Kniv TEST: 4 bästa knivarna 2023 (bäst i test)

Vilken kniv är bäst i test? Vi testar olika slags knivar, och på den här sidan hittar du de som blivit testvinnare i sin klass. Allt från den bästa kockkniven till den bästa billiga kniven. Bäst i test blir den kniv som vi anser mest prisvärd och som fungerar bäst för en så bred målgrupp som möjligt.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Visa hela +

Global G Knivset 3 delar – BÄST I TEST

Bäst kniv för den som tycker om att laga mycket och varierad mat

global kniv bäst i test set om 3
Typ: Kockkniv (Global G-2), grönsakskniv (Global GS-5) och skalkniv (Global GS-38) Material: Cromova 18 (hårt, rostfritt stål) Längd: 20 cm men finns i fler längder

9.6 PRISVÄRD
9.5 SKÄRPA

9.5 BYGGKVALITET

 

Set med sylvass kockkniv, grönsakskniv och skalkniv

Global G är knivar med riktigt bra skärpa på eggen och som fixar att skära upp det mesta utan att du behöver addera någon fysisk styrka. Eggen löper smidigt igenom allt vi testar. Kyckling, nötkött, grönsaker eller fisk är inga problem. Att exempelvis ta bort senor från kött går hur smidigt som helst. Det är inte de absolut vassate knivar vi testat, men däremot i särklass de vassaste i en rimlig prisklass.

Global G-2 är tillverkarens kockkniv. Det är en sylvass kniv med handtag och blad i ett och samma material (så är även de andra två knivarna) så att du slipper oroa dig över att handtaget med tiden ska lossna eller skadas – såsom är vanligt på knivar eftersom övergången mellan handtag och blad är en känslig del.

Det här är ett set som, utöver den populära och högpresterande kockkniven även innehåller en grönsakskniv och en skalkniv i samma material och av samma höga skärpa. Perfekt för den som vill ha ett utmärkt basutbud av knivar hemma i samma stil och med samma finess och skärpa.

Global G blir bäst i test eftersom det är prisvärda knivar som håller en livstid.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Victorinox med Fibroxhandtag – BÄST BILLIG KNIV

Billig kniv med bra skärpa för hobbykockar

vixtorinox bästa billiga kniv
Typ: Allkniv Material: Rostfritt stål Längd: 31 cm men finns i fler längder

9.3 PRISVÄRD
8.6 SKÄRPA
8.5 BYGGKVALITET

Prisvärd kniv som finns i många storlekar

Victorinox med Fibroxhandtag är en så kallad allkniv. Det är i grunden en kockkniv men den finns i olika storlekar och ska fungera lika bra för att hacka grönsaker som för att skära kött. Det kan vi bekräfta att den gör. Kniven är vass och hård för att vara så billig. Den håller också skärpan bra över tid.

Fibroxhandtaget är gjort av en speciell sorts plast som ska vara extra tålig. Utformningen och materialet ger helt okej grepp, speciellt så länge händerna är torra.

Knivens blad är gjort av rostfritt stål och handtaget ska klara maskindisk upp till 150 grader, ändå rekommenderas du att handdiska den, det ställer vi oss lite frågande till. Men under de två månader vi hunnit ha den i bruk så har den i alla fall inget synligt eller kännbart slitage.

Victorinox med Fibroxhandtag är en lagom kniv för aspirerande hobbykockar och för de som vill ha prisvärda men fortfarande schyssta knivar i köket. Inte du som skryter med din kniv-uppsättning, men för dig som söker en funktionell kniv som fungerar med olika typer av matlagning.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Miyabi 6000 MCT Gyutoh – BÄST JAPANSK KNIV

Bäst japansk kniv för kräsna kockar och hemmafixare

bäst japansk kniv
Typ: Japansk kniv Material: Pakkaträ och japanskt stål Längd: 20 cm men finns i fler längder

9.2 PRISVÄRD
9.8 SKÄRPA

9.3 BYGGKVALITET 

Japansk kockkniv för seriösa hemmakockar.

Miyabi 6000 MCT Gyutoh är en sylvass kniv som med lätthet skär igenom allt från kött till morötter. Det räcker att vi vilar eggen mot råvaran och rör kniven så skapas en fläckfri öppning.

Designen på denna kniven från Miyabi är både ergonomisk och en fröjd för ögat. Den har ett klassiskt trähandtag som ger kniven dess råa naturlighet, samtidigt som det linjerar utmärkt med formen på det japanska stålet. Handtaget är av pakkaträ som är väldigt slitstarkt på grund av dess tillverkningsprocess. Själva bladet är hamrat för att ge det sin unika karaktär.

Denna japanska kniv är en kockkniv, därav tillägget Gyutoh i namnet.

Miyabi 6000 MCT Gyutoh blir bästa japanska kniv då den förenar skärpa, skönhet och ergonomi med ett rimligt pris.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Satake Kuro Kiritsuke – BÄST DESIGN-KNIV

Mycket vacker kniv som tål att hänga framme

satake bästa design-kniv
Typ: Kockkniv Material: 67 lager Damaskusstål behandlat 8 gånger och handtag av bränt trä Längd: 23 cm men finns i fler längder

9.1 PRISVÄRD
9.3 SKÄRPA
9.3 BYGGKVALITET

Kuro-serien från Satake är handgjorda knivar med enormt bra skärpa

Satake Kuro Kiritsuke är en bankad kniv bestående av 67 lager Damaskusstål som sedan behandlats hela åtta gånger för att bli så hårt och slitstarkt som möjligt. Detta är med andra ord en kniv som kan följa dig genom livet förutsatt att du tar väl hand om den.

Dess svaga länk är handtaget av bränt trä. Det är också behandlat, men som på alla knivar med handtag av annat material än bladet så utgör denna del en svag punkt. Än så länge märker vi dock inget på vårt testexemplar som vi nu haft i över ett års tid.

Bladets egg är fortsatt lika skarp och sylvass som den var när vi köpte kniven.

Satake Kuro Kiritsuke blir bästa designkniv på grund av dess väldesignade råa yttre och dess fina skärpa. Detta är en kvalitetskniv väl värd att ge sig själv i present eller att ge bort till en vän.

Fri frakt, snabb leverans hos:

FAQ: Kniv – Vanliga frågor och svar

Hur slipar man en kniv?

Antingen slipar du kniven genom att du drar den mot en slipsten, eller så har du en knivslip.

  • Slipsten. Med hjälp av en slipsten placerad på en slipstenhållare med en viss vinkel kan du enkelt slipa kniven på nolltid.
  • Skärpstav. En skärpstav är ett runt verktyg som du någon gång i månaden drar kniven mot för att den ska hålla skärpan över tid.
  • Knivslip. En knivslip är en motoriserad hushållsmaskin som du placerar knivens blad i med eggen nedåt. De kan se lite olika ut. Här är en annan variant som ger ett professionellt resultat.

Köpa kniv – köpråd

Den som ska köpa en kniv ska först fundera över om de vill ha en vacker uppsättning knivar som kan hänga framme, eller om de ska ner i besticklådan och gömmas undan mellan användningarna. Vidare bör man tänka igenom hur ofta man lagat mat och vad ens ekonomi har råd med.

Checklista: Tänk på det här när du köper kniv

  • Vad du får för pengarna. Sätt en budget, vad får din kniv kosta? Om skaftet och bladet är gjort av olika material är det viktigt att de har en välarbetad anslutning eftersom detta annars utgör en svag punkt.
  • Utformning. Hur knivens blad, egg och handtag är utformat är avgörande för hur ergonomisk den är att skära med. Hitta en kniv som ligger bra i handen även om du är lite fuktig om händerna, och vars egg skär som smör även genom svårare råvaror.
  • Material. Knivens material och behandlingen av detta påverkar kvaliteten och dess livslängd. Många knivar sägs vara av rostfritt stål, men sådant som stålets hårdhet och dess slipning påverkar också kvaliteten över tid.

Så testar vi varje kniv

Vi testar varje kniv genom en serie prestandatester där vi skär olika typer av råvaror. Därefter använder vi knivarna under flera månaders tid och både maskindiskar (om de säger sig tåla detta) och hanterar dem lite lätt ovarsamt för att se om de påverkas negativt.

Med tiden märker vi hur väl kniven håller och presterar. Priset på kniven är sedan avgörande för slutbetyget.

Kniven Anders Petter lutad mot sin knivlåda mot en grå bakgrund
Bild från när vi testar en av knivarna från Anders Petter.

Knivar vi testat som inte höll måttet

Vi testar betydligt fler knivar än vad du hittar på den här listan med topptestade modeller. Några av de vi har testat, men som alltså inte kvalade in här, är bland annat Huusk kniv som varken höll skärpan eller kvaliteten över tid. Vi har även testat knivar signerade Leif Mannerström som efter bara ett år var missfärgade i skaftet och sedan rostade.

Test-Piloterna
Logo