Motorsåg TEST: 5 bästa motorsågarna 2023 (bäst i test)

Vilken motorsåg är bäst i test? Vi testar olika slags motorsågar och på den här sidan hittar du de som blivit testvinnare i sin klass. Allt från den bästa bensinmotorsågen till den bästa batteridrivna motorsågen. Bäst i test blir den motorsåg som vi anser mest prisvärd och som fungerar bäst för en bred målgrupp.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Visa hela +

Stihl MS 211 C-BE – BÄST I TEST

Bäst motorsåg för husägare med normalbehov

Stihl MS 211 C-BE motorsåg bäst i test
Typ: Motorsåg bensin Motor: Bensin, cylindervolym 35,2 cm³, effekt: 1,7/2,3 kW/hk Svärd: 35 cm Kedjedelning: 3/8″ P Vikt: 4,6 kg

9.6 PRISVÄRD
9.4 PRESTANDA
9.6 FUNKTIONER
9.5 BYGGKVALITET

 

Stark motorsåg med riktigt bra riv och smidigt underhåll

Stihl MS 211 C-BE är en motorsåg som levererar ett välbalanserat paket av kraft och användarvänlighet. Med denna fäller och kapar du snabbt upp små till medelstora träd, och den går lika bra att använda för vedkapning.

Motorsågen startar alltid på första eller andra draget, även när den legat ett par månader i förrådet. Underhållet är smidigt. Det är enkelt att fylla på bränsle, hålla koll på oljenivå och att rengöra svärd och andra vitala delar. Kedjespänningen är verktygslös och den håller sedan spänningen mycket bra över tid.

Svärdets tänder håller skärpan mycket bra över säsongen. Den levereras välslipad och vi är överlag väldigt nöjda med hela grundutförandet och dess höga kvalitet. Det är väldigt lite vibrationer, greppet är stabilt, säkerheten hög och ljudnivån godtagbar.

Stihls motorsåg väger en del men sett till prestanda och balansen i konstruktionen bekommer det oss inte när vi sågar. Det märks att detta är en kvalitetsmotorsåg. Samtidigt är inte priset särskilt saftigt.

Stihl MS 211 C-BE motorsåg blir bäst i test på grund av att den är kraftfull, snabb, ganska lätt och för att den är så väldigt användarvänlig.

Fri frakt, snabb leverans hos:

MTD GCS 4600/45 – BÄST BILLIG MOTORSÅG

Bäst motorsåg i budgetklassen tack lågt pris men bra prestation

MTD GCS 4600 bäst billig motorsåg
Typ: Motorsåg bensin Motor: Bensin, cylindervolym 46 cm³, Svärd: 45 cm Kedjedelning: 3/8″ Vikt: 5,5 kg

8.3 PRISVÄRD
8.3 PRESTANDA
8.2 FUNKTIONER
8.2 BYGGKVALITET

 

Billig motorsåg med bra prestanda och okej ergonomi

MTD GCS 4600/45 är en robust motorsåg med prestanda som gott och väl räcker för att fälla och kapa upp grova träd. Den kommer med ett långt svärd och funktioner såsom barkstöd och avvibrering. Avvibreringssystemet till trots vibrerar den dock en hel del, men det får man nästan räkna med i den här prisklassen.

MTD:s motorsåg är en bitig best som du inte väljer i första hand om du bara ska kapa och grena ur, då bör du snarare titta på batterivinnaren i den här topplistan, eller den som anges som bäst liten motorsåg. Men är du ute efter en helhetsmotorsåg som kan fälla stora träd utan att det kostar skjortan är den här motorsågen väldigt prisvärd.

MTD GCS 4600/45 blir bäst billig motorsåg eftersom du kan använda den till mycket samtidigt som priset är lågt. Den har kanske inte samma finess och smidighet som de dyrare motorsågarna i testet, men den ger mycket motorsåg för pengarna.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Avslöjas snart – BÄST MOTORSÅG BATTERI

Bäst batteridriven motorsåg

husqvarna bästa batteridriven lövblås blåser bort löv från en veranda
Typ: Motorsåg batteri Motor: Bensin, cylindervolym 35,2 cm³, effekt: 1,7/2,3 kW/hk Svärd: 35 cm Kedjedelning: 3/8″ P Vikt: 4,6 kg

9.3 PRISVÄRD
9.2 PRESTANDA
8.5 FUNKTIONER
8.9 BYGGKVALITET 

Välbalanserad motorsåg med batteridrift

X

Fri frakt, snabb leverans hos:

Stihl MS 261 C-M – BÄST MOTORSÅG BENSIN

Bäst bensindriven motorsåg som passar stor tomt

Stihl MS 261 bäst bensinmotorsåg
Typ: Motorsåg bensin Motor: Bensin, cylindervolym 50,2 cm3, effekt: 3 kW, 4,1 hk Svärd: 35 cm Kedjedelning: 3/8″ P (RS Pro-kedja) Vikt: 7 kg

9.4 PRISVÄRD
9.5 PRESTANDA
9.5 FUNKTIONER
9.7 BYGGKVALITET 

Stark, avvibrerad motorsåg för skogstomtägare

Stihl MS 261 C-M är en motorsåg som riktar sig mot den som har en skogstomt och vill ha en robust och rejäl motorsåg som kan fälla medelstora träd. Prestandan är mycket hög och motorsågen är trots detta smidig och välbyggd. Samtidigt är ljudnivån relativt beskedlig sett till hur kraftfull denna motorsåg ändå är.

Som alla andra motorsågar i den här prestandaklassen väger den en hel del. Men samtidigt har den mycket bra grepp och konstruktionen har bra balans.

Vi är ute och fäller och kvistar en hav dag innan vi behöver tanka upp den på nytt. Storleksmässigt fixar den de flesta träd, men du bör undvika de allra grövsta om du ska arbeta säkert och effektivt. Men för normal gallring är den utmärkt.

Stihl MS 261 C-M blir bästa bensinmotorsåg eftersom den är kraftfull nog att hantera grova träd och bensinsnål nog att räcka länge.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Makita UC3541A – BÄST ELEKTRISK MOTORSÅG

Bäst el-motorsåg som passar uppkapning av ved och liknande

Makita UC3541a bästa elektriska motorsåg
Typ: Motorsåg el Motor: Elektrisk, 1800 W Svärd: 35 cm Kedjedelning: 3/8″ P Vikt: 4,7 kg

9.5 PRISVÄRD
8.5 PRESTANDA
8.7 FUNKTIONER
8.5 BYGGKVALITET 

Elektrisk motorsåg för mindre tomt och vedkapning

Makita UC3541A är en elektrisk motorsåg med bra riv i kedjan och rimlig prestanda för pengarna. Den klarar att grena av träd, vedkapning och att beskära eller fälla mindre träd. Svärdet är av standardlängd.

Vi gillar att man trots det låga priset satsat på smarta funktioner. Kedjespännaren är till exempel helt verktygslös. Det vi finner lite negativt är däremot vikten, el-motorsågen väger något i överkant för att vi ska tycka att det är ergonomiskt att arbeta med den mer än någon timme i taget.

Makitas motorsåg är en el-motorsåg. Det innebär att du behöver förlängningssladd för att kunna köra den. Har du en liten tomt och främst ska beskära något fruktträd och kapa upp ved innebär sladden ingen större begränsning. Har du däremot en lite större trädgård eller många träd som ska fällas eller gallras blir det snabbt omständligt med sladd. Fördelen med elektriska motorsågar är dock att du får hög prestanda till en låg kostnad.

Makita UC3541A blir bästa elektriska motorsåg tack vare sin användarvänliga konstruktion, bra prestanda och att den är så lagom för sin målgrupp.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Husqvarna 130 II – BÄST LITEN MOTORSÅG

Ganska liten motorsåg för att grena av träd, kapa ved och fälla småträd

Husqvarna 130 bäst liten motorsåg
Typ: Motorsåg bensin Motor: Bensin, cylindervolym 38 cm³, effekt: 1,5 kW Svärd: 35 cm Kedjedelning: 3/8″ P Vikt: 4,7 kg

9.3 PRISVÄRD
8.7 PRESTANDA
8.5 FUNKTIONER
9.3 BYGGKVALITET

Liten motorsåg med bra prestanda och riv

Husqvarna 130 II 14″ är en kvalitetsmotorsåg för mindre arbeten på tomten, såsom att grena av ett träd, kapa upp ved eller beskära träd. Den är väldigt smidig och lättarbetad. Vi testar att grena ur ett större päronträd och kan arbeta tryggt och säkert på hög höjd utan att känna oss ansträngda. Den arbetar sig snabbt igenom grenarna och lämnar ett fint sågsnitt.

Du kan även använda Husqvarnas motorsåg till att fälla mindre träd. Den är lite i tanigaste laget för att vara effektiv när det kommer till träd större än 12-15 centimeter i diameter, men småträd fäller den på en rimlig tid.

Denna lilla motorsåg är bra på så vis att den inte väger överdrivet mycket. Den är också ganska kompakt, men detta utan att den känns trång i handtaget och utan att det påverkar funktionaliteten. Exempelvis ställer den sig automatiskt i startläge efter att du stoppat den, så att det bara är att starta igen.

Andra funktioner inkluderar kedjebroms som utlöses automatiskt när det blir för tufft motstånd och ett antivibrationssystem. Det senare fungerar över förväntan, motorsågen känns riktigt stabil och bra avvibrerad.

Det finns definitivt mindre motorsågar än denna. Men den kvalar ändå in som en ganska liten motorsåg, och är den enda vi testat av små motorsågar som vi varit riktigt nöjda med.

Husqvarna 130 II 14″ blir bäst liten motorsåg eftersom den har ett riktigt bra riv och bra prestanda trots att den är behändig och faktiskt även billig.

Fri frakt, snabb leverans hos:

FAQ: Motorsåg (Vanliga frågor och svar)

Vilken motorsåg ska jag köpa?

Den motorsåg du ska köpa är den motorsåg som kan både fälla och kapa upp den typen av träd du har på tomten. Trädens grovlek (diameter) och sort måste matchas med motorsågens svärd och prestanda. I vårt test undersöker vi vilken målgrupp som varje motorsåg riktar sig mot så att du kan hitta en motorsåg för just dina behov.

Vad hände med Jonsered motorsåg?

Jonsered motorsåg är ett varumärke som låg under Husqvarna men som sedan 1 januari 2022 har slutat säljas. Jonsered motorsåg finns alltså inte längre kvar.

Köpa motorsåg – köpråd

Den som ska köpa en motorsåg bör först undersöka vilka träd den har på tomten och fundera igenom vad man tänkt använda motorsågen till. Men även på vilken budget man har. Vi har satt ihop en punktlista över de viktigaste sakerna att ha i bakhuvudet när man ska köpa motorsåg.

Checklista: Tänk på det här när du köper motorsåg

  • Prestanda och svärdlängd. Om du har en skogstomt med många fullvuxna, grova träd så behöver du en rejäl motorsåg med ett tillräckligt långt svärd och en motor som är stark nog för att du ska kunna fälla dem säkert och effektivt. Ska du däremot främst fälla småträd och kapa upp ved, eller om du redan har en stor motorsåg och ska köpa en mer behändig modell för att kvista träd så behöver du inte lika mycket motorkraft och heller inte lika långt svärd.
  • Vad du får för pengarna. Sätt en budget, hur mycket får motorsågen kosta? Vilka modeller finns inom den prisklassen?
  • Drift. Det finns tre olika typer av motorsågar: elektrisk motorsåg, batteridriven motorsåg och bensindriven motorsåg. Den elektriska har fördel i att du får mycket kraft för lite pengar, men du måste å andra sidan koppla in den med en sladd i ett vägguttag och det är lite krångligt att hålla koll på en sladd när man fäller och kvistar träd. Den batteridrivna motorsågen är tystgående, lätt och smidig samtidigt som batterier kostar en hel del och ska du fälla ofta och mycket kan det vara bra att ha två att byta mellan så ett alltid kan ligga på laddning. Den bränsledrivna motorsågen är kostnadseffektiv i förhållande till prestanda, men du har också en sämre arbetsmiljö på grund av utsläpp och hög ljudnivå.
  • Konstruktion. Motorsågar har vissa krav de ska leva upp till för att få säljas. I grunden är konstruktionen sådan att du har dubbelhandfattning där ett kastskydd framtill slår ut kedjedriften om motorsågen hugger fast och kastas bakåt. På motorsågen finns också en kedjespännare som gör att du kan lossa eller spänna kedjan. Kedjan behöver slipas med jämna mellanrum. Övrigt underhåll består av att fylla på olja och hålla rent filter och dylikt.

Så testar vi varje motorsåg

Vi testar varje motorsåg genom att undersöka vilken typ av träd den kan fälla och hur stora träd den kan kapa upp. Vi testar även hur följsam och smidig den är när man ska kvista träd och vid vedkapning. Vi testar dem i olika väderlek och under lång tid för att se hur de presterar i allt från minusgrader till regn och strålande sol.

När vi gjort prestandatester kör vi motorsågarna under hela säsongen. På så vis får vi en bra bild av byggkvaliteten. De motorsågar som fallerar eller där vi upptäcker andra brister, deras tester uppdateras med den nya informationen. Så kom tillbaka ofta för att hålla dig ajour.

Varje motorsåg får ett slutbetyg som bygger på hur prisvärd den är utifrån sin givna målgrupp och konkurrenter med samma pris. De allra bästa räknas som topptestade och samlas här.

Testade motorsågar som inte nådde toppbetyg

Vi har testat en lång rad motorsågar under åren och vissa är förstås inte tillräckligt bra för att få ett högt betyg. Exempelvis testade vi denna säsongen en 18-volts motorsåg från Ryobi vars kedja fick spännas upp upprepade gånger under ett och samma arbetspass eftersom den släppte av sig själv. En annan modell vi har testat är en motorsåg från Greenworks som var för klen i förhållande till sitt pris för att nå toppbetyg.

Test-Piloterna
Logo