Sladdlös dammsugare TEST: 6 bästa skaftdammsugare 2023 (bäst i test)

Okej, så du spillde ut cornflakes på köksmattan och bussen går om fem minuter? Inte läge att dra fram din otympliga dammsugare för att få ordning på torpet. Här hade onekligen en sladdlös dammsugare varit perfekt.

Nej, det här är inga dammsugare du använder för storstädningen, men när det handlar om snabb uppröjning av förhållandevis grovt skräp, ja då är de klockrena.

Vi har tittat närmare på sex riktigt bra sladdlösa dammsugare och korat en av dem till ”bäst i test”

Visa hela +

Dreame T30

Bäst sladdlös dammsugare för den dammsuger effektivt och länge

dreame-t30-intro
Typ: Sladdlös dammsugare Dammbehållare: Påslös dammsugare med dammbehållare 0,6 l Uppmätt batteritid: 45 min Uppmätt uppladdningstid: 5,5 h

9.5 PRISVÄRD
8.7 DAMMSUGNING
8.0 ANVÄNDARVÄNLIG
7.8 BYGGKVALITET

 

Denna sladdlösa dammsugare blir bäst i test eftersom den har hög prestanda till ett attraktivt pris

Dreame T30 är en sladdlös dammsugare som blir bäst i test eftersom den är så mångsidig och samtidigt städar riktigt bra. Du får med flertalet munstycken så att du kan dammsuga golvet, bilen, mattor och möbler. Dessutom har den HEPA-filter vilket är perfekt för allergiker.

Du kan städa upp till 80 minuter enligt våra tester, men på normalläget som är det du lär använda mest så dammsuger den drygt 45 minuter. Det andra är ett ekoläge. Dammsuger du ofta räcker det förstås med eko.

T30 är en sladdlös skaftdammsugare. Det innebär att den går på batteri, är påslös . Den har en lagom stor dammbehållare av plast som är transparent så att du ser när det är dags att tömma den. Du tömmer den smidigt utan att spilla.

Ska du köpa en sladdlös dammsugare vill du ha en som klarar både damm och grövre smuts såsom smulor och grus. Det gör denna skaftdammsugare. Det enda vi har att anmärka på när det kommer till städresultatet är att den inte suger så effektivt på kortsidorna av golvmunstycket. Bortsett från detta städar den lister, trösklar och hårda golv med bravur. En användarvänlig detalj är att du kan låsa gasen så att du slipper trycka in knappen.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Rubicson Skaftdammsugare

Rimlig sladdlös dammsugare för små hus eller liten lägenhet

rubicson skaftdammsugare
Typ: Sladdlös dammsugare Dammbehållare: Påslös behållare på 0,7 l Uppmätt städtid: 19 min

8.2 PRISVÄRD
8.0 DAMMSUGNING
8.2 ANVÄNDARVÄNLIG
7.3 BYGGKVALITET

En mycket billig skaftdammsugare för den lilla bostaden

Rubicson Skaftdammsugare är vad vi skulle klassa som en ultrabudget-modell. Denna sladdlösa dammsugare har en konstruktion som gör den lätt att använda och underhålla.

Prestandan räcker för enklare rengöring, såsom att dammsuga upp damm och hålla rent hårda golv från brödsmulor och annat. Däremot är den inte tillräcklig för den som har husdjur och mattor hemma.

Batteritiden är drygt 20 minuter. Du som bor i en etta eller tvåa och bara vill kunna dammsuga rent hemmet någon gång i veckan har en perfekt kamrat i denna modell. Du bör dock inte bo större än 50 kvadratmeter om du inte vill behöva dela upp städningen.

Trots det låga priset har denna skaftdammsugare LED-belysning så att du ser när du dammsuger i mörkare miljöer. Det gör att du ser ordentligt när du exempelvis dammsuger under sängen eller soffan, du ser så att säga var du har varit och var du har kvar att dammsuga.

Rubicson Skaftdammsugare är en användarvänlig sladdlös dammsugare med ett riktigt billigt pris för den som har en tajt budget och ett litet hem.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Dyson V15 Detect Absolute

Sladdlös dammsugare som har extremt bra prestanda och rengöringsförmåga

Dyson V15 Detect Absolute
Typ: Sladdlös dammsugare Dammbehållare: Påslös behållare på 0,77 l Uppmätt städtid: 35 min Uppmätt uppladdningstid: 4 h

8.3 PRISVÄRD
9.5 DAMMSUGNING
8.3 ANVÄNDARVÄNLIG
7.5 BYGGKVALITET 

Sladdlös dammsugare för dig som har husdjur och vill dammsuga rent möbler och mattor med ett enda drag

Dyson V15 Absolute Detect är en riktigt kraftfull dammsugare med tillbehör för det mesta. Det som den gör bättre än alla andra är att dammsuga bort hundhår, katthår och liknande från textilbeklädda möbler samt mattor. Den får rent mattor med ett enda drag. Tillbehöret för djurhår är motordrivet och finns både för möbler och för golv. Det för golv har en rejäl arbetsbredd så att du dammsuger mattorna rena väldigt snabbt. Möbelmunstycket är lagom för att du även ska komma åt i skrymslen och vrår.

Vi kör även Dysons skaftdammsugare som handdammsugare med det motoriserade munstycket på. Vi får då rent trappans mattor på nolltid. Denna sladdlösa skaftdammsugare är extremt stark och mångsidig.

Dyson V15 Detect Absolute har även mycket bra batteritid och laddar fort. Den kommer med massor av tillbehör, bland annat ett ställ, upphängningsanordning och utbytbart batteri. Det enda vi inte är helt nöjda med är att den är lite plastig i designen, men den är samtidigt lätt och smidig. Detta är ett väldigt bra köp för dig som har husdjur som hårar ner hemma, eller barn som drar in mycket grus och smuts.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Philips 8000 Series Aqua Plus

Både sladdlös dammsugare och mopp i en enda produkt

Philips 8000 Series Speed Pro Max Aqua Plus alla tillbehör
Typ: Sladdlös dammsugare med mopp Dammbehållare: Påslös behållare på 0,6 l Uppmätt städtid: 43 min Uppmätt uppladdningstid: 4,5 h

8.2 PRISVÄRD
8.6 DAMMSUGNING
7.8 ANVÄNDARVÄNLIG
7.5 BYGGKVALITET

En skaftdammsugare med mopp som både våttorkar och dammsuger dina golv

Philips 8000 Series Aqua Plus är en mångsidig sladdlös dammsugare eftersom det ingår ett moppmunstycke där du bara trycker ner dammsugarmunstycket och börjar moppa. Du kan moppa samtidigt som du dammsuger. Är det väldigt dammigt bör du dammsuga utan mopp först eftersom den blir smutsig så snabbt annars och för att dammsugningen blir mindre effektiv när golvet är fuktigt. Men dammsuger du regelbundet räcker det med en enda omgång och då kan du ha moppen på. Det den kan ha lite svårt att dammsuga upp är smågrus, det sprätter hellre iväg.

Denna skaftdammsugare med mopp är enkel att rengöra eftersom du kan plocka loss och tvätta moppduken. Dammbehållaren är transparent och av plast så du ser när det är dags att tömma den. Batteritiden är klart godkänd.

Philips 8000 Series Aqua Plus är bra på att dammsuga hårda golv, men framför allt riktigt bra på att moppa. Den har massor av funktioner, är lätt att använda och ger rena golv på nolltid.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Viomi A9

Denna billiga sladdlösa dammsugare har gott om funktioner och bra prestanda

Viomi A9 billig sladdlös dammsugare
Typ: Sladdlös dammsugare Dammbehållare: Påslös dammsugare med dammbehållare 0,6 l Uppmätt batteritid: 45 min Uppmätt uppladdningstid: 5,5 h

8.4 PRISVÄRD
8.5 DAMMSUGNING
7.9 ANVÄNDARVÄNLIG
6.8 BYGGKVALITET

 

Billig sladdlös dammsugare med bra batteritid och ganska kraftigt insug

Viomi A9 är en billig sladdlös dammsugare med skaft så att du kan använda den som både golvdammsugare och handdammsugare. Den har bra batteritid och en design som gör att det inte blir ansträngande att städa. Städresultatet är riktigt bra sett till den här skaftdammsugarens pris. Den dammsuger upp både grus, smulor och hår på ett ganska effektivt vis.

På mattor dammsuger den bra så länge det inte handlar om hår från husdjur i matta med lång lugg.

Med det lägre priset kommer också en snäppet lägre byggkvalitet. Materialval och övrigt är ganska budget. Men priset är å andra sidan lågt. Viomi A9 är en billig skaftdammsugare med bra städresultat och en lättanvänd design.

Fri frakt, snabb leverans hos:.

Dyson V11

Äldre men kraftfull Dyson skaftdammsugare som är väldigt prisvärd

Dyson V11 sladdlös dammsugare väggmonterad med tillbehör
Typ: Sladdlös dammsugare Dammbehållare: Påslös dammsugare med dammbehållare 0,76 l Uppmätt batteritid: 50 min Uppmätt uppladdningstid: 4,5 h Övrigt: 2 års garanti

9.2 PRISVÄRD
9.2 DAMMSUGNING
8.4 ANVÄNDARVÄNLIG
8.5 BYGGKVALITET

 

Batteridriven dammsugare med bra sugkraft

Dyson V11 har några år på nacken nu men står sig fortfarande stark mot många av de andra tillverkarnas senare modeller. Dess sugstyrka utklassar en lång rad andra skaftdammsugare och den har ett väldigt bra resultat när det kommer till att rengöra mattor och möbler. Mattmunstycket bygger en del på höjden men det är inget som påverkar negativt i praktiken.

Batteritiden mäter vi till drygt 50 minuter på standardläge. Du ser på displayen hur mycket batteritid du har kvar och vilket läge du valt (prestanda).

Som handdammsugare är den däremot långt ifrån lika kompetent. Den klarar att suga upp brödsmulor och damm men du får gå över ytan flera gånger.

Underhållet är som alltid på Dysons modeller godkänt. Du skjuter upp dammbehållaren med ett knapptryck och smutsen trillar rakt ner i papperskorgen. En nackdel med att du inte lossar hela behållaren är att det är lite pilligt att få ut smuts som fastnar därinne. Att byta tillbehör och hänga den på laddning är däremot smidigt.

Dyson V11 är ett bra köp för dig som söker en kraftfull skaftdammsugare med bra rengöringsresultat, och som inte vill betala premiumpriset som är på senaste Dyson-dammsugaren. Denna modell är den näst bästa sladdlösa dammsugaren du kan få tag på från Dyson.

Fri frakt, snabb leverans hos:.

FAQ: Sladdlös dammsugare / Skaftdammsugare – Vanliga frågor och svar

Vilken sladdlös dammsugare är bäst?

Den sladdlösa dammsugare som är bäst i test är den som bäst matchar dina behov. Har du en budget på som mest ett par tusen kronor är Dreame T30 väldigt prisvärd. Har du råd med en ännu bättre sladdlös dammsugare är Dyson V15 riktigt bra. Kanske vill du ha en sladdlös dammsugare med mopp? Då gör Philips riktigt bra modeller. Läs hela testet för att förstå vilken sladdlös dammsugare som möter dina behov.

Vilken skaftdammsugare är bäst?

Den skaftdammsugare som är bäst i test är enligt våra tester Dreame T30 eftersom den är mest prisvärd och passar en bred målgrupp. Det är Xiaomi som står bakom Dreame, och även deras skaftdammsugare brukar stå sig bra i tester. Men har du husdjur hemma tipsar vi istället om Dyson V15 som är en enormt kraftfull skaftdammsugare. Läs hela testet för att ta reda på mer.

Skaftdammsugare OBH Nordica Air Force All-in-one 460
Skaftdammsugare OBH Nordica Air Force All-in-one 460 är en av de skaftdammsugare vi har testat.

Köpa sladdlös dammsugare – köpråd

En sladdlös dammsugare är en dammsugare som går på batteri. Det handlar vanligen om en skaftdammsugare eller en handdamsugare, då det är dessa som är konstruerade för att köras med batteri. Vanliga golvdammsugare har inte en konstruktion som passar batteridrift, men detta kan ändra sig i framtiden. Det finns även robotdammsugare, och dessa går också utan sladd.

Checklista: Tänk på det här när du köper sladdlös dammsugare

  • Skaftdammsugare VS handdammsugare. Många skaftdammsugare är sladdlösa, och samtliga handdammsugare är sladdlösa. En skaftdammsugare är både starkare och mer mångsidig än en handdammsugare eftersom du även kan använda den för att städa golv och mattor. Sladdlösa skaftdammsugare har ett förlängningsrör och en starkare motor. De kan även användas som handdammsugare med medföljande tillbehör.
  • Utbytbart batteri. Sladdlösa dammsugare går på batteri, och eftersom battericellerna med tiden slits ut så är det bra om du köper en modell med utbytbart batteri. På så vis slipper du skrota din sladdlösa dammsugare när batteritiden börjar bli dålig.
  • HEPA för allergiker. Om du är allergiker vill du ha en sladdlös dammsugare med HEPA-filter, det har de flesta sladdlösa skaftdammsugarna numera men Dyson är lite extra bra på området för de tätar även konstruktionen på ett effektivt sätt.
  • Bestäm en budget. Du får olika mycket tillbehör och olika bra prestanda beroende på hur mycket du är beredd att betala för din skaftdammsugare. Har du inte råd med den modell du är mest intresserad av kan det vara bra att känna till att många tillverkare rear ut sina sladdlösa dammsugare under Black Week, mellandagsrean och julrean. Återförsäljarna har också rea-veckor där du kan hitta bra deals på sladdlösa dammsugare. Ska du fynda skaftdammsugare bör du hålla koll på dess normal-pris och bestämma dig för vad du är beredd att betala för den.
Flertalet testade sladdlösa dammsugare mot en grå bakgrund
Några av de sladdlösa dammsugare vi har testat.

Så testar vi sladdlösa dammsugare

Vi testar varje sladdlös dammsugare på olika typer av smuts (smågrus, hundhår, människohår, damm, smulor mm). Vi kör dem även på mjöl eftersom det är väldigt tungt och jobbigt för de flesta dammsugarna. Varje sladdlös dammsugare får dammsuga olika slags ytor. Vi dammsuger olika slags mattor, klädda möbler, trägolv, trösklar, trappor och klinkers med fog (nivåskillnad) för att se hur de presterar. Vi dammsuger både framifrån, bakifrån och med munstyckets sida och undersöker upptagningsförmåga.

Ljudnivå, underhåll, rengöring och produktens konstruktion betygsätts också. Vi sätter slutbetyget utifrån hur prisvärd produkten är.

Vi testar de sladdlösa dammsugarna för att se vilka som är bäst i test, och vilka som kanske inte vinner testet men som ändå är riktigt bra köp för en specifik målgrupp. Till exempel vill du kanske ha en sladdlös skaftdammsugare som även kan moppa?

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

sladdlös dammsugare electrolux rapido i test

Testade modeller som inte var tillräckligt bra för att kvala in på den här listan

Varje år testar vi en lång rad sladdlösa dammsugare som, av olika anledningar, inte är bra nog för att komma med på den här topplistan. Exempelvis testade vi handdammsugaren Electrolux Rapido och kom fram till att sugstyrkan hos den var för dålig. Den hade så pass dålig prestanda att det gick fortare att torka bort smulorna på bänkskivan med en trasa.

En annan skaftdammsugare som inte nådde tillräckligt högt betyg var Electrolux Pure Q9 eftersom den gick sönder efter två veckors användning.

Mats Karlsson
Test-Piloterna
Logo