Diskmaskin TEST: 6 bästa diskmaskiner 2024 (bäst i test)

Diskmaskinen skulle sannolikt komma högt upp – kanske rent av knipa förstaplatsen – på en lista över de mest populära apparaterna i hemmet. Den tar ju hand om den kanske tråkigaste vardagssysslan av dem alla.

Utbudet på marknaden är av den anledningen också enormt. Det finns diskmaskiner i mängder av utföranden och storlekar, och de skiljer sig också åt ganska ordentligt när det handlar om sådant som effektivitet, energiförbrukning, användarvänlighet och finesser.

I det här testet har vi tittat närmare på sex diskmaskiner som av en eller annan anledning utmärker sig och lämpar sig för en specifik målgrupp.

Här hittar du både diskmaskinen vi rankar bäst för barnfamiljen, och diskmaskiner som passar ensamhushåll eller större villa.

Visa hela +

Bosch Serie 4 (SMU) diskmaskin 60 cm

Bäst diskmaskin som diskar helt rent utan att du störs under tiden

Bosch Serie 4 diskmaskin
Typ: Underbyggd Funktioner: Tvättmedelsavkänning Energiförbrukning: 82 kWh (eco) Display: Ja Wifi: Ja Effekt: 2400 W Spänning: 220-240V Ljudnivå: 44 dB(A) Vattenförbrukning per cykel: 9,5 l Min. / Max sköljtemperatur: 45-70 °Celcius Bredd: 59,8 cm Höjd: 81,5 cm Djup: 57,3 cm Vikt: 35,8 kg Garanti: 1 år

9.8 PRISVÄRD
9.7 RENGÖRING
8.5 FUNKTIONER
8.7 ENERGIFÖRBUK.

9.2 ANVÄNDARVÄNLIG
8.4 BYGGKVALITET

Väldigt tyst diskmaskin med noggrann rengöring och utmärkt torkning

Bosch Serie 4 (SMU) är en diskmaskin som både diskar rent tuff smuts och som sedan sköljer disken bra. Trots dessa fördelar har den en attraktiv prislapp. Disken blir ren och torr på alla program, så även disk med intorkade matrester. Dessutom hör vi den knappt när den jobbar. Här har Bosch gjort ett utmärkt arbete med att förena alla de viktigaste faktorerna till ett pangpris.

Bosch Serie 4 SMU är underbyggda diskmaskiner. Modellerna skiljer sig åt beroende på val av lucka. Vår har en vit lucka, men den finns även med exempelvis rostfri front.

Denna diskmaskin av tvättmedelsavkänning som fungerar bra, och disken blir alltid ordentligt sköljd. Silen i botten är väldigt lätt att hålla ren. Det här är en mycket prisvärd och välbyggd diskmaskin, den bästa diskmaskinen för familjer med normalbehov.

Bosch Serie 4 (SMU) blir bäst i test på grund av dess jättefina diskresultat, utmärkta energiklass och hur tyst den diskar. Det här är en riktigt bra, men samtidigt prisvärd, diskmaskin.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Whirlpool WUE 2B26

Prisvärd underbyggd diskmaskin som är enkel att använda

Whirlpool WUE 2B26 billig diskmaskin
Typ: Underbyggd Funktioner: 5 program + timer Kuvert: 13 st Energiförbrukning: 94 kWh (eco) Display: Nej Wifi: Ja Effekt: 2400 W Spänning: 220-240V Ljudnivå: 43 dB(A) Vattenförbrukning per cykel: 12 l Min. / Max sköljtemperatur: 45-70 °Celcius Bredd: 59,8 cm Höjd: 82 cm Djup: 59 cm Vikt: 45 kg Garanti: 2 år

9.3 PRISVÄRD
8.9 RENGÖRING
8.5 FUNKTIONER
7.9 ENERGIFÖRBUK.
9.5
ANVÄNDARVÄNLIG
8.4 BYGGKVALITET

Dubbla fläktar för bästa kylning

Whirlpool WUE 2B26 är en billig diskmaskin som samtidigt är fullstor och har en välplanerad insida. Den rymmer gott om disk, tillräckligt för att täcka in behoven för en normalstor familj. Det enda vi saknar är en övre besticklåda, istället har du den sedvanliga bestickkorgen.

Wue 2b26 är bra på att diska rent disken så länge resterna inte är väldigt intorkade och av svår sort. Inbränt ris fixar den exempelvis inte. Däremot är torkad ketchup, intorkad gröt och liknande inga problem på standardprogrammet. Något vi uppskattar mycket är hur lätt denna diskmaskin är att förstå sig på, den känns väldigt genomtänkt och användarvänlig. Whirlpool WUE 2B26 passar dig som söker en billig diskmaskin med gott om utrymme och klart godkänt diskresultat.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Miele G 5222 SCU Selection

En underbyggd diskmaskin med enormt bra rengöringsresultat

Miele G 5222 SCU Selection diskmaskin
Typ: Underbyggd Funktioner: Automatisk lucköppning Kuvert: 14 st Energiförbrukning: 74 kWh (eco) Display: Nej Wifi: Ja Effekt: 2400 W Spänning: 220-240V Ljudnivå: 43 dB(A) Vattenförbrukning per cykel: 8,9 l Min. / Max sköljtemperatur: 45-70 °Celcius Bredd: 59,8 cm Höjd: 80,5 cm Djup: 57 cm Vikt: 44 kg Garanti: 2 år

9.3 PRISVÄRD
9.8 RENGÖRING
9.5 FUNKTIONER
9.6 ENERGIFÖRBUK.

9.7 ANVÄNDARVÄNLIG
8.6 BYGGKVALITET 

Utmärkt rengöring och lyxiga funktioner

Miele G 5222 SCU Selection är en diskmaskin med en lagom mängd diskprogram och vars diskresultat alltid är slående bra. Här finns snabbprogram för enklare smuts, och flera program som rår på ingrodd mat såsom torkade grötrester och ris i kastrull.

Denna diskmaskin ser dessutom alltid till att få disken torr på rekordtid. Den öppnar luckan själv när den är klar så att du slipper fundera på det. Underhållet är också väldigt smidigt.

Miele G 5222 SCU Selection arbetar knäpptyst och är en fröjd för ögat i köket. Har du ett kök från Ikea passar den med Ikea Metod. Enda svagheten är egentligen att den känns lite trång inuti. Det får plats så mycket gods (14 kuvert) som utlovas, men den känns ändå lite otympligt planerad när man ska fördela olika typer av tallrikar och glas.

En fördel är att den har både uttagbar bestickkorg samt en bestickkorg.

Detta är en väldigt lyxig och välkonstruerad diskmaskin som verkligen gör sitt jobb, därför blir den bästa premiumval.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Electrolux Comfortlift

Diskmaskin som diskar bra och sparar på ryggen

Electrolux comfortlift 800 i test
Typ: Integrerad diskmaskin Funktioner: Höjbar undre korg Kuvert: 14 st Energiförbrukning: 85 kWh (eco) Display: Ja Wifi: Ja Effekt: 1950 W Spänning: 220-240V Ljudnivå: 44 dB(A) Vattenförbrukning per cykel: 11 l Min. / Max sköljtemperatur: 45-70 °Celcius Bredd: 59,6 cm Höjd: 81,8 cm Djup: 55 cm Vikt: 38,6 kg Garanti: 5 år

9.2 PRISVÄRD
8.9 RENGÖRING
9.8 FUNKTIONER
8.2 ENERGIFÖRBUK.
9.8
ANVÄNDARVÄNLIG
8.2 BYGGKVALITET

Ergonomiskt utformad kylplatta med stilren design

Electrolux Comfortlift (EEC67310L i testad version) är en helintegrerad diskmaskin som diskar rent bra under de flesta förutsättningar. Vi hade vid ett tillfälle lite grötrester kvar i botten av en kastrull, men diskmaskinen var då fullastad till bredden med smutsig disk. Under alla övriga tillfällen har det varit helt rent. En smart funktion hos Comfortlift är att du kan lyfta undre korgen till midjehöjd så att du kan plocka ur den utan att böja dig. Du trycker helt enkelt in ett handtag framtill och drar den upp och mot dig. Det är hur smidigt som helst.

Electrolux Comfortlift integrerad diskmaskin är enkel att montera och lika enkel att rengöra. Luckan kan vara lite trög att öppna. Men bortsett från detta är den väldigt välbyggd. Diskmaskinen har åtta olika program, varav ett hygienprogram som dödar bakterier i 69 grader. Vi rekommenderar Electrolux Comfortlift till dig som söker en helintegrerad och väldigt användarvänlig diskmaskin för det genomsnittliga hushållet.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Cylinda DM 3105

Liten, underbyggd diskmaskin till små kök

Cylinda DM 3105 liten diskmaskin
Typ: Liten diskmaskin Funktioner: 6 program, fördröjd start Kuvert: 14 st Energiförbrukning: 95 kWh (eco) Display: Ja Wifi: Ja Spänning: 220-240V Ljudnivå: 44 dB(A) Vattenförbrukning per cykel: 9,5 l Min. / Max sköljtemperatur: 45-70 °Celcius Bredd: 59,7 cm Höjd: 81,8 cm Djup: 55 cm Vikt: 37,8 kg Garanti: 1 år

8.4 PRISVÄRD
8.3 RENGÖRING
8.6 FUNKTIONER
8.0 ENERGIFÖRBUK.
8.2
ANVÄNDARVÄNLIG
8.0 BYGGKVALITET

Liten men rymlig diskmaskin som är lätt att använda

Cylinda DM 3105 är en liten diskmaskin med bestickkorg, som är underbyggd vilket innebär att den placeras under en bänkskiva. Denna kompakta diskmaskin rymmer oväntat mycket disk. Den diskar rent på alla program men på snabbprogrammet får du vara försiktig så att du inte kör den med allt gör intorkade matrester.

Cylinda DM 3105 tar lite tid att installera, men när den väl står på plats är det inga konstigheter att använda eller rengöra den. Silen i botten töms enkelt. Diskmaskinen är överlag väldigt enkel att förstå sig på. Den låter dock en del vilket sänker användarupplevelsen.

Det låga priset gör den väldigt prisvärd. För pengarna får du en lättanvänd liten diskmaskin som ändå rymmer upp till 10 kuvert och har ett bra utbud av program.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Bosch Serie 6 (SKS62E32EU)

Bänkdiskmaskin som diskar rent även när den är proppfull

Bosch Serie 6 bänkdiskmaskin
Typ: Bänkdiskmaskin Funktioner: 5 program + timer Kuvert: 6 st Energiförbrukning: 61 kWh (eco) Display: Nej Effekt: 2400 W Spänning: 220-240V Ljudnivå: 49 dB(A) Vattenförbrukning per cykel: 8 l Min. / Max sköljtemperatur: 45-70 °Celcius Bredd: 55,1 cm Höjd: 45 cm Djup: 50 cm Vikt: 21.8 kg Garanti: 1 år

9.0 PRISVÄRD
9.6 RENGÖRING
8.2 FUNKTIONER
9.0 ENERGIFÖRBUK.
9.7
ANVÄNDARVÄNLIG
8.9 BYGGKVALITET

Rymlig, rendiskande och lättanvänd

Bosch Serie 6 bänkdiskmaskin (SKS62E32EU i testad version) är en liten, minimalistisk diskmaskin i en stilren design. Men det är inte bara utsidan som imponerar på oss. Denna bänkdiskmaskin gör nämligen ett utmärkt jobb när det kommer till att diska rent. Även om vi fyller upp den till bredden så blir disken helt ren. Den är också torr på nolltid.

Den här bänkdiskmaskinen har gott om utrymme och är välplanerad. Den rymmer exempelvis fullstora tallrikar och du kan lätt stapla mer disk än vad den egentligen är tänkt för. Trots detta får vi ett rent resultat. För dig som bor 1-2 personer i hushållet är storleken perfekt. Den låter en del, men placerar du den i ett skåp försvinner det mesta av ljudet. Bosch Serie 6 bänkdiskmaskin är den bästa bänkdiskmaskinen av alla de vi har testat i skrivande stund, och kvalar därför in i vår topplista över topptestade diskmaskiner.

Fri frakt, snabb leverans hos:

FAQ: Diskmaskin – Vanliga frågor och svar

Hur stor diskmaskin behöver jag?

Du behöver vanligen en diskmaskin som är så pass stor att den rymmer 2-3 dagars disk utan att du behöver köra den varje dag. För en familj på 3-5 personer brukar en diskmaskin med 12-14 kuvert räcka gott. Bor du i ett ensamhushåll kan det räcka med en smal diskmaskin som rymmer 6-9 kuvert, eller en bänkdiskmaskin.

Hur mycket salt i en diskmaskin?

Mängden salt du ska ha i saltbehållaren i diskmaskinen varierar, men det brukar vara så att man ska fylla upp den till bredden vilket är omkring 1-1,5 kilo samt. Vid första start brukar man fylla upp fullt med vatten, och därefter salt.

Varför har man salt i en diskmaskin?

Saltet i en diskmaskin förhindrar kalkavlagringar, det gör alltså att disken inte blir fläckig.

Vilket märke på diskmaskin ska jag köpa?

Märket spelar egentligen mindre roll när du köper diskmaskin så länge du köper en som har en bra garanti, rimlig prestanda för pengarna och ett fullgott diskresultat. Det ser du genom att läsa på, exempelvis genom att läsa det här testet där vi listar våra topptestade favoriter för olika målgrupper. Välkända och etablerade märken finns det många av, allt från Bosch och Electrolux till Cylinda och Candy. Bosch äger även Siemens samt gör Husqvarnas vitvaror.

Vad är en integrerad diskmaskin?

En integrerad diskmaskin är en diskmaskin som ser ut som ett vanligt köksskåp från utsidan, den har därför ingen topp på ovansidan (bara synlig isolering) och den har ingen slät frontlucka utan istället en lucka som är förberedd för att du ska kunna skruva på en skåplucka i samma stil som resten av köket. Det finns även halvintegrerade modeller där skåpluckan täcker större delen av diskmaskinen, men inte övre delen där du fortfarande kan se displayen.

Hur länge håller en diskmaskin?

Som många andra saker så håller inget för evigt och detsamma gäller förstås diskmaskiner. När det kommer till diskmaskiner brukar man säga att dom har en livslängd på mellan 5-15 år. Exakt hur länge en diskmaskin håller är svårt att säga men det är flera faktorer som spelar in:

  • Användning: Hur mycket man använder sin diskmaskin har helt klart en påverkan på den tekniska livslängden. Använder du den dagligen eller flera gånger om dagen så kommer delar och liknande att slitas fortare än om du använder diskmaskinen mer sällan.
  • Kvalitet: Kvalitet är också något som kan spela roll i hur länge en maskin håller, i många fall så håller diskmaskiner längre om de har en högre kvalitet – vilket också medför en högre prislapp. Men det finns dyra diskmaskiner som innehåller hårdvara av sämre kvalitet med, så endast priset går inte att utgå ifrån. Titta hellre på bitar som garantier, reservdelar och support.
  • Underhåll: Det är inte bara kvalitet eller användning som tär på diskmaskinen, det är också väldigt viktigt att man underhåller sin diskmaskin under hela dess livstid.
    Exempel på underhåll inkluderar att byta slitna delar eller att tvätta ur diskmaskinen och hålla koll så att inte lösa delar eller bitar från glas eller tallrikar fastnar.

Köpguide: Det här ska du tänka på när du köper diskmaskin

Det du ska tänka på när du köper diskmaskin är att den rymmer så pass mycket disk som ni normalt sett samlar på er under ett par dagar, och att den fått bra betyg när det kommer till sin energimärkning.

  • Det finns olika typer av diskmaskiner där den halvintegrerade ofta är en underbyggd diskmaskin där du ser isoleringen på ovansidan eftersom den är tänkt att placeras under en bänkskiva. En integrerad diskmaskin är en diskmaskin som även saknar den traditionella luckan på framsidan, det är tänkt att du ska montera en kökslucka på den så att den smälter in i köket. Sedan finns även bänkdiskmaskin för litet hushåll.
  • Energiklass D eller C är att betrakta som bra idag.
  • Hur mycket disk den rymmer anges som antal kuvert på specifikationen, där 12-14 kuvert är normalt för en barnfamilj.

Så testar vi diskmaskiner

När vi testar diskmaskiner installerar vi alltid dem själva. Vi tar tiden på installationen och undersöker såväl manual som antalet steg som krävs. Vi testar sedan diskmaskinen under flera veckors tid. Vi testar underbyggda diskmaskiner såväl som integrerade diskmaskiner. Hur rent blir det när du diskar? Hur högt låter den under diskning? Hur mycket disk rymmer den?

Vi testar diskmaskinerna för att se vilka som är bäst i test och vilka som kanske inte vinner testet men som ändå är riktigt bra köp för en specifik målgrupp.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Elina Blom

Elina Blom

Elina Blom är en välkänd och etablerad recensent inom hem, trädgård och hemelektronik. Hon har arbetat som produkttestare i över 15 år och även varit chefredaktör för stora kända tekniksajter. Idag håller hon i Test-piloternas tester av trädgårdsmaskiner. Elina har bland annat varit nordisk chefredaktör för TechRadar, arbetat som nordisk testredaktör på PriceRunner / bäst-i-test.se och byggt upp deras tester inom trädgård, hemelektronik och hushållsmaskiner och idag arbetar hon på Plantagen med deras redaktionella innehåll inom trädgård och trädgårdsmaskiner. Vid sidan av det arbetet testar hon allt från gräsklippare till häcksaxar för oss här på Test-Piloterna.se.

Test-Piloterna
Logo