Laga mat med airfryer – Test av 11 luftfritöser 2023

Med en airfryer friterar du mat utan att addera olja. Du kan även ”steka” maten i den, utan steksmör. Till och med baka bröd. Det är ett mer nyttigt sätt att tillaga maten, dessutom behöver du inte stå vid spisen och engagera dig i matlagningen.

Men det finns förstås mer eller mindre bra produkter på marknaden, och det gäller att hitta en airfryer som faktiskt klarar av att fritera. I det här testet har vi tittat närmare på 11 airfryers – eller varmluftsfritöser om man så hellre vill – som alla är förhållandevis populära på den svenska marknaden.

Vi testar både billiga och lite dyrare airfryers för att se om de är bra på att fritera och om de är lättanvända. Vi har dessutom tittat på vilka funktioner de har, hur mycket mat som får plats och hur lätta de är att rengöra.

Det här är vårt samlade jämförandetest. Du kan även läsa en enskild recension på den luftfritös du är intresserad av, där vi går igenom varje testad delfaktor i detalj.

Visa hela +

Snabbmeny – Dessa produkter har vi testat:

 1. Cosori Premium Smart Airfryer Bäst i test
 2. Xiaomi Mi Smart Airfryer Bäst billig airfryer
 3. Cosori Dual Blaze 6,4 Liter Bäst för den stora familjen
 4. Rubicson Airfryer Fritera Utan Olja Bäst liten airfryer
 5. Philips Avance Collection Airfryer XXL Bästa premiumval
 6. Philips Premium Airfryer XXL HD9870 Bästa stor airfryer
 7. Hamilton Beach Digital Air-Fryer Ugn 11 liter Både airfryer och pizzaugn
 8. Princess Digital Family Aerofryer Snabb airfryer
 9. Ninja Airfryer Dual Zone 7,6 Liter – Multifunktionell airfryer med dubbla luckor
 10. Centurion Airfryer XL 7,2 Liter AFR720IK
 11. OBH Nordica Easy Fry Deluxe AG401DS0

Läs långa recensioner på varje produkt:

Cosori Premium Airfryer (CP158-AF)

En grym matlagare när du väl förstått dig på alla funktioner
Kapacitet: 5,5 l Förinställningar: 11 Varmhållning: Ja Effekt: 1700 Watt Storlek:Lanseringsdatum: 2020

8.6 PRISVÄRD
9.0 MATLAGNING
8.1 BYGGKVALITET
8.5 
ANVÄNDARVÄNLIG

Airfryer för ganska stora sällskap och massor av recept

Cosori Premium Airfryer har en stor behållare och många program. Displayen är något rörig så du måste sätta dig in i programmen och alla möjligheter som denna fritös ger dig. När du lärt känna den har du en bästa kompis som dessutom säger till när det är dags att vända maten – om du behöver det.

Cosoris stora airfryer ger gott om rum för att tillaga mycket mat på en gång. Det finns ett galler inuti, plus att det följer med fyra grillspett och en välfylld receptbok. Manualen har bra instruktioner. Det är kul med recepten för den som precis börjat fritera upptäcker att man även kan göra annat i en luftfritös, till exempel laga fisk eller korv.

Däremot borde själva airfryern haft högre byggkvalitet med tanke på priset. Displayen känns mjuk och drar åt sig mycket smuts. Det är svårt att putsa den helt ren. Däremot är det väldigt enkelt att tvätta rent i behållaren och den har non stick-beläggning.

Det går att köpa till kit med tillbehör som består av bland annat pizzapanna, silikonform och grillspett. Äggformarna används om du vill koka ägg i din airfryer. Men det ingår en hel del grejer redan från början så du har gott om tid att bli varm i kläderna innan du behöver köpa till mer.

Matlagningsresultatet är väldigt bra. Vi friterar både pommes frites, kött och räkor med exceptionell enkelhet. Det blir krispigt utan att vi tillsätter olja men när vi dubbelfriterar krävs det några spray olja för bästa resultat.

Cosori CP-158AF är bäst i test helt enkelt för att den räcker till en hel familj men kostar en human summa.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Xiaomi Mi Smart Airfryer

En billig airfryer men den är genomtänkt, användarvänlig och smart
Xiaomi-mi-smart-airfryer-bästa-budget
Kapacitet: 3,5 l Förinställningar: 8 Varmhållning: Ja Effekt: 1500 Watt Storlek: 304x252x335 mm Lanseringsdatum: 2022 Test: Djuptest

8.4 PRISVÄRD
8.2 MATLAGNING
7.5 BYGGKVALITET
8.6 
ANVÄNDARVÄNLIG

Utmärkt budget-airfryer som säger till i mobilen när den är klar

Xiaomi Mi Smart Airfryer är en billig luftfritös som är väldigt genomtänkt. Designen och simpliciteten är bra, men det som är lite dåligt är att man måste använda två händer för att få in behållaren. På toppen är det någon sorts designad lucka som känns lite ranglig. Men utöver det är det bra byggkvalitet och enkel design. Airfryern är vit så den smälter snyggt in i köket. Menysystemet är lätt att förstå. Displayen är klar och tydlig.

Du har 3,5-liters behållare som räcker för ungefär två till fyra personer. Storleken är bra för den blir så lätt att förvara. Insidan består av ett stålgaller och resten består av teflon så den är lätt att rengöra. Men var försiktig så du inte skadar teflonet.

Resultatet från matlagningen blir väldigt bra. Den har 7-8 lägen varav ett läge för pommes frites. Men du kan laga det mesta i den, till och med baka bröd.

Fritösen har även wifi och stöd för Alexa/Google Assistant så du kan koppla den till din mobil och smarta högtalare, och få notis när maten är klar. En liten heads up för att programmets tid inte alltid stämmer exakt på minuten med angiven tid, vi upplever att det kan diffa 20-30 sekunder. Men detta är inget att hänga upp sig på för det här är en ganska billig men samtidigt riktigt bra airfryer.

Xiaomi Mi Smart Airfryer blir bäst billig airfryer på grund av att den rymmer mat till ett normalstort hushåll samtidigt som den är smart och har en inbjudande prislapp.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Cosori Dual Blaze 6,4 Liter

Dual blaze är en riktigt bra köksmaskin som gör matlagningen effektivare
Cosori-dual-blaze-6.4-liter-för-den-stora-familjen
Kapacitet: 6,4 l Förinställningar: 8 Varmhållning: Ja Effekt: 1500 Watt Storlek: 304x252x335 mm Lanseringsdatum: 2022

8.4 PRISVÄRD
8.2 MATLAGNING
7.5 BYGGKVALITET
8.6 
ANVÄNDARVÄNLIG

En solid airfryer som gör sig väl för den stora familjen

Cosori Dual Blaze är en stor airfryer till ett rimligt pris. Behållaren mäter hela 6,4 liter vilket gör att du kan laga mat till hela familjen i en enda omgång. Detta underlättar när man är en stor familj som samtidigt uppskattar smidigheten i att laga mat via en airfryer.

Denna luftfritös är väldigt användarvänlig. Den vinklade displayen syns bra på köksbänken och innehåller alla de val man kan tänkas behöva. Vi gillar exempelvis att det finns lättillgängliga program för varmhållning och återuppvärmning. Det finns även snabbprogram för att baka.

Tillagningen går smidigt och resultatet blir bra. För pommes var vi tvungna att spraya på lite olja för att få ett riktigt krispigt resultat, men den levererar verkligen när det kommer till att tillaga protein och grönsaker tidseffektivt och med utmärkt resultat. Du får en jämn tillagning.

Rengöringen är enkel. Det är non stick så det är för det mesta bara att torka ur med hushållspapper.

Cosori Dual Blaze är en prisvärd stor airfryer för hela familjen, och den får därför utnämningen bäst för den stora familjen.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Nedis Airfryer Fritera Utan Olja

Billig airfryer för ensamhushåll
rubicson-airfryer
Kapacitet: 2 l Förinställningar: Inga, steglös Varmhållning: Nej Effekt: 1000 Watt Storlek: 20x20x28,5 mm Lanseringsdatum: 2021

8.7 PRISVÄRD
8.2 MATLAGNING
7.2 BYGGKVALITET
8.5 
ANVÄNDARVÄNLIG

Bästa liten airfryer som räcker för en till två personer

Nedis Airfryer Fritera Utan Olja är det långa namnet på en fritös som gör just det, friterar utan olja. Den har en behändig storlek som passar lite mindre hushåll samtidigt som den är enkel att rengöra efter användning.

Nedis airfryer har en design där du snurrar på ett hjul för att välja inställningar. När du väl har lärt dig vilka inställningar som fungerar bäst för olika typer av råvaror så är den väldigt enkel att använda. Vi tycker dock att det kunde ha följt med ett receptblad eller liknande med tillagningstid för vanliga rätter såsom pommes, kyckling och vårrullar. Eftersom det är en budget-fritös förstår vi att man inte skickar med en hel receptbok såsom hos testvinnaren, men någon form av lättillgängligt data-blad hade varit bra.

rubicson-airfryer-överblick

Denna airfryer är liten och kompakt, enkel att förvara och lika smidig att ha framme på köksbänken. Vi lagar snabbt och lätt allt från chicken nuggets till friterade bananer. Så länge du inte överfyller behållaren lämnar den en jämn fritering – dock är den lite känslig om du fyller den helt full, då kan det ibland bli lite ojämnt resultat.

Nedis Airfryer är en mycket billig airfryer som ger godkänt friteringsresultat helt utan att du behöver använda olja. Den är också lätt att använda och passar för tillagning av mat till två personer åt gången, och blir därför bäst liten airfryer.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Philips Avance Collection Airfryer XXL

Med denna airfryer får man plats med massor av mat.
Philips-avance-collection-airfryer-xxl-bästa-premium
Kapacitet: 7,3 l Förinställningar: 5 Varmhållning: Ja Effekt: 2225 Watt Storlek: 433x321x315 mm Lanseringsdatum: 2021

8.2 PRISVÄRD
8.5 MATLAGNING
8.8 BYGGKVALITET
8.0 
ANVÄNDARVÄNLIG
7.5 ENERGIFÖRBRUKNING

 

Stor airfryer som ger plats för mycket mat till många gäster

Philips Airfryer XXL är en rejäl luftfritös som räcker gott till hela familjens middagsplaner, plus till familjens gäster. Men som fungerar lika bra när du ska laga en stor portion till dig själv. Vi ser att Philips varmluftfritös är lämplig för 5-6 personer i ett svep. Den är också snabb. Lagar du i två omgångar hinner du enkelt servera alla varm mat. HD9650/90 får även stort plus för att den har varmhållningsfunktion.

Philips airfryer har uppsida i att den är väldigt prisvärd. Du får en stor airfryer av bra byggkvalitet hyfsat billigt. Men det gäller att du har plats för den i skåpet för den är verkligen stor.

Displayen kunde Philips ha använt bättre, till exempel haft ett menysystem. Den känns nu som en 90-talsradio i sitt uttryck. Men airfryern har tydliga ikoner så man förstår snabbt vad man ska trycka på. Resultatet av matlagningen blir över förväntan. Kycklingen blir krispig, pommes fritesen kanonfina. Philips Avance Collection Airfryer XXL är bäst i test helt enkelt för att den räcker till en hel familj men kostar en human summa.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Philips Premium Airfryer XXL HD9870

En airfryer som gör sig väl i premium segmentet.
Philips-Premium-Airfryer-XXL-HD9870-intro
Kapacitet: 10 l Förinställningar: 11 Varmhållning: Ja Storlek:Lanseringsdatum: 2019

8.6 PRISVÄRD
8.7 MATLAGNING
8.3 BYGGKVALITET
7.1 
ANVÄNDARVÄNLIG

En premium airfryer som gör sig väl för den stora familjen

Är man ute efter premiumkänsla är Premium Airfryer XXL HD9870 från Philips en av de allra bästa att kasta ett öga på. Men Philips stora airfryer levererar inte bara ett stilrent och funktionellt yttre, utan även god mat. Lax, kött och exempelvis pommes frites gör sig otroligt väl trots att vi använder minimalt med olja. Det går förstås även att köra helt utan olja, men på pommes märker vi att det kan vara bra att spruta lätt över pommes fritesen först för att få bäst krispighet.

Denna airfryer har en kapacitet på hela 10 liter, vilket är en hel del. Den gör sig väl när det kommer till den större familjen, men även den som innehar en stor aptit eller exempelvis preppar matlådor.

Med HD9870 finner vi även att det medföljer flertalet bra tillbehör såsom muffinsformar för bakning, stålgaller med mera. Som med många andra airfryers från Philips finner vi även en botten gjord av teflon vilket gör att man får en lättstädad airfryer.

Philips Premium Airfryer XXL blir bäst stor airfryer eftersom den rymmer mycket mat, ger riktigt bra tillagningsresultat och för att den har bra byggkvalitet.

Fri frakt, snabb leverans hos:

OBH Nordica Easy Fry & Grill 2in1

Gör sig väl för den som inte gillar touchdisplay
obh-nordica-easy-to-fry-airfryer-2in1
Kapacitet: 4,2 l Förinställningar: 11 Varmhållning: Ja Storlek:Lanseringsdatum: 2020

8.9 PRISVÄRD
8.4 MATLAGNING
8.0 BYGGKVALITET
7.8 
ANVÄNDARVÄNLIG

En airfryer som sig både effektivt såsom multifunktionell

Easy fry & grill 2 in 1 från Obh Nordica är en multifunktionell airfryer som gör sig väl. Vi finner att med dess grillfunktion där man får med ett grill stativ så finner vi en lyxig grillkänsla. Vi finner att kötträtter såsom kycklingvingar, lax eller till och med vegetariska rätter såsom tofu tillagas väl. Vi finner dock att med pommes frites får man köra lite längre än exempelvis vår testvinnare Cosori Smart airfryer som har lite mer kraft.

När det kommer till matlagning finner vi att med sina 4,2 L så kan man laga mat upp till 6 personer dock så tycker vi att 4-5 vuxna personer är mer lämpligt. Vi finner även ingen touch display som vi ser hos många andra airfryers. Men här finner vi 2 manuella styr reglage som helt ärligt gör sig väldigt väl.

Denna airfryer från Obh Nordica gör sig väldigt väl när det kommer till både matlagning såsom funktionalitet. Med sin manuella navigering så kommer denna airfryer att passa utmärkt till de flesta men också till äldre personer som kan tycka att touch displayer är krånglig. Vill man dock ha en display med touch eller ska laga mat till fler än 5-6 vuxna personer per rätt så finns det andra alternativ.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Hamilton Beach Digital Air-Fryer Ugn 11 liter

En airfryer där du både kan fritera mat, göra pizza, grilla panini och ugnstillaga råvaror
hamilton beach airfryer tillagar olika slags mat samtidigt
Kapacitet: 11 l Förinställningar: 8 Varmhållning: Ja Storlek: Lanseringsdatum: 2021

9.1 PRISVÄRD
9.5 MATLAGNING
8.1 BYGGKVALITET
7.9 
ANVÄNDARVÄNLIG

En väldigt mångsidig airfryer som ersätter behovet av mikrovågsugn

Hamilton Beach Digital Air-Fryer Ugn 11 liter är inte bara en airfryer utan hela sex stycken köksmaskiner i samma enhet. Du kan både luftfritera mat, ugnstillaga den och grilla. Bor du smått är denna stora airfryer en väldigt mångfacetterad modell som kan ersätta en hel rad andra produkter vilket gör den platsbesparande. Perfekt för exempelvis studenten som inte har en ugn, eller som inte vill investera i en mikro.

Det följer också med väligt många tillbehör, exempelvis en pommes-korg, hyllplan för att tillaga mat i olika plan och maxa kapaciteten, samt rotisseri för att kunna tillaga större grejer på spett som måste roteras kontinuerligt på insidan.

Hamiltons airfryer ger dessutom ett bra fritösresultat, den är inte bäst i test på den här punkten men tillräckligt bra för att även fungera klart godkänt som en fristående airfryer.

Det vi finner negativt är att den säger sig kunna klara pizza. Den gör det men inte tidseffektivt. Ska man göra pizza vill man egentligen ha lite högre maxtemperatur än 200 grader så att pizzorna blir färdiga fort. Men bortsett från detta gillar vi airfryern från Hamilton Beach. Speciellt för att den ändå har ett lågt pris i förhållande till hur mångsidig den är.

Hamilton Beach Digital Air-Fryer Ugn 11 liter blir utsedd till den mest mångsidiga airfryern eftersom den friterar med utmärkt resultat men också kan göra mycket annat utan att den kostar skjortan.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Princess Digital Family Aerofryer

Snabb airfryer som du kan servera direkt ifrån
Airfryern Princess Aerofryer tillsammans med mat
Kapacitet: 5,2 l Förinställningar: 7 Varmhållning: Ja Effekt: 1800 watt Storlek: 40,5x42x39,5 cm Lanseringsdatum: 2018

8.4 PRISVÄRD
8.2 MATLAGNING
8.6 BYGGKVALITET
8.2 
ANVÄNDARVÄNLIG

Välbyggd och snabb airfryer med smart tillbehör

Princess Aerofryer är en snygg airfryer med en inbyggd ”kastrull” med tillhörande handtag. När maten är klar lyfter du ur den och den är så pass väldesignad och snygg att du kan ställa den rakt på bordet. Det ser kanonfräckt ut när vi lyfter ut hela behållaren med äpplekakan och kan ställa den direkt framför middagsgästerna utan att behöva göra oss omaket att karva ur den på ett fat.

Förutom att den inbyggda behållaren sparar viss tid, så är denna airfryer också snabb. Den tillagar kycklingen på nolltid. Vi gör exempelvis chicken nuggets till barnen på bara några minuter. Den säger till så fort den är klar och resultatet är krispigt.

Princess airfryer rymmer en hel del mat. Du täcker lätt behovet för en middag med familjen, och kan gott ha en vuxenmiddag på fyra personer. Aerofryer är även enkel att diska rent efteråt eftersom du lyfter ur den snygga behållaren.

Airfryern från Princess är lätt att använda, men vi hade gärna sett några snabbknappar för sådant man tillagar ofta, och att displayen lyser längre när man börjat trycka på knapparna, just nu är det något kort betänketid. Men det är smärre brister hos en annars riktigt kompetent och snabb airfryer.

Överlag är Princess Aerofryer en riktigt bra airfryer som klarar alla våra tester med gott resultat.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Ninja Airfryer Dual Zone 7,6 Liter

Airfryer som kan laga dubbla maträtter samtidigt
ninja-airfryer-dual-zone-7,6-liter-min
Kapacitet: 7,6 l (3,8 L x 2 )Förinställningar: 0 (För enskilda maträtter) 6 (För olika tillagningslägen) Varmhållning: Ja Effekt: 2740 Watt Storlek: 26,5x38x31,5 cm Lanseringsdatum: 2020

8.6 PRISVÄRD
8.9 MATLAGNING
8.0 BYGGKVALITET
8.8 
ANVÄNDARVÄNLIG

Dual Zone är en solid airfryer där man kan tillaga två maträtter på samma gång

Airfryer Dual Zone har något så unikt som dubbla fack. Denna airfryer rymmer hela 7,6 liter, men uppdelat på två olika delar så att du kan tillaga exempelvis pommes frittes i den ena delen och kyckling i den andra. På så vis får du klart hela rätten på en gång utan att råvarorna påverkar varandra i smak eller lukt. Detta är därför en multifunktionell airfryer som gör sig väl i både matlagning såsom funktionalitet.

Utseendemässigt finner vi att Dual Zone, med sina 38 centimeter i bredd, tar en del plats på köksbänken. Det är förstås inte så konstigt med tanke på att den rymmer dubbla fack. Man bör dock alltid kolla så att man har plats att förvara den på. Bor man exempelvis i en liten etta med kokvrå känner vi att det blir svårt att motivera en airfryer i denna storlek, men har man ett normalstort kök lär funktionaliteten trumfa den eventuella förvaringsproblematiken.

När det kommer till användarvänlighet finner vi en touch-skärm som är lätt att förstå sig på. Där finns flera olika tillagningssätt. Bland annat dehydrate där vi kan lufttorka mat såsom exempelvis granola, fisk eller kött – eller om du ska på vandring och vill ha med dig hela maträtter. Det som vi känner saknas är tyvärr färdiga program om man vill göra fisk eller exempelvis kyckling såsom många andra airfryers har. Så med Dual Zone behöver man läsa på vilken grad och hur många minuter olika maträtter vilket gör det svårare för exempelvis barn.

Men när det kommer till matlagningen finner vi få saker vi kan klaga på. Vi testar bland annat att tillaga spaghetti och köttfärssås med dehydrate, och tog med det på en dagstur (hike) och det smakade kanon. 

Det man bör tänka på är att detta är en 4700 W airfryer, så den drar lite mer el än en genomsnittlig airfryer. Men tack vare de dubbla facken samt de multifunktionella funktionerna finner vi att den är prisvärd. Dock hade vi såklart gärna haft färdiga program för vanliga maträtter, det hade underlättat för den som har barn eller tonåringar hemma som vill kunna laga egen mat när de är ensamma hemma.

Ninja Dual Zone airfryer är en prisvärd airfryer som gör sig väl hos den större familjen eller den seriöse hemmakocken.


Fri frakt, snabb leverans hos:

Centurion Airfryer XL 7,2 Liter AFR720IK

Billig airfryer som erbjuder en stor volym och kapacitet
centurion-airfryer-xl-7.2
Kapacitet: 7,2 l Förinställningar: 7 Varmhållning: Ja Effekt: 1800 Watt Storlek: 740,5x42x39,5 cm Lanseringsdatum: 2018

7.9 PRISVÄRD
8.2 MATLAGNING
7.3 BYGGKVALITET
8.0 
ANVÄNDARVÄNLIG

AFR70IK kommer med en stor volym men känslig nonstickbelläggning

Centuron Airfryer Xl 7,2 Liters kommer in som en airfryer där vi både finner ett rimligt pris men samtidigt också ett stort matfack på 7,2 liters fack vilket gör att man kan laga mat även till den större familjen. Designmässigt finner vi en typisk design där vi finner touch knappar helt ärligt, lite oresponsiva till en början men när man anpassat sig hur man trycker så fungerar systemet ok. Byggkvaliten överlag finner vi även är helt ok, och exempelvis luckan kan kännas lite ranglig ibland men fortfarande så håller denna airfryer sig funktionell och fungerande.

Denna Centuron kommer med 7 färdiga program där man kan välja mellan kyckling, fisk med mera. Vi finner ett system som gör sig helt ok och fyller den vardagliga funktionen som exempelvis en vanlig svensk familj innehar.

Centuron Airfryer XL 7,2 liters gör sig i stort sett väldigt väl. Visst så finner vi att byggkvaliteten är lite si och så men om man är ute efter en större aifryer som kan mätta flera personer och som kommer med ett rimligt pris så är denna aifryer gott bra val.

Fri frakt, snabb leverans hos:

OBH Nordica Easy Fry Deluxe AG401DS0

En airfryer som gör sig väl
OBH-Nordica-Easy-Fry-Deluxe-AG401DS0-intro
Kapacitet: 5,5 l Förinställningar: 11 Varmhållning: Ja Storlek: Lanseringsdatum: 2019

8.1 PRISVÄRD
8.3 MATLAGNING
7.5 BYGGKVALITET
7.2 
ANVÄNDARVÄNLIG

Prisvärd airfryer för den medelstora familjen

Easy Fry Delux AG401DSO från OBH Nordica kommer in som en väldigt prisvärd airfryer. Storleksmässigt är den lämplig för att laga mat upp till 4-5 personer, vilket är imponerande för just denna prisklass. Byggkvaliteten är godkänd. Helheten hos denna airfryer är av okej kvalitet och den har en design som är relativt minimalistisk.

Navigeringen av display och program är ganska standard, men det finns en del störningsmoment såsom att man får trycka två gånger ibland för att touchen ska aktiveras – dock är detta 2 gånger av 10 så det är överkomligt.

När det kommer till matlagning finner vi en relativt effektiv tillagning. OBH Nordica Easy Fry Deluxe AG401DS0 har en motor på 1400 watt, vilket kanske inte är den kraftigaste men den är ändå effektiv. Man kan laga både kött och pommes frites utan större problem. OBH Nordica Easy Fry Deluxe bästa punkt är prisvärdheten där vi finner ett bra pris sett till att detta är en relativt stor air fryer.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Köpråd: Köpa airfryer

Den som ska köpa en airfryer bör ha i åtanke hur många personer som den ska laga mat till, samt hur stort utrymme den har i köket. Vi har satt ihop en checklista med köpråd för den som ska köpa en airfryer.

Checklista – Tänk på det här när du köper airfryer

 • Storlek på hushållet. Beroende på om ni är 1-2 personer i hushållet eller en hel familj så påverkar det valet av airfryer. Detsamma gäller om du ofta har gäster. I ensamhushåll räcker det med en kapacitet på drygt 3 liter, medan familjer kanske bör satsa på en som är från 5 liter och uppåt i storlek.
 • Funktioner. Många airfryers har färdiga program för fisk, kyckling, pommes frites och liknande. Men du vill kanske även kunna laga vårrullar, korv och fritera banan utan att först behöva googla hur länge de ska friteras. Olika modeller av airfryers har fler eller färre program. Läs på innan så att du ser att airfryern möter just dina behov.
 • Rengöring. Det ska vara lätt att rengöra airfryern efter användning. Material som kan torkas rent med hushållspapper och lite rengöringsmedel och vatten utan att ingredienserna fastnat är förstås de bästa, non stick och likvärdigt.
 • Budget. Det finns billiga airfryers för ett par hundralappar och airfryers som kostar flera tusen kronor. Hur mycket har du råd med?
 • Airfryer på rea. Förutom att köpa en prisvärd airfryer finns det också möjlighet att fynda. Bäst deal på airfryer gör du ofta under butikernas olika reor. Black Week och Black Friday är exempel på rea-event där hushållsmaskiner såsom exempelvis luftfritöser ofta återfinns till bra pris. Även julrean och mellandagsrean har ofta bra erbjudanden på airfryers.

FAQ: Airfryer – Vanliga frågor och svar

Hur stor airfryer behöver jag?

Utgå från hur många ni är i familjen. Ska du göra det enkelt för dig kan du räkna med en liter per person. Om det är ett litet hushåll på 1-3 personer räcker till exempel en airfryer på 3,5 liter. Är ni 4-5 personer räcker en på 5,5 liter. Friterar ni ofta och mycket, speciellt pommes frites som tar upp en del plats, vill ni kanske ha en på 7 liter.

Hur fungerar en airfryer?

Airfryern är en luftfritös som fick sitt genombrott i samband med att Philips släpptes sin första produkt på marknaden. Det är en fritös som använder väldigt lite olja, ofta ingen alls, för att fritera din mat i en behållare. Du lägger maten i behållaren, startar ett matchande program och låter den gå tills den är klar. Men du kan även laga annat i den, allt från att tillaga kött, fisk och grönsaker till att baka bröd.

Vilken airfryer är bäst?

Den airfryer som är bäst för ditt hushåll är den som rymmer tillräckligt med mat för att ni alla ska bli mätta, faller inom din budget och som är lätt att göra ren och förvara mellan tillfällena. I vårt test kan du se vilken som är mest prisvärd.

Vad kan man laga i en airfryer?

Du kan laga all slags mat i en airfryer så länge den ryms i behållaren. Du kan till exempel fritera lökringar, steka kotletter eller tillaga fisk. Du kan även baka bröd i dem. Det är i grunden en fritös men eftersom den friterar med varmluft kan du även laga det mesta du skulle tillaga i en ugn eller en mikrovågsugn.

När kom den första airfryern?

Philips lanserade den första airfryern under hemelektronikmässan IFA 2010. På plats i Berlin kunde besökarna smaka luftfriterade pommes frites, och succén var ett faktum. Trots detta tog det flera år innan svenska hushåll kunde köpa sin första airfryer.

Så testar vi varje airfryer

Vi testar alla airfryers på riktigt. När vi testar airfryers tillagar vi ett antal olika råvaror och bedömer kvaliteten. Vi tillagar exempelvis kyckling, lax, pommes frites och banan. Det friterade resultatet bedöms såväl som hur väl genomlagad råvaran är. Utöver att laga mat i airfryern testar vi även olika funktioner och program, undersöker hur lättanvänd den är samt känner över kvaliteten på knappar och material. För att en airfryer ska bli bäst i test måste den vara prisvärd, välanpassad för sin målgrupp, hålla en hög byggkvalitet och fritera exceptionellt bra.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

En lax som vi har tillagat i en airfryer

Vilka airfryers har vi testat men som inte kvalade in på listan?

Många av de airfryers vi testar är bra, men inte bra nog för att kvala in på den här listan med topptestade airfryers. Exempel på några av de som inte nådde hela vägen var:

 • Clas Ohlsons airfryer 44-4412 som vi ansåg hade okej byggkvalitet men vars fritering inte uppskattades av vare sig huvudsaklig testare eller vår smakpanel.
 • Biltemas airfryer 84-142 gav dåligt resultat på friteringen.
 • Severin Airfryer FR 2445 XXL fick godkänt på det mesta förutom friteringen som ju är det viktigaste, den hade också något hög energiförbrukning.
 • Menuett Airfryer från Jula luktade bränd plast när vi friterade och gav maten en unken bismak. Vidare tyckte vi att den var lite rörig att ställa in och förstå sig på. Det låga priset var inte värt det sämre resultatet.

Tillbehör till airfryer

Har du en vän eller familjemedlem som älskar att laga mat i sin airfryer? Förgyll deras dag genom att överraska dem med roliga tillbehör.

 • Kokbok airfryer – En kokbok med 100 svenska airfryerrecept.
 • Tillbehörspaket till airfryer – Paket med 11 tillbehör till airfryers som är större än 4,2 liter.
 • Tillbehörspaket till Cosori airfryer – Paket med 5 stycken tillbehör till Cosoris luftfritöser. Allt från tårtform för bakning till pizzapanna för frasiga pizzor.

Fritera i airfyer: Vad ska jag äta idag?

Tips på vad du kan fritera i din airfryer:

 • Friterad blomkål som du dippar i aioli.
 • Langos (friterat ungerskt bröd) med räkor, creme fraiche och rödlök som topping. Andra exempel på topping på langos är sylt eller ost och gräddfil.
 • Friterade kycklingklubbor med hasselbackspotatis.
 • Friterad banan med vaniljglass och chokladsås.
 • Bjud på plockmat såsom hemmagjorda chips (grönkål, potatis, sötpotatis), sötpotatispommes, lökringar och chili cheese med olika dippsåser såsom vitlökssås, sweet chili och aioli.
 • Sockrade churros med smält choklad.
 • Gör hemmagjorda chicken nuggets med klyftpotatis och sweet chili-sås.
 • Panera och fritera fiskpinnar med hemmagjort potatismos till och remouladsås.
 • Fritera vårrullar och bjud på dem tillsammans med glasnudlar och srirachasås.
 • Gör egen fish and chips med remouladsås.

Carl Eriksson
Test-Piloterna
Logo