Bärsele TEST: 4 Bärselar 2024 (bäst i test)

En bärsele kan vara ett alldeles utmärkt hjälpmedel under ett barns första månader och ibland upp till några års ålder. Bebisar gillar närheten och att bli burna, och dessutom får du som förälder får händerna fria till annat.

En bra bärsele ska förstås framför allt vara säker och bekväm för barnet. Men den ska givetvis även erbjuda föräldern god komfort, och den får gärna kunna användas i flera olika bärpositioner.

Våra experter har testat fyra populära bärselar och korat en av dem till ”bäst i test”. Vi har även hittat en bärsele som vi tycker är bäst om pengarna spelar mindre roll, samt ett budgetalternativ för den som vill spara på slantarna.

Visa hela +

Ergobaby Omni 360

Bäst bärsele eftersom barnet sitter ergonomiskt och kan sitta åt flera håll

Ergobaby-omni-360-bäst-i-test
Typ: Bärsele bomull Bärpositioner: 4 st (mage, rygg och höft, varav både fram och bak på mage) Ålder: Från nyfödd upp till 4 år Vikt: 3,2-20 kg Tvättråd: Maskintvätt max 30 grader

9.7 PRISVÄRD
9.3 KOMFORT
9.2 FUNKTIONER
9.5 BYGGKVALITET

 

Testvinnande bärsele som är välsydd, bekväm, avlastande och håller i många år

Ergobaby Omni 360 är den bästa bärselen vi testat till dags dato eftersom den presterar på topp i alla de viktigaste kategorierna. Den är skön att bära länge, även med äldre barn i, barnet sitter riktigt bra och stabilt i den samtidigt som den har många praktiska funktioner – du kan till exempel amma barnet medan det sitter i den.

Den mest anmärkningsvärda funktionen torde vara att barnet kan sitta framåtvänd. De flesta bärselar rekommenderas man använda med barnet vänt med huvudet mot ditt bröst, men med Omni 360 kan barnet sitta exakt lika komfortabelt åt andra hållet. Du kan alltså bära barnet på magen eller på ryggen, och barnet kan sitta framåt eller bakåt. Detta gör att du kan anpassa bärandet efter just ditt barns behov. Är barnet trött och vill vila från intryck kan du sätta det mot dig, och vill det vara med och upptäcka världen vänder du på det.

Ergobaby-omni-360-ficka

Har du en nyfödd bebis behövs inget spädbarnsilnägg såsom det gjorde på den gamla 360-modellen från samma tillverkare. Spädbarnsinlägget var jobbigt att ha att göra med, men det som är nytt med Omni 360 är att den fungerar lika bra för en nyfödd som för en 3-åring – direkt ur förpackningen. Nyfödda ska dock alltid bäras inåtvända. En annan fördel är att det finns en förvaringsficka.

Tyvärr kan den bara tvättas i 30 grader, vilket – av uppenbara skäl – är en nackdel när man har med småbarn att göra.

Bärselen är bekväm att bära under flera timmar, så även med ganska tunga barn i den. Just komforten och kvaliteten är ett av de största plusen. Den har riktigt bra stöd och avlastning för ryggen.

Ergobaby Omni 360 raderar den nackdel som dess föregångare hade. Denna bärsele blir bäst i test eftersom den är ergonomisk för både barn och den som bär, samtidigt som den håller utmärkt kvalitet, är lätt att använda och klarar hela fyra bärpositioner.

+ Mycket bra komfort, ergonomisk, 4 bärpositioner, kan användas i många år, löstagbar förvaringsväska
Klarar bara 30 grader maskintvätt

Fri frakt, snabb leverans hos:

Ergobaby Adapt

Billig bärsele för föräldrar på språng

Ergobaby-adapt-BB
Typ: Bärsele bomull Bärpositioner: 3 st (mage, rygg, höft) Ålder: Från nyfödd upp till 4 år Vikt: 3,2-20 kg Tvättråd: Maskintvätt max 30 grader

9.3 PRISVÄRD
9.0 KOMFORT
8.4 FUNKTIONER
8.9 BYGGKVALITET

 

Avlastande bärsele i budgetklassen där man inte tummat på komfort

Ergobaby Adapt är en given testvinnare i budgetklassen. Den här bärselen håller hög kvalitet, är snygg att titta på och samtidigt bekväm att bära. Den avlastar bra tack vare stödet över ländryggen, och det finns en liten huva du kan använda när barnet behöver lugn och ro eller om du ska amma och vill skapa en lugn sfär runt barnet.

Denna bärsele känns lite tunnare än Omni 360 från samma tillverkare. Men tyget är också mer medgörligt och den känns även mer ventilerande. Har du inte behov av att kunna vända barnet framåt när det blir äldre så är Adapt ett riktigt bra köp.

Tyvärr klarar den bara att tvättas i maximalt 30 grader, vilket är en nackel.

Ergobaby-adapt-insida

Trots att Adapt känns lite lösare i sin form så ska den fungera med barn upp till fyra år. Den kräver heller inget spädbarnsinlägg om du ska bära en nyfödd bebis i den. Så här är det plus rakt av. Den har en ficka som du kan förvara något litet i, exempelvis ditt bankomatkort.

Ergobaby Adapt blir bäst billig bärsele eftersom den förenar hög komfort med ett lågt pris. Den är lätt att ta på och av, har en snygg men samtidigt genomtänkt design och barnet sitter säkert och bekvämt i den även under långa turer.

+ Bekväm för både vuxen och barn, jämn viktfördelning, fungerar under många år
Klarar bara 30 grader maskintvätt

Fri frakt, snabb leverans hos:

Babybjörn One

Lyxig bärsele med inbyggt stöd för spädbarn

babybjörn-one-bästa-premium
Typ: Bärsele bomull Bärpositioner: 3 st (mage och rygg, varav både framåt och bakåt på mage Ålder: Från nyfödd upp till 3 år Vikt: 3,5-15 kg Tvättråd: Maskintvätt max 40 grader

9.1 PRISVÄRD
8.9 KOMFORT
8.4 FUNKTIONER
9.8 BYGGKVALITET 

Välsydd bärsele med snygg design och bra ergonomi

Babybjörn One är en bärsele i premiumklassen och det märks på hur välbyggd den är. Den är enkel att ta på och av, och barnet kan sitta både framåtvänd och inåtvänd när du har bärselen på magen. Denna bärsele medger dock inte att du bär barnet på höften.

Denna bärsele fungerar under flera års tid. Spädbarnsinlägget är inbyggt från start, och när barnet vuxit ur det sitter det stabilt även utan. Den kan tvättas i 40 grader. En kul detalj är att den går att köpa i ganska många kreativa färger och mönster.

Babybjörn-insida

Vi gillade inte originalversionen av Babybjörn One när den kom. Men tillverkaren tog till sig av kritiken och den nya modellen sitter riktigt bra. Den avlastar utmärkt på de punkter som den ska, samtidigt som den fått mer vaddering. Vi finner den bekväm även efter ett par timmars användning.

Babybjörn One är en flexibel bärsele som ditt barn kan växa ganska länge med, den blir därför bästa premiumval.

+ Flexibel design, avlastande, ergonomisk
Inte så många praktiska funktioner

Fri frakt, snabb leverans hos:

Baby Tula Toddler

Bärsele för barn upp till 27 kg

tula-toddler-barsele-test
Typ: Bärsele bomull Bärpositioner: 2 st (mage, rygg) Ålder: Från 1,5 upp till 5 år Vikt: 11-27 kg Tvättråd: Maskintvätt max 30 grader

8.8 PRISVÄRD
8.4 KOMFORT
8.0 FUNKTIONER
8.9 BYGGKVALITET

Bärsele för större barn och vuxna som vill kunna gå långpromenad i svår terräng

Baby Tula Toddler är en bärsele med en hög maxvikt. Detta är inte bärselen du skaffar och använder från det att barnet är nyfött, utan snarare ett utmärkt val för dig som kommit förbi spädbarnsåldern och har en bebis som verkligen uppskattar att bli buren i bärsele, och du som föredrar att bära i sele framför vagnpromenader. Vår testperson har exempelvis uppskattat att kunna ha med sig sin 4-åring på längre skogspromenader och kunna bära barnet när det är slut på spring i benen.

Bärselen avlastar bra trots att vi bär runt på drygt 25 kilo under 2-3 timmar varje gång. Friheten i att kunna gå på en promenad i oländig terräng utan att behöva oroa sig över trötta ben (barnet) eller trött rygg (vuxen) är uppskattad.

Bärselen har en ficka på höftbältet där du kan lägga mindre saker såsom exempelvis din plånbok.

Tula Toddler blir bäst bärsele för större barn eftersom den avlastar bra och är välsydd.

+ Hög maxvikt, funktionell sidoficka
Funkar inte för spädbarn

Fri frakt, snabb leverans hos:

Kingsmith Walkingpad A1 Pro

Skonsamt gåband för dig som vill vara snabbt igång

test-piloterna-under-konstruktion-svart-vit
Typ: Bärsele bomull Bärpositioner: 4 st Ålder: Från nyfödd upp till 4 år Vikt: 3,2-20 kg Tvättråd: Maskintvätt max 30 grader

9.3 PRISVÄRD
9.4 KOMFORT
9.7 FUNKTIONER
9.2 BYGGKVALITET

Detta gåband är så kompakt att det kan förvaras under skrivbordet

Kingsmith Walkingpad A1 är ett portabelt gåband som är hopfällbart på mitten. Att fälla upp det går på nolltid. Det enda du behöver göra är att vika upp det. Men var lite försiktig mot slutet för den drar till när den ska knäppa i, och du bör då hålla emot lite lätt så att den inte slår i golvet.

Det följer med en fjärrkontroll för smidig styrning. Vi föredrar autoläget eftersom det känns som en naturlig promenad. I det läget anpassar den hastigheten efter hur fort du rör benen.

Vi uppskattar verkligen displayen på botten, och läget där den startar automatiskt när du ställer dig på den. Använder du gåbandet för att nå dagens stegmål medan du arbetar vid skrivbordet gör denna funktion det väldigt smidigt, för du kan kliva av om du ska hämta något och sedan kliva på och direkt vara igång och gå igen framför datorn. Du slipper trassla med knapptryck eller inställningar. Det sparar även ström eftersom det blir som ett viloläge.

Kingsmith Walkingpad A1 är även bra för det har en lagom yta att gå på, samtidigt som det tar väldigt liten plats när det är ihopfällt. Det är ett utmärkt gåband och blir därför testvinnare i denna kategorin.

Fri frakt, snabb leverans hos:

FAQ: Bärsele – Vanliga frågor och svar

När kan man börja använda bärsele?

Du kan börja använda bärsele redan när barnet är nyfött förutsatt att du har en bärsele anpassad för det. Moderna bärselar har ofta spädbarninlägg inbyggt, eller är designade för att ett sådant inte ska behövas. Tillverkaren anger från vilken ålder bärselen kan användas.

När kan en bebis sitta framåt i en bärsele

Din bebis kan sitta framåt i bärselen från den ålder som tillverkaren anger för just den modell du har köpt, och under förutsättning att den är utformad för att barnet ska kunna sitta framåt. På Omni 360 och Babybjörn One är det exempelvis från drygt 5 månaders ålder. Det beror på att nackmusklerna måste vara tillräckligt starka.

Köpa bärsele – köpråd

Den som ska köpa en bärsele bör först sätta upp en budget för hur mycket selen får kosta, och sedan fundera över hur mycket den kommer att användas. Om du vet med dig att ditt barn trivs att bäras i bärsele, och du är rädd om din rygg, kan du investera i en lite bättre modell – en med flera bärpositioner och bra avlastning för ryggen.

Checklista: Tänk på det här när du köper bärsele

  • Ålder: Hur länge har du tänkt använda bärselen? Vill du kunna bära ditt barn även när det närmar sig fyra års ålder krävs en lite kraftigare modell. Vill du kunna använda den från att barnet är nyfött krävs det en modell som är anpassad för det.
  • Bärpositioner: Alla bärselar är utformade för att du ska kunna bära barnet på ryggen, eller inåtvänt på magen. Men det finns numera modeller där du även kan sätta barnet framåtvänd när du bär det på magen, eller att du bär på höften. Det är skönt för kroppen att kunna variera bärposition så att du inte alltid lastar samma muskler. Det är även givande för lite äldre barn att få variation.
  • Komfort: Det absolut viktigaste är att bärselen är ergonomisk för dig och för barnet. Barnet ska sitta säkert så att höfter och rygg avlastas på rätt sätt, samtidigt som den ska vara vadderad och med skydd på alla ställen som barnet kan tänkas komma åt eller luta sig mot. Vidare ska bärselen vara bekväm för den som bär den, även om du bär i flera timmar. Den ska ventilera bra och vara justerbar efter din kropp och efter hur bebisen växer.

Så testar vi bärsele

När vi testar bärselar använder vi dem i vardagen under flera veckors tid. Vi har tre olika testfamiljer med barn i olika åldrar som haft förmånen att få testa många olika modeller. Tillsammans utvärderar vi hur väl bärselen sitter, hur den avlastar, hur barnet sitter i den, dess funktioner och dylikt.

Den bärsele som blir bäst i test är den som ger bäst värde för pengarna utifrån alla dessa aspekter men med komfort och ergonomi som det viktigaste värdet.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Carl Eriksson
Test-Piloterna
Logo