Kolgrill TEST: 6 bästa klotgrillarna 2023 (bäst i test)

Många vägrar att befatta sig med någon annan typ av grill än den gamla hederliga kolgrillen. Om de har rätt eller om de är ute och cyklar överlåter vi till dig att avgöra, men en sak kan vi i alla fall konstatera: Det finns mängder av produkter i det här segmentet.

För att göra urvalsprocessen lite enklare för dig, så har våra experter långtidstestat fem av de mest populära klotgrillarna på marknaden idag. En av dem klassas som ”bäst i test”, men vi har även valt ut den bästa billiga kolgrillen och de bästa mindre och större varianterna.

Visa hela +

Weber Master-Touch GBS E-5755

Bäst kolgrill till uteplatsen eller altanen

weber-master-kolgrill-bast-i-test-1024x775
Typ: Kolgrill rund Storlek: Standard Grillyta: 57 cm i diameter Grillgaller: Rostfritt stål Garanti: 10 år Storlek: 107x65x72 cm

9.3 PRISVÄRD
9.4 PRESTANDA
8.9 FUNKTIONER
9.2 BYGGKVALITET

Stabil klotgrill som räcker perfekt till hela familjen

Weber Master-Touch GBS E-5755 är en välbyggd kolgrill med flera praktiska funktioner. En funktion vi verkligen kommer att uppskatta är rengöringssystemet där du kan tömma hela grillen på aska med ett enkelt handgrepp underifrån. Dock kräver den ganska mycket kraft för att klämmas ihop.

En annan fördel är att denna klotgrill är snabb upp i värme och att den håller värmen bra. Den har dubbka luftventiler så att du kan reglera värmen efter behag. Det nedre sker med hjälp av en spak ovanför askuppfångaren.

Webers klotgrill har bra byggkvalitet. Efter en säsong syns inte en tillstymmelse till rost, medan två andra test-grillar från ett annat märke (ej med i denna topplistan av uppenbara skäl) har rost på skruvskallar och runt öppningar.

Weber ger tio års garanti på denna grillen så det bådar verkligen gott inför framtiden.

Weber Master-Touch GBS E-5755 är den kolgrill som blir bäst i test eftersom det är en väldigt prisvärd och välbyggd klotgrill i en storlek som räcker gott till familjer eller de som ofta har vänner över, och eftersom du kommer att kunna ha den i väldigt många år.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Mustang Gourmet 57

Bäst billig klotgrill för dig som vill ha stor grillyta till rimlig peng

Mustang-gourmet-bast-billig-kolgrill
Typ: Kolgrill rund Storlek: Standard Grillyta: 54 cm i diameter Grillgaller: Rostfritt stål Garanti: 1 år Storlek: 108x64x69 cm

9.2 PRISVÄRD
9.3 PRESTANDA
9.0 FUNKTIONER
8.5 BYGGKVALITET

 

Billig kolgrill med plats för praktiska tillbehör i mitten

Mustang Gourmet 57 är en lättanvänd kolgrill i standardutförande. Den är stor nog för att du ska få bra kontroll över värmen och för att du ska kunna grilla via både direkt och indirekt grillning. Den kommer upp bra i temperatur. Vi får upp den över 320 grader Celsius en småkylig vårdag.

Grillen har en mycket praktisk och lättanvänd askuppfångare undertill. Det sitter ett handtag på den som gör att du bara kan dra ut den och sedan sätta tillbaka den. Ovanför behållaren för askfångaren sitter en syreventil med tydligt märkt plus och minus för öppen respektive stängd ventil.

Det vi saknar är möjlighet att hänga locket på sidan. Locket är ganska tungt och måste lyftas av i sin helhet.

Det tar ungefär 50 minuter att montera kolgrillen. Manualen är okej, och passformen på olika delar godkänd sett till priset.

Grillytan du får för pengarna är som sagt riktigt stor, vilket vi ger stort plus för. Dessutom kan du plocka bort den centrala delen av grillgallret och placera andra tillbehör från Mustang där, till exempel sänka ner en gryta. Det går inte att höja eller sänka grillgallrets position.

Vi har i skrivande stund inte hunnit att testa byggkvaliteten ordentligt på denna grill, då den är väldigt ny i testet. Det tidiga intrycket är att den är stabil och välbyggd, men vi får se hur den står sig över tid. Garantin är på 12 månader.

Mustang Gourmet 57 blir bäst billig kolgrill eftersom det är en prisvärd kolgrill med alla grundläggande funktioner du kan önska dig och med helt okej byggkvalitet.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Boretti Barilo 2.0

Bäst klotgrill för dig som vill ha stor grillyta och mångsidighet

boretti-barilo-bast-stor-kolgrill
Typ: Kolgrill rektangulär Storlek: Stor Grillyta: 84×41 cm Garanti: 10 år Storlek: 107x105x52 cm

9.0 PRISVÄRD
9.2 PRESTANDA

9.3 FUNKTIONER
9.4 BYGGKVALITET 

Prisvärd stor kolgrill med flera välplanerade ytor att grilla på

Boretti Barilo 2.0 är en stor kolgrill med gott om plats för olika typer av råvaror, möjlighet till både direkt och indirekt grillning och för värmehållning. Den har två robusta grillgaller av gjutjärn och dessutom en välbyggd stekhäll.

Tyvärr kan du inte höjdjustera grillgallren, så du lämnas att styra värmen med hjälp av luftventilerna – som bara finns på sidorna. Det gör att det tar lite tid att lära sig grillen. Men när du väl har blivit bra insatt i hur den temperaturregleras på bästa vis är det som vilken annan grill som helst i storleksklassen. Och tills du har lärt dig kan du alltid flytta råvarorna en bit bort från glöden (om du inte har maxat grillytan).

Utseendemässigt är det kul med en design som påminner mer om en grilltunna. Är du inte ett fan av klotgrillar är Borettis grilltunna ett utmärkt alternativ.

Boretti Barilo 2.0 blir bäst stor kolgrill eftersom den ger flera olika ytor att grilla – och steka – på samtidigt som den har en minimalistisk och stilren design.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Weber Go-Anywhere

Bäst liten kolgrill för den som vill ta med sig grillen

weber-go-anywhere-test
Typ: Kolgrill rektangulär Storlek: Liten Grillyta: 41×25 cm Garanti: 10 år Storlek: 53x37x21 cm

8.9 PRISVÄRD
8.4 PRESTANDA

8.6 FUNKTIONER
8.7 BYGGKVALITET

Praktisk och kompakt kolgrill som kan staplas

Weber Go-Anywhere är en liten och praktisk kolgrill som du enkelt stoppar in i skåpet i husvagnen eller båten. Den är ganska lätt, och framför allt väldigt smidig att förvara. Dess fina byggkvalitet i kombination med dess helt överkomliga pris gör den till ett utmärkt, miljövänligare alternativ till engångsgrillar, samtidigt som du får en säker grilplats jämfört med att göra upp en egen eld.

Det vi finner lite negativt med Webers lilla grill är att den har lite svårt att komma upp i hög temperatur. Den räcker gott om du ska grilla korv, grönsaker eller någon köttbit, men ska du fräsa på och få yta krävs det tålamod. Vi saknar även sidohandtag.

Eftersom den är rektangulär kan du grilla indirekt på den, förutsatt att det är få råvaror som ska grillas. Vid direkt grillning rymmer den överraskande mycket.

Denna kolgrill har praktiska utfällbara stålben så att du får upp den en bit från marken – eller bordet. Dessa kan du sedan fälla in vid förvaring.

Weber Go-Anywhere blir bäst liten kolgrill eftersom den har hög byggkvalitet, praktiska funktioner och en kompakt men genomtänkt konstruktion till ett rimligt pris.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Kamado Grill Loger

Bästa kamado för den som vill kunna grilla på hög temperatur

Loger-large-bast-kamado
Typ: Kolgrill keramik Storlek: Liten-standard Grillyta: 46 cm i diameter Garanti: 6 år (keramiska delar), 2 år övrigt Storlek: 115×57 cm

9.5 PRISVÄRD
9.5 PRESTANDA
8.7 FUNKTIONER
9.6 BYGGKVALITET

Kamadogrill med hög byggkvalitet och praktiska funktioner

Kamado Grill Loger är en rejäl pjäs som kommer till sin rätt på en permanent plats i trädgården. Den väger in på nästan 100 kilo, men komer i delar som du kan bära och montera på egen hand. Dess keramiska konstruktion gör den dock inte bara tung och robust, det gör också att den kan komma upp i riktigt hög temperatur – så pass hög att du kan rengöra grillen genom att maxa värmen i den. Du kan också spara på kol väldigt enkelt i den genom att stänga alla ventiler. Vi tycker den är lite klurig att rengöra om du inte bränner ur den, så det har den till sin nackdel.

Denna kolgrill har grillgaller i två nivåer. Det ena gallret är öppningsbart på sidan så att du kan grilla på två nivåer samtidigt. Den är på gränsen i storlek när det kommer till indirekt grillning, men att göra hamburgare eller pizza på den går på nolltid. Det är lätt att temperaturreglera via luftspjäll, samt genom att anpassa höjden från glöden.

Kamadon har två fällbara sidobord av trä. Det finns inga redskapskrokar men borden är av samma höga byggkvalitet som resten av bygget. På locket hittar du en inbyggd termometer. Grillytan på vårt recensionsexemplar är 46 centimeter i diameter vilket räcker till den lilla familjen eller paret. Grillen finns att köpa i fler storlekar.

Kamado Grill Loger är en väldigt prisvärd kamadogrill som håller hög kvalitet år efter år och som verkligen imponerar på oss när det kommer till prestanda.

Fri frakt, snabb leverans hos:

ProQ Frontier BBQ Smoker

Bäst smoker för den som vill ha full kontroll när den röker sin mat

ProQ Frontier BBQ Smoker
Typ: Smoker Storlek: Medium Grillyta: 40 cm i diameter Garanti: 10 år Storlek: 43×102 cm Övrigt: Ingår 5 st hängkrokar

8.5 PRISVÄRD
9.1 PRESTANDA
9.6 FUNKTIONER
9.1 BYGGKVALITET

Röktunna som du både kan grilla och röka mat i

ProQ Frontier BBQ Smoker är en röktunna som du bygger på modulärt på höjden. Den har en bas med tre ben och ventiler, och lägger du ett grillgaller rakt på denna så har du en liten bärbar vanlig klotgrill. Men sedan kan du bygga på med fler delar på höjden, exempelvis en vattenpanna som fungerar som värmeavvisare. Detta gör att du även kan röka fisk, ugnsbaka kyckling eller köra slow cook (om du fyller vattenpannan med vatten).

Monteringen av ProQ Frontier BBQ Smoker går väldigt snabbt och smidigt. Med endast tre ben som behöver skruvas på och övriga delar som enkelt staplas och fästs med snäpplås, är den snart redo att användas. När den är fullt monterad kan den visserligen vara lite tung, men detta kompenseras av dess stabilitet.

Det enda vi önskar skulle vara annorlunda är översta locket. Istället för att helt tas bort vid varje öppning hade det varit bekvämt om det kunde hakas i och fällas upp. Detta skulle spara tid och ansträngning. Men utöver det har vi inga klagomål när det kommer till funktion och design.

Det följer med fem stycken hängkrokar vilket gör att du kan hänga det som ska rökas i grillgallret på insidan.

Ytan du grillar på är 40 centimeter vilket räcker gott för 12 stycken hamburgare eller för att röka en lax.

ProQ Frontier BBQ Smoker har dubbla grillgaller på två nivåer och luckor så att du kan kolla in på insidan utan att öppna locket.

ProQ Frontier BBQ Smoker blir bäst smoker eftersom den är så mångsidig och för att dess byggkvalitet och montering lovar lång livslängd.

Fri frakt, snabb leverans hos:

FAQ: Kolgrill – Vanliga frågor och svar

Hur tänder man en kolgrill?

Det finns flera sätt att tända en kolgrill, här följer tre smidiga varianter:

  • Enklaste sättet att tända en kolgrill är genom att fördela ut kolet eller briketterna undertill och sedan tända med en grilltändare (loftlighter).
  • Ett annat alternativ är att använda braständare, en tjockare typ av tändsticka som brinner länge. Placera den centralt under kolet och låt glöden sprida sig och rör sedan om efter ett par minuter.
  • Du kan förstås även hälla på tändsvätska och låta det suga en stund för att sedan tända med vanlig tändare.

Var lägger man kolen i en klotgrill?

Kolet eller briketterna i en kolgrill placerar man i brickorna under grillgallret. Vill du grilla direkt grillning (värme direkt under det som ska grillas) så tänder du centralt och placerar råvarorna precis ovanför. Ska du däremot grilla indirekt räcker det att du har kol i ena änden av grillen och tänder upp det, när det sedan glöder så placerar du råvarorna på motsatt sida.

Hur varm blir en kolgrill?

En bra kolgrill klarar av att komma upp över 300 grader i värme, ofta ännu högre. Storleken och hur välisolerad klotgrillen är påverkar hur högt den når i temperatur.

Temperatur-kolgrill
Termometer visar på en temperatur på 300 i en kolgrill vi håller på och testar.

I en så kallad Kamado kan du nå så hög temperatur att du kan bränna rent den på insidan (rengöring via värme), och denna typ av kolgrill har även fördel i att den håller värmen extremt bra över tid (slow cook) på grund av dess keramiska konstruktion.

Köpa kolgrill – köpråd

Den som ska köpa en klotgrill bestämmer först hur stor budget denna har, därefter hur stor grillen ska vara och hur den tänkt användas. Nedan finner du en detaljerad checklista över vad det är viktigt att tänka på när du köper kolgrill.

Checklista: Tänk på det här när du köper kolgrill

  • Vad du får för pengarna. Sätt en budget, vad får din kolgrill kosta? Priset är ofta en fingervisning om kvaliteten på klotgrillen men påverkar även sådant som funktioner och storlek på grillyta.
  • Storlek på grillen. Storleken på kolgrillen är väsentlig av flera skäl. Dels om du tänkt ha den permanent ståendes på samma plats året om, då kan du satsa på en lite större grill vilket ger ökad kontroll över värmen och större yta att grilla på. Dels om du vill kunna ta med dig klotgrillen till stranden, i husvagnen eller liknande.
  • Kolgrillens material. En kolgrill består ofta av emaljerad plåt och ett rostfritt galler. Ofta ingår även en stålställning som antingen bara fungerar som ett stöd, eller som även ger förvaringsutrymme. På sidan av grillen finns ibland ett eller två sidobord, ytan på dessa är ofta av plast. Men det finns även träbord, grillgaller av gjutjärn och en lång rad andra varianter på denna standardlösning vi precis nämnde. Godstjockleken påverkar hur väl kolgrillen håller värmen. Antalet ventiler påverkar hur bra du kan värmereglera.
  • Klogrillens funktioner. Utöver sedvanliga funktioner såsom att kunna öppna och stänga ventiler, se gradtal på en inbyggd termometer i locket eller att ta ut och rengöra askuppsamlaren, så kan det även finnas annan funktionalitet. Exempelvis kommer många grillar med höj- och sänkbara grillgaller, med värmehylla, krokar för att hänga redskap på samt möjlighet att röka råvaror.
klotgrill-test-av-oss
Champinjoner, spetskål och majskolvar grillas på en av de klotgrillar vi haft inne för test.

Så testar vi varje kolgrill

Vi testar varje kolgrill genom att montera den själva, och under detta momentet tar vi tiden samt bedömer komplexitet och manual. Därefter grillar vi på grillen. Vi använder grillen intensivt de första veckorna, därefter har vi kvar den och grillar mer sporadiskt (eftersom vi även testar andra kolgrillar kontinuerligt).

På sikt ser vi hur väl kolgrillen står emot väder och vind. I betyget för byggkvalitet räknar vi även in sådant som garanti, reservdelar och manual. I betyget för prestanda undersöker vi hur snabb den är upp i värme, hur lätt det är att värmereglera och vilka olika typer av grillmetoder som går att använda sig av. Betyget för funktionalitet är precis vad det låter som, vilka användarvänliga funktioner har klotgrillen? Kan du exempelvis höja och sänka grillgallren för att reglera avståndet till kolet? Hur lätt är den att rengöra? Vilka tillbehör ingår? Går det att hänga eller lägga av sig redskap? Varje kolgrill får sedan ett betyg som bygger på hur prisvärd den är sett till sin målgrupp och sina testresultat.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Elina Blom

Elina Blom

Elina Blom är en välkänd och etablerad recensent inom hem, trädgård och hemelektronik. Hon har arbetat som produkttestare i över 15 år och även varit chefredaktör för stora kända tekniksajter. Idag håller hon i Test-piloternas tester av trädgårdsmaskiner. Elina har bland annat varit nordisk chefredaktör för TechRadar, arbetat som nordisk testredaktör på PriceRunner / bäst-i-test.se och byggt upp deras tester inom trädgård, hemelektronik och hushållsmaskiner och idag arbetar hon på Plantagen med deras redaktionella innehåll inom trädgård och trädgårdsmaskiner. Vid sidan av det arbetet testar hon allt från gräsklippare till häcksaxar för oss här på Test-Piloterna.se.

Test-Piloterna
Logo