Fläkt TEST: 6 bästa fläktar 2023 (bäst i test)

I ett land där luftkonditionering är en udda fågel finns det all anledning att ha en eller flera fläktar i hemmet. Och bättre att göra den investeringen redan innan sommarens värmeböljor kommer, eftersom de gärna tar slut när det väl händer.

Det finns ett enormt utbud av fläktar av olika typer och i olika former. Att veta vilken fläkt man ska välja är svårt. Men vi har som tur är utsett ett antal testvinnare med olika styrkor, och det är dem du hittar här nedanför.

Varje fläkt har testats utifrån sin specifika målgrupp och sitt pris. Vi har tittat på hur fort det går att montera dem, hur lätta de är att använda, hur välbyggda de är, hur väl de kyler / värmer på olika avstånd och hur högt de låter. För att kunna göra noggranna tester använder vi sådant som bullermätare, elmätare för vägguttag och termometer.

Visa hela +

Cleverio AF-F100

Bäst fläkt eftersom den kyler och fläktar till ett rimligt pris

pelarfläkt-kjellochcompany-oredigerad
Tyst: Ja Fjärrkontroll: Ja Ställbar styrka: Ja Justerbar höjd: Nej, endast rotationsvinkel Övrigt: HEPA (inbyggt luftfilter)

9.4 PRISVÄRD
8.7 KYLNING
9.5 ANVÄNDARVÄNLIGHET
8.5 
BYGGKVALITET & DESIGN
8.5 DRIFTKOSTNAD
9.2
TILLBEHÖR

 

Testvinnande och lättanvänd bladlös fläkt som svalkar mycket bra

Cleverio AF-F100 är en kompakt bladlös fläkt som svalkar riktigt bra, både på kort och lite längre håll. Den håller även en relativt låg ljudvolym vilket gör att du kan sitta och läsa eller koppla av utan att störas av den.

Denna bladlösa fläkt har flera inställningsmöjligheter. Du har hela nio olika hastigheter att välja mellan.

Du kan dessutom styra den på flera olika sätt. Du kan till exempel använda fjärrkontroll, men den har även stöd för Google Home så att du kan styra den från mobiltelefonen (app). Det gör den till ett smidigt val för den som inte vill behöva resa på sig när den väl slagit sig ner i soffan.

Fläkten har även inbyggt HEPA-filter vilket är bra för allergiker. Den skickar med andra ord inte pollen rakt i ansiktet på dig när den svalkar, utan filtrerar bort dammpartiklar, pollen och dylikt.

Att den är bladlös gör att inga barnfingrar riskerar att skadas.

Cleverio AF-F100 blir bäst i test eftersom den är snygg, prisvärd och för att den kyler riktigt bra.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Bordsfläkt Bellus Krom

Billig bordsfläkt som svalkar i uterummet

Bellus Krom bäst billig fläkt
Tyst: Högljudd på max, ganska tyst på övriga lägen Fjärrkontroll: Nej Ställbar styrka: Ja Justerbar höjd: Nej

8.5 PRISVÄRD
8.4 KYLNING
8.6 ANVÄNDARVÄNLIGHET
8.5 
BYGGKVALITET & DESIGN
8.9 DRIFTKOSTNAD

 

Smidig bordsfläkt med tre fläkthastigheter

Bellus Krom är en bordsfläkt i en lagom storlek, som kan röra sig 70 grader i sidled och enligt våra tester når drygt 2-3 personer som sitter vid bordet. Det beror lite på hur du placerar den. Men eftersom den samtidigt är ganska stark så kyls man bra så länge man sitter i själva vinddraget.

Denna bordsfläkt kan du tyvärr inte ställa höjden på. Vill du ha en mer fler inställningsmöjligheter måste du upp lite i pris och då rekommenderar vi Bionaire istället, som är vårt val av bästa bordsfläkt.

Bellus bordsfläkt är istället budgetvalet. För att vara en billig fläkt så svalkar den bra. Vi tycker den är utmärkt som fläkt i uterummet, exempelvis vid läshörnan eller fikabordet. Dessutom är den helt av stål.

Strömkabeln är standardlång så den får godkänt, men vi hade egentligen velat ha en längre och vi skulle gärna sett att det fanns möjlighet att snurra in överbliven kabel i foten på fläkten. Kabeln är 1,6 meter så du behöver placera fläkten i närheten av ett uttag eller dra ut en grenkontakt.

Bordsfläkt Bellus Krom blir bäst billig fläkt eftersom den kan fläkta i en godkänd bredd, samtidigt som den ger bra drag utan att ta upp särskilt mycket plats på bordet.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Sandstrøm Stfdcb19e

Tyst pelarfläkt med fjärrkontroll

sandström pelarflakt stfdcb19e
Tyst: Ja, aldrig över 55 dB Fjärrkontroll: Ja Ställbar styrka: Ja Justerbar höjd: Ja

8.6 PRISVÄRD
8.4 KYLNING
9.2 ANVÄNDARVÄNLIGHET
7.3 
BYGGKVALITET & DESIGN
8.0 DRIFTKOSTNAD
8.0
TILLBEHÖR

En tyst pelarfläkt som når både högt och lågt

Söker du en pelarfläkt till hemmet är Sandström en tillverkare som gör väldigt bra fläktar. Deras pelarfläkt Sandstrøm Pelarfläkt Stfdcb19e har flera funktioner, många styrkelägen, en bra spridning och utmärkt kylning. Den kostar en del och är därför mer av ett lyxval i kategorin pelarfläktar.

Det tar dock inte mer än tre minuter för oss att installera den. Kylningen når upp till tre meter bort på maxläget. Sitter du 1,5 meter ifrån kyler den riktigt bra samtidigt som den fortfarande inte låter särskilt högt.

Det följer med en fjärrkontroll med denna pelarfläkt där du kan styra alla funktioner. Vi gillar naturläget där fläkten imiterar en naturlig vind. Sandström Stfdcb19e har en lite svajig konstruktion när vi puttar på den, men den är snygg och lättanvänd för sitt pris. Den gör sig väl och är bästa pelarfläkt.

Läs jämförandetest av flera pelarfläktar
Läs hela testet här

Fri frakt, snabb leverans hos:

Rubicson- Nedis Golvfläkt med fjärrkontroll

Stark golvfläkt med fjärrkontroll – grym prestanda till lågt pris

cleverio-bäst-golvfläkt
Tyst: Medel Fjärrkontroll: Ja Ställbar styrka: Ja Justerbar höjd: Ja

8.7 PRISVÄRD
8.2 KYLNING
8.5 ANVÄNDARVÄNLIGHET
7.3 
BYGGKVALITET & DESIGN
8.0 DRIFTKOSTNAD
8.0
TILLBEHÖR

En tyst pelarfläkt som når både högt och lågt

Rubicson Golvfläkt med fjärrkontroll är en lagom stor fläkt som svalkar bra och är lätt att använda. Den står stabilt på golvet och fläktar effektivt.

Denna golvfläkt är ganska lätt att montera, och det följer med en fjärrkontroll som gör att du kan styra den från soffan. Fjärrkontrollen har godkänd räckvidd.

Golvfläkten kunde dock gott ha haft lite större variation mellan de olika hastighetslägena, men vi ser samtidigt fördel i att de inte dragit ner på rotationshastigheten. Det handlar snarare om att det hade varit önskvärt om lägsta-läget varit lite mildare – och därmed tystare – så att man hade kunnat sova med den placerad bredvid sängen. Nu låter den lite för mycket för att fungera bra i just sovrummet.

Men som en billig och samtidigt kraftfull golvfläkt gör den sig riktigt bra. Vi använder den exempelvis för att hålla kroppsvärmen nere när vi tränar roddmaskin i vardagsrummet och för att få en skön svalka när vi sitter i uterummet.

Rubicson Golvfläkt med fjärrkontroll blir bästa golvfläkt eftersom den svalkar riktigt bra, är lätt att använda och känns stabil och välbyggd sett till det låga priset.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Bluegaz BG64

En effektiv gasolkamin som värmer bra och sprider värmen via fläkt

Bluegaz BG64 gasolkamin med fläkt
Piezotändning: Ja Fläkt: Ja Värmelägen: 3 Kapacitet: 70 kvm Vikt: 15 kg

9.2 PRISVÄRD
9.3 BYGGKVALITET & DESIGN
9.1 PRESTANDA
9.4 
FUNKTIONER
8.9 
UNDERHÅLL
7.4 
TILLBEHÖR

Sprider värmen jämnt i uterummet

Bluegaz BG64 Gasolkamin med fläkt är en robust gasolkamin som har klar fördel i att den sprider värmen i uterummet med hjälp av en inbyggd fläkt. Värmaren har keramiska element och en elektrisk fläkt. Fläkten är lite nedåtriktad så den plockar upp värmen som stiger och skickar ner den mot er i rummet. Den gör att du fortare kommer upp i en behaglig temperatur. Fläkten brusar en del, men inte störande mycket.

BG64 är enkel att starta men du måste hålla ett vakande öga och se så att den verkligen drar igång. Tänk på att slang och regulator inte ingår. Byggkvalitén är hög. Du väljer mellan att ha 1-3 element igång, på 3 ger den riktigt bra värme när det är minusgrader ute. På sommarkvällar räcker det med ett element igång. Detta är en enormt prisvärd gasolkamin med fläkt och den har dessutom CO2-vakt.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Dyson Purifier Hot+Cool

Stilig pelarfläkt utan synliga fläktblad, som kan både värma och kyla

Dyson Cool Tower AM07 fjärrkontroll
Tyst: Medel Fjärrkontroll: Ja Ställbar styrka: Ja Justerbar höjd: Nej

8.6 PRISVÄRD
9.1 KYLNING
9.3 ANVÄNDARVÄNLIGHET
8.3 
BYGGKVALITET & DESIGN
8.0 DRIFTKOSTNAD
8.0
TILLBEHÖR

En snygg bladlös fläkt som svalkar bra och är lätt att hålla ren

Dyson Purifier Hot+Cool är en enormt populär bladlös fläkt och man förstår snabbt varför. Den kyler bra, både nära och på ett par meters avstånd. Dessutom värmer den på vintern. Det gör att detta är en fläkt som kan användas året om.

Storleken är bra balanserad mellan en smidig fläkt och en fläkt som når att svalka en person som sitter eller ligger ner. Släkten är oscillerande, men kan också låsas. Den låter lite väl mycket med tanke på priset, men är enkel att hålla rent eftersom den saknar synliga fläktblad.

Denna pelarfläkt har fjärrkontroll och den får du inte tappa bort för då kan du inte ändra inställningarna. Fjärrkontrollen har en given plats på fläktens ovansida där den ligger stabilt på grund av en inbyggd magnet. Det enda som finns på själva fläkten är en strömbrytare i knappform. Vill du ha en snygg fläkt som är enkel att hålla ren är detta valet för dig.

Dyson Purifier Hot+Cool blir bäst värmefläkt eftersom den både värmer och kyler bra. Denna premiumfläkt fungerar året om, från vår och sommar där den ska kyla till höst och vinter när den ska värma.

Läs jämförandetest av flera pelarfläktar
Läs hela testet här

Fri frakt, snabb leverans hos:

FAQ: Köpa fläkt – Vanliga frågor och svar

Vilken fläkt ska jag köpa?

Börja med att ta reda på var och hur du tänkt använda fläkten. Ska den värma eller kyla? Ska den även kunna rena? På vilken plats ska den stå? Utifrån svaren på dessa frågor kan du begränsa utbudet. Bestäm dig sedan för en prisklass och köp den fläkt som är bäst i prisklassen.

Vilka olika slags fläktar finns det?

Det finns golvfläkt, pelarfläkt, spisfläkt, gasolkamin med fläkt, luftrenare med fläkt och värmefläkt.

Så testar vi fläktar

Vi testar varje fläkt såsom den är tänkt att användas. Är det en kaminfläkt placerar vid den på olika kaminer och ser hur bra effekt den ger, är det en pelarfläkt undersöker vi hur väl den svalkar på olika avstånd och effekt, är det en luftkylare testar vi hur fort den sänker värmen osv.

Vi undersöker även faktorer såsom garantier, reservdelar, funktionalitet mm.

Slutbetyget speglar fläktens prisvärde.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Elina Blom

Elina Blom

Elina Blom är en välkänd och etablerad recensent inom hem, trädgård och hemelektronik. Hon har arbetat som produkttestare i över 15 år och även varit chefredaktör för stora kända tekniksajter. Idag håller hon i Test-piloternas tester av trädgårdsmaskiner. Elina har bland annat varit nordisk chefredaktör för TechRadar, arbetat som nordisk testredaktör på PriceRunner / bäst-i-test.se och byggt upp deras tester inom trädgård, hemelektronik och hushållsmaskiner och idag arbetar hon på Plantagen med deras redaktionella innehåll inom trädgård och trädgårdsmaskiner. Vid sidan av det arbetet testar hon allt från gräsklippare till häcksaxar för oss här på Test-Piloterna.se.

Test-Piloterna
Logo