Riskokare TEST: 3 bästa riskokarna 2023 (bäst i test)

Ibland kan det kännas som att det finns en maskin för varenda enskild grej i hushållet. Men riskokare har faktiskt flera bra poänger. Du behöver inte lägga så mycket möda på att laga riset, de kokar riset på ett optimalt sätt och de håller riset varmt. Dessutom är de väldigt enkla att rengöra.

Om du inte var såld redan så är du det förhoppningsvis nu. Och då tycker vi att du ska titta lite närmare på de tre riskokare som vi listat här nedanför. Det har nämligen vi gjort, och vi vet därför vilken av dem som är bäst på vad.

En av dem har vi dessutom valt att utse till ”bäst i test”.

Visa hela +

Hamilton Beach Digital Simplicity 4,75 L

Bäst riskokare för den gör det enkelt att koka ris med utmärkt resultat

Hamilton-Beach-Digital-Simplicity-min
Prisklass: Budget Kapacitet: 4,75 (20 koppar) Effekt: Elförbrukning: Display: Digital Lägen: 6 Timer: Ja Storlek: 26,5 x 28,8 x 29 cm Vikt: 2,65 kg

9.0 PRISVÄRD
8.5 MATLAGNING
8.0 ELFÖRBRUKNING
8.7 FUNKTIONER

8.3 ANVÄNDARVÄNLIGHET
8.1 BYGGKVALITET

 

Funktionsrik riskokare med en design som håller år efter år

Hamilton Beach Digital Simplicity är en riskokare som har funnits ett par år nu, men som bevisar sig gång efter annan – detta är en enormt prisvärd riskokare. Kapaciteten på 4,75 liter gör att den gott och väl räcker för att koka ris till en hel familj, likväl som du kan använda den till att snabbt bara koka en enda portion.

Denna riskokare är även lyxig på så vis att dess botten har non stick-yta vilket gör att riset inte fastnar. Riskokaren är därför lätt att rengöra, det räcker att du drar några drag med diskborsten efter användning. Aldrig mer behöver du oroa dig över ris som bränt fast i kastrullen igen.

Men finns det då inget att klaga på med denna riskokare? Det skulle möjligen vara att den är svår att stapla på i bänkskåpet vilket ger ett litet minus ur förvaringssynpunkt.

Digital Simplicity är dock grymt bra på andra sätt och vis. Den har sex olika program som du väljer mellan. Det finns exempelvis program för att tillaga vanligt ris, japanskt sushi-ris och till och med ärtor. Det är enkelt att byta mellan programmen och att förstå vilket som fungerar till vilken sorts ris eller övriga ingredienser.

Tillagningen går otroligt smidigt och effektivt. Du behöver inte övervaka utan kan gå och göra annat tills riset är färdigt. Våra tester visar också att timern fungerar ypperligt. Ställ in och förbered riskokningen innan du går till jobbet, starta timern och när du kommer hem har du nykokt ris. Det finns även en funktion som håller riset varmt efter tillagning medan du lagar klart övrig mat.

Hamilton Beach Digital Simplicity blir bäst i test för att den har många smarta funktioner, en mångsidig storlek och bra kvalitet.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Russel Hobbs 1,8 L

En billig riskokare som utmärker sig när det kommer till simplicitet

russelhobbs-1,8L-intro-min
Prisklass: Budget Kapacitet: 1,8(10 koppar) Effekt: Elförbrukning:Display: Ingen Lägen: 2 Timer: Nej Storlek: 23 x 28,5 x 28,5 cm Vikt: 2,65 kg

8.2 PRISVÄRD
8.0 MATLAGNING
7.9 ELFÖRBRUKNING
7.5 FUNKTIONER

7.9 ANVÄNDARVÄNLIGHET
7.8 BYGGKVALITET

 

En budget-riskokare som fokuserar på riskokning och inget annat

Russel Hobbs 1,8 L är en riskokare som gör sig väl i budget-segmentet. Den är överlag väldigt prisvärd eftersom det är en renodlad riskokare med fullt fokus på att koka ris effektivt – ingenting annat.

Kapaciteten är fullgod för en familj. Du kan göra upp till tio koppar ris på en och samma gång, således 1,8 liter. Ska du ha fest räcker det inte, men söker du en riskokare för vardagsanvändning är det mer än nog.

En klar fördel med Russel Hobbs riskokare är priset. Visst, det märks att det är en billig riskokare. Den har bara två lägen – ett för att koka ris och ett för att varmhålla riset. Dock finner vi att detta inte gör något, det är allt som behövs för att koka perfekt ris varje gång. Därför blir Russel Hobbs 1,8 liter bäst billig riskokare.

Fri frakt, snabb leverans hos:

WMF Kitchenminis

En smidig liten riskokare för den med begränsad plats eller litet kök

WMF-Kitchenminis-min
Prisklass: Mellan Kapacitet: 1 l Effekt: 220 Watt Elförbrukning: Display: LED Lägen: 6 Timer: Ja Storlek: 21,5 x 23 x 23 cm Vikt: 2,9 kg

8.6 PRISVÄRD
8.5 MATLAGNING
9.0 ELFÖRBRUKNING
8.4 FUNKTIONER

7.5 ANVÄNDARVÄNLIGHET
8.5 BYGGKVALITET

En liten riskokare som är bäst riskokare för den som ska koka max 1 liter

WMF Kitchenmini (Kimini) är en riskokare som kommer in i en lite mindre storlek och som samtidigt kan dubbla som lunchlåda. Konstruktionen är lite långsmal vilket gör att den både går in i köksskåpet, men också tar liten plats på köksbänken. Med en liter i kapacitet räcker den gott till den lilla familjen eller ensamhushållet. Locket som följer med sätter du direkt på behållaren och du har då en lunch-behållare att ta med till jobb eller skola.

Byggkvaliteten är utmärkt och det är väldigt enkelt att komma igång med produkten. Dock är manualen bara på engelska vilket kan vara negativt för vissa individer.

Något vi saknar hos denna riskokare är automatisk avstängning. Men bortsett från detta har den det vi söker, såsom möjlighet att varmhålla riset efter tillagning, non stick-beläggning för smidig rengöring samt värmeisolerande handtag så att man inte bränner sig.

När det kommer till att koka riset finner vi få saker att klaga på, vi lagar vanligt ris, sushiris samt så tillagar vi fried rice där man även har bland annat ärtor och morötter i. Kimini sköter sig bra på samtliga dessa maträtter. Det blir välkokt med ett jämnt resultat.

Det är enkelt att ställa in tid och välja program. Knapparna är solida och lätta att trycka på med bra respons, själva displayen är lätt att läsa av och förstå.

WMF Köksminis blir bäst liten riskokare eftersom den är enkel att rengöra, har en kompakt och enkel men samtidigt välbyggd konstruktion samt är bra på att koka både ris, ärtor, quinoa och andra ingredienser som ska ångkokas.

Fri frakt, snabb leverans hos:

FAQ: Riskokare – Vanliga frågor och svar

Hur kokar man ris i riskokare?

Du kokar ris i en riskokare genom att mäta upp hur mycket ris du ska ha samt passande mängd vatten, antingen med deciliter-mått eller via markeringarna på riskokaren. Tryck sedan på start-knappen och vänta tills riskokaren säger till att riset är klart. Det kan ibland vara bra att låta riset få stå och dra i drygt tio minuter efter färdigt program.

Riskokare, hur mycket vatten?

Hur mycket vatten man har i sin riskokare beror helt på vad det är för ris man ska göra. Ska man exempelvis göra vanligt ris, såsom exempelvis jasminris, brukar det vara en deciliter ris per två deciliter vatten. Ska man däremot göra japanskt sushiris så finner man att man på en deciliter sushi-ris behöver en deciliter vatten.

Hur fungerar en riskokare?

En riskokare fungerar precis som en vanlig kastrull där värme skapas vilket gör att vattnet som är i behållaren börjar förångas varpå riset kokas och absorberar fukten som i sin tur gör riset mjukt. Det är såklart inte det enda, utan med en riskokare får man också timer samt möjligheten att välja olika förinställda program för att alltid få perfekt tillagat ris.

Hur långt tid tar det att koka ris i en riskokare?

Att koka ris i en riskokare skiljer oftast inte så mycket från att koka ris på spisen. Mycket handlar om huruvida snabbt riskokaren eller spisen blir varm men själva koktiden är densamma.

Köpa riskokare – Tänk på det här

Det man ska ha i åtanke när man ska köpa en riskokare är exempelvis hur stor riskokaren behöver vara, är man bara en person som kommer använda den så kan man köpa en lite mindre men är man en stor familj behöver man såklart en större riskokare.

Checklista till den som ska köpa riskokare

  • Så många ska använda riskokaren. Desto fler personer, desto större riskokare behöver man.
  • Funktioner hos riskokaren. Utöver att kunna tillaga ris vill du kanske även ångkoka andra ingredienser. Program för ärtor, quinoa, bulgur och liknande kan vara av intresse. Varmhållning är en annan bra funktion. Timer ytterligare ett exempel på funktioner som förenklar vardagen. Med vissa riskokare finns det även stöd för app som gör att man kan stänga av samt sätta på riskokaren även om man inte är hemma, så att du kan förbereda den på morgonen före jobb eller skola, och sedan sätta på medan du sitter i kö på väg hem.
  • Materialet riskokaren är gjord av och dess garanti. Många riskokare kommer idag i teflon vilket är lätt att rengöra. Non stick är ett plus eftersom det gör att riset inte bränner fast och produkten blir lätt att rengöra. Garantin är också viktig eftersom den dels påverkar dina möjligheter att byta ut felande produkter, dels ger en indikation på huruvida tillverkaren själv litar på sin produkt.

Så testar vi riskokare

När vi testar riskokare mäter vi hur långt tid det tar att installera riskokaren samt hur mycket ånga och fukt som riskokaren släpper ut under tillagning. Vi testar även sådant som koktid, funktionalitet, knappar, program och eventuella appar (där effektivitet är en viktigt faktor för att bli bäst i test).

Vi testar riskokare för att se vilka som är bäst i test och vilka som kanske inte vinner testet men som ändå är ett riktigt bra köp för en specifik målgrupp.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Carl Eriksson
Test-Piloterna
Logo