Motionscykel TEST: 3 träningscyklar 2023 (bäst i test)

Trött på att behöva åka till gymmet för att få den dagliga konditionen? Då kan en motionscykel vara ett bra alternativ. Så vad är egentligen fördelen med en motionscykel jämfört med andra redskap för motionsträning?

Ja, till att börja med så är motionscykeln en rättfram produkt som är väldigt lätt att förstå hur man använder. Den är dessutom förhållandevis svår att träna på fel sätt med vilket minskar risken för skador.

En annan fördel är att en motionscykel inte tar så mycket yta i anspråk i hemmet, och dessutom så är cykling en skonsam träningsform för knäna om man jämför med andra träningsredskap.

I vårt test av motionscyklar har vi tittat närmare på flera populära produkter, som var och en är bra på sitt eget sätt.

Visa hela +

Titan Life Athlete B55 – BÄST I TEST

Testvinnande motionscykel med hög kvalitet och komfort

Titan Life Athlete B55 bäst i test
Typ: Motionscykel med manuellt magnetiskt motstånd (1-8 nivåer) Hopfällbar: Nej Maxvikt användare: 120 kg Program: Manuell App-stöd: Nej Storlek: 114x55x143 cm Vikt: 39 kg Svänghjul: 9 kg

9.5 PRISVÄRD
9.4 TRÄNING
8.9 FUNKTIONER
9.4 BYGGKVALITET

 

Bästa motionscykel för regelbunden träning hemma för den är bekväm, funktionsfylld och välbyggd

Titan Life Athlete B55 är en mycket prisvärd motionscykel av hög kvalitet och med utmärkt funktionalitet. Denna cykel passar lika bra i hemmagymmet som i vardagsrummet, redo att plockas fram när favoritprogrammet visas på TV. Den har en lättanvänd dator där du kan se värden såsom tid, distans, förbränning och puls. Det finns även en Ipad-hållare.

Sadeln är bekväm med tillräcklig stoppning. Hela motionscykeln upplevs robust och välbyggd.

Eftersom den har transporthjul, och inte väger särskilt mycket, är den enkel att rulla fram framför TV:n och sedan gömma undan igen efter träningspasset. Den går ganska tyst med tanke på prisklassen. Vidare har den ett svänghjul på 9 kilo kombinerat med välavvägda komponenter i övrigt, vilket gör den lagom för dig som tränar regelbundet.

Titan Life Athlete B55 är den motionscykel som blir bäst i test eftersom den är så väldigt prisvärd. Den utgör ett mycket bra alternativ för dig som vill ha en rimlig och lagom träningscykel för hemmabruk, och som kanske motionscyklar en eller ett par gånger i veckan för fysikens skull.

+ Bra pris, smidigt att montera, djugående dator
Kunde varit lite tystare

Fri frakt, snabb leverans hos:

Gymstick Crankbike X4 – BÄST BILLIG MOTIONSCYKEL

Billig motionscykel som även tränar överkroppen

Gymstick CrankBike X4 bäst billig motionscykel
Typ: Motionscykel med manuellt magnetiskt motstånd (1-8 nivåer) Hopfällbar: Nej Maxvikt användare: 110 kg Program: Manuell App-stöd: Nej Storlek: 90x53x148 cm Vikt: 26 kg Svänghjul: 5 kg Övrigt: Pedaler för händerna

8.5 PRISVÄRD
9.3 TRÄNING
8.9 FUNKTIONER
8.2 BYGGKVALITET

 

Prisvärd träningscykel i budgetklassen

Gymstick Crankbike X4 är en praktisk motionscykel med flertalet funktioner och okej byggkvalitet. Den har stöd för de vanligaste funktionerna, såsom träningstid och kaloriförbränning, men har även pulssensorer i handtagen.

Det är enkelt att justera den så att den passar dina behov och preferenser. Du kan exempelvis justera motståndet i åtta steg och du kan tilta och justera både sadel och handtag.

Den här motionscykeln sticker dock framför allt ut på så vis att den har pedaler även för händerna, som ett alternativ till det vanliga styret. Detta gör att du kan intensifiera din träning och även träna överkroppen. Vi märker att detta ger ett extra flås väldigt kort in i träningen. Men du kan förstås även motionscykla på traditionellt vis genom att hålla i handtagen istället.

Monteringen är ganska omfattande men manualen är bra så det handlar mest om att ha tålamod.

Gymstick Crankbike X4 blir bäst billig motionscykel eftersom den har praktiska funktioner, är användarvänlig och väldigt prisvärd.

+ Rimligt pris, 8 stegs justering
Lite hård sadel

Fri frakt, snabb leverans hos:

Abilica Stream UB X – BÄST SPINNINGCYKEL MED MAGNETISKT MOTSTÅND

Motionscykel med magnetiskt motstånd och stöd för app

Abilica Stream UB X bäst spinningcykel med magnetiskt motstånd
Typ: Motionscykel med elektroniskt magnetiskt motstånd Hopfällbar: Nej Maxvikt användare: 200 kg Program: 12 st App-stöd: Ja (Bluetooth) Storlek: 95x51x143 cm Vikt: 46 kg Svänghjul: X

9.3 PRISVÄRD
9.4 TRÄNING
9.5 FUNKTIONER
9.4 BYGGKVALITET 

Välbyggd spinningcykel med stor display och många funktioner

Abilica Stream UB X är en motionscykel som passar dig som tar motionsträningen på allvar. Du som vill kunna mäta dina framsteg och utvecklas i din träning tillsammans med din spinningcykel under lång tid. Den har en stor och användarvänlig display, många program att välja mellan och dessutom app-stöd. Appen heter Iconsole och även om den är lite rörig ger den tillgång till utökad funktionalitet så vi rekommenderar att du laddar ner den.

De olika programmen är roliga och fungerar som stöd i din träning. Vi uppskattar exempelvis konditionsprogrammet som anpassar motståndet i pedalerna efter din puls, och eftersträvar att du ska ligga på en så jämn puls som möjligt. Cykeln har inbyggd handpulssensor.

Här finns flera sådana karameller att finna, vilka lär uppskattas av träningsentusiasten. Hemmagymmet känns som ett riktigt proffsgym med den här träningscykeln på plats.

Monteringen är däremot inte jättekul. Manualen är bra men det är många moment och känns lite rörigt. Det ska ju dock bara göras en gång. En annan nackdel är att den inte kan fällas ihop så det är viktigt att tänka till kring placeringen.

Hela träningscykeln har en hög byggkvalitet, ger bra grepp för både fötter och händer samt har goda inställningsmöjligheter.

Något som utmärker Stream UB X är just hur välbyggd den är och hur väl den presterar med det magnetiska motståndet. Det är elektroniskt (de flesta har manuellt), och det gör att du får en väldigt jämn och bekväm träningsrunda och en mycket låg ljudnivå. Abilica Stream UB X blir därför bäst spinningcykel med magnetiskt motstånd. Eller helt enkelt bästa premiumval.

+ Stöd för app, solid konstruktion
Krånglig montering

Fri frakt, snabb leverans hos:

Avslöjas snart – BÄST MOTIONSCYKEL FÖR ÄLDRE

Underrubrik

test-piloterna-under-konstruktion-svart-vit
Typ: Hopfällbart löpband Vikt: 79 kg Maxvikt användare: 130 kg Hastighet: 1-22 km/h App-stöd: Ja (Fitshow för överföring av data till Apple Health mm) Löpyta: 140×51 cm

9.4 PRISVÄRD
9.2 TRÄNING
9.5 FUNKTIONER
8.1 BYGGKVALITET

X

X

X

Fri frakt, snabb leverans hos:

Avslöjas snart – BÄST SITTANDE MOTIONSCYKEL

Skonsam recumbent

test-piloterna-under-konstruktion-svart-vit
Typ: Hopfällbart gåband Vikt: 28 kg Maxvikt användare: 100 kg Hastighet: 0-6 km/h App-stöd: Ja Storlek ihopfällt: 0,5 kvm Gåyta: 120×41,5 cm

9.3 PRISVÄRD
9.4 TRÄNING
9.7 FUNKTIONER
9.2 BYGGKVALITET

X

X

X

Fri frakt, snabb leverans hos:

FAQ: Motionscykel – Vanliga frågor och svar

Vilka muskler tränas på motionscykel?

De muskler du tränar när du cyklar på en motionscykel är fram och baksida lår samt sätesmuskulaturen.

Vad kostar en motionscykel?

Ett motionscykel kostar i snitt från 2 000 kronor upp till 10 000 kronor beroende på hur avancerad modell du vill ha. De skiljer sig åt när det kommer till funktionalitet, byggkvalitet och komfort. Ska du cykla ofta och mycket är det bra att investera i en lite dyrare modell som du sitter skönt på och kan anpassa din träning efter hur din fysik utvecklas.

Vad spelar svänghjulet för roll hos en motionscykeln?

Svänghjulet på motionscykeln är en viktig komponent när det kommer till hur motionscykeln sedan kan användas. Om vikten på svänghjulet är under 6 kilo är den främst tänkt för långdistans medan en vikt över 6 kilo är bra om du ska träna intervaller, uppvärmning eller av andra skäl vill kunna få högre motstånd.

Köpa motionscykel – köpråd

Den som ska köpa motionscykel bör först sätta upp en budget för hur mycket träningscykeln får kosta, och sedan fundera över hur mycket den kommer att användas. Om du vet med dig att du motionscyklar ofta är det viktigt att du köper en modell som lever upp till dina behov.

Checklista: Tänk på det här när du köper motionscykel

  • Storlek: Har du ett dedikerat hemmagym gör det inte så mycket om du har en modell som tar en del yta i anspråk, men ska du däremot ha motionscykeln ståendes i vardagsrummet så att du kan kolla på träningsvideo medan du cyklar behöver den vara mer kompakt.
  • Funktioner: För att kunna följa din träning och utvecklas är det viktigt att motionscykeln fångar upp de värden du vill ha ut och att du kan ställa motståndet. Vissa spinningcyklar kommer med hela träningsprogram där träningen anpassas, den simulerar uppförsbackar, intervaller och liknande. Du ser dina framsteg på displayen. Standardinformation är distans, hastighet och tid.
  • Komfort: Det finns flera faktorer som påverkar hur skönt träningspasset på spinningcykeln blir, allt från storleken på pedalerna, avståndet mellan dem, sadelns stoppning, möjligheten att justera handtagen och hur handtagen är klädda. Du vill ha ett avstånd mellan pedalerna som passar din längd och dina preferenser, och du vill inte att pedalerna är alltför glatta, de ska ha bra greppyta.

Så testar vi motionscyklar

När vi testar motionscyklar börjar vi med att montera dem. Vi undersöker hur fort det går, hur komplicerat det är och vilken support man har i form av manual, kundtjänst med mera. När träningscykeln är monterad tränar vi 2-3 träningspass i veckan och noterar styrkor och svagheter. Vi sätter ett första betyg som bygger på hur prisvärd spinningcykeln är. Men vi fortsätter sedan att testa den under flera veckor och adderar till testet när vi gör nya fynd. Vi undersöker programutbud, användarvänlighet, komfort, ljudnivå, stabilitet, byggkvalitet och möjligheter.

Den motionscykel som blir bäst i test är det som ger bäst värde för pengarna utifrån alla dessa aspekter men med träning som det viktigaste värdet.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Test-Piloterna
Logo