Elverk TEST: 4 bästa elgeneratorerna 2023 (bäst i test)

Vilket elverk är bäst i test? Vi testar olika elverk, och på den här sidan hittar du de som blivit testvinnare bland de vi haft inne. Allt från det bästa elverket överlag till det bästa billiga elverket. Bäst i test blir det elverk som vi anser mest prisvärt och som ger bäst krisberedskap för en så bred målgrupp som möjligt.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Visa hela +

Inverterelverk Champion Dual Fuel 2000W – BÄST I TEST

Bäst elverk för tillfälliga strömavbrott eller campingsemestern

champion elverk bäst i test
Typ: Elverk Drift: Gasol eller bensin Vikt: 20 kg Utgångar: 2 st 230 V, 1 st 12 V, dubbel USB-adapter Garanti: 3 år Övrigt: Cold start-teknik, kan parallellkopplas till en likadan generator till för dubbla 16 A

9.5 PRISVÄRD
9.7 FUNKTIONER

9.8 LJUDNIVÅ
9.4 BYGGKVALITET

 

Testvinnande elverk som kan drivas med både gasol och bensin

Champion Dual Fuel är ett elverk som kan köras både på gasol och bensin. Det är ett så kallat inverterelverk som inte stör känslig utrustning. Dessa brukar vara ganska dyra i inköpskostnad, men just detta är ett riktigt prisvärt alternativ som samtidigt inte sparar in på krutet vare sig när det kommer till prestanda eller byggkvalitet. Dess mångsidiga driftmöjligheter gör också att den genomsnittliga husägaren lätt kan få tag på bränsle till det.

Något vi verkligen gillar med denna generator är dess rimliga storlek. Den är behändig nog att ta med i husbilen eller husvagnen, samtidigt som du enkelt kan förvara den i garaget och plocka fram ifall det skulle bli strömavbrott. Eftersom det har cold start-teknik fungerar det även bra att dra igång om det är minusgrader ute vilket är kanon om du har kallgarage. Dessutom har den en liten lampa som lyser upp runt tanken så att du kan tanka den i becksvart mörker.

Detta elverk har överlag hög användarvänlighet. Det är enkelt för en lekman att förstå sig på displayen och de olika inställningsmöjligheterna. Du behöver bränsle men även olja, och du ser nivåerna för respektive direkt på LCD-skärmen.

När vi drar igång elverket inser vi snabbt att det även är ovanligt tystgående. Det krävs inga hörselskydd kring den här elgeneratorn. Vi testar att driva runt en lampa och en TV i husbilen och drifttiden sträcker sig då drygt tio timmar.

Champion Dual Fuel har inte kraft nog för att hålla igång ett helt hushåll vid strömavbrott, då måste du upp i prisklass. Men det blir bäst i test eftersom det fungerar för att nödladda prylar hemma vid långvariga strömavbrott, samtidigt som det även kan följa med på semestern.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Metalcraft Digitalt elverk 1300W – BÄST BILLIGT ELVERK

Billigt elverk som räcker för nödladdning eller kort semesterresa

metalcraft bäst billigt elverk
Typ: Elverk Drift: Bensin Vikt: 12,1 kg Utgångar: 1 st 210 V, 1 st USB (5 V) Övrigt: Inverter-teknik

8.9 PRISVÄRD
8.5 FUNKTIONER

9.2 LJUDNIVÅ
9.2 BYGGKVALITET

Smidigt bensinelverk med ganska låg ljudnivå och som enkelt får plats i bilen

Metalcraft 1300 W är ett billigt elverk som är enkelt att ta med sig på resan eller att snabbt plocka fram om strömmen går hemma. Det stöder, som namnet antyder, en uteffekt på 1300 W vilket räcker till en lång rad prylar hemma. Detta är dock inte elverket du köper som backuplösning vid längre elavbrott. Men har du korta elavbrott där du främst vill koka kaffe eller ladda upp en powerbank så räcker det gott.

Sitt låga pris till trots så är detta ett inverterelverk vilket innebär att det inte riskerar att skada känslig elektronik (mobiltelefoner och dylikt). Det gör att du kan ladda både laptop och mobiltelefon. En annan fördel är att det är ganska tystgående, både i standardläge och när du kopplar in prylar för strömförsörjning.

Du får ut runt 4,5 timme på en tank vid full belastning, vilket är riktigt bra och stämmer med vad tillverkaren anger.

Elverket saknar avancerade funktioner såsom koldioxidsensor och liknande. Här får du bara precis det du betalar för, ström ut till dina prylar. Men på så vis blir detta bensinaggregat väldigt prisvärt.

Metalcraft Elverk 1300 W är en perfekt lösning för dig som främst vill kunna nödladda prylar eller som vill kunna driva lättare utrustning tillfälligt när du är på semester.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Briggs & Stratton P4500 – BÄSTA PREMIUMVAL

Bäst elverk för den som söker en mångsidig generator som kan användas året om

briggs & stratton p4500 bästa premiumval elverk
Typ: Elverk växelström Drift: Bensin Vikt: 52,1 kg Utgångar: 2 st 210 V, 1 st 12 V, 2 st USB (5 V) Övrigt: Koldioxiddetektor

9.2 PRISVÄRD
9.3 FUNKTIONER

9.2 LJUDNIVÅ
9.7 BYGGKVALITET

Tryggt elverk som stänger av sig om det upptäcker farliga mängder koldioxid

Briggs & Stratton P4500 är ett växelströmselverk med en fyrtaktsmotor, men som trots detta levererar ström till en helt klart godtagbar ljudnivå. 

Detta elverk har två hjul vilket gör att du kan rulla ut det till husbilen. Vikten på dryga 50 kilo är rejäl om man ska överväga att ha detta som ett bärbart alternativ, men det är helt klart görbart.

Prestandan räcker gott till att driva en frys eller att ladda datorn, mobiltelefonen och hålla igång TV:n strax över ett halvt dygn innan det börjar bli dags att tanka på nytt. Elverket varnar vid låg oljenivå och har även inbyggt skydd som varnar vid för höga nivåer koldioxid och då stänger av sig automatiskt. Det sistnämnda har vi inte haft möjlighet att testa eftersom vi inte har utrustning till det.

Briggs & Stratton P4500 passar dig som vill ha ett mångsidigt elverk som fungerar lika bra vid tillfälliga strömavbrott hemma så att du får ditt morgonkaffe och kan mikra lunchen, som när du ska iväg på semester med familjen.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Champion Warrior Dieselelverk 5500W – BÄSTA ELVERK DIESEL FÖR VILLA

Lyxigt elverk som känner av uteffekt och skyddar din last

champion elverk warrior bäst elverk diesel för villa
Typ: Dieselelverk Drift: Diesel Vikt: 168 kg Övrigt: Övervakar uteffekten (AVR), ATS-ingång, 12-voltsutgång, nyckelstart

8.7 PRISVÄRD
9.5 FUNKTIONER

8.2 LJUDNIVÅ
8.9 BYGGKVALITET

Elverk för husägare som har stora krav eller många strömavbrott

Warrior Dieselelverk 5500W är ett robust elverk som passar husägare med höga krav på upptiden för hemmets elsystem. Bor du på en plats som har upprepade strömavbrott, eller om du bara vill förbättra krisberedskapen hemma med ett ordentligt system, så är det här elverket ett riktigt bra köp. 

En klar fördel är att Champions elverk har ATS-ingång. Köper du till en ATS-box från tillverkaren så känner boxen av om du får strömavbrott och kickstartar då nödströmsgeneratorn automatiskt. När strömmen kommer tillbaka stänger det av sig igen. 

Elverket rymmer 16 liter diesel vilket i praktiken räcker till ungefär en handfull timmar full drift. Använder du det mer sparsamt kan du lätt koka kaffe, ladda mobiltelefonen och liknande i flera dagar.

En nackdel är att dieselaggregatet väger väldigt mycket. Ska du flytta runt på det har det små hjul, men de gör bara skillnad om du inte har höga trösklar eller tjocka mattor hemma. Du gör bäst i att placera det på en plats som du inte tänkt att flytta det från på sikt.

Warrior Dieselelverk 5500W är det bästa elverket för dig som vill ha en mer permanent lösning hemma.

Fri frakt, snabb leverans hos:

FAQ: Elverk – Vanliga frågor och svar

Vilket elverk är bäst?

Det elverk som är bäst är det som räcker till dina behov. Ska du bara ladda mobiltelefonen och ficklampan räcker det med ett litet elverk, ska du däremot ha backupström till routern och mikrovågsugnen krävs större effekt.

Hur fungerar ett elverk?

Ett elverk har en motor som omvandlar rörelseenergi till elektricitet. Det finns olika typer och det som skiljer dem åt är hur de drivs. Motorn i ett dieselaggregat drivs exempelvis på diesel, medan ett solcellselverk har batterier som laddas upp via solceller. Det finns även elverk som tankas med bensin eller gasol.

Köpa elverk – köpråd

Den som ska köpa ett elverk bör först bestämma en budget, och sedan tänka igenom ett antal punkter (se nedan).

Checklista: Tänk på det här när du köper elverk

  • Vad du får för pengarna. Sätt en budget, vad får ditt elverk kosta?
  • Solceller vs bränsle. Många elverk är bränsledrivna elverk, det innebär att de tankas med diesel, bensin eller gasol som bränsle och att det är det som driver runt dem. Vid tillfälliga avbrott kan detta vara behändigt. Men har du ett långvarigt strömavbrott att handskas med kan det vara bra att välja ett elverk som kan kombineras med solceller – då laddar det upp sig självt (om det har inbyggda batterier) dagtid vilket ger ström du kan bruka kvällstid eller mitt på dagen.
  • Byggkvalitet och funktionalitet. Ska du ha med dig elverket på bilsemestern eller i husvagnen är storlek och vikt väsentliga faktorer. Men ska det kopplas in permanent hemma gör det inget om det väger en del, då är troligen funktioner såsom ATS, AVR och liknande viktigare.

Så testar vi varje elverk

Vi testar varje elverk genom att ladda det fullt och se hur länge det räcker. Vi undersöker även vilka möjligheter du har att koppla in saker till det, vilka ut- och ingångar finns det? Kan du exempelvis ladda mobiltelefonen?

Med tiden märker vi hur väl elverket presterar och hur bra det håller. Priset på nödströmsgeneratorn är sedan avgörande för slutbetyget.

Test-Piloterna
Logo