Tvättmaskin TEST: 7 bästa tvättmaskiner 2024 (bäst i test)

Tvättmaskinen är en sådan där produkt som vi tenderar att inte lägga någon större tankeverksamhet på förrän den slutar fungera. Men när den måste bytas ut kan det snabbt framstå som en väldigt snårig produktkategori. För här finns extremt många egenskaper och funktioner att hålla reda på.

Av den anledningen har vi genomfört ett test av de mest populära tvättmaskinerna på marknaden idag, där vi tittat på allt från prestanda till användarvänlighet och byggkvalitet. Förhoppningsvis så kan testet göra din lista på potentiella ersättare till den gamle trotjänaren lite kortare.

Här hittar du både tvättmaskinen vi rankar bäst för barnfamiljen som har stora tvättbehov, och tvättmaskinen som passar bäst i ett ensamhushåll eller en parrelation. Vi testar även kombimaskiner med både tvätt och tork inbyggt i samma maskin, dessa är bra i små hus och lägenheter som har små tvättstugor eller badrum.

Bosch Serie 6 tvättmaskin

Bäst tvättmaskin för den både tvättar och sköljer rent varje gång

Bosch Serie 6 tvättmaskin testvinnare
Typ: Frontmatad tvättmaskin Kapacitet: 8 kg Antal program: 7  Ungefärlig årsförbrukning: 65 kWh (100 tvättar) Display: Ja, LED Fuktsensor: Ja Ljudnivå: 72 dB(A) App: Nej Effekt: 1000 W Spänning: 230V Bredd: 59,8 cm Höjd: 84,8 cm Djup: 59,9 cm Vikt: 69,8 kg Barnspärr: Ja Garanti: 1 år

9.7 PRISVÄRD
9.5 RENGÖRING
9.7 CENTRIFUGERING

9.6 ANVÄNDARVÄNLIG
9.4 BYGGKVALITET

Tystgående tvättmaskin med väldigt bra tvättresultat och effektiv centrifugering

Bosch Serie 6 är den tvättmaskin som blir bäst i test eftersom den är pålitlig när det kommer till både tvättresultat, sköljning och centrifugering samtidigt som den håller mycket hög byggkvalitet och en rimlig prislapp.

Våra tester visar att den – förutom att göra ett bra jobb på att tvätta kläder – även kan tvätta skor med bravur. Dessutom är den enkel att rengöra.

Vi har testat tre tvättmaskiner ur den här serien under åren och de har gått problemfritt under många år utan att delar har gått sönder.

Den senaste modellen vi har inne och recenserat är WAU28UI8SN, och det är den som vi sätter som testvinnare eftersom tvättresultatet och centrifugeringen är så fenomenalt bra. Detta är en mycket prisvärd tvättmaskin.

Den låter en del under centrifugering, men egentligen inte anmärkningsvärt mycket mer än premiummodellerna. Den är lätt att rengöra, och ganska användarvänlig i sin design. Rensluckan kan dock vara svår att få upp om något fastnat.

Bosch Serie 6 blir bäst i test eftersom det är den tvättmaskin som håller länge, tvättar med utmärkt resultat, centrifugerar bra och allt detta till en klart rimlig prislapp.

+ Utmärkt tvättresultat, Bra pris, Lång livslängd

Fri frakt, snabb leverans hos:

Cylinda TT251D

Toppmatad tvättmaskin som är väldigt smal men ändå rymmer 6 kg

Cylinda TT251D liten tvättmaskin
Typ: Toppmatad tvättmaskin Kapacitet: 5 kg Trumvolym: 42 l Ungefärlig årsförbrukning: 60 kWh (100 tvättar) Display: Nej Ljudnivå: 76 dB(A) App: Nej Spänning: 230V Bredd: 40 cm Höjd: 90 cm Djup: 60 cm Vikt: 56 kg Barnspärr: Nej Garanti: 1 år

9.6 PRISVÄRD
8.9 RENGÖRING
7.7 CENTRIFUGERING

9.6 ANVÄNDARVÄNLIG
9.4 BYGGKVALITET

Liten tvättmaskin med snabbprogram och bra rengöring

Cylinda TT251D är en liten tvättmaskin när man ser till bredden på den, som därför blir väldigt lättplacerad. Den ryms enkelt i de flesta skrymmande platser i badrummet eller tvättstugan. Dessutom tvättar den riktigt bra. Det vi har att anmärka på är centrifugeringen. Lastar du tvättmaskinen halvfull är det inga problem, då centrifugerar den bra. Lastar du den däremot full har den ibland levererat tvätt som fortfarande är lätt blöt snarare än fuktig.

Denna lilla tvättmaskin är toppmatad. Den kan därför inte placeras i ett skåp. Däremot är det enkelt att lasta tvätt i den tack vare detta. Cylinda TT251D blir bäst liten tvättmaskin då den tvättar effektivt, har en välbyggd, användarvänlig design och dessutom ett snabbprogram. Allt till en väldigt rimlig kostnad.

+ Tar inte mycket plats, Enkelt att lasta i tvätt, Effektiv
Går inte att ha under hyllor eller liknande. Inte optimal för en större familj

Fri frakt, snabb leverans hos:

Electrolux EW2F3047R5

Billig men energieffektiv tvättmaskin som du ofta hittar på rea

Electrolux tvättmaskin billig
Typ: Frontmatad Kapacitet: 7 kg Antal program: 8  Trumvolym: 53 l Ungefärlig årsförbrukning: 59 kWh (100 tvättar) Display: Ja, digital Ljudnivå: 76 dB(A) App: Nej Effekt: ca 2300 W Spänning: 230V Bredd: 59,7 cm Höjd: 84,7 cm Djup: 54 cm Vikt: 65,5 kg Barnspärr: Ja Garanti: 1 år

8.9 PRISVÄRD
8.4 RENGÖRING
8.2 CENTRIFUGERING
9.2 ANVÄNDARVÄNLIG
8.1 BYGGKVALITET

Billig tvättmaskin som är enkel att rengöra och som centrifugerar bra

Är du ute efter en tvättmaskin som är snäll mot plånboken? Då är Electrolux EW2F3047R5 en tvättmaskin som är väldigt enkel att handha samtidigt som den är energieffektiv sett till sitt pris. Det är en billig tvättmaskin med plats för 7 kilo kläder. Trots att det är en lite mindre tvättmaskin till en billig peng så har den maxad centrifugering på hela 1 400 varv samt en kapacitet på upp till 7 kilo.

Den är bra på att ta vara på vattnet effektivt under centrifugering vilket gör att kläderna inte är särskilt fuktiga när vi plockar ut dem. Sköljningen är okej, men vi får inte bort all lukt när det kommer till hårt smutsade barnkläder utan får då använda sköljmedel.

+ Billig, relativt billig i drift
Man bör använda sköljmedel vid hårt smutsade kläder

Fri frakt, snabb leverans hos:

Electrolux PerfectCare 800

Tvättmaskin som har allt du behöver för riktigt tuff nedsmutsning och alla slags plagg

Electrolux tvättmaskin med ånga
Typ: Frontmatad Kapacitet: 8 kg Antal program: 12  Ungefärlig årsförbrukning: 65 kWh (100 tvättar) Display: Ja, touch Lcd Ljudnivå: 66 dB(A) App: Nej Effekt: 1000 W Spänning: 230V Bredd: 59,8 cm Höjd: 84,8 cm Djup: 59,9 cm Vikt: 47,9 kg Barnspärr: Ja Garanti: 1 år

9.6 PRISVÄRD
9.8 RENGÖRING
9.5 CENTRIFUGERING

9.0 ANVÄNDARVÄNLIG
9.2 BYGGKVALITET 

Sköljer rent utan sköljmedel och funktioner såsom ånga mm

Electrolux PerfectCare 800 Autodose är den bästa tvättmaskinen för barnfamiljen eftersom den kan tvätta rent hårt smutsade kläder på standardprogram samtidigt som den har snabbprogram för träningskläder, ångprogram för känsliga kläder och massor av andra bra funktioner som gör den versatil för en familj med många olika behov. Den har exempelvis ett riktigt effektivt program för jeans som fungerar över förväntan. Att den dessutom sköljer så enormt bra är ytterligare ett plus.

Electrolux PerfectCare 800 är lite rörig att lära sig på grund av dess många funktioner och breda utbud av program. Men tar du dig tiden att läsa på en halvtimme har du en tvättmaskin som fixar allt. Denna tvättmaskin är uppkopplad och kan appstyras. Den är tystgående och den är bra på att centrifugera. Autodoseringen fungerar utmärkt men vi kör den mest med vanligt tvättmedel eftersom vi inte är helt säkra på vilka inställningar som krävs i appen för hårt vatten.

Bortsett det något komplicerade handhavandet är detta en riktigt bra tvättmaskin. Speciellt om du vill kunna tvätta skor, fräscha upp ylle och tvätta jeans mm på egna perfekt anpassade program. Och om du har barn som kanske ännu inte lärt sig att hålla tätt men vars kläder du vill slippa köra med sköljmedel för att få bort lukt. Den är rymlig, snabbt och väldigt effektiv.

+ Optimal för barnfamiljer, ångprogram, prisvärd
Tar en liten stund att lära sig

Fri frakt, snabb leverans hos:

Miele W1

Riktigt effektiv som paket med tvättmaskin och torktumlare

Miele W1 tvättmaskin
Typ: Frontmatad Kapacitet: 8 kg Antal program: 12 Ungefärlig årsförbrukning: 47 kWh (100 tvättar) Display: Ja, Digital Ljudnivå: 72 dB(A) App: Nej Effekt: ca 2300 W Spänning: 230 Bredd: 59,6 cm Höjd: 85 cm Djup: 64,3 cm Vikt: 69,8 kg Barnspärr: Ja Garanti: 2 år

8.6 PRISVÄRD
9.3 RENGÖRING
8.4 CENTRIFUGERING
9.8 ANVÄNDARVÄNLIG
8.3 BYGGKVALITET

En gedigen tvättmaskin som är enkel att rengöra och som tvättar effektivt

Miele W1 får en egen utmärkelse i form av bästa Miele tvättmaskin på grund av hur utomordentligt bra den tvättar och för att den utgör ett väldigt bra köp om du köper den som paket med tvättmaskin och torktumlare (Miele T1) i ett. Denna tvättmaskin får bort även de värsta fläckarna, samtidigt som den sköljer riktigt bra. Lastar du den proppfull har den ibland svårt att få till en supereffektiv centrifugering, men det är också den enda nackdelen med den här tvättmaskinen bortsett från dess något höga prislapp.

Miele W1 är en tvättmaskin med användarvänlig display, ett rimligt utbud program, snabb och effektiv sporttvätt där du själv väljer mellan 30 eller 40 grader, plus uppkoppling så att du kan få service och felsökning av den via mobiltelefonen. Köper du samtidigt Miele T1, som är motsvarande torktumlare, kan de kommunicera och anpassa tider efter varandra. Har du en stor budget och uppskattar Mieles höga kvalitet är detta tvättmaskinen för dig.

+ Användarvänlig display, Snabb, Wifi kompatibel, enkel att rengöra
Kostar en del

Fri frakt, snabb leverans hos:

Whirlpool TDLR 6230L EU

Omtyckt toppmatad tvättmaskin som gör sitt jobb med utmärkt resultat

Whirlpool TDLR 6230L EU bäst toppmatad tvättmaskin
Typ: Toppmatad tvättmaskin Kapacitet: 6 kg Antal program: 7  Ungefärlig årsförbrukning: 65 kWh (100 tvättar) Display: Nej Fuktsensor: Ja Ljudnivå: 76 dB(A) Spänning: 230V Bredd: 40 cm Höjd: 90 cm Djup: 60 cm Vikt: 56 kg Barnspärr: Ja Garanti: 1 år

9.3 PRISVÄRD
8.4 RENGÖRING
8.9 CENTRIFUGERING
8.9 ANVÄNDARVÄNLIG
8.1 BYGGKVALITET

En toppmatad tvättmaskin med bra rengöring och kapacitet

Whirlpool TDLR 6230L EU är en väldigt prisvärd toppmatad tvättmaskin som har alla de funktioner man önskar av en lite mindre tvättmaskin. En grej vi uppskattar lite extra mycket är babyprogrammet där tvättmaskinen sköljer tvätten extra noggrant. Vi kan fortfarande märka av en liten doft på de mest hårt smutsade kläderna, men inte alls så att vi behöver fylla på med sköljmedel. Det finns även ett snabbprogram.

Whirlpool TDLR 6230L EU är enkel att använda och det är lätt att se när tvätten är klar. Dessutom centrifugerar den bra. Därför blir denna maskin bästa toppmatade tvättmaskin.

+ Lättanvänd, effektivt babyprogram, tar inte mycket plats
Inte optimal för större familjer

Fri frakt, snabb leverans hos:

Bosch tvätt/tork WNA134L0SN

Tvättmaskin och torktumlare i ett som levererar toppresultat

Bosch tvätt/tork WNA134L0SN
Typ: Kombinerad tvättmaskin och torktumlare Kapacitet: 8 kg Antal program: 7  Ungefärlig årsförbrukning: 65 kWh (100 tvättar) Display: Ja, LED Fuktsensor: Ja Ljudnivå: 72 dB(A) Spänning: 230V Bredd: 59,8 cm Höjd: 84,8 cm Djup: 59 cm Vikt: 69,8 kg Barnspärr: Ja Garanti: 2 år

9.1 PRISVÄRD
9.6 RENGÖRING
8.2 CENTRIFUGERING
9.7
ANVÄNDARVÄNLIG
8.9 BYGGKVALITET

Tvättmaskin med torktumlare inbyggd

Bosch Serie 4 tvätt/tork WNA134L0SN är en kombinerad tvättmaskin och torktumlare med en kapacitet på hela 8 kilo vid tvätt. Den tvättar riktigt effektivt och går tyst under hela programmet. Du bör inte lasta maskinen helt full om du vill att tvätten ska torka effektivt, tvätta hellre i två omgångar då. Men den inbyggda torktumlaren är kompetent så länge du lastar maskinen med runt 6 kilo som mest.

Bosch WNA134L0SN kombinerad tvättmaskin och torktumlare passarbäst för den som tvättar ofta men som kanske bara torktumlar ibland. Du som till exempel torktumlar lakan och täcken men inte kläder. Då är en dedikerad torktumlare ett onödigt inköp, men här får du båda i ett.

+ Både tvättmaskin och torktumlare, upp till 8 kilo i kapacitet, effektiv
Torktumlaren klarar max 6 kilo

Fri frakt, snabb leverans hos:

FAQ: Allt om tvättmaskin

Hur mycket el drar en tvättmaskin?

En tvättmaskin drar i snitt en halv kWh/omgång tvätt, men exakt förbrukning varierar beroende på vilken modell du har hemma eftersom de är olika bra energieffektiviserade.

Vad är centrifugering i en tvättmaskin?

Centrifugering i en tvättmaskin är när tvättmaskinen roterar trumman i hög hastighet så att vattnet i de blöta kläderna inuti pressas ut och kan tas omhand av maskinen. Tvätten blir mindre fuktig och torkar därmed snabbare. Hur snabbt tvättmaskinen kan rotera trumman varierar mellan olika modeller, men ofta kan du ställa in detta själv. Exempelvis kan du sätta tuff centrifugering på 1400, eller ställa ned den till 800.

Hur tvättar man skor i en tvättmaskin?

Du tvättar skor på vanligt vis när du ska tvätta dem i en tvättmaskin, men på 30 grader och fintvätt för att slita på dem så lite som möjligt. Du bör också placera dem i en tvättpåse så att inte skosnörena snor in sig. För att skydda trumman kan du lägga in filtar eller täcke i samma tvätt.

Hur länge håller en tvättmaskin?

Det är alltid svårt att säga hur länge en produkt håller och när det kommer till tvättmaskiner så handlar mycket om hur mycket man använder sin maskin men även hur bra kvaliten är på delarna och hur man underhåller sin tvättmaskin.

Hur gör jag rent tvättmaskinen?

Du gör rent tvättmaskinen genom att köra den tom (utan kläder) och med en blandning av två deciliter ättika, lite bikarbonat samt vatten i tvättmedelsfacket. Kör ett program på hög värme och låt den gå klart. Ställ sedan upp luckan och låt vädra ur. Rengöringen gör att du får bort ingrodd smuts som letat sig in i gömslen och som tvättmedlet inte rår på. Ta även ur tvättmedelsfacket och tvätta rent det i handfatet.

Köpa tvättmaskin – köpråd

Ska du köpa tvättmaskin finns det ett par viktiga saker som du bör ha funderat igenom innan du fattar beslut om vilken modell som passar ditt hushåll bäst. Börja med att få en förståelse för dina behov: Hur mycket plats har du? Behöver du även en torktumlare? Finns det plats för tvättmaskin och torktumlare var för sig eller krävs det en kombinerad tvättmaskin och torktumlare?

Checklista: Tänk på det här när du köper tvättmaskin

  • Frontmatad vs toppmatad: En frontmatad tvättmaskin lastas genom att du öppnar en lucka framtill och stoppar in kläderna där, det är den vanligaste typen av tvättmaskin. En toppmatad tvättmaskin har en lucka på ovansidan som du öppnar och stoppar in kläderna i. Denna är bra om du inte ska pelarstapla tvättmaskin ihop med torktumlare, eller om du av olika skäl finner det enklare att fylla maskinen från ovan. De är ofta ganska smala och tar därmed inte så stor plats.
  • Energiklass. Hur mycket ström och vatten förbrukar tvättmaskinen? I Sverige kan du enkelt se vilka betyg som tvättmaskinen har genom att läsa på energimärkningen.
  • Storlek. Hur stor tvättmaskin ryms i ditt badrum eller i din tvättstuga. Standardstorlek är 60 centimeters bredd, men det finns även smala tvättmaskiner. En liten tvättmaskin rymmer en mindre mängd tvätt men tar å andra sidan upp mindre plats. Har du dåligt med plats men vill ändå ha en torktumlare också finns det kombinerad tvättmaskin med torktumlare att köpa.
  • Pris. Tvättmaskiner är en produktkategori som du ofta hittar representerad när det är rea. Då säljs det både enskilda tvättmaskiner, och tvättmaskiner i paket med torktumlare. Exempelvis finns det många erbjudanden på tvättmaskiner under Black Week och den veckans höjdpunkt som är Black Friday. Black Week är 21-27 november 2022. Men du kan även hitta tvättmaskiner på rea under julrean, mellandagsrean eller återförsäljarnas egna reaveckor. Glöm inte att undersöka vad produkten kostade före rean så att du vet att du verkligen får ett bra reapris, det kan man göra i en prisjämförelsestjänst.
  • Bäst modell. Skriv ner dina behov och läs tester på vilka tvättmaskiner som lever upp till dessa.
tvättmaskin och torktumlare i ett

Tvättmaskin+torktumlare i ett, en tvättmaskin från Whirlpool som vi recenserade i fjol. Den var bra men inte tillräckligt snabb för att få toppbetyg och kvalificera sig till listan över testvinnare.

Så testar vi tvättmaskiner

När vi testar tvättmaskiner installerar vi dem själva om det är så de levereras till kunder, alternativt så låter vi en certifierad installatör installera dem om det är så som sker ifall man köper produkten. Om det är en installatör bedömer vi även service, tiden det tar mm. Om det är kunden själv som ska installera tvättmaskinen bedömer vi manual, svårighetsgrad och antalet steg som krävs.

Vi testar sedan tvättmaskinen under flera veckors tid. Vi tvättar hårt smutsade barnkläder och luktar på dem efteråt, vi mäter ljudnivån vid både tvätt och centrifugering, vi undersöker hur lång tid de olika programmen tar i verkligheten och testar även att fylla tvättmaskinen till olika fyllnadsgrad och bedömer tvättresultatet samt centrifugeringen.

Vi testar tvättmaskinerna för att se vilka som är bäst i test, och vilka som kanske inte vinner testet men som ändå är riktigt bra köp för en specifik målgrupp.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Mats Karlsson
Test-Piloterna
Logo