Bästa pelarfläkt 2024: TEST av 5 pelarfläktar (bäst i test)

Pelarfläkt eller tornfläkt? Ja, vilket som. Kärt barn har många namn.

Poängen med den här typen av fläktar är primärt att de inte är lika skrymmande som klassiska golv- eller bordsfläktar. Därför fungerar de bra i små utrymmen, eller där det visuella blickfånget de utgör inte får störa alltför mycket. Apropå den saken så är de ofta rätt snygga också.

Här nedanför hittar du fem olika pelarfläktar som vi av en eller annan anledning valt till testvinnare. En av dem är bäst rent generellt, och den fläkten har vi utsett till ”›äst i test”.

Kyleffekt, användarvänlighet, driftkostnad och byggkvalitet är några av de faktorer vi tittat närare på.

Visa hela +

Cleverio AF-F100 – BÄST I TEST

Bäst pelarfläkt eftersom den levererar bra prestanda till ett rimligt pris

Prisklass: Budget/Mid Fjärrkontroll: Ja Ljudnivå: 58 dB Justerbar höjd: Nej, men man kan sikta bladet så att den kan blåsa högt eller lågt. Lägen: 9

9.4 PRISVÄRD
8.7 KYLNING
8.5 ANVÄNDARVÄNLIGH.
8.5 
BYGGKVALITET
8.5 DRIFTKOSTNAD
8.0
TILLBEHÖR

Kraftfull mellanstor pelarfläkt med inbyggt HEPA-filter och fjärrkontroll

Cleverio AF-100 är en pelarfläkt som är ganska kompakt men som vinner mycket på sitt lägre pris och alla sina behändiga funktioner. Du kan till exempel styra den med mobiltelefonen via appen Smart Life.

Det är en multifuntionell tornfläkt som fläktar riktigt bra. En av de stora fördelarna med Cleverio AF-100 är att man kan vinkla bladet, så att man kan få kall luft antingen lågt eller högt, vilket gör Cleverio AF-100 till en stor pelarfläkt i lite mindre förpackning.

Denna pelarfläkt kommer med 9 olika inställningsmöjligheter, och den är ganska tyst även på sitt mest kraftfulla läge. Detta uppskattas, speciellt under varma nätter där det annars är omöjligt att sova. Navigeringen av dessa lägen gör man enkelt genom touchknappar på fronten av pelarfläkten. Men enklast är förstås att använda den medföljande fjärrkontrollen. Via den kan du ändra hastighet, stänga av med mera direkt ifrån sängen eller soffan.

Cleverio AF-F100 är den pelarfläkt som blir bäst i test för den har många inställningar, bra kraft och är ganska tyst när den fläktar.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Termo Wind – BÄST BILLIG PELARFLÄKT

Lättanvänd och smidig pelarfläkt med bra blås

Prisklass: Budget Fjärrkontroll: Ja Ljudnivå: 55 dB Justerbar höjd: Nej, men man kan sikta bladet så att den kan blåsa högt eller lågt. Lägen: 3

8.7 PRISVÄRD
8.6 KYLNING
8.9 ANVÄNDARVÄNLIGH.
7.8 
BYGGKVALITET
9.2 DRIFTKOSTNAD
8.0
TILLBEHÖR

Lättanvänd pelarfläkt för att svalka sig varma sommardagar

Termo Wind är en modern pelarfläkt som, trots sitt ganska låga pris, kyler bra. Den är ett utmärkt köp till sovrummet, eller för att ha som svalka i uterummet på sommaren. Så länge den står inom två meter från den som vill svalkas har den riktigt bra effekt utan att du måste dra upp den på max.

Denna pelarfläkt låter en del när du har den på högsta läget. Men på övriga lägen har den en rimlig ljudnivå.

Du kan ställa hastigheten i tre olika styrkor. Vidare kan du ställa om den ska sprida vinden i en rörelse på 75 grader, eller om den ska stå och blåsa i ett fast läge.

Något vi uppskattar lite extra är att du kan välja hur mycket kabel som ska ligga synlig på golvet, för du kan dra in överbliven kabel i botten på fläkten. Detta gör att man slipper ha en massa lös kabel liggandes på golvet, vilket förenklar när man ska dammsuga och dylikt.

Pelarfläkt Termo Wind blir bäst billig pelarfläkt eftersom den kyler bra till en rimlig peng, och för att den är så lätt att använda.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Dyson Cool Tower AM07 – BÄSTA BLADLÖSA FLÄKT

Effektiv och vrålsnygg bladlös pelarfläkt

Prisklass: Premium Fjärrkontroll: Ja Ljudnivå: 63 dB Justerbar höjd: Nej Lägen: 10

8.6 PRISVÄRD
8.8 KYLNING
9.3 ANVÄNDARVÄNLIGH.
8.3 
BYGGKVALITET
8.0 DRIFTKOSTNAD
8.0
TILLBEHÖR

En snygg bladlös pelarfläkt som är väldigt lätt att rengöra

Dyson Cool Tower AM07 är en väldigt väldesignad pelarfläkt som är högre än man kan tro av bilderna. Du kan inte ställa in höjden, men den är fullt tillräcklig för att ha vid sängen i sovrummet eller vid fåtöljen.

Prestandan är hög. Du har tio lägen att välja mellan och på maxeffekt svalkar den kanon under varma sommardagar. På halverad effekt får du sitta inom två meter för att den ska ge nedkylningseffekt. Tyvärr låter den väl mycket på maxeffekt. Ställer du ner den på lägre prestanda är det ett mer godtagbart resultat.

Vi finner även Dyson Cool Tower AM07 har ett mycket smidigt underhåll. Du torkar lätt av hela fläkten med en trasa eftersom den inte har något skyddsgaller eller några blad. Den har timer och kan fläkta i rörelse. Du kan även låsa den i fast läge. All hantering sker via fjärrkontrollen. Denna kan sedan läggas på toppen av fläkten för den har en magnet inbyggd.

Dyson Cool Tower AM07 blir bäst bladlös fläkt eftersom den är väldesignad och svalkar bra.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Sandstrøm Pelarfläkt Stfdcb19e – BÄST PELARFLÄKT MED FJÄRRKONTROLL

Tyst pelarfläkt hög och stark nog att kyla över sängkanten

sandström pelarflakt stfdcb19e
Prisklass: Mellan Fjärrkontroll: Ja Ljudnivå: 43,2-52,4 dB Justerbar höjd: Ja, 119-129 cm Lägen: 12+3

8.3 PRISVÄRD
8.3 KYLNING
9.2 ANVÄNDARVÄNLIGH.
7.3
BYGGKVALITET
8.5 
DRIFTKOSTNAD
8.5 
TILLBEHÖR

 

Populär pelarfläkt med genomtänkt konstruktion

Sandströms pelarfläktar är några av de mest populära modellerna som pengar kan köpa, och Sandstrøm Pelarfläkt Stfdcb19e är i toppen av dessa. Det är en väldigt bra och prisvärd rumsfläkt. Den är tyst men också stark, så den svalkar bra utan att störa din sinnesro. En klar uppsida med den är att den svalkar både på hög och låg höjd, den når över sängstomme även om sängen är hög. Sitter du i en fåtölj så når den att svalka både kropp och ansikte.

Sandstrøm Stfdcb19e har flera olika kraftlägen. Det manuella är inställningsbart mellan 1-12, där 12 är starkast. Den kyler väldigt bra även på ett par meters håll när den står på starkast prestanda. Sedan har den också tre programmerade lägen, där det ena imiterar vinden utomhus. Sandströms fläkt har fjärrkontroll, är lätt att installera och kan fläkta både rakt och i vinklad rörelse.

Läs hela testet här

Fri frakt, snabb leverans hos:

Clas Ohlson Pelarfläkt – LITEN PELARFLÄKT

Simpel konstruktion men också ogenomtänkt

Pelarfläkt Clas Ohlson
Prisklass: Budget Fjärrkontroll: Nej Ljudnivå: 57 dB Justerbar höjd: Nej Lägen: 3+3

4.2 PRISVÄRD
6.7 KYLNING
5.5 ANVÄNDARVÄNLIGHET
4.1 
BYGGKVALITET
6.3 
DRIFTKOSTNAD
1.1 
TILLBEHÖR

En budgetfläkt med dålig konstruktion men som gör sitt jobb

Clash Ohlsons pelarfläkt måste du vara noggrann med hur du placerar. Den är inte särskilt stark eller tyst, den är heller inte sådan att den når en vid vinkel. Det ser ut som att den har ett ganska brett och högt utblås på grund av att det sitter räfflad plast hela vägen upp till toppen. Men det saknas en verklig öppning både på botten och toppen. Istället är det bara ett område på drygt tre decimeter som luft faktiskt kommer ut från. Detta område innebär att fläkten blåser dig på knäna om du placerar den på golvet. Ställer du den på ett bord är den istället onödigt stor för att fungera som en bordsfläkt.

Pelarfläkten från Clas Ohlson har flera lägen. Du roterar en knapp på ovansidan för att växla mellan dem. Fläkten saknar fjärrkontroll. Denna pelarfläkt är en billig fläkt men den är ändå inte värd pengarna. Vill du ha en bordsfläkt är det bättre att köpa en billig traditionell golvfläkt av lägre modell.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Så testar vi pelarfläktar

När vi testar pelarfläktar börjar vi med att packa upp dem ur kartongen för att se hur många delar och tillbehör de består av. Vi mäter strömsladden, mäter räckvidden för eventuell fjärrkontroll och undersöker hur väl den fläktar på vissa givna avstånd. På dessa avstånd mäter vi även hur högt den låter.

Att testa pelarfläktar innebär också att göra så i olika miljöer. Därför har vi dem exempelvis i ett vardagsrum för att se hur de fläktar personer som sitter i soffa, i ett sovrum för att se hur de fläktar och om de stör nattetid samt i ett kontor för att se hur väl de fläktar när flera är i rummet.

Den pelarfläkt som blir bäst i test är den som ger bäst fläkt och funktioner för pengarna. Men vi utser även andra vinnare. Exempelvis kanske du är beredd att betala lite extra för en snygg design eller så kanske du är ute efter en billig pelarfläkt. Andra fläktar i testet kan vissa dessa utmärkelser även om de kanske inte är nummer 1 på prisvärdhet.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

FAQ: Pelarfläkt – Vanliga frågor och svar

Pelarfläkt eller golvfläkt?

Svar: En pelarfläkt sprider på grund av dess konstruktion ut luftströmmen över en större vertikal yta än vad golvfläkten gör. En golvfläkt skickar bara en luftström från övre delen där fläkten sitter. Golvfläkten är ofta billigare. Men pelarfläkten tar upp mindre blickfång och betraktas av många som den mer väldesignade av de två.

Vad ska jag tänka på när jag köper pelarfläkt?

  • Vilket rum ska den stå i? Pelarfläkten bör vara hög och stark nog för att kunna kyla ner dig när du använder rummets möbler. Når den exempelvis över sängkanten? Fläktar den dig i ansiktet eller på benen när du sitter i din soffa?
  • Vilka funktioner har den? Undersök om du kan reglera styrkan.
  • Hur styr du den? Följer de med en fjärrkontroll så att du slipper resa dig?
  • Hur mycket låter den? Om du tänkt använda fläkten i sovrummet bör du ha en modell som antingen har ett tyst läge, eller som är tystgående på alla lägen.

Carl Eriksson
Test-Piloterna
Logo