Grästrimmer TEST: 7 bästa trimmers för gräs 2024 (bäst i test)

Vilken grästrimmer är bäst i test? Vi testar olika slags grästrimmers och på den här sidan hittar du de som blivit testvinnare i sin klass. Allt från den bästa grästrimmern till den bästa billiga grästrimmern. Bäst i test blir den grästrimmer som vi anser mest prisvärd och som fungerar bäst för en bred målgrupp.

Visa hela +

Stiga SBC 500 AE

Bäst grästrimmer för villa, radhus och dikeskanter

stiga sbc 500 ae grästrimmer bäst i test
Typ: Batteridriven grästrimmer Drift: Batteri 48 V Kraft: 500 W, 6 000 varv/min Arbetsbredd: 38 cm, dubbeltråd Vikt: 4 kg Längd: 170 cm

9.6 PRISVÄRD
9.4 PRESTANDA
9.4 FUNKTIONER
8.7 BYGGKVALITET

 

Välpresterande grästrimmer med smidiga funktioner och bra gräsröjning

Stiga SBC 500 AE är en topptestad grästrimmer. Den balanserar ett vettigt pris mot hög prestanda och utmärkt batteritid. Denna grästrimmer trimmar både tjocka grästuvor och högt gräs utan att köra fast. Du behöver bara gå över ytan en gång så länge du inte rör dig allt för fort.

Under tiden du trimmar matar den automatiskt ut ny tråd om du dunkar den lätt mot marken. Tråden räcker längre än många av de andra modellerna vi har testat i samma prisklass, och det är enkelt att fylla på ny.

Batteritiden är utmärkt. Vi kör den i 42 minuter och trimmar då ganska tjocka grästuvor som ger bra med motstånd. Det tar sedan lite mer än en timme att ladda upp den fullt igen. Har du redan Stigas andra prylar i 48-voltsklassen kan du dela batteri mellan dem vilket är ekonomiskt med tanke på vad batterier kostar.

Byggkvaliteten är godkänd. Trimmern är lätt och välbalanserad. Den ger ett bra grepp och inte särskilt mycket vibrationer.

Stiga SBC 500 AE blir bäst i test eftersom den har prestanda nog att hantera alla sorters gräs, en användarvänlig design och ett rimligt pris.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Ryobi One+ OLT1832

Bäst billig grästrimmer för villa och radhus

ryobi grästrimmer bäst billig
Typ: Batteridriven grästrimmer Drift: Batteri 18 V Kraft: 720 W Arbetsbredd: 25-30 cm, enkeltråd Vikt: 2,3 kg Övrigt: Justerbart trimhuvud

9.5 PRISVÄRD
8.4 PRESTANDA
9.5 FUNKTIONER
8.3 BYGGKVALITET

 

Billig grästrimmer som trimmar gräskanter med slående resultat

Ryobi One+ OLT1832 är en billig grästrimmer som gör ett riktigt bra jobb för den som har en lite mindre gräsmatta och uppfart som ska hållas vältrimmade. Den klarar att trimma ogräs som inte hunnit växa sig allt för kraftiga i stammen, och den klarar utan problem vanligt gräs så länge det inte handlar om sly.

Grästrimmern från Ryobi har en välbalanserad maskinkropp och en ställbar rigg så att du kan justera in den efter din längd.

Många andra grästrimmers i prisklassen saknar justerbart trimhuvud, därför blir det tungt att trimma kanter med dem. Men Ryobis grästrimmer har ett trimhuvud som kan vinklas i tre olika lägen. För att ändra krävs heller inga verktyg. Dessutom är det vridningsbart upp till 90 grader. Detta gör att denna grästrimmer är grym på att trimma kant.

Ryobi One+ OLT1832 är inte den mest kraftfulla eller snabba grästrimmer vi har testat. Men för de flestas behov räcker den riktigt långt. Du med tajt budget får i denna trimmer den bästa billiga grästrimmer vi har testat. Framför allt är den riktigt bra på att trimma vanligt gräs, tunt ogräs samt kant på gräsmatta.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Husqvarna 110iL

Bäst batteridriven grästrimmer som passar för villa

husqvarna 115il bäst grästrimmer batteri
Typ: Batteridriven grästrimmer Drift: Batteri 36 V Kraft: 5 500 varv/min Arbetsbredd: 31-35 cm Vikt: 3,45 kg Längd: 96,3 cm

9.3 PRISVÄRD
9.2 PRESTANDA
9.5 FUNKTIONER
9.3 BYGGKVALITET 

Välbalanserad och ganska lätt grästrimmer med bra prestanda

Husqvarna 110 iL är en högkvalitetsmaskin med gott om funktioner, bra kraft och en användarvänlig konstruktion. Den trimmar enkelt bort gräs, såväl tjocka grästuvor som sly och gräskanter med precision.

Det som Husqvarnas grästrimmer har svårt för är väldigt högt gräs. När gräset blir över 30 centimeter i höjd trasslar det ibland in sig i trimmerhuvudet om du inte trimmar ner det i omgångar bit för bit. Trimmern har en knapp för omvänd rotation som direkt löser problemet men det utgör ändå något av ett frustrationsmoment.

Batteritiden är drygt 45 minuter, och det är imponerande. Den tiden räcker gott för att täcka en stor trädgård. Att det bara tar 40 minuter att ladda upp batteriet fullt igen gör inte saken sämre, du kan ta en kaffe medan den laddar. Batteriet kan du sedan använda i andra gärdgårdsmaskiner signerade Husqvarna.

Husqvarna 110 iL blir bästa batterigrästrimmer eftersom den har så hög prestanda och byggkvalitet i förhållande till sitt pris.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Stihl FS 55

Bäst bensindriven grästrimmer som passar normalstor trädgård

Stihl FS 55 bästa bensingrästrimmer
Typ: Bensindriven grästrimmer Drift: Bensin Kraft: 500-1000 Watt Arbetsbredd: 41-45 cm, trådrulle, dubbeltråd Vikt: 4,9 kg Längd: 170 cm

9.3 PRISVÄRD
9.5 PRESTANDA
8.6 FUNKTIONER
9.4 BYGGKVALITET 

Stark grästrimmer som klarar allt slags gräs och lämplig för både höger- och vänsterhänt

Stihl FS 55 är den bästa bensingrästrimmern vi testat hittills på grund av hur väl den väger pris mot prestanda. Detta är som sagt en grästrimmer – även om du kan montera andra tillbehör på den så är dess primära uppgift att trimma gräs fort och effektivt. Det gör den med galans. Så även om den kanske inte är den starkaste när det kommer till ogräs med hård stam (vedartad och då testad med slyklinga) så är den däremot riktigt stark både i tjocka grästuvor och i högt gräs när du kör den med tråd.

Vikten är strax under 5 kilo, men grästrimmern är mycket välbalanserad så den känns aldrig tung. Dessutom medföljer en sele som är avlastande och bekväm. Det följer även med skyddsglasögon och trådrulle, så du får en välutrustad trimmer om du väljer denna modellen från Stihl.

Grästrimmern från Stihl har också en rejäl konstruktion som känns pålitlig och med hög byggkvalitet. Alla delar sitter stabilt och är enkla att justera.

Stihls grästrimmer startar alltid på första eller andra draget. Den har en något fördröjd start som kan tyckas lite märklig innan man vant sig vid den, men lösningen fungerar förträffligt. Du behöver heller inte ta i särskilt mycket när du drar igång den.

Stihl FS 55 blir bästa bensingrästrimmer på grund av hur välbyggd den är, hur snabbt den trimmar bort gräs på stora ytor och för hur bensinsnål den är.

Fri frakt, snabb leverans hos:

AL-KO GTE 550 Premium

Bäst elektrisk grästrimmer som passar för liten trädgård

al-ko gte 550 premium bäst grästrimmer med sladd
Typ: Elektrisk grästrimmer med sladd Drift: Nätansluten 230V Kraft: 550 W Arbetsbredd: 30 cm Vikt: 3 kg

8.6 PRISVÄRD
8.6 PRESTANDA
8.2 FUNKTIONER
8.2 BYGGKVALITET 

Lätt och kompakt grästrimmer för enkla uppgifter i små trädgårdar

AL-KO GTE 550 Premium är en ganska stark grästrimmer med sladd. Den är billig sett till den prestanda du får och har helt okej räckvidd med tanke på att den är byggd för en liten trädgård.

AL-KO:s grästrimmer har ställbar vinkel på skärhuvudet så att du ergonomiskt kan trimma slänt och kanter. Har du exempelvis en sluttande tomt med rabatter, vars kanter behöver trimmas med jämna mellanrum, ställer du enkelt in trimmerhuvudets vinkel och går fortsatt rak med trimmern. Det blir en välbalanserad och bra upplevelse.

Denna grästrimmer har som sagt sladd och den är tyvärr ganska kort. Du kommer att behöva ha en förläningskabel hemma.

Grästrimmern från AL-KO är ganska tyst när den trimmar gräs. Du behöver inte hörselkåpor (även om det alltid är att rekommendera). Du matar fram ny tråd genom att trycka trådhuvudet lätt mot marken under trimning.

AL-KO GTE 550 Premium blir bäst grästrimmer med sladd eftersom den till ett lågt pris förenar en lagom och lätt grästrimmer för små trädgårdar.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Makita DUR181Z

Lätt batteridriven grästrimmer för liten trädgård

makita dur181z trimmar en kant
Typ: Batteridriven grästrimmer Drift: Batteri 18 V Kraft: 650 W, 7 800 varv/min Arbetsbredd: 26 cm Vikt: 2,9 kg Längd: Ställbar upp till 1433 cm

8.7 PRISVÄRD
8.5 PRESTANDA
9.2 FUNKTIONER
8.6 BYGGKVALITET 

Grästrimmer med trimhuvud som kan vinklas för enkel trimning av gräskant

Makita DUR181Z är en batterigrästrimmer med riktigt snabbt varvtal, vilket gör att den slår av såväl gräs som tuffare sly och ogräs. Tråden slits relativt fort i tuff terräng, men den är riktigt snabb och effektiv på framför allt kanter. Där växer gräs ofta i tuvor och av någon anledning fixar den detta utan att slösa särskilt mycket tråd.

Makitas grästrimmer har inte särskilt bred arbetsbredd så den passar främst bäst i en liten trädgård. Men där gör den ett utmärkt jobb. Priset är rimligt, och har du redan Makitas verktyg och maskiner i 18-volts effekt så kan du dela batterier mellan dem.

Batteritiden är strax över 19 minuter när vi testar med ett batteri på 2,5 Ah. Köper du till ett dubbelt så stort batteri räcker den enkelt att trimma även en medelstor trädgård, dock inte så effektivt eftersom den inte tar så stor yta i ett svep.

Grästrimmern från Makita har vinklingsbart huvud så att du kan trimma kanterna ergonomiskt.

Makita DUR181Z passar dig som redan äger Makitas verktyg eller maskiner så att du kan dela batteri. Då har du en toppenfin grästrimmer i denna modell, som trimmar liten trädgård och gräskanter med utmärkt resultat.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Husqvarna Aspire T28 Trimmer

Lätt batteridriven 18-volts grästrimmer för mindre områden

Husqvarna Aspire Grästrimmer
Typ: Batteridriven grästrimmer Drift: Batteri 18 V Kraft: 6800 varv/min Arbetsbredd: 28 cm Vikt: 2,4 kg Längd: Ställbar upp till 1433 cm

8.9 PRISVÄRD
8.7 PRESTANDA
9.3 FUNKTIONER
8.2 BYGGKVALITET 

Grästrimmer med trimhuvud som kan vinklas för enkel trimning av gräskant

Husqvarna Aspire T28 Trimmer är en batterigrästrimmer i Husqvarnas nya 18-voltssegment som vi fått testa över sommaren, och den levererar på många punkter. En klar fördel är hur lite den väger och hur välbalanserad den är, det gör att du kan trimma utan att bli besvärad i rygg eller handleder.

Husqvarnas grästrimmer är också ganska stark trots att den är i det lite billigare segmentet. Den fixar problemfritt enklare uppgifter som att trimma kanten runt gräsmattan, men även att få bort lite tuffare grästuvor längs dikeskanten.

Det följer med en förvaringskrok så att du kan hänga upp Aspire T28 på väggen i garaget eller förrådet.

Husqvarna Aspire T28 Trimmer passar dig som har en lite mindre trädgård. Vi gillar att du kan använda samma batteri till alla deras trädgårdsmaskiner i 18-voltsklassen, och därmed kan du även ha en gå bakom-klippare och en häcksax i samma serie och spara pengar genom att bara ha ett batteri och en laddare.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Gardena

Bäst grästrimmer med knivar istället för trådrulle

ryggburen lövblås stihl br 200 som blåser löv
Typ: Batteridriven grästrimmer Drift: Batteri 48 V Kraft: 650 W Arbetsbredd: 55 m/s Vikt: Ingen uppgift Längd: 170 cm

9.4 PRISVÄRD
9.7 PRESTANDA
8.2 FUNKTIONER
9.8 BYGGKVALITET

Grästrimmer för kanter och ogräs med lite tjockare stam

X

X

Fri frakt, snabb leverans hos:

FAQ: Grästrimmer (Vanliga frågor och svar)

Vilken grästrimmer är bäst?

Den grästrimmer som är bäst är den som till ett rimligt pris trimmar bort gräs snabbt i din trädgård och som du orkar använda hela trimsessionen utan att bli trött i armar och rygg.

Köpa grästrimmer – köpråd

Den som ska köpa en grästrimmer bör först undersöka hur stor del av tomten som ska trimmas och därefter fundera igenom nedanstående punkter.

Checklista: Tänk på det här när du köper lövblås

  • Typ av grästrimmer. Innan du väljer vilken grästrimmer du ska köpa måste du ta reda på om du vill ha en batteridriven grästrimmer, en kombitrimmer eller en bensindriven grästrimmer / röjsåg. Elektrisk grästrimmer (grästrimmer med sladd) är ofta ett ganska prisvärt alternativ när det kommer till prestanda per krona, men du måste ta hänsyn till en sladd hela tiden så de passar främst på väldigt liten tomt. De batteridrivna har fördel i att de väger lite, inte släpper ut illaluktande avgaser och har låg ljudnivå, men de ger inte lika mycket prestanda för samma billiga peng som en bensindriven grästrimmer. En bensindriven är stark och rejäl, ofta ämnad för större trädgårdar eller tuffare uppgifter såsom att röja sly och småträd (då kallas den röjsåg), men har nackdel i att den väger mycket, låter högt och släpper ut avgaser.
  • Vad du får för pengarna. Sätt en budget, hur mycket får grästrimmern kosta?
  • Funktioner. De vanligaste funktionerna som skiljer grästrimmers åt är huruvida de har tråd eller knivar, om du kan ställa vinkeln på trimmerhuvudet så att du kan trimma slänt och kanter enkelt samt om de har ställbar rigg. Ytterligare en funktion som blir allt vanligare är att genom ett knapptryck kunna rotera trimmerhuvudet åt motsatt håll för att spinna bort gräs som fastnat. Ekofunktion är också vanligt numera, den ger några minuter mer batteritid men också marginellt försämrad prestanda.
  • Tillbehör. Om du köper en rejäl grästrimmer kan det vara bra att köpa till en sele. Många grästrimmers kan ha både kniv och trådrulle (enkel, eller dubbeltråd), dock inte samtidigt. Kniven är bra mot ogräs men slits snabbt i vanligt gräs.

Så testar vi varje grästrimmer

Vi testar varje grästrimmer genom att trimma gräs i diken, längs gräsmattans kant, längs rabatter och på stora gräsytor. Vi trimmar även ogräs som hallonbuskar, brännässlor och annat. Under tiden vi trimmar tar vi tiden, mäter ljudnivån och noterar allt från vibrationer till trimresultat. Hur snabbt går det att trimma gräset på en given yta. Hur länge räcker batteriet eller bränslet? Hur fort går det att ladda upp den på nytt?

När vi gjort prestandatester kör vi grästrimrarna under hela säsongen. På så vis får vi en bra bild över hur väl de presterar i olika typer av gräs och hur de håller för tidens tand.

Varje grästrimmer får ett slutbetyg som bygger på hur prisvärd den är utifrån sin givna målgrupp och konkurrenter med samma pris. De allra bästa räknas som topptestade och samlas här.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Testade grästrimmers som inte nådde toppbetyg

Vi har testat många grästrimmers genom åren, och långt ifrån alla är tillräckligt bra för att få ett högt betyg. Exempelvis testade vi denna säsongen två grästrimrar från Clas Ohlsons eget märke, dessa var du tvungen att gå över samma yta med upp till tre gånger innan du hade ett bra trimresultat. Likaså Bosch har haft svårt att nå bra nog resultat.

Carl Eriksson
Test-Piloterna
Logo