Robotgräsklippare TEST: 10 bästa robotklipparna 2023 (bäst i test)

Robotgräsklipparna har sakta men säkert förvandlats från ineffektiva dyrgripar till smidiga och snabba maskiner med riktigt överkomliga priser. Inte konstigt att de börjat bli allt vanligare i svenska trädgårdar.

Poängen är förstås att du slipper ägna dig åt att klippa gräset och kan göra annat istället.

Men idag är utbudet av robotgräsklippare enormt, och det kan vara svårt att hitta rätt modell att investera i.

Därför har vi sammanställt ett test med robotgräsklippare som vi tycker är bra på ett eller annat sätt, så att det ska bli lättare för dig att hitta den produkt som bäst svarar mot just dina behov. Vår expert på ämnet är Elina Blom. Hon har recenserat robotgräsklippare i över åtta år, och har ett flertal gräsmattor som hon roterar robotklipparna mellan när hon testar dem. Varje robotgräsklippare i det här testet har hon personligen testat i flera månader. Listan nedan är de robotar som anses bäst inom olika kategorier, eftersom gräsmattor kan se väldigt olika ut och en robotgräsklippare som fungerar på den ena gräsmattan behöver inte nödvändigtvis göra det på en annan.

Vi har egna fotografier och videoklipp, tagna av Elina Blom, för att autentisera att detta är ett riktigt test genomfört av oss.

Visa hela +

Stihl Imow RMI 422 PC

Bäst robotgräsklippare 2023 för husägare med normalbehov

Stihl-imow-rmi-422-pc-bäst-i-test
Typ: Uppkopplad robotgräsklippare Yta: Tillverkarens rekommenderade gräsmattestorlek: 1 700 kvm, vår uppfattning att den klarar: 2 000 kvm Uppkoppling: GSM (styr på distans) Klipphöjd: 20-60 cm Kapacitet lutning: 40% Vikt: 10 kg

9.3 PRISVÄRD
9.5 PRESTANDA
9.5 FUNKTIONER
7.8 BYGGKVALITET 

PASSAR FÖR: Alla gräsmattor men framför allt de som vill ha en driftsäker modell som kan styras och övervakas på distans
FÖRDEL: Uppkopplad modell som är prisvärd på lite större gräsmattor
SVÅRT FÖR: Byggkvaliteten är lite halvdan och den kan inte uppdatera mjukvaran på distans

En välbyggd, uppkopplad robotgräsklippare som tar sig fram på kuperad gräsmatta

Stihl Imow 422 PC är en robotgräsklippare som har stor kapacitet och som är uppkopplad så att du kan styra den på distans. Trots att det är ett välkänt premium-märke kostar den dessutom inte skjortan, utan har ett rimligt och humant pris.

Stihls robotgräsklippare klarar en bred uppsättning gräsmattor. Vi testar den på en mjuk, mossrik gräsmatta och där har den inga problem att ta sig fram, vi testar den även på en gräsmatta med tunnsådd gräsväxt men inte heller där kör den fast. Enda gången vi märker att den har problem är i slänt när gräset är fuktigt, men detta är något som många robotar har svårt för. Du bör därför se till att ha regnsensorn igång om din gräsmatta har många partier som är lite brantare.

Eftersom den senaste versionen av 422 PC har Direct Drive så åker den inte hela vägen runt gräsmattans ytterkant när den ska ta sig hem och ladda, det gör att den kan vara ute längre och klippa. När den behöver ladda åker den till närområdet där laddstationen står och börjar först därefter följa begränsningsslingan hem. Detta sparar tid, speciellt på stora ytor eller uppdelade gräsmattor. Uppladdningstiden är drygt 40-50 minuter innan den åker ut och klipper på nytt.

Robotgräsklipparen har en fast kniv som du byter en gång om året. Eftersom Stihl är ett premiummärke måste man lämna in robotgräsklipparen för uppdatering av mjukvaran, trots att den har distansstyrning. Det är synd. Å andra sidan kan man passa på att serva den då.

En annan smärre nackdel med denna robotgräsklippare från Stihl är att den har ett ganska plastigt yttre. Plasten är tunn och byggkvaliteten känns lite smäckig. Men du får då ha i åtanke att detta är en robotgräsklippare som har ett lågt pris i förhållande till funktioner och kapacitet.

Stihl Imow 422 PC blir bäst i test eftersom den klarar ganska stora gräsmattor och passar dig som har en villatomt som du vill hålla välklippt och under kontroll. Den sköter sig själv, kör sällan fast och berättar både var den befinner sig och hur det står till med den, allt övervakas smidigt via mobiltelefonen.

Solo by AL-KO Robolinho 450W

Bäst billig robotgräsklippare som passar en liten gräsmatta

solo-by-al-ko-robonlinho-450W-bästa-billiga
Typ: Uppkopplad robotgräsklippare Yta: Tillverkarens rekommenderade gräsmattestorlek: 450 kvm, vår uppfattning att den klarar: 500 kvm Uppkoppling: WiFI (styr på distans), IFTTT (smart hem-stöd) Klipphöjd: 20-50 cm Kapacitet lutning: 35% Vikt: 7 kg Övrigt: 4 års garanti, vändbara knivar, installationsmaterial ingår

8.4 PRISVÄRD
8.1 PRESTANDA
8.9 FUNKTIONER
8.1 BYGGKVALITET

PASSAR FÖR: Plan, enkel gräsmatta utan utmaningar
FÖRDEL: Billig uppkopplad modell
SVÅRT FÖR: Gropar och ojämnheter i gräsmattan, slänt

Billig robotgräsklippare med god funktionalitet och okej driftsäkerhet

Robotgräsklippare Solo by AL-KO Robolinho 450W blir bästa budgetval eftersom den har ett lågt pris och får godkänt på de flesta punkterna. Detta är inte en robotgräsklippare som imponerar på oss, men den har precis det den behöver för att den ska räcka gott på enklare gräsmattor och leva upp till sin prislapp. Den gör faktiskt ett tillräckligt bra jobb för att passa många gräsmattor och för mångas behov. Den klipper dessutom gräsmattan oväntat fort. Våra mätningar visar att den klarar en något större gräsmatta än vad tillverkaren anger.

Så vad är det som den är lite sämre på? Du som har en slänt bör exempelvis leta vidare. AL-KO:s robotgräsklippare har tyvärr svårt för slänt, inte bara brant sådan eller slänt med fuktigt gräs, utan slänt överlag. Så fort det lutar så pass att det är att kategorisera som en slänt så drar den snett när den ska ta sig upp, fastnar, får för sig att den kolliderat eller rent allmänt blir ståendes. Detta är en svaghet som delvis kan avhjälpas med terrängkit, men som aldrig blir riktigt bra ens då.

Har du däremot bara en vanlig gräsmatta som ska klippas, möjligen med lättare lutning, är det inga problem för denna robotgräsklippare att ta sig fram.

Vi hade gärna sett en laddstation med en mer säker dockningsform. Nu kör den in och ska träffa två bleck, och vid ett par tillfällen under testet får den inte kontakt utan fortsätter då ett varv till.

Installationen är enkel men kräver kalibrering. Å andra sidan är det då du märker om du har placerat laddstationen tillräckligt plant, så det är tur om än en lite frustrerande process.

Robotgräsklippare Solo by AL-KO Robolinho 450W passar dig som har en relativt plan yta som ska klippas och som letar efter en uppkopplad billig robotgräsklippare som kan skötas på distans.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Husqvarna Automower 415X

Bäst smart robotgräsklippare för komplicerad gräsmatta

husqvarna-autmower-415x-test
Typ: Uppkopplad robotgräsklippare Yta: Tillverkarens rekommenderade gräsmattestorlek: 1 500 kvm, vår uppfattning att den klarar: 2 000 kvm Uppkoppling: GSM (styr på distans) Klipphöjd: 20-60 cm Kapacitet lutning: 40% Vikt: 10 kg Övrigt: Kan dela in trädgården i zoner via appen (utan begränsningsslinga), vattentät IPX5, guidekabel

9.3 PRISVÄRD
9.3 PRESTANDA
9.8 FUNKTIONER
9.3 BYGGKVALITET 

PASSAR FÖR: Alla gräsmattor, men speciellt för de med svåra utmaningar såsom ojämnheter, slänt och flera separerade ytor
FÖRDEL: Många moderna och tidsbesparande funktioner, driftsäker, lätt att installera och programmera
SVÅRT FÖR: Att backa i brant slänt

Uppkopplad robotgräsklippare för gräsmattor upp till 1500 kvm

Husqvarna Automower 415X blir bästa robotgräsklippare med GPS eftersom dess mjukvara hanterar GPS-funktionaliteten utmärkt. Dels har den en patenterad lösning för att använda GPS:en för att autonomt navigera till ytor långt bort eller in i svåra korridorer. Dels gör GPS:en att du kan se på en karta var Husqvarnas robotgräsklippare befinner sig.

Robotgräsklipparen är lätt att programmera, har du redan slinga på plats är du igång på bara några minuter. Våra tester visar att Husqvarna är absolut bäst på den här punkten rent generellt.

Det finns flera funktioner som gör denna robotgräsklippare tidseffektiv på komplicerade gräsmattor. Dels att den har AIM, du kan därmed dela in trädgården i flera zoner genom att rita upp områden i appen som du sedan ställer olika klippscheman och – om du vill – klipphöjd för. På så vis kan du optimera klipptiden i svårtillgängliga områden utan att behöva dra extra kabel.

Dessutom kan du ha flera startpunkter och guideslinga som leder roboten fågelvägen till dessa områden. Spiralklippningen är ytterligare en funktion som bidrar positivt, skulle den ha missat att klippa ett område märker den det och fokuserar där. Du kan därmed hålla nere klipptiden till ett minimum även på stora gräsmattor.

Tyvärr använder AIM-funktionen bara slingorna för att leta sig ut, inte GPS:en. Förhoppningsvis kommer GPS-stöd för ännu kortare gångtid i en framtida uppdatering. Denna robotgräsklippare får för övrigt kostandsfria uppdateringar av mjukvaran på distans. Du ser i appen när det kommit en ny uppdatering och kan då välja att installera den.

Husqvarna Automower 415X är en robotgräsklippare som passar gräsmattor runt 1 500 kvadratmeter i storlek, men kan enkelt pressas upp till 2 000 kvadratmeter tack vare alla smarta funktioner. Den är intelligent, lätt att programmera, har GPS för att på egen hand hitta ytor och korridorer samt bra framkomlighet på ojämna gräsmattor.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Segway Navimow H1500E

Slinglös robotgräsklippare med hög precision och finess

Segway-navimow-H1500E-test
Typ: Uppkopplad slinglös robotgräsklippare Yta: Tillverkarens rekommenderade gräsmattestorlek: 1 500 kvm, vår uppfattning att den klarar: 1 000-1 200 kvm Uppkoppling: GSM (styr på distans), WiFi, Bluetooth Klipphöjd: 30-60 cm Kapacitet lutning: 45% Vikt: 15,7 kg

9.3 PRISVÄRD
8.7 PRESTANDA
8.7 FUNKTIONER
8.9 BYGGKVALITET

PASSAR FÖR: Medelstora gräsmattor med inte allt för många hinder på (som den måste problemlösa sig runt)
FÖRDEL: En robotklippare med lång klipptid och där du slipper oroa dig över kantkabel som går av eller krånglig programmering. Den sköter sig exemplariskt på egen hand
SVÅRT FÖR: Ganska tung att lyfta och kan vara ganska tuff mot kvarglömda prylar

Klipper gräsmattan effektivt utan att köra utanför zonen

Segway Navimow H1500E är en väldigt prisvärd robotgräsklippare utan slinga. Installationsförfarande innebär att du radiostyr den via appen längs med din tomtgräns för att rita upp en karta, sedan låter du den köra runt gränsen för att se så att den är bra, och därefter är den redo att börja klippa.

Med en klipptid på hela tre timmar kommer denna robotgräsklippare långt på en enda session. Tyvärr måste den ladda i flera timmar innan den kör ut igen, så du måste verkligen tänka till kring klippschemat om du vill ha välklippt gräsmatta men bara ha robotklipparen ute när du är på jobbet. Navimows klippare H1500E briljerar däremot på gräsmattor som är 1 000 kvadratmeter i storlek, där kommer den verkligen till sin rätt.

Den här robotgräsklipparen har alla de standardfunktioner man kan önska, men saknar en del av de funktioner som kanske inte är måste, men som gör livet lite enklare. Såsom möjlighet att anpassa installationen (klipphöjd mm) i olika zoner. Men den har kantklippning, regnsensor och stöldskydd.

Segway Navimow klipper gräsmatta med en svart hund på

Segways robotgräsklippare är väldigt stark och envis vad gäller att ta sig fram i oländig terräng. Den är dock även ganska tuff mot kvarglömda prylar. Köp till Visionfence-tillbehöret om du vet med dig att du ofta glömmer kvar saker på gräsmattan, eller ställ in halth blade-funktionen för att göra roboten mer känslig.

Navimow H1500E blir bäst robotgräsklippare utan slinga eftersom den har utmärkta terrängegenskaper, helt okej problemlösningsförmåga, mycket hög användarvänlighet och lång klipptid.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Gardena Sileno City 500

Bäst robotgräsklippare för små ytor av all slags svårighetsgrad

gardena-sileno-city-500-test
Typ: Uppkopplad robotgräsklippare Yta: Tillverkarens rekommenderade gräsmattestorlek: 500 kvm, vår uppfattning att den klarar: 500 kvm Uppkoppling: Bluetooth Klipphöjd: 20-50 cm Kapacitet lutning: 35% Vikt: 7 kg Övrigt: Vattentät IPX5, guidekabel

8.5 PRISVÄRD
8.3 PRESTANDA
9.2 FUNKTIONER
9.3 BYGGKVALITET

PASSAR FÖR: Alla små gräsmattor, men framför allt de med lite större utmaningar såsom flera separerade ytor, kluriga korridorer och ojämnheter
FÖRDEL: Driftsäker och pålitlig modell som är väldigt enkel att installera
SVÅRT FÖR: Tuvigt gräs som växer tätt, klippmotorn är ganska svag sett till priset. Dåliga uppkopplingsmöjligheter och få funktioner i appen

Driftsäker robotgräsklippare för gräsmattor upp till 500 kvm

Gardena Sileno City 500 är en lättinstallerad, tyst och användarvänlig robotgräsklippare i en smidig storlek och snygg design. Det är inte den starkaste robotgräsklipparen på marknaden, men så länge du låter den hålla gräsmattan klippt spelar detta ingen roll.

Guidekabeln gör att du kan leda robotgräsklipparen direkt till svårtillgängliga ytor, exempelvis om du har en gräsmatta på baksidan och en på framsidan av huset, med en smal, lång gräskorridor som separerar dem. Det gör också att du kan dra begränsningsslingan längs gräsmattans ytterkant i snårig terräng utan att det påverkar robotgräsklipparens hemgång. Denna robotgräsklippare klarar därför alla typer av komplexitet på små ytor förutom blött gräs i brant slänt, där går den bet och slirar.

Gardenas robotgräsklippare är väldigt lätt att programmera via displayen. Menysystemet är lättläst och överskådligt, man förstår även som nybörjare vad allt är för något. Vill du kan du även ladda ner Gardenas app för smarta hem och ansluta till robotgräsklipparen via bluetooth. Enda fördelen som detta ger är dock att du kan stå raklång och programmera den, eller sitta i soffan om du har installationen i närheten av vardagsrummet. Räckvidden är drygt tio meter.

Robotgräsklipparen har de mest basala funktionerna du kan önska dig, men utöver dessa och guidekabeln har den även spiralklippning som gör att den upptäcker om den har missat en yta och klipper den fokuserat i en växande cirkelrörelse.

Gardena Sileno City 500 är bästa robotgräsklippare för små ytor eftersom den är driftsäker och lättanvänd. Det är långt ifrån den billigaste roboten för små ytor, men den är pålitlig.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Husqvarna Automower 310 Mark II

Bäst robotgräsklippare för medelstora gräsmattor

husqvarna-autmower-310-mark-II-test
Typ: Robotgräsklippare Yta: Tillverkarens rekommenderade gräsmattestorlek: 1 000 kvm, vår uppfattning att den klarar: 1 200 kvm Uppkoppling: Bluetooth Klipphöjd: 20-60 cm Kapacitet lutning: 40% Vikt: 10 kg

9.2 PRISVÄRD
9.3 PRESTANDA
8.7 FUNKTIONER
9.3 BYGGKVALITET 

PASSAR FÖR: Alla gräsmattor men framför allt de med svårare utmaningar och hos den som vill att robotgräsklipparen ska vara ute och klippa så lite som möjligt
FÖRDEL: Väldigt kompetent och pålitlig, smidig installation, driftsäker, tidseffektiv
SVÅRT FÖR: Det som är mest trist med denna är de begränsade uppkopplingsmöjligheterna

Mycket lättskött robotgräsklippare med hög driftsäkerhet

Husqvarna Automower 310 Mark II är en pålitlig robotgräsklippare med flera bra funktioner och en installation som bara tar några minuter (förutsatt att du redan har kabel på plats).

Husqvarnas robotgräsklippare är på många sätt den mest användarvänliga vi har haft äran att bekanta oss med. Både programmering och installation sköts enkelt även av den som inte är tekniskt insatt. Displayen är lättläst och menysystemet säger sig självt. Att exempelvis ställa in ett klippschema eller stänga av frostsensorn görs med några snabba knapptryck. Dessutom har du fysiska knappar för att det ska vara lätt att navigera runt i gränssnittet.

Du kan även programmera Automower 310 Mark II via Husqvarnas app. Dessvärre har denna robotgräsklippare, trots sin höga prislapp, bara bluetooth. Det betyder att du inte kan styra den på distans, appuppkopplingen fungerar bara om du står inom tio meters räckvidd. Fördelen med att använda appen är däremot att du kan stå raklång, eller kanske till och med få kontakt med den från sovrumsfönstret. Du kan köpa till ett kit för att få GSM-uppkoppling, men vi betygsätter den i standardutförande.

Driftsäkerheten är mycket hög, klart tillräcklig för de flestas behov. Denna robotgräsklippare klarar både slänt, fuktigt gräs, fallfrukt och gles gräsmatta. Den tenderar dock att samla på sig en del skräp i hjulen när du kör den på gräsmatta med mycket mossa och den är tyvärr inte spolsäker så du kan inte snabbt spola av den.

Robotgräsklipparen från Husqvarna utgör deras mellanklassmodell. På vissa sätt märks det, och på andra punkter presterar den som om den vore en premiumrobot. Den är framför allt intelligent och har riktigt bra algoritmer för att hålla gräsmattan välskött på så kort tid som möjligt. Stöd för spiralklippning är ett sådant exempel, guidekabeln ett annat.

Husqvarna Automower 310 Mark II blir bästa robotgräsklippare för 1 000 kvadratmeter eftersom den klipper snabbt, sköter sig självt och är superenkel att både installera och programmera. Den är lite för dyr för att bli testvinnare, men i klassen Bäst för 1000 m2 väger ett lägre pris inte lika tungt som ett imponerande klippresultat och en fullgod prestation.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Robomow RK2000

Bäst robotgräsklippare för stor gräsmatta

Robomow RK2000 gräsmatta robotgräsklippare 2000 kvm
Typ: Robotgräsklippare Yta: Tillverkarens rekommenderade gräsmattestorlek: 2 000 kvm, vår uppfattning att den klarar: 2 000 kvm Uppkoppling: Bluetooth Klipphöjd: 20-100 cm Kapacitet lutning: 45% Vikt: 20,5 kg

8.7 PRISVÄRD
8.8 PRESTANDA
8.2 FUNKTIONER
8.3 BYGGKVALITET 

PASSAR FÖR: Enkla till medelsvåra utmaningar och hos den som vill ha snygg kantklippning
FÖRDEL: Lätt att programmera och kantklipper utmärkt, många startpunkter, lång garanti
SVÅRT FÖR: Modellen vi har testat saknar distansstyrning och har svårt för fuktig gräsmatta med slänt

Mycket lättskött robotgräsklippare med hög driftsäkerhet

Robomow RK2000 tillhör Robomows nya flotta med robotgräsklippare och äntligen möter vi en robot från dem som imponerar, både vad gäller utförande och vad gäller pris. Historiskt sett har vi haft problem med både byggkvalitet, teknik och användarvänlighet – men med Robomows nya lineup är dessa nackdelar ett minne blott. Robotgräsklipparen är enkel att programmera och sköter sig exemplariskt på gräsmattan.

Klippresultatet är utmärkt. Den klarar enkla gräsmattor, således plana, jämna ytor med normal grästillväxt. Den klarar även ganska kraftig slänt, och parerar håligheter utan att köra fast. På svåra ytor, såsom platser där du har väldigt tunt gräs (exempelvis under tall där jorden är sur), och på platser med fuktigt gräs och slänt, där kör den ibland fast. Men överlag gör den ett bra jobb.

Robomows robotgräsklippare klipper ungefär 1,5 h innan den behöver åka hem och ladda. Därefter laddar den uppemot 2 h innan den går ut igen. Uppskattningen att den ska klara 2 000 kvadratmeter tomt stämmer bra. Enda gångerna den har svårt att hinna med är om du har flera separerade ytor, men då kan du sätta upp flera startpunkter för att optimera klippschemat.

Tyvärr saknar RK2000 uppkoppling och distansstyrning, vi hade gärna sett GSM-uppkoppling i det här priset. Du får gå upp till pro-modellen om du ska ha det och då blir den dyrare. Men behöver du inte övervaka och programmera den på distans är RK2000 ett riktigt bra alternativ. Pekskärmen är i färg och menysystemet är mycket lätt att hänga med i och förstå sig på. Funktionsutbudet är inte särskilt stort, men kantklippning och möjligheten att ställa in hela 5 startpunkter är stora plus.

Robomow RK2000 blir bäst robotgräsklippare för 2 000 kvadratmeter eftersom den är en av få robotgräsklippare anpassade just för denna storleken och som också har ett rimligt pris och bra driftsäkerhet.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Husqvarna Automower 430X

Lättprogrammerad problemlösare med smarta funktioner för stora ytor

test-piloterna-under-konstruktion-svart-vit
Typ: Uppkopplad robotgräsklippare Yta: Tillverkarens rekommenderade gräsmattestorlek: 3 200 kvm, vår uppfattning att den klarar: 3 500-4 000 kvm Uppkoppling: GSM (styr på distans) Klipphöjd: 20-60 cm Kapacitet lutning: 45% Vikt: 13 kg

8.9 PRISVÄRD
9.7 PRESTANDA
9.6 FUNKTIONER
9.2 BYGGKVALITET

Sköter sig själv utan att du behöver lägga dig i

Husqvarna Automower 430X är en lättskött robotgräsklippare som går snabbt att installera och som är enormt driftsäker. Den har utmärkt problemlösningsförmåga, går smidigt över ojämn terräng, och klipper dessutom gräsmattan tidseffektivt.

Det här är en funktionsrik robotgräsklippare med allt du kan tänkas behöva för en stor gräsmatta. 430X har exempelvis en funktion som kallas för spiralklippning där den kan prioritera områden som det är dåligt klippt i. Den känner av om det är tofsigt i ett område och gör då en roterande rörelse som gradvis blir större (på samma vis som många robotdammsugare gör när de punktstädar extra stökiga områden). Den här funktionen gör att du kan minska klipptiden till ett minimum.

Automower 430X har även stöd för dubbla guidekablar. Det innebär att du kan lägga en kabel fågelvägen till svårnådda områden, och ställa in att robotklipparen ska åka raka vägen dit en viss procent av tiden. Du kan även låta den hitta dessa områden via sin inbyggda GPS.

Du bör ha minst en guidekabel installerad eftersom det möjliggör att du kan lägga begränsningsslingan (som ramar in trädgården) i ganska oländig terräng för roboten kommer ändå att använda guideslingan när den åker ut och hem.

Installationen av robotgräsklipparen är enkel. Utöver att installera slingan i laddstationen och därefter koppla in strömkabeln kan du i princip starta upp och komma igång med klippningen direkt. Det krävs ingen kalibrering eller avancerad programmering – tryck på start så är den igång. Men du vill förstås även installera appen, skapa ett klippschema och göra lite justeringar i programmeringen för att maximera yteffektiviteten. Det är då enkelt oavsett om du använder appen (som gör att du kan distansstyra roboten) eller menyn på själva klipparen.

En nackdel med denna robotgräsklippare är att den inte är IPX5-klassad så du kan inte spola av den med trädgårdsslangen. Det fastnar en del gräsklipp och annat undertill.

Husqvarna Automower 430X blir bäst robotgräsklippare för 3 000 kvadratmeter eftersom den är prisvärd, håller ytan klippt på ett kort klippschema och har gott om genomtänkta funktioner.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Robomow

Elektrisk gräsklippare med lagom arbetsbredd för små gräsmattor

Logga
Typ: Uppkopplad robotgräsklippare Yta: Tillverkarens rekommenderade gräsmattestorlek: 1 700 kvm, vår uppfattning att den klarar: 2 000 kvm Uppkoppling: GSM (styr på distans) Klipphöjd: 20-60 cm Kapacitet lutning: 40% Vikt: 10 kg

9.3 PRISVÄRD
8.7 PRESTANDA
8.9 FUNKTIONER
8.6 BYGGKVALITET

Klipper effektivt små gräsmattor ända ut i kanten

Robomow är långt ifrån den mest maxade robotgräsklipparen för riktigt stora ytor men den har fördel i att den är så enormt prisvärd och snabb på att klippa ytor runt 5 000 kvadratmeter.

Kan du leva med att den låter en hel del under klippning, och att den är frustrerande tung att bära tillbaka om den skulle köra fast och få slut på batteri, så är den ett kap rent prismässigt. Du får knappast en robotgräsklippare för riktigt stor gräsmatta billigare än så här.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Greenworks Optimow 10

Bäst robotgräsklippare för enklare gräsmattor

greenworks-optimow-10-test
Typ: Uppkopplad robotgräsklippare Yta: Tillverkarens rekommenderade gräsmattestorlek: 1 000 kvm, vår uppfattning att den klarar: 1 000 kvm Uppkoppling: 4G (styr på distans) Klipphöjd: 20-60 cm Kapacitet lutning: 35% Vikt: 11 kg Övrigt: Guidekabel, vattentät IPX5, installationsmaterial ingår, 3 års garanti

9.8 PRISVÄRD
8.7 PRESTANDA
8.4 FUNKTIONER
8.2 BYGGKVALITET

PASSAR FÖR: Den genomsnittliga gräsmattan med mild lutning och enkla utmaningar
FÖRDEL:
Prisvärd allround-modell som klarar lite lutning och gropar och som kan styras på distans
SVÅRT FÖR:
Slänt/kraftigare lutning, speciellt vid fukt. Har också lite tidskrävande installation och en seg app

Robotgräsklippare som är lätt att programmera och kan övervakas på distans

Greenworks Optimow 10 är en robotgräsklippare med ett fördelaktigt pris och som sköter sig väldigt bra över tid. Denna robotgräsklippare är långt ifrån felfri, men de brister som finns kan vi leva med när det kommer till en robotgräsklippare i den här prisklassen.

Söker du en robotgräsklippare som kan styras och övervakas på distans, som hinner med att klippa angiven yta på en rimlig tid, och som under normala förhållanden sällan kör fast, då är detta en robotklippare för dig.

Den största nackdelen hos Greenworks robotgräsklippare är att dess app är väldigt långsam. En annan svaghet är att det inte finns särskilt många funktioner. De mest grundläggande finns här, såsom hela fem startpunkter samt regnsensor. Men däremot inte någon stor innovation i övrigt.

En positiv faktor är dock att denna robotgräsklippare har stöd för guidekabel. Guidekabeln gör att du kan dra kantkabeln även i ganska svår terräng och få robotgräsklipparen att hitta hem ändå eftersom den istället följer guiden. Dessutom gör kabeln att du kan programmera klipparen att snabbt hitta ut och börja klippa på avlägsna ytor.

Robotgräsklipparen har bra framkomlighet på ojämna gräsmattor och normalbrant slänt. Däremot kan den slira i slänt om gräset är fuktigt.

Chassit går att ta loss så att du kan spola rent roboten, men det är lätt hänt att det lossnar av misstag när man lyfter upp den. Hjulsidorna tenderar också att trilla av. Det gör att du får ett lite dåligt intryck av byggkvaliteten. Å andra sidan har Optimow 10 tre års garanti, och allt annat på den känns gediget och välkonstruerat. Robotklipparen är spolsäker och den tekniska supporten är på svenska.

Med det sagt är det ingen lyxmodell, så förväntar du dig perfektion bör du gå upp en prisklass. Greenworks Optimow 10 var tidigare vår testvinnare men har ökat mycket i pris sedan dess, och har därför tappat titeln. Men den är fortfarande ett bra köp.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Ryobi Roboyagi

Billig robotgräsklippare för stora gräsmattor runt 3 000 kvadratmeter

ryobi-roboyagi-test
Typ: Robotgräsklippare Yta: Tillverkarens rekommenderade gräsmattestorlek: 3 000 kvm, vår uppfattning att den klarar: 2 500 kvm Uppkoppling: WiFI Klipphöjd: 20-60 cm Kapacitet lutning: 40% Vikt: 10 kg

9.3 PRISVÄRD
8.7 PRESTANDA
8.9 FUNKTIONER
8.6 BYGGKVALITET

PASSAR FÖR: Stora ganska plana gräsmattor med bra wifi-räckvidd
FÖRDEL: Uppkopplad modell som är prisvärd på stora gräsmattor, du kan byta batteri enkelt
SVÅRT FÖR: Ganska plastig byggkvalitet och kräver tillbehör för att kunna klippa kant

Har kantklippning via tillbehör och är ganska lätt att använda

Ryobi Roboyagi RY36LMRX är en billig robotgräsklippare med pekskärm och ett lättanvänt menysystem. Den lämnar ett bra klippresultat. Tyvärr måste man sätta på ett särskilt tillbehör för att den ska kunna kantklippa, men den är helt okej på att hantera kanter utan det så länge du inte har en vägg, mur eller liknande precis i anslutning till gräsmattans gräns.

En fördel med denna robotgräsklippare är att den trots sin storlek inte väger särskilt mycket. Den har helt okej framkomlighet på ojämn gräsmatta, men skulle den köra fast är det således inga problem att bära tillbaka den till laddstationen ifall batteriet skulle ha laddat ur.

Ytterligare en fördel med Ryobis robotgräsklippare är att du kan ta ur batteriet. Det gör att du kan ta in batteriet vintertid, men även att det är lätt att byta ut det när det har uppnått sin livslängd.

Robotgräsklipparen har en pekskärm och ett snurrhjul för att navigera på skärmen. Snurrhjulet är lite för okänsligt så det blir jobbigt att använda. Vi hade föredragit traditionella pil-knappar. Skärmen kan även vara lite svår att läsa på i direkt solljus.

Vi tycker om klippresultatet. Gräsmattan är välklippt utan spårbildning eller ränder.

Ryobi Roboyagi RY36LMRX är på många sätt en genomtänkt gräsklipparrobot. Den har moderna funktioner, täcker en stor yta och tar sig fram med godtagbart resultat både i lutning och på ojämna ytor. Dessutom är priset lågt.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Tillverkaren har slutat att tillverka den här produkten och supporten för den kommer med andra ord att upphöra framöver. Men den kan fortfarande gå att få tag på hos vissa butiker som ännu inte sålt slut på sitt lager.

FAQ: Robotgräsklippare – Vanliga frågor och svar

Vilken robotgräsklippare är bäst?

Den robotgräsklippare som är bäst är den som klarar utmaningarna din gräsmatta sätter upp för den, tänk på sådant som lutning, ojämnheter i underlaget, terrängsvårigheter längs gräsmattans ytterkant och storleken på gräsmattan. Vi testar robotgräsklippare och de som blir testvinnare är de som, utifrån sitt pris, tilltalar en specifik målgrupp.

Hur mycket ström drar en robotgräsklippare?

En robotgräsklippare drar i genomsnitt 0,09 kWh per laddning vilket innebär att den kostar cirka 50-60 kronor i uppladdning totalt under en hel säsong.

Köpa robotgräsklippare – köpråd

Den som ska köpa en robotgräsklippare bör först undersöka hur stor gräsmattan är, stämma av ungefärlig lutning om man har slänt som också ska klippas samt sätta upp en ungefärlig budget för vad robotgräsklipparen ska kosta. Fundera därefter igenom nedanstående punkter.

Checklista: Tänk på det här när du köper robotgräsklippare

 • Gräsmattans storlek. Robotgräsklippare finns med olika hög kapacitet, de allra flesta befinner sig inom snittet 250 kvadratmeter upp till 5000 kvadratmeter. Men det finns även extremer åt bägge håll. Robotklipparens hastighet, funktioner (GPS, guideslinga mm) och dess batteri avgör hur stor gräsmatta den kan hantera inom en rimlig tid. Klippschemat bestämmer du själv och du ser på gräsmattan om det blir tussar kvar – då får du utöka klipptiderna.
 • Vad du får för pengarna. Sätt en budget, hur mycket får robotgräsklipparen kosta? Undersök sedan vilka robotgräsklippare som befinner sig inom det prisspannet. Tänk på att du ibland kan hitta robotgräsklippare på rea eller en begagnad robotgräsklippare i bra skick (se till att du får med kvitto – viktigt både för garanti och försäkring).
 • Funktioner. De vanligaste funktionerna som skiljer robotgräsklippare åt är hur många startpunkter du kan ställa in, hur långt den ska klippa över kabeln, huruvida den ska klippa när det regnar samt om den kan styras från mobiltelefonen och i så fall hur (bluetooth, WiFi eller GSM). Men sedan kan de även ha annan funktionalitet. Exempelvis inbyggd GPS för kartfunktioner, guideslinga för att kunna styras raka vägen till laddstation eller områden långt bort eller ultraljudssensor för att kunna klippa snabbt på öppna ytor och sakta ner i trånga utrymmen.
dolda knivar husqvarna automower 415x

Så testar vi varje robotgräsklippare

Vi testar varje robotgräsklippare på tre olika gräsmattor och undersöker hur de hanterar olika typer av utmaningar. Klarar de slänt? Klarar de gropar i gräsmattan? Vad händer om det finns fallfrukt, löv eller mycket barr på gräsmattan? Vi undersöker hur enkelt det är att installera robotgräsklipparen och hur lång tid det tar.

När vi gjort prestandatester låter vi robotgräsklipparna klippa vidare hos testfamiljer som får låna dem under hela säsongen. Upptäcker vi fler för- eller nackdelar så justerar vi testresultatet. Denna testsida visar de bästa robotgräsklipparna inom olika kategorier och den är en levande testvinnarlista som vi uppdaterar regelbundet.

Varje robotgräsklippare får ett betyg och omdöme som bygger på hur prisvärd den är utifrån sin kapacitet och sina funktioner.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Installera robotgräsklippare

För att du ska kunna komma igång med din robotgräsklippare behöver du – förutsatt det är en robotgräsklippare som håller sig på gräsmattan tack vare en begränsningsslinga – en kabelinstallation på gräsmattan. Det är något de flesta klarar att göra själva.

Det här behöver du för att komma igång

Med samtliga robotgräsklippare ingår det knivar och laddstation. Med vissa robotgräsklippare ingår det även ett installationskit bestående av kabel, märlor, kontakter och kabelanslutningar. Ingår det inte ett installationskit kan du köpa ett sådant. Du kan även köpa lösa tillbehör såsom:

 • Begränsningsslinga / guidekabel (samma typ av kabel, du behöver inte köpa samma märke som du har på robotgräsklipparen då alla fungerar på samma vis, men däremot har de lite olika kvalitet)
 • Märlor (förankrar kabeln på gräsmattan)
 • Kontakter (ansluter kabeln till laddstationen, de flesta robotar kräver det)
 • Kabelanslutningar (används för att koppla ihop exempelvis guidekabeln med begränsningsslingan eller för att förlänga kabeln genom att sätta ihop två stycken med varandra)

Så installerar du robotgräsklipparen – Steg för steg

 1. Klipp gräsmattan: Klipp ner gräset med vanlig gräsklippare, så att det blir så kort som möjligt.
 2. Placera laddstationen: Laddstationen ska stå på en plan yta med minst en meter fri yta framför öppningen på den (ibland mer, se manualen för just din robot). Se till att strömkabeln når fram till ett vägguttag och att den inte hamnar på gräsmattan.
 3. Installera begränsningsslingan: Börja vid laddstationen och fäst begränsningsslingan med en märla, se till att du har nog med kabel för att den ska kunna kopplas in i laddstationen (vissa laddstationer kräver att man följer spår i dem, andra räcker det att man bara lägger kabeln centrerat under stationen). Gå därefter längs med gräsmattans ytterkant och fäst slingan med märlor – drygt en per meter. Det är viktigt att den ligger dikt an, eller i alla fall väldigt nära, ytan på gräsmattan, annars kan robotgräsklipparens hjul rycka upp den. När du kommer till objekt du inte vill att robotgräsklipparen ska klippa på (exempelvis under en studsmatta) så går du ut med kabeln från gräsmattans ytterkant, rundar objektet och går sedan tillbaka till ytterkanten. Kabeln ska ligga tätt ihop på vägen ut till objektet (dubbel – ut och in parallellt) och gå ensam runt objektet (singel). Dubbel kabel = osynlig för roboten, singel = staket för robotklipparen.
 4. Installera eventuell guidekabel: Ingår det stöd för guidekabel (bl.a GreenWorks, Husqvarna, McCulloch och Gardena) drar du denna från laddstationen och ut till den plats som är längst bort från stationen och ansluter den där till begränsningsslingan. Tänk på att guidekabeln ska gå så centralt som möjligt på gräsmattan så att robotgräsklipparen enkelt kan den för att ta sig hem eller ut till avlägsna ytor.
 5. Anslut laddstationen: När du kommer fram med slingan till laddstationen ansluter du bägge ändar av den till robotgräsklipparens kontakter, använd kontaktdon om sådana krävs. Koppla in strömkabeln och se så att LED-belysningen indikerar framgångsrik installation.
 6. Placera robotgräsklipparen i laddstationen: Robotgräsklipparen behöver ladda upp sitt batteri fullt för att kunna genomföra en första eventuell kalibrering eller runda i trädgården. Låt den ladda fullt. Under tiden kan du koppla upp den på mobiltelefonen (om den har wifi, bluetooth eller GSM) samt läsa i manualen vilka funktioner som erbjuds.
 7. Programmera robotgräsklipparen: Du programmerar robotgräsklipparen genom att vid första uppstart genomföra en eventuell kalibrering (långt ifrån alla kräver en sådan men den innebär i princip att robotgräsklipparen ska åka ett varv längs med slingan eller runt stationen), därefter bestämmer du ett klippschema och testar att skicka ut robotgräsklipparen att klippa sin första omgång. Kolla även igenom alla funktioner som erbjuds och se om du har nytta av dem. Har du exempelvis en avlång tomt kan det vara bra att sätta en extra startpunkt i andra änden av gräsmattan.

Tillbehör till robotgräsklippare

Förutom robotgräsklipparen, laddstationen och tillbehör för installation så finns det även en mängd andra tillbehör till robotgräsklippare. Här är några av dem.

 • Hus till robotgräsklippare. Tänk på att huset måste ha öppningar både så att robotgräsklipparen kan ta sig in och ut beroende på hur din robot rör sig runt stationen. Här är exempelvis ett med öppning både bak och fram, här är ett som bara har öppning åt ett håll.
 • Tak till robotgräsklippare. Ge din robotgräsklippare och dess laddstation ett skyddande tak för att maximera livslängden.
 • Garage till robotgräsklippare. Exempelvis det här fina garaget från Wortek.
 • Terrängkit. Terränghul är taggiga spikhjul du ansluter till robotgräsklipparens hjul för bättre hantering av ojämna ytor eller färdiga hjul med extra stora piggar. Se till att du köper rätt sort som passar just din modell.
 • Personifiera robotgräsklipparen. Köp skal, dekal eller klistermärken för att stajla robotgräsklipparen.
 • Reparationskit. Behöver du bara en kort stump kabel och några kontakter för att laga en trasig kabel? Då kan du köpa hem ett reparationskit.
 • Åskskydd. Du bör alltid dra ur strömkabeln ur vägguttaget vid åska eftersom laddstationen är väldigt känslig. Men det är inte alltid man har den möjligheten, så du kan även köpa till ett åskskydd samt se till att hemförsäkringen täcker väderrelaterade olyckor.
 • Kniv till robotgräsklippare. Kniven bör bytas varje år på en robotgräsklippare med fast kniv, eller 2-3 gånger per säsong på robotgräsklippare med pivot / rakblad.

Robotgräsklippare vi har testat men som inte höll måttet

Vi testar många robotgräsklippare som tyvärr inte presterar bra nog för att kvala in på den här listan över topptestade modeller. Några exempel på modeller vi har testat som var dåliga:

 • Lyfco robotgräsklippare, den var dåligt programmerad och inte driftsäker alls.
 • Stiga robotgräsklippare 2021, den var väldigt jobbig att programmera och krävde speciallösningar för positionering av kabeln.
 • Robomow robotgräsklippare RT300 var helt okej men flera tusen kronor för dyr i förhållande till vad man får för pengarna. Cub Cadet har i princip samma modeller men till en betydligt billigare peng.
 • Worx Landroid M500 hade alldeles för dålig terränghantering, den kör fast på alla gräsmattor om de inte är är väldigt hårda i ytan. Exempelvis har den svårt för gräsmatta med mossa, fuktig jord och ojämnheter.

Elina Blom

Elina Blom

Elina Blom är en välkänd och etablerad recensent inom hem, trädgård och hemelektronik. Hon har arbetat som produkttestare i över 15 år och även varit chefredaktör för stora kända tekniksajter. Idag håller hon i Test-piloternas tester av trädgårdsmaskiner. Elina har bland annat varit nordisk chefredaktör för TechRadar, arbetat som nordisk testredaktör på PriceRunner / bäst-i-test.se och byggt upp deras tester inom trädgård, hemelektronik och hushållsmaskiner och idag arbetar hon på Plantagen med deras redaktionella innehåll inom trädgård och trädgårdsmaskiner. Vid sidan av det arbetet testar hon allt från gräsklippare till häcksaxar för oss här på Test-Piloterna.se.

Test-Piloterna
Logo