Dammsugare TEST: 6 bästa dammsugarna 2024 (bäst i test)

Det finns många slags dammsugare. Robotdammsugare, golvdammsugare, sladdlösa skaftdammsugare och handdammsugare. Det här testet innehåller primärt golvdammsugare, eftersom det oftast är den typ av dammsugare de flesta är ute efter, men vi lyfter även de bästa produkterna inom de andra kategorierna.

Vi har testat dammsugarna på riktigt för att ta reda på vilka som gör rent bäst, vilka som arbetar tyst, vilka som håller kvaliteten över tid och hur bra de är på det som de säger sig klara. Vissa dammsugare ska exempelvis vara extra bra på att dammsuga djurhår. Detta testas med samtliga dammsugare, men de som ska klara hundhår enligt sin marknadsföring får förstås lite extra press på när det gäller den saken. Rätt dammsugare för rätt målgrupp helt enkelt.

Du kan även läsa djupgående recensioner av de flesta dammsugarna vi har med i den här testöversikten. Kolla in vår städkategori för att se alla tester av dammsugare.

Vilken dammsugare som är bäst i test? Ja, det berättar vi här nedanför.

Visa hela +

Electrolux Pure D8.2 Silence (PD82-ALRG)

Stark och tyst dammsugare till rimligt pris och med hög användarvänlighet
Electrolux-pure-D8.2-silence-bästitest
Prisklass: Mellan Kraft: 600 W Vikt: 7 kg Dammsugarpåse: 3,5 L Storlek: 24x30x44 cm

8.6 PRISVÄRD
8.7 STÄDRESULTAT
8.3 ANVÄNDARVÄNLIG
7.9
BYGGKVALITET
7.5
FÖRVARING
8.0
TILLBEHÖR

 

Bra prestanda men framför allt en väldigt tyst dammsugare

Gillar du inte oljud kommer du att uppskatta att ha Electrolux Pure D8.2 Silence som hemmets dammsugare. Det är en bra allround-dammsugare för den som föredrar att kunna dammsuga när som helst på dygnet, utan att störa familjemedlemmar eller grannar.

Kraftmässigt är det inte den starkaste golvdammsugaren vi har testat, men den räcker mer än väl till normalbehov. Den klarar exempelvis att dammsuga upp merparten katthår på matta med tjock lugg, och att dammsuga upp smågrus och dammbollar i hallen i ett svep. Det finns modeller som är starkare när det kommer till att få upp smuts på sidorna av munstycket, men denna har riktigt bra inblås både på fram- och baksida vilket är ovanligt för prisklassen. Den suger upp såväl damm som smulor.

Med Electrolux Pure D8.2 Silence följer det med två golvmunstycken och ett för möbler. Inget av dem är motoriserade tyvärr.

Dammsugaren är gjord av återvunnen plast vilket är bra för miljön. PD82-ALRG väger väldigt lite så du lyfter den lätt upp för trappan.

Electrolux Pure D8.2 Silence blir bäst i test eftersom det är en lätt och ganska stark dammsugare med ett rimligt gäng tillbehör och en riktigt tyst framfart. Den är både prisvärd och lagom för en bred målgrupp.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Philips Powergo FC8242

Effektiv och lättanvänd billig dammsugare för lägenhet eller mindre hus
Philips-Powergo-FC8242-intro-bästabudgetval
Prisklass: Budget Kraft: 900 W Vikt: 4,3 kg Dammsugarpåse: 3 l Storlek: 403x263x220 mm

7.8 PRISVÄRD
7.7 STÄDRESULTAT
7.9 ANVÄNDARVÄNLIG
6.7 
BYGGKVALITET
7.5 FÖRVARING
6.7
TILLBEHÖR

En hygglig dammsugare för det lite mindre hemmet

Philips Powergo FC8242 är ett bra budgetval för den som vill ha en ganska stark och lite mindre golvdammsugare som samtidigt är billig. Våra tester visar att den ger ett hyggligt städresultat både på mattor och golv. Den väger inte mycket så den är lätt att bära upp och ner för trappor.

Munstycket för hårda golv är ganska lågt så det kommer enkelt in under låga möbler. Dammsugarpåsen är något liten så du behöver byta ofta om bostaden är stor. Denna dammsugare gör sig bäst i en lägenhet eller ett mindre hus. Däremot väger den inte särskilt mycket så det gör inget om huset är i två plan.

Philips Powergo FC8242 har knappast den bästa byggkvaliteten vi stött på. Men priset gör att man inte heller kan förvänta sig annat än tunn plast. Powergo köper du för den justa prestandan och den smidiga vikten. Philips Powergo FC8242 blir därför bäst billig dammsugare.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Dyson V15 Detect Absolute

Lyxig dammsugare som fungerar som både golvdammsugare och handdammsugare
Dyson V15 Detect Absolute
Prisklass: Premium Vikt: 2,44 kg Dammsugarpåse: Nej, påslös Dammbehållare: 0,77 l Storlek: 120,5×26,6×25 cm Övrigt: Laser för att upptäcka damm, 3 styrkelägen (eko, standard, turbo)

8.3 PRISVÄRD
9.5 STÄDRESULTAT
8.3 ANVÄNDARVÄNLIG
7.5 
BYGGKVALITET
9.5 FÖRVARING
8.5
TILLBEHÖR

Påslös dammsugare som kan användas till nästan all städning

Dyson V15 Detect Absolute är en sladdlös dammsugare som du både kan ha som golvdammsugare och som handdammsugare. Det är en ganska dyr skaftdammsugare men den kommer med många tillbehör och det gör den mångfacetterad. Dessutom är den kraftfull som få. Den rengör mattor med samma precision som en traditionell golvdammsugare, samtidigt som den är riktigt bra på att få rent hårda golv med. För att vara en skaftdammsugare imponerar den märkbart.

Något verkligen uppskattar med Dysons dammsugare är lasermunstycket. Du ser direkt så att du fått rent alla ytor under soffan eller i andra mörkare miljöer – den har även bra effekt i ljusa miljöer. Det finns något tillfredställande i att se dammet lysa upp och sedan försvinna efter ett drag.

Du får som sagt med massor av tillbehör vilket gör att du även kan ha den till att dammsuga rent sätena i bilen, dammsuga bänkskivor utan att repa dem eller få rent möbler och trappor. Det är otroligt skönt att slippa släpa en golvdammsugare upp trappsteg för trappsteg, V15 kan du helt sonika ta bort förlängningsröret på och istället sätta på ett av munstyckena för handdammsugning.

Dammsugaren har dubbla batterier som du kan byta mellan, och en dammbehållare som du skjuter ut smutsen från rakt ner i papperskorgen. Filtret behöver inte bytas utan rengörs enkelt med ett skruvgrepp.

Dyson V15 Detect Absolute blir bästa premiumval eftersom den klarar av så många uppgifter i hemmet, har prestanda som nästan kan mäta sig med en bra golvdammsugare och för att den orkar dammsuga så länge på en enda laddning (drygt 35 minuter).

Fri frakt, snabb leverans hos:

Electrolux Pure C9

Testvinnande påslös dammsugare med utmärkt sugförmåga
Påslösa dammsugaren Electrolux Pure C9 testas på hårda golv av vår testare
Prisklass: Budget Kraft: 700 watt Max luftflöde: l/s: 28 l/s Max vacuum: 20,4 kPa Vikt: 5,56 kg Dammsugarpåse: Nej, påslös Dammbehållare: 1,7 l Storlek: 437x308x296 mm Övrigt: Automatisk slangvinda, 12 meter räckvidd

8.6 PRISVÄRD
8.7 STÄDRESULTAT
7.9 ANVÄNDARVÄNLIG
7.3 
BYGGKVALITET
7.5 FÖRVARING
6.7
TILLBEHÖR

Golvdammsugare utan påse så att du slipper köpa dammsugarpåsar

Electrolux Pure C9 är en dammsugare utan dammpåse, som kommer med riktigt bra prestanda. Den suger enkelt upp damm och smulor. Mattor är den riktigt bra på att få rent på första draget. Dess enda tillkortakommande är egentligen smågrus, där den ibland bara skjuter gruset framför sig istället för att suga in det.

Den maxade prestandan gör dock att dammsugaren är något högljudd. Många av de dammsugare vi testar från Electrolux har väldigt bra prestanda samtidigt som de arbetar i princip knäpptyst, vi brukar uppleva att de är så tysta att vi blir förvånade över kraften i dem. Om man utgår från att vi är lite bortskämda med det så är C9 inte lika tyst. Har du småbarn hemma och ska dammsuga kvällstid bör du undvika att dammsuga det rum som de sover i.

En annan liten brasklapp ger vi Electrolux dammsugare på grund av byggkvaliteten. Själva konstruktionen är bra, och motorn kommer med 10 års garanti, men knapparna är lite svajiga så det händer att man får trycka två gånger för att den ska reagera.

Dammsugaren är dock smidig och användarvänlig på alla andra punkter. Dess dammbehållare har en rimlig storlek och är enkel att tömma och – vid behov – rengöra. Räckvidden på slangen är hela 12 meter, så du har mycket bra aktionsradie.

Filtreringssystemet är också bra. Det är uppbyggt i hela sju steg, vilket gör dammsugaren bra för allergiker.

Pure C9 passar dig som söker en kraftfull dammsugare, där du slipper byta dammsugarpåse stup i kvarten, och som kan stå ut med det lite högre ljudet som den maxade prestandan medför.

Electrolux Pure C9 blir bäst påslös dammsugare eftersom den förenar utmärkt sugförmåga med en praktisk dammbehållare som töms smidigt efter användning.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Philips Powerpro Compact

Billig påslös dammsugare för mindre hem
Philips Powerpro Compact på en bänkskiva
Prisklass: Budget Vikt: 4,5 kg Dammsugarpåse: Nej, påslös Volym dammbehållare: 1,5 l Storlek: 410x281x247 mm Övrigt: Allergifilter

7.5 PRISVÄRD
7.5 STÄDRESULTAT
9.2 ANVÄNDARVÄNLIG
7.5 
BYGGKVALITET
8.5 FÖRVARING
6.8
TILLBEHÖR

Billig påslös dammsugare med dammbehållare som töms i papperskorgen

Philips Powerpro Compact är en kompakt och smidig dammsugare för det lite mindre hemmet och för den som vill slippa köpa hem dammsugarpåsar stup i kvarten. Påslösa golvdammsugare är lite extra bra just när det kommer till små golvdammsugare eftersom dessa ofta har väldigt små dammsugarpåsar, därmed behöver du byta ofta och det blir dyrt att köpa nya påsar. Men har du en påslös dammsugare slipper du det.

Dammbehållaren på Philips dammsugare är transparent. Det gör att du ser när det börjar bli dags att tömma den. Tömmer du inte i tid påverkar detta sugförmågan – som redan från början är ganska begränsad. Detta är inte en prestandatung dammsugare, utan snarare en lagom dammsugare för dig som städar mer regelbundet.

Philips Powerpro Compact passar dig som bor i ett litet hus eller en lägenhet, och behöver en kompakt, lätt dammsugare med okej sugförmåga och som vill slippa byta dammsugarpåse.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Dreame T30

Sladdlös dammsugare med bra prestanda till en rimlig peng
Dreame T30 helbild med tillbehör
Prisklass: Mellan Kraft: Ja Vikt: Ja Drifttid: 40min+ Om: Sladdlös dammsugare med riv

8.7 PRISVÄRD
8.4 STÄDRESULTAT
8.0 ANVÄNDARVÄNLIG
7.8 
BYGGKVALITET
7.8
BATTERITID
8.9 
TILLBEHÖR

En av få sladdlösa dammsugare som klarar mattor

Dreame T30 är en mycket prisvärd skaftdammsugare som slår de välkända tillverkarna på fingrarna när det kommer till städresultat kontra pris. Det är en billig sladdlös dammsugare utifrån att den presterar så bra. Den är även en av de bästa skaftdammsugarna på att få rent mattor sett till sin prisklass.

Vi finner att Dreame T30 gör sig väl på hårda golv och i hörn. Den har många tillbehör för möbler, bänkskivor och annat, så du kan använda den som en bra handdammsugare med även om den då är lite svagare. Det som är lite synd är att den tar lång tid att ladda upp. Men sätt den på laddning varje gång du använt den så har du en sladdlös skaftdammsugare att räkna med i Dreame T30.

Fri frakt, snabb leverans hos:

FAQ: Köpa dammsugare – Vanliga frågor och svar

Vilka slags dammsugare finns det?

Det finns i huvudsak fem olika slags dammsugare för privatpersoner och de inkluderar golvdammsugare, skaftdammsugare, handdammsugare, robotdammsugare och grovdammsugare. Golvdammsugare har oftast en dammsugarpåse, men det finns numera även påslösa golvdammsugare. Skaftdammsugare kallas även sladdlös dammsugare och moderna modeller går vanligen på batteri och är påslösa – kopplar du loss det långa röret på dem och ansluter ett mindre munstycke kan du använda den som handdammsugare. Robotdammsugare är en dammsugare som åker runt och dammsuger hemmet autonomt.

Vilken dammsugare är bäst?

Den dammsugare som är bäst beror på hur stort ditt hem är, hur många ni är och hur ofta ni städar. Golvdammsugaren är fortfarande den typ av dammsugare som har bäst prestanda sett till pris, så letar du efter en kraftfull och ganska billig dammsugare är det en sådan du ska välja. Men vill du ha en lite smidigare modell som inte har sladd och som även kan användas som handdammsugare är det bästa valet en skaftdammsugare.

Robotdammsugare är ett smidigt alternativ för dig som vill slippa dammsuga så ofta, den håller rent för dig. Men du kommer ändå behöva dammsuga med vanlig dammsugare någon gång per månad.

Om det finns goda förutsättningar att ha en robotdammsugare i hemmet, men du har många mattor, kan det ändå vara bra att komplettera med en skaftdammsugare som rengör mattor bra eftersom robotdammsugare ofta har problem att få helt rent på dessa. Är du lite mer traditionell räcker det kanske med en vanlig golvdammsugare.

Så testar vi dammsugare

Vi testar dammsugare genom att dammsuga på hårda golv, mattor med olika typer av lugg samt på klinkers. Vi gör både rena prestandatester – där vi sprider ut olika typer av smuts för att se hur mycket den suger upp på första försöket, andra försöket osv – samt så långtidstestar vi dem. Långtidstestet görs ofta av en testfamilj. De får ge sina åsikter 2-3 gånger under loppet av ett år, samt meddela oss när dammsugaren går sönder eller tappar i kvalitet. Testet uppdateras då med nödvändig information.

Vi väger in allt från kapacitet (storlek på dammbehållare/dammsugarpåse), sugstyrka, hur högt den låter, vilka funktioner den har, vilka tillbehör som ingår, hur bra den dammsuger baktill på munstycket, på munstyckets sidor samt framifrån. Kommer den åt i hörn? Får den upp allt smuts längs lister?

Slutbetyget på varje dammsugare speglar dess prisvärde, alltså hur bra dammsugare man får för pengarna.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Bosch Serie 6 testas på klinkers

Testade dammsugare som inte höll måttet

Vi testar många dammsugare varje år och endast de allra bästa i sin kategori hittas i det här samlingstestet. En av de dammsugare vi testade under året, som inte nådde hela vägen fram, var bland annat Bosch Serie 6. Dess sugförmåga var dålig både på mattor och hårda golv och från alla håll på munstycket.

Carl Eriksson
Test-Piloterna
Logo