Blender TEST: 6 bästa mixer blenders till köket 2023 (bäst i test)

Smoothies, milkshakes, puréer, toppningar. Ja, det finns väl egentligen ingen vettig anledning att inte köpa en blender.

Men att hitta rätt produkt är inte gjort i en handvändning. Utbudet är stort och funktionerna och varianterna är många.

Våra experter har plockat fram de sex bästa produkterna, och det är också dem du hittar listade här nedanför.

Vilken som är bäst? Ja det beror förstås vad du är ute efter. En av dem är förtstås bäst överlag och får utmärkelsen ”bäst i test”, men här hittar du bland annat även den blender som är bästa budgetprodukten, den blender som är bäst för smoothies och den som är bästa trådlösa produkten i segmentet.

Visa hela +

Philips Problend 6

Bästa blendern för både hemmabruk och för den på språng

philips-problend-6-bäst-i-test
Typ: Blender Kraft: 1 400 watt Behållare: 2 l Justerbar hastighet: Ja

9.6 PRISVÄRD
9.8 PRESTANDA
9.3 ANVÄNDARVÄNLIG
9.9 BYGGKVALITET

 

Välbyggd och kraftfull blender med bra tillbehör och snabb mixning

Philips Problend 6 är en välkonstruerad blender med underdel av metall samt en maskindisktålig kanna. Blendern är stark och klarar det mesta man kan tänkas vilja mixa, samtidigt som den har en stor kanna och därmed rymmer både smoothies, juice, såser och röror. Vi testar även att krossa is och göra milkshake vilket går problemfritt. Den låter en del men är å andra sidan snabbt klar.

Denna blender har problend 6-teknik inbyggd, vilket är en typ av 3d-teknik för mixers. Det låter avancerat men är enkelt förklarat ett 6-stjärnigt knivblad som gör att mixningen går fortare än vad som är standard. Vi har inte haft möjlighet att testa Philips standard-modell men kan konstatera att mixningen i denna går nästan lika fort som med premium-blendern från Vitamix. Med tanke på priset på Philips blender så är detta riktigt bra.

Förutom en rejäl tvåliterskanna följer det även med två smoothie-behållare till denna mixer-blender. Detta gör den utmärkt för familjer där det finns två som gillar att dricka smoothies eller shakes. Du mixar enkelt ihop en sats och kan sedan dela upp den i varsin ta med-kopp med tillhörande lock. Hur smidigt som helst.

Blendern från Philips har två hastigheter, vilket är standard på blenders. Det ena läget är till för iskross. Hastighetslägena är tydligt märkta så att du förstår vilket du ska använda till vad.

Philips Problend 6 är den bästa blendern för att den täcker in så många olika typer av behov samtidigt som den är väldigt prisvärd och dessutom har två tillhörande muggar så att du kan ta med dig morgon-smoothien to go.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Vitamix Ascend A2300i

En väldigt kraftfull blender som klarar att mixa allt vi kastar i dess väg

Vitamix blender bäst i test
Typ: Blender Kraft: 1 400 watt Behållare: 2 l (BPA-fri) Justerbar hastighet: Ja

9.5 PRISVÄRD
9.8 PRESTANDA
9.0 ANVÄNDARVÄNLIG
9.9 BYGGKVALITET

 

Tystgående men stark blender för alla slags kök

Vitamix Ascend A2300i är den bästa blendern vi någonsin har testat, kort och gott för att den kombinerar kraft och användarvänlighet med utmärkt byggkvalitet. Den är så pass välbyggd att Vitamix utlovar 10 års garanti.

Förutom att du får hem en blender som kommer att mixa dina smoothies, soppor och annat under många års tid framöver, kommer du också att ha en mixer som aldrig ger upp. Den fixar allt vi kastar i dess behållare. Den krossar is på nolltid, mixar fryst med färskt utan att det blir ojämnt, och den känner själv av hur mycket du har lagt i och kan anpassa tiden utifrån det. Detta trots att motorn inte har högst effekt i testet. Här har man gjort bra avvägningar.

Blendern har också flertalet program samt justerbar hastighet om du hellre vill bestämma helt på egen hand. Med denna blender kan du göra allt från att skära grönsaker till mindre storlek, till att mosa bananer till bananpannkakor.

Kannan på två liter är BPA-fri. Det innebär att du inte behöver oroa dig över att det läcker ut gifter i din smoothie. Detta är extra bra om du ofta gör en större sats och förvarar den i kylen i flera dagar. Behållaren är sedan lätt att diska rent när du druckit upp allt.

Du inser snabbt att denna hushållsmixer är din bästa vän i köket. Detta för att den är så enormt pålitlig. Vi är därför inte sena att utse Vitamix blender till testvinnare. Den må kosta en del, men du har då också investerat i en modell som du kan ha i ett decennium.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Wilfa Xplode Vital blender BBLSP1800S

Billig blender som ändå är stark och klarar många uppgifter

blender-wilfa-bästa-billiga
Typ: Blender Kraft: 1 800 watt Behållare: 1,8 l (termoglas) Justerbar hastighet: Ja (3 effektlägen)

9.4 PRISVÄRD
8.7 PRESTANDA
9.3 ANVÄNDARVÄNLIG
8.2 BYGGKVALITET

 

Prisvärd mixer som ger extremt mycket blender för pengarna

Wilfa Xplode Vital blender BBLSP1800S är en billig blender som samtidigt levererar rejäl kapacitet. Här får du en behållare på hela 1,8 liter, vilket är bra mycket mer än många andra i samma prisklass.

Motorn är en kraftfull modell på hela 1 800 watt. Vi testar att krossa is och det går bra om du ger den lite tid, den klarar även problemfritt att hacka nötter. Det är kanske inte den snabbaste mixern i har testat men det går på godtagbar tid. Att göra smoothies, soppor och annat går däremot fort.

En nackdel med denna blender är att den är dåligt ljudisolerad. Det skramlar och låter en del när du mixar. Men däremot håller den hög byggkvalitet. Detta vittnar även den femåriga garantin om.

Istället för plastkanna har du en gedigen glaskanna. Fördelen är att du får en giftfri och repfri kanna, nackdelen är att den väger lite mer än snittet vilket gör den tung när du fyller den till bredden. Termoglaskannan rengörs däremot enkelt i diskmaskin om du så vill, den tål temperaturer upp till 90 grader – heta såser är därmed heller inga problem. Den har också en inbyggd rengöringsfunktion som gör att det går extremt fort att diska rent den manuellt direkt efter användning.

Wilfa Xplode Vital blender BBLSP1800S är blendern för dig som söker en prisvärd mixer med stor kapacitet och bra prestanda.

Fri frakt, snabb leverans hos:

MyBlend 3

Trådlösa Myblend 3 fungerar överallt tack vare batteridrift

Myblend-3-foto
Typ: Trådlös Blender Kraft: 4000 mAh / 7 V Behållare: 500 ml (termoglas) Justerbar hastighet: Ja (3 effektlägen)

8.7 PRISVÄRD
7.9 PRESTANDA
9.4 ANVÄNDARVÄNLIG
8.6 BYGGKVALITET

 

Bäst blender utan sladd så du kan ta med den och mixa på gymmet

Kvaliten på blenders som är trådlösa kan variera ganska kraftigt men med Myblend 3 så finner vi en solid blender som är lätt att använda, såväl hemma som på resande fot. Att den går på batteridrift istället för sladd gör den väldigt portabel.

Myblend 3 kommer med ett 7-volts batteri på 4000 mAh som räcker till ett flertal mixningar innan det börjar bli dags att tänka på att ladda igen. Upp till 15 gånger per laddning ska Myblend 3 klara och under test kunde vi mixa 12 gånger vilket är helt klart godkänt.

Vi finner en prestanda och styrka som mixar det mesta, dock har MyBlend 3 kämpigt om man lägger i för mycket på en gång – exempelvis massa is. Men ska du mixa en smoothie efter gymmet räcker den gott och väl.

myblend-3-tillbehor

Myblend 3 har en simpel design som gör den till en funktionell och lättanvänd blender. Vi finner bland annat ett lock som sluter tätt, är lätt att få på plats och ta loss samt att dricka ur. Ett stort plus är att man kan skruva av motordelen vilket gör det lätt att diska delarna eller lägga dem i diskmaskinen.

Myblend 3 gör sig till en funktionell och mobil blender som passar både i det lilla hemmet och i väskan till gym eller ute i skogen. Är man ute efter en blender som kan krossa större objekt eller mixa tunga mixer med nötter och liknande så bör man fortfarande leta efter en blender som ansluts med sladd. Men räcker det med en normalstark blendermixer för smoothies och enklare såser får man i den här modellen en effektiv och multifunktionell mixer till ett hyggligt pris, den blir därför bäst blender utan sladd.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Wilfa Power Fuel BPF-1200S Blender

Snabb och stark blender som mixar smoothies på både bär, nötter och med is i utan att knorra

Wilfa Power Fuel BPF-1200S Blender- BÄST SMOOTHIE BLENDER
Typ: Blender Kraft: 1 200 watt Behållare: 1,5 l (BPA-fri tritankanna, en särskild plast) Justerbar hastighet: Ja (3 effektlägen)

9.3 PRISVÄRD
9.3 PRESTANDA
9.4 ANVÄNDARVÄNLIG
9.3 BYGGKVALITET 

Blender som inte begränsar dig när du ska göra smoothies

Wilfa Power Fuel BPF-1200S Blender är en mycket bra blender för dig som gör mycket smoothies. Den är så väldigt mångsidig, vilket gör att du kan mixa många olika typer av smoothies.

Det spelar ingen roll om du vill göra smoothies som innehåller hackade nötter, krossad is, spenat och frysta bär eller om du vill göra enkla smoothies på äpple och apelsin, den mixar ingredienserna till ett jämnt resultat. Det är också enkelt att variera hur slät smoothien blir, genom de olika programmen kan du anpassa och få mer eller mindre stora bitar. Du kan även göra den helt slät.

Det vi tycker är lite jobbigt är ljudnivån, det är förmodligen här man har sparat in för att få ner priset. Det du betalar för är istället rejäl prestanda och ett maxat programutbud.

En klar fördel med Wilfas blender är att den stora kannan tål upp till 100 grader. Detta i kombination med att motorn kan köras i upp till tio minuter, istället för standard 2-3 minuter, gör att du även kan göra varma soppor. Det är ofta ett bra komplement till smoothies.

Byggkvaliteten känns bra. Motorn blir varm men inte överdrivet varm. Wilfa lovar tio års motorgaranti och fem års garanti på produkten överlag.

Wilfa Power Fuel BPF-1200S Blender är ett bra köp för dig som gör mycket smoothies. Här har du en blender som du kan utvecklas tillsammans med i takt med att du testar allt mer vågade recept.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Bosch VitaPower Series 2 Blender MMB2111M

En stark och lagom blender to go för fitness, mellanmål och liknande

Smoothie gjord av Bosch mini-blender
Typ: Mini-blender (liten blender / blender to go) Kraft: 450 watt Justerbar hastighet: Nej Behållarens volym: 0,8 l

9.0 PRISVÄRD
9.5 PRESTANDA
9.2 TYSTGÅENDE
9.0 BYGGKVALITET

Liten mixer blender som gör perfekt shake redo att ta med sig

Bosch VitaPower Series 2 Blender MMB2111M är en tystgående mini-blender – eller blender to go, kärt barn har många namn – som tar liten plats i köksskåpet samtidigt som den gör en lagom mängd shake, dryck eller soppa för en person. Detta är en stark mixer, och fördelen med det är att du kan mixa frysta ingredienser. Den som letar efter en liten blender vill ofta ändå att den ska vara mångsidig och klara det mesta, och det gör denna.

Exempelvis visar vårt test att blendern kan hantera frysta bär med gott resultat. Du kan även krossa is men där är den inte särskilt effektiv. Däremot är den bra på att mixa både lite mjukare och hårdare ingredienser till en slät smet. Vi testar exempelvis att göra en soppa på purjolök och potatis, och det är inga problem alls.

När vi testar att snabbmixa en shake bestående av frysta bär och yoghurt är vår enda anmärkning egentligen att öppningen på pipen (locket som följer med har en pip) blir lite liten för bitarna. Föredrar du stora bitar i din shake är detta en potentiell nackdel. Du får köra den så att shaken blir hyfsat slät.

Denna mini-blender från Bosch har stor fördel i att den har en så tyst motor. Vi imponeras av hur stark den är med tanke på hur tyst den går. Det är därmed inga problem att mixa i denna blender även om familjen ligger och sover.

Blendern finns att köpa både i rostfritt stål och i vit plast. Vi har testat den i rostfritt stål och den håller hög kvalitet.

Bosch VitaPower Series 2 Blender MMB2111M är en riktigt bra mini-blender, helt klart den bästa av det tiotal mini-blenders vi har testat.

Fri frakt, snabb leverans hos:

FAQ: Blender för köket – Vanliga frågor och svar

Vad är det för skillnad på en blender och en mixer?

En blender kallas också för mixer, men en mixer är en lite bredare term som innefattar flera olika hushållsmaskiner. Exempelvis kan en mixer vara både en stavmixer, en matberedare eller en blender.

Hur fungerar en blender?

En blender består av en motor och en plastbehållare (kanna) med ett lock. När du startar motorn roterar en knivdisk på botten av behållaren. Knivdisken består av 2-4 knivar, vanligen av rostfritt stål. När du stoppar ingredienser i behållaren kommer dessa att slås sönder till mindre och mindre bitar av knivarna. Ofta finns det flera hastighetslägen och ibland även pulserande lägen som gör att resultatet blir olika. Exempelvis kan det finnas ett läge som är bra för att krossa is och ett annat för att göra en helt slät shake.

Vad kan man göra i en blender?

En blender är en hushållsmaskin som används för att krossa, mixa och blanda olika ingredienser till en mer eller mindre slät smet. Alltså kan du använda din blender till många saker såsom milkshakes, krossa nötter eller mixa soppa till en finare konsistens.

Vad kan man mixa i en blender?

Utöver att krossa is och hacka nötter och grönsaker kan du även använda din blender till att mixa bär till en smoothie, mixa grönsaker till en grönsakssoppa, mixa ihop ingredienser till en sås eller mixa ihop en dipp till fredagsmyset. Du kan även göra shakes att dricka efter träningen eller soppor som är redo att ätas direkt.

En blender från OBH Nordica som håller på att testas

Köpa blender – köpråd

När du ska köpa en mixer blender bör du välja en modell som klarar alla de arbetsuppgifter du tänkt ge den, vanligen utgår du från vad du tänkt laga i den: smoothie, iskross, såser såsom majonnäs osv.

Checklista: Tänk på det här när du köper blender

  • Blenderns prestanda. Hur stark är motorn? Ju starkare motor desto snabbare kan den rotera kniven och desto hårdare och mer komplexa ingredienser och mängder kan blendern hantera.
  • Funktioner ger mångsidighet. Vad har blendern för olika lägen och inställningar? Det är exempelvis inte alla blenders som kan krossa is. Läs på lite om modellen innan du bestämmer dig.
  • Ljudnivå. Du vill helst ha en blender som är stark men som inte växker hela familjen när du kör den. En tyst mixer är alltid trevligt, men det man bör tänka på att det inte alltid är mixern som gör höga ljud ifrån sig. Utan även innehållet, det du alltså lägger i din blender, såsom nötter, fryst frukt som alla kan låta olika högt när dom mixas.
  • Giftfri blender. De allra flesta blenders har en kanna av plast. Många blenders har numera BPA-fri plast, som alltså inte släpper ifrån sig giftiga ämnen. Har du tänkt förvara smoothien i behållaren i kylen ett par dagar är detta en viktig faktor.
Pågående test av blender som mixar grönsaker till grönsakssoppa

Så testar vi varje blender

Varje blender går först igenom en rad prestandatester. Vi krossar is, tillreder en majonnäs, mixar en potatis- och purjolökssoppa, mixar frysta bär med yoghurt och gör en proteinshake. Vi kör mixern i 5, 10, 20 och 30 sekunder. Efter varje del undersöker vi resultatet.

Vi mäter upp ljudnivån, undersöker byggkvaliteten, ser över användarvänlighet samt kostnad för drift innan vi slutligen sätter ett betyg.

Den blender som blir bäst i test är den som utifrån sin prispunkt presterar allra bäst.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Elina Blom

Elina Blom

Elina Blom är en välkänd och etablerad recensent inom hem, trädgård och hemelektronik. Hon har arbetat som produkttestare i över 15 år och även varit chefredaktör för stora kända tekniksajter. Idag håller hon i Test-piloternas tester av trädgårdsmaskiner. Elina har bland annat varit nordisk chefredaktör för TechRadar, arbetat som nordisk testredaktör på PriceRunner / bäst-i-test.se och byggt upp deras tester inom trädgård, hemelektronik och hushållsmaskiner och idag arbetar hon på Plantagen med deras redaktionella innehåll inom trädgård och trädgårdsmaskiner. Vid sidan av det arbetet testar hon allt från gräsklippare till häcksaxar för oss här på Test-Piloterna.se.

Test-Piloterna
Logo