 20×20 cm Material: Gjutjärn (våffeljärn), trä (skaftände) Indikatorlampa: Nej

9.5 PRISVÄRD
9.4 VÅFFELKVALITET
7.2 RENGÖRING
9.4 BYGGKVALITET

Testvinnande våffeljärn för öppen eld, av gediget gjutjärn

Hällmark Våffeljärn till öppen eld är ett gjutjärnsvåffeljärn som du kan använda för att göra våfflor över öppen eld. Hur mysigt är det inte att slå sig ner framför eldstaden eller grillen tidig vår och grilla våfflor till hela familjen? Riktigt mysigt om du frågar oss, i alla fall om det är ett välbyggt våffeljärn – och det är det här.

Bygget är robust och stabilt. Våffeljärnet är av gjutjärn, så det tål väldigt hög temperatur men det blir också väldigt slittåligt. Nackdelen är förstås vikten och det faktum att du behöver smörja det innan du gräddar, till skillnad från inomhusmodeller som numera i princip alltid är utrustade med non stick-beläggning.

Det långa handtaget är dock vad som gör detta våffeljärn överlägset. Du får så stora möjligheter att placera våffeljärnet på olika vis, utan att behöva gå nära. Har du en öppen eld som du har gjort upp kan det bli väldigt varmt när du ska in nära den för att justera. Men eftersom detta våffeljärn har ett handtag som är närmare en halvmeter så är detta inte längre ett problem. Det enda vi anmärker på är att änden är av trä, vi ser viss säkerhetsrisk med det men å andra sidan hamnar det långt ifrån värmekällan så i praktiken gör det inget.

Rengöringen är lite vansklig för det fastnar lätt våffeldelar i ytans variationer. Men du kan skrubba den med samma verktyg som du har till grillen.

Hällmark Våffeljärn till öppen eld blir bäst våffeljärn i gjutjärn eftersom det har ett långt handtag, en robust konstruktion och väldigt prisvärt.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Åviken 902 – BÄST BELGISKT VÅFFELJÄRN

Snabbt våffeljärn för två frasiga belgiska våfflor i taget

aviken 902 bäst belgiskt våffeljärn
Typ: Dubbeljärn, belgiska våfflor Storlek våffla: 14,2×8,5 cm Material: Teflon (insida) Indikatorlampa: Ja

9.2 PRISVÄRD
9.4 VÅFFELKVALITET

9.5 SNABBHET
8.9 BYGGKVALITET

Testvinnande belgiskt våffeljärn i dubbel-utförande

Åviken 902 är ett våffeljärn för belgiska våfflor. Det går snabbt att grädda i och resultatet är över förväntan. Våfflorna blir jämnt gräddade, både över ytan och vad gäller insida till utsida. Vi oroade oss lite över slutresultatet på grund av hur snabbt gräddningen gick, men den oron var obefogad.

Det följer med recept i förpackningen. Vi utgick från detta när vi gjorde vår smet och våfflan var som sagt klar på under minuten, och det gäller att du har lite koll för går den över tiden blir den snabbt bränd – antagligen på grund av hur effektivt järnet är. Men är du en uppmärksam våffelmakare får du riktigt goda våfflor. Insidan var fluffig och utsidan härligt frasig. Smakpanelen tyckte vidare att våfflorna höll en fin blandning mellan sött och salt.

Insidan av järnet har non stick-beläggning så det är väldigt smidigt att rengöra.

Åviken 902 blir bäst belgiskt våffeljärn eftersom det är användarvänligt, pålitligt och håller hög byggkvalitet.

Fri frakt, snabb leverans hos:

FAQ: Våffeljärn – Vanliga frågor och svar

Hur rengör man ett våffeljärn?

Du rengör våffeljärnet genom att skrubba insidan med en diskborste, tvål och vatten. Det allra enklaste är att diska våffeljärnet direkt efter användning, använd ett avfettande diskmedel.

Köpa våffeljärn – köpråd

Den som ska köpa ett våffeljärn bör först bestämma om de vill kunna göra en eller två våfflor i taget och därefter se vilka modeller som ryms inom bestämd budget.

Checklista: Tänk på det här när du köper våffeljärn

  • Vad du får för pengarna. Sätt en budget, vad får ditt våffeljärn kosta? Vilka modeller finns det inom det prisspannet?
  • Enkelt eller dubbelt. Antalet våfflor du kan grädda inom en viss tid avgörs dels av hur snabbt gräddningen går i våffeljärnet, dels av hur många våfflor du kan grädda i taget. Det finns både enkel- och dubbeljärn. Dubbeljärn är bra för familjer eftersom man vill hinna äta våfflan medan den fortfarande är frasig, det finns en viktig tidsaspekt i det förhållandet. Snabba enkeljärn fungerar utmärkt för singelhushåll eller par.
  • Rengöring. Lika enkelt som det ska vara att grädda våfflorna ska det vara att rengöra våffeljärnet efteråt. Järn vars insida måste skrubbas hårt för att kvarvarande våffla ska lossna är förstås inte lika roliga att använda som de där du bara kan dra ett snabbt drag med diskborsten. Är det enkelt att hålla rent blir det också mer använt.
  • Säkerhet. Blir handtaget varmt under gräddning eller är våffeljärnet välbyggt och genomtänkt så att du inte riskerar att bränna dig? Stänger det av sig själv efter en viss tid?

Så testar vi varje våffeljärn

Vi testar varje våffeljärn genom att grädda våfflor av smet från ett och samma recept varje gång. Ingår det receptbok testar vi även att grädda utifrån det receptet för att se om det blir någon skillnad. Vi utgår från hur lång tid tillverkaren anger att gräddningen ska ta, och den indikatorlampa man ser på järnet. Efteråt undersöker vi hur våfflans insida och utsida ser ut, känns och smakar. Vi har en smakpanel som får vara med och blindtesta.

Med tiden märker vi hur väl våffeljärnet presterar. Priset på det är slutligen avgörande för slutbetyget.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Test-Piloterna
Logo