Luftrenare TEST: 9 bästa luftrenarna 2023 (bäst i test)

En luftrenare ger ett mer hälsosamt inomhusklimat, förutsatt att den sköts på rätt sätt. Med tanke på att vi enligt forskarna tillbringar 90 procent av vår tid inomhus, så kan det vara en väldigt bra investering.

Men det finns väldigt många produkter med väldigt många olika egenskaper, och därför har vi genomfört ett omfattande test av luftrenare.

Vi testar luftrenare för både små och stora hushåll, och i olika prisklasser, för att se vilka som är mest prisvärda. De flesta luftrenarna kan både rena luften från allergener, avgaser och byggdamm samt ta bort dålig lukt såsom cigarettrök, mögel och källarlukt. En del kan även fukta luften samtidigt, någon kan till och med kyla ner eller värma upp rummet.

Visa hela +

Philips AC2939/10 2000 series

Luftrenare som renar både virus, pollen, bakterier och smuts från luften

philips-ac2939-luftrenare
Typ: Luftrenare Kapacitet: 98 m² Ljudnivå: 65 dB HEPA-filter: Ja (HEPA 13)

9.3 PRISVÄRD
9.8 RENING
9.2 ANVÄNDARVÄNLIGHET
9.2 BYGGKVALITET

 

Stor luftrenare som ger vår testfamilj frisk luft och mindre rethosta

Philips AC2939/10 2000 series Luftrenare filtrerar luften i flera steg, vilket gör att den får bort partiklar som är vitt skilda i storlek – både pollen, damm och virus fastnar i filtret.

Kapaciteten är hela 98 kvadratmeter, så är den enormt effektiv i flera rum. Denna luftrenare tar i princip allt. Bor du större kan du antingen köpa två, eller placera den i det rum där du har mest besvär och därmed även täcka rum runtomkring.

Ytterligare ett plus med Philips luftrenare är att den är så väldigt bra på att sköta sig själv. Ställer du den på autoläget går den tyst så länge den inte detekterar något, sedan går den upp i prestanda tillfälligt när det behövs. Då låter den lite mer men inte så att vi störs. du ser i appen hur luftkvaliteten hemma är i realtid och när den behöver jobba lite extra. Där får du även en rapport om pollen och väderleksrapport.

Filtreringen i tre steg innehåller ett filter som tar damm och annat, ett HEPA-filter som renar allergener med grymt bra resultat och slutligen ett kolfilter som tar bort dålig lukt. Tillsammans ger de denna luftrenare riktigt bra prestanda. Dessutom kostar inte filtren särskilt mycket så driftkostnaden blir på sikt högst godtagbar.

Om du söker en luftrenare som sköter sig själv lär du uppskatta Philips AC2939/10 2000 series, det är inte den tystaste luftrenaren vi har testat men får ändå godkänt då den inte låter så att vi stör ens på hög effekt. App-styrning och display direkt på luftrenaren (som även varnar när det är dags att byta filter) är andra plus. Sett till priset är detta en väldigt prisvärd luftrenare klart värd pengarna.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Levoit 200S

Billig och effektiv luftrenare som kommer med en rimlig prislapp

Levoit-200s-bästa-billiga
Typ: Luftrenare Kapacitet: 300 m²/h Ljudnivå: 20-48 dB beroende på läge HEPA-filter: Ja

9.2 PRISVÄRD
8.5 RENING
9.3 ANVÄNDARVÄNLIGHET
9.0 BYGGKVALITET

 

Vi finner en luftrenare som är en av dom tystaste vi testat

Levoit 200S är en luftrenare som kommer in i budget klassen och med en smidig storlek och lätt vikt så är den lätt att ta med sig eller flytta i lägenheten. Det vi märker i första anblick är att 200S från Levoit kommer i en vit färg och en minimalistisk look vilket är skönt då den lätt smälter in i princip vart man än ställer den.

Vi finner touch displayen på toppen av 200S där vi finner flera olika lägen bland annat nattläge, tre olika fart lägen och bland annat timer. Det vi också finner funktionellt är möjligheten att låsa touchen så att exempelvis nyfikna barn inte ska kunna ändra instälningarna, uppskattat.

Levoit-200s-display

Eftersom detta är en mindre luftrenare så tycker vi att den effektiva ytan är upp till 30 kvm beroende på hurivida planlösningen är. Vilket är helt klart godkänt när det kommer till lufrenare i denna prisklassen.

Levoit 200S är ett bra budgetalternativ för dig som inte vill lägga flera tusen men ändå ha en luftrenare som är både tyst och effektiv mot damm samt andra allergiframkallande partiklar. Har man dock en större bostad

Fri frakt, snabb leverans hos:

Xiaomi Mi Air Purifier 3H

stilig luftrenare som är bäst på att rena luft i små bostäder

mi-air-purifier-3c
Typ: Luftrenare Kapacitet: 308 m²/h Ljudnivå: 22-61 dB beroende på läge HEPA-filter: Ja

9.3 PRISVÄRD
8.4 RENING
9.3 ANVÄNDARVÄNLIGHET
9.3 BYGGKVALITET

 

Prisvärd luftrenare för mindre hem och lägenheter

Xiaomi Mi Air Purifier 3H är väl designad luftrenare som smälter in bra i hemmet. Den är inte så stor som många andra luftrenare, utan kan enkelt gömmas under skrivbordet eller bredvid soffan. Luftrenaren är lätt att komma igång med, och underhållet smidigt.

Eftersom Xiaomis luftrenare kommer med app-stöd, trots det låga priset, är det lätt att övervaka nivån av partiklar och hur väl den renar. Våra tester med partikelmätare visar att den är bra på att mäta luften i dess omedelbara miljö, men att i större hem får du en lätt snedvriden bild.

Air Purifier säger sig nämligen kunna rena stora ytor. Våra mätningar visar att den gör ett bra och effektivt jobb i en mindre lägenhet, till exempel en normalstor etta eller tvåa. Men i hus och större lägenheter räcker inte prestandan till. Den tappar ganska snabbt i effekt i rum en bit bort.

Därmed inte sagt att den är dålig. Detta är en mycket prisvärd luftrenare som tar bort både pollen och damm med mycket bra resultat så länge du inte bor större än runt 40 kvadratmeter. Den låter en del när den går på full effekt.

Xiaomi Mi Air Purifier 3H är en bra luftrenare för dig som är allergiker och som inte bor så stort. Till exempel utgör den ett bra val för studenter som bor i studentlägenhet.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Electrolux PureA9

Mycket tyst och effektiv luftrenare som gör sig bra i sovrummet

electrolux-pure-a9-luftrenare
Typ: Luftrenare Kapacitet: 129 m² Ljudnivå: 17-49 dB beroende på läge HEPA-filter: Ja

9.0 PRISVÄRD
9.6 RENING
9.4 ANVÄNDARVÄNLIGHET
9.0 BYGGKVALITET 

En luftrenare som snabbt får ner partikelhalten i rummet

Electrolux Pure A9 är en luftrenare som direkt imponerar på oss. Den är för det första väldigt tyst när den arbetar, och vi tänker då att den inte ska vara särskilt effektiv men tji fick vi. Denna luftrenare är en av de mest kraftfulla i testet. Den får ner partikelhalten i rummet till en dräglig nivå på under 20 minuter när halterna varit höga. A9 fixar både damm och allergener. Vår testperson mår märkbart bättre i sin allergi redan efter några dagar, och vill inte bli av med den när det är dags att hämta upp den efter en månads tid.

Det finns dock en nackdel med Electrolux PureA9. Det är att den är ganska dyr i drift. Ska du köpa en luftrenare som körs varje dag året om kommer du att behöva köpa nytt filter två gånger om året, och filtret kostar drygt 900 kronor. Har du problem med allergier är det förstås värt den kostnaden, men ska du bara ha luftrenaren för att få en något förbättrad inomhusmiljö är kanske driftkostnaden väl hög på denna modell.

Pure A9 passar lite extra bra för dig som söker en luftrenare till sovrummet. Den är nämligen väldigt tyst när den arbetar, det är knappt att vi hör den trots att den går på hög effekt.

En annan intressant detalj är att denna luftrenare är rekommenderad av astma- och allergiförbundet. Och vi kan inte annat än att hålla med dem. Detta är en mycket effektiv luftrenare som arbetar tyst men kraftfullt, vilket gör den utmärkt att placera i sovrummet. Dessutom täcker den en stor yta, så det är inte bara sovrummet som renas. PureA9 är ett mycket bra köp.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Coway AP-1008CH

Luftrenare med rejäl styrka, tyst gång och utmärkt filtrering

coway-ap-1008CH
Typ: Luftrenare Kapacitet: 70 m² Ljudnivå: 22-49 dB beroende på läge HEPA-filter: Ja

9.2 PRISVÄRD
9.8 RENING
8.5 ANVÄNDARVÄNLIGHET
8.6 BYGGKVALITET

Imponerande luftrenare som effektivt filtrerar bort allergener

Coway luftrenare AP-1008CH är en enormt effektiv luftrenare. Den både renar luften på allergener och damm samtidigt som den joniserar vilket innebär att den tar bort dålig lukt. Har du exempelvis problem med en illaluktande källare är den här luftrenaren guld värd. Men det vi framför allt gillar med den är hur effektivt den får bort pollen och andra allergener. Vi får en märkbar skillnad i inomhusmiljön och vår testare som har astma och bland annat är pollenallergiker märker stor skillnad hemma nästan omedelbart.

coway-ap-1008ch-närbild
Här är knapparna som du ändrar inställningar med

Det vi finner negativt med den är att den, trots sitt pris, inte har särskilt stor kapacitet. Men har du riktiga besvär med allergi och främst är ute efter att täcka undervåningen på ett hus eller en hel mellanstor lägenhet räcker den ju gott. Du kan även köpa den för att förbättra inomhusmiljön i ditt hemmakontor eller sovrum. Men vet med dig att du behöver två stycken om du ska täcka alla rum i ett större hus (tex en på varje våning).

Coway luftrenare AP-1008CH har stor fördel i att den även renar luften från dålig lukt. Under testperioden testar vi att grilla på altanen och när luftrenaren inte är igång luktar det grillat i huset, men när vi drar igång renaren är luften fri från lukt på under tio minuter. Det här är ett riktigt bra köp. Dessutom rekommenderas den av Astma- och Allergi-förbundet.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Tristar AP-4787

Luftrenare som både renar luft och visar aktuell luftkvalitet

tristar-luftrenare
Typ: Luftrenare Kapacitet: 25 m² Ljudnivå: 52 dB HEPA-filter: Ja (samt 3 andra filter) Övrigt: Inbyggd indikator för luftkvalitet

9.1 PRISVÄRD
9.6 RENING
9.2 ANVÄNDARVÄNLIGHET
8.9 BYGGKVALITET

Snygg luftrenare med ljusindikator och HEPA-filter

Tristar Luftrenare AP-4787 är en användarvänlig och kompetent luftrenare för dig som vill ha koll på luftkvaliteten i ett rum. Just denna modell är lite extra bra för källare, och andra utrymmen med sämre luftkvalitet, eftersom dess LED-belysning direkt visar om det är bra eller dålig luft. Du kan alltså på håll se dagsaktuell status på luftkvaliteten. Det är en fyrfärgad ljusindikator.

Filtersystemet i Tristars luftrenare består av tre olika varianter varav ett är ett HEPA-filter. Den renar luften riktigt bra, drygt 200 kubik luft i timmen.

Denna luftrenare låter snäppet mer än de vi testat som är lämpliga för sovrum och andra ljudkänsliga rum. Men på lägsta hastighetsinställningen så låter den ändå så pass lite att den skulle kunna stå i ett sovrum. Vill du däremot kunna rena på maxeffekt medan du sover, om du exempelvis är allergiker och det är pollensäsong, så är detta inte rätt modell för dig. Vi skulle snarare säga att den är för mindre ljudkänsliga utrymmen.

Dessutom har den en timerfunktion. Så har du exempelvis ett gym i källaren och bara vill köra den när du är där kan du ställa in en timer så att rummet är renat tills det är dags.

Tristar Luftrenare AP-4787 blir bäst för källare eftersom den renar luften effektivt samtidigt som den ger en direkt status för luftkvaliteten bara genom att du kastar ett öga på den – så även på långt håll.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Electrolux Well A7

Lyxig och väldesignad luftrenare som renar snabbt

luftrenare-electrolux-well-a7
Typ: Luftrenare Kapacitet: 60 m² Ljudnivå: ca 24 dB HEPA-filter: Ja

9.0 PRISVÄRD
9.8 RENING
9.8 ANVÄNDARVÄNLIGHET
9.6 BYGGKVALITET

Renar luften snabbt och är effektiv när det uppstår toppar

Electrolux Well A7 är en luftrenare med flera smarta funktioner och riktigt bra prestanda. Våra tester visar framför allt att den renar väldigt tidseffektivt. Luftflödet renar drygt 290 kubikmeter luft per timme, men när det uppstår toppar är den snabbt där och löser dem. Det tar bara ett par minuter.

Ställer du den på Smart-läget läser den av partikelhalten i rummet och anpassar luftflödet själv. Det fungerar riktigt bra.

electrolux-luftrenare-well-a7
Så här kan filtret se ut efter en månad. Det är lätt att rengöra det.

Electrolux Well A7 har en tillhörande app där du kan se en rad olika, intressanta värden. Exempelvis kan du läsa av luftfuktighet, partikelhalt med mera. En annan fördel med Well A7 är hur enkelt underhållet är. Du fäller bara ner den textilbeklädda fronten och gör rent filtret. Filtret bör bytas var sjätte aktiv månad.

Denna luftrenare presterar bra på såväl små som stora partiklar. En klar fördel är hur bra den tar bort lukt. Har du problem med mögel underlättar A7 inomhusmiljön. Men du bör förstås alltid åtgärda källan till problemet, så har du mögel bör du på sikt byta ut det fuktskadade materialet.

Du som vill ha en snygg, lättanvänd luftrenare som sköter sig själv bör absolut överväga denna modellen.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Ikea Förnuftig

Väldigt billig luftrenare som klarar större partiklar och damm

ikea-fornuftig-luftrenare
Typ: Luftrenare Kapacitet: 1 litet rum (8 m²) Ljudnivå: 17-49 dB beroende på läge HEPA-filter: Ja

8.7 PRISVÄRD
7.2 RENING
9.4
ANVÄNDARVÄNLIGHET
8.3 BYGGKVALITET

Enkel luftrenare från Ikea med möjlighet att bygga ut så att den även stödjer rening av pollen

Är du bara ute efter en lite enklare luftrenare som mest ska rena luften i rummet på damm och andra större partiklar, och ser ett lågt pris som det allra viktigaste, är Ikea Förnuftig modellen för dig. Den är inte den mest effektiva luftrenare vi har testat, men den är billig och fungerar bra på större partiklar. Rummet du tänkt rena bör dock inte vara större än maximalt tio kvadratmeter, efter det blir den ineffektiv.

Ikeas luftrenare har en stilren design framifrån. Den är textilbeklädd och minimalistisk. I standardutförande fixar den tyvärr inte att ta bort pollen eller dålig luft, men du kan köpa till ett särskilt filter (gasfilter) som ger effekt på detta, något som vi inte haft möjlighet att testa. Det extra gasfiltret kostar dessutom nästan 800 kronor och då blir luftrenaren plötsligt lika dyr som de mer effektiva modellerna högre upp i det här testet och de täcker en betydligt större yta.

Ikea Förnuftig Luftrenare är en luftrenare du köper när du har ganska enkla behov. Du som vill rena luften från damm men inte så mycket mer.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Dyson Pure Humidify+Cool Autoreact PH3A

En luftrenare med luftfuktare för bästa möjliga inomhusklimat

dyson-luftrenare-luftfuktare-ph3a
Typ: Fläkt, luftrenare och luftfuktare Kapacitet: 1 rum Ljudnivå: 39 dB HEPA-filter: Ja (HEPA 13)

8.7 PRISVÄRD
9.6 RENING
9.2
ANVÄNDARVÄNLIGHET
8.2 BYGGKVALITET

Luftrenare som fläktar varma dagar och fuktar luften till rätt nivå

Dyson Pure Humidify+Cool Autoreact PH3A är det långa namnet på en av de bästa luftrenarna med inbyggd luftfuktare som vi har testat. Dels är den väldigt lätt att använda. Dels är hela produkten tät i sin konstruktion så att den kan rena effektivt. Den har även fläkt.

Du kan enkelt stänga av den inbyggda luftfuktaren om du vill, och bara använda produkten som luftrenare. Du kan även övervaka reningen och fuktighetsnivån via Dysons app. Eftersom den hela tiden vet hur partikelnivån och fuktighetsnivån är i rummet så kan den reglera effekten automatiskt. Skulle det exempelvis komma in mycket pollen i samband med att du öppnar dörren så märker luftrenaren det och går upp i högre effekt.

Dyson PH3A har, utöver HEPA-filtret, även ett kolfilter som tar bort dålig lukt. Det fungerar bra.

Det som vi finner dåligt med Dysons luftrenare är kapaciteten. Den räcker egentligen bara till för att rena och fukta luften i ett enda rum. Ska du ha en effektiv luftrenare till hemmakontoret, och stänger dörren när du arbetar, så fungerar den mycket bra. Men har du tänkt använda den till hela din bostad räcker den inte till. Vi märker exempelvis ingen mätbar skillnad i köket som är två rum bort från vår utvalda placering.

Dessutom låter den lite väl högt på maxeffekt sett till att den bara täcker ett rum, så du kan inte flytta den till ett annat rum för att få ner ljudnivån. Den låter inte så att det stör oss när vi arbetar, men ska du ha den i sovrummet kan känsliga individer störas. Med tanke på priset kunde Dyson gott ha isolerat den bättre.

Dyson Pure Humidify+Cool Autoreact är den enda luftrenaren med inbyggd luftfuktare vi har testat som faktiskt klarar av att fukta luften till rätt nivå. Den är begränsad i sin räckvidd, men för dig som bara behöver bättre luft i sovrummet eller på kontoret så räcker den gott.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Rubicson Jonisator

Bäst jonisator som tar bort dålig lukt i små utrymmen

rubicson-luftrenare
Typ: Jonisator (luftrenare för dålig lukt) Kapacitet: 1 rum Ljudnivå: Ingen uppgift HEPA-filter: Nej

8.7 PRISVÄRD
8.2 RENING
9.4 
ANVÄNDARVÄNLIGHET
8.2 BYGGKVALITET

Luftrenare som fläktar varma dagar och fuktar luften till rätt nivå

Rubicson Jonisator är en prisvärd produkt för dig som snabbt vill bli av med dålig lukt i ett begränsat utrymme. Har du exempelvis en husvagn eller en toalett där det luktar illa kan denna mycket kompakta och lättanvända jonisator snabbt råda bot på problemet eftersom den är joniserande.

Denna jonisator har alltså inbyggd jonisator och det är så den renar luften. Således är den inte byggd för att ha filter i flera lager såsom många andra produkter i den här testvinnarlistan, utan den riktar enbart in sig på att stoppa större partiklar (de som skapar dålig lukt) och med det i åtanke så fungerar den utmärkt. Men för dig som även vill rena bort viruspartiklar, allergener och annat är det bättre att kika på de mer avancerade produkterna i listan. Denna produkten är däremot perfekt för dig som har ett rum där det enda problemet egentligen är att det luktar lite konstigt. Exempelvis om röklukt har satt sig i väggarna, matos eller om du har problem med dålig lukt från ett fuktskadat utrymme.

rubicson-luftrenare-sida

Platser där denna simpla luftrenare fungerar bra är exempelvis i mindre källare, i ett utedass, i sommarstugans sovrum, i båten eller i husvagnen. Den är väldigt portabel eftersom den dels är liten, dels har 12-voltsadapter.

Rubicson Jonisator blir därför bästa jonisator, eller kort och gott den produkt som utmärker sig som bäst när det kommer till att specialisera sig på att på ett så prisvärd sätt som möjligt ta bort dålig lukt i ett rum.

Fri frakt, snabb leverans hos:

FAQ: Luftrenare (vanliga frågor och svar)

Vad gör en luftrenare?

En luftrenare filtrerar bort skadliga partiklar från inomhusluften, och det den tar bort är sådant som mögel, damm, allergener och avgaser. Hur effektiv den är, och vilka partiklar den kan rena luften från, beror på vilka filter som sitter monterade i den och storleken på filtrens öppningar.

Hur fungerar en luftrenare?

En luftrenare fungerar genom att den suger in skadliga partiklar i ett filter som sedan filtrerar bort partiklarna och skickar ut frisk luft. Partiklar såsom virus, bakterier och smuts fastnar i filtret. Därför måste du byta filtret regelbundet.

Filter till olika typer av luftrenare kan vara mer eller mindre effektiva på att rena rummets olika partikeltyper och det beror på storleken på filtrets hål. Virus har till exempel en viss storlek medan allergener har en annan. Så för att luftrenaren ska kunna få bort just det du har problem med är det viktigt att dess filter har rätt storlek.

Vad skiljer en luftrenare med ozon från en vanlig luftrenare?

Det som skiljer en luftrenare med ozon från en vanlig luftrenare är att den med ozon saknar kolfilter. De flesta vanliga luftrenarna har kolfilter som tar bort dålig lukt i rummet, medan luftrenare med ozon använder ozon för att eliminera lukten. Ozon är dock ett omstritt ämne att ha inomhus. Många experter menar att luftrenare med ozon snarare kan vara skadliga för inomhusmiljön då forskning vid Karolinska Institutet visat att ozon kan göra att man utvecklar astma och allergier. Därför har vi valt att utesluta ozongeneratorer ur vårt test av luftrenare.

Köpa luftrenare – köpråd

När du ska köpa en luftrenare bör du ha ett par faktorer i åtanke innan du väljer modell, eftersom valet av modell är mycket avhängigt dina behov.

Checklista: Tänk på det här när du köper luftrenare

  • Luftrenarens kapacitet. Hur stort bor du? Detta är avgörande för vilken luftrenare du väljer. Bor du i ett hus behöver du en luftrenare med större kapacitet än om du bor i en lägenhet. Kapaciteten anges som kvadratmeter täckning i specifikationen för luftrenaren.
  • Luftrenarens placering. Vilken luftrenare du väljer beror också på vilket rum du tänkt placera den i. Ska du ha den i sovrummet är det viktigt att du väljer en tyst modell som inte stör din nattsömn, ska du däremot ha den i köket spelar kanske ljudnivån inte lika stor roll.
  • Luftrenarens prestanda. Hur stort luftflöde luftrenaren har, i kombination med hur bra dess filter är, avgör hur bra prestanda den får. Du som är allergiker eller astmatiker bör leta efter en luftrenare med HEPA-filter. HEPA-filter är alla filters drottning, det används för när man vill ha så ren luft som det bara går. HEPA står för high efficiency particulate arresting.
  • Luftrenarens pris. Priset på en luftrenare är förstås avgörande för att du ska hitta en modell du har råd med, både inköpspris och driftkostnad. Ofta hittar man luftrenare till nedsatt pris under Black Week, julrean, mellandagsrean och andra reor. Då kan du passa på att fynda luftrenare. Bäst deal gör du om du har koll på produktens standardpris.
  • Välja mellan luftrenare och jonisator. Vill du få bort dålig lukt i ett rum är det en jonisator du söker. Du kan behöva köpa både luftrenare (som tar bort partiklar) och en jonisator för att bli av med dålig lukt, beroende på var lukten kommer ifrån.
luftrenare på en matta bredvid en plastflaska
En faktor vi tar i beaktande när vi testar luftrenare är hur stor plats de tar i hemmet.

Så testar vi luftrenare

När vi testar luftrenare använder vi en partikelmätare. Först mäter vi partikelhalten utan luftrenaren igång, därefter mäter vi halten efter 5 minuter, efter 10 minuter, efter 15 minuter, efter 20 minuter, efter 30 minuter och slutligen efter 60 minuter. Vi gör detta vid upprepade tillfällen under en månads tid för att räkna ut hur den presterar.

Vi mäter även ljudnivån, undersöker byggkvaliteten, ser över användarvänlighet samt kostnad för drift.

Den luftrenare som blir bäst i test är den som ger bäst värde för pengarna utifrån alla dessa aspekter men med luftrening som tyngst vägande faktor.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Carl Eriksson
Test-Piloterna
Logo