Vattentunna TEST: 4 bästa regntunnorna 2024 (bäst i test)

Låt inte regnvattnet gå till spillo. Samla det i en vattentunna. Du minskar risken för översvämningar samtidigt som du kan utnyttja det lagrade vattnet för bevattning av blommor, rabatter eller gräsmatta.

Nu finns det dock en massa olika vattentunnor från olika tillverkare, och de skiljer sig åt på flera sätt. Vilken ska du välja? Ja, det har våra experter försökt bena ut i det här testet, där tunnornas prisvärdhet, kapacitet, finesser och byggkvalitet har legat till grund för bedömningen.

Här hittar du både den bästa vattentunnan överlag, den snyggaste vattentunnan och den bästa billiga vattentunnan.

Visa hela +

Flexigarden Vänern

Bäst vattentunna till växthus, stuprör och hus

flexigarden vänern vattentunna bäst i test
Typ: Regntunna Storlek: 300 l Material: Plast Vikt: 11,4 kg Storlek: 82×120 cm

9.8 PRISVÄRD
9.2 PRESTANDA
9.6 FUNKTIONER
8.5 BYGGKVALITET

 

Stabil och stor regntunna med tappkran, lock och fot

Flexigarden Vänern är en stor vattentunna, relativt många andra tunnor på marknaden, men till ett pressat pris. Den har en hög byggkvalitet. Eftersom regntunnan är av plast kommer du att behöva tömma den på vintern för att den inte ska ta skada när vattnet fryser, men å andra sidan är den lätt att lyfta undan och har en minimalistisk design. Du kan ju använda den för annan förvaring vintertid.

Denna vattentunna rymmer hela 300 liter. Designen gör att du kan tömma den helt på vatten via kranen, och vårt test visar att kranen sitter bra på plats och inte läcker. Det ingår även ett lock så att ingen kan trilla i tunnan och drunkna. Dessutom skyddar locket tunnan från att samla på sig skräp, mygglarver och annat. Tyvärr ingår däremot inget anslutningskit till stuprör.

Vattentunnan har en tillhörande fot. När du placerat tunnan på foten står den stabilt. Även om vi puttar på den när den är full med vatten svajar den inte. Barn bör förstås ändå inte klättra på den, men konstruktionen är stabil i sig.

Flexigarden Vänern är den vattentunna som blir bäst i test på grund av hur den kombinerar ett bra pris med en välbyggd konstruktion, att den rymmer en stor mängd vatten och att det ingår gott om tillbehör.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Greenline 200 liter

Bäst billig vattentunna för dig som vill spara vatten

greenline billig vattentunna
Typ: Billig vattentunna Storlek: 200 l Material: Plast Vikt: 8,4 kg Storlek: Ingen uppgift

9.5 PRISVÄRD
9.2 FUNKTIONER
8.6 BYGGKVALITET

 

Billig regntunna med godkänd byggkvalitet och rymlig storlek

Greenline 200 liter är en billig vattentunna som samtidigt har många tillbehör och en okej byggkvalitet. Den är tillverkad av återvinningsbar PEHD-plast. Vi har svårt att se att den skulle hålla mer än fem år, men den har stått stadigt under ett år nu utan att börja läcka.

Eftersom denna regnvattentunna är gjord av plast är det viktigt att man tar in den när det börjar bli minusgrader ute. Det har vi gjort med vårt testade exemplar för att säkerställa dess livslängd.

Det finns flera fördelar med den här billiga regntunnan. Trots sitt låga pris följer det med ett lock som skyddar från att barn eller djur ska trilla ner och drunkna, och för att du ska slippa få ner löv och annat i vattnet. En annan fördel är att paketet innehåller både anslutning till stuprör (något som man ofta får köpa till separat med andra tunnor) och en kran till tunnan.

Greenline 200 liter är en av de bästa budget-vattentunnorna på marknaden eftersom den har en bra byggkvalitet och storlek i förhållande till sitt pris, och för att det dessutom följer med alla nödvändiga tillbehör.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Regnvattentunna

Bäst vattentunna i trä med hela 5 års garanti

Typ: Regntunna av trä Storlek: 240 l Material: Trä Vikt: 5,4 kg

9.2 PRISVÄRD
9.2 FUNKTIONER
8.4 BYGGKVALITET 

Prisvärd trätunna av stor storlek med både lock och kran

Regnvattentunna blir bästa vattentunna i trä eftersom den rymmer en stor mängd vatten och dessutom har en tillhörande kran och ett lock. Den är också riktigt snygg med sin rustika look.

En nackdel med denna vattentunna i trä är att den inte har 100-procentig passform. Men trä är ett levande material och har sällan det, vilket gör att du behöver låta träet svälla innan den blir helt tät. Du kan också tjära den invändigt, men vi fann att det räckte att den fick stå ständigt vattenfylld för att den skulle hålla tätt. Däremot behövde vi täta extra runt kranen, för att slutligen ta bort kranen och korka igen.

Med det sagt så är det 5 års garanti på denna tunna vilket är flera år mer än vad de flesta andra lovar på sina trätunnor.

En annan sak som är positivt med denna trätunnan är att den är väldigt prisvärd. Många vattentunnor av trä är betydligt mindre, de säljs i ungefär hälften så stor storlek men till ungefär samma pris. Ofta saknas då även lock och kran. Men här får du en stor trätunna med både kran och lock.

Regnvattentunna är en utmärkt trätunna. Du kan behöva göra en smärre insats för att täta runt kranen, men den är mest prisvärd av de vattentunnor i trä som vi har testat.

Regnvattentunnan i trä är slutsåld. GardenStore har ett bra alternativ till den som vi testat, den fick inte full pott på storlek (och är något dyr) men med tanke på att utbudet av trätunnor är dåligt är den i konkurrensen en av de bättre.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Flexigarden Mälaren

Bäst regntunna för designmedvetna trädgårdsfantaster

snygg vattentunna flexigarden mälaren
Typ: Design-regntunna Storlek: 220 l Material: Plast Vikt: 8,4 kg Storlek: Ingen uppgift

8.6 PRISVÄRD
8.6 FUNKTIONER
8.7 BYGGKVALITET

Snygg vattentunna i modern design med öppning för kruka på toppen

Flexigarden Mälaren är en 220 liter stor regntunna som påminner om en modern kruka. Det är en snygg regntunna av UV-beständig plast som är lätt att lyfta mellan olika platser på tomten, och som har en bra anslutning till kranen i botten. Den läcker inte och den är smidig att hantera.

Detta är alltså en vattentunna med kran, vilket är bra eftersom den då blir lätt att tappa på vatten. Ska du fylla vattenkannan är det bara att snurra på vredet så börjar det flöda ut vatten.

Överst på regnvattentunnan finns utrymme för en kruka, och du kan även ansluta tunnan till stupröret, dock krävs ett separat anslutningskit för det.

Enda nackdelen är väl egentligen att den är av plast. Det är robust och UV-tålig PP-plast men du kommer ändå att behöva tömma den på vintern för att vara säker på att den inte går sönder när frosten kommer.

Flexigarden Mälaren är en modern, snygg vattentunna i en rejäl storlek och till ett bra pris för att vara en designtunna.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Avslöjas snart

Vattentunna med kran som är välbyggd och rejäl

Logga
Typ: Regntunna med kran Storlek: X l Material: X Vikt: X kg Storlek: Ingen uppgift

9.0 PRISVÄRD
8.9 FUNKTIONER
8.6 BYGGKVALITET

Regntunna med smart kran som kan kopplas till vattenslangen

X

Fri frakt, snabb leverans hos:

Avslöjas snart

Beständig vattentunna i zink som håller länge och väger lite

Logga
Typ: Regntunna zink Storlek: X l Material: Zink Vikt: X kg Storlek: Ingen uppgift

9.1 PRISVÄRD
9.3 FUNKTIONER
8.6 BYGGKVALITET

Zinktunna för vattensamling i hållbart kärl

X

Fri frakt, snabb leverans hos:

Avslöjas snart

Vattentunna i plåt som kan stå ute året om

Logga
Typ: Regntunna plåt Storlek: X l Material: Plåt Vikt: X kg Storlek: Ingen uppgift

8.7 PRISVÄRD
9.5 FUNKTIONER
8.9 BYGGKVALITET

Plåttunna för vattensamling i trädgården

X

Fri frakt, snabb leverans hos:

FAQ: Vattentunna / Regntunna – Vanliga frågor och svar

Vilken vattentunna är bäst?

Den vattentunna som är bäst är den som håller tätt, har lång livslängd och som uppfyller dina behov avseende storlek, budget och funktioner. Vi testar regntunnor och ser vilka som håller måttet.

Hur fungerar en vattentunna?

En vattentunna samlar upp regnvatten genom att den antingen står öppen, eller genom att du leder ner vatten in i den från husets stuprör eller växthusets hängrännor. Det finns speciella anslutningskit som gör att du kan leda ut vatten från stupröret rakt in i vattentunnan, istället för att låta stupröret sluta ovanför öppningen, på så vis kan du ha lock på tunnan så att du minskar risken att någon skadar sig, drunknar eller att det kommer smuts i vattnet. Längst ner på vattentunnan finns ibland en kran så att du kan tappa den på vatten eller fylla vattenkannan.

Hur förvarar man vattentunnan på vintern?

Vattentunnan bör tömmas innan det blir minusgrader ute så att risken för skador minskar. Är regntunnan av trä eller plast bör den rengöras och förvaras i uppvärmt utrymme för att minska skaderisken. Detsamma gäller samtliga vattentunnor med kran eftersom det annars är risk att kranen går sönder av is inuti. Alternativt så plockar du bara in själva kranen. Plåttunnor klarar vanligen att stå ute så länge det inte är risk för rost.

Köpa vattentunna – köpråd

Den som ska köpa en vattentunna bestämmer först hur stor budget denna har, därefter hur mycket vatten man vill att den ska rymma och slutligen hur man vill att den ska se ut och vilka funktioner den ska ha.

Checklista: Tänk på det här när du köper vattentunna

  • Vad du får för pengarna. Sätt en budget, vad får din vattentunna kosta? Ska du ha flera tunnor vill du kanske satsa på en billig plastmodell så att du har råd med många. Ska du däremot bara ha ett fåtal, och dessa ska stå synligt, kan en vattentunna av trä eller en designtunna vara ett mer lämpligt köp.
  • Storlek på vattentunna. Vattentunnor finns i alla möjliga storlekar, det finns även vattenfat som mer liknar en upphöjd damm. Tunnorna är vanligen mellan 100-300 liter i storlek. Men det finns även regntunnor som ännu större än 300 liter men också som är mindre är 100 liter, vi som testar på test-piloterna.se tycker dock att den optimala storleken är 100 till 300 liter.
  • Vattentunnans material. De flesta vattentunnor är i någon form av plastmaterial, vissa är UV- och väderbeständiga, andra inte. Det finns tunn, formbar plast vilket innebär att vattentunnan kan vikas ihop när den inte används. Det finns också vattentunnor av hårdplast som har samma form hela tiden. Vidare finns det vattentunnor av trä, regntunnor av plåt eller zink och regnvattentunnor av gabioner. De senare är vanligen större vattenfat med gabioner runtom och dammduk på insidan.
  • Vattentunnans funktioner. En vattentunna består av en tunna, ibland ingår även lock, fot och kran till denna. Det finns tillbehör i form av stuprörsanslutning, i vissa paket ingår det tillbehöret.
En vattentunna av trä
En av de vattentunnor vi testat som inte höll måttet.

Så testar vi varje vattentunna

Vi testar varje vattentunna genom att montera den, fylla den med vatten och se huruvida det läcker i skarvar eller vid kran och liknande. Sedan använder vi vattentunnan flitigt under säsongen för att säkerhetställa en god funktionalitet samt byggkvalitet.

Utöver att testa själva regntunnan undersöker vi även vilka tillbehör som ingår, hur garantin på tunnan ser ut och dess stadga och säkerhet. Varje vattentunna får ett betyg som bygger på hur prisvärd den är sett till sin målgrupp.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Carl Eriksson
Test-Piloterna
Logo