Gräsklippare TEST: 7 bästa gräsklipparna 2023 (bäst i test)

Vilken gräsklippare är bäst i test? Vi testar olika slags gräsklippare och på den här sidan hittar du de som blivit testvinnare i sin klass. Allt från den bästa batterigräsklipparen till den bästa självgående gräsklipparen. Bäst i test blir den gräsklippare som vi anser mest prisvärd och som fungerar bäst för en bred målgrupp.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Visa hela +

Stihl RM 448 TX – BÄST I TEST

Bäst gräsklippare till villor och radhus

stihl rm 448tx bäst i test
Typ: Bensindriven gräsklippare Drift: Bensin Motor: STIHL EVC 200.3 140 cc Kapacitet: 1 200 kvm Klippbredd: 46 cm Klipphöjd: 2,5-7,5 cm (central, 6 steg) Självgående: Ja Uppsamlare: Ja (55 l) Mulching: Ja/Nej Vikt: Ingen uppgift

9.8 PRISVÄRD
9.7 PRESTANDA
9.6 FUNKTIONER
8.6 BYGGKVALITET

 

Stark gräsklippare med gott om funktioner och en bensinsnål motor

Stihl RMA 448 TX är en gräsklippare som fångar in en bred målgrupp eftersom den har många olika metoder att hantera gräsklippet, en stark och bensinsnål motor samt en stor kapacitet även i högt gräs. Du får så mycket gräsklippare i en enda maskin.

Vi klipper lätt gräs uppemot två decimeter utan att det påverkar prestandan märkbart. Under vårt test märker vi även att batteritiden håller sig jämn oavsett om vi klipper en ganska välfriserad gräsmatta eller om vi klipper medelhögt gräs.

Denna gräsklippare har mulchingplugg som ingår, ett så kallat bioclip, vilket gör att du kan ge gräsmattan näring med det du klipper eftersom det blir så små bitar. Men det ingår även en uppsamlare ifall du hellre vill samla upp det. Uppsamlaren rymmer hela 55 liter och är enkel att tömma.

Stihl RMA 448 TX blir bästa gräsklippare eftersom den håller en hög kvalitet, klipper en stor yta och är väldigt användarvänlig i sin utformning. Det är en gräsklippare du kan ha länge.

Fri frakt, snabb leverans hos:

AL-KO Easy 4.20 P-S – BÄST BILLIG GRÄSKLIPPARE

Bäst gräsklippare i budgetklassen tack vare hög prestanda för billig peng

alkho easy 420 p-s bäst billig gräsklippare
Typ: Bensindriven gräsklippare Drift: Bensin Motor: AL-KO Tech 140 Kapacitet: 800 kvm Klippbredd: 42 cm Klipphöjd: 3-7,5 cm (central, 7 steg) Självgående: Nej Uppsamlare: Ja (50 l) Mulching: Nej Vikt: 23 kg

9.6 PRISVÄRD
8.7 PRESTANDA
9.2 FUNKTIONER
8.6 BYGGKVALITET

 

Billig gräsklippare med kraftfull motor och okej byggkvalitet

AL-KO Easy 4.20 P-S är en billig gräsklippare som fokuserar på prestanda. Den är stark nog för att du ska kunna lämna gräsmattan oklippt i 1-2 veckor och ändå kunna klippa ner gräset utan att behöva sakta in på stegen.

Byggkvaliteten är okej för att vara en så pass billig gräsklippare. Chassit är ganska kraftfullt, samtidigt har man lyckats hålla nere vikten. Det senare är bra eftersom det gör att gräsklipparen är lätt att köra trots att den saknar drivning. Det är en hel del vibrationer i handtaget men det får man nästan räkna med i den här prisklassen om man ska få någon form av kraft under huven.

AL-KO Easy 4.20 P-S passar dig som söker en lättanvänd gräsklippare med uppsamlare. Den klarar någon decimeter högt gräs, men är framför allt gräsklipparen som fixar en mellanstor gräsmatta på en tank och utan att vara särskilt tung.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Stihl RMA 443 PV – BÄST GRÄSKLIPPARE BATTERI

Bäst batteridriven gräsklippare på grund av sin kraft och kapacitet

stihl rma 443 pv bäst batterigräsklippare
Typ: Batteridriven gräsklippare Drift: Batteri (36V) Motor: Ingen uppgift Kapacitet: 900 kvm Klippbredd: 41 cm Klipphöjd: 2,5-7,5 cm (Central, 6 steg) Självgående: Ja (hastighet: 2,4-5 km/h) Uppsamlare: Ja (55 l) Mulching: Nej Vikt: 24 kg

9.6 PRISVÄRD
9.2 PRESTANDA
7.1 FUNKTIONER
8.2 BYGGKVALITET 

Användarvänlig och stark gräsklippare med batteridrift

Stihl RMA 443 PV blir bästa batteridrivna gräsklippare på grund av hur långt den orkar klippa på en enda laddning, att den trots detta är ovanligt stark samt det faktum att batterierna fungerar med andra trädgårdsmaskiner från Stihl som också är 36 volt.

Uppsamlaren har mängdindikator som visar när den är full och därmed behöver tömmas. Den fungerar utmärkt så länge det inte är väldigt fuktigt gräs du klipper, då kan du behöva kasta ett extra öga själv. Om du inte tömmer behållaren kommer det att påverka prestandan negativt.

Det är väldigt enkelt att ställa klipphöjd. Du trycker bara in en spak och sedan höjer eller sänker du batterigräsklipparens kropp med ett enhandsgrepp.

Stihl RMA 443 PV är en väldigt kompetent gräsklippare med batteri som klipper en stor yta oavsett om gräset hunnit växa på sig någon decimeter eller ej.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Husqvarna Klippo LB442 – BÄST GRÄSKLIPPARE BENSIN

Bäst bensindriven gräsklippare för den som söker kraft och kvalitet

husqvarna klippo lb448 klipper gräs under ett av våra test
Typ: Bensindriven gräsklippare bioclip Drift: Bensin Motor: Honda GCV145 S4-HV-SD 145 cm³ Kapacitet: 500 kvm (vi klippte dock 1 000 kvm på en tank) Klippbredd: 42 cm Klipphöjd: 3,4-5,5 cm (central, 4 steg) Självgående: Nej Uppsamlare: Nej Mulching: Ja Vikt: 23 kg

9.4 PRISVÄRD
9.5 PRESTANDA
8.2 FUNKTIONER
9.8 BYGGKVALITET

Minimalistisk och kraftfull gräsklippare för medelstora gräsmattor

Husqvarna Klippo LB442 är en bensinsnål gräsklippare med mycket hög byggkvalitet sett till sitt pris. Den är vad vi skulle klassa som en riktig arbetshäst. Vi har inga problem att klippa tjockt gräs uppemot två decimeter utan att behöva sakta in på stegen. Den lämnar också ett otroligt fint klippresultat.

Klippos gräsklippare har inte särskilt många funktioner och inget lullull, men att man skalat bort allt sådant gör också att man kunnat fokusera helhjärtat på prestanda och byggkvalitet. Det är för de allra flesta de viktigaste aspekterna. Dessutom väger den inte särskilt mycket trots att det är en bensingräsklippare så vi känner aldrig att vi saknar framåtdrift – inte ens i slänt.

En bra detalj för dig med många buskar runt gräsmattan är att du kan ställa handtaget i sidled så att du kan klippa under buskarna utan att behöva promenera igenom dem, istället går du vid sidan. Smidigt!

Denna gräsklippare från Klippo är också väldigt bensinsnål. Vi klipper lätt och ledigt 1 000 kvadratmeter på en tank trots att Husqvarna själva säger att deras Klippo har en kapacitet på 500 kvadratmeter.

Det ingår ingen uppsamlare, istället mulchar den gräset till väldigt små bitar som blir till näring för gräsmattan. Den klarar att mulcha oväntat högt gräs med utmärkt resultat. En liten nackdel har den dock i vått, högt gräs då det tenderar att samla på sig undertill och sänka prestandan, här kan man behöva lyfta lite på den så att du får ut det.

Husqvarna Klippo LB442 är en prisvärd gräsklippare som drivs på bensin. Den är tyst, kraftfull och klipper väldigt effektivt så att du behöver spendera så lite tid på gräsklippningen som möjligt.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Bosch Rotak 32 – BÄST GRÄSKLIPPARE EL

Elektrisk gräsklippare med lagom arbetsbredd för små gräsmattor

Bosch Rotak 32 bäst gräsklippare el
Typ: Elektrisk gräsklippare Drift: Nätansluten (el-gräsklippare) Motor: 1 200 W Powerdrive Kapacitet: 300 kvm Klippbredd: 32 cm Klipphöjd: 2-6 cm (axelvis, 3 steg) Självgående: Nej Uppsamlare: Ja (31 l) Mulching: Nej Vikt: 6,8 kg

9.3 PRISVÄRD
8.7 PRESTANDA
8.9 FUNKTIONER
8.6 BYGGKVALITET

Klipper effektivt små gräsmattor ända ut i kanten

Bosch Rotak 32 är en liten men välbyggd elektrisk gräsklippare som är populär bland husägare med små gräsmattor. När vi packat upp den förstår vi fort varför. Den här gräsklipparen är, trots sitt låga pris, både stark och intuitivt konstruerad.

Den har exempelvis en extremt låg vikt så att den är lätt att hantera i brant slänt, runt hinder eller vid förvaring. Du behöver inte vara stark.

Även om kniven har en smal arbetsbredd är den smart konstruerad så att gräsklipparen kommer åt att klippa tätt intill kanten. På flera platser behöver vi inte trimma med grästrimmer alls efter klippning eftersom vi kommer så tätt dikt an.

Bosch gräsklippare är utrustad med uppsamlare. Den är inte särskilt stor, men tillräcklig för den yta som den här gräsklipparen är tänkt för. Uppsamlaren är lätt att tömma och rengöra efter klippning.

Bosch Rotak 32 blir bäst elektrisk gräsklippare eftersom den har ett lågt pris, en lagom klippbredd och en mycket välbyggd och genomtänkt konstruktion.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Ryobi RY36LMX46A-150 – BÄST GRÄSKLIPPARE MED UPPSAMLARE

Stark gräsklippare med bra batteritid och stor uppsamlare

ryobi gräsklippare öppet batterifack med ett batteri i
Typ: Batteridriven gräsklippare Drift: Batteri (36V) Motor: MaxPower Kapacitet: 800 kvm Klippbredd: 47 cm Klipphöjd: 2,5-7,5 cm (central) Självgående: Nej Uppsamlare: Ja (56 l) Mulching: Ja Vikt: 24 kg

9.1 PRISVÄRD
8.7 PRESTANDA
9.3 FUNKTIONER
8.6 BYGGKVALITET

Gräsklippare med uppsamlare, mulchingplugg och dubbla batterifack

Ryobi RY36LMX46A-150 är en batteridriven gräsklippare med en stark klippmotor. Trots att vi klipper strax över decimeter-högt gräs orkar den klippa i 33 minuter när vi bara har ett enda batteri i. Det räcker för att vi ska hinna klippa drygt 800 kvadratmeter. I normalhögt gräs hinner den klippa omkring 1 000 kvadratmeter. Eftersom den har dubbla batterifack skulle vi i praktiken kunna sätta i ett extra batteri och klippa en större yta.

Denna gräsklippare klipper tyst och vibrerar inte särskilt mycket. Klipphöjdinställningen är smidig, det räcker med ett enhandsgrepp.

Batterierna är 36-voltsbatterier i samma serie som Ryobis övriga trädgårdsmaskiner på 36 volt. Det betyder att vi kan dela batterier med andra prylar från samma tillverkare, vilket är smidigt och ekonomiskt.

Du ser hur mycket batteri du har kvar på displayen på handtaget. Dessutom kan du se varje batteri för sig. Där kan du även välja att köra gräsklipparen på ekoläge för att förlänga batteritiden, det ger dock inte mer än fem minuter extra körning. Det finns även ett kraft-läge som ger en boost i väldigt högt gräs men det halverar också batteritiden.

Överlag är den kraftfull nog på standardläget och där kan du även köra den i en klart godkänd tid.

display ryobi maxpower gräsklippare

Ryobis gräsklippare har både mulching (plugg som medföljer) och uppsamlare, den är alltså en kombimaskin. Men den arbetar väldigt effektivt och starkt med uppsamlaren påhängd, och packar också materialet bra. Även om uppsamlaren börjar bli full orkar denna gräsklippare att klippa vidare i samma tempo utan att knorra, vilket långt ifrån alla gör.

Den klipper också gräsmattan väldigt tidseffektivt på grund av sin väl tilltagna klippbredd.

Ryobi RY36LMX46A-150 blir bäst gräsklippare med uppsamlare på grund av hur starkt den arbetar med sin uppsamlare, men även för att du får flera andra bra funktioner i samma maskin.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Stiga Combi 748 S 4in1 – BÄST SJÄLVGÅENDE GRÄSKLIPPARE

Gräsklippare med drift och flera sätt att hantera gräset

stiga självgående gräsklippare
Typ: Bensindriven gräsklippare Drift: Bensinmotor Motor: Stiga 139 cm³ Kapacitet: 1 200 kvm Klippbredd: 46 cm Klipphöjd: 2,2-8 cm (central, 6 steg) Självgående: Ja (hastighet: 3,7 km/h, bakhjulsdrift) Uppsamlare: Ja (60 l) Mulching: Ja Vikt: 36 kg

8.7 PRISVÄRD
8.6 PRESTANDA
9.5 FUNKTIONER
8.9 BYGGKVALITET

Samlar upp gräs men har även andra riktigt bra funktioner för stor gräsmatta

Stiga Combi 748 S 4in1 är en självgående gräsklippare med både uppsamlare och mulching. Den har en ganska stark motor, men framför allt flera smidiga och användarvänliga funktioner.

Driften ihop med knivens klippbredd gör att du hinner klippa en stor gräsmatta på en enda tank. Vi klipper drygt 1 500 kvadratmeter innan vi måste tanka på nytt. Stiga lovar en kapacitet på 1 200 kvadratmeter och det stämmer således ganska väl.

I väldigt högt gräs har den svårt att hinna med att mulcha utan att klippresultatet påverkas negativt. Men då kan du istället hänga på uppsamlaren och slänga gräsklippet på komposten efter klippning. Håller du gräsmattan i trim under sommaren, vilket innebär att du klipper ungefär varje eller varannan vecka när det växer som mest, så orkar den dock med att mulcha.

Stiga Combi 748 S 4in1 är en väldigt prisvärd gräsklippare med drift. Den driver på framåt i ett makligt arbetstempo där det varken går för fort eller för långsamt, och den fixar brant slänt utan att spinna sönder gräset. Du får både en rejäl uppsamlare och en smidig mulchingplugg. Ett bra köp för dig som söker en gräsklippare med drift och som har en lite större gräsmatta.

Fri frakt, snabb leverans hos:

FAQ: Gräsklippare (Vanliga frågor och svar)

Vilken gräsklippare är bäst?

Den gräsklippare som är bäst för dig är en modell som klarar att klippa hela din gräsmatta i en enda omgång och som är lätt att förvara mellan användningarna. Vi testar gräsklippare varje vår, sommar och höst för att se hur de hanterar olika svårigheter. I den här listan med topptestade gräsklippare kan du läsa vilka gräsklippare som blivit testvinnare inom olika områden.

Vilken bensin ska man ha till sin gräsklippare?

Du kan använda vanlig 95-oktanig bensin från macken till din gräsklippare, men det bästa för gräsklipparen, miljön och dig är om du köper alkylatbensin 4-takt.

Vilken olja ska man ha till sin gräsklippare?

Den olja du ska använda till din gräsklippare är 5W30 syntetolja eftersom den fungerar i ett stort temperaturintervall, du kan därmed klippa gräset både i varmt och kallt väder med enkel start och låg oljeförbrukning.

Köpa gräsklippare – köpråd

Den som ska köpa en gräsklippare bör ha en ungefärlig förståelse för hur stor gräsmattan är, hur man vill hantera gräsklippet samt vilken budget man har. När man vet detta är det lätt att rama in gräsklippare som passar.

Checklista: Tänk på det här när du köper gräsklippare

  • Vad du får för pengarna. Sätt en budget, vad får din gräsklippare kosta? Vill du fynda gräsklippare är hösten ofta ett bra tillfälle. Mitt i sommaren är det också många som börjar rea ut gräsklippare för att tömma sina lager.
  • Hur gräsklipparen drivs. Alla gräsklippare – förutom handdrivna – har en motor. Men det kan variera hur den motorn får ström. Elektriska gräsklippare kopplas in med strömkabel, batteridrivna gräsklippare går på batteri som man plockar ur och laddar mellan användningarna, bensindriven gräsklippare tankar man med fyrtaktsbensin och olja.
  • Hantering av gräsklipp. Gräsklippare har en eller flera metoder för att hantera gräset som klipps av. Alla har ett utkast på sidan där klippet helt sonika kan kastas ut i fullängd. Bioklippare har även en så kallad mulchingplugg. När man stoppar i den pluggen strimlar klipparens kniv gräset till småbitar som blir till näring för gräsmattan. Ytterligare en metod är uppsamlare, det är en behållare som ansluts baktill på gräsklipparen och som samlar upp allt gräsklipp, sedan kan man tömma den i komposten.
  • Funktioner. De vanligaste funktionerna som skiljer olika gräsklippare åt är drift (huruvida den är självgående och därmed driver framåt utan att du behöver knuffa den), ställbart handtag, ställbar klipphöjd (kan på vissa modeller göras med en enda hand, på sämre modeller kan du behöva justera varje hjul för sig) och slutligen möjlighet att vinkla handtaget åt sidan för att kunna klippa under buskar.

Så testar vi varje gräsklippare

Vi testar varje gräsklippare genom att undersöka dess målgrupp och sedan använda gräsklipparen på samma sätt som de skulle ha gjort. Är det exempelvis en självgående gräsklippare testar vi denna i slänt och ser om den orkar upp, om den slirar och om det går att anpassa arbetstempot. Har den mulching? Då undersöker vi hur smått gräsklippet blir, om den hinner den med att mulcha högt gräs på högsta fart med mera.

När vi gjort prestandatester vid olika gräshöjd låter vi en vanlig familj testa gräsklipparen över säsongen. När säsongen är över undersöker vi hur den klarat att stå ute, om delar har rostat, vad testfamiljen tycker om den osv.

Varje gräsklippare får ett betyg som bygger på hur väl den passar sin målgrupp och hur prisvärd den är.

Testade gräsklippare som inte nådde toppbetyg

Vi har testat en lång rad gräsklippare under åren. Några av de vi testat, men som inte kvalat in på listan över topptestade klippare, är exempelvis Julas gräsklippare med batteri. Den presterade helt okej när det kom till prestanda men bägge våra testexemplar gick sönder efter en säsong. Även om det utlovas lång garantitid tog det flera veckor att få problemet löst – och även det exemplaret gick som sagt sönder.

jula gräsklippare

Test-Piloterna
Logo