Studsmatta TEST: 6 bästa trampolinerna 2023 (bäst i test)

En studsmatta är faktiskt något av en investering. Den uppskattas av barn i alla åldrar, och det är dessutom en förhållandevis billig fritidsaktivitet.

Men vilken studsmatta är egentligen bäst?

Vi testar olika typer av studsmattor varje år och de som på ett eller annat sätt är bra hittar du i den här sammanställningen. Vi har tittat på allt från hur enkla studsmattorna är att montera till vilken studskvalitet de erbjuder. Vi har självfallet även bedömt säkerheten.

Vårt stora test omfattar allt från den bästa studsmattan överlag till den bästa billiga studsmattan. Bäst i test blir den studsmatta som vi anser mest prisvärd och som fungerar bäst för en så bred målgrupp som möjligt.

Visa hela +

Berg Favorit

Bäst studsmatta för normalstor tomt och leksugna barn

Berg-favorit-bäst-i-test
Typ: Rund ovan mark Storlek: 4,3 m i diameter, höjd 2,7 m (inkluderar skyddsnät) Ingår skyddsnät: Ja Maxvikt hoppare: 120 kg Vikt studsmatta: 10 kg Fjädrar: 96 st Övrigt:

9.8 PRISVÄRD
9.7 STUDS

9.7 MONTERING
9.4 BYGGKVALITET

 

Testvinnande studsmatta med hög säkerhet och grymt bra studs

Berg Favorit är en utmärkt kombination av grym studs, hög säkerhet och ett rimligt pris. Denna studsmatta har gott om fjädrar och de är av hög kvalitet. Detta kombinerat med den slitstarka polypropylen-duken gör att du får riktigt bra spänst i duken och utmärkt studs.

Både vuxna och barn som testat studsmattan anser att studsen gör att hoppglädjen är på topp. Jämfört med en studsmatta vi testade från en lågprisvaruhuskedja så hoppar du nästan dubbelt så högt på denna, det i sig är viktigt om man ska kunna öva på volter och andra tricks såsom många barn vill. Krävs det för mycket kraft för bra studs är det risk att man landar fel eller skadar sig.

Berg Favorit finns i flera olika färger och storlekar. Vi har testat den gröna i standardstorleken 430 centimeter i diameter, men den finns även i flera mindre format för dig med lite mindre trädgård.

Bergs studsmatta Favorit är mellanmodellen i deras serie av olika studsmattor, och det är det som gör den så väldigt prisvärd. För här hämtar de det bästa och viktigaste från premium-studsmattorna, samtidigt som den har en bra storlek och en inbjudande prislapp.

Monteringen går snabbt och smidigt. Vi granskar manualen i jämförelse med monteringsstegen och slår fast att den är tydlig och det är inga problem att få ihop studsmattan på egen hand. Möjligen att stolpskydden är lite trånga.

Alla delar är robusta och slitstarka. Kantskyddet är gediget och välkonstruerat. Det ingår även ett skyddsnät så att barnet inte kan trilla utanför och dörren till detta stänger sig själv. Inuti finns inga vassa eller hårda delar som barnet kan skada sig på.

Berg Favorit blir bäst i test tack vare den utmärkta studsen, dess höga säkerhet och fina byggkvalitet.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Pinepeak Studsmatta Premium

Bästa budget-studsmatta för den som vill ha en fullstor studsmatta

pinepeak-studsmatta-premium-bästa-billiga
Typ: Rund ovan mark Storlek: 4,27 i diameter, höjd 2,74 m (inkluderar skyddsnät) Ingår skyddsnät: Ja Maxvikt hoppare: 120 kg Vikt studsmatta: Fjädrar: Övrigt:

8.6 PRISVÄRD
8.5 STUDS

8.9 MONTERING
8.7 BYGGKVALITET

Fullstor studsmatta till lågt pris med bra studs och inkluderat säkerhetsnät

Pine Peak Studsmatta Premium är en billig studsmatta där tillverkaren inte sparat in på storleken. Den har inte riktigt samma stuns och spänst i studset som de lite dyrare studsmattorna, men är det främst barn – och då inte äldre och mer kräsna ungdomar – som ska hoppa gör den ett bra jobb ändå. Vi skulle säga att studsen är klart godkänd. Jämfört med den studsmatta som säljs i ett av lågprisvaruhusen är den till och med milsvid bättre på den här punkten.

Studsmattan från Pinepeak är alltså fullstor, det skiljer bara några centimeter i diameter från andra normalstora studsmattor och inte så pass att det gör någon reell skillnad under användande.

Säkerheten är också bra. Du har ett kantskydd som täcker fjädringen och vi kan ”råka” landa på det utan att det vanställs och utan att våra fötter trampar igenom. Det följer även med ett skyddsnät så att barnen inte kan råka hoppa ur och skada sig. Metallbågarna runtom är vadderade. Så det finns inget hårt som barnet kan skada sig på inuti studsmattan.

Pinepeak Studsmatta Premium 427 blir bästa billiga studsmatta eftersom den har bra säkerhet, helt okej studs och en rejäl storlek till ett lågt pris.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Plum Stardust

Bäst liten studsmatta för småbarn

Plum Stardust bäst liten studsmatta
Typ: Rund ovan mark Storlek: 1,4 m i diameter, höjd 1,8 m (inkluderar skyddsnät) Ingår skyddsnät: Ja Maxvikt hoppare: 40 kg

9.3 PRISVÄRD
7.8 STUDS

9.5 MONTERING
8.5 BYGGKVALITET

Liten studsmatta för yngre barn

Plum Stardust är en liten studsmatta tänkt för små barn, vi skulle säga att den passar för barn runt 2-4 år. Är de äldre än så får de inte ut så stor glädje eftersom mattan blir för liten. Men är du ute efter en liten studsmatta är denna utmärkt. Dels på grund av att den har bra säkerhetsdetaljer, såsom beklädda skyddsnätstolpar och ett bra kantskydd. Dels för att den har en rolig och fräsch design som livar upp.

Studsmattan har ganska bra studs för att vara så liten. Små studsmattor är ofta alldeles för hårda för att du ska kunna studsa bra, men denna har en bra avvägning i fjädringen och räcker gott åt småbarn.

Plums studsmatta är även ganska enkel att montera.

Plum Stardust blir bäst liten studsmatta eftersom den förenar ett rimligt pris med en uppskattad design och helt okej studskvalitet. Den är väldigt lagom för yngre barn.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Pinepeak Rektangulär

Bästa rektangulära studsmattan vi har testat hittills

Pinepeak bäst rektangulär studsmatta
Typ: Rektangulär ovan mark Storlek: 4,39×2,86 m, höjd 2,74 m (inkluderar skyddsnät) Ingår skyddsnät: Ja Maxvikt hoppare: 120 kg Vikt studsmatta: 11,4 kg Fjädrar: 80 st Övrigt:

9.5 PRISVÄRD
9.2 STUDS

9.4 MONTERING
8.7 BYGGKVALITET

Testvinnande rektangulär studsmatta med riktigt bra studs

Pinepeak rektangulär studsmatta är en studsmatta som går fort att montera och som har bra studs. Duken och fjädringen utgör en utmärkt kombination. Duken är spänstig men också lagom expanderande.

Flera av de lite äldre barnen föredrar den här studsmattan på grund av formen ihop med spänsten. Den fungerar väldigt bra att öva volter och andra gymnastiska rörelser på. Eftersom den är avlång finns det en naturlig rörelseriktning.

Priset är klart överkomligt. Det finns förstås dyra, rektangulära studsmattor med ännu bättre spänst, men är du ute efter en bra instegsstudsmatta är det här ett grymt prisvärt alternativ.

Pine Peak Rektangulär Studsmatta blir bäst rektangulär studsmatta för den har ett rimligt pris, bra studs och en hög säkerhet.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Trampolin Salta Comfort Edition Inground

Bäst nedgrävbar studsmatta för barn som vill hoppa i marknivå

Salta Comfort bäst nedgrävbar studsmatta
Typ: Rektangulär nedgrävbar marknivå Storlek: 3,66×2,44 m, höjd 2 m (inkluderar skyddsnät), 2 cm exklusive nät Ingår skyddsnät: Ja Maxvikt hoppare: 120 kg Vikt studsmatta: 11,4 kg Fjädrar: 80 st Övrigt:

9.2 PRISVÄRD
9.3 STUDS

9.5 MONTERING
9.2 BYGGKVALITET

Testvinnande nedgrävbar studsmatta med hög kvalitet och säkerhet

Salta Comfort Edition Inground är en nedgrävbar studsmatta som håller hög kvalitet utan att kosta skjortan. Många rektangulära nedgrävbara studsmattor är dyra men just denna modellen ligger i en bra balans mellan pris och storlek. Barnen som testar den uppskattar även den rektangulära formen eftersom det blir ett bra utrymme att öva gymnastik på.

Studsen är bra. Duken håller hög kvalitet och har utmärkt spänst. Både barn och vuxna får ett snärtigt skutt.

Likaså är manualen väldigt lätt att förstå sig på. Du behöver förstås utföra en del förarbete när du ska ha en nedgrävbar studsmatta, men det gäller alla studsmattor som placeras på marknivå.

Vi uppskattar att man får med ett skyddsnät trots att studsmattan inte bygger myket på höjden alls. Barn kan ju ändå studsa utanför och skada sig annars.

Salta Comfort Edition Inground blir bäst nedgrävbar studsmatta för att den är prisvärd utan att tumma på vare sig studskvalitet eller säkerhet.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Pinepeak Studsmatta Premium

Prisvärd stor studsmatta med säkerhetstänk i designen

Pinepeak Premium studsmatta testas på en gräsmatta, i bakgrunden syns ett hus
Typ: Rund stor studsmatta Storlek: 4,27 m i diameter, höjd 2,7 m (inkluderar skyddsnät) Ingår skyddsnät: Ja Maxvikt hoppare: 120 kg Vikt studsmatta: 88 kg Övrigt:

8.5 PRISVÄRD
8.6 STUDS

8.5 MONTERING
8.9 BYGGKVALITET

Stor studsmatta till bra pris

Pinepeak Studsmatta Premium är en studsmatta med fokus på säkerhet: säkerhetsnätet är högt och stolparna böjda, detta för att minimera risken att man slår i dessa när man hoppar. Skulle det ändå hända så är de vadderade – men risken att man når dessa vid felhopp är minimal. Även det tjocka kantskyddet är ett plus.

Pinepeak Premium står stabilt på marken och upplevs rejäl. Studsen är bra. Den halkfria och UV-resistenta mattan känns behaglig att hoppa på även när man är barfota.

Skyddsnätet stängs med en dragkedja och två clips. Just clipsen kan vara något tröga för barn att öppna själva, men samtidigt känns dessa ofta lite överflödiga då dragkedjan räcker långt.

Även om det är hyfsat enkelt att sätta ihop studsmattan så hade man kunnat önska mer av instruktionerna. Väl ihopsatt känns den dock stabil och den höga säkerheten går inte att ta miste på.

Vi tycker att det här är en utmärkt studsmatta, med smarta detaljer för ökad säkerhet. Barn kan enkelt ta sig upp i studsmattan, och de kan själva öppna och stänga nätet med den smidiga dragkedjan.

Pinepeak Premium studsmatta är ett bra val för den som vill ha en studsmatta som känns så säker som möjligt. Den generösa storleken gör den även till ett bra val för den som önskar en stor studsmatta, med snygg design, till ett bra pris.

Fri frakt, snabb leverans hos:

FAQ: Studsmatta – Vanliga frågor och svar

Hur gräver man ner en studsmatta?

Ska du gräva ned studsmattan måste du köpa en modell anpassad för ändamålet, eftersom det behöver kunna komma ut luft så konstruktionen måste vara anpassad för detta från början. Sedan gräver du ut ett skålformat hål i gräsmattan där du placerar studsmattan. Hålet gör att det finns utrymme för mattan att expandera nedåt när barnet hoppar.

Hur mycket kostar en studsmatta?

Studsmattor kommer i alla möjliga prisklasser men man brukar säga att en studsmatta som har diametern 1.2-1.5 m brukar landa på runt 1500-3000 kronor. Är man ute efter en större studsmatta så brukar man säga det dubbla priser från en studsmatta med diametern 1,2-1,5 m. Som med dom flesta produkter så kan studsmattor variera kraftigt i pris så det är alltid bra att göra sin research.

Är studsmattor bra eller dåligt för barn?

En studsmatta är bra för barnen så länge den håller högsta säkerhet. Att studs innebär att man tränar både motion, motorik och fysik på en och samma gång. För vuxna rekommenderas faktiskt träning på studsmatta framför flera andra träningsformer eftersom det är så effektivt. Studsmattan ger barnet möjlighet att vara ute och röra på sig i lek. Att hoppa och studsa är bra, så länge man gör det på en säker studsmatta och under trygga former.

Hur studsar barn säkert på studsmatta?

Barnen studsar säkert genom att endast ett barn hoppar i taget, och genom att du har skyddsnät runtom så att barnen inte kan hoppa ur samt en skyddsduk som täcker fjädrarna så att barnen inte kan trampa igenom.

Vad bör ingå med en studsmatta?

Utöver själva studsmattan bör det även ingå kantskydd och säkerhetsnät. Ibland ingår dock inte stege, så det kan du behöva köpa till.

Köpa studsmatta – köpråd

Den som ska köpa en studsmatta bör först bestämma hur stor den får vara och därefter se vilka modeller som ryms inom bestämd budget.

Checklista: Tänk på det här när du köper studsmatta

  • Vad du får för pengarna. Sätt en budget, vad får din studsmatta kosta? Vilka storlekar och modeller finns det inom det prisspannet?
  • Storlek och material. Ju större studsmatta desto mer utrymme finns det för barnet att röra sig. Har du lite äldre barn är standardstorleken runt 4,3 meter i diameter. De för små barn (3-6 år) är vanligen runt 1,5-2 meter i diameter. Det är viktigt att fjädrar, säkerhetsnät och all metall håller för väder och vind. Se till att garantin på studsmattan är fullgod.
  • Placering. Studsmattan ska alltid stå på plan och fast mark. Men det finns sedan lite olika varianter. Den nedgrävbara studsmattan gräver du ut ett skålformat hål för, och själva studsmattan är konstruerad så att det kan slinka ut luft. Vanlig studsmatta på ben är lite annorlunda konstruerad eftersom den inte behöver den luft-befriande konstruktionen, och har istället bågformade metallben som håller den drygt en halvmeter eller mer över marknivå.
  • Säkerhet. Varje år inträffar ett antal benbrott och andra skador för att barn har hoppat studsmatta, ofta för att flera hoppar samtidigt (vilket man inte ska). Du vill såklart ha en studsmatta som är så säker som möjligt så att skaderisken är minimal. Skyddsnät är då ett givet tillbehör, ofta följer det med på köpet. Likaså kantskydd.

Så testar vi varje studsmatta

Vi testar varje studsmatta genom att montera den själva och därefter studsar både vuxna och barn på den. En studsmatta är trots allt en form av hoppställning, oavsett om den är rund eller rektangulär, så det är viktigt att man får bra studs på den.

Vi undersöker hur bra fjädring det är i mattan (hur högt kan du studsa), hur bra den är beroende på var du befinner dig på mattan, kvaliteten på materialen och även hur säker den är. Kan barnet exempelvis råka fastna med foten om det hoppar i utkanten av mattan? Hur säkert är egentligen kantskyddet? Följer det med ett skyddsnät?

Med tiden märker vi hur väl studsmattan presterar och hur bra den håller mot väder och vind. Många studsmattor som står på backen håller exempelvis bra vad gäller rost men deformeras på grund av att marken undertill rör sig. Här finns det exempel på mer eller mindre tåliga modeller.

Priset på studsmattan är slutligen avgörande för slutbetyget. Vi jämför priset mot de olika delbetygen och bestämmer sedan det samlade betyget.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Testade studsmattor som inte höll måttet

Varje år testar vi ett antal studsmattor som, av olika skäl, inte når upp till ett så pass bra betyg att vi har med dem på vår lista med topptestade produkter. Exempelvis testade vi Julas minsta studsmatta och den fick bara betyg 5/10 på grund av att den hade väldigt dålig studs. De recensioner du hittar på den här sidan är de produkter som presterat bäst inom olika kategorier.

Elina Blom

Elina Blom

Elina Blom är en välkänd och etablerad recensent inom hem, trädgård och hemelektronik. Hon har arbetat som produkttestare i över 15 år och även varit chefredaktör för stora kända tekniksajter. Idag håller hon i Test-piloternas tester av trädgårdsmaskiner. Elina har bland annat varit nordisk chefredaktör för TechRadar, arbetat som nordisk testredaktör på PriceRunner / bäst-i-test.se och byggt upp deras tester inom trädgård, hemelektronik och hushållsmaskiner och idag arbetar hon på Plantagen med deras redaktionella innehåll inom trädgård och trädgårdsmaskiner. Vid sidan av det arbetet testar hon allt från gräsklippare till häcksaxar för oss här på Test-Piloterna.se.

Test-Piloterna
Logo