Lövblås TEST: 6 bästa lövblåsarna 2023 (bäst i test)

Visst finns det något slags terapeutisk njutning i att kratta löv en krispig och klar höstsöndag, men romantiken kring arbetsmomentet har en tendens att nötas ned med tiden. Kvar blir en ständigt återkommande syssla som gärna hade fått gå lite fortare. Det är då du börjar googla ordet lövblås.

Det inser ganska snart att det här är ett produktsegment med många tillverkare och modeller, och för att göra urvalsprocessen lite enklare för dig så har vi genomfört ett stort test av sex populära lövblåsare.

Visa hela +
Elina Blom: Skribent och ämnesexpert - Test-piloterna.se

Elina Blom: Skribent, ämnesexpert

Elina är en erfaren expert inom trädgård och har lång erfarenhet av just lövblåsar och diverse verktyg.
Linkedin

Köpa lövblås – köpråd

Den som ska köpa en lövblås bör först undersöka hur stor del av tomten som ska blåsas och därefter fundera igenom nedanstående punkter.

Checklista: Tänk på det här när du köper lövblås

  • Typ av lövblås. Innan du väljer vilken lövblås du ska köpa måste du ta reda på om du vill ha en batteridriven, bensindriven eller elektrisk lövblås. De elektriska ger väldigt mycket prestanda för pengarna men måste hela tiden vara anslutna med sladd till ett vägguttag. De batteridrivna har fördel i att de är lätta, inte släpper ut illaluktande avgaser och inte låter så högt, men de ger inte lika mycket prestanda för samma billiga peng. En bensindriven lövblås är stark och rejäl, ofta ämnad för större trädgårdar eller tuffa uppgifter, men har nackdel i att den väger mycket, låter högt och släpper ut avgaser. Har du en väldigt stor tomt kan en ryggburen lövblås vara bästa alternativet, då hänger du den tunga delen på ryggen som en ryggsäck.
  • Vad du får för pengarna. Sätt en budget, hur mycket får lövblåsen kosta?
  • Funktioner. De vanligaste funktionerna som skiljer lövblåsar åt är huruvida de även är utrustade med lövsug, ifall du kan ställa hastigheten och om de har ett turboläge eller ej. Det är vanligen bara batterimodeller som har turbo. Bränsledrivna lövblåsar och elektriska är redan så starka i sig att den funktionen inte behövs där.
  • Tillbehör. Om du ska köpa en tung lövblås är det viktigt att det följer med en sele. Vidare kan det finnas olika många blåsrör, exempelvis helt runt blåsrör och ett som är mer långsmalt i öppningen – de används till olika saker.
Visa hela +

Stiga BL 500 E

Bäst lövblås för husägare med trädgård, uteplats och uppfart

stiga lövblås bäst i test
Typ: Batteridriven lövblås Drift: Batteri 48 V Effekt: 650 W Kapacitet: 55 m/s Vikt: Ingen uppgift

9.7 PRISVÄRD
9.4 PRESTANDA
9.4 FUNKTIONER
8.8 BYGGKVALITET

 

Stark lövblås med batteri och bra prestanda

Stiga BL 500 E är en kraftfull lövblås vars batteri kan användas med andra trädgårdsmaskiner från Stiga. För att vara en batterilövblås är det rejält flås i den här maskinen. Vi kan blåsa både torra och fuktiga löv på ett effektivt sätt. Många batterilövblåsar som vi har testat har haft problem med att samla ihop lite större mängder löv, man måste istället ta ett par löv i taget, men med denna modellen får du med en stor yta löv i ett svep.

Vi märker däremot att denna lövblås har lite svårt att blåsa stora mängder fuktiga löv på gräsmatta. Det beror troligen på att ytan är ojämn så löven tenderar att fastna. På en sådan yta måste man fortfarande ha en kraftigare bensinlövblås om arbetet inte ska ta allt för lång tid. Hittills har vi inte testat en enda batterilövblås som klarar det om inte gräsmattan är väldigt nedklippt (vilket inte är bra för den när den ska vila under vinterhalvåret, så det bör du undvika).

Lövblåsen från Stiga är också användarvänlig. Det är lätt att byta tillbehör på den och att ändra inställningar. Den har tre olika hastigheter, men du lär vilja köra den på i alla fall medelhög hastighet så att du hinner samla ihop lövhögarna innan batteriet tar slut. Däremot är den lägre hastigheten bra om du ska blåsa rent i garaget. Maxhastigheten finner vi är utmärkt när du ska blåsa snö.

Batteritiden på Stigas lövblås är drygt 25 minuter med det 2 Ah-batteri som följer med. En kul detalj med denna lövblås är att den även kan blåsa bort pudersnö från altantrappan vintertid.

Stiga BL 500 E blir bäst i test eftersom den är stark trots sitt smidiga format. Den passar dig som ska blåsa löv på en uppfart, en mindre bit väg, en uteplats eller i växthuset. Den klarar både fuktiga och torra löv samt i viss mån snö.

+ Effektiv, funkar även på snö, användarvänlig, följer med två batterier
Har lite svårt för större lövhögar

Fri frakt, snabb leverans hos:

Einhell GC-CL 18/1 Li E-Solo Power X-Change

Bäst lövblås i budgetklassen tack vare mycket lågt pris och bra prestanda

Einhell billig lövblås
Typ: Batteridriven lövblås Drift: Batteri 18 V Effekt: Ingen uppgift Kapacitet: 210 km/h Vikt: 1,3 kg

9.5 PRISVÄRD
8.1 PRESTANDA
9.2 FUNKTIONER
8.6 BYGGKVALITET

 

Billig lövblås med okej byggkvalitet

Einhell GC-CL 18/1 Li E-Solo Power X-Change är en billig lövblås som med sitt riktigt låga pris ändå har fullgod prestanda för en 18-voltsmaskin. Vi har testat flertalet lövblåsar för under tusen kronor, och trots att denna är en av de allra billigaste presterar den i klass med de i övre budgetsegmentet.

Denna lövblås klarar av att blåsa ihop torra löv till ganska stora högar. Den klarar även lätt fuktiga löv på plana ytor. Däremot går den bet på fuktiga löv på gräsmatta och i diken, men det gör de flesta 18-voltslövblåsarna.

Batteritiden är bra. Vi får ut dryga timmen på det 4 ampers-batteri som vi stoppar i lövblåsen. Då kör vi på lagom kraft.

Einhell Batteridriven universalblåsare GC-CL 18/1 Li E-Solo Power X-Change passar dig som söker en billig lövblås för enklare städuppgifter och för att kunna blåsa bort torra löv från tomten.

+ God batteritid, hyggligt pris
Har lite svårt för fuktiga löv

Fri frakt, snabb leverans hos:

Husqvarna 120iB

Bäst batteridriven lövblås på grund av byggkvalitet och kraft

husqvarna bästa batteridriven lövblås blåser bort löv från en veranda
Typ: Batteridriven lövblås Drift: Batteri 36 V Effekt: 650 W Kapacitet: 46 m/s Vikt: 2,1 kg

9.3 PRISVÄRD
9.2 PRESTANDA
8.5 FUNKTIONER
8.9 BYGGKVALITET 

Välbalanserad och lättanvänd lövblås med klart godkänd prestanda

Husqvarna 120iB är en batteridriven lövblås med batterier som du kan dela med Husqvarnas övriga maskinflotta. Prestandan är riktigt bra för att vara en batterilövblås. Du blåser bort både torra och fuktiga löv över relativt stora ytor på kort tid. Det är lätt att samla ihop löven till högar. Vi gillar även hur stor skillnad det är mellan de olika kraftlägena. På många lövblåsar gör det ingen praktisk skillnad att du går upp på turboläge men här märks det direkt.

Husqvarnas lövblås är också kompakt och välbalanserad. Den ligger bekvämt i handen och känns inte tung ens efter ett helt arbetspass. Batteritiden är bra. Du får ut nästan en timme vilket känns generöst.

Husqvarna 120iB passar dig som har andra trädgårdsmaskiner från Husqvarna i samma spänningsklass och vill kunna dela batteri mellan dem. Det är en stark och kompetent lövblås med batteri.

+ Bekväm, god prestanda, funkar både på torra såsom blöta löv
Behöver laddas

Fri frakt, snabb leverans hos:

Husqvarna 125BVx

Bäst bensindriven lövblås som passar stor tomt och har många funktioner

husqvarna lövblås bensin
Typ: Bränsledriven lövblås med lövsug Drift: Bensin Effekt: 800 W Kapacitet: 73 m/s Vikt: 4,3 kg

9.4 PRISVÄRD
9.7 PRESTANDA
9.5 FUNKTIONER
8.9 BYGGKVALITET 

Användarvänlig lövblås som även kan suga upp och strimla löven

Husqvarna 125BVx är en stark lövblås som klarar av att blåsa ihop stora högar med löv på kort tid. Den får med sig många löv i ett enda svep. Vi har inga problem att blåsa vare sig fuktiga löv till högar eller att samla ihop torra lövhögar till en enda stor hög. Du kan enkelt styra hur stor yta den ska arbeta mot, antingen genom att variera avståndet till marken eller genom att justera blåsrörets längd. Det finns även ett mer slutet blåsrör för mer riktad effekt.

Vikten är strax över 4 kilo, men trots detta känns lövblåsen aldrig tung. Det är en väldigt fin balans i maskinen, och du har även en sele som avlastar.

Lövblåsen från Husqvarna är en bensinlövblås. Tanklocket sitter lättillgängligt, och även när lövblåsen inte använts på flera veckor startar den problemfritt.

Denna lövblås är ganska högljudd när den arbetar, så du bör använda hörselskydd.

Husqvarnas lövblås har även en uppsamlare och lövsugfunktion. Denna fungerar okej så länge löven är torra. Fuktiga löv har den däremot svårt att samla upp tidseffektivt.

Husqvarna 125BVx passar dig som har en ganska stor tomt, eller som ska blåsa fuktiga löv på halvlångt gräs, och därför behöver en kraftfull modell som arbetar fort och med styrka. Men som också premierar hög byggkvalitet.

+ välbalanserad, bra placering på tanklocket,
Väger lite, låter en del, har svårt för blöta löv

Fri frakt, snabb leverans hos:

Gardena Ergojet 3000

Bäst elektrisk lövblås som har maxad kraft och flera funktioner

Elektrisk lövblås med lövsug som suger upp löv vid en entré
Typ: Elektrisk lövblås med lövsug Drift: El / sladd Effekt: 3000 W Kapacitet: 310 km/h Vikt: 4,8 kg

9.3 PRISVÄRD
9.5 PRESTANDA
9.5 FUNKTIONER
8.4 BYGGKVALITET 

Kraftfull och prispressa lövblås med inbyggd lövsug som även kan strimla smågrenar

Gardena Ergojet 3000 är en elektrisk lövblås, det innebär att den måste kopplas in med kabel i ett vägguttag för att den ska fungera. Å andra sidan gör det också att den får väldigt hög kapacitet i förhållande till sitt låga pris, du får alltså en väldigt stark lövblås för en billig peng.

Ergojet 3000 gör oss inte besvikna när det kommer till just prestandan. Här levererar den på hög nivå. Den blåser snabbt ihop torra lövhögar till en enda större hög, den klarar fuktiga löv på gräsmatta och den kan även blåsa bort snö från entrétrappan.

Dock kräver denna lövblås att du har en bra förlängningskabel om du ska nå för kabeln på maskinen är väl kort.

Gardenas lövblås har även en inbyggd lövsug med strimlare. Det är en av de bättre lövsugar vi har testat. Den strimlar löven riktigt bra och får även upp och strimlar mindre grenar. Materialet kan du sedan enkelt slänga på komposten. Alla delar är sedan enkla att rengöra.

Eftersom det är en elektrisk lövblås har den fördel i att den inte släpper ut avgaser. Den låter däremot lite mer än vad vi väntat oss, så använd hörselkåpor

Gardena Ergojet 3000 är ett bra val för dig som inte har en så stor tomt och därför kan leva med att släpa med dig en förlängningskabel. Lövblåsen är stark, lättanvänd och snygg. Lövsugen gör också ett bra jobb.

+ Bra för större tomter, Inbyggd strimlare, elektrisk
Kort kabel, behöver ett vägguttag

Fri frakt, snabb leverans hos:

Stihl BR 200

Bäst ryggburen lövblås för den som söker kraft och bästa ergonomi

ryggburen lövblås stihl br 200 som blåser löv
Typ: Ryggburen lövblås Drift: Bensin Kapacitet: 67 m/s Vikt: 5,7 kg

9.4 PRISVÄRD
9.7 PRESTANDA
8.2 FUNKTIONER
9.8 BYGGKVALITET

Minimalistisk och kraftfull gräsklippare för medelstora gräsmattor

Stihl BR 200 är en grymt kompetent lövblås med kraftfullt utblås och en välbalanserad och samtidigt lätt konstruktion. Denna lövblås klarar att blåsa både torra och fuktiga löv effektivt oavsett underlag, den klarar exempelvis att blåsa fuktiga löv på både gräsmatta och grusväg. Blåser du på grusväg måste du snarare vara lite försiktig så att inte gruset blåser med också.

Eftersom den är så stark samlar den snabbt ihop löven till högar. Den tar stora partier löv i ett svep.

Stihls lövblås håller också hög kvalitet när det kommer till konstruktion och material. Visst, den låter en hel del när den arbetar, men den balanserar bra i handen. Den är mycket ergonomisk. Dels är konstruktionen lätt i sig. Dels är den ryggburen och ryggplattan är mjuk och skön samtidigt som selen avlastar bra.

En annan klar fördel är att denna bensinlövblås inte vibrerar särskilt mycket. Vidare är den bränslesnål. Du kan gå med den i drygt en timme innan du behöver tanka den på nytt.

Stihl BR 200 är bästa bensinlövblås på grund av hur väl den avväger pris mot prestanda och byggkvalitet.

+ God prestanda samt byggkvalite, Effektiv mot både torra och fuktiga löv
Låter en del

Fri frakt, snabb leverans hos:

AL-KO

Elektrisk gräsklippare med lagom arbetsbredd för små gräsmattor

Bosch Rotak 32 bäst gräsklippare el
Typ: Batteridriven lövblås Drift: Batteri 48 V Effekt: 650 W Kapacitet: 55 m/s Vikt: Ingen uppgift

9.3 PRISVÄRD
8.7 PRESTANDA
8.9 FUNKTIONER
8.6 BYGGKVALITET

Klipper effektivt små gräsmattor ända ut i kanten

Bosch Rotak 32 är en liten men välbyggd elektrisk gräsklippare som är populär bland husägare med små gräsmattor. När vi packat upp den förstår vi fort varför. Den här gräsklipparen är, trots sitt låga pris, både stark och intuitivt konstruerad.

Den har exempelvis en extremt låg vikt så att den är lätt att hantera i brant slänt, runt hinder eller vid förvaring. Du behöver inte vara stark.

Även om kniven har en smal arbetsbredd är den smart konstruerad så att gräsklipparen kommer åt att klippa tätt intill kanten. På flera platser behöver vi inte trimma med grästrimmer alls efter klippning eftersom vi kommer så tätt dikt an.

Bosch gräsklippare är utrustad med uppsamlare. Den är inte särskilt stor, men tillräcklig för den yta som den här gräsklipparen är tänkt för. Uppsamlaren är lätt att tömma och rengöra efter klippning.

Bosch Rotak 32 blir bäst elektrisk gräsklippare eftersom den har ett lågt pris, en lagom klippbredd och en mycket välbyggd och genomtänkt konstruktion.

+ Lågt pris, Stabil konstruktion, Smidig arbetsbredd på kvien
Inte optimal för större gräsmattor

Fri frakt, snabb leverans hos:

FAQ: Lövblås

Vilken lövblås är bäst?

Den lövblås som är bäst är den som är tillräckligt stark för att blåsa löv under de förutsättningar som råder på din tomt. Har du många träd och ojämna ytor, samt vill kunna blåsa även fuktiga dagar, så bör du välja en bensinlövblås. Har du istället torra löv och några äppleträd eller liknande så räcker det med en batterilövblås. Har du en liten tomt men svåra förutsättningar kan en elektrisk lövblås vara ett prisvärt val.

Så testar vi varje lövblås

Vi testar varje lövblås genom att blåsa löv i olika väderlek, allt från fuktiga löv på daggig gräsmatta till helt torra löv på grusväg. Vi testar dem även på asfalterad väg, på trall och på uteplats av sten. När vi testkör dem börjar vi med att blåsa enstaka löv för att se vilken kontroll du har, därefter blåser vi hela lövhögar och försöker samla ihop dem.

När vi gjort prestandatester kör vi lövblåsarna under hela säsongen. De flesta av dem testas därför även i snö (för att se om de kan blåsa rent trappor) och i garage för att blåsa ut smuts.

Varje lövblås får ett slutbetyg som bygger på hur prisvärd den är utifrån sin givna målgrupp och konkurrenter med samma pris. De allra bästa räknas som topptestade och samlas här.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Testade lövblåsar som inte nådde toppbetyg

Vi har testat en lång rad lövblåsar under åren och vissa är förstås inte tillräckligt bra för att få ett högt betyg. Exempelvis testade vi denna säsongen en 18-volts lövblås från Einhell som knappt klarade av att blåsa bort torra löv. En annan modell vi har testat är en lövblås/lövsug från Greenworks, den var okej som lövblås men orkade inte suga upp ett enda torrt löv med sin sug.

Elina Blom

Elina Blom

Elina Blom är en välkänd och etablerad recensent inom hem, trädgård och hemelektronik. Hon har arbetat som produkttestare i över 15 år och även varit chefredaktör för stora kända tekniksajter. Idag håller hon i Test-piloternas tester av trädgårdsmaskiner. Elina har bland annat varit nordisk chefredaktör för TechRadar, arbetat som nordisk testredaktör på PriceRunner / bäst-i-test.se och byggt upp deras tester inom trädgård, hemelektronik och hushållsmaskiner och idag arbetar hon på Plantagen med deras redaktionella innehåll inom trädgård och trädgårdsmaskiner. Vid sidan av det arbetet testar hon allt från gräsklippare till häcksaxar för oss här på Test-Piloterna.se.

Test-Piloterna
Logo