Bästa elsparkcykel 2023: TEST av 12 elscootrar för vuxna och barn (bäst i test)

Elsparkcyklar – eller elscootrar som de ibland också kallas – är ett relativt nytt färdmedel på våra gator. Elsparkcyklarna har blivit populära att använda både på lugna vägar och i tät stadstrafik, mycket tack vare sin smala konstruktion och oftast effektiva acceleration. Eftersom de är eldrivna är de också ett mer skonsamt alternativ för miljön än fordon som går på fossila bränslen.

Och omtalade är de också. Många älskar dem, andra avskyr dem. Vare sig det handlar om elsparkcyklar man kan hyra eller köpa så är det hur som helst ett smått förvirrande utbud vi står inför.

I det här testet hjälper våra experter dig att välja mellan 12 olika modeller, som alla har sina för- och nackdelar. Förhoppningsvis hittar du en elsparkcykel som passar just dig perfekt.

test-bilder-886x350
Så här kan det se ut när vi testar en elscooter.

E-Wheels E2S V2 2023

E2S V2 imponerar på oss med sin effektiva acceleration och låga vikt

ewheels-E2S-V2-2023-bit
Motor: 700 W Maxfart: 20 km/h (med spärr kan köpas utan) Räckvidd: 18-20 km(Högsta läget) Körlägen: 3 Uppmätt bromssträcka: 3,9 m (20 km/h) Vikt: 12,5 kg

9.5 PRISVÄRD
9.5 PRESTANDA
8.9 KÖRGLÄDJE
8.5 BATTERI
8.5 SÄKERHET
8.7 BYGGKVALITET
9.0 FUNKTIONALITET
8.0 TILLBEHÖR

 

Prisvärd bästsäljande elsparkcykel som är riktigt bra allround

E2S V2 är en solid elsparkcykel som passar en väldigt bred målgrupp och det gör att den är rätt val för många, har du inte specialbehov såsom ovanligt hög maxhastighet eller extra stort batteri är den helt lagom.

Årets modell 2023 är bara en liten uppgradering från fjolrårets, men som man brukar säga så ska man inte laga något som inte är trasigt.

Räckvidden ska vara upp till 35 kilometer (enligt tillverkaren). Våra tester visar att vi tar oss 18-20 kilometer per laddning, men då har vi flertalet backar och liknande som blir utmaningar för den, och vikten på våra testare ligger mellan 75-90 kg. Med tanke på den effektiva och kraftfulla acceleration som E2S V2 besitter är räckvidden på 18-20 km helt klart godkänd och i topp när man jämför med andra modeller i samma prisklass.

Vikten är också en punkt som vi imponeras av. Med sina 12,5 kilo är detta en av de lättaste elscootrar vi har testat. Är det viktigt? Ja det är det: ifall du behöver lyfta upp den i trappor om du bor i lägenhet, putta den uppför backar om batteriet tar slut, lyfta in den på spårvagnen osv. Det finns elsparkcyklar som är så tunga att du knappt orkar att lyfta dem, men denna är riktigt lätt att bära runt på.

E2S V2 är en prisvärd elsparkcykel som passar både nybörjare eller erfarna elscooterförare. Under vårt test imponerar E2S V2 på oss på en lång rad punkter, speciellt för prisklassen, man får mycket för pengarna helt enkelt. Visst, man kan hitta en elscooter som har en längre räckvidd, men 18-20 km per laddning räcker gott och väl för de flesta pendlare och den låga vikten gör E2S V2 perfekt att ta med på tunnelbanan, spårvagnen eller bussen.

+ Lätt att med sig, mycket för pengarna, lättkörd
Något klen display

Fri frakt, snabb leverans hos:

E-Wheels E2S V2 Lite 2023

Billig elscooter med bra prestanda och laglig konstruktion

e-wheels-e2s-v2-lite-2023-basta-billiga
Motor: 500 W Maxfart: 20 km/h (med spärr kan köpas utan) Räckvidd: 18-20 km(Högsta läget) Körlägen: 3 Uppmätt bromssträcka: 3,7 m (20 km/h) Vikt: 12,5 kg

9.2 PRISVÄRD
8.0 PRESTANDA
8.9 KÖRGLÄDJE
8.5 BATTERI
8.5 SÄKERHET
8.0 BYGGKVALITET
9.0 FUNKTIONALITET
8.0 TILLBEHÖR

 

Prisvärd elsparkcykel i budgetklassen som fixar backar och terräng

E-Wheels E2S V2 Lite 2023 är en billig elsparkcykel med en 500-wattsmotor som du kan köpa med spärr för att den inte ska gå för fort på vägarna. Har du barn som ska framföra elscootern är det riktigt bra. Dessutom är den ganska stark. Den tar till exempel backar med bravur, vi tuffar på upp i runt 15 km/h, även om vi testkör den med en man i viktklassen 70 kilo. Räckvidden vi når upp till under blandade körförhållanden är mellan 20-25 kilometer

Elsparkcykeln har luftfyllda hjul och även om det kan vara viss nackdel när det kommer till punteringsrisk så är det samtidigt väldigt skönt att framföra den eftersom den tar emot stötar bra.

e-wheels-e2s-v2-lite-2023-installation

Lite, till skillnad från testvinnaren, saknar belysning och har inte riktigt samma prestanda. Däremot är konstruktionen snarlik i övrigt. Och bägge modellerna kan köpas med (eller utan) spärr för att kunna framföras lagligt vilket gör det enkelt för dig som konsument att välja en modell som passar dina behov.

Denna elscooter är även väldigt lätt. Så bor du högt upp i ett flerbostadshus utan hiss orkar du mest troligt ändå att bära den upp och ner för trapporna.

E-Wheels E2S V2 Lite 2023 blir bäst billig elscooter tack vare en låg vikt, en okej prestanda och en schysst konstruktion till en rimlig peng.

+ Rimligt pris, lätt, smidig att ta med sig
Kanske inte den bästa räckvidden.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Xiaomi Mi Electric Scooter PRO2

Lätt elsparkcykel som gör sig väl både på buss som tunnelbana

xiaomi-mi-electric-scooter-pro2-test
Motor: 300 W Maxfart: 20 km/h Räckvidd: 30 km(Högsta läget) Körlägen: 3 Uppmätt bromssträcka: 3,5 m (20 km/h) Vikt: 14,2 kg

9.2 PRISVÄRD
8.2 PRESTANDA
9.3 KÖRGLÄDJE
8.0 BATTERI
9.5 SÄKERHET
8.5 BYGGKVALITET
9.0 FUNKTIONALITET
8.5 TILLBEHÖR

 

Extremt effektiva bromsar och hög säkerhet hos denna lätt spark

Xiaomi Mi Electric Scooter PRO2 är en elsparkcykel som kommer in som en av dom lättare elscootrar vi har testat och gör sig väldigt väl i både räckvidd såsom mobilitet. Till skillnad från många andra elscootrar så finner vi att denna elsparkcykel är otroligt enkel att ta med sig tack vare den effektiva designen som gör att man snabbt plockar ner den för att exempelvis ta med den på tåget och vi finner även att vikten som är på 14,2 kg gör sig väldigt väl.

Som många andra elsparkcyklar från Xiaomi så finner vi att bromsarna är väldigt effektiva och gör sig till en av dom bästa. Vi finner en bromssträcka på 3.5 meter när vi färdas i 20 km/h vilket är imponerande och gör dessa bromsar till dom bästa i vårt stora test. Vilket också gör att denna scooter känns säker.

När det kommer till körning så finner vi en elsparkcykel som gör sig väldigt lättkört där vikt och storlek gör den enkel att både stanna samt vända. Vi uppskattar även att det är däck med slang då det minskar vibrationer samt gör en bättre manövrering i kurvor och på grus. Vi finner en lättläst display där man enkelt ser farrten både dag som kväll. Räckvidden är 45 km enligt Xiaomi själva, under vårt test kunde vi åka ca 29-30 km med varierad terräng. Detta är helt klart ett bra resultat och finns få saker att klaga på, Pro2 gör sig till en väldigt säker och prisvärd elsparkcykel.

+ Imponerande bromssträcka, Bra batteri, lättkörd
Displayen kunde varit lite starkare

Fri frakt, snabb leverans hos:

Xiaomi Mi Electric Scooter 3

Prisvärd elscooter med bra maxfart, stark prestanda och kort bromssträcka

Xiaomi-Mi-Electric-Scooter-3-intro-768x524
Motor: 700 W Maxfart: 25 km/h Räckvidd: 20-22 km(Högsta läget) Körlägen: 3 Uppmätt bromssträcka: 3,7 m (20 km/h) Vikt: 13,2 kg

9.2 PRISVÄRD
8.3 PRESTANDA
9.0 KÖRGLÄDJE
8.0 BATTERI
9.5 SÄKERHET
8.5 BYGGKVALITET
9.0 FUNKTIONALITET
8.5 TILLBEHÖR

 

Smidig elscooter som kör mjukt och klarar backar

Xiaomi Mi Electric Scooter 3 är en lättanvänd elscooter med gott om funktioner, tillgänglig data och skön körkänsla. Den går ganska mjukt på vägen så du kan även köra när det fortfarande ligger grus på backen. Drifttiden är godkänd. Vi kör slut på ungefär halva batteriet efter 1.3 mil, men har då kört i ganska hög maxhastighet. Den kommer upp i ungefär 25 km/h när vi kör på snabbaste läget. Det finns även ett mellanläge och ett långsamt läge som reglerar ner maxhastigheten.

Elscootern är lätt att installera men det tar onödig tid för du måste se en två minuter lång säkerhetsvideo som du inte kan hoppa över. Via appen kan du låsa motorn så att elsparkcykeln inte kan startas av obehöriga. Du ser även massor av data om din körning och kan göra inställningar.

Mi Electric Scooter 3 får plus för säkerhet i toppklass. Bromsarna tar väldigt bra utan att upplevelsen blir ryckig. Vi mäter bromssträckan till 3,7 meter från det att vi börjar bromsa i högsta fart tills dess att den står still. Ljudet är lågt och displayen lätt att läsa av. Tyvärr måste du själv sparka lite innan denna elsparkcykel startar, först efter en knuff kan du börja gasa. Byggkvaliteten är väldigt bra. Överlag är detta en enormt prisvärd elscooter.

+ Lättkörd, väger lite, bra bromsträcka
klen display

Fri frakt, snabb leverans hos:

Ninebot by Segway Max G30 II

En riktigt snabb och rejäl elscooter

Ninebot-by-Segway-Max-g30-II-prisvärdhet-768x524
Motor: 350 W Maxfart: 25 km/h Räckvidd: Upp till 65 km Körlägen: 3 Uppmätt bromssträcka: 3,3 m (20 km/h) Vikt: 19,5 kg

9.2 PRISVÄRD
8.5 PRESTANDA
9.3 KÖRGLÄDJE
8.7 
BATTERI
9.7 SÄKERHET
7.9 BYGGKVALITET
8.2 FUNKTIONALITET
7.1 TILLBEHÖR

 

Större elscooter som kommer med en god manövrering

Ninebot by Segway G30 II är en kraftfull elscooter med gedigen byggkvalitet och utmärkt säkerhet. Detta är en av de bästa elscootrar pengar kan köpa just nu. Det är i grund och botten en uppgraderad version av G30 som gör sig riktigt väl till vuxna samt längre personer.

G30 II är som sagt en elsparkcykel som är lite högre och bredare än många andra modeller på marknaden, och den väger därefter. Bor du högt upp utan hiss får du ha hyfsad fysik om du ska orka bära den upp samt ner över tid.

Det lite högre styret gör sig väldigt väl. Det är en välbalanserad elscooter som är lätt att manövrera även i högre hastigheter. Vi finner även att G30 II har bland de mest effektiva bromsar vi har testat. När vi kör våra prestandatester och upprepade gånger bromsar in från maxfart mäter vi upp en bromssträcka på i genomsnitt korta 3,3 meter – det är riktigt bra.

Med en större konstruktion samt vikt finner vi ett batteri på 551 Wh (15300 mAh) vilket ger en räckvidd på upp till 65 km, det är utmärkt. Under vårt test kunde vi köra 45 km på det snabbaste hastighetsläget vilket är väl godkänt. Vi finner en styrka på 350 watt vilket ger en relativt stark motor – backar och liknande är alltså inget problem för G30 II.

Är man ute efter en elscootrer som är av större karaktär samt har en längre räckvidd så är G30 II en solid elscooter som kommer att göra de flesta mer än nöjda. Den enda nackdelen kan vara att batteriets storlek som drar upp vikten, men utöver det är det en fantastisk elscooter.

+ Lättkörd, Lång räckvidd
Tung, otymplig

Fri frakt, snabb leverans hos:

Veio ES5 RS

En riktigt snabb och rejäl elscooter

Veio-es5-rs-prisvardhet-768x524
Motor: 350 W Maxfart: 30 km/h Räckvidd: 20-22 km(Högsta läget) Körlägen: 3 Uppmätt bromssträcka: 4,5 meter (20 km/h) Vikt: 13 kg

9.0 PRISVÄRD
8.7 PRESTANDA
7.4 KÖRGLÄDJE
7.2 
BATTERI
7.5 SÄKERHET
8.4 BYGGKVALITET
7.2 FUNKTIONALITET
6.3 TILLBEHÖR

 

Snabb elscooter (30 km/h) med punkteringsfria däck

Veio ES5 RS har en rejäl ram samt en extra fotbroms baktill. Den har mycket hög byggkvalitet, och den startar direkt så du behöver inte ge en manuell knuff först. De tre körlägena gör att du kan anpassa farten efter vad som känns tryggt. På maxläget går den fort och har ingen direkt mjukstart.

Veio ES5 RS är en elscooter som kör i upp till 30 km/h, en snabb elscooter med andra ord. Det märks när vi maxar den på öppna raksträckor. Den har också ganska stark motor. Fördelen är att den presterar bra i tunga uppförsbackar, även om den tappar en del fart. Nackdelen är att vi inte kommer mer än ungefär 18 kilometer på en laddning. Som tur är kan du enkelt byta batteriet. Vi rekommenderar att du som ska köra längre sträckor har dubbla batterier med dig.

Eftersom ES5 RS har solida däck behöver du aldrig oroa dig över punktering. Den blir lite stum när du kör den på på ojämna ytor, och vi upplever att den har lite sämre grepp på vägen. Men den har ändå bra resultat när det kommer till säkerhet och navigering överlag.

+ Stark motor, Snabb
Dåligt grepp på grus, Batteriet laddar ur snabbt

Läs hela testet här

Fri frakt, snabb leverans hos:

Niu Kick Scooter Kqi2 Pro

Solid elsparkcykel som gör sig väl i både batteri såsom byggkvalitet

Nui-kqi2-pro-elsparkcykel-test
Motor: 250 W Maxfart: 15/20 km/h Uppmätt räckvidd: 17 km(Högsta läget) Batteri: 6,6 Ah Uppmätt bromssträcka: 5.7 m (20km/h) Vikt: 10 kg Maxvikt förare: 100 kg Övrigt: Trumsbroms

8.2 PRISVÄRD
8.0 PRESTANDA
8.5 KÖRGLÄDJE
8.6 
BATTERI
9.2 SÄKERHET
8.7 BYGGKVALITET
8.0 FUNKTIONALITET
7.8 TILLBEHÖR

 

Vi finner en av dom bästa lamporna vi har testat dock går den inte att stänga av

KQi2 Pro är en elsparkcykel från NIU där vi finner en motor på 250W som ger en räckvidd på upp till 40 km. Detta är såklart som med många andra helt beroende på vilka miljöer man kör i och vilken terräng. Vi finner att vi får ut ungefär 32-35 km i genomsnitt per laddning och som med dom flesta scootrar så märker vi skillnad i prestandan dom sista 2 – 3 km men i helhet en stabil prestanda. Max farten är 20 km/h vilket är laglig och gör sig väl, vill man dock ha en snabbare så finns det andra modeller som är bättre såsom Segways Max G30 II

Nui-kqi2-pro-elsparkcykel-lampa-test

Tack vare sina luftfyllda däck finner vi en god navigering, greppet finns där och man känner sig trygg även på lättare grus. Man bör dock vara vaksam att detta är en scooter som är lite tyngre så bromsträckan är lite längre än exempelvis vår testvinnare E2s V2 pro eller Xiaomis electric pro 2.

Är man ute efter säkerhet är KQi2 ett perfekt alternativt vi finner massor med reflexer såsom en lampa som gör sig otroligt väl i mörker, konstruktionen känns även solid. Det vi finner lite irriterande är att vi inte lyckas att hitta någonstans där man kan stänga av lampan så den är på även dagtid, vilket såklart drar batterier.

+ Bra byggkvalitet, stabil, bra batteri
Går inte att stänga av lampan

Fri frakt, snabb leverans hos:

Segway Zing C20

En välbyggd elsparkcykel för barn

zing-c20-test
Motor: 150 W Maxfart: 10/16 km/h Uppmätt räckvidd: 18,2 km Körlägen: 3 Uppmätt bromssträcka: Inte tillämpbart Vikt: 10 kg Maxvikt förare: 50 kg Vattentålighet: IPX4, tål skvätt från vattenpölar och regn

8.1 PRISVÄRD
8.2 PRESTANDA
8.2 KÖRGLÄDJE
8.2 
BATTERI
8.5 SÄKERHET
8.4 BYGGKVALITET
7.2 FUNKTIONALITET
6.3 TILLBEHÖR

 

Strypt elsparkcykel med lysen undertill så att barnet syns även när det skymmer

Segway Zing C20 är en elsparkcykel för barn som inte hunnit uppnå den längd, eller det säkerhetstänk, som krävs för att kunna köra en standardstor elscooter. Den här modellen är bra avvägd från runt 10 år. Dels vad gäller själva konstruktionens storlek, dels för att den är strypt till 16 km/h. Du kan även ställa ner hastigheten till 10 km/.

Den här elsparkcykeln har ganska låg tyngdpunkt så det är lätt för barnet att hålla balansen. Vidare är den skön att köra. Handtagen ger utmärkt grepp, och stötdämpningen är godkänd.

zing-20-led

Motorn är ganska svag så i tuffare uppförsbackar tar det lite tid att ta sig upp.

Undre delen av elscootern är utrustad med LED-belysning. Det ger viss ökad säkerhet, men är även roligt för barnet. Eftersom elsparkcykeln saknar display och app-stöd så är det belysningen du får hålla koll på för att veta vilket hastighetsläge du har ställt in den på.

Ninebot eKickScooter ZING C20 Powered by Segway blir bäst elscooter för barn 10+ år för att den håller en lagom hastighet, och är lätt att hålla balansen på.

+ Bra balans, god säkerhet, cool led
Krånglig att installera

Fri frakt, snabb leverans hos:

Nitrox M8

En lättanvänd elsparkcykel för yngre barn

Nitrox M8 bäst elsparkcykel för barn
Motor: 250 W Maxfart: 10/20 km/h Uppmätt räckvidd: 14,7 km Körlägen: 2 Uppmätt bromssträcka: Inte tillämpbart Vikt: 10 kg Maxvikt förare: 100 kg Vattentålighet: Ingen uppgift

8.2 PRISVÄRD
8.5 PRESTANDA
7.8 KÖRGLÄDJE
8.2 
BATTERI
8.5 SÄKERHET
8.4 BYGGKVALITET
7.5 FUNKTIONALITET
6.3 TILLBEHÖR

 

Balanserad elscooter för små barn som precis börjar köra elspark

Nitrox M8 är en bra elsparkcykel för lite yngre barn eftersom gas och broms har samma typ av grepp och handtag, samt för att den är lätt att balansera på. Vi låter en sjuåring (som är lång för sin ålder) testa den och det är första gången hon åker elscooter. Efter några minuter är hon igång och kör stabilt på både asfalt och grusväg.

En smärre nackdel med denna elsparkcykel är att den har ganska dålig stötdämpning. Däcken är solida, vilket är bra för då får de inte punka, men det gör också att den blir ganska skakig på annan mark än jämn asfalt. På asfalt går den dock toppen.

Elsparkcykeln från Rull har två hastighetslägen. Det finns inget app-stöd utan du använder on-/off-knappen för att ändra inställningar såsom hastighet samt lyse av/på.

Motorn orkar uppför uppförsbackar med barnet på utan att tappa i fart. Kör man den som vuxen är det förstås andra bullar, men den är inte i första hand byggd för att hantera den tyngden.

På displayen ser du vilket hastighetsläge som är valt (maxfart 10 eller 20 km/h), hur fort du kör i realtid samt hur mycket batteri det är kvar. Räckvidden är drygt 15 kilometer med ett barn på runt 8 år som kör.

Nitrox M8 blir bäst elsparkcykel för yngre barn (8+ år) eftersom den är lätt att komma igång med, går fort att montera och har display så att du ser batteritid mm.

+ Snabb montering, enkel display
Ingen app

Fri frakt, snabb leverans hos:

Xiaomi Mi Electric Scooter 1S Global

Hög körglädje i trevlig elscooter

Xiaomi-Mi-Electric-scooter-1s-intro-768x524
Motor: 800 W Maxfart: 50 km/h Räckvidd: 20 km Körlägen: 3 Uppmätt bromssträcka: 8,4 (20 km/h) Vikt: 12,5 kg

9.0 PRISVÄRD
7.3 PRESTANDA
9.3 KÖRGLÄDJE
7.3 BATTERI
6.7 SÄKERHET
8.5 BYGGKVALITET
9.0 FUNKTIONALITET
8.5 TILLBEHÖR

Smidigt och mjuk motor perfekt för nybörjaren.

Xiaomi Mi Electric Scooter 1S Global är en elscooter som kommer in som en solid scooter för nybörjare. Vi finner en motor på 250 W som gör sig funktionell samt lättkörd. Vi finner att det kanske inte är den mest kraftfulla motorn men vi finner att den gör sig fantastiskt väl till nybörjare men även till personer som är ute efter en mjukare motor. Dock finner vi såklart att kraften finns där, 20 kmh i timmen klarar Xiaomi Mi Electric Scooter 1S Global utan problem.

Xiaomi Mi Electric Scooter 1S Global har även en fantastiskt manövrering där vi finner samma egenskaper som hos storasyskonet Model 3 som även här har tub däck istället för punkteringsbara vilket ger en precisare styrning samt att vi finner att vibrationerna minskar och åkningen blir behaglig.

Läs hela testet här

+ Passar perfekt för nybörjare
Klen motor

Fri frakt, snabb leverans hos:

Elscooter Rull 800 W Dirt Med Lysen

Elscooter med sadel som har hög maxhastighet

elscooter-rull-800-w-dirt-med-lysen-orange
Motor: 800 W Maxfart: 50 km/h Räckvidd: 20 km Körlägen: 3 Uppmätt bromssträcka: 7,4 (20 km/h) Vikt: 38 kg

8.5 PRISVÄRD
8.7 PRESTANDA
9.5 KÖRGLÄDJE
7.2 BATTERI
6.7 SÄKERHET
8.6 BYGGKVALITET
9.1 FUNKTIONALITET
8.5 TILLBEHÖR

En elscooter med sadel som går fort som en moped

Elscooter Rull 800 W Dirt Med Lysen är snarare en form av enklare moped, då våra tester visar att den toppar en maxfart på 50 km/h under idealiska förhållanden. Men även vid motvid eller lättare uppförsbacke går den snabbt, vi får då upp den i drygt 40 km/h.

Sadeln är bekväm att sitta på. Du kommer drygt 2 mil, således en mil fram och tillbaka på den här elscootern så den är lagom för att ta till affären eller till och från skolan. En klar fördel är att den har belysning framtill eftersom du då även kan köra den på höst och vår.

Elscootern från Nitrox har en gedigen konstruktion och väger därefter. Detta är inte modellen du köper för att bära upp till lägenheten mellan användningarna, utan den kräver snarare ett förråd.

Elscooter Rull 800 W Dirt Med Lysen passar dig som söker ett smidigt alternativ till en moped. Den går fort, kommer helt okej i längd och har bra ergonomi.

+ Bra belysning, Kan vara ett bra alternativ istället för moppe
För tung för att bära

Fri frakt, snabb leverans hos:

Elscooter Rull Nitrox 120W

Elscooter med sadel och lågt pris

nitrox-billig-elscooter-med-sadel-767x739
Motor: 120 W Maxfart: 15 km/h Räckvidd: 10 km Körlägen: 1 Uppmätt bromssträcka: 2,4 (20 km/h) Vikt: 9,5 kg

8.1 PRISVÄRD
8.1 PRESTANDA
9.4 KÖRGLÄDJE
7.2 BATTERI
6.7 SÄKERHET
8.6 BYGGKVALITET
9.1 FUNKTIONALITET
8.5 TILLBEHÖR

Billig elscooter med sadel som passar försiktiga vuxna eller yngre barn

Elscooter Rull Nitrox 120W är en bra elscooter för dig som vill kunna sitta bekvämt samtidigt som du föredrar lite lägre maxhastighet. Vi får upp den i 15 km/h under goda förhållanden på plan mark. Vid lätt lutning uppför eller motvind kommer vi fram i 10 km/h.

Eftersom den väger under tio kilo är den lätt att lyfta in i förrådet efter användning, vilket också är en bra aspekt för dig som har nedsatt fysik.

Denna elscooter med sadel är också bra för barn eftersom den har lite lägre maxhastighet och kortare räckvidd.

Vi gillar att den är så enkel att fälla ihop och justera. Vi tycker även om att den är billig att ladda.

Elscooter Rull Nitrox 120W är ett bra alternativ till dig som ska åka korta sträckor. Har du exempelvis nedsatt rörelse i benen eller smärtor, och ändå vill kunna ta dig till brevlådan eller gå promenad med hunden, är Nitrox billiga elscooter med sadel ett lagom alternativ.

+ Billig, Bra för korta sträckor, relativt lätt
Relativt långsam

Fri frakt, snabb leverans hos:

FAQ Elsparkcykel (Vanliga frågor och svar)

Hur fort får en elsparkcykel gå?

Så, hur snabbt får en elsparkcykel gå? Det beror på vilket land du tänkt köra elscootern i. Om du köper och tänker köra den i Sverige gäller 20 km/h och att elsparkcykeln inte har en effekt på över 250W. Har din elsparkcykel en effekt på över 250W slutar din hemförsäkring att gälla om något skulle hända.

Alla elsparkcyklar eller elscootrar som har en watt över 250W och har en hastighet som är över 20 km/h räknas som mopeder och då kommer andra kvar som exempelvis blinkers, bromsljus samt bland annat tvång av hjälm.

Vad är skillnaden på däck med slang och punkteringsfria däck?

Skillnaden mellan punkteringsfria hjul och däck med tub är att punkteringsfria oftast är gjorde av solid plast eller gummi – vanligen plast. Däck med tub är som vanliga cykeldäck där man har ett yttre i gummi och på insidan sitter det en slang med luft i.

Det finns för- och nackdelar med båda. Däck med tub är exempelvis fantastiska när det kommer till kurvor och ger en överlag mycket bättre känsla och säkerhet när det kommer till körningen. Det är även mindre vibrationer med däck med slang än punkteringsfria däck. Det som är negativt är att med tub så kan du såklart få punka vilket oftast sker om man har otur eller är oförsiktig vart man åker: glas etc.

Med punkteringsfria däck så är de punkteringsfria, man behöver helt enkelt inte oroa sig över att få punka. Det som är en stor negativ sida med punkteringsfria hjul är att de oftast är gjorda av hårdplast, enskilda fall gummi men då är det normalt sett också väldigt dyra. När det kommer till däcken gjorda av plast så är de mer ostabila och opålitliga i kurvor eller när det är grusigt. Du får heller inte samma mjuka körkänsla.

Hur mycket kostar en elsparkcykel?

Det finns många olika modeller men prisspannet för genomsnittliga elscootrar ligger runt 3 000-8 000 kronor beroende på hur stark motor du vill ha, byggkvalitet, märke med mera. Men det finns elscootrar som kostar upp emot 20 000 kronor mer.

Hur laddar man en elsparkcykel?

Elscootern har ett uttag, vanligen på ramen. Det följer med en laddare i kartongen som du kopplar in i det uttaget och i ett vägguttag. En uppladdning tar omkring 5-8 timmar beroende på hur stort batteriet är och hur effektiv laddare du har.

Hur låser man en elsparkcykel?

Vissa elscootrar kan du låsa motorn på via en medföljande app, då kan man inte starta elscootern. Eftersom elscootrar har solida däck är det inte alla som sedan kan låsas fast med ett säkerhetsklassat lås. Du måste undersöka om det finns en öppning i däcket för detta. Elscootrar väger sällan mer än runt 10-15 kilo, och de kan enkelt fällas ihop, så om du inte har ett bra lås kan du enkelt bära in och förvara den inomhus istället.

Vad är en fatbike?

En fatbike är en elscooter med extra breda däck. Detta ger den en tuff framtoning men också bra körkänsla.

Vilken elsparkcykel är billigast?

Man kan hitta elsparkcyklar från kina eller liknande för några hundra kronor men då är också kvaliten på elsparkcykeln därefter. Vill man ha en elsparkcykel som är av det billigare slaget så tycker vi att E-wheels E2S V2 Lite är en elsparkcykel som är av bra kvalitet samt ett bra budgetval.

Hur trimmar man en elsparkcykel

När det är många elsparkcyklar idag som kommer med en inbyggd spärr så är det ändå en del som vill kunna trimma sin elsparkcykel för att exempelvis kunna köra på privat mark. Det finns flera metoder hur man kan trimma sin elsparkcykel en av dem är att kolla sin gaspedal. Där kan det finnas exempelvis ett extra fäste precis som begränsar krafte precvis som man stryper motorcyklar, den kan man i vissa fall ta bort.

Detta är något som kan göra din elsparkcykel/elscooter olaglig samt ha konsekvenser för dina försäkringar och ska endast på egen risk samt köras på privat mark.

Så testar vi varje elsparkcykel – elscooter

När vi testar elscootrar har vi delat upp testet i två delar, det ena är ett prestanda- och säkerhetstest där vi kör vissa sträckor och utför mätningar. Exempelvis mäter i bromssträckan vid vissa givna hastigheter, och vi placerar ut konor och bygger banor där vi testar stabilitet och andra faktorer.

Den andra delen är ett långtidstest. Här kör vi elscootern under en längre tid, laddar den på nytt, testar hur långt vi kommer på en laddning osv. Hur fungerar elscootern över tid? Går något sönder? Är elsparkcykeln lika bra under alla väderförhållanden? Vad händer med körglädjen när däcken slits? De två testfaserna vägs samman och betyget på elscootern sätts sedan utifrån resultaten samt dess pris i butik. Den elscooter som är mest prisvärd blir bäst i test.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Köpa elsparkcykel – Att tänka på

När du köper en elscooter är det viktigt att du fungerar igenom ett par punkter innan du slår till, så att du säkerställer att du får framföra den och att du kommer fram till din destination.

Checklista: Tänk på det här när du köper elsparkcykel

  • Hastighet från lägsta till toppfart: För att du ska vara säker på att du får köra elscootern måste du undersöka dess maxfart. Den räknas som cykel om den går 20 km/h eller lägre, men du behöver få framföra moped om den går snabbare än så. Det som man även bör tänka på är att batterier som är över 250W inte täcks av hemförsäkringen.
  • Räckvidden avgör hur långt du kommer: Det är viktigt att välja en elscooter med tillräcklig räckvidd, se till att du har marginal. Räckvidden påverkas negativt av motvind, uppförsbackar och din egen vikt. Så står det 45 km så kan det vara mindre eller mer beroende på hur och vart man kör sin elsparkcykel.
  • Vikt och ergonomi: Bor du högt upp utan hiss, eller om du har nedsatt rörlighet, vill du ha en elscooter som väger så lite som möjligt. Det är viktigt att man har möjlighet att förvara elscootern skyddat, antingen i förråd eller inomhus i hemmet, eftersom det är en väldigt stöldbegärlig produkt. Då måste man orka bära in den. En annan punkt när det kommer till ergonomi är huruvida man vill ha gummidäck som ger mjuk dämpning när man kör på ojämnt underlag, samt om man vill ha en sadel så att man kan sitta ner.
  • Säkerhet: En kort bromssträcka är avgörande om du ska köra elscootern i trafikerade områden. Andra intressanta säkerhetsdetaljer är GPS-spårning, möjligheter att låsa elscootern på ett bra sätt, belysning för uppsikt i skymning samt bromslampor så att andra ser dig.
  • Pris: Priset är förstås avgörande. Vad har du för budget? Tänk på att det kan gå att fynda elscooter under mellandagsrean, Black Week och andra rea-veckor. Gör en bra deal på elscooter genom att känna till priset på den så att du vet när den kostar som minst.
    Det vi har märkt under vårt stora test är att priset på elsparkcyklar med längre räckvidd oftast har en högre prislapp.

Carl Eriksson
Test-Piloterna
Logo