Snöslunga TEST: 8 bästa snöslungorna vi testat 2023 (bäst i test)

Det räcker med en bister vinter för att du ska börja överväga saken: Kanske dags att slå till på en snöslunga?

Ja, du vet ju själv. Du har skottat hela uppfarten med skyffel bara för att se den snöa igen på nytt en halvtimme senare.

Snöslungor är snabba, effektiva och – kanske framför allt – hyfsat skonsamma mot kroppen.

Att välja rätt snöslunga är dessvärre inte helt lätt. Men våra experter har testat flera populära snöslungor och bedömt bland annat prestanda, prisvärdhet, funktioner och byggkvalitet. Här nedanför hittar du med andra ord inte enbart den snöslunga som vi anser vara bäst överlag, utan även den bästa instegsmodellen, den bästa batteridrivna snöslungan och mycket annat.

Visa hela +

MTD Optima ME 66

Stark snöslunga som kan arbeta i alla typer av snö

MTD Optima ME 66 står ute i snön
Typ: Snöslunga bensin 2-steg Motor: 5 800 W, 277 cm³ Drivning: Ja (6 växlar framåt, 2 växlar bakåt) Elstart: Ja Intagsbredd: 66 cm

9.6 PRISVÄRD
9.3 PRESTANDA
9.0 FUNKTIONER
9.1 BYGGKVALITET

 

Stark, lättstyrd och välbyggd snöslunga som man kan lita på

MTD Optima ME 66 är en välbyggd snöslunga som klarar djup nysnö, blötsnö och plogkant utan problem. Det är inte en proffs-modell – men för den genomsnittliga husägaren är detta en Rolls Royce. Den har belysning, kan köras med en hand och snöutkastet kan vinklas i alla riktningar du önskar.

Denna snöslunga styrs med en fyrvägsjoystick. Det gör att du kan styra den med enhandsgrepp så att du har en hand över att vinkla utkastet med. Våra tester visar att den slungar snön upp till 14 meter under tuffa förhållanden.

Snöslungan från MTD är framför allt väldigt stark. Den tar sig igenom 20 centimeter djup blötsnö utan att protestera, och klarar ett par decimeter djup nysnö med galans. Den arbetar på framåt i högsta fart även när vi slungar snö som vi kört över upprepade gånger med bilen. När det blir blösnö i större mängder får man bara sänka tempot lite. Den arbetar överlag snabbt så att du fort kommer in i värmen igen.

MTD:s snöslunga håller hög byggkvalitet. Den väger en del men kan ändå stå ute under vintern. Vi låter den stå under tak och den startar alltid på första försöket. Dessutom är den bränslesnål. Det vi kanske saknar lite är en bättre manual, det tog två timmar att få byggt ihop den. Men har du inte tummen mitt i handen är detta bara ett litet minus.

MTD Optima ME 66 är en kraftfull snöslunga som klarar stora ytor, tuffa snöförhållanden och snirkliga gångar. Den är lätt att styra, enkel att ställa in och arbetar sig snabbt igenom drivorna.

Fri frakt, snabb leverans hos:

AL-KO SnowLine 620 E II

Prispressad snöslunga med rejäl prestanda för pengarna

Testvinnaren AL-KO Snowline 620E II
Typ: Snöslunga bensin 2-steg Motor: 4 400 W, 212 cm³ Drivning: Ja (6 växlar framåt, 2 växlar bakåt) Elstart: Ja Intagsbredd: 62 cm

9.3 PRISVÄRD
8.7 PRESTANDA
7.8 FUNKTIONER
8.1 BYGGKVALITET

 

En snöslunga för en genomsnittlig husägare som slungar ganska regelbundet

Det är svårt att slå AL-KO SnowLine 620 E II när det kommer till kraft kontra pris. Detta är en alldeles lagom modell för dig som bor i mellersta delarna av landet och därmed behöver en snöslunga som både kan ta sig igenom skare och som kan slunga ett par decimeter pudrig nysnö. Den är däremot inte kraftfull nog för tuffa förhållanden såsom i norra Sverige och i Nord-Norge, då behövs mer kraft under huven.

AL-KO SnowLine 620 E II är ganska lätt att skruva ihop. Manualen är enkel att förstå sig på och du är igång på drygt en halvtimme om du är van att sätta ihop maskiner. Det tar uppemot en timme för den som är mer ovan. Helt klart tummen upp oavsett.

Denna snöslunga kan som sagt enkelt slunga iväg 4-5 decimeter nysnö. Det är även lätt att ställa höjden på inkastet så att den inte gräver upp grus och förstör sin tvåstegsmatning. Den har lite svårt för decimeterdjup snö som hunnit frysa till och tryckas ihop, så du bör slunga snön på uppfarten relativt regelbundet om du vill ha den helt ren.

AL-KO SnowLine 620 E II är en mycket prisvärd snöslunga som kanske inte är det absolut mest högkvalitativa bygget men som vi ändå kört i två år utan att den gått sönder. Vi har då förvarat den inomhus under sommarhalvåret, och utomhus under tak vintertid. Den har solblekts och rostat lite i vissa detaljer, men inte mer än så. Helt okej med tanke på priset på denna snöslunga.

Ska du köpa en snöslunga för lagom bruk, en mellanklassmodell som fixar det mesta så länge du går ut och slungar i tid, då är AL-KO SnowLine 620 E II modellen för dig. Uppföljaren AL-KO SnowLine 620 E III är också kanonbra, men inte riktigt lika hårt prispressad.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Cub Cadet 221 LHP

Liten snöslunga som inte tummar på prestandan

Cub Cadet 221 LHP snöslunga slungar snö
Typ: Snöslunga batteri 1-steg Motor: 4 000 W, 208 cm3 Drivning: Nej Elstart: Ja Intagsbredd: 53 cm

8.9 PRISVÄRD
8.4 PRESTANDA
7.7 FUNKTIONER
8.1 BYGGKVALITET 

Snöslunga som trots batteridrift och kompakt format har gott om kraft

Cub Cadet 221 LHP blir bäst liten snöslunga eftersom den, trots sin storlek, är mycket snabb på att slunga bort snön utan att du för den sakens skull måste springa fram med den. Arbetsbredden är bra, kraften är rejäl sett till storleken, och dessutom räcker batteriet länge. Det är inga problem att slunga snö på en yta uppemot 150 kvadratmeter.

Kraften räcker för att du ska kunna slunga runt 20-30 centimeter nyfallen pudersnö, blötsnö upp till 15 centimeter och plogkant så länge den inte är alltför tung. Vi upplever dock att det är vanskligt att slunga snö på grusad uppfart med denna modell då den gummibeklädda skruven kan ta skada. Denna snöslunga gör sig bäst på asfalt eller gräsmatta.

Cub Cadet 221 LHP är en batteridriven snöslunga, och precis som tillverkarens grästrimmer är det ett riktigt bra bygge. Bakom Cub Cadet ligger varumärkena MTD och Toro, detta är deras batterimärke, och det märkt på kvalitet och prestanda. Garantin på tre år visar att tillverkaren tror på sin produkt.

Denna snöslunga arbetar tyst och släpper inte ut avgaser. Den ger därmed en bra arbetsmiljö hela den snöiga säsongen.

Cub Cadets snöslunga är liten, lätt och kraftfull. Ett utmärkt köp för dig som även letar andra trädgårdsmaskiner och vill kunna bruka samma batterier för att spara på pengar och utrymme.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Husqvarna ST 224

Välkonstruerad snöslunga som tuggar sig igenom snön fort

Husqvarna ST 224
Typ: Snöslunga bensin 2-steg Motor: 4 700 W, 212 cm³ Drivning: Ja (6 växlar framåt, 1 växlar bakåt) Elstart: Ja Intagsbredd: 61 cm

9.2 PRISVÄRD
9.2 PRESTANDA
9.1 FUNKTIONER
9.4 BYGGKVALITET

Ganska stark och mycket bränslesnål snöslunga med varma handtag

Husqvarna ST 224 är en snöslunga för den som har ganska stora ytor som den ska slunga snö ifrån. Du som har en trädgård där du vill slunga bort snön även från gräsmattan, en mindre bilväg, från uppfarten, uteplatsen osv.

Trots att den inte har den mest omfattande arbetsbredden arbetar Husqvarnas snöslunga snabbt. Den rör sig i en välanpassad gånghastighet och orkar slunga tung snö även i hög hastighet. Dessutom kan vi köra den flera pass i rad utan att behöva tanka. Denna bensinslunga är mycket bränslesnål vilket gör att den passar stora ytor lite extra bra.

En annan fördel med denna snöslungan från Husqvarna är att den är så välbyggd. Konstruktionen tål väder och vind. Snöslungan ST224 har elstart och är lättstartad även när det är som kallast ute, och de gånger då den stått längre märks detta inte på vare sig startförfarandet eller arbetsgången. Dess uppvärmda handtag är inte heller fel en kall vinterdag.

Hastigheten kan justeras i sex steg så att du kan anpassa farten efter hur snirkligt området som ska slungas är, och beroende på hur tuffa arbetsförhållandena är.

Husqvarna ST 224 passar dig som söker en snöslunga av hög kvalitet till lite större ytor. Den har dessutom en bra garanti och det är lätt att få tag på reservdelar till den. Det här är en snöslunga du kan ha i många år utan att växa ur den.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Ariens Classic ST 24 E

Snöslunga Ariens är ett bra köp för nyblivna husägare med ganska stor tomt

Snöslunga Ariens ST 24 E
Typ: Snöslunga bensin 2-steg Motor: AX08, 208 cm³ Drivning: Ja (6 växlar framåt, 2 växlar bakåt) Elstart: Ja Intagsbredd: 61 cm

9.2 PRISVÄRD
9.1 PRESTANDA
7.3 FUNKTIONER
9.4 BYGGKVALITET

En snöslunga du kan lita på i många år

Snöslunga Ariens Classic ST 24 E är en bra snöslunga för dig som behöver lite mer kraft och snabbhet än den genomsnittliga husägaren, men som inte är beredd att ge dig på semi-proffssegmentet för att uppnå detta. Den är väl avvägd prismässigt sett till att du får riktigt bra prestanda, justerbart arbetstempo och en välbyggd snöslunga med hög kvalitet – dessutom med tre års garanti, vilket vittnar om att tillverkaren har tilltro till sin maskin.

Våra tester visar att Ariens Classic ST 24 E klarar uppemot 30-40 centimeter nysnö utan att vi märker att den mött sin överman. Blötsnö på drygt 2 decimeter är heller inga problem. Den klarar även plogkant så länge kanten inte består av alltför tjocka tjok med blötsnö som pressats ihop. Under normalförhållanden orkar denna instegsmodell från Ariens att slunga snön drygt tio meter.

Hastigheten är justerbar i sex steg framåt och två steg bakåt.

Ariens snöslunga Classic ST 24 E är både välbyggd, stark och lätt att använda. Den har inte så många funktioner, exempelvis saknar den belysning och handtagsvärme, men istället har man fokuserat på kraft och rejäl byggkvalitet.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Stiga Experience ST 700e

Lätt och kompakt batteridriven snöslunga med godkänd prestanda

Stiga ST 700 E ute och slungar snö
Typ: Batteridriven snöslunga 1-steg Motor: 1 000 W Batteri: 48 V (dubbla batterifack) Drivning: Ja (1 växel framåt) Elstart: Ja Intagsbredd: 50 cm

8.6 PRISVÄRD
7.8 PRESTANDA
8.3 FUNKTIONER
8.0 BYGGKVALITET

Batteridriven snöslunga lagom för uppfart och gångar

Stiga Experience ST 700e är en batteridriven snöslunga som är lagom för dig som ska slunga en gång upp till huset samt garageuppfarten. Är du inte typen som låter snön bli liggandes i flera snöfall har du en bästa vän i denna batterislungan. Den går tyst, du slipper avgaser och du kan dessutom använda samma batterier som du har till dina andra 48-volts trädgårdsmaskiner från Stiga. Inuti finns plats för dubbla batterier så att du kan maximera arbetstiden.

Snöslungan har prestanda nog att slunga snö upp till omkring 15 centimeter utan att det blir för tungt eller krävande. Snön kastas drygt 5 meter när du kör den på max. Detta är riktigt bra sett till många andra batterimodeller. Är det lätt nysnö klarar den drygt 2 decimeter snödjup. Är det istället blötsnö skulle vi säga att du bör slunga redan före decimetern eftersom batteriet annars tar slut lite för fort. Slungar du snön i tid kör ST 700 E på så att du hinner med en normal uppfart och en gång utan att behöva byta batteri.

Snöslungan från Stiga är lätt att förvara i garaget eller förrådet under sommarmånaderna. Den har hopfällbart handtag, väger inte särskilt mycket (16 kilo) och är så pass kompakt att det är lätt att stuva undan den. Dessutom har den ett användarvänligt bärhandtag.

Stigas snöslunga är lätt att svänga och har ett bra arbetstempo framåt som borde passa de flesta. Vi hade dock gärna sett att det fanns två hastighetslägen och även drivning bakåt. Men det finns däremot strålkastare så att du kan arbeta i skymning.

Stiga ST 700e är en lättarbetad snöslunga för mindre snömängder som ger en riktigt bra arbetsmiljö och som är lätt att förvara när den inte används.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Snöslunga AL-KO Snowline 46 E

Prisvärd elektrisk snöslunga för små ytor

AL-KO Snowline 46 E produktbild
Typ: Elektrisk snöslunga 1-steg Motor: 2 000 W Drivning: Ja (6 växlar framåt, 2 växlar bakåt) Elstart: Ja Intagsbredd: 46 cm

8.6 PRISVÄRD
8.3 PRESTANDA
7.3 FUNKTIONER
8.1 BYGGKVALITET

Liten elektrisk snöslunga som är väldigt billig i förhållande till kraften

Snöslunga AL-KO Snowline 46 E är en ganska kompakt men stark snöslunga som passar utmärkt även under lite tuffare förhållanden så länge ytan som ska slungas inte är för stor. Våra tester visar att den är bra avvägd för ytor omkring 100-150 kvadratmeter, så länge du har en lämplig förlängningssladd.

Den fixar uppemot en decimeter blötsnö utan problem och drygt 25 centimeter pudersnö utan att knorra nämnvärt. Vårt testexemplar klarar även enklare plogkant, vilket är ett klart plus i kanten. Snön kastas cirka 5 meter. På många sätt är detta den ultimata ersättaren för dig som fortfarande skyfflar snö med snöskyffel. Den kostar inte särskilt mycket, och skonar samtidigt ryggen på dig.

Fördelen med att det är en elektrisk snöslunga med sladd är att du inte behöver oroa dig för soppatorsk eller slut på batteri. Så länge sladden räcker har du en arbetande snöslunga.

AL-KO Snowline 46 E är lätt att styra, och minst lika lätt att bära iväg om du skulle behöva det. Byggkvaliteten är okej, men var försiktig med att köra den på grusad uppfart för den känns inte gedigen nog att klura stenar mot snöskruv och plastdetaljer.

Föredrar du kraft framför batteridrift och samtidigt letar i budgetklassen är AL-KO Snowline 46 E en riktigt prispressad modell, så länge du kan stå ut med att koppla på en förlängningskabel. Motorn är riktigt stark för prisklassen och maskinen har godkänd byggkvalitet.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Toro Power Max 1432 OXHE

Maxad snöslunga som klarar alla typer av snö, den bästa du kan köpa om du har råd

Toro Power Max HD 1432 OXHE
Typ: Snöslunga bensin 2-steg Motor: 4-takts OHV, 420 cm³ Drivning: Ja (steglös hastighetsreglering) Elstart: Ja Intagsbredd: 81 cm

8.0 PRISVÄRD
8.5 PRESTANDA
7.5
FUNKTIONER
9.2 BYGGKVALITET

Plogkant, djup nysnö eller blötsnö med skare är ingen match för Toros snöslunga

Toro Power Max 1432 OXHE är en extremt maxad snöslunga prestanda- och funktionsmässigt. Den har ett stort gap framtill som sväljer nästan en meter i taget, och det går därför väldigt fort att slunga. Dessutom mäter vi upp att den kastar snön drygt 15 meter i snitt. Under goda förhållanden ett par meter till.

Snöslungan från Toro är lätt att hantera. Du kan anpassa hastigheten steglöst så att den hinner med även under de allra tuffaste förhållandena. En halv meter djup nysnö är exempelvis ingen match. Den klarar även att röja bort plogkanten som plogbilen kastat upp mot vår testares tomt.

När det kommer till skötsel och användning är Toro Power Max 1432 OXHE mycket enkel att förstå sig på. Du styr den lätt och snabbt över stora ytor, men den klarar även att vara smidig på lite mindre ytor. Det enda som är lite negativt är att den är väldigt tung, så se till att du inte får slut på bensin på fel plats.

Toro Power Max 1432 OXHE är ett utmärkt köp för dig som bor på en plats där det snöar regelbundet under vintern, och där vintersäsongen är lång. Här har du ett användarvänligt kvalitetsbygge med rejäl prestanda.

Fri frakt, snabb leverans hos:

FAQ: Snöslunga

Hur fungerar en snöslunga?

En snöslunga fungerar genom att den matar in snö via en skruv som sitter i öppningen framtill, snön bearbetas och kastas sedan ut genom ett rör på ovansidan. Enstegsslungor bearbetar inte snön först utan kastar ut den som den är. Tvåstegsslungor bearbetar snön så att den är lättare att kasta och dessa har högre prestanda. Det finns även trestegsslungor men de är främst för professionellt bruk.

Köpa snöslunga – köpråd

Den som ska köpa en snöslunga bör huvudsakligen mäta upp ytan som ska rensas på snö och fundera igenom hur ofta det i snitt brukar snöa. Handlar det exempelvis om en garageuppfart och en trädgårdsgång som det ska slungas snö på 5-6 gånger per år så räcker det ofta med en lite enklare enstegsslunga, kanske till och med en batteridriven sådan där du kan dela batteri med dina andra trädgårdsmaskiner. Ska du däremot slunga större ytor är det bra med en bensindriven då dessa kan tankas på nytt direkt, och är byggda för att maxa prestandan samtidigt som de pressar priset.

Checklista: Tänk på det här när du köper snöslunga

  • Hur stor yta som ska slungas. Snöslungor är byggda för olika stora ytor och den yta den är tänkt för anges i specifikationen. Har du en stor yta, eller bor på en plats där det snöar ofta och mycket, bör du välja en tvåstegsslunga eftersom den har högre prestanda.
  • Funktioner. Många snöslungor har drivning och kan därmed röra sig framåt på egen hand utan att du själv måste trycka den framåt. De har lite olika arbetstempo, och vissa har flera växlar så att du kan ställa hastigheten men även backa med drivning. Handtagsvärmare, strålkastare och elstart är exempel på andra funktioner som många uppskattar. Alternativet till elstart är snörstart, där du drar i ett snöre för att få igång motorn.
  • Byggkvalitet. En snöslunga arbetar och verkar under tuffa väderförhållanden. Den ska tåla allt från pudersnö till is. Snö som smälter på den rinner och blir till is. Är den dåligt byggd kan vattnet rinna in i känsliga delar och när det blir till is kan dessa frostskadas. Se till att köpa en som är välbyggd, har bra garanti och som det är lätt att hitta reservdelar till även om några år. Välkända märken är ofta en bra start. Du vill ju kunna byta drivrem eller köpa till snökedjor och andra tillbehör även på sikt.
  • Pris. Snöslungans pris är förstås viktigt. Du måste ju ha råd med snöslungan, och Elektriska snöslungor med kabel är billigast sett till kraft, därefter kommer bensinsnöslungor enstegs, bensinsnöslungor tvåstegs och slutligen batterisnöslungor. Snöslungor köper du billigast mot slutet av vintern, då många rear ut sina modeller. Dock kan du även fynda snöslungor under Black Week. Förr var Black Friday bästa dagen men numera hittar du bra priser på snöslungor under hela Black Week. Mellandagsrean och julrean är andra bra reor då det finns fina deals på snöslungor. Annars kan man även hitta begagnade snöslungor till bra pris. Se till att du får med kvitto och att det finns garanti kvar.

Så testar vi varje snöslunga

Vi testar varje snöslunga under minst en säsong, och den testas därför i olika typer av snö. Eftersom det både finns en grusväg, en asfalterad uppfart och en trädgård med gräsmatta där snöslungorna testas utsätts de även för olika typer av underlag. På grusväg vill man till exempel kunna ställa upp inkastet så att det inte följer med sten in i maskineriet. De som man inte kan göra detta på får inte gå på den ytan eftersom de riskerar att gå sönder.

Snöslungorna får slunga nysnö, etablerad pudersnö, tjocka snödrivor från plogbil, tung blötsnö och tunna snölager som legat i plusgrader och därefter minusgrader och på så vis blivit till islager. Vi ser hur den hanterar olika snödjup och var gränsen för dess kapacitet går.

Vi undersöker även sådant som byggkvalitet, tillverkarens garanti och en lång rad andra faktorer. Slutbetyget utgår från hur prisvärd snöslungan är, helt enkelt vad du får för dina pengar.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Modeller vi testat som inte kvalade in på topplistan

I det här samlade testet listar vi de modeller som vi anser varit bäst inom sin kategori. Men det finns andra testade modeller som inte blivit bäst i test. Vi har exempelvis testat en snöslunga från Jula, Meec Tools snöslunga var bra så länge den fungerade men föll på byggkvaliteten eftersom den gick sönder efter bara en säsong. En annan modell som också hade okej kraft men som presterade för dåligt i byggkvalitet var en snöslunga från Ryobi.

Elina Blom

Elina Blom

Elina Blom är en välkänd och etablerad recensent inom hem, trädgård och hemelektronik. Hon har arbetat som produkttestare i över 15 år och även varit chefredaktör för stora kända tekniksajter. Idag håller hon i Test-piloternas tester av trädgårdsmaskiner. Elina har bland annat varit nordisk chefredaktör för TechRadar, arbetat som nordisk testredaktör på PriceRunner / bäst-i-test.se och byggt upp deras tester inom trädgård, hemelektronik och hushållsmaskiner och idag arbetar hon på Plantagen med deras redaktionella innehåll inom trädgård och trädgårdsmaskiner. Vid sidan av det arbetet testar hon allt från gräsklippare till häcksaxar för oss här på Test-Piloterna.se.

Test-Piloterna
Logo