Bästa torktumlare 2024: TEST av 5 modeller (bäst i test)

Det finns ett sätt som är långt mer effektivt än alla andra när det handlar om att torka tvätten: Att använda en torktumlare.

Din del i processen handlar i princip om att flytta tvätten till en ny maskin och trycka på en knapp eller två. Torktumlaren kräver dessutom rätt minimalt med utrymme, åtminstone jämfört med en torkställning eller ett torkskåp.

Det är klart att det här är en produktkategori som lockar till köp, för det här med att pyssla med tvätten tycker nog de allra flesta av oss är måttligt kul.

Att välja rätt torktumlare är dock inte busenkelt. Därför har vi genomfört ett test av tortktumlare där vi jämfört allt från prestanda och användarvänlighet till byggkvalitet. Vi har bland annat hittat det bästa premiumvalet och den bästa torktumlaren för lite mindre plånböcker.

Visa hela +

Bosch Serie 6 torktumlare

Bäst torktumlare eftersom tvätten blir jämntorr varje gång vi torktumlar

Bosch Serie 6 torktumlare
Typ: Kondenstumlare Kapacitet: 8 kg Trumvolym: 112 Liter Ungefärlig årsförbrukning: 236 kWh (160 tvättar) Display: Ja, LED Fuktsensor: Ja App: Nej Effekt: 1000 W Spänning: 230V Bredd: 59,8 cm Höjd: 84,2 cm Djup: 59,9 cm Vikt: 50 kg Garanti: 1 år Barnspärr: Ja

9.6 PRISVÄRD
9.7 TORKNING
9.3 ANVÄNDARVÄNLIG
9.6 BYGGKVALITET

Tystgående värmepumpstumlare / kondenstumlare med väldigt bra torkresultat

Bosch Serie 6 är den torktumlare som blir bäst i test (vi har testat modellen WTW85L48SN) då den inte en enda gång under flera veckor, oavsett last, torkat ojämnt eller lämnat kläder med restfukt.

En stor fördel med denna torktumlare är hur lättanvänd och tystgående den är. Du snurrar på en ratt för att välja program, alla är tydligt märkta och det finns ingen onödig information och heller ingen rörig display. Allt är klart och tydligt. Eftersom luckan är transparent ser du dessutom att den snurrar. Ljudnivån är sådan att vi kan lämna dörren till tvättstugan öppen utan att det stör.

Våra tester visar att kapaciteten på åtta kilo stämmer väl överens med vad denna torktumlare klarar av att torka på en rimlig tid. Ett standardprogram tar strax över två timmar vilket är mer än godkänt.

Luddfiltret består av två delar. Maskinen säger till när det behöver rengöras, och underhållet är väldigt enkelt. Ett annat plus är den självrengörande kondensorn.

Eftersom Bosch Serie 6 torktumlare är en värmepumpstumlare är den också mycket energisnål (energiklass A++). Det här är en mycket prisvärd torktumlare och den får därför utmärkelsen bäst i test.

+ Klarar upp till 8kg tvätt utan problem, låg ljudnivå, Väldigt enkelt underhåll

Fri frakt, snabb leverans hos:

Electrolux EW2C327R1

Billig torktumlare som torkar bra och jämnt

Electrolux tvättmaskin billig
Typ: Kondenstumlare Kapacitet: 7 kg Ungefärlig årsförbrukning: 504 kWh (160 tvättar) Trumvolym: 104 Liter Display: Ja, digital Fuktsensor: Ja App: Nej Effekt: 2250 W Spänning: 230V Bredd: 59,6 cm Höjd: 85 cm Djup: 57 cm Vikt: 35.5 kg Garanti: 1 år

8.6 PRISVÄRD
8.9 TORKNING
8.2 ANVÄNDARVÄNLIG
8.1 BYGGKVALITET

 

Billig torktumlare med kondensbehållare men som även kan kopplas till avloppsbrunnen

Electrolux EW2C327R1 är en billig torktumlare som torkar tvätten helt torr på en rimlig tid. Det tar ungefär 2,5 timme att få den helt torr om du lastar den full, och strax över 1,5 timme när du kör den halvfull.

Torktumlaren är också enkel att förstå sig på. Dessutom är den lätt att installera, speciellt om du kör den med behållare för kondensvattnet då det i så fall bara är att lyfta den på plats och koppla in sladden.

EW2C327R1 är bra på att torka tvätten jämnt så länge du kör den på standardprogram. Ska du snabbtorka tvätt bör du inte köra mer än halv last om du ska få ett bra resultat.

Underhållet av denna kondenstumlare är ganska smidigt. Luddfiltret är bra på att samla upp ludd från kläderna, men läcker lite så du måste tömma det innan du tar ut kläderna när torktumlaren är färdig.

Sammantaget är det dock en väldigt prisvärd torktumlare sett till att den torkar så bra för en billig peng. Det är också en ganska liten torktumlare som räcker för en familj på 1-3 personer beroende på hur ofta och hur mycket ni ska torktumla. Den är billig för att ändå ha en kapacitet på sju kilo och för att hålla så pass hög torkprestanda.

+ Snäll mot plånboken, Enkel att använda,
Luddfilter kan läcka lite

Fri frakt, snabb leverans hos:

Electrolux PerfectCare 900

Har du en stor familj och torktumlar både ofta och mycket är detta valet för dig

Electrolux perfectcare 900 torktumlare
Typ: Värmepumpstumlare Kapacitet: 9 kg Ungefärlig årsförbrukning: 85 kWh (160 tvättar) Trumvolym: 68,6 Liter Display: Ja, digital Fuktsensor: Ja App: Nej Effekt: 1000 W Spänning: 230V Bredd: 59,7 cm Höjd: 84,7 cm Djup: 63,6 cm Vikt: 66.5 kg Garanti: 1 år Barnspärr: Ja

9.3 PRISVÄRD
9.7 TORKNING
7.4 ANVÄNDARVÄNLIG
9.1 BYGGKVALITET 

Torkar stora mängder tvätt helt torr med jämnt resultat

Electrolux PerfectCare 900 torktumlare är en väldigt kraftfull men samtidigt energisnål torktumlare som passar för det större hushållet där man gärna håller nere elräkningen. Torktumlaren är en av de största energitjuvarna i hemmet. Att ha en energieffektiv sådan, såsom denna modell är, bör därför ses som viktigt.

Är ni fler än fyra i familjen, eller om ni torktumlar väldigt mycket, rymmer Electrolux torktumlare stora lass och klarar även av att faktiskt hantera dem. Tvätten blir torr, och den är jämntorr även om vi mixar lakan med tjocktröjor och handdukar.

Electrolux PerfectCare 900 är lite krånglig tills man lärt sig hur alla funktioner fungerar. Den är nämligen enormt funktionsrik. Här finns alla program du kan tänka dig, och väldigt många möjligheter att justera i inställningarna. Därför tar det lite tid innan du fått koll på allting. Samtidigt som den är så mångsidig blir det då också lite högre instegströskel att lära sig den. Men när du väl har gjort det kan du njuta av torr tvätt på nolltid.

Electrolux PerfectCare 900 blir bästa energisnåla torktumlare på grund av hur energieffektiv den är trots att den rymmer så mycket tvätt och dessutom hinner med att torktumla tvätten jämntorr.

+ Energisnål, Klarar stora lass, Torkar jämnt
Tar en liten stund att lära sig inställningarna

Fri frakt, snabb leverans hos:

Miele TSC223WP

Tvättmaskin och torktumlare som köps i set med varandra

Miele torktumlare display
Typ: Kondenstumlare Kapacitet: 8 kg Ungefärlig årsförbrukning: 192 kWh (160 tvättar) Trumvolym: 55 Liter Display: Ja, digital Fuktsensor: Ja App: Nej Effekt: 1000 W Spänning: 220-240 V Bredd: 59,6 cm Höjd: 85 cm Djup: 65,5 cm Vikt: 52 kg Garanti: 1 år Barnspärr: Pinkod

9.2 PRISVÄRD
9.4 TORKNING
9.8 ANVÄNDARVÄNLIG
8.6 BYGGKVALITET

En välbyggd torktumlare som torkar energieffektivt

Miele TSC223WP är en välbyggd och energieffektiv (A++) torktumlare som gör ett bra jobb när det kommer till att torka allt i maskinen helt torrt. Det är ytterst sällan som vi får köra om något. Handdukarna blir lika torra som skjortorna vi kör i samma omgång trots att de är av olika material.

Underhållet är enkelt. Ibland läcker luddfiltret ut lite och måste tömmas innan du tar ut kläderna, men oftast håller det tätt. Tömmer du det inte innan, när det läckt, får du ludd på kläderna.

En annan nackdel är det högljudda pipandet som den sysselsätter sig med när den är klar eller om det blivit något fel. Den slutar inte, utan du måste själv gå dit och stänga av den. Det är möjligt att detta går att justera i inställningarna, men vi har inte lyckats hitta hur.

Denna kondenstumlare är ganska dyr om du köper den ensam, den utgör fortfarande ett bra köp men blir inte lika prisvärd som när du köper den i paket med Mieles tvättmaskin. Tillsammans är de ett riktigt radarpar som både tvättar, sköljer, centrifugerar och torkar din tvätt snabbt, enkelt och till en låg kostnad.

+ Energieffektiv, Simpelt underhåll,
Irriterande pipande, luddfilter kan läcka lite

Fri frakt, snabb leverans hos:

Bosch tvätt/tork WNA134L0SN

Tvättmaskin med inbyggd torktumlare som både tvättar och torkar bra

Bosch tvätt/tork WNA134L0SN
Typ: Kombinerad tvättmaskin och torktumlare Kapacitet: 8 kg Ungefärlig årsförbrukning: 110 kWh (160 tvättar) Trumvolym: 55 Liter Display: Ja, digital Fuktsensor: Ja App: Nej Effekt: 1000 W Spänning: 230 V Bredd: 59,8 cm Höjd: 84,8 cm Djup: 59 cm Vikt: 52 kg Garanti: 1 år Barnspärr:

9.1 PRISVÄRD
9.6 RENGÖRING
8.2 CENTRIFUGERING
8.3 TORKNING
9.7
ANVÄNDARVÄNLIG
8.9 BYGGKVALITET

Torktumlaren är inbyggd i tvättmaskinen så att du har en enda maskin

Bosch Serie 4 tvätt/tork WNA134L0SN är en kombinerad tvättmaskin och torktumlare, vilket innebär att det är en enda maskin som kan både tvätta och torka. Kapaciteten är lagom för en familj på 2-4 personer som tvättar ett par gånger i veckan. Tvätten blir helt ren och maskinen sköljer ur så att tvätten inte luktar även om man skippar sköljmedel.

Denna tvätt+tork kan som sagt även torka tvätten. Så när tvättprogrammet är klart påbörjar den torkning. Tvätten blir jämnt torkad men våra tester visar att du inte bör köra torkprogrammet när du fyllt maskinen full. Den är bra och effektiv så länge du inte torkar mer än 5-6 kilo åt gången, då blir torkresultatet jättebra. Bosch WNA134L0SN passar dig som tvättar normalmycket och som vill kunna torktumla handdukar, lakan och annat däremellan men som kanske inte har så pass stora behov att det krävs en egen torktumlare.

+ Torktumlare och tvättmaskin i ett, perfekt för den medelstora familjen, effektiv
Bör inte fylla maskinen fullt under torkning

Fri frakt, snabb leverans hos:

FAQ: Torktumlare – Vanliga frågor och svar

Hur många kWh drar en torktumlare?

En genomsnittlig torktumlare drar cirka 2-5 kWh per omgång tvätt, men det skiljer sig stort beroende på vilken modell du köper. Köper du en energieffektiv modell (betyg A-A+++) är samma siffra ofta mellan 1-2 kWh per tvättomgång, medan en med betyg B eller C snarare ligger runt 3-5 kWh. Det innebär att det sträcker sig mellan 150-600 kWh per år beroende på modell och energieffektivitetsklass.

Hur mycket el drar en torktumlare?

En torktumlares elförbrukning är helt avhängig vilken modell du köper, en energieffektiv värmepumpstumlare drar runt 1,5 kWh per omgång medan en vanlig kondenstumlare spenderar cirka 3 kWh per omgång.

Värmepumpstumlare drar till exempel betydligt mindre än en vanlig kondenstumlare eftersom den har en inbyggd värmepump, dock blir torktiden ofta lite längre i en sådan torktumlare. Vill du spara på elräkningen är det en värmepumpstumlare du ska ha. Spelar elförbrukningen mindre roll, och du är mer orolig över inköpspris och torktid, är en kondenstumlare vanligen både billigare och snabbare.

Hur länge håller en torktumlare?

Teknisk livslängd för torktumlare är mellan 5-10 år, men det är viktigt att du ser till att du får en bra garanti på produkten så att du kan byta ut den om den skulle gå sönder. Exempelvis kan torktumlare ta skada vid blixtnedslag.

Varför torkar inte torktumlaren torrt?

Det kan finnas flera anledningar till att en torktumlare inte torkar torrt, en vanlig anledning är att du lastat in för stor mängd kläder, en annan att du inte rengjort både filter och kondensator. Ytterligare en vanlig orsak är att du mixat olika textilier vilket förvirrar sensorn, om exempelvis den stora syntetfilten är helt torr men handdukarna blöta kan detta göra att torktumlarens snittfuktighet i trumman är sådan att den tror att tvätten är torr – ta ut filten och kör på nytt. Vidare finns det program som innebär att det är meningen att det ska finnas viss restfukt i plaggen för att man ska undvika onödigt slitage på dem.

Hur bra är kombinerad tvätt- och torktumlare?

En kombinerad tvätt- och torktumlare är inte lika tidseffektiv eller prestandatung som en vanlig torktumlare. Den är framför allt ett bra alternativ om du behöver spara plats i lägenheten eller huset.

Hur lång tid tar det att torktumla tvätt i en torktumlare

Torktumlar du en full maskin tar det i snitt 2-3 timmar att få tvätten helt torr i en torktumlare. Torktumlar du bara 2-3 plagg, eller uteslutande träningskläder, kan tvätten vara torr på drygt en halvtimme. Tvättar du nattetid på ekoprogrammet tar det vanligen mellan 3-4 timmar för torktumlaren att torka tvätten.

Köpa torktumlare – köpråd

Den som ska köpa torktumlare bör tänka på att det finns olika sorter, och att valet av torktumlarsort påverkar både installation och strömförbrukning. Vi går igenom de olika modellerna, vilka egenskaper som är viktiga att ta hänsyn till och hur det påverkar priset på torktumlaren.

Checklista: Tänk på det här när du köper torktumlare

  • Frånluftstumlare vs kondenstumlare. En frånluftstumlare ansluts till husets ventilationssystem eller leder ut den varma, fuktiga luften genom väggen eller taket, och kräver alltså installation till ett rör. Kondenstumlaren tar vara på kondensvattnet och samlar det i en behållare som du kan tömma, alternativt så kopplar du en slang till ditt avlopp och låter det rinna ut genom golvbrunnen.
  • Kondenstumlare med eller utan värmepump? En kondenstumlare med inbyggd värmepump, även kallat värmepumpstumlare, är det mest energieffektiva alternativet när det kommer till torktumlare. De utan värmepump drar mer ström. Vill du spara på elräkningen bör du köpa en värmepumpstumlare.
  • Energiklass. Hur mycket ström förbrukar torktumlaren i snitt? Via energimärkningen kan du snabbt se hur energieffektiv torktumlaren är. Maximalt betyg är A+++. Sämsta betyg är G.
  • Bästa pris. Vill du ha en prisvärd torktumlare gäller det att hålla lite koll på marknaden. Det finns många modeller som är prisvärda i sig, men ofta rear återförsäljarna ut torktumlare och tvättmaskin i paket på sina större reor. En riktigt bra deal på torktumlare kan du ofta göra under Black Week och Black Friday (som är höjdpunkten på den veckan). Black Week är en stor rea-vecka under hösten. Nu år 2022 går Black Week av stapeln 21-27 november och Black Friday infaller 25 november. Black Week är en stor reavecka under hösten. Nu år 2022 går Black Week av stapeln 21-27 november. Andra stora reor där du kan fynda torktumlare är julrean och mellandagsrean. Glöm bara inte att kontrollera så att det verkligen är ett reapris, och inte en modell som är nedsatt i pris efter att nyss ha fått ett högre pris under en begränsad period.

Så testar vi torktumlare

När vi testar torktumlare ser vi till att de installeras på samma sätt som en vanlig kund, det vill säga installerar den själva om det är så den säljs eller tar hem installatör om det är så som rekommenderas. Oftast installerar vi dem på egen hand. Vi bedömer allt från tiden det tar till hur lätt det är att förstå hur man gör (manual mm).

Sedan använder vi torktumlaren under flera veckor och tar tiden på olika program, mäter restfukt, ser om tvätten är jämnt torkad mm.

Vi testar torktumlarna för att se vilka som är bäst i test, och vilka som kanske inte vinner testet men som ändå är riktigt bra köp för en specifik målgrupp.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Torktumlare som inte höll måttet

Vi testar även torktumlare som inte hamnar på den här listan med topptestade produkter. Exempelvis har vi testat en torktumlare från Cylinda (Cylinda FTA6384C) som lät förskräckligt, så pass att en granne vägg i vägg klagade på oljudet från den, och som senare gick sönder. Dessutom hade den dålig energieffektivitet. Vi har även testat en Samsung SDC3B701 som presterade bra, men inte bra nog i relation till sitt pris. Det finns ett tiotal ytterligare testade torktumlare – bland annat en torktumlare från Siemens – som inte kvalar in på listan, men som du hittar enskilda recensioner på här på sajten förutsatt att de fortfarande är aktuella i handeln. Men just den här listan innehåller de allra bästa torktumlarna i sin klass.

Mats Karlsson
Test-Piloterna
Logo