Träningshörlurar TEST: 5 bästa hörlurar för träning 2024 (bäst i test)

Många av oss tycker att det är näst intill omöjligt att träna utan hörlurar. Om det sedan handlar om peppande musik eller en podcast som får tiden att gå spelar mindre roll.

Men att använda ett par vanliga hörlurar för det här ändamålet kan bli problematiskt. Vid träning utsätts ju hörlurarna för större påfrestningar än vid annat användande, som vibrationer och svett.

Lyckligtvis finns det produkter som är speciellt anpassade för att fungera bra som träningshörlurar, och det är den kategorin hörlurar vi har testat här nedanför.

Vi har tittat på några av marknadens mest populära produkter och valt ut en som vi anser är bäst överlag. Men vi har även tittat på det bästa premiumvalet och ett alternativ för dig som har en något snävare budget.

Jaybird Vista 2

Bästa träningshörlurar som ger stabil passform och bra ljud

Jaybird-Vista-2-traningshorlurar
Typ: In ear Brusreducering: Ja (ANC) App: Nej Vattentät: Ja, IP57

9.2 PRISVÄRD
9.3 LJUDKVALITET
8.5 KONSTRUKTION
8.5 BATTERI

Träningshörlurar med bygel och genomtänkt konstruktion

Jaybird Vista 2 är de bästa träningshörlurar vi någonsin har testat eftersom de är så enormt prisvärda samtidigt som de passar en väldigt bred målgrupp. Konstruktionen och materialvalen gör att de sitter riktigt stabilt i örat. Även om vi hoppar och skuttar sitter de kvar på plats. Bygeln ger extra stadga.

Ljudkvaliteten är riktigt bra. De har en ljudprofil som passar en bred skara musikgenrer, och en tung bas som passar lite extra bra vid just träning.

Nackdelen med Jaybird Vista 2 är byggkvaliteten. De håller bra under drygt 1-2 års tid, men sedan börjar de av någon anledning tappa i maxvolym och bli ojämna i decibelnivå. Det innebär att musiken låter högre i ena örat än det andra. Det kan bero på att det kommit in smuts i dem, men även när vi rengör noggrant består problemet. Vi har haft samma fel hos två exemplar och beslutar oss därför för att sänka betyget avseende byggkvalitet.

Däremot är de tåliga när det kommer till slit och släng. Ena paret har vi till och med råkat köra i tvättmaskin och torktumlare utan att de har gått sönder. Det verkar främst vara tiden som är en bov när det kommer till kvaliteten.

Jaybird Vista 2 blir bästa träningshörlurar på grund av sin utmärkta passform, sin fenomenala ljudkvalitet och eftersom de har klart godkänt batteritid och ett smidigt etui med flera laddningar i.

+ Hög ljudkvalitet, bra passform, Tåliga
Känslig för grövre damm

Fri frakt, snabb leverans hos:

JBL Endurance RunBT

Prisvärda in ear-hörlurar med nackband

JBL-Endurance-RunBT
Typ: In ear med nackband Brusreducering: Ja (ANC) App: Ja Vattentät: Ja, IP57

8.0 PRISVÄRD
7.9 LJUDKVALITET
8.3 KONSTRUKTION
8.2 BATTERI

Billiga träningshörlurar som är bra allround

JBL Endurance RunBT är ett par riktigt billiga trådlösa hörlurar för dig som söker bra ljud och godkänd passform för en så billig peng som möjligt. De sitter bra i örat, och eftersom de har nackband får du en extra trygghet om de mot förmodan skulle trilla ur örat eftersom de då hänger kvar runt halsen. Det gör att man vågar motionscykla med dem, vi testar till och med att ta en simtur.

JBL:s trådlösa träningshörlurar är framför allt riktigt prisvärda när det kommer till att leverera bra ljudkvalitet på typisk träningsmusik, vilket innebär att de är något bastunga men också ganska breda i sin ljudprofil. Det som stör ljudet lite är nackbandet eftersom det tenderar att plocka upp skrapljud från när de rör sig, man får höja volymen en del för att det ska dränkas.

Batteritiden är sex timmar vilket är okej sett till priset. Det räcker att ladda dem en gång i veckan.

JBL Endurance RunBT blir bästa billiga träningshörlurar eftersom de är ganska bra på väldigt mycket och därför passar en bred målgrupp. Dessutom kan du hänga av dig dem runt halsen.

+ Lågt pris, bra ljud
Nackbandet kan vara störande

Fri frakt, snabb leverans hos:

Jabra Elite 7 Active

Anpassningsbara träningshörlurar med fenomenalt bra ljud

Jabra-Elite-Active-7-basta-premiumval-traningshorlurar
Typ: In ear Brusreducering: Ja (ANC) App: Ja Vattentät: Ja, IP57

8.9 PRISVÄRD
9.6 LJUDKVALITET
8.5 KONSTRUKTION
9.0 BATTERI

In ear-hörlurar med grymt bra ljud för träning både ute och inne

Jabra Elite Active 7 är ett par in ear-hörlurar avsedda för träning. De kvalar in i premiumklassen, och där utmärker de sig med sin utmärkta ljudkvalitet och oväntat bra passform. Ljudet är klart och rent, samtidigt som de har en tydligt tyngd i basen. Detaljer kommer igenom fint i alla register.

En klar fördel med dessa träningshörlurar får du om du laddar ner den tillhörande appen Jabra Sound+. I den hittar du equalizer för att ställa in ljudet efter dina egna preferenser. Många av de tillverkare som erbjuder det här alternativet har en equalizer som knappt gör skillnad, men här märks det när du drar i reglagen. Här kan du även ställa in styrkan på brusreduceringen och göra en del andra anpassningar. Brusreduceringen är godkänd.

När det kommer till passform kommer egentligen vårt enda klagomål. För att vara träningshörlurar utan bygel sitter dessa väldigt bra i örat. Man får testa sig fram med olika storlek på silikonpropparna, men när du väl har dem på plats sitter de bekvämt och ganska stabilt. Men det hade varit fördelaktigt om Jabra övervägde att addera en bygel, antingen bakom örat, eller i form av en vinge, för att säkra dem ytterligare. Det skulle ge ökad trygghet när man sysslar med extremsport och liknande. Men passformen är ändå oväntat bra.

Jabra Elite Active 7 blir bästa premiumval eftersom de har fenomenal ljudkvalitet, equalizer som faktiskt gör skillnad, möjlighet att anpassa ljudkvalitet, styrka och andra värden individuellt för varje hörlur samt för att de sitter godkänt på plats i örat.

+ God ljudkvalitet, Sitter bra i örat, Effektiv equalizer
Skulle haft en bygel eller vinge för bättre stöd

Fri frakt, snabb leverans hos:

Adidas RPT-01

On ear-hörlurar med hög ljudkvalitet och lång batteritid

Adidas-RPT-01-basta-over-ear-traningshorlurar
Typ: On ear Brusreducering: Nej App: Ja Vattentät: Ja, IPX4

8.2 PRISVÄRD
9.2 LJUDKVALITET
8.3 KONSTRUKTION
9.6 BATTERI

Utmärkta träningshörlurar för dig som vill ha en modell som ligger mot örat

Adidas RPT-01 är ett par träningshörlurar som kan plockas isär och tvättas, i alla fall kan delar av dem tvättas. Svettas du mycket är detta en trevlig funktion, speciellt när det handlar om on ear-hörlurar som ju ligger mot örat hela tiden. De är även IPX4-klassade vilket innebär att du kan springa med dem i regnet eller svettas ordentligt inne på gymmet utan att de tar skada.

Byggkvaliteten känns okej, men med tanke på priset hade vi kanske förväntat oss lite mer tåliga material. Vidare blir de en smula varma under riktigt hårda pass.

Däremot är ljudkvaliteten exemplarisk. De har en ljudprofil som passar många olika slags genrer och tillräckligt tryck för att du ska bli motiverad i din träning.

Det vi finner lite negativt med dessa hörlurar är att de är ganska små (läs tajta) i storleken. De sitter som en smäck på huvudet, vilket är bra, men klämmer åt en del, om du har på dig dem mer än 40 minuter upplever vi att det blir ansträngande i käken.

Däremot är batteritiden riktigt bra. Batteritiden och att hörlurarna är så lätta är två klara fördelar. Du får ut drygt 40 timmar speltid, vilket gör att du som tränar 2-3 pass i veckan inte behöver ladda dem mer än cirka varannan månad.

Adidas RPT-01 blir, trots några smärre nackdelar, bästa träningshörlurar on ear eftersom de förenar bra ljudkvalitet med en svettålig och användarvänlig design, samt för att de har bra batteritid.

+ 40 timmars batteritid, Bra ljud
Sitter lite tight mot käkbenet

Fri frakt, snabb leverans hos:

Soundcore Sport X10

In ear-hörlurar med bygel som sitter grymt bra när du tränar

Soundcore-Sport-X10-traningshorlurar
Typ: In ear Brusreducering: Ja (ANC) App: Ja Vattentät: Ja, IP57

8.6 PRISVÄRD
8.5 LJUDKVALITET
9.5 KONSTRUKTION
8.7 BATTERI

Svettåliga träningshörlurar med bygel och bra ljud

Soundcore Sport X10 är ett par träningshörlurar med en bygel som du fäller ut och sedan sätter bakom örat. Det är en himla smidig och praktisk konstruktion som gör att etuiet de kommer med kan hållas väldigt kompakt eftersom hörlurarna ligger ihopvikta på insidan, och sedan är greppet för att fälla ut dem användarvänligt.

Dessa träningshörlurar fungerar i ur och skur, och med alla träningsformer. Vi testar att springa maraton med dem utan att behöva justera dem en enda gång. De fungerar lika bra till styrketräning, klättring och simning.

Så vad saknar vi? Under recensionens gång märker vi att vi skulle önska att knappen på ovansidan sticker upp mer, alternativt görs större, så att det är enklare att trycka på den och byta låt under aktivitet. Vidare skulle vi vilja ha lite mer bredd i ljudet.

Ljudkvaliteten är dock långt ifrån dålig. Du har en punchig bas och detaljer kommer igenom fint både i diskant och i basregistret. Vi upplever att de tappar en del detaljer i mellanregistret. Som tur är finns det en app du kan ladda ner och i den hittar du en equalizer för att finjustera ljudbilden. Ljudkvaliteten är fortfarande riktigt bra direkt ut kartongen – fullt tillräcklig för de allra flestas behov. I appen hittar du även annat nyttigt, såsom andningsövningar, träningsövningar och annat.

Batteritiden klockar vi till 7,5 timmar vilket är grymt bra på en laddning. Du har sedan flera laddningar i etuiet.

Soundcore Sport X10 ligger och gränsar mot att bli testvinnare. De är inte de bästa in ear-hörlurarna vi har testat, men i klassen träningshörlurar plockar de poäng i många olika – sportmässigt viktiga – delkategorier. Soundcore Sport X10 blir därför bäst träningshörlurar med bygel.

+ Effektiv bygel för bra passform, god batteritid
Svårnådd knapp

Fri frakt, snabb leverans hos:

FAQ: Träningshörlurar – Vanliga frågor och svar

Kan jag tvätta mina hörlurar?

Om dina träningshörlurar är vattentäta kan du tvätta dem, det anges i form av IPX-klassning. IPX4 innebär att de är svettåliga och kan sköljas av lite snabbt. IPX7-klassade hörlurar kan du däremot rengöra ordentligt.

Vilka träningshörlurar är bäst?

De träningshörlurar som är bäst är de som ryms inom din budget, sitter bra i dina öron utan att trilla ur när du rör dig och som har tillräckligt bra ljudkvalitet för att du ska bli peppad och taggad under ditt träningspass. Vi testar träningshörlurar och listar vinnare i olika prisklasser.

Köpa träningshörlurar – köpråd

Ska du köpa träningshörlurar finns det ett par viktiga saker som du bör ha funderat igenom innan du fattar beslut om vilken modell du ska välja. Börja med att få en förståelse för dina behov: Hur ofta orkar du ladda dem? Behöver du kunna hänga av dig träningshörlurarna ibland under passet? Vilken musikgenre lyssnar du på och klarar hörlurarna av att leverera tillräcklig kvalitet för att den genren ska komma igenom fint?

Checklista: Tänk på det här när du köper träningshörlurar

  • Typ: Det finns olika typer av hörlurar men de vanligaste träningshörlurarna är in ear-modeller vilket innebär att de stoppas i örat och med spetsen mot örats hörselgång. In ear-hörlurarna kan ha bygel för ökad stabilitet i örat, de kan ha touchytor för styrningen eller knappar som alternativ för att byta låt, svara på samtal eller aktivera Google Assistant / Alexa / Siri. Det finns även träningshörlurar av typen on ear, vilket innebär att de sitter med ett band över huvudet och med kåpor som vilar mot örats utsida. Slutligen finns det även over ear-hörlurar, men det är ganska ovanligt när det gäller just hörlurar för träning eftersom öronen blir väldigt varma när hörlurarna sluter runt dem.
  • Batteritid: Hur lång batteritid uppger tillverkaren att hörlurarna har på en laddning och hur lång tid tar det att ladda upp dem? Träningshörlurarna bör ha minst 6 h batteritid (om du väljer true wireless där de laddas automatiskt när du inte använder dem) eller minst 20 h batteritid om de inte är true wireless. Då räcker det att du laddar dem drygt en gång i veckan, plus att du kan använda dem när du åker till jobb och skola.
  • Tålighet: Hörlurar som används för sport och träning bör tåla svett och att sköljas rent och ska därför vara minst IPX4-klassade, gärna högre. IPX5 innebär att de tål strilande vatten från alla håll medan IPX6 kan tappas ner i poolen utan att de går sönder. Att de tål vatten innebär dock inte att de fungerar när de är blöta. Många träningshörlurar har touchkontroller och slutar spela musik om du exempelvis duschar eller simmar med dem i öronen.

Så testar vi träningshörlurar

När vi testar träningshörlurar använder vi dem i olika typer av träning under ett par veckors tid innan vi ger en slutlig bedömning. Vi testar att rengöra dem, testar dem i olika sporter, och undersöker hur lång den verkliga batteritiden och uppladdningstiden är.

Men testet tar aldrig slut. De hörlurar vi rekommenderar fortsätter vi att använda, antingen själva eller genom att vi ger dem till någon sportig person i vår närhet, som får använda dem tills de går sönder. På så vis får vi en bra uppfattning om byggkvalitet och konstruktion över tid, och även mer information från flera källor.

Vi testar hörlurarna för att se vilka som är bäst i test, och vilka som kanske inte vinner testet men som ändå är riktigt bra köp för en specifik målgrupp. Slutbetyget visar hur prisvärda träningshörlurarna är.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Elina Blom

Elina Blom

Elina Blom är en välkänd och etablerad recensent inom hem, trädgård och hemelektronik. Hon har arbetat som produkttestare i över 15 år och även varit chefredaktör för stora kända tekniksajter. Idag håller hon i Test-piloternas tester av trädgårdsmaskiner. Elina har bland annat varit nordisk chefredaktör för TechRadar, arbetat som nordisk testredaktör på PriceRunner / bäst-i-test.se och byggt upp deras tester inom trädgård, hemelektronik och hushållsmaskiner och idag arbetar hon på Plantagen med deras redaktionella innehåll inom trädgård och trädgårdsmaskiner. Vid sidan av det arbetet testar hon allt från gräsklippare till häcksaxar för oss här på Test-Piloterna.se.

Test-Piloterna
Logo