Sulky TEST: 5 bästa sittvagnar 2024 (bäst i test)

Säg hade det inte varit bra med en lite mindre och kompakt lösning än en regelrätt barnvagn, åtminstone som något slags komplement? Du letar nog efter en sulky, en produkt som ibland också brukar kallas för en resevagn.

Den här produktkategorin formligen dräller av alternativ, men vi har redan gjort grovjobbet och valt ut fem sulkys som vi tycker förtjänar din uppmärksamhet lite extra av en eller annan anledning.

Samtliga produkter i testet har testats djupgående och under lång tid, och vi har bedömt allt från smidighet till komfort och prisvärdhet.

Visa hela +

Baby Jogger City Tour 2

Bäst sulky för den som söker en bekväm och funktionsfylld kvalitetsvagn

sulky bäst i test baby jogger city tour 2 i färgen grön
Typ: Sulky Fotstöd: Ja Liggläge: Ja Vikt: 6,5 kg Maxvikt barn: 22 kg Storlek ihopfälld: 56x50x18 cm IAFTA handbagage: Nej Övrigt: Kan kompletteras med liggdel för nyfödd

9.7 PRISVÄRD
9.2 SMIDIGHET

9.5 KOMFORT
9.3 BYGGKVALITET

 

Testvinnande sulky med liggläge, hög komfort och lätt vikt

Baby Jogger City Tour 2 är bästa sulky då den kan användas under många år och är så välkonstruerad. Det är en sulky med många funktioner och rejäl komfort. Bägge barnen som testar den upplever att detta är den bästa sulkyn de suttit i för att de sitter bekvämt även under längre sträckor och på ojämnt underlag. Fotstödet ger bra avlastning åt benen. Dessutom har vagnen ett liggläge så att riktigt trötta barn kan ligga ner och vila.

För den som kör sulkyn har den också hög komfort. Handtagen ger att skönt och stabilt grepp. Barnvagnen svänger lätt och är enkel att kontrollera både på grusväg och i stadsmiljö, vi tar exempelvis en tur i Gamla Stans kullerstensklädda gränder och det är problemfritt att ta sig fram trots att det är trångt och mycket folk att röra sig runt.

Baby Joggers sulky går mycket snabbt att fälla ihop. På bara ett par sekunder är den ett kompakt paket redo att placeras i bilen. Dessutom väger den väldigt lite.

Tyvärr är den marginellt för lång och hög i ihopfällt läge för att uppfylla reglerna för IAFTA handbagage (den storlek som flygbolagen kommit överens om att handbagage inte bör överstiga). Är du ute efter en sulky att flyga med som handbagage är det istället Bästa resevagn i den här topplistan du ska kolla in. Men om du har möjlighet att checka in din sulky har du å andra sidan en väldigt lätt och bekväm resevgn med dig under din utlandssemester om du väljer den här modellen.

Baby Jogger City Tour 2 blir bäst i test eftersom den är liten, lätt och smidig men utan att det går ut över kvalitet och komfort. Priset är dessutom riktigt överkomligt.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Beemoo Easy Fly Lux 3

Billig sulky som blir väldigt liten ihopfälld

billig sulky beemoo easy fly lux 3 framifrån
Typ: Sulky budget Fotstöd: Nej Liggläge: Nej, men kan fällas delvis Vikt: 6,7 kg Maxvikt barn: 22 kg Storlek ihopfälld: 53x46x24,5 cm IAFTA handbagage: Nej Övrigt: Kan kompletteras med babyskydd

9.5 PRISVÄRD
9.5 SMIDIGHET

9.2 KOMFORT
9.2 BYGGKVALITET

Sulky som blir bästa budgetval för att den är så smidig

Beemoo Easy Fly Lux 3 är en av de mest kompakta resevagnarna som samtidigt håller en mycket hög bekvämlighet. Den går in även i riktigt små bilar och kan även förvaras smidigt på tåg och dylika transportmedel.

Vi gillar att du kan öppna upp en så stor lucka i suffletten, så att du enkelt kan prata med ditt barn när det sitter i vagnen. Ett annat plus är att sulkyn är kompatibel med babyskydd.

Beemoos sulky är enkel att fälla ihop och fälla ut igen. Det går på under minuten. Den är sedan väldigt kompakt och lätt att bära runt på.

Den uppfyller inte de formella kraven för IAFTA handbagage, men det skiljer bara en centimeter för att den ska klara det och det finns därmed en lång rad flygbolag som godkänner den som handbagage ändå. Dubbelkolla med det flygbolag just du ska flyga med.

Framhjulen går tyvärr inte att låsa. Men det är ett litet bekymmer med tanke på att det är en komfortabel sulky med bra byggkvalitet och samtidigt ett lågt pris. Beemoo Easy Fly Lux 3 blir därför bästa billiga sulky.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Elodie Mondo

Bäst resevagn eftersom den är ultrakompakt men också bekväm

elodie-mondo-barnvagn-foto-
Typ: Sulky Fotstöd: Ja Liggläge: Ja Vikt: 6,7 kg Maxvikt barn: 22 kg Storlek ihopfälld: 54x42x18 cm IAFTA handbagage: Ja Övrigt: Framåtvänd

9.4 PRISVÄRD
9.7 SMIDIGHET

9.2 KOMFORT
9.4BYGGKVALITET

Testvinnande resevagn på grund av kompakt storlek och förvaringskorg som blir till ryggsäck

Elodie Mondo är en riktigt bra sulky att ta med på resan. Tillverkaren har verkligen tänkt igenom detaljerna. Dess varukorg kan exempelvis göras om till ryggsäck, så att du kan få med dig både barn och varor in utan att få slut på lediga händer. Dessutom blir resevagnen enormt kompakt när du fäller ihop den.

Barnvagnen från Elodie är även klimatsmart. Tyget är gjort av återvunna PET-flaskor, och du kan även välja att köpa en vegansk version av vagnen. Hela barnvagnen är grymt snygg. Den finns i flera olika mönster och färger, och kvaliteten känns genomgående bra. Tygerna är tjocka, välsydda och stoppningen fullt tillräcklig för att barnet ska sitta bekvämt.

elodie-mondo-barnvagn-foto-hjul

Denna komplementvagn rekommenderas för dig som ofta är ute på språng och vill ha en smidig sulky att ta med i bagaget, på flyget eller på tåget. Du fäller ihop den med ett enhandsgrepp.

Elodie Mondo blir bästa resevagn eftersom den är väldesignad, praktiskt konstruerad och har flera smarta funktioner.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Thule Spring

Bäst sulky för äldre och större barn

thule spring bäst för större barn
Typ: Sulky för större barn Fotstöd: Ja Liggläge: Nej, men kan fällas delvis Vikt: 9,5 kg Maxvikt barn: 22 kg Storlek ihopfälld: 76x45x32 cm IAFTA handbagage: Nej Övrigt: Framåtvänd

8.7 PRISVÄRD
8.6 SMIDIGHET

8.9 KOMFORT
9.2 BYGGKVALITET

En sulky du kan använda i många år

Thule Spring är en välbyggd sulky modell större, så den fungerar även för lite längre barn. Maxvikten är fortfarande bara 22 kilo vilket begränsar något. Men storleken fungerar bra för barn upp till runt 5-6 år.

Med den större storleken kommer också nackdelen att den inte blir riktigt lika kompakt i ihopfällt format. Den går lätt in i en normalstor bil, men däremot kommer du inte att kunna ta med den som handbagage på flyget. Checkar du däremot in den har du en välbyggd sittvagn med dig på utlandsresan som barnen kan sitta i länge utan att bli obekväma eftersom både sitsen och bältet är väl vadderade.

Thules sulky har också fördel i att den har UV-skydd upp till 50+. Suffletten är justerbar, och det är också den som sätter designen på vagnen eftersom det är här du har alla färgval.

Thule Spring kostar en del i inköp och utifrån den aspekten är det en del krav som inte riktigt uppfylls, bland annat vad avses vikt och smidighet vid förvaring. Men bekvämligheten och säkerheten för barnet är hög, och det är den allra bästa sittvagnen för dig som har större barn som fortfarande vill åka vagn ibland.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Emmaljunga Kite 150

Bästa premiumval på grund av att den går så bra i terräng och är så välbyggd

Emmaljunga Kite 150 bästa premiumval
Typ: Resevagn Fotstöd: Nej Liggläge: Nej, men kan fällas delvis Vikt: 6,9 kg Maxvikt barn: 22 kg Storlek ihopfälld: 52x44x23 cm IAFTA handbagage: Ja Övrigt: Byggd av tåliga kite-rep, framåtvänd, ställbart ryggstöd 62-68 cm

9.2 PRISVÄRD
9.8 SMIDIGHET

9.4 KOMFORT
9.7 BYGGKVALITET

Skön sulky som går in som handbagage på flyget

Emmaljunga Kite 150 är en svensktillverkad sulky med mycket hög komfort och utmärkt byggkvalitet. Den kostar en del, men är värd sina pengar eftersom den är så väldigt välkonstruerad.

I ihopfällt läge uppfyller den flygbolagens krav för att gå in som handbagage. Dessutom väger den väldigt lite så det är inga problem att lyfta upp den på bagagehyllan. Behöver du inte en modell som går in som handbagage finns den två centimeter större modellen Kite 250 som istället har lite större däck som passar väldigt bra för den som bor på landet eller gillar att röra sig i miljöer där underlaget är mer ojämnt.

Emmaljungas sulky har riktigt bra stabilitet och tar upp ojämnheter i marken bra. Barnet sitter därför väldigt bekvämt och störs inte av kullerstensbelagda gator eller skogspromenader.

Emmaljunga Kite 150 blir bästa premiumval eftersom den är väldigt lätt, har en storlek som går in överallt och eftersom den samtidigt är väldigt välbyggd, lätt att köra och skön att sitta i.

Uppdatering

Emmaljunga Kite 150 är slutsåld. Den marginellt större modellen Kite 250 finns dock till mycket bra pris hos Jollyroom och Babyv.

Fri frakt, snabb leverans hos:

FAQ: Sulky- Vanliga frågor och svar

Vad är skillnaden på en sulky och en sittvagn?

Skillnaden på en sulky och en sittvagn är att sulkyn är lättare och smidigare. Tänk på den som en kompakt barnvagn som är enkel att ta med för att snabbt låta trötta barnben vila, medan sittvagnen är mer tänkt för små barn som behöver en mer permanent sittplats och som inte ännu springer runt en massa när ni är ute på tur. Den är större och mer ergonomisk, men sulkyn behöver inte vara det på samma vis.

När kan man börja med sulky?

Man kan börja med sulky när barnet kan sitta upp själv. Det finns även modeller du kan komplettera med liggdel för nyfödd samt babyskydd.

Köpa sulky – köpråd

Den som ska köpa en sulky bör först bestämma en budget, och sedan tänka igenom ett antal punkter (se nedan).

Checklista: Tänk på det här när du köper sulky

  • Vad du får för pengarna. Sätt en budget, vad får din sulky kosta?
  • Storlek. Hur stort förvaringsutrymme har du för sulkyn i bilen? Hur mycket plats får den ta på resan? Hur lätt är den att lyfta upp för trappor? Hur bra utrymme får barnet i den?
  • Material. En sulky ska ha en konstruktion och materialval som gör att den klarar nordiskt klimat, vilket inkluderar både regn, rusk och stark sol. Barnet ska skyddas från solens strålar, och sulkyn ska inte blekas efter en sommarsäsong. Det ska heller inte regna in i den, och snö ska inte tynga ner så att den blir tungkörd.

Så testar vi varje sulky

Vi testar varje sulky genom en serie prestandatester där vi använder den på allt från grusväg, i stan och på skogspromenad. Hur fort går den att fälla ihop? Hur stor plats tar den? Vad väger den? Hur snabbt kan du fälla upp den igen? Är det lätt att svänga på olika underlag? Hur bra är stötdämpningen? Hur upplever barnet komforten? Hur säker är vagnen?

Men vi testar den även över tid. Med tiden märker vi hur väl sulkyn håller och presterar. Priset på sulkyn är sedan avgörande för slutbetyget.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Carl Eriksson
Test-Piloterna
Logo