GPS-klocka barn TEST: Xplora X5 Play

Xplora X5 Play

”En GPS-klocka som är lätt för barnet att använda, och som har alla nödvändiga funktioner”

Kommentar från recensenten

GPS-staket: Ja Vattentät: Ja (IP68)

Hur bra är den?

Xplora X5 Play är en välbyggd klocka för barn med inbyggd GPS så att du kan följa barnets position. Den är lätt att komma igång med både för barn och vuxen. Vår testfamiljs barn är snabbt igång och ringer de kontakter som getts behörighet, och både mormor och morfar är snabba med att spara numret och ringa tillbaka. Ingen klagar på dåligt samtalsljud eller att något är svårt. Tvärtom. Både den som lyssnar via klockan och den som är i telefonsamtalet hör utmärkt vad som sägs. Klockan är lättanvänd även för barn som inte kan läsa. Den ger också en bra överblick över var ditt barn befinner sig och kan larma om de lämnar ett markerat område.

BETYG-9.1-optimerad
Plus
 • Lättanvänd för båda barn & vuxna
 • Bilder på kontakter
 • Bjuder in till rörelse
 • Mycket bra samtalsljud
Minus
 • Kan inte chatta med alla kontakter
 • Kan inte svara på sms (bara på chatt med en enda utvald vuxen)

Testresultat

Användarvänlighet ?

9.5

Xplora X5 Play igång
 • APP Ja
 • UPPKOPPLING WiFi, sim-kort
 • SVENSKA Ja (klockan), Nej (eng i appen)

Installation
Xplora X5 Play har en väldigt smidig installation som går på ett par minuter. Man måste själv fylla i klockans nummer, vi kan tycka att sim-kortets nummer borde kännas av automatiskt. Bortsett från det har vi inga anmärkningar.

Samtalskvalitet
Att ringa barnet är väldigt enkelt, likväl som det är mycket enkelt för barnet att ringa dig eller andra kontakter som du har godkänt. Det är utmärkt samtalsljud åt båda håll.

Användning barn
Xplora X5 Play är väldigt lätt att komma igång med, även för yngre barn som inte kan läsa. Vi har en genomgång på drygt en minut med en sexåring och denna är sedan igång och använder klockan utan att fråga om hjälp. Senare har den bytt ringsignal, ringt mormor och tagit selfies utan att vi gått igenom dessa funktioner. Stora tydliga ikoner gör det enkelt för barnet att förstå. Klockan är på svenska, men fungerar alltså fint även för barn som ännu inte lärt sig att läsa.

Användning vuxen
Appen har ett gränssnitt som du navigerar enkelt i, och man förstår all funktionalitet. Tyvärr finns den bara på engelska, men den är å andra sidan bara tänkt för den vuxna.

Vi ger ett stort plus för att man kan lägga till bilder på kontakterna. Det gör att barn som inte kan läsa direkt ser vem varje telefonnummer tillhör.

Funktioner & App ?

9.1

Xplora X5 Play gränssnitt
 • KARTA Ja
 • GEOFENCE Ja
 • VIBRATOR Ja

Möjligheter
Det viktigaste i en GPS-klocka för barn är förstås att kunna se var barnet befinner sig, och att kunna få larm om barnet lämnar ett visst område. Denna funktionalitet finns i appen. Du ser på en karta var barnet befinner sig inklusive adress. Du kan skicka en push för att uppdatera till aktuell position i realtid ifall den inte stämt av på ett tag. Du kan även skapa en säkerhetszon på upp till 5 kilometer och det är då en cirkel runt en särskild position. Tyvärr kan du inte rita upp en egen zon, exempelvis fyrkant, hexagon eller dra i vertexpunkter, utan du får nöja dig med en cirkel där du kan ställa diametern mellan 300-5000 meter. Det fungerar dock bra. Vi testar att lämna området och får då en notifiering i mobilen.

I appen kan du följa vad barnet har för interaktion med sina kontakter. Du ser om denna skickat eller tagit emot bilder, ringt någon kontakt, om någon kontakt ringt dem osv. Du kan även skicka egna bilder, MMS med mera till barnets klocka. Det kan du förstås även göra utan appen, men i den ser du allt samlat inklusive sådant som barnet gjort med andra. Däremot inte sådant som barnet gör som inte involverar interaktion med andra, du ser exempelvis inte alla bilder barnet tar (vilket är positivt).

Barnklockan har även stegräknare och musikspelare (för överföring av mp3-filer). Vi märker att stegräknaren triggar barnet att röra sig mer, de gillar att få utmärkelser och se hur ringen fylls ju mer de rör sig.

Vad saknar vi
Av någon anledning kan barnet bara chatta med den vuxna som har appen installerad. Det går att lägga till fler utan app men då bara andra barn med liknande GPS-klocka. Vi hade gärna sett att barnet kunde chatta med alla sina kontakter. I dagsläget är samtliga kontakter bara tillgängliga för telefonsamtal. Alla kontakter kan däremot sms:a barnet, men barnet kan sedan inte svara på sms, bara chatt.

Det är lite synd att man inte kan ringa videosamtal med barnet men det är nog svårt att få till ur en teknisk synvinkel på grund av de olika systemen i mobiltelefonerna.

Skolläget i appen gör att GPS-klockan bara fungerar som klocka under de tidsspann som du har valt. Vi hade önskat man hade kunnat göra fler inställningar i det här läget för att anpassa funktionen. Exempelvis att stänga av ljudet men behålla vibratorn på. Dock kan barnet via SOS-funktionen ringa sin betrodda kontakt under skoltid, men inte övriga.

Batteritid ?

8.7

Xplora X5 Play laddare
 • BATTERITID 48 timmar (vårt testade värde)
 • UPPLADDNINGSTID 5 timmar (vårt testade värde)

Så länge räcker batteriet
Vi använder Xplora X5 Play i ungefär 1,5 dag innan batteriet behöver laddas, men då har vi använt den intensivt. Det har ringts ett tiotal samtal på 10-15 minuter vardera, och barnet har vid flera tillfällen suttit och tagit bilder, bytt ringsignal med mera. I genomsnitt håller batteriet ungefär två dagar vid normal användning, så en laddning varannan natt behövs. Sitter den bara på armen utan att du ringer samtal och annat så uppger tillverkaren att batteriet håller 72 timmar.

Uppladdning
Att ladda batteriet tar ett par timmar. Laddaren är tyvärr en specialvariant. Den är magnetisk, vilket är fräckt. Men det hade varit bättre med USB-C eller mikro-USB så man inte blir låst till tillverkarens existens. Man vill ju kunna fortsätta köpa laddare även om företaget försvinner, så länge klockan fungerar.

Support ?

9.8

Xplora X5 Play undersida
 • SVENSK SUPPORT Ja

Vid problem
Det finns ett supportformulär på sajten där man kan ange vilket land man är ifrån, en del annan info samt beskriva sitt problem. Vi testar att mejla dit med en förfrågan.

Svarstid: 4 h
Språk i svar: Samma språk som i förfrågan
Bemötande: Utmärkt

Det finns även ett telefonnummer du kan ringa på samt en chat-tjänst.

Kvalitet & Design ?

8.6

Xplora X5 Play ovanifrån
 • VATTENTÄT Ja, IPX68 men ska ej badas med ändå av oklar anledning

Byggkvalitet
Xplora X5 Play har en kvalitet som resonerar bra mot dess prisbild. Den är vattentät ned till 1,5 meters djup. Tillverkaren rekommenderar att barnet inte badar med den. Det framgår inte varför eller om det påverkar garantin.

Design
Denna GPS-klocka har ett ganska stort ur för att vara för barn. Det gör att de ser displayen bra och det som är på den. Däremot blir den inte så smidig i vardagen eftersom obehöriga, såsom andra barn till exempel, lätt tar notis om den. Klockan har en knapp på sidan för att aktivera displayen så att man kommer åt funktionerna. Det räcker gott med en knapp. Armbandet är av ett material som känns som väldigt mjuk plast, det går att dra åt rejält så att den passar även smala handleder. De dubbla skydden gör att spännet inte lossnar.


Prisvärdhet ?

9.1

Xplora X5 Play avstängd
 • PRISKLASS Premium

Prisvärd?
Xplora X5 Play är en av de lite dyrare barnklockorna men har klar fördel i att den genomgående håller hög kvalitet. Hela vägen från installation, användarvänlighet och funktionalitet till support och bemötande.

Vi tycker det är bra att det finns stegräknare, men att det saknas spel och sociala medier i klockan. Det gör att barnet inte sitter och slösar GPS-klockans batteri på stillasittande aktiviteter, utan istället inspireras att röra på sig. Stegen kan de byta in mot presenter när de uppnått olika stegmål. Här har man till och med samarbeten med större företag såsom Nintendo med flera.


Video på GPS-klocka för barn


Xplora X5 Play jämfört med två konkurrenter

X

Logga

Test av fler GPS-klockor för barn pågår.

X

Logga

Test av fler GPS-klockor för barn pågår.

Carl Eriksson
Test-Piloterna
Logo