Bästa GPS-klocka för barn 2023: TEST av 5 smartklockor för barn

GPS-klockor för barn är lite enklare varianter av smarta klockor, det vill säga klockor med SIM-kort och GPS. Den här produkten gör det smidigt för föräldrarna att sätta gränser för vem barnet kan ringa, och det går dessutom att se exakt var barnet befinner sig.

I det här segmentet finns mängder av produkter av varierande kvalitet och med väldigt olika uppsättningar funktioner i finesser.

Vi har därför genomfört ett omfattande test, och här nedanför listar vi de sex klockor som vi tycker är bäst av olika anledningar.

Vi har bland annat tittat på hur lättanvända klockorna är, hur ofta de behöver laddas och vilka finesser de bjuder på.

En av dem koras dessutom till ”bäst i test”.

Visa hela +

Snabbmeny med testade produkter:

 1. Xplora X6 Play Bäst i test
 2. Cmee Play Bästa budgetval
 3. Safekid Rocket 4G Solid gpsklocka med 4G
 4. Safekid Nova Optimerad för Whatsapp
 5. Safekid XL17 Passar äldre barn

Xplora X6 Play – Ring ditt barn och se var barnet befinner sig

Bäst GPS-klocka för barn som ger dig full koll på var barnet befinner sig till ett rimligt pris och med riktigt bra funktioner

xplora-x6-play-bast-i-test
Uppmätt batteritid: 48 h Uppmätt uppladdningstid: 5 h Karta: Ja Geofence: Ja Svenska: Ja Uppmätt svarstid kundtjänst: 8 h

9.4 PRISVÄRD
9.5 ANVÄNDARVÄNLIG
9.1 FUNKTIONER
8.7 BATTERI
9.8 SUPPORT
8.6 BYGGKVALITET

 

Bäst koll på barnen får du helt klart med denna GPS-klocka

Xplora Play 6 är en riktigt genomtänkt GPS-klocka för barn. Den har alla nödvändiga funktioner som du som vuxen kan tänkas vilja ha, såsom en träffsäker GPS, lättanvänd app och möjlighet att begränsa vem barnet ringer till. Men den har också smarta funktioner som uppmuntrar barnet till rörelse, samtidigt som tillverkaren skalat bort onödiga funktioner såsom spel och sociala medier.

Xplora X6Play är vattentät och har en display som tål att vi drar nycklar och dylikt mot den utan att den repas.

Tyvärr har vi inte haft möjlighet att testa samtalskvaliteten på X6 på grund av att abonnemanget inte aktiverats. Men vi testade ljudkvaliteten på föregående modell, X5 Play, och där var det utmärkt kvalitet – eftersom hårdvaran inte har ändrats tror vi att även X6 presterar bra på denna punkt.

En lite tråkig detalj hos Xplora Play 6 är att barnet inte kan svara på dina sms. Något annat vi blir lite frustrerade över är att alla vuxna som ska räknas som betrodda kontakter måste ladda ner appen, det kan bli krångel när man ska få in mor- och farföräldrar. Men bortsett från detta är Xplora Play 6 helt klart den bästa smartklockan för barn på marknaden.

Något vi gillar är att denna GPS-klocka för barn har lättförstådda ikoner i menyerna samt bilder på kontakterna, det gör att den fungerar även för barn som ännu inte lärt sig att läsa. Barnet kan även anpassa klockan efter eget tyckte och smak genom de gummiarmband som medföljer.

Xplora X6Play är den gps-klocka för barn som är bäst i test eftersom den kommer med alla nödvändiga funktioner, är lätt att använda oavsett ålder på barnet och för att byggkvaliteten är utmärkt.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Cmee Play

Billig GPS-klocka för barn med gott om funktioner

Cmee-play-basta-billiga
Uppmätt batteritid: 30 h Uppmätt uppladdningstid: 3,7 h Karta: Ja GPS-staket: Ja Svenska: Ja Uppmätt svarstid kundtjänst: 8 h

9.1 PRISVÄRD
8.9 ANVÄNDARVÄNLIG
8.3 FUNKTIONER
6.1 
BATTERI
9.2 SUPPORT
8.3 BYGGKVALITET

 

Bästa budgetval som kan byggas ut med fler funktioner över tid

Cmee Play är en billig väg in på marknaden för smartklockor för barn. Den är en billig GPS-klocka för barn i sitt standardutförande, med stegräknare, telefonbok på upp till 30 nummer och tillhörande app som ger dig som vuxen kontroll. Klockan finns på alla nordiska språk, däribland svenska.

Eftersom GPS-klockan har stöd för 4G har barnet bra täckning nästan överallt. Barnet kan även byta bakgrund, ringa nödsamtal till sin nödkontakt eller kolla stegräknare.

Ljudkvaliteten vid samtal är riktigt bra. Barnet hör dig bra och vi hör barnet bra. En klar fördel gentemot många andra GPS-klockor för barn är att du kan ringa videosamtal. Dessutom stödjer den ljudmeddelanden så att barn som ännu inte lärt sig skriva kan kommunicera via chatt.

Märker du att klockan används flitigt kan du sedan, till en månadskostnad, bygga ut med utökad funktionalitet. Då får du exempelvis tillgång till väckarklocka och trygghetszoner.

Spectrafence GPS-klocka för barn är ett bra val för dig som söker en billig GPS-klocka till ditt barn, som är lättanvänd och lätt för dig som vuxen att ha kontroll över.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Safekid Rocket 4G

GPS-klocka för barn som erbjuder det nödvändiga i en lättanvänd design

safekid-rocket-4g
Uppmätt batteritid: 28 h Uppmätt uppladdningstid: 4 h Karta: Ja GPS-staket: Ja Svenska: Ja Uppmätt svarstid kundtjänst: 6 h

9.0 PRISVÄRD
8.9 ANVÄNDARVÄNLIG
8.3 FUNKTIONER
6.1 
BATTERI
9.2 SUPPORT
8.3 BYGGKVALITET

 

Smartklocka för barn i alla åldrar

Safekid Rocket 4G är en lättanvänd GPS-klocka med sparsamt med funktioner men som har klar fördel i att du kan sms:a med ditt barn. Tyvärr saknas svenska tecken på barnets tangentbord vilket drar ner intrycket en del, men däremot är menyerna i gränssnittet till klockan på svenska. Här finns även ikoner för barn som inte lärt sig läsa ännu samt bilder på kontaktpersoner. Denna smarta klocka har stöd för nedladdning av tre appar: en kalender, en miniräknare och Google Translate. Dessa funktioner, inklusive mattespelet, känns mer som extra som kanske mest är intressant för äldre barn.

Denna GPS-klocka för barn har också inbyggd stegräknare samt en SOS-knapp för snabb uppringning av betrodda kontakter. Ljudkvaliteten under samtal är klart godkänd. Du kan prata via video men kameran i klockan är av sämre kvalitet. GPS-funktionen fungerar utmärkt och det är enkelt att sätta upp GPS-staket med larm.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Safekid Nova

En billig GPS-klocka för barn som vill kunna byta armband och kommunicera via WhatsApp

safekid-nova
Uppmätt batteritid: 22 h Uppmätt uppladdningstid: 4 h Karta: Ja GPS-staket: Ja Svenska: Ja Uppmätt svarstid kundtjänst: 6 h

8.9 PRISVÄRD
8.9 ANVÄNDARVÄNLIG
8.4 FUNKTIONER
6.1 
BATTERI
9.2 SUPPORT
8.3 BYGGKVALITET

 

Smartklocka för barn som använder WhatsApp

Safekid Nova är nästan identisk med tillverkarens andra modell Rocket 4G, med skillnaden att du i denna kan ladda ner samtalsappen WhatsApp. Du kan även byta armband på denna. GPS-klockan är i övrigt densamma som Rocket men med något högre pris. Den är lite nyare, lite bättre men egentligen inte mer prisvärd om du inte har behov av att kommunicera via WhatsApp med ditt barn.

Safekid Nova är ett bra val för dig med lite äldre barn som börjat att använda Whatsapp. Om du exempelvis av olika skäl vill kunna samtala krypterat med ditt barn via den appen med samtalsloggar som inte sparas.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Safekid XL17

En GPS-klocka för äldre

safekid-xl17
Uppmätt batteritid: 17 h Uppmätt uppladdningstid: 4,5 h Karta: Ja GPS-staket: Ja Svenska: Ja Uppmätt svarstid kundtjänst: 6 h

7.8 PRISVÄRD
8.7 ANVÄNDARVÄNLIG
9.2 FUNKTIONER
6.0 
BATTERI
9.2 SUPPORT
8.3 BYGGKVALITET 

GPS-klocka med blodtrycksmätare och andra funktioner för äldre

Safekid XL17 är en GPS-klocka för äldre barn eller vuxna. Så utöver sedvanliga spårningsfunktioner kan den även mäta blodtryck, sömn och syresättning. Är du pensionär och har behov av att folk snabbt ska kunna nå dig, eller vill kunna larma enkelt vid fall så är denna klocka ett intressant alternativ. Så länge du kommer ihåg att ladda den varje natt för batteriet håller inte mer än knappt en dag vid aktiv användning.

Du kan både ljudchatta (skicka kortare ljudmeddelanden till varandra) eller ringa videosamtal. Kvaliteten på den inbyggda kameran är dock ganska dålig så räkna inte med några underverk på den här punkten.

Fri frakt, snabb leverans hos:

FAQ: GPS-klocka för barn – Vanliga frågor och svar

Vad är en GPS-klocka för barn?

En GPS-klocka för barn är en smartklocka med plats för simkort och inbyggd GPS, vilket gör att du som förälder kan hålla koll på var ditt barn befinner sig och gör så att ni kan ringa varandra. Klockan innehåller ofta även funktioner såsom spel, appar och kamera.

Vilken GPS-klocka för barn är bäst i test?

Den GPS-klocka som är bäst i test är den som har lång batteritid, klarar tuffa tag och samtidigt är enkel att använda för både barn och vuxen. Våra tester visar att de olika GPS-klockorna på marknaden alla har sina för- och nackdelar, men det är tydligt att vissa är bättre än andra.

Vad ska jag tänka på när jag köper GPS-klocka för barn?

När du köper en GPS-klocka till ditt barn är det viktigt att den tål lek och dåligt väder (vattentät i minst IP67) samt att den inte behöver laddas mer än max en gång per dygn. Vissa GPS-klockor kommer med onödiga funktioner som sänker batteritiden, andra tål inte repor på displayen. Bägge dessa problem försämrar användarupplevelsen avsevärt.

Behövs ett SIM-kort till GPS-klockan?

Ja, annars fungerar den inte. GPS-klockor använder inte enbart GPS, utan tar även hjälp av wifi-nätverk och mobilmaster för att positionera barnet. Det går dock bra att ha både abonnemang eller kontantkort.

Vad är fördelen jämfört med en smartphone?

En GPS-klocka har många fördelar mot en smartphone sett ur föräldrarnas synvinkel. En smartphone har i de flesta fall långt sämre batteritid. De är ofta förbjudna i klassrum och de utgör även en distraktion i större utsträckning. GPS-klockor har ofta även varningsfunktioner som slår larm om barnet tar av sig klockan.

GPS-klockor för barn bör vara:

 • Vattentäta (IP67)
 • Ha minst 24h batteritid
 • Tåla repor på displayen
 • Ha utmärkt GPS-positionering
 • Kunna kommunicera med barnet i god kvalitet
 • Kunna stänga av ljudet under lektionstid
 • Bör inte innehålla onödiga funktioner som stjäl fokus från lek eller som drar batteri i onödan

Så testar vi varje GPS-klocka för barn

När vi testar GPS-klockor för barn testar vi dem både på barn och vuxna. Dels har vi en 6-åring som själv får använda klockan i minst en vecka under överinseende från den vuxna testaren, men den vuxna lägger sig inte i utan studerar hur klockan används. Vi undersöker hur snabbt barnet lär sig alla funktioner, vilka funktioner den finner intressanta och vilka fördelar och nackdelar som klockan har ur barnets synvinkel.

Vi låter även minst två olika vuxna testa dels klockan, dels de ”vuxna” funktionerna, dels de som riktar sig mot barnet. Hur enkelt är det att hålla koll på var barnet befinner sig? Går det att sätta geofence-staket och få larm om barnet rör sig utanför? Hur bra är ljudkvaliteten under samtal? Går det att begränsa samtalen till vissa personer eller vissa utvalda tider så att klockan exempelvis inte används under lektionstid? Har den en massa onödiga funktioner som bara rör till det för barnet eller drar onödigt med batteri?

Det är trots allt en smartklocka för barn och som sådan ska den vara smart nog för att barnet ska ha nytta av den, men samtidigt ha möjlighet till begränsningar så att inte barnet nyttjar klockan på ett skadligt sätt.

Hur sätter vi våra betyg?

 • Prisvärdhet. När det kommer till prisvärdhet så är det många faktorer som spelar in men den största är såklart, vad du får för dina pengar? Vi sätter inte bara våra betyg efter hur en produkt presterar utan även vad man får betala för produkten.
 • Användarvänlighet. Användarvänligheten är viktig då en gps klocka är en klocka som ska vara lätt att navigera men samtidigt effektiv. Så här testar vi allt från menyer till knappar mfl.
 • Funktioner. Vad finns för funktioner? Kan man ringa? Finns det möjlighet att installera externa appar såsom whatsapp?
 • Batteri. Batteritiden är något som är otroligt viktigt och här testar vi batteritiden på alla GPS klockor som vi har på test.
 • Support. Hur effektiv är supporten? Kan man ringa eller är det enbart mail? Hur är bemötandet.
 • Byggkvalitet. När det kommer till klockor till barn så är en solid och bra byggkvalitet något som är viktigt och här testar vi huruvida kvalitetn på det yttre såsom knappar, skärm mfl.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Carl Eriksson
Test-Piloterna
Logo