Gasolgrill TEST: 7 bästa grillarna 2024 (bäst i test)

Precision och snabbhet. Så kan fördelarna med en gasolgrill enklast sammanfattas. Ja, och så är de ju ofta ganska lätta att använda också.

En gasolgrill kommer snabbt upp i temperatur, och det är en enkel match att kontrollera värmen, vilket betyder att köttet (eller vad du nu grillar) får exakt den temperatur du önskar.

Det här är en lite dyrare typ av grill, och därför är det förstås extra viktigt att se om sitt hus innan man slår till på en grill.

VI har testat sju populära gasolgrillar och bedömt allt från prestanda till funktioner och byggkvalitet. I testet hittar du inte bara den överlag bästa gasolgrillen, utan även den bästa bärbara gasolgrillen, den bästa gasolgrillen för husvagnen och mycket mer.

Visa hela +

Bluegaz Z3 – BÄST I TEST

Bäst gasolgrill till uteplatsen med lagom grillyta för flera personer

Bluegaz-Z3-bast-i-test
Typ: Gasolgrill Antal brännare: 3+1 st Sidorbrännare: Ja (3,2 kW) Förvaring: Skåp undertill, 2 sidobord varav 1 är fällbart Storlek: 136x60x120 cm (BxDxH) Övrigt: Keramiska IR-brännare, gjutjärnsgaller

9.5 PRISVÄRD
9.2 PRESTANDA
9.5 FUNKTIONER
9.9 BYGGKVALITET

 

Snabb gasolgrill med gott om plats och mycket hög byggkvalitet

Bluegaz Z3 är en gasolgrill som levererar på alla punkter. Våra tester visar att den är mycket snabb upp i temperatur, har gott om utrymme att grilla på och ger dig utmärkta förvaringsmöjligheter. Dessutom är byggkvaliteten genomgående mycket hög.

Bluegaz gasolgrill har också fördelen att den når väldigt höga temperaturer. För att nå de allra högsta temperaturerna måste du dock vänta cirka en kvart, så den är framför allt snabb upp i normal grilltemperatur (under 300 grader), då klockar vi den till att det i snitt bara tar drygt 6 minuter innan du kan börja att grilla.

Den är även välisolerad och robust, så den håller värmen jämnt på den temperatur som du har valt. Det gör också att det är enkelt att temperaturreglera under grillning.

Kvaliteten är som sagt genomgående hög. Exempelvis är alla grillgaller av stabilt och robust gjutjärn vilket tillför en extra dimension till grillningen. Dessutom har grillen keramiska brännare, rostfritt gods med rejäl stadga och flamtämjare i glas.

Bluegaz Z-3 är enkel att underhålla och att hålla ren. Du kan bränna ur det värsta genom att maxa temperaturen, men sedan har du också enkel åtkomst till dropptråg och liknande för smidig rengöring.

Bluegaz Z3 blir bäst i test eftersom den förenar alla de egenskaper som du förväntar dig av en riktigt bra gasolgrill, allt från möjligheten att snabbt vara igång och grilla till ett välbyggt yttre. Den är lagom till familjen, eller till paret som grillar mycket eller gillar att få gäster.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Mustang Knoxville 3+1 SST 

Bäst gasolgrill i budget-klassen tack lågt pris men hög funktionalitet

Mustang-Knoxbille-best-billig-gassgrill
Typ: Gasolgrill Antal brännare: 3 st Sidorbrännare: Ja (3,2 kW) Förvaring: Skåp undertill, 2 sidobord Storlek: 124x54x111 cm (BxDxH) Övrigt: Gjutjärnsgaller

8.9 PRISVÄRD
8.3 PRESTANDA
9.2 FUNKTIONER
8.3 BYGGKVALITET

 

Billig gasolgrill för familjen med begränsad budget men bra smaklökar

Mustang Knoxville är en ganska stor gasolgrill med tre brännare. Trots att priset är lågt har den gott om yta att grilla på. Dessutom kommer den med sidobrännare så att du exempelvis kan koka potatis på grillen, medan du grillar dina hamburgare. Sidobrännare hittar du sällan i budgetklassen. Fördelen med en sådan är att du slipper lämna dina gäster och gå in för att tillaga en del av maten.

Det som är nackdelen med denna gasolgrill är byggkvaliteten. Godset är ganska tunt, och vi upptäcker rost på en del detaljer redan efter ett par månader. Dock är den tålig i relation till många andra gasolgrillar i samma prisklass och har dessutom två års garanti. Köp till ett skyddsöverdrag och ta hand om grillen väl så lär den hålla i många år.

Mustangs gasolgrill har piezo-tändning och den tänder direkt när vi vrider på knapparna till brännarna. Den är ganska snabb upp i temperatur och håller värmen helt okej över tid. Vi har inga problem att nå över 300 grader.

En lyckad detalj är att det ingår lyxiga gjutjärnsgaller som är enkla att hålla rent.

Mustang Knoxville blir bäst billig gasolgrill eftersom den har bra prestanda och stor grillyta till ett lågt pris.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Weber Q3200

Bäst liten gasolgrill för balkong eller liten uteplats

Weber-Q3200-test
Typ: Gasolgrill Antal brännare: 2 st Sidorbrännare: Nej Förvaring: 3 krokar, 2 sidobord, bägge är fällbara Storlek: 127,6×53,4×110,5 cm (BxDxH) Övrigt: Gjutjärnsgaller

8.6 PRISVÄRD
9.1 PRESTANDA
9.2 FUNKTIONER
9.7 BYGGKVALITET 

Smidig liten gasolgrill för mindre ytor och små hushåll

Weber Q3200 är en mycket välbyggd liten gasolgrill med två brännare, utmärkt för dig som inte tänker tumma på kvalitet bara för att du går ner i grillstorlek. Den har exempelvis emaljerade gjutjärnsgaller, en stor grillyta sett till sin smidiga storlek och gott om förvaringsmöjligheter. Exempelvis kan du hänga upp redskap på sidan på den, eller fälla upp två sidobord.

Det som gör att denna grill blir bäst liten gasolgrill är på grund av hur bra den är när det kommer till just grillningen. Det är en liten grill men du kan trots detta grilla indirekt, detta eftersom den ena brännaren är placerad ganska långt åt sidan. Du kan förstås även grilla som vanligt.

Ytan är också väldigt välplanerad och stor i förhållande till hur stor grillen är. Här finns gott om plats för ett par köttbitar, några paket fisk eller en grönsaks-fest.

Denna smidiga lilla gasolgrill kommer upp i temperatur på godkänd tid. Du kan börja grilla på normaltemperatur efter tio minuter. En klar fördel är hur väl den håller värmen.

Webers gasolgrill har elektronisk tändning. Det innebär att du sätter i batterier i tändningen för att kunna använda den. Det kan vara bra att ta in dessa när det börjar bli minusgrader ute.

Weber Q3200 är en välbyggd och robust grill i maxad byggkvalitet och med hög vill ha-faktor. Den blir bäst liten gasolgrill eftersom den lätt ryms på balkongen eller på campingen, men samtidigt har en bra storlek på grillytan och utmärkta förvaringsmöjligheter.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Napoleon Rouge 525

Bäst gasolgrill för den som vill kunna laga mycket mat snabbt

Napoleon-rouge-525-bast-stor-grill
Typ: Gasolgrill Antal brännare: 4 st Sidorbrännare: Ja (3,2 kW) Förvaring: Skåp undertill, 2 sidobord bägge är fällbara Storlek: 144x64x121 cm (BxDxH) Övrigt: Gjutjärnsgaller

9.5 PRISVÄRD
9.9 PRESTANDA
9.3 FUNKTIONER
9.2 BYGGKVALITET 

Väldigt snabbt gasolgrill med stor grillyta och utmärkt värmehållning

Napoleon Rouge 525 är en praktisk och välbyggd gasolgrill för dig som grillar ofta och mycket. Den är framför allt extremt snabb upp i temperatur, både i normaltemperatur och upp i högre temperatur. Vi klockar in den på elva minuter för att nå 350 grader, vilket är imponerande snabbt.

Att den når så höga maxtemperaturer gör också att du kan grilla i princip vad som helst, och anpassa din grillning utefter råvara och maträtt. Du kan exempelvis grilla långsamt på låg temperatur för ett mört resultat, eller grilla en pizza på hög temperatur och få klart den på bara tre minuter. Däremot är grillen inte särskilt välisolerad.

Grillytan är stor och välplanerad. Dessutom har du bra förvaringsmöjligheter eftersom det ingår ett skåp undertill samt två fällbara sidobord. Totalt har du fyra brännare att använda dig av för att kunna anpassa din matlagning.

Underhållet är också smidigt. Du kan plocka ur och tömma dropptråget framifrån.

Napoleon Rouge 525 blir bäst stor gasolgrill eftersom den har en rejäl grillyta, och trots detta är extremt snabb upp i värme. Du kan i princip börja grilla bara 3-4 minuter efter att du vridit på vreden för brännarna.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Mustang Nomad

Bäst gasolgrill för dig som ska grilla i naturen

mustang-nomad-bast-portabel-gassolgrill
Typ: Gasolgrill Antal brännare: 1 st Sidorbrännare: Nej Förvaring: Nej Storlek: 38x38x26,5 cm (BxDxH) Övrigt: Ingår stekplatta och skärbräda

9.6 PRISVÄRD
8.5 PRESTANDA
9.6 FUNKTIONER
9.2 BYGGKVALITET 

Bärbar gasolgrill med tillhörande skärbräda för skogstur och hiking

Mustang Nomad är en riktigt läcker gasolgrill för dig som gillar att göra endagsutflykter i skogen eller till stranden. Den är liten, lätt och smidig. Dessutom är locket en skärbräda i trä, vilket ger ytterligare lyx och flärd till designen.

Mustangs portabla gasolgrill har en användarvänlig konstruktion. Vredet för brännaren sitter framtill, och du har ett handtag som du kan fälla upp när du ska bära runt på grillen. Du kan använda den för att både grilla och koka mat. Det ingår grillgaller i stål, och dessutom en stekplatta. Grillplattan har non-stick-beläggning så den är lätt att skölja rent efteråt.

Gasolgrillen kommer upp i temperatur på okej tid, och når en maxtemperatur på omkring 250 grader vilket räcker för normal grillning. Den är långt ifrån ett prestandamonster, men lagom för en härlig picknick.

Mustang Nomad blir bäst portabel gasolgrill eftersom den är väldigt billig, lätt och smidig samtidigt som den har flertalet funktioner och godkänd prestanda.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Napoleon PRO285-X Phantom

Smidig gasolgrill till campingplatsen, som tar liten plats vid förvaring

Napoleon-pro285-x- test
Typ: Gasolgrill Antal brännare: 2 st Sidorbrännare: Nej Förvaring: 2 fällbara sidobord Storlek: 112x51x84 cm (BxDxH) Övrigt: Kan lyftas bort från vagnen

9.2 PRISVÄRD
8.5 PRESTANDA
8.5 FUNKTIONER
9.2 BYGGKVALITET

Minimalistisk gasolgrill med dubbla brännare

Napoleon PRO285-X Phantom är en smidig gasolgrill perfekt för campingen eller för fritidshuset. Den har en vagn undertill men kan också lyftas bort från vagnen och exempelvis placeras direkt på bordet.

Den säljs även utan underrede och går då under namnet Napoleon PRO285. Vagnen är smidig för dig som vill kunna ställa upp gasolgrillen en bit bord från bordet och barnen, och den tar väldigt liten plats när den är ihopfälld. Men har du inget behov av den är grillen billigare om du köper den utan vagn.

Gasolgrillen kommer upp i normaltemperatur men har svårt att komma upp i temperatur högre än drygt 280 grader. Dock räcker 250 grader för det mesta man kan tänkas vilja grilla.

Vi testar att grilla både kött och fisk med utmärkt resultat. När vi testar att göra pizza tar det däremot lite för lång tid för att vi ska vara nöjda med resultatet.

På grund av brännarnas placering kan du grilla både direkt och indirekt, vilket ger många valmöjligheter för den kräsna. Dessutom är grillytan överraskande stor.

Napoleon Pro285-X Phantom blir bäst grill till campingen eftersom den tar så liten plats vid förvaring, är lätt att ta med i bilen, och för att den håller hög kvalitet och har en stor grillyta i förhållande till sin smidiga storlek.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Weber Go-Anywhere

Liten gasolgrill som kan förvaras på skåphyllan i husvagnen

Weber-go-anywhere-best-gassolgrill-husvagn
Typ: Gasolgrill Antal brännare: 1 st (2,1 kW) Sidorbrännare: Nej Förvaring: Ingen Storlek: 53x31x37 cm (BxDxH) Övrigt: Termoförstärkt handtag

9.2 PRISVÄRD
8.5 PRESTANDA
8.2 FUNKTIONER
9.2 BYGGKVALITET

Minimalistisk men effektiv gasolgrill av hög kvalitet

Weber Go-Anywhere är en väldigt kompakt gasolgrill med en formfaktor som gör att den kan staplas i köksskåpet. Detta gör att den är väldigt smidig att förvara i husvagnen (där utrymmet ju är ganska begränsat).

Sin storlek till trots rymmer den mycket mat. Grillytan är hela 41×25 centimeter så du kan enkelt grilla upp till sex mindre hamburgare på en gång. Dessutom kommer den ganska snabbt upp i värme och är enkel att rengöra efter grillning.

Grillfantasten känner nog igen den här gasolgrillen från förr. Den säljs nämligen, sedan flera år tillbaka, även som kolgrill och är mäkta populär och prisvärd i det segmentet. Så det är kul att se att den även finns med gasol som drivmedel numera.

Något vi saknar är inbyggd termometer, du får lyfta på locket och använda din egen grilltermometer eller ditt sunda förnuft och din erfarenhet för att avgöra om maten är klar.

Weber Go-Anywhere blir bäst gasolgrill till husvagn eftersom den tar så liten plats vid förvaring, håller utmärkt kvalitet och har bra prestanda.

Fri frakt, snabb leverans hos:

FAQ: Gasolgrill – Vanliga frågor och svar

Vilken gasolgrill ska jag köpa?

Den gasolgrill du ska köpa är en som är lagom storlek i förhållande till hur många ni är i hushållet, och i förhållande till hur den tänkt användas. En gasolgrill kommer även i många olika prisklasser både dyrare såsom billigare.Så man bör som konsument planera sitt köp utefter sin budget om man har en budget så att säga.

Hur tänder man en gasolgrill?

Man tänder en gasolgrill antingen genom piezo- eller batteritändning genom att snurra de olika vreden framtill på grillen. Gasolgrillar drivs på gasol, så du måste ha en gasolflaska ansluten med regulatorslang. De flesta gasolgrillar startas sedan på samma sätt.

  1. Kontrollera att gasolflaskans ventil är öppen, öppna locket på gasolgrillen och öppna ventilen på gasolflaskan varpå du stänger locket. När ventilen är öppen kommer det samlas gas inuti grillen, låt gärna stå någon sekund innan du tänder.
  2. När du stängt locket och väntat i några sekunder så kan du tända grillen genom att vrida på knappen som sitter på gasolgrillen. Du har ett vred per brännare.
  3. När brännarna är igång kan du enkelt stänga igen locket och vänta tills gasolgrillen är uppe i önskad temperatur. När temperaturen nått den nivå du önskar kan du enkelt lägga på den mat som är tänkt att grilla. Håll alltid koll på temperatur och mat så att inget blir bränt.

Hur stänger jag av min gasolgrill?

Du stänger av gasolgrillen genom att först stänga kranen på gasoltuben och först därefter stänga av själva grillen – detta för att slangen ska hinna tömmas på gasol.

Kan en gasolgrill stå ute under vintern?

En gasolgrill kan stå ute över vintern om du drar ett skyddsöverdrag över den. Tänk på att även rostfria delar kan ta skada av fukt och väta, bor du nära havet kan du dessutom få problem med korrosion, så därför bör även tåliga modeller stå under skydd på vintern.

Får man ha gasolgrill på balkong?

I många fall får man inte ha gasolgrill (eller kolgrill) på balkong eftersom det är förenat med brandrisk och eftersom röken kan störa grannarna. Det finns ingen lag som reglerar detta, men däremot är det många bostadsrättsföreningar och hyresrättsföreningar som skriver in förbud mot gasolgrill i stadgarna. Hör efter vad som gäller i just din förening.

Köpa gasolgrill – köpråd

Den som ska köpa en gasolgrill bör först fundera igenom hur ofta den grillar, vad den brukar grilla och hur den brukar grilla. För det är stor skillnad på en gasolgrill tänkt för att bara grilla köttbitar och grönsaker, och på en som även fixar pizza och indirekt grillning.

Checklista: Tänk på det här när du köper gasolgrill

  • Antal brännare. Gasolgrillar säljs med en eller flera brännare. Exempelvis är en gasolgrill med 3-4 brännare lagom till en familj med barn, medan singelhushållet eller den som bor i lägenhet med balkong, ofta gör bäst i att köpa en med 2 brännare. Ska du ha en portabel räcker det med en brännare.
  • Annan funktionalitet än regelrätt grillning. Det finns massor du kan göra på grillen om du har rätt konstruktion och tillbehör. Om gasolgrillen har en sidobrännare innebär det exempelvis ett plus för den som även vill kunna tillaga annat på grillen, utöver att grilla. Exempelvis för den som vill steka pannkakor, koka ris eller fräsa upp lite potatisklyftor. Stekhäll är ett annat exempel. Stöd för rotisseri är ytterligare ett plus, då kan du sätta in ett spett och exempelvis grilla en hel kyckling eller helgrilla gris.
  • Tändning och material. Dagens grillar har antingen piezotänding eller elektronisk tändning. Den senare kräver batterier och är mer känslig för kyla. De är gjorda av rostfritt material men godset kan ha olika tjocklek. Undersök garantin och tillgången på reservdelar, så att du kan njuta av din grill i många år.
  • Förvaring. Var vill du förvara dina grilltillbehör och hur tänker du ställa undan mat i takt med att den blir klar? Har du inget bord i närheten är det viktigt att grillen har sidobord. Förvaringsskåpet undertill brukar vara tänkt för gasolflaskan, därför har det en hålighet i sig. Men så använder vi det inte i Sverige så har den ett skåp får du lägga dit en platta för att täcka hålet. Krokar är ett plus för den som vill kunna hänga upp sina grill-redskap. Vidare har i princip alla grillar numera en inbyggd termometer i locket.
  • Tillbehör. Det finns massor av tillbehör till gasolgrillar. Röklåda om du exempelvis vill röka fisk eller göra rökta räkor. Pizzasten för den som vill kunna grilla pizza med finess. Det finns även regulatorset, grillverktyg, gjutjärnsgaller, pajformar, stekhällar, rotisseri och en lång rad andra praktiska tillbehör. Slutligen är det bra att köpa till ett överdrag till gasolgrillen om den inte förvaras under tak.
jättestor gasolgrill håller på att testas
Här håller vi på och testar en väldigt stor gasolgrill.

Så testar vi varje gasolgrill

Vi testar varje gasolgrill genom att grilla på den. Vi utför prestandatesterna under våren eller hösten för att kunna testa grillarna under olika temperatur (minusgrader och vid runt tio grader) för att se hur de reagerar under olika förhållanden. Vi testar både hur snabbt grillen kommer upp i temperatur, hur den håller temperaturen inuti efter vi stängt av den, hur snabbt den kan värmereglera om vi vill ändra temperatur samt hur vädret påverkar den.

Varje recension sker på samma vis. När vi väl gjort prestandatester grillar vi på gasolgrillarna under flera månader, ofta flera år. Weber-grillen på testbilden ovan har vi exempelvis testat i över fyra års tid. De som får lämna omdöme på grillen i långtidstester har alltid fått testa minst 2-3 grillar för att de ska ha något att jämföra med. De initiala testerna under första veckorna görs dock alltid av en och samma person för alla gasolgrillar.

Varje gasolgrill får ett slutbetyg som bygger på hur prisvärd den är utifrån sin givna målgrupp och konkurrenter med samma pris. De allra bästa räknas som topptestade och samlas här.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Andra testade gasolgrillar (som inte kvalar in på topplistan)

Bluegaz Z6 – Okej grill men den imponerar inte och priset drar ner betyget

bluegaz z6 närbild top

Bluegaz Z6 är en gasolgrill som passar bra för en normalstor familj som grillar sporadiskt.

Denna grill når acceptabla grilltemperaturer på rimlig tid. Att nå 300 grader tar ungefär 13 minuter, vilket är godkänt även om det samtidigt inte ger någon direkt wow-känsla. Om du vill grilla på lägre temperaturer tar det cirka 5 minuter att nå 200 grader och 3 minuter att nå 100 grader. Sammantaget är det bra för de flesta grundläggande grillbehoven, men en bit ifrån toppskiktet.

Z6 har okej byggkvalitet. Vagnen undertill har luckor, vilket är uppskattat när det regnar osv, men den är av någon anledning helt öppen på baksidan vilket är minst sagt märkligt. På sidan finns plats att hänga upp gasoltuben när du förflyttar vagnen och det är ett plus.

Z6 har tre olika grillytor, varav den ena är en solid stekplatta. En nackdel med stekplattan är att den har kanter, så när grillen inte står helt i våg så rinner inte köttsaften ut och den hamnar då i ena hörnet.

bluegaz z6 närbild grillyta

Hela grillytan mäter vi till 43×43,5 centimeter vilket är bra, där ryms cirka 16 stycken 90-grams hamburgare enligt våra tester. På stekplattan ryms cirka 6 stycken hamburgare, och stekplattans grillyta mäter vi till 19×41,5 centimeter.

Sammanfattningsvis kan Bluegaz Z6 beskrivas som en godkänd grill som fungerar för en normalstor familj som grillar ibland. Den når acceptabla temperaturer på rimlig tid och har några användbara funktioner. Dock imponerar den inte på något särskilt sätt och är något dyr för vad den levererar. Vi ger denna grill betyget 5/10, vilket visar att den är godkänd men inte riktigt prisvärd med tanke på dess prestation. Det finns alternativ på marknaden som kan erbjuda bättre värde för pengarna.

bluegaz z6 närbild 1

Om: 3 st brännare, stekplatta, skåp undertill som är öppet i bakkant, solida hyllplan

Betyg: 5/10

Elina Blom

Elina Blom

Elina Blom är en välkänd och etablerad recensent inom hem, trädgård och hemelektronik. Hon har arbetat som produkttestare i över 15 år och även varit chefredaktör för stora kända tekniksajter. Idag håller hon i Test-piloternas tester av trädgårdsmaskiner. Elina har bland annat varit nordisk chefredaktör för TechRadar, arbetat som nordisk testredaktör på PriceRunner / bäst-i-test.se och byggt upp deras tester inom trädgård, hemelektronik och hushållsmaskiner och idag arbetar hon på Plantagen med deras redaktionella innehåll inom trädgård och trädgårdsmaskiner. Vid sidan av det arbetet testar hon allt från gräsklippare till häcksaxar för oss här på Test-Piloterna.se.

Test-Piloterna
Logo