Babyvakt TEST: 4 kameror för att övervaka din bebis 2024 (bäst i test)

Att bli förälder är fantastiskt, men innebär också en ständig oro. Och för den som vill ha lite extra trygghet och alltid vill kunna ha sin bebis under uppsikt så finns förstås en teknisk lösning, nämligen babyvakten.

Det handlar om en produkt som fungerar ungefär som en klassisk walkie-talkie, med två enheter som har mikrofon och högtalare (och ibland också skärm). En del produkter har dessutom extrafunktioner som nattlägen, musikuppspelning och termometer. Babyvakten gör det möjligt att ha barnet under uppsikt även när man som förälder befinner sig i ett annat rum.

Vi har testat fyra produkter i det här segmentet, och förutom att vi korat en av dem till ”bäst i test” så har vi även utsett den bästa premiumprodukten och den bästa produkten för den med en lite mindre budget.

Visa hela +

Padwico 850 Babyvakt

Bäst babyvakt eftersom den är pålitlig och har mycket bra räckvidd

padwico-850-babyvakt-test-produkt-foto
Typ: Babyvakt (863-870MHz) Display: Ja, digital Räckvidd: Upp till 500m (utomhus) Talfunktion: Ja Batterindikator: Ja, på båda enheter Vibration: Ja (Föräldraenheten) Räckviddsalarm: Ja, båda enheter Temperaturmätare: Ja Nattlampa: Ja

9.2 PRISVÄRD
9.5 RÄCKVIDD
9.2 FUNKTIONER
9.3 BYGGKVALITET

 

Utmärkt batteritid, bra ljudkvalitet och ett inbjudande pris

Padwico 850 Babyvakt är en babyvakt med grymt bra batteritid och bra ljudkvalitet. Den har stöd för tvåvägskommunikation så du kan prata med ditt barn. Den är dessutom ganska stilren.

Räckvidden är mer än tillräcklig. Den täcker lätt ett större hus och även när vi testar att gå över till grannen. Enheten varnar om räckvidden börjar bli dålig.

Det vi framför allt saknar är stöd för video. Det är inte nödvändigt för att du ska ha koll på din bebis, men det hade varit ett bra tillskott eftersom du då – när barnet hunnit att bli lite äldre – kan kolla till det utan att behöva springa dit personligen. En annan smärre nackdel är att det inte finns utrymme att fästa ett snöre i den så man kan hänga upp den.

padwico-850-babyvakt-test-produkt-foto-2

Däremot är den mycket bra på så vis att den inte har särskilt mycket störningsljud. Den varken brusar eller plockar upp en massa onödiga ljud. Den är kort och gott väldigt välbalanserad mellan att plocka upp barnets ljud, även låga sådana, men utan att störa däremellan.

Strålningsgraden är låg, vilket är bra ur ett säkerhetsperspektiv.

Slutsats: Padwico 850 Babyvakt blir bäst i test eftersom den har bra ljudkvalitet, utmärkt räckvidd kan läsa av temperaturen samt för att den har så bra batteritid.

+ Mycket bra räckvidd, bra batteritid, tvåvägskommunikation, bra känslighet
Inte stöd för video, kan inte hängas upp

Fri frakt, snabb leverans hos:

Philips Avent Advanced Digital

Babyvakt med premiumkänsla och stöd för video

philips-avent-advanced-babyvakt-test-foto-produkt-1
Typ: Babyvakt Display: Ja, LCD Videoövervakning: Ja Mörkerseende: Ja Räckvidd: Upp till 300m (utomhus) Talfunktion: Ja Batterindikator: Ja, på båda enheter Vibration: Nej Räckviddsalarm: Ja, båda enheter Temperaturmätare: Nej Nattlampa: Ja

9.2 PRISVÄRD
9.2 RÄCKVIDD
9.3 FUNKTIONER
9.2 BYGGKVALITET

 

Både se och prata med ditt barn via denna välbyggda babyvakt

Philips Avent Advanced Digital är en babyvakt där du både kan se och prata med ditt barn. Hör du att barnet börjar vakna kan du direkt på skärmen se om du behöver springa dit eller om det verkar som att hon eller han bara pratade i sömnen. Videokvaliteten är okej sett till priset, så även i mörkt rum.

Räckvidden är bra. Vi har inga problem att få maximal täckning i hela huset och kan även gå över till grannen. Tillverkaren uppger 300 meter, men det är bara vid fri sikt. Vi skulle säga att 100 meter är max om du befinner dig i ett hus.

Den saknar däremot temperatursensor. Det är en bra funktion om du ofta låter barnet vila utomhus, eller bara vill ha koll på temperaturen i rummet, för extra säkerhet. Med tanke på priset hade vi gärna sett stöd för det.

philips-avent-advanced-babyvakt-test-foto-2

Batteritiden är bra. Vi laddar den bärbara föräldraenheten drygt varannan till var tredje dag beroende på hur många timmar den är igång under dagen.

En kul detalj är att babyvakten har inbyggda vaggvisor. Om din bebis gillar att sova med lite bakgrundsljud är detta ett praktiskt plus.

Det finns bälteshållare så att du kan hänga upp föräldraenheten.

Slutsats: Philips Avent Advanced Digital blir bästa premiumval eftersom du kan kommunicera med barnet samtidigt som du ser det och för att den

+ Upphängningsbar, stöd för video, tvåvägskommunikation, balanserad känslighet
Ingen temperaturmätare

+ Upphängningsbar, stöd för video, tvåvägskommunikation, balanserad känslighet
Ingen temperaturmätare

Fri frakt, snabb leverans hos:

Rubicson Babyvakt

Billig babyvakt för smidig övervakning i enkelt format

rubicson-babyvakt
Typ: Babyvakt ( Display: Nej Videoövervakning: Nej Räckvidd: Upp till 100m (utomhus)Talfunktion: Ja Batterindikator: Ja, på båda enheter Vibration: Nej Räckviddsalarm: Ja Temperaturmätare: Nej Nattlampa: Nej

8.4 PRISVÄRD
8.7 RÄCKVIDD
8.4 FUNKTIONER
8.2 BYGGKVALITET 

Simpel men lättanvänd babyvakt för dig med begränsad budget

Rubicson Babyvakt är en väldigt simpel babyvakt som är enkel att använda. Den har inte särskilt känslig mikrofon, men så länge du placerar den nära exempelvis spjälsängen så plockar den upp barnets ljud. Du kan även prata tillbaka till barnet, vilket är positivt med tanke på priset.

Här finns förstås inte stöd för video. Däremot har den inbyggd nattlampa.

Räckvidden är okej, ska du bara ha den i huset räcker den gott. Vi testar att gå över till grannen, den klarar det men det beror lite på hur vi rör oss i grannens hus. Räckvidden på 300 meter stämmer bara vid goda förutsättningar och fri sikt. Är du inomhus är det snarare runt 70 meter.

Enheten varnar om den börjar tappa täckning med barnets enhet och likaså om batteriet börjar att tryta. Du kan ladda den via USB, vilket är smidigt, men du behöver ladda den varje dag.

Slutsats: Rubicson Babyvakt blir bäst billig babyvakt eftersom den för det låga priset har alla de grundfunktioner du önskar och helt okej ljudkvalitet.

+ Tvåvägskommunikation, lätt att använda, okej räckvidd
Inte stöd för video, inte så bra batteritid

Fri frakt, snabb leverans hos:

Owlet Cam 2

Bäst babyvakt med kamera för dig som vill se din bebis i hög upplösning

Owlet Cam 2 bäst babyvakt med kamera
Typ: Babyvakt Display: Ja Videoövervakning: Ja Räckvidd: Upp till 100m (utomhus)Talfunktion: Ja Batterindikator: Ja Vibration: Nej Räckviddsalarm: Ja Temperaturmätare: Ja Nattlampa: Ja Övrigt: Kan lagra video, luftfuktighetssensor

8.7 PRISVÄRD
8.9 RÄCKVIDD
9.3 FUNKTIONER
9.2 BYGGKVALITET

Babyvakt med temperatur-sensor och display i HD-upplösning

Owlet Cam 2 är en funktionsrik babyvakt för dig som gillar att ha kontroll på allt. Denna babyvakt kommer med kamera, stor display, temperatursensor och luftfuktighetssensor. Du kan med andra ord se ditt barn och även kontrollera så att miljön bebisen befinner sig i är behaglig.

Själva kameran har godkänt kvalitet. Så länge det inte är helt mörkt i rummet och kameran inte står för långt bort ser du din bebis. Placerar du den ett par meter bort försvinner mycket detaljer i bilden. Detsamma gäller om det blir för mörkt i rummet.

Videoklippen sparas. Tanken är att du ska ges möjlighet att lära dig känna igen din bebis olika typer av gråt. Den funktionen ser vi inte riktigt samma nytta med som med temperatursensorn, men har du nytta av den konstaterar vi att den finns där och att den fungerar.

Kameran går att rikta. Fästet och undre delen av kameran är magnetiska så du vrider steglöst kameran och vinklar den i den riktning som passar bäst.

Owlet Cam 2 passar dig som vill ha en lyxig och välutrustad babyvakt med gott om funktioner, möjlighet att höra och prata tillbaka till ditt barn samt se via video hur barnet reagerar och mår.

+ Gott om funktioner, Videosamtal, stor display
Kameran funkar inte i väldigt mörka rum

Fri frakt, snabb leverans hos:

Kommer snart –

Inprogress

test-piloterna-under-konstruktion-svart-vit
Typ: Bärsele bomull Bärpositioner: 4 st Ålder: Från nyfödd upp till 4 år Vikt: 3,2-20 kg Tvättråd: Maskintvätt max 30 grader

9.3 PRISVÄRD
9.4 KOMFORT
9.7 FUNKTIONER
9.2 BYGGKVALITET

Detta gåband är så kompakt att det kan förvaras under skrivbordet

Inprogress

Slutsats:

+ Flexibel design, avlastande, ergonomisk
Inte så många praktiska funktioner

Fri frakt, snabb leverans hos:

FAQ: Babyvakt – Vanliga frågor och svar

När kan man börja använda babyvakt?

Du kan använda babyvakt från det att ditt barn är nyfött, som en extra trygghet när du exempelvis går på toaletten, lagar mat eller liknande.

Köpa babyvakt – köpråd

Den som ska köpa en babyvakt bör först sätta upp en budget för hur mycket den får kosta, och sedan fundera över på vilka sätt den kommer att användas.

Checklista: Tänk på det här när du köper babyvakt

  • Räckvidd: Ju bättre räckvidd desto tryggare är du med att du kan röra dig fritt hemma. Fråga dig själv hur stort du bor. Om du vill kunna vara ute i trädgården med? Finns det betongväggar och andra saker som utgör hinder för bästa möjliga räckvidd? En lägsta räckvidd på 300 meter vid fri sikt är att föredra.
  • Kommunikation: Hur vill du kunna kommunicera med barnet? Vissa babyvakter levererar bara ljud till dig (envägskommunikation), andra har stöd för tvåvägskommunikation så att du kan svara ditt barn – ungefär som en walkie talkie. Slutligen finns det de som även skickar en videoström i realtid till mottagarenheten så att du kan se din bebis.
  • Funktioner: Babyvakter kommer ofta med fler funktioner utöver kommunikation, vissa mer praktiska än andra. En del har exempelvis inbyggda vaggvisor och temperaturavläsare, andra har nattlampa och justerbar känslighet på mikrofonen. Slutligen finns det de som har app-stöd så att du kan använda din mobiltelefon som föräldraenhet.

Så testar vi babyvakt

När vi testar babyvakter placerar vi dem alltid i samma hus och rör oss runt i det för att se hur det påverkar räckvidd, mottagning, ljudkvalitet, bildkvalitet och övriga värden. Vi tar i beaktande vilket protokoll de använder för kommunikationen, hur säker är den? Vi undersöker även övrig funktionalitet, samt värden såsom ljudnivå, brus och liknande.

Den babyvakt som blir bäst i test är den som ger bäst värde för pengarna utifrån alla dessa aspekter men med kommunikation och funktionalitet som de viktigaste värdena.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Carl Eriksson
Test-Piloterna
Logo