Elbil barn TEST: 7 bästa elbilarna för barn 2024 (bäst i test)

Ibland önskar man att man var barn igen. Speciellt när en sådan här kategori med leksaker dyker upp på marknaden.

Elbilar för barn har blivit enormt populära på senare år, men de skiljer sig också väldigt mycket åt från modell till modell. Vissa passar till exempel bäst för små barn, medan andra lämpar sig primärt för något äldre barn. Vissa tar sig fram lite överallt, medan andra fungerar bäst på asfalt.

I det här testet har vi tittat på sju populära elbilar för barn och bedömt hur prisvärda, användarvänliga och välbyggda de är.

Så funderar du på att skaffa elbil till lillan eller lillen, ja då bör du först läsa på och låta våra experter guida dig till rätt val.

Visa hela +

Volvo XC90

Testvinnande märkesmodell med bra driv och roliga funktioner

Volvo XC90 bäst i test
Typ: Tvåhjulsdriven elbil för barn Antal barn: Plats för 2 barn, men testet visar att det blir trångt då Motor: 2×35 W Batteri: 2V 10 Ah Musikspelare: Ja Fjärrkontroll: Ja IP-klassning: Nej Rek-ålder: Från 3 år

9.2 PRISVÄRD
8.9 PRESTANDA
9.2 ANVÄNDARVÄNLIG
7.6 BYGGKVALITET

Prisvärd elbil för barn som klarar olika typer av terräng

Volvo XC90 är en elbil för barn som har allt man kan tänkas behöva men till ett rimligt pris. Den har en musikspelare med flera inbyggda låtar, och har gott om utrymme för barnet som kör den.

Det är en märkesmodell, vilket kanske gör den lite kul även för de vuxna i hemmet. Det tar drygt en timme att montera ihop den, instruktionerna är inte superbra men det går att lura ut det mesta som inte är självklart.

Denna elbilen är ganska trång om man har två barn, är det större barn räcker den bara åt ett, har du lite mindre barn runt 3-4-årsåldern får de plats två bredvid varandra. Men bäst är den för 1 barn som vill ha en rymlig och samtidigt säker bil. Den passar barn upp till runt sju år i ålder. Men även små barn kan ha den eftersom dörrarna är ganska höga så de sitter tryggt, och det följer med en fjärrkontroll så att du som vuxen kan köra den.

Det är när man tittar på materialval som man märker varför priset inte ligger i paritet med andra märkesmodeller. Denna elbil är överlag väldigt plastig. Den har exempelvis inte gummerad yta på däcken för bättre fäste eller andra lyxigare detaljer. Den repas också ganska lätt. Men tar du väl hand om den håller den ändå god kvalitet.

Denna elbil för barn från Volvo kan köras på asfalt, gräs och grusväg utan problem. Den är inte så snabb upp i brantare backar, men klarar enklare uppförsbackar galant.

Volvo XC90 blir den elbil för barn som är bäst i test eftersom den förenar en rimlig prislapp med skön körkänsla, bra terrängegenskaper och för att den passar för barn ur en bred åldersgrupp.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Audi R8

Billig elbil för enklare terräng, och som passar små barn

Audio R8 bäst billig elbil
Typ: Tvåhjulsdriven elbil för barn Antal barn: Plats för 1 barn Batteri: 2V 4,5 Ah Musikspelare: Ja Fjärrkontroll: Ja IP-klassning: Nej Rek-ålder: Från 3 år

7.8 PRISVÄRD
7.5 PRESTANDA
8.6 ANVÄNDARVÄNLIG
7.4 BYGGKVALITET

Liten men snygg märkesmodell från Audi

Audi R8 Spyder är en lite mindre elbil för barn som däremot kommer med alla de vanligaste funktionerna som elbilar normalt sett har. Här hittar du musikspelare med ett bra utbud låtar och tre olika hastighetsval.

Prestandan är okej. Den klarar att köra på hård gräsmatta, asfaltväg och altan. Den klarar däremot inte några direkta uppförsbackar utan bör främst köras på plan väg. Den har heller inte jättebra batteritid, vi kör den mellan 15-30 minuter i snitt beroende på underlag och barnets vikt.

Med det sagt är priset ändå lågt och i den här prisklassen får man göra avkall på grejer. Här har man ändå det viktigaste på plats.

Audi R8 Spyder blir bäst billig elbil eftersom det är en klart godkänd märkesbil som kvalar in i budgetsegmentet utan att för den sakens skull bli tråkig och som har okej prestanda.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Rull Land Rover Range Rover

Välbyggd lyxig elbil av typen SUV, rymmer lätt två barn

Land Rover Range Rover bästa premiumval
Typ: Fyrhjulsdriven elbil för barn (4wd) Antal barn: Plats för 2 barn Motor: 4×35 W Batteri: 2V 14 Ah Musikspelare: Ja Fjärrkontroll: Ja IP-klassning: Nej Rek-ålder: Från 3 år

9.2 PRISVÄRD
9.4 PRESTANDA
9.2 ANVÄNDARVÄNLIG
9.2 BYGGKVALITET

Elbil med fräsiga funktioner som fyrhjulsdrift och fjädring

Land Rover Range Rover är en stark elbil som driver på fyra hjul och därmed klarar både uppförsbackar och tuff terräng. Det här är en elbil som passar dig som inte kompromissar – varken med design eller kraft.

Batteritiden är riktigt bra. Trots att vi kör med två barn i bilen kommer vi upp i närmare en timmes körtid. Sitter barnet ensamt kan du lägga på en handfull minuter på det, uppemot 1 h och 20 minuter i snitt.

Barnet sitter bra och säkert tack vare den mer högställda konstruktionen och bälteslösningen. Samtidigt har bilen fjädring så den går mjukt även på ojämna underlag, exempelvis på grus.

Denna elbil är tvåsitsig och rymmer som sagt två barn.

Land Rover från Range Rover blir bästa premiumval eftersom den har utmärkt prestanda, bra byggkvalitet, är ganska lätt att montera och har bra batteritid – allt förpackat i en väldigt snygg och välbyggd konstruktion. Vi sätter även utmärkelsen bäst elbil för två barn då den både rymmer – och orkar köra runt – med två barn utan problem.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Mercedes 300S

Väldesignad liten elbil för barn med stil

Mercedes 300S liten elbil
Typ: Tvåhjulsdriven elbil för barn Antal barn: Plats för 1 barn Motor: 2×35 W Batteri: 2V 7 Ah Musikspelare: Ja Fjärrkontroll: Ja IP-klassning: Nej Rek-ålder: Från 6 år

8.5 PRISVÄRD
8.9 PRESTANDA
9.2 ANVÄNDARVÄNLIG
9.3 BYGGKVALITET

Glänsande liten elbil med retro-design

Mercedes 300S är en riktigt snygg liten elbil för barn. Den är metallic-lackad och har en skön sits i fuskläder som, ihop med bilens snygga former och övriga detaljer, ger ett riktigt fint intryck. Att backluckan är öppningsbar och har utrymme för att förvara laddare (eller kanske lite leksaker) gör inte saken sämre.

Den här elbilen andas lyx och flärd. Dess retro-look gör att den kan stå framme i trädgården.

Det står att elbilen är för barn från 6 års ålder. Men vi skulle säga att den här informationen är missvisande, benutrymmet är begränsat för så gamla barn. Vi skulle säga att det här är en elbil till barn som är från 3 år, eller från 2 år om du kör med fjärrkontrollen. Och att den räcker upp till runt 6 års ålder, beroende på hur lång ditt barn är.

Batteritiden är okej, det är väl egentligen den detaljen som känns något i underkant med tanke på priset. Vi kan köra i runt 40 minuter. Vi slår fast det som godtagbart. Prestandan är bra. Den klarar både enklare uppförsbackar på lite svårare underlag såsom grusväg och gräs, men kan även köras på uteplatsen eller på grannskapets gångbana.

Mercedes 300S blir bäst liten elbil för barn men hade nog lika gärna kunnat ta hem utmärkelsen bäst designbil eftersom den har en så genomtänkt och stilren konstruktion, lagom avvägd för ett barn.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Lamborghini Sian

Sportig rosa elbil för barn från lyxmärke

Lamborghini Sian bäst rosa elbil för barn
Typ: Tvåhjulsdriven elbil för barn Antal barn: Plats för 1 barn Motor: 2×25 W Batteri: 12V 7 Ah Musikspelare: Ja Fjärrkontroll: Ja IP-klassning: Nej Rek-ålder: Från 3 år

7.9 PRISVÄRD
7.5 PRESTANDA
9.4 ANVÄNDARVÄNLIG
8.5 BYGGKVALITET

Dörrarna som öppnas uppåt lär dra blickarna till sig

Lamborghini Sian är en väldigt häftig rosa elbil för barn. Den är inte särskilt prestanda-tung, men klarar att köra på hyfsat plan gräsmatta, grusväg och asfalterad väg. Den går ganska trögt i uppförsbackar men orkar enklare sådana.

Elbilen har två hastighetslägen samt separat läge för att backa. Den har även musikspelare och det följer med en fjärrkontroll.

Denna elbil för barn får stort plus för monteringen som endast innehåll en handfull moment och inte tog mer än en kvart. Vi kunde sätta ihop den tillsammans med barnet, vilket var kul.

Designen är riktigt tuff. Här har du dörrar som öppnas med knapptryck och sedan vrids uppåt, du har ett trepunktsbälte och lamporna framtill ger en riktigt fin effekt. En nackdel är att den är ganska trång inuti. Vi skulle säga att den räcker till barn upp till 6 år. För äldre barn än så blir benutrymmet väldigt begränsat.

Den här elbilen verkar bara säljas hos Outl1 i skrivande stund och vi vill göra en liten notering om att leveransen från dem sade 1-3 dagar, men det tog nästan två veckor innan vi fick den och deras kundservice sade att de endast lovar att packa ordern inom 1-3 dagar. Ordern var packad först efter en vecka. Vi fick ett ursäktsmejl senare, men överlag var själva köpupplevelsen ganska dålig.

Lamborghini Sian blir bäst rosa elbil för att den som söker en rosa elbil ofta även söker en riktigt cool design, och på den här punkten sticker Sian verkligen ut. Dörrarna öppnas uppåt vilket är tufft.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Rull Pickup 4WD

Cool pickup med plats för 2 barn (och med bra prestanda)

pickup elbil från rull recenseras
Typ: Fyrhjulsdriven pickup Antal barn: Plats för 2 barn Motor: 4×40 W Batteri: 12V 10 Ah Musikspelare: Ja Fjärrkontroll: Ja IP-klassning: Nej Rek-ålder: Från 3 år

8.2 PRISVÄRD
9.5 PRESTANDA
8.5 ANVÄNDARVÄNLIG
8.2 BYGGKVALITET

Mångfacetterad elbil för flera barn

Rull Pickup 4WD är en tvåsitsig elbil med fräck design och bra prestanda. Den orkar upp för grusbackar, är hyfsat stark även när man backar och orkar köra runt två barn med godkänd batteritid.

Den här elbilen från Rull är lite extra rolig på grund av att den har bagageutrymme där barnet kan förvara saker. Det finns dock inget lock, utan det är en typisk pickup med fällbar baklucka.

Svart pickup från Rull kör upp på grushög under test

Monteringen av denna elbil tog drygt 45 minuter på grund av att passformen inte alltid var hundra och på grund av att det i vissa lägen var svårt att komma åt. Men det var inga komplicerade moment i övrigt och manualen är klart godkänd.

Ett av barnen som är med och recenserar elbilen anmärker på att den bromsar ganska segt. Man börjar pressa ner bromsen och sedan rullar den ändå någon meter extra. Det är så kallad mjuk inbromsning, vilket är bra på så vis att det inte blir ryckigt, men testaren anser att den kunde varit lite mindre mjuk. Vi är beredda att hålla med. Vidare låter den ganska högt och gnisslar en del under körning.

Rull Pickup är dock en alldeles utmärkt elbil för barn och med tanke på priset får du en rolig och väldigt stark elbil som rymmer syskon såväl som leksaker. Är det kraft, utrymme och förvaring du är ute efter är detta en elbil för dig.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Elfyrhjuling barn Nitrox Spirit 500 watt

Välbyggd fyrhjuling med möjlighet att strypa hastigheten i tre steg

Grå-svart Nitrox Spirit ATV el-fyrhjuling för barn testkörs på en grusväg
Typ: ATV (fyrhjuling el) Antal barn: Plats för 1 barn Motor: 500 W Batteri: 12 V 3×9 Ah Musikspelare: Nej Fjärrkontroll: Nej IP-klassning: Nej Rek-ålder: Från 5 år Maxvikt förare: 60 kg

9.2 PRISVÄRD
9.6 PRESTANDA
8.3
ANVÄNDARVÄNLIG
8.5 BYGGKVALITET

Maxad prestanda och låg tyngdpunkt på fyra hjul

Nitrox Spirit 500 W är en el-fyrhjuling för barn som kommer med en toppfart på hela 18 kilometer i timmen. I och med att det är en fyrhjuling med väldigt låg tyngdpunkt och en vikt på hela 40 kilo, kan även lite yngre barn köra den med god kontroll. Skulle de däremot köra fast är den så pass tung att den kan vara svår att få upp.

Under sitsen sitter ett extra lås med nyckel där du kan strypa hastigheten i tre steg, och sedan ta ut nyckeln så att barnet inte själv kan ställa upp maxfarten igen. Detta uppskattas av oroliga föräldrar med lite yngre barn.

Fyrhjulingen rullar mjukt även på gropiga, skumpiga vägar såsom grus och mer off road. Dock är svängradien ganska liten, detta ihop med känslan av lättare motstånd i styret när man svänger, gör att användarvänligheten inte är 100-procentig. De barn som kör den under testet klagar inte, men de vuxna som testar den anmärker på att man måste ta ut svängarna rejält för att komma runt – och barn orkar inte lyfta denna själva ifall de hamnar i ett trångt utrymme. Vidare har den något skarp startfart, det är ingen direkt mjukstart när man börjar gasa.

Med det sagt så är detta ändå en imponerande ATV. Den bromsar bra, har flera genomtänkta säkerhetsdetaljer och riktigt bra prestanda.

El-fyrhjuling barn Nitrox Spirit 500 W blir bästa ATV tack vare bra stötdämpning, bra säkerhet och riktigt bra fart och kraft i motorn.

Fri frakt, snabb leverans hos:

FAQ: Allt om elbil för barn – Vanliga frågor och svar

Vilken elbil för barn är bäst?

Den elbil för barn som är bäst är den som fungerar i den terräng som förekommer där du bor. Vi testar elbilar ur olika prisgrupper och de som blir bäst i olika kategorier hittar du här.

Hur fort går en elbil för barn

De allra flesta elbilar för barn har flera hastighetslägena, och det snabbaste brukar gå i 6 km/h på plan väg.

Köpa elbil för barn – köpråd

Ska du köpa elbil för barn finns det ett par viktiga saker som du bör ha funderat igenom innan du fattar beslut om vilken modell du ska välja. Börja med att få en förståelse för dina behov: Hur många barn ska rymmas i den? Hur är underlaget som den ska köras på? Vill du matcha märke med din egen bil?

Checklista: Tänk på det här när du köper elbil för barn

  • Prestanda: Det är viktigt att prestandan motsvarar utmaningarna där du bor. Har du exempelvis en trädgård med slänt så behöver du en elbil som är stark nog att kunna köra i uppförsbacke på gräs. Det finns fyrhjulsdrivna elbilar för barn, men de flesta är tvåhjulsdrivna och driver på de bakre hjulen.
  • Storlek: Se till att du köper en elbil som du kan förvara när den inte används och som rymmer ditt barn. Små elbilar har exempelvis ofta väldigt begränsat benutrymme, så om barnet är 5 år eller äldre kan du behöva köpa en lite större modell.
  • Batteritid: Hur lång körtid du får ut med bilen beror på antalet batterier, storleken på dessa samt bilens prestanda kontra vikten på den som kör. Självklart påverkar även miljön den körs i batteritiden, kör ditt barn exempelvis i ojämn terräng drar det mer batteri.
  • Funktioner: Våra tester visar att de flesta elbilarna har ungefär samma funktioner, de kommer med musikspelare med ungefär samma utbud musik och möjlighet att ansluta mobiltelefon via aux-kontakt. De har vanligen en fjärrkontroll som följer med så att den vuxna kan ta över kontrollen. Det som ofta skiljer dem åt är utrymmet inuti dem, drivningen och små detaljer såsom huruvida du kan se kvarvarande batteritid, hur den laddas mm.
Montering pågår av en elbil barn som vi ska recensera

Så testar vi elbilar för barn

När vi testar elbilar för barn börjar vi med att montera dem och ta tiden för hur lång tid det tar. Vi undersöker då även hur bra manualen täcker monteringsprocessen, om det följer med reservdelar, hur väl passformen är på alla delar och vad det är för kvalitet på dem.

Därefter laddar vi elbilens batteri fullt. Så fort solen skiner nästa gång låter vi det testande barnet köra elbilen tills batteriet är slut. Därefter används elbilen under lek i flera veckors tid, när barnen behagar. Vi har flera olika barn som testar under de olika prestandatesterna, men placerar sedan ut elbilen hos en testfamilj för att långtidstesta sådant som byggkvalitet och hållbarhet över tid.

Vi testar elbilar för barn för att se vilka som är bäst i test, och vilka som kanske inte vinner testet men som ändå är riktigt bra köp för en specifik målgrupp.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Carl Eriksson
Test-Piloterna
Logo