STORT TEST: Segway Navimow H1500E – robotgräsklippare utan slinga

Segway Navimow H1500E

En ganska billig robotgräsklippare för den som vill slippa gräva ner kabel i gräsmattan”

Kommentar från recensenten

Gräsmatta rek storlek: 1 500 kvm Gräsmatta som vi anser den klara: Test pågår Kräver begränsningskabel: Nej Programmering: App (bluetooth, 4G, GPS) Kniv: Pivot (3 dolda rakblad) Klippbredd: 21 cm Klipphöjd: 3-6 cm Lutning gräsmatta: 45 % Storlek: 60,3×46,8×26,4 cm Vikt: 15,4 kg

Hur bra är den?

Segway Navimow H1500E är en robotgräsklippare som vi precis har installerat och därmed kan vi inte bedöma ännu hur bra dess helhet är. Men efter en vecka ute på testgräsmatta kan vi i alla fall säga att vi är mycket imponerade så här långt. Den är enkel att installera, det är lätt att anpassa installationen, den har kanonfina terrängegenskaper och godkänd problemlösningsförmåga.

Se även hur Segway Navimow klarar sig mot konkurrenterna i vårt stora jämförandetest: Robotgräsklippare bäst i test

Plus
 • Användarvänlig installation
 • Lång klipptid
 • Väldigt bra terrängegenskaper
 • Smidigt förfarande att addera mer yta samt no go-zoner på gräsmattan i efterhand
Minus
 • Något snålt med funktioner/anpassningsmöjligheter
 • Behandlar kvarglömda prylar hårdhänt
 • Något tidskrävande rörelsemönster vid kantgräns och vid hinder

Innan du köper den här robotgräsklipparen, tänk på att: Du behöver bra GPS-mottagning på din tomt. Har du en tomt med en massa träd och byggnader runtom på gräsmattan är det inte jättebra förutsättningar för en robotklippare utan begränsningsslinga. Gräsmattan bör vara fri från höga objekt som skymmer satellitsignalen. Det går att köpa till ett tillbehör som du placerar på hustaket för att förstärka signalen.

Visa +

Testresultat

Installation?

9.6

Satellitmottagare till Segway Navimow installerad på vår testgräsmatta
 • I PAKETET Laddstation, robotgräsklippare, mottagare, stativ till satellitmottagare och manual
 • PROGRAMMERING Display eller mobilapp
 • UPPKOPPLING Mobilnät (4G), bluetooth för snabb första anslutning till mobilen, WiFi
 • GPS Ja
 • Ultraljudssensor Ja

Installation
Det är enkelt att komma igång med Segways robotgräsklippare. Du kopplar in laddstationen och mottagaren (som du fäster på ett stativ som i sin tur trycks ner i gräsmattan, och placerar robotgräsklipparen på laddning. När du har laddat ner appen (och batteriet är fullt på Navimow) kan du påbörja installationen. Du sätter medföljande linjal på Navimow och styr sedan robotgräsklipparen längs med gräsmattans kanter och runt de hinder du vill utesluta från gräsklippningsytan. Du kan skapa flera olika separata ytor och sedan anvisa för robotklipparen vilken väg (passage) den ska ta till och från varje yta, men det blir sedan en enda sammantagen yta (inte olika zoner). När du är klar låter du Navimow H1500E testköra längs gränsen du märkt upp.

Tänk på det här
Det som kan vara lite klurigt är att hitta en bra plats för laddstationen. Den får inte vara för nära hus, träd, buskar och annat – den behöver fri sikt. Samtidigt ska det vara nära till ett vägguttag, plan mark osv. Den verkar inte jättekänslig för hinder, men ju bättre signal du har till mottagaren desto bättre blir precisionen. Man kan köpa till ett tillbehör som man sätter på huset om mottagningen är dålig.

Vidare är det bra om du placerar laddstationen längs långsidan av installationen, så att den klipper längsgående. Den här robotgräsklipparens svaghet är nämligen att det tar tid för den varje gång den ska vända vid kantgräns. Eftersom den klipper gräsmattan i parallella linjer – ungefär som när du klipper med en vanlig gräsklippare – så vill du ha så få vändningar som möjligt.

Prestanda?

8.7

Segway Navimow ovanifrån ihop med mottagaren för EFLS
 • REK STORLEK Upp till 1500 kvm

Storlek på gräsmatta
Segway Navimow H1500E har en rekommenderad gräsmattestorlek på upp till 1 500 kvadratmeter. Våra initiala tester visar att den klipper drygt 500 kvadratmeter komplex yta på 3,5 omgång, det innebär att det tar runt 10-12 timmar för den. Vidare innebär det att en gräsyta på 1 500 kvadratmeter tar cirka 30-40 timmar. Eftersom uppladdningstiden emellan varje omgång är ganska lång måste du verkligen planera schemat därefter om du inte vill att den ska vara ute och klippa på helger och kvällar/natt. Med detta sagt skulle vi uppskatta att den rekommenderade ytan för denna robotgräsklippare snarare är 1 000-1 200 kvadratmeter. Detta är inte ett dåligt resultat alls med tanke på priset, men det är en bit under tillverkarens rekommendation.

Den tar en del tid på sig när den ska vända vid kantgräns, rörelsen känns inte helt tidsoptimerad. Dock gör den det med god precision vilket är viktigt för att den ska hamna rätt i förhållande till föregående klipplinje. Försök planera installationen så att det är så få vändningar som möjligt, då kan du pressa ner klippschemat.

Terränghantering
Navimow H1500E är en tuff och envis robotgräsklippare. Fördelen med detta är att den sällan kör fast. Den tar sig upp för slänt, ur hur håligheter i gräsmattan, kan komma loss vid rabattkanter med nivåskillnad och över ben på studsmattan (men ställ ändå för öppningarna så att inte knivarna skadas). Den här styrkan innebär även att den riskerar att behandla kvarglömda prylar tufft. Vid ett tillfälle under vårt test forcerar den exempelvis en elbil för barn. En annan morgon när vi kommer ut har den kört runt en kruka ute på gräsmattan. Se därför till att förankra saker du är rädd om eller skapa no go-zoner runt dessa.

Problemlösningsförmåga
Navimow är rent generellt väldigt välprogrammerad. Den löser hinder längs kantklippning på ett okej sätt. Ska vi vara petiga gör den en onödigt stor rörelse redan vid första försöket att ta sig runt hindret istället för att bygga ut U-rörelsen i takt med att den känner av hur stort hindret är, men den löser i alla fall situationen. Även när den kör in i hinder ute på gräsmattan har den ett rörelsemönster som är godkänt vad gäller att lösa situationen och komma tillbaka i sin klippbana igen. Vi testar exempelvis att stänga in den i ett hörn, men den tar sig ut. En liten plump i protokollet är dock att den då ofta missar att klippa på vissa platser – inte bara runt hindret utan även en bit bort – på grund av att den plötsligt pausar klippmotorn när den tagit sig ur situationen och börjar köra igen.

Byggkvalitet & Design ?

8.9

Undersidan av Segway Navimow
 • VATTENTÄT Ja (IPX6, vattentät)
 • LED-BELYSNING Ja
 • MATERIAL Plast

Byggkvalitet
Konstruktionen är riktigt bra vad gäller vattentäthet, IP-klassningen är hela IPX6 vilket innebär att du kan spola av den med trädgårdsslangen eller råka dränka den i dammen.

Konstruktion
Robotgräsklipparen har fyra hjul. De två bakre är rejäla hjul med bra mönsterdjup. De två framhjulen är bara enklare stödhjul. Den väger en del – jämfört med de lättaste robotgräsklipparna i samma storlek väger den nästan det dubbla. Men å andra sidan inte så mycket att man inte orkar lyfta hem den om den kört fast. Förmodligen är det batteriet som utgör en stor del av vikten för den kan vara ute och klippa tre timmar i sträck, vilket är en fantastisk siffra.

Pivotknivarna sitter synliga utan skyddstallrik över. Det brukar innebära att det fastnar en del gräs runt skruven, vilket i sin tur gör dem mindre rörliga. Det återstår att se om det problemet finns på denna robotgräsklippare med.

Det finns en högtalare på Navimow som gör ett litet motorstartljud varje gång den startar knivdiskmotorn, det är ett kul alternativ till det varningsljud som andra robotgräsklippare har. Dess röst kan även informera dig om annat, såsom förlorad signal, uppkoppling till mobiltelefon mm.

Funktionalitet ?

8.7

Kollage med fyra bilder som visar Segway Navimows app och olika funktioner i den

Funktioner
Den klart mest intressanta funktionen är förstås att den här robotgräsklipparen installeras utan begränsningskabel. Förutsatt att precisionen är bra nog (så att inte klipparen kör ut i rabatter och annat) så är en helt trådfri robotgräsklippare att föredra eftersom begrängsningsslingan kan skadas när du gräver i trädgården, gå av på grund av ålder och väder och få sämre signal på grund av för många lagningar. Segways namn på den trådlösa tekniken är ”Exact Fusion Locating System” (EFLS) och det innebär att den kommunicerar med satelliter för att hålla koll på var den befinner sig. Noggranheten uppges vara 2-3 centimeter, något vi testar just nu.

I övrigt finns det inte jättemånga inställningsmöjligheter, ganska få till och med. Du har GPS-spårning vid stöld, med möjlighet att ange ett stöldskyddsområde. Det finns klippschema med ett gränssnitt som är väldigt användarvänligt, hela appen är faktiskt väldigt lättanvänd. Därutöver kan du ställa klipphöjd, regnsensor och du kan tvinga igång robotklipparen utanför klippschemat. Men separat kantklippning, hur långt den ska köra över kanten och frostsensor saknas. Vidare saknas smarta funktioner såsom zonindelning av gräsmattan, att kunna ställa olika klipphöjd och klippscheman i olika områden, möjlighet att ställa in sänkt klipphöjd över tid osv. Å andra sidan är robotgräsklipparen ganska billig med tanke på hur välutrustad och välbyggd den är så vi har överseende med avsaknaden av den här typen av mer avancerade funktioner.

En intressant funktion är däremot halth blade, som är en extra sensor man kan aktivera. Om något nuddar den sensorn (typ en igelkott eller en hundtass) stannar kniven omedelbart. Se upp dock så att du inte aktiverar den sensorn innan roboten hunnit klippa gräset ordentligt, för den är superkänslig och reagerar även på grästuvor och liknande.

Tillbehör ?

8.5

Alla tillbehör som finns i Segway Navimows kartong
 • ANTAL TILLBEHÖR 4 st

Vad ingår?
Det ingår en robotgräsklippare, en laddstation, en satellitmottagare och stativ för denna samt en manual.

Med vår testenhet får vi även med en Navimow Visionfence. Vi inleder dock testet med att testa robotgräsklipparen utan Visionfence för att se hur den presterar i standardutförande. Visionfence ska göra att den inte kör in i saker – något vi anmärker på en bit upp i det här testet. Så det ska bli intressant att se hur den löser situationer med det här tillbehöret installerat, då den är ganska hårdhänt och tuff mot krukor och annat utan det.

Prisvärdhet ?

9.3

Robotgräsklipparen Segway Navimow
 • VAD GILLAR VI BÄST Det är underbart att slippa slinga och robotgräsklipparen är väldigt användarvänlig

Värd pengarna?
Testet pågår fortfarande, men efter två veckor tillsammans med robotgräsklipparen är vi hittills sålda på den. Installationsförfarandet var smidigt och det märktes att tillverkaren verkligen tänkt igenom såväl alla steg som det praktiskt bästa sättet att hantera dem. Ser du till att göra installationen ordentligt, så att kartan är väl uppritad och du har exkluderat platser du vill att den ska undvika – sköter den sig sedan exemplariskt på gräsmattan. Laddningstiden mellan klippning är väldigt lång, men den klipper nästan tre timmar i sträck så om du har det i åtanke och skapar två (eller flera) olika slots varje dag kan du ändå anpassa den så att den håller fint medan du är på jobbet.

Framför allt är det här en väldigt prisvärd robotgräsklippare med tanke på att du slipper köpa till och installera begränsningsslinga runt gräsmattan. Du sparar ett par tusen kronor, och flera timmar jobb, på att köpa en robotklippare utan kabel. Och Navimow kostar ungefär som premiummodeller med kabel, vilket gör att den har en klar fördel gentemot dessa.


Om testet

Vi långtidstestar Segway Navimow H1500E, en robotgräsklippare utan begränsningsslinga. Testet påbörjades i maj 2023 och kommer att pågå hela våren, sommaren och hösten.

Vi kommer att testa robotgräsklipparen på olika typer av gräsmattor. Till vår hjälp har vi ett antal husägare som ställer upp och låter oss testa robotgräsklippare på deras tomt. Vi roterar ett stort antal robotgräsklippare mellan dessa gräsmattor för att se vad de klarar (och inte klarar) av. Gräsmattorna har alla sina olika utmaningar. På så vis hittar vi svagheter och styrkor hos de olika klipparna.


Segway Navimow H1500E jämfört med två konkurrenter

Konkurrent 1: Husqvarna Automower 320 Nera

Logga

Husqvarna Automower 320 Nera är en robotgräsklippare för gräsmattor runt 2 200 kvadratmeter, och den minsta av Husqvarnas helt trådlösa robotgräsklippare. Vi väntar på att få hem recensionsexemplar av den modellen. Priset är ungefär det dubbla jämfört med Navimow H1500E.

Konkurrent 2: Stiga Experience A 1500

Logga

Stiga Experience A 1500 är Stigas helt kabelfria robotgräsklippare, för gräsmattor upp till 1 500 kvadratmeter. Vi avvaktar just nu svar om vi kommer att få en chans att testa den här robotklipparen. Den kostar ungefär 10 000 kronor mer än Navimow H1500E.

Elina Blom

Elina Blom

Elina Blom är en välkänd och etablerad recensent inom hem, trädgård och hemelektronik. Hon har arbetat som produkttestare i över 15 år och även varit chefredaktör för stora kända tekniksajter. Idag håller hon i Test-piloternas tester av trädgårdsmaskiner. Elina har bland annat varit nordisk chefredaktör för TechRadar, arbetat som nordisk testredaktör på PriceRunner / bäst-i-test.se och byggt upp deras tester inom trädgård, hemelektronik och hushållsmaskiner och idag arbetar hon på Plantagen med deras redaktionella innehåll inom trädgård och trädgårdsmaskiner. Vid sidan av det arbetet testar hon allt från gräsklippare till häcksaxar för oss här på Test-Piloterna.se.

Test-Piloterna
Logo