Poolrobot TEST: 6 bästa självgående pooldammsugarna 2024 (bäst i test)

En swimmingpool är förstås trevligt att ha, men den innebär också väldigt mycket arbete. En av de tråkigaste sysslorna är att rengöra poolen, men vi lever i moderna tider och det finns lyckligtvis en teknisk lösning på det här, nämligen poolroboten.

Det är precis vad det låter som: En robot som åker omkring och ”dammsuger” poolen åt dig.

Du slipper inte bara det mödosamma arbetet med att rengöra poolen manuellt, utan avlastar även poolens eget rengöringssystem.

En bra poolrobot ska vara både lättanvänd och effektiv. I vårt stora test tittar vi närmare på sex populära poolrobotar, som alla har sina olika styrkor och svagheter. Vi listar allt från den bästa poolroboten överlag till den bästa billiga poolroboten. Bäst i test blir den självgående pooldammsugare som vi anser mest prisvärd och som ger bäst städning för en så bred målgrupp som möjligt.

Visa hela +

Swim & Fun Scooby

Bäst poolrobot för dig med pool som man kan simma i

swim-and-fun-scooby-poolrobot-bast-i-test
Typ: Poolrobot Drift: Elektrisk (13 m lång kabel) Filter: 2 st Övrigt: Klarar väggar, passar pool upp till 50 kvm och 2,5 m djup, väger 5,7 kg

9.6 PRISVÄRD
9.5 FUNKTIONER

9.8 LJUDNIVÅ
9.2 BYGGKVALITET

 

Testvinnande poolrobot som fixar alla slags större pooler

Swin & Fun Scooby är en riktigt bra poolrobot som städar effektivt och noggrant. Den klarar första trappsteget på romersk trappa, navigerar poolbotten smidigt och klarar även att städa väggar. Varje städpass är drygt 2 timmar.

En notering vi gör är att du som har en kant på poolväggen, exempelvis en vinkel utåt såsom många glasfiberpooler har, får lite längre städtid när det kommer till att även städa väggarna. Det beror på att poolroboten klarar att ta sig över den kanten med ena kortsidan, men inte om den kommer från andra hållet. Den måste därför städa poolen lite längre för att få rent bägge väggarna helt och hållet. Men det är å andra sidan den enda poolroboten vi har testat som över huvud taget tar sig över en sådan kant.

kontroll till swim and fun scooby

Swim & Funs poolrobot är ganska kompakt i sin utformning och väger inte särskilt mycket. När den är vattenfylld väger den förstås lite mer men då får man låta den rinna av innan man lyfter. Bärhandtaget är välbyggt och robust.

Denna poolrobot är enkel att handha. På styrenheten finns det en strömbrytare, samt en på-/av-knapp på ovansidan. För den som exempelvis har lite otekniska familjemedlemmar, eller som inte vill kunna köra olika program, blir den väldigt lättanvänd. Det följer även med en konsol som gör att du kan hänga upp kontrollen på väggen.

Installationen är också enkel. Det enda vi inte direkt fick grepp om var filterkudden som följer med. Den är ett finfilter som bara ska placeras i filterkorgen när du har sand och annat fint smuts i poolen som ska dammsugas. I övrigt var det bara två kablar som behövde skruvas ihop, och på grund av deras utformning kunde man inte göra fel.

En smärre nackdel med denna poolrobot är att du inte kan korta arbetspassen genom att välja att exempelvis bara köra poolbotten. Men de två timmar långa städpassen är å andra sidan värda sin tid.

Swim & Fun Scooby blir bäst i test eftersom den fungerar i en så stor variation av pooler och för att den städar snabbt och noggrant.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Poolrobot Swim & Fun Frisbee FX2

Billig helt sladdlös poolrobot som sköter sig själv

swim-fun-frisbee-fx2-basta-budget-poolrotob
Typ: Batteridriven rund poolrobot Drift: Batteri Vikt: 4,5 kg Filter: 1 st Övrigt: Sladdlös

8.7 PRISVÄRD
8.2 FUNKTIONER

9.2 LJUDNIVÅ
8.2 BYGGKVALITET

Sladdlös poolrobot som dammsuger poolbotten

Swim & Fun Frisbee FX2 är en batteridriven poolrobot som klarar både söt- och saltvatten. Den är IPX8-klassad och påminner om ett rymdskepp/ufo i formen.

Frisbee är en billig poolrobot och produktens fokus är att rengöra botten på poolen, den kan alltså inte klättra på väggar eller i trappor. Det senare är dock lyxfunktioner. Mesta delen av det synbara skräpet samlas på botten, så det är den allra viktigaste ytan att få städad. Där gör denna poolrobot ett riktigt bra jobb sett till hus lite den kostar. Du får knappt en vettig vanlig bottensug för samma pris. Här behöver du inte lägga dig i, den sköter all städning på egen hand, det är bara att lägga i den i vattnet så sjunker den ner och sätter igång.

Denna poolrobot har ett utseende som sticker ut från mängden. Den är nämligen ”rundad” (oktagon). En nackdel med konstruktionens form (och troligen även en svaghet i programmeringen av den) är att den ibland fastnar i hörnen på vår rektangulära testpool. Däremot klarar den vår runda ovanmarkpool utan att fastna en enda gång på hela säsongen.

Om den fastnar får man hjälpa den loss genom att förflytta den manuellt. Det finns ett flytande snöre du kan fånga upp och dra i.

Frisbee FX2 är helt sladdlös, den har alltså ingen strömkabel. Våra tester visar att den har en batteritid på drygt en timme, sedan måste du ladda den nästan hela dagen innan du kan köra den igen. På en timme hinner den att städa en pool på drygt 3×6 meter. Tillverkaren lovar 25 kvadratmeter men den rör sig till synes slumpartat över poolbotten och byter riktning varje gång den bumpar in i poolväggen, så ibland skulle vi säga att den klarar 25 kvadratmeter och ibland kan den behöva några minuter till för att ha täckt hela ytan.

Swim & Fun Frisbee FX2 är på det hela taget en riktigt prisvärd poolrobot. Den har ett helt okej rengöringsresultat, hinner städa de flesta pooler på en städomgång och är lätt att tömma på skräp – denna självgående poolrengörare blir därför bäst billig poolrobot.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Pooli Climber Pro

Bäst poolrobot för dig med en stor pool

climber-pro-testing
Typ: Poolrobot Drift: Elektrisk (15 m lång kabel) Filter: 2 st Övrigt: Uppkopplad (bluetooth) + app, klarar både sötvatten och saltvatten

9.5 PRISVÄRD
9.7 FUNKTIONER

9.8 LJUDNIVÅ
9.2 BYGGKVALITET

 

Testvinnande & lyxig poolrobot som fixar alla slags större pooler

Pooli Climber Pro är det bästa valet för dig som vill ha en poolrobot som fungerar i alla typer av pooler. Den klarar både väggar och golv. Dessutom kan den klättra på väggarna på stora runda pooler så länge vinkeln inte blir för snäv. Vårt test visar dock att den inte klarar att ta sig upp för romersk trappa, troligen för att den tror att den nått poolkanten när den når trappstegets överkant.

Det spelar ingen roll om du har saltvatten eller sötvatten i poolen, för denna poolroboten klarar bägge delarna. Den är även användarvänlig. Det följer med en kontrollpanel där du väljer om du vill köra tvättprogram för bara poolgolvet eller om den även ska städa väggarna. Du har även en app du kan använda. Dessvärre fungerar bluetoothuppkopplingen ganska dåligt, det är enklare att använda kontrollpanelen för styrningen.

Denna poolrobot städar väldigt effektivt utan att riva upp särskilt mycket smuts. Det blir ett tydligt rent streck på botten där den kör fram när vi plockar fram den för säsongens första rengöring. Dagen efter ser vi inga synbara smutsansamlingar vilket tyder på att den faktiskt samlat upp smutsen, inte bara rört runt den. Vi kan även se detta i filtret som är rejält nedsmutsat men superenkelt att skölja rent.

Byggkvaliteten är riktigt bra. Alla delar är robusta och vi hittar ingen rost trots flera månaders användning.

Pooli Climber Pro blir bästa premiumval eftersom den fungerar i en så stor variation av pooler, klarar stor pool, är uppkopplad och för att den städar snabbt och noggrant.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Zodiac Tornax OT 3300

Bäst poolrobot för dig som vill ha bra rengöring i stor pool

poolrobot-zodiak-tornax-pro-3200-basta-premium
Typ: Poolrobot Drift: Elektrisk (16,5 m lång kabel) Vikt: 5,5 kg Filter: 2 st Övrigt:

8.4 PRISVÄRD
8.5 FUNKTIONER

9.2 LJUDNIVÅ
9.3 BYGGKVALITET

Har du en stor pool man kan simma i är denna poolrobot ett bra köp

Zodiac Tornax OT 3300 är en välbyggd poolrobot som sköter poolrengöringen utan att du behöver lägga dig i. Du lyfter i den i poolen och trycker igång den på kontrollenheten, sedan rengör den på egen hand väggar och golv.

Det tar ungefär 1,5 h för den att bli klar med en pool på 8×4 meter. Botten är då ren från synligt skräp och väggarna likaså. Men hela programmet kan köras i 2,5 timme så har du en ännu större pool är det inga problem. Det finns även ett separat program för enbart golvrengöring.

poolrobot-zodiak-tornax-pro-3200

En liten nackdel med denna poolrobot är att den väger en del när du lyfter upp den ur poolen, så du vara försiktig. Med vatten i väger den drygt 9-11 kilo.

Det är väldigt enkelt att rengöra filtret. Du trycker på en knapp på ovansidan och lyfter ur och spolar rent det.

Denna poolrobot klarar inte romerska trappor och inte heller vinklad vägg, den uppfattar plötsliga skarpa vinklar som att den nått poolkanten och vänder då ner igen.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Poolrobot Pooli EasyClean

Billig batteridriven poolrobot med bra rengöringsresultat

pool-easy-clean
Typ: Batteridriven poolrobot Drift: Batteri Vikt: 5,5 kg Filter: 1 st Övrigt: Sladdlös

9.3 PRISVÄRD
9.2 FUNKTIONER

9.2 LJUDNIVÅ
8.7 BYGGKVALITET

Sladdlös poolrobot med batteri som räcker flera pooldammsugningar

Pooli Easyclean är en billig poolrobot som har smarta funktioner, smidig drift och bra rengöringsresultat. Det tar ungefär två timmar för den att rengöra botten på en 8×3 meter stor pool, och den rekommenderas för pool upp till 100 kvadratmeter i storlek. Den klarar både rektangulär, rund och fyrkantig pool.

Denna poolrobot kan däremot inte rengöra väggar eller trappor, men det gör inte särskilt mycket för den gör ett kanonbra jobb med att få rent poolbotten och det är där det mesta av skräpet samlas.

Poolroboten laddas med hjälp av ett uttag på ovansidan. Den behöver stå ett par timmar för att laddas fullt. Därefter räcker batteriet för 1 städning i en stor pool, alternativt 3-4 städningar i en mindre pool (till exempel en 10-15 kvadratmeter stor ovanmarkpool).

Det är väldigt enkelt att ta ur och rengöra filtret, och även väldigt enkelt att förstå sig på hur poolroboten fungerar. När den städat klart åker den till kanten av poolen. På ovansidan sitter ett snöre som har en flytanordning längst ut, så du fiskar bara upp det och lyfter ur poolroboten. Det snöret går dock sönder efter bara något år så vi rekommenderar att du byter ut det.

Priset på denna poolrobot är ganska lågt, speciellt med tanke på att den är helt sladdlös, så ur den aspekten är det just bottenrengöringen som är allra viktigast och där presterar den på topp.

Pooli Easyclean blir bäst billig poolrobot eftersom den är lätt att använda, städar bra och har fördelen att den är helt sladdlös.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Avslöjas snart

Under konstruktion

champion elverk warrior bäst elverk diesel för villa
Typ: Poolrobot Drift: Elektrisk (16,5 m lång kabel) Vikt: 5,5 kg Filter: 2 st Övrigt: Koldioxiddetektor

8.7 PRISVÄRD
9.5 FUNKTIONER

8.2 LJUDNIVÅ
8.9 BYGGKVALITET

Under konstruktion

Under konstruktion

Under konstruktion

Under konstruktion

Under konstruktion

Under konstruktion

Fri frakt, snabb leverans hos:

FAQ: Poolrobot – Vanliga frågor och svar

Vilken poolrobot är bäst?

Den poolrobot som är bäst är den som hinner att städa hela din pool på en enda omgång, och som det är enkelt att rengöra filtren på. Byggkvaliteten är också en väldigt viktig aspekt eftersom produkten ska befinna sig en stor tid under vatten. Du vill inte ha en poolrobot vars skruvar rostar och delar går sönder.

Hur lång tid tar det för en poolrobot att städa poolen?

Det tar ungefär två timmar för en genomsnittlig poolrobot att städa golvet på en stor, rektangulär swimmingpool (en pool du kan simma i).

Köpa poolrobot – köpråd

Den som ska köpa en poolrobot bör först bestämma en budget, och sedan tänka igenom ett antal punkter (se nedan).

Checklista: Tänk på det här när du köper poolrobot

  • Vilken typ av pool du har. Pooltypen är avgörande för valet av poolrobot eftersom vissa poolrobotar inte klarar rund pool eller pool med vinklade väggar.
  • Vad den ska städa. Vill du ha en poolrobot som kan städa både väggar och golv eller räcker det med en som städar botten? Måste den kunna städa i lutning?
  • Drift. De flesta poolrobotarna går på sladd. Även om sladden vanligen är mellan 10-20 meter lång kan det vara långt till närmaste vägguttag och inte säkert att du vill plocka fram förlängningskabel varje gång, då finns det även poolrobot som går på batteri.
  • Byggkvalitet och funktionalitet. En poolrobot är ett ganska dyrt inköp, så byggkvaliteten och garantin på poolroboten är väldigt viktiga faktorer att ta hänsyn till när du väljer. Funktioner som app-stöd kan vara ett plus, men de viktigaste funktionerna är vilka rengöringsprogram du kan välja mellan och huruvida poolroboten klarar att rengöra de ytor och material som finns i din pool.

Här ser du en batteridriven poolrobot städa en liten badtunna med oktagon-form. Vi undersöker hur den hanterar små ytor, hårt smutsad pool och testar batteritiden.

Så testar vi varje poolrobot

Vi testar varje poolrobot genom att låta den städa olika pooltyper, allt från en rektangulär sim-pool till en oktangonformad badtunna. Vi låter varje poolrobot städa både hårt nedsmutsad pool och normalt underhåll för att skilja agnarna från vetet. När du öppnar poolen för säsongen krävs ofta mer av poolstädaren än det upprepade underhållet under säsongen, därför vill vi se hur den presterar på bägge dessa punkter.

Därefter låter vi en testfamilj ta över poolroboten för att se hur väl den håller på sikt. Börjar den exempelvis rosta? Slutar den att fungera av andra skäl? De noteringar testfamiljen gör tar vi hänsyn till när vi uppdaterar testet nästa gång.

Med tiden märker vi hur väl poolroboten rengör och hur bra den håller. Priset på den är sedan avgörande för slutbetyget.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Carl Eriksson
Test-Piloterna
Logo