Robotgräsklippare TEST: 10 bästa robotklipparna 2023 (bäst i test)

Vilken robotgräsklippare är bäst i test? Vi testar olika slags robotgräsklippare och på den här sidan hittar du vilka som blivit testvinnare i sin klass. Allt från den bästa robotklipparen med GPS till den bästa billiga robotgräsklipparen. Bäst i test blir den robotklippare vi anser mest prisvärd och som fungerar bäst för en bred målgrupp. Du kan se i vår info-ruta hur stor gräsmatta roboten är byggd för att klara av.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Visa hela +

Greenworks Optimow 10 – BÄST I TEST

Bäst robotgräsklippare 2023, för husägare med normalbehov

Logga
Typ: Uppkopplad robotgräsklippare Yta: Tillverkarens rekommenderade gräsmattestorlek: 1 000 kvm, vår uppfattning att den klarar: 1 000 kvm Uppkoppling: 4G (styr på distans) Klipphöjd: 20-60 cm Kapacitet lutning: 35% Vikt: 11 kg Övrigt: Guidekabel, vattentät IPX5, installationsmaterial ingår, 3 års garanti

9.8 PRISVÄRD
8.7 PRESTANDA
8.4 FUNKTIONER
8.2 BYGGKVALITET

 

Robotgräsklippare som är lätt att programmera och kan övervakas på distans

Greenworks Optimow 10 är en robotgräsklippare med ett fördelaktigt pris och som sköter sig väldigt bra över tid. Denna robotgräsklippare är långt ifrån felfri, men de brister som finns kan vi leva med när det kommer till en robotgräsklippare i den här prisklassen.

Söker du en robotgräsklippare som kan styras och övervakas på distans, som hinner med att klippa angiven yta på en rimlig tid, och som under normala förhållanden sällan kör fast, då är detta en robotklippare för dig.

Den största nackdelen hos Greenworks robotgräsklippare är att dess app är väldigt långsam. En annan svaghet är att det inte finns särskilt många funktioner. De mest grundläggande finns här, såsom hela fem startpunkter samt regnsensor. Men däremot inte någon stor innovation i övrigt.

En positiv faktor är dock att denna robotgräsklippare har stöd för guidekabel. Guidekabeln gör att du kan dra kantkabeln även i ganska svår terräng och få robotgräsklipparen att hitta hem ändå eftersom den istället följer guiden. Dessutom gör kabeln att du kan programmera klipparen att snabbt hitta ut och börja klippa på avlägsna ytor.

Robotgräsklipparen har bra framkomlighet på ojämna gräsmattor och normalbrant slänt. Däremot kan den slira i slänt om gräset är fuktigt.

Chassit går att ta loss så att du kan spola rent roboten, men det är lätt hänt att det lossnar av misstag när man lyfter upp den. Hjulsidorna tenderar också att trilla av. Det gör att du får ett lite dåligt intryck av byggkvaliteten. Å andra sidan har Optimow 10 tre års garanti, och allt annat på den känns gediget och välkonstruerat. Robotklipparen är spolsäker och den tekniska supporten är på svenska.

Med det sagt är det ingen lyxmodell, så förväntar du dig perfektion bör du gå upp en prisklass. Greenworks Optimow 10 blir bäst i test just för att den är en mycket prisvärd robotgräsklippare i mellanklassen för dig som månar om driftsäkerhet, möjlighet att övervaka på distans samt din plånbok.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Solo by AL-KO Robolinho 450W – BÄST BILLIG ROBOTGRÄSKLIPPARE

Bäst billig robotgräsklippare som passar en liten gräsmatta

Logga
Typ: Uppkopplad robotgräsklippare Yta: Tillverkarens rekommenderade gräsmattestorlek: 450 kvm, vår uppfattning att den klarar: 500 kvm Uppkoppling: WiFI (styr på distans), IFTTT (smart hem-stöd) Klipphöjd: 20-50 cm Kapacitet lutning: 35% Vikt: 7 kg Övrigt: 4 års garanti, vändbara knivar, installationsmaterial ingår

8.4 PRISVÄRD
8.1 PRESTANDA
8.9 FUNKTIONER
8.1 BYGGKVALITET

 

Billig robotgräsklippare med god funktionalitet och okej driftsäkerhet

Robotgräsklippare Solo by AL-KO Robolinho 450W blir bästa budgetval eftersom den har ett lågt pris och får godkänt på de flesta punkterna. Detta är inte en robotgräsklippare som imponerar på oss, men den har precis det den behöver för att den ska räcka gott på enklare gräsmattor och leva upp till sin prislapp. Den gör faktiskt ett tillräckligt bra jobb för att passa många gräsmattor och för mångas behov. Den klipper dessutom gräsmattan oväntat fort. Våra mätningar visar att den klarar en något större gräsmatta än vad tillverkaren anger.

Så vad är det som den är lite sämre på? Du som har en slänt bör exempelvis leta vidare. AL-KO:s robotgräsklippare har tyvärr svårt för slänt, inte bara brant sådan eller slänt med fuktigt gräs, utan slänt överlag. Så fort det lutar så pass att det är att kategorisera som en slänt så drar den snett när den ska ta sig upp, fastnar, får för sig att den kolliderat eller rent allmänt blir ståendes. Detta är en svaghet som delvis kan avhjälpas med terrängkit, men som aldrig blir riktigt bra ens då.

Har du däremot bara en vanlig gräsmatta som ska klippas, möjligen med lättare lutning, är det inga problem för denna robotgräsklippare att ta sig fram.

Vi hade gärna sett en laddstation med en mer säker dockningsform. Nu kör den in och ska träffa två bleck, och vid ett par tillfällen under testet får den inte kontakt utan fortsätter då ett varv till.

Installationen är enkel men kräver kalibrering. Å andra sidan är det då du märker om du har placerat laddstationen tillräckligt plant, så det är tur om än en lite frustrerande process.

Robotgräsklippare Solo by AL-KO Robolinho 450W passar dig som har en relativt plan yta som ska klippas och som letar efter en uppkopplad billig robotgräsklippare som kan skötas på distans.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Husqvarna Automower 415X – Lyxvalet: BÄST ROBOTGRÄSKLIPPARE MED GPS

Bäst smart robotgräsklippare för komplicerad gräsmatta

Husqvarna Automower 415X testas på en gräsmatta
Typ: Uppkopplad robotgräsklippare Yta: Tillverkarens rekommenderade gräsmattestorlek: 1 500 kvm, vår uppfattning att den klarar: 2 000 kvm Uppkoppling: GSM (styr på distans) Klipphöjd: 20-60 cm Kapacitet lutning: 40% Vikt: 10 kg Övrigt: Kan dela in trädgården i zoner via appen (utan begränsningsslinga), vattentät IPX5, guidekabel

9.3 PRISVÄRD
9.3 PRESTANDA
9.8 FUNKTIONER
9.3 BYGGKVALITET 

Uppkopplad robotgräsklippare för gräsmattor upp till 1500 kvm

Husqvarna Automower 415X blir bästa robotgräsklippare med GPS eftersom dess mjukvara hanterar GPS-funktionaliteten utmärkt. Dels har den en patenterad lösning för att använda GPS:en för att autonomt navigera till ytor långt bort eller in i svåra korridorer. Dels gör GPS:en att du kan se på en karta var Husqvarnas robotgräsklippare befinner sig.

Robotgräsklipparen är lätt att programmera, har du redan slinga på plats är du igång på bara några minuter. Våra tester visar att Husqvarna är absolut bäst på den här punkten rent generellt.

Det finns flera funktioner som gör denna robotgräsklippare tidseffektiv på komplicerade gräsmattor. Dels att den har AIM, du kan därmed dela in trädgården i flera zoner genom att rita upp områden i appen som du sedan ställer olika klippscheman och – om du vill – klipphöjd för. På så vis kan du optimera klipptiden i svårtillgängliga områden utan att behöva dra extra kabel.

Dessutom kan du ha flera startpunkter och guideslinga som leder roboten fågelvägen till dessa områden. Spiralklippningen är ytterligare en funktion som bidrar positivt, skulle den ha missat att klippa ett område märker den det och fokuserar där. Du kan därmed hålla nere klipptiden till ett minimum även på stora gräsmattor.

Tyvärr använder AIM-funktionen bara slingorna för att leta sig ut, inte GPS:en. Förhoppningsvis kommer GPS-stöd för ännu kortare gångtid i en framtida uppdatering. Denna robotgräsklippare får för övrigt kostandsfria uppdateringar av mjukvaran på distans. Du ser i appen när det kommit en ny uppdatering och kan då välja att installera den.

Husqvarna Automower 415X är en robotgräsklippare som passar gräsmattor runt 1 500 kvadratmeter i storlek, men kan enkelt pressas upp till 2 000 kvadratmeter tack vare alla smarta funktioner. Den är intelligent, lätt att programmera, har GPS för att på egen hand hitta ytor och korridorer samt bra framkomlighet på ojämna gräsmattor.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Gardena Sileno City 500 – BÄST ROBOTGRÄSKLIPPARE SMÅ GRÄSMATTOR

Bäst robotgräsklippare för små ytor av all slags svårighetsgrad

Gardena robotgräsklippares menysystem undersöks av vår testare
Typ: Uppkopplad robotgräsklippare Yta: Tillverkarens rekommenderade gräsmattestorlek: 500 kvm, vår uppfattning att den klarar: 500 kvm Uppkoppling: Bluetooth Klipphöjd: 20-50 cm Kapacitet lutning: 35% Vikt: 7 kg Övrigt: Vattentät IPX5, guidekabel

8.5 PRISVÄRD
8.3 PRESTANDA
9.2 FUNKTIONER
9.3 BYGGKVALITET 

Driftsäker robotgräsklippare för gräsmattor upp till 500 kvm

Gardena Sileno City 500 är en lättinstallerad, tyst och användarvänlig robotgräsklippare i en smidig storlek och snygg design. Det är inte den starkaste robotgräsklipparen på marknaden, men så länge du låter den hålla gräsmattan klippt spelar detta ingen roll.

Guidekabeln gör att du kan leda robotgräsklipparen direkt till svårtillgängliga ytor, exempelvis om du har en gräsmatta på baksidan och en på framsidan av huset, med en smal, lång gräskorridor som separerar dem. Det gör också att du kan dra begränsningsslingan längs gräsmattans ytterkant i snårig terräng utan att det påverkar robotgräsklipparens hemgång. Denna robotgräsklippare klarar därför alla typer av komplexitet på små ytor förutom blött gräs i brant slänt, där går den bet och slirar.

Gardenas robotgräsklippare är väldigt lätt att programmera via displayen. Menysystemet är lättläst och överskådligt, man förstår även som nybörjare vad allt är för något. Vill du kan du även ladda ner Gardenas app för smarta hem och ansluta till robotgräsklipparen via bluetooth. Enda fördelen som detta ger är dock att du kan stå raklång och programmera den, eller sitta i soffan om du har installationen i närheten av vardagsrummet. Räckvidden är drygt tio meter.

Robotgräsklipparen har de mest basala funktionerna du kan önska dig, men utöver dessa och guidekabeln har den även spiralklippning som gör att den upptäcker om den har missat en yta och klipper den fokuserat i en växande cirkelrörelse.

Gardena Sileno City 500 är bästa robotgräsklippare för små ytor eftersom den är driftsäker och lättanvänd. Det är långt ifrån den billigaste roboten för små ytor, men den är pålitlig.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Husqvarna Automower 310 Mark II – BÄST ROBOTGRÄSKLIPPARE 1000 KVM

Bäst robotgräsklippare för medelstora gräsmattor

Logga
Typ: Robotgräsklippare Yta: Tillverkarens rekommenderade gräsmattestorlek: 1 000 kvm, vår uppfattning att den klarar: 1 200 kvm Uppkoppling: Bluetooth Klipphöjd: 20-60 cm Kapacitet lutning: 40% Vikt: 10 kg

9.2 PRISVÄRD
9.3 PRESTANDA
8.7 FUNKTIONER
9.3 BYGGKVALITET 

Mycket lättskött robotgräsklippare med hög driftsäkerhet

Husqvarna Automower 310 Mark II är en pålitlig robotgräsklippare med flera bra funktioner och en installation som bara tar några minuter (förutsatt att du redan har kabel på plats).

Husqvarnas robotgräsklippare är på många sätt den mest användarvänliga vi har haft äran att bekanta oss med. Både programmering och installation sköts enkelt även av den som inte är tekniskt insatt. Displayen är lättläst och menysystemet säger sig självt. Att exempelvis ställa in ett klippschema eller stänga av frostsensorn görs med några snabba knapptryck. Dessutom har du fysiska knappar för att det ska vara lätt att navigera runt i gränssnittet.

Du kan även programmera Automower 310 Mark II via Husqvarnas app. Dessvärre har denna robotgräsklippare, trots sin höga prislapp, bara bluetooth. Det betyder att du inte kan styra den på distans, appuppkopplingen fungerar bara om du står inom tio meters räckvidd. Fördelen med att använda appen är däremot att du kan stå raklång, eller kanske till och med få kontakt med den från sovrumsfönstret. Du kan köpa till ett kit för att få GSM-uppkoppling, men vi betygsätter den i standardutförande.

Driftsäkerheten är mycket hög, klart tillräcklig för de flestas behov. Denna robotgräsklippare klarar både slänt, fuktigt gräs, fallfrukt och gles gräsmatta. Den tenderar dock att samla på sig en del skräp i hjulen när du kör den på gräsmatta med mycket mossa och den är tyvärr inte spolsäker så du kan inte snabbt spola av den.

Robotgräsklipparen från Husqvarna utgör deras mellanklassmodell. På vissa sätt märks det, och på andra punkter presterar den som om den vore en premiumrobot. Den är framför allt intelligent och har riktigt bra algoritmer för att hålla gräsmattan välskött på så kort tid som möjligt. Stöd för spiralklippning är ett sådant exempel, guidekabeln ett annat.

Husqvarna Automower 310 Mark II blir bästa robotgräsklippare för 1 000 kvadratmeter eftersom den klipper snabbt, sköter sig självt och är superenkel att både installera och programmera. Den är lite för dyr för att bli testvinnare, men i klassen Bäst för 1000 m2 väger ett lägre pris inte lika tungt som ett imponerande klippresultat och en fullgod prestation.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Stihl Imow RMI 422 PC – BÄST ROBOTGRÄSKLIPPARE 2000 M2

Bäst robotgräsklippare för gräsmattor runt 2 000 kvadratmeter

Stihl robotgräsklippare 422 PC i test på gräsmatta
Typ: Uppkopplad robotgräsklippare Yta: Tillverkarens rekommenderade gräsmattestorlek: 1 700 kvm, vår uppfattning att den klarar: 2 000 kvm Uppkoppling: GSM (styr på distans) Klipphöjd: 20-60 cm Kapacitet lutning: 40% Vikt: 10 kg

9.3 PRISVÄRD
9.5 PRESTANDA
9.5 FUNKTIONER
7.8 BYGGKVALITET 

En välbyggd, uppkopplad robotgräsklippare som tar sig fram på kuperad gräsmatta

Stihl Imow 422 PC är en robotgräsklippare som har stor kapacitet och som är uppkopplad så att du kan styra den på distans. Trots att det är ett välkänt premium-märke kostar den dessutom inte skjortan, utan har ett rimligt och humant pris.

Stihls robotgräsklippare klarar en bred uppsättning gräsmattor. Vi testar den på en mjuk, mossrik gräsmatta och där har den inga problem att ta sig fram, vi testar den även på en gräsmatta med tunnsådd gräsväxt men inte heller där kör den fast. Enda gången vi märker att den har problem är i slänt när gräset är fuktigt, något som många robotar har svårt för. Du bör därför se till att ha regnsensorn igång om din gräsmatta har många partier som är lite brantare.

Eftersom den senaste versionen av 422 PC har Direct Drive så åker den inte hela vägen runt gräsmattans ytterkant när den ska ta sig hem och ladda, det gör att den kan vara ute längre och klippa. När den behöver ladda åker den till närområdet där laddstationen står och först därefter följer den begränsningsslingan hem. Det sparar tid. Uppladdningstiden är drygt 40-50 minuter innan den åker ut och klipper på nytt.

Robotgräsklipparen har en fast kniv som du byter en gång om året. Eftersom Stihl är ett premiummärke måste man lämna in robotgräsklipparen för uppdatering av mjukvaran, trots att den har distansstyrning. Det är synd. Å andra sidan kan man passa på att serva den då.

En annan smärre nackdel med denna robotgräsklippare från Stihl är att den har ett ganska plastigt yttre. Plasten är tunn och byggkvaliteten känns lite smäckig. Men du får då ha i åtanke att detta är en robotgräsklippare som har ett lågt pris i förhållande till funktioner och kapacitet.

Stihl Imow 422 PC klarar ganska stora gräsmattor och passar dig som har en villatomt som du vill hålla välklippt och under kontroll. Den sköter sig själv, kör sällan fast och berättar både var den befinner sig och hur det står till med den, allt övervakas smidigt via mobiltelefonen.

Fri frakt, snabb leverans hos:

X – BÄST ROBOTGRÄSKLIPPARE 3000 KVM

Bäst ryggburen lövblås för den som söker kraft och bästa ergonomi

ryggburen lövblås stihl br 200 som blåser löv
Typ: Uppkopplad robotgräsklippare Yta: Tillverkarens rekommenderade gräsmattestorlek: 1 700 kvm, vår uppfattning att den klarar: 2 000 kvm Uppkoppling: GSM (styr på distans) Klipphöjd: 20-60 cm Kapacitet lutning: 40% Vikt: 10 kg

9.4 PRISVÄRD
9.7 PRESTANDA
8.2 FUNKTIONER
9.8 BYGGKVALITET

Minimalistisk och kraftfull gräsklippare för medelstora gräsmattor

X

X

Fri frakt, snabb leverans hos:

Robomow – BÄST ROBOTGRÄSKLIPPARE 5000 KVM

Elektrisk gräsklippare med lagom arbetsbredd för små gräsmattor

Logga
Typ: Uppkopplad robotgräsklippare Yta: Tillverkarens rekommenderade gräsmattestorlek: 1 700 kvm, vår uppfattning att den klarar: 2 000 kvm Uppkoppling: GSM (styr på distans) Klipphöjd: 20-60 cm Kapacitet lutning: 40% Vikt: 10 kg

9.3 PRISVÄRD
8.7 PRESTANDA
8.9 FUNKTIONER
8.6 BYGGKVALITET

Klipper effektivt små gräsmattor ända ut i kanten

Robomow är långt ifrån den mest maxade robotgräsklipparen för riktigt stora ytor men den har fördel i att den är så enormt prisvärd och snabb på att klippa ytor runt 5 000 kvadratmeter.

Kan du leva med att den låter en hel del under klippning, och att den är frustrerande tung att bära tillbaka om den skulle köra fast och få slut på batteri, så är den ett kap rent prismässigt. Du får knappast en robotgräsklippare för riktigt stor gräsmatta billigare än så här.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Avslöjas snart – BÄST ROBOTGRÄSKLIPPARE UTAN SLINGA

Elektrisk gräsklippare med lagom arbetsbredd för små gräsmattor

Logga
Typ: Uppkopplad robotgräsklippare Yta: Tillverkarens rekommenderade gräsmattestorlek: 1 700 kvm, vår uppfattning att den klarar: 2 000 kvm Uppkoppling: GSM (styr på distans) Klipphöjd: 20-60 cm Kapacitet lutning: 40% Vikt: 10 kg

9.3 PRISVÄRD
8.7 PRESTANDA
8.9 FUNKTIONER
8.6 BYGGKVALITET

Klipper effektivt små gräsmattor ända ut i kanten

Robomow är långt ifrån den mest maxade robotgräsklipparen för riktigt stora ytor men den har fördel i att den är så enormt prisvärd och snabb på att klippa ytor runt 5 000 kvadratmeter.

Kan du leva med att den låter en hel del under klippning, och att den är frustrerande tung att bära tillbaka om den skulle köra fast och få slut på batteri, så är den ett kap rent prismässigt. Du får knappast en robotgräsklippare för riktigt stor gräsmatta billigare än så här.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Ryobi Roboyagi – BÄST BILLIG FÖR STOR YTA

Billig robotgräsklippare för stora gräsmattor runt 3 000 kvadratmeter

Ryobi robotgräsklippare testas på en gräsmatta
Typ: Robotgräsklippare Yta: Tillverkarens rekommenderade gräsmattestorlek: 3 000 kvm, vår uppfattning att den klarar: 2 500 kvm Uppkoppling: WiFI Klipphöjd: 20-60 cm Kapacitet lutning: 40% Vikt: 10 kg

9.3 PRISVÄRD
8.7 PRESTANDA
8.9 FUNKTIONER
8.6 BYGGKVALITET

Har kantklippning via tillbehör och är ganska lätt att använda

Ryobi Roboyagi RY36LMRX är en billig robotgräsklippare med pekskärm och ett lättanvänt menysystem. Den lämnar ett bra klippresultat. Tyvärr måste man sätta på ett särskilt tillbehör för att den ska kunna kantklippa, men den är helt okej på att hantera kanter utan det så länge du inte har en vägg, mur eller liknande precis i anslutning till gräsmattans gräns.

En fördel med denna robotgräsklippare är att den trots sin storlek inte väger särskilt mycket. Den har helt okej framkomlighet på ojämn gräsmatta, men skulle den köra fast är det således inga problem att bära tillbaka den till laddstationen ifall batteriet skulle ha laddat ur.

Ytterligare en fördel med Ryobis robotgräsklippare är att du kan ta ur batteriet. Det gör att du kan ta in batteriet vintertid, men även att det är lätt att byta ut det när det har uppnått sin livslängd.

Robotgräsklipparen har en pekskärm och ett snurrhjul för att navigera på skärmen. Snurrhjulet är lite för okänsligt så det blir jobbigt att använda. Vi hade föredragit traditionella pil-knappar. Skärmen kan även vara lite svår att läsa på i direkt solljus.

Vi tycker om klippresultatet. Gräsmattan är välklippt utan spårbildning eller ränder.

Ryobi Roboyagi RY36LMRX är på många sätt en genomtänkt gräsklipparrobot. Den har moderna funktioner, täcker en stor yta och tar sig fram med godtagbart resultat både i lutning och på ojämna ytor. Dessutom är priset lågt.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Tillverkaren har slutat att tillverka den här produkten och supporten för den kommer med andra ord att upphöra framöver. Men den kan fortfarande gå att få tag på hos vissa butiker som ännu inte sålt slut på sitt lager.

FAQ: Robotgräsklippare (Vanliga frågor och svar)

Vilken robotgräsklippare är bäst?

Den robotgräsklippare som är bäst är den som klarar utmaningarna din gräsmatta sätter upp för den, tänk på sådant som lutning, ojämnheter i underlaget, terrängsvårigheter längs gräsmattans ytterkant och storleken på gräsmattan. Vi testar robotgräsklippare och de som blir testvinnare är de som, utifrån sitt pris, tilltalar en specifik målgrupp.

Köpa robotgräsklippare – köpråd

Den som ska köpa en robotgräsklippare bör först undersöka hur stor gräsmattan är, stämma av ungefärlig lutning om man har slänt som också ska klippas samt sätta upp en ungefärlig budget för vad robotgräsklipparen ska kosta. Fundera därefter igenom nedanstående punkter.

Checklista: Tänk på det här när du köper robotgräsklippare

 • Gräsmattans storlek. Robotgräsklippare finns med olika hög kapacitet, de allra flesta befinner sig inom snittet 250 kvadratmeter upp till 5000 kvadratmeter. Men det finns även extremer åt bägge håll. Robotklipparens hastighet, funktioner (GPS, guideslinga mm) och dess batteri avgör hur stor gräsmatta den kan hantera inom en rimlig tid. Klippschemat bestämmer du själv och du ser på gräsmattan om det blir tussar kvar – då får du utöka klipptiderna.
 • Vad du får för pengarna. Sätt en budget, hur mycket får robotgräsklipparen kosta? Undersök sedan vilka robotgräsklippare som befinner sig inom det prisspannet. Tänk på att du ibland kan hitta robotgräsklippare på rea eller en begagnad robotgräsklippare i bra skick (se till att du får med kvitto – viktigt både för garanti och försäkring).
 • Funktioner. De vanligaste funktionerna som skiljer robotgräsklippare åt är hur många startpunkter du kan ställa in, hur långt den ska klippa över kabeln, huruvida den ska klippa när det regnar samt om den kan styras från mobiltelefonen och i så fall hur (bluetooth, WiFi eller GSM). Men sedan kan de även ha annan funktionalitet. Exempelvis inbyggd GPS för kartfunktioner, guideslinga för att kunna styras raka vägen till laddstation eller områden långt bort eller ultraljudssensor för att kunna klippa snabbt på öppna ytor och sakta ner i trånga utrymmen.

Så testar vi varje robotgräsklippare

Vi testar varje robotgräsklippare på tre olika gräsmattor och undersöker hur de hanterar olika typer av utmaningar. Klarar de slänt? Klarar de gropar i gräsmattan? Vad händer om det finns fallfrukt, löv eller mycket barr på gräsmattan? Vi undersöker hur enkelt det är att installera robotgräsklipparen och hur lång tid det tar.

När vi gjort prestandatester låter vi robotgräsklipparna klippa vidare hos testfamiljer som får låna dem under hela säsongen. Upptäcker vi fler för- eller nackdelar så justerar vi testresultatet. Denna testsida visar de bästa robotgräsklipparna inom olika kategorier och den är en levande testvinnarlista som vi uppdaterar regelbundet.

Varje robotgräsklippare får ett betyg och omdöme som bygger på hur prisvärd den är utifrån sin kapacitet och sina funktioner.

Installera robotgräsklippare

För att du ska kunna komma igång med din robotgräsklippare behöver du – förutsatt det är en robotgräsklippare som håller sig på gräsmattan tack vare en begränsningsslinga – en kabelinstallation på gräsmattan. Det är något de flesta klarar att göra själva.

Det här behöver du för att komma igång

Med samtliga robotgräsklippare ingår det knivar och laddstation. Med vissa robotgräsklippare ingår det även ett installationskit bestående av kabel, märlor, kontakter och kabelanslutningar. Ingår det inte ett installationskit kan du köpa ett sådant. Du kan även köpa lösa tillbehör såsom:

 • Begränsningsslinga / guidekabel (samma typ av kabel, du behöver inte köpa samma märke som du har på robotgräsklipparen då alla fungerar på samma vis, men däremot har de lite olika kvalitet)
 • Märlor (förankrar kabeln på gräsmattan)
 • Kontakter (ansluter kabeln till laddstationen, de flesta robotar kräver det)
 • Kabelanslutningar (används för att koppla ihop exempelvis guidekabeln med begränsningsslingan eller för att förlänga kabeln genom att sätta ihop två stycken med varandra)

Så installerar du robotgräsklipparen – Steg för steg

 1. Klipp gräsmattan: Klipp ner gräset med vanlig gräsklippare, så att det blir så kort som möjligt.
 2. Placera laddstationen: Laddstationen ska stå på en plan yta med minst en meter fri yta framför öppningen på den (ibland mer, se manualen för just din robot). Se till att strömkabeln når fram till ett vägguttag och att den inte hamnar på gräsmattan.
 3. Installera begränsningsslingan: Börja vid laddstationen och fäst begränsningsslingan med en märla, se till att du har nog med kabel för att den ska kunna kopplas in i laddstationen (vissa laddstationer kräver att man följer spår i dem, andra räcker det att man bara lägger kabeln centrerat under stationen). Gå därefter längs med gräsmattans ytterkant och fäst slingan med märlor – drygt en per meter. Det är viktigt att den ligger dikt an, eller i alla fall väldigt nära, ytan på gräsmattan, annars kan robotgräsklipparens hjul rycka upp den. När du kommer till objekt du inte vill att robotgräsklipparen ska klippa på (exempelvis under en studsmatta) så går du ut med kabeln från gräsmattans ytterkant, rundar objektet och går sedan tillbaka till ytterkanten. Kabeln ska ligga tätt ihop på vägen ut till objektet (dubbel – ut och in parallellt) och gå ensam runt objektet (singel). Dubbel kabel = osynlig för roboten, singel = staket för robotklipparen.
 4. Installera eventuell guidekabel: Ingår det stöd för guidekabel (bl.a GreenWorks, Husqvarna, McCulloch och Gardena) drar du denna från laddstationen och ut till den plats som är längst bort från stationen och ansluter den där till begränsningsslingan. Tänk på att guidekabeln ska gå så centralt som möjligt på gräsmattan så att robotgräsklipparen enkelt kan den för att ta sig hem eller ut till avlägsna ytor.
 5. Anslut laddstationen: När du kommer fram med slingan till laddstationen ansluter du bägge ändar av den till robotgräsklipparens kontakter, använd kontaktdon om sådana krävs. Koppla in strömkabeln och se så att LED-belysningen indikerar framgångsrik installation.
 6. Placera robotgräsklipparen i laddstationen: Robotgräsklipparen behöver ladda upp sitt batteri fullt för att kunna genomföra en första eventuell kalibrering eller runda i trädgården. Låt den ladda fullt. Under tiden kan du koppla upp den på mobiltelefonen (om den har wifi, bluetooth eller GSM) samt läsa i manualen vilka funktioner som erbjuds.
 7. Programmera robotgräsklipparen: Du programmerar robotgräsklipparen genom att vid första uppstart genomföra en eventuell kalibrering (långt ifrån alla kräver en sådan men den innebär i princip att robotgräsklipparen ska åka ett varv längs med slingan eller runt stationen), därefter bestämmer du ett klippschema och testar att skicka ut robotgräsklipparen att klippa sin första omgång. Kolla även igenom alla funktioner som erbjuds och se om du har nytta av dem. Har du exempelvis en avlång tomt kan det vara bra att sätta en extra startpunkt i andra änden av gräsmattan.

Tillbehör till robotgräsklippare

Förutom robotgräsklipparen, laddstationen och tillbehör för installation så finns det även en mängd andra tillbehör till robotgräsklippare. Här är några av dem.

 • Hus till robotgräsklippare. Tänk på att huset måste ha öppningar både så att robotgräsklipparen kan ta sig in och ut beroende på hur din robot rör sig runt stationen. Här är exempelvis ett med öppning både bak och fram, här är ett som bara har öppning åt ett håll.
 • Tak till robotgräsklippare. Ge din robotgräsklippare och dess laddstation ett skyddande tak för att maximera livslängden.
 • Garage till robotgräsklippare. Exempelvis det här fina garaget från Wortek.
 • Terrängkit. Terränghul är taggiga spikhjul du ansluter till robotgräsklipparens hjul för bättre hantering av ojämna ytor eller färdiga hjul med extra stora piggar. Se till att du köper rätt sort som passar just din modell.
 • Personifiera robotgräsklipparen. Köp skal, dekal eller klistermärken för att stajla robotgräsklipparen.
 • Reparationskit. Behöver du bara en kort stump kabel och några kontakter för att laga en trasig kabel? Då kan du köpa hem ett reparationskit.
 • Åskskydd. Du bör alltid dra ur strömkabeln ur vägguttaget vid åska eftersom laddstationen är väldigt känslig. Men det är inte alltid man har den möjligheten, så du kan även köpa till ett åskskydd samt se till att hemförsäkringen täcker väderrelaterade olyckor.
 • Kniv till robotgräsklippare. Kniven bör bytas varje år på en robotgräsklippare med fast kniv, eller 2-3 gånger per säsong på robotgräsklippare med pivot / rakblad.

Robotgräsklippare vi har testat men som inte höll måttet

Vi testar många robotgräsklippare som tyvärr inte presterar bra nog för att kvala in på den här listan över topptestade modeller. Några exempel på modeller vi har testat som var dåliga: Lyfco robotgräsklippare, den var dåligt programmerad och inte driftsäker alls. Stiga robotgräsklippare, den var väldigt jobbig att programmera och krävde speciallösningar för positionering av kabeln. Robomow robotgräsklippare RT300 var helt okej men flera tusen kronor för dyr i förhållande till vad man får för pengarna.

Test-Piloterna
Logo