Matberedare TEST: 7 bästa matberedarna 2023 (bäst i test)

Snackar vi allsidighet så finns det i princip ingen köksprodukt som rår på den klassiska matberedaren. Vare sig du hade tänkt riva, skiva, hacka eller blanda så kan du använda de här mångsidiga apparaterna.

Men som så ofta när det gäller mångsidiga produkter så skiljer sig de olika modellerna och tillverkarna åt på många olika sätt.

Vi har tagit fram sju produkter i den här kategorin, som vi anser förtjänar din uppmärksamhet lite extra på ett eller annat sätt.

En av dem är överlag bäst, men du hittar även den bästa billiga matberedaren, den bästa matberedaren för bakning och den bästa matberedaren med blender bland mycket annat här nedanför.

Visa hela +

Bosch MUM5XW20

Bäst matberedare för hushåll som älskar att laga mat och baka

Bosch-mum5xw20-bast-i-test
Typ: Matberedare Kraft: 1 300 W Kapacitet: 3,7 l Hastighetslägen: 8 st (varav ett puls för ex is-kross) Övrigt: Integrerad våg

9.7 PRISVÄRD
9.5 KRAFT
9.6 FUNKTIONER
9.1 BYGGKVALITET

 

Testvinnande matberedare med kraftfull motor och snygg design

Bosch MUM5XW20 är en matberedare med visp och alla tillbehör som krävs för att kunna hacka och mixa ingredienser. Dessutom har Bosch byggt in en våg så att du kan väga ingredienserna direkt i bunken. Det gör matlagningen väldigt smidig.

Bosch matberedare har en modern design med mjuka linjer. Den finns i färgvalen vit eller champagne. Hela konstruktionen är välbyggd och håller en rimlig ljudnivå när vi kör den.

Bunken är en metallskål, vilket har fördel när det kommer till kvalitet men gör slutresultatet lite mindre överblickbart eftersom du inte ser in i skålens nedre del. Du får röra om lite för att se resultatet i sin helhet.

Matberedaren från Bosch mellanklassegment är överlag både stark och funktionell. Du har hela sju hastighetslägen att välja mellan för optimal kontroll över hur välhackade grönsaker du vill ha eller hur knådad degen ska bli till dina bullar.

Bosch MUM5 klarar även av att hacka nötter. Vi testar att göra egen nutella av hasselnötter som vi rostar i ugnen för att slutligen finhacka i matberedaren till en slät smet. Det går på nolltid.

Funktionaliteten är även stor tack vare det mångsidiga tillbehörsutbudet. Det följer exempelvis med tillbehör som gör den lämplig som köksassistent, såsom ballongvisp, omrörare med silikon längs kanterna samt en degkrok. Men även rena mixertillbehör såsom strimlare, hackare, riv-skiva, skär-skiva och dessutom en mixerkanna så att du även kan använda matberedaren som blender. Du gör snabbt dina smoothies direkt i blenderkannan och lyfter in kannan i kylen för förvaring.

Bosch MUM5XW20 blir bäst i test eftersom den är väldigt stark, det följer med många tillbehör och för att den har ett rimligt pris i förhållande till funktioner och prestanda.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Philips HR7310/10 Daily Collection

Billig matberedare med kompakt med välbyggd konstruktion

philips-HR7310-Daily-collection-bast-budget
Typ: Billig matberedare Kraft: 700 W Kapacitet: 2,1 l Hastighetslägen: 2 st

9.4 PRISVÄRD
8.5 KRAFT
9.2 FUNKTIONER
8.3 BYGGKVALITET

 

Matberedare i budgetklassen som levererar på topp

Philips HR7310/10 Daily Collection är en billig matberedare med en ganska kompakt storlek vilket gör den lämplig för lite mindre kök eller för dig som har trångt i skåpen. Den har en motor som klarar av att göra det mesta, men det märks att den får kämpa lite vid vissa degtyper.

Det ingår allt från knådningsskiva till emulgeringsredskap, så på så vis är denna matberedare mångsidig. Det finns två hastighetslägen vilket räcker bra till vad denna matberedare är tänkt för. Den hackar, strimlar och mixar med snabbt resultat.

Philips matberedare är kanske inte den snyggaste skapelsen vi har skådat. Kastar du bara ett öga på den ser den ganska plastig och billig ut. Men bunken är ändå gedigen och alla plastdetaljer ger ett stabilt och välbyggt intryck när vi trycker, klämmer och drar i dem.

Philips HR7310/10 Daily Collection passar dig som vill ha en lite mindre matberedare och som har en tajt budget. Denna matberedare är billig, men samtidigt mycket prisvärd.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Magimix CS 5200 XL Premium

Bäst matberedare för den som lagar mycket mat

Magimix matberedare redo att hacka gurka
Typ: Matberedare Kraft: 1 100 W Kapacitet: 3,6, 2,6 och 1,2 l Hastighetslägen: 2 st

9.5 PRISVÄRD
9.2 KRAFT
9.1 FUNKTIONER
9.7 BYGGKVALITET

 

Stor matberedare med gott om plats och av hög byggkvalitet

Magimix CS 5200 XL Premium är en matberedare för dig som insett storheten i att ha en köksassistent hemma. Den klarar alla de uppgifter du förväntar dig av en matberedare. Den mixar såser, knådar deg och hackar nötter felfritt och utan att verka märkbart ansträngd.

Magimix matberedare kommer med tre olika bunkar. Vi testar att mala köttfärs och mixa ihop ingredienser till köttbullar i den mellersta skålen, det tar ett par sekunder och räcker till hela familjen. I den stora skålen testar vi att knåda deg med den medföljande degknådaren och får ett bra resultat på nolltid. Trots att motorn inte är den starkaste vi har testat så är hela hushållsassistenten väldigt bra balanserad så du får ändå ut kanonfint resultat på väldigt kort tid. Dessutom kan du använda den minsta skålen i mikrovågsugnen.

Alla detaljer håller väldigt hög byggkvalitet, det märks på allt från rivskivor till citruspress. Stålet är gediget och de delar som är av plast är varken tunna eller böjliga. Dessutom låter den inte särskilt högt när den arbetar.

Det här är en väldigt lättanvänd matberedare. Du har inte särskilt många lägen att välja mellan: Den har ett autoläge som fungerar utmärkt för de flesta uppgifter, men även ett pulsläge som fungerar bra om du exempelvis vill krossa is. Här skulle vi kanske önska större valmöjligheter.

Magimix CS 5200 XL Premium blir bäst stor matberedare på grund av hur bra den väger samman användarvänlighet, kapacitet, kraft och pris. Denna matberedare är verkligen den allt-i-allo-maskin som man tänker sig att en matberedare ska vara. Priset är i premiumklassen, men den lever på alla sätt upp till det.

Fri frakt, snabb leverans hos:

KitchenAid Mini

Pigg, stark och minimalistisk liten matberedare

KitchenAid Mini bäst liten matberedare
Typ: Liten matberedare Kraft: 240 W Kapacitet: 0,8 l Hastighetslägen: 2 st

9.4 PRISVÄRD
9.7 RENGÖRING
8.2 FUNKTIONER
9.5 BYGGKVALITET 

Välkonstruerad matberedare som kan stå framme på köksbänken

Kitchenaid Mini (5KFC3516EOB) är en kompakt liten matberedare som både mixar bra och ser snygg ut på köksbänken. För dig med ett lite mindre kök, eller dåligt med plats på kökshyllorna, är matberedaren Mini perfekt.

Trots att matberedaren är liten är den väldigt funktionell och även ganska stark. Den har två hastighetslägen. På maxhastighet hackar den lök och nötter på rekordtid bland de små matberedare vi testar. Den låter lite ettrigt på maxfart men det kan man leva med.

Vi skulle beskriva den som pigg på högsta fart, och som hanterbar på läge ett. Med hanterbar menar vi att det är enklare att styra slutresultatet när man väljer det läget.

Eftersom den är så minimalistisk är det inga problem att låta den stå framme på bänkskivan i köket. Den är till och med vacker att se på. Vi ställer vårt testexemplar på köksön och får positiva kommentarer från gäster som undrar vad det är för behändig matberedare vi har. När den står framme påminns man också om dess existens vilket gör att den används ofta och mycket.

Kitchenaid Mini är bäst liten matberedare eftersom den förenar kraft och funktionalitet med ett väldigt behändigt format, en inbjudande prislapp och ett snyggt yttre. Den är perfekt till små kök, till ensamhushåll eller till den som vill ha en liten matberedare som alltid står framme men inte är skrymmande.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Kenwood KMX750BK

Bästa köksassistent som vispar och blandar med bravur

kenwood matberedare blandar
Typ: Köksassistent Kraft: 1 000 W Kapacitet: 5 l Hastighetslägen: 2 st

9.2 PRISVÄRD
9.1 KRAFT
9.1 FUNKTIONER
9.4 BYGGKVALITET

 

Utmärkt köksassistent med rejäl kapacitet och kraft

Kenwood KMX750BK är en köksassistent med visp och degkrok, som rymmer – och orkar mixa – stora mängder ingredienser på en och samma gång.

Det är lite synd att den medföljande bunken inte är transparent, man får sämre överblick över det mixade resultatet med stålbunke. Å andra sidan håller en stålbunke längre och den tål slitage på ett helt annat vis än plast.

Denna assistent är en kvalitetsmaskin för sin prisklass. Den är både stark och välbyggd. Vi mixar enkelt ihop köttfärs till våra köttbullar, likväl som den blandar ingredienserna till hembakt bröd med lätthet. Du kan med andra ord både baka bullar och laga mat med Kenwoods matberedare.

Finns det då inget den är dålig på? Egentligen inget dåligt, men däremot hittar vi en del svagheter när det kommer till tillbehören. Dels kunde den gott ha kommit med fler tillbehör överlag. Men vi tycker också att skålen inte är helt anpassad efter degkrokens rörelsemönster, som skulle behöva nå längre ner i botten av skålen för bästa möjliga slutresultat – detta är denna hushållsassistents allra största svaghet.

Kenwood KMX750BK blir bästa köksassistent eftersom den förenar ett rimligt pris med hög prestanda, rejäl kapacitet och utmärkt byggkvalitet. Som renodlad assistent (således en enklare variant av en matberedare) är den ett riktigt bra köp helt enkelt.

Fri frakt, snabb leverans hos:

KitchenAid Artisan 5KFP1644

Kraftfull och snygg matberedare som gör grannen avundsjuk

KitchenAid Artisan 5KFP1644 med skivade morötter
Typ: Matberedare med blender Kraft: 800 W Kapacitet: 2,3 l Hastighetslägen: 2 st

9.1 PRISVÄRD
9.6 KRAFT
9.1 FUNKTIONER
9.8 BYGGKVALITET

Extremt mångsidig matberedare för allt du kan tänka dig

KitchenAid Artisan 5KFP1644 är matberedaren för dig som älskar att laga mat. Köksmaskinen fixar exakt allt vi låter den testa på, den hackar morötter i perfekta skivor, mixar tomater, knådar deg med mera. Du kan anpassa öppningens storlek och exempelvis använda det lite mindre för att få bra kontroll på tomater, medan den större öppningen är bra för större partier kål och liknande.

KitchenAids matberedare kommer med flertalet skålar och ett rejält utbud av redskap av allsköns slag. Här är den största behållaren hela 4 liter, perfekt för storbak. Den klarar problemfritt att knåda deg. Det finns även skålar som kan staplas i varandra för att snabbt separera grönsaker av olika typ. Eller vad sägs om skärskiva för pommes frites och äggvisp som de lite mer exklusiva tillbehören? Vi får ut ett perfekt resultat varje gång.

KitchenAid Artisan 5KFP1644 är den snyggaste matberedaren vi har testat. Den har väldigt hög byggkvalitet och är samtidigt väldesignad. KitchenAid tror själva så pass mycket på sin produkt att de utlovar 20 års garanti på motorn. Dessutom uppskattar vi att du ställer hastigheten (två olika lägen) med hjälp av en minimalistisk spak istället för ett stort vred.

KitchenAid Artisan 5KFP1644 passar dig som söker en matberedare som verkligen klarar allt. Du som älskar att stå i köket och göra storkok eller experimentera med goda smaker.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Bosch MCM3501M

Lättanvänd matberedare med blender och många andra tillbehör

Matberedaren Bosch MCM3501M är en matberedare med blender
Typ: Matberedare med blender Kraft: 800 W Kapacitet: 2,3 l Hastighetslägen: 2 st

8.6 PRISVÄRD
8.3 KRAFT
8.8 FUNKTIONER
8.1 BYGGKVALITET

Matberedare med blender som är lätt att rengöra

Bosch MCM3501M är en matberedare med blender som levereras med ett stort utbud tillbehör. Allt från bunken för matberedarens huvudsakliga funktionalitet, till blender-kanna, måttsatser, degknådare och strimlare.

Vi testar matberedaren från Bosch på en massa olika uppgifter. Exempelvis låter vi strimla kål och morötter som vi sedan mixar ihop med övriga ingredienser till en härlig cole slaw. Vi testar även att göra barnmatspuré, knåda deg och andra uppgifter som kräver olika saker av maskinen. Det mesta går utmärkt men vi märker att det är svårt att få blender-behållaren att sluta helt tätt, så det är ett litet minus.

Bosch matberedare MCM3501M är annars av mycket bra byggkvalitet. Den har fötter som gör att den står stadigt mot underlaget och ger minimalt med vibrationer. Ljudnivån är godtagbar. Den är snabb, har gott om tillbehör och en bunke av bra storlek. Hela hushållsassistenten är dessutom väldigt rimlig i storlek för ett genomsnittligt kök, den har god kapacitet samtidigt som den är lätt att stuva undan.

Bosch MCM3501M är snabb och multifunktionell på alla sätt och vis, och blir därför bästa matberedare med blender.

Fri frakt, snabb leverans hos:

FAQ: Matberedare – Vanliga frågor och svar

Hur fungerar en matberedare?

En matberedare fungerar genom att dess motor roterar en skiva i mitten, som du kan montera olika typer av redskap på. Sätter du exempelvis på en degknådare så kommer den att knåda deg som du placerar i bunken. Köksassistenten kan vanligen roteras i minst två hastighetslägen, och kommer med en lång rad tillbehör för att du ska kunna använda den till alla sysslor i köket: strimla, hacka, tärna, mixa, göra puré, mala färs, blanda sås med mera…

Vad är en matberedare?

En matberedare är en hushållsmaskin som kan göra väldigt många köksuppgifter såsom att hacka gurka, strimla morötter, tärna ost, knåda deg, krossa is, krossa nötter, mala färs eller kaffebönor och mycket mer. Den har en bunke som du placerar ingredienserna i, och längst ner i botten har du valt ett verktyg som är det som sedan roterar och utför arbetsuppgiften.

Vad är skillnaden på en matberedare och en köksassistent?

Skillnaden på en matberedare och en köksassistent är att köksassistenten är en lite enklare version som främst används till att vispa och blanda samman ingredienser. Matberedaren har fler funktioner och det följer därför vanligen med fler tillbehör, exempelvis för att finhacka grönsaker med mera.

Knåda deg i matberedare hur länge?

Ska du knåda deg i en matberedare bör du knåda den på låg hastighet i cirka 15 minuter. Du ser att den är klar genom att ta loss en bit och dra ut den för att undersöka så att den är elastisk utan att falla samman. Knådar du för länge skadar du glutentrådarna i degen och då kommer den inte att jäsa riktigt. Knådar du istället för kort tid blir den inte nog bearbetad.

Köpa Matberedare – köpråd

Den som ska köpa en matberedare måste först sätta en budget och därefter fundera igenom hur de tänkt att använda matberedaren. Ska du knåda mycket deg behöver du en matberedare som är stark men också kan ställas in på låg hastighet. Ska du istället riva morötter kan du köra den på hög hastighet med en strimlare som redskap och få klart strimlingen på nolltid.

Checklista: Tänk på det här när du köper matberedare

  • Vad du får för pengarna. Sätt en budget för vad din matberedare får kosta utifrån hur ofta du tror att du kommer att använda den och till vad. Bakar du ofta bröd eller mixar saker så kan det vara värt att investera i en lite bättre maskin som håller länge och klarar en bredare mängd arbetsuppgifter. Tänk på att du ofta kan fynda matberedare på rea. Exempelvis kan du köpa matberedare under Black Friday eller mellandagsrean.
  • Funktioner hos matberedare. De flesta matberedarna har minst två hastighetslägen och en handfull redskap såsom degknådare, riv-disk, kniv för att strimla med, emulgeringsredskap med flera. Ibland följer det även med blenderkanna, måttsatser och andra bra tillbehör. Det kan även följa med flera behållare av olika storlekar.
  • Byggkvalitet och garanti. En matberedare är en av de dyrare hushållsprodukterna för köket så se till att du köper en modell med bra garantivillkor och hög byggkvalitet.

Så testar vi varje matberedare

Vi testar varje matberedare genom att mala färs, knåda deg, hacka grönsaker och strimla samt mixa ihop grönsaker till en cole slaw. Detta är våra rena prestandatester. Under dessa gör vi våra mätningar såsom test av ljudnivå, test av motorns kapacitet och hur den påverkas under de olika uppgifterna. Vi kollar även hur lång tid det tar att få ett bra resultat.

I den vardagliga användningen använder vi helt enkelt matberedaren under minst en månads tid och ett par gånger per vecka. Detta för att få en bra bild över hur enkelt det är att hålla rent den, om den håller över tid och vad den kan användas till mer än det vi gör i prestandatesterna. Vi undersöker även garantier, materialval och hållbarhet. Slutbetyget motsvarar hur prisvärd vi anser att matberedaren är, helt enkelt vad du får för dina pengar.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Testade matberedare som inte höll måttet

Vi testar många matberedare varje år och det är långt ifrån alla som kvalar in på vår lista av topptestade produkter. Några av de produkter vi har testat som inte nådde hela vägen fram var exempelvis OBH Nordica 6795 – trots att det ingick många tillbehör var byggkvaliteten på produkten alldeles för dålig för att vi skulle kunna rekommendera den.

Elina Blom

Elina Blom

Elina Blom är en välkänd och etablerad recensent inom hem, trädgård och hemelektronik. Hon har arbetat som produkttestare i över 15 år och även varit chefredaktör för stora kända tekniksajter. Idag håller hon i Test-piloternas tester av trädgårdsmaskiner. Elina har bland annat varit nordisk chefredaktör för TechRadar, arbetat som nordisk testredaktör på PriceRunner / bäst-i-test.se och byggt upp deras tester inom trädgård, hemelektronik och hushållsmaskiner och idag arbetar hon på Plantagen med deras redaktionella innehåll inom trädgård och trädgårdsmaskiner. Vid sidan av det arbetet testar hon allt från gräsklippare till häcksaxar för oss här på Test-Piloterna.se.

Test-Piloterna
Logo