Robotdammsugare TEST: 14 bästa städrobotarna 2023 (bäst i test)

Vilken robotdammsugare är bäst i test? Vi testar och utvärderar nya robotdammsugare hela tiden. De testas på riktigt och i flera olika hemmiljöer (se videoklipp för att få en uppfattning om hur det går till). De allra bästa robotdammsugarna dammsuger ditt hem på egen hand, du behöver inte lägga dig i städningen alls. De sämsta kör fast och du måste själv bära tillbaka dem till laddstationen eller så får de helt enkelt inte rent. Se till att du köper rätt robot genom att läsa vårt test.

Visa mer +

Sammanställning av testade robotdammsugare

Roborock S5 Max – BÄST I TEST

Enormt prisvärd robotdammsugare som blir testvinnare i vårt test
roborock-s5-intro-picture
Prisklass: Mellan Städyta: 200+ kvm Kartläge: Ja Zonstädning: Ja Moppfunktion: Ja Driftid: 150 min

9.5 PRISVÄRDHET
8.7 STÄDRESULTAT
9.5 NAVIGERING & AI
8.0 BYGGKVALITET
9.2 TRÖSKLAR
9.2 BATTERI
8.3 APP
8.5 UNDERHÅLL
8.0 TILLBEHÖR
8.0 INSTALLATION

Kompetent robotdammsugare som är lagom bra på allt

Roborock S5 Max har några år på nacken men är fortfarande den bästa robotdammsugaren på marknaden när det kommer till prisvärdhet. Den ligger i en sweetspot prismässigt där du får enormt mycket städrobot för pengarna. Framför allt när det kommer till driftsäkerhet och användarvänlighet.

Roborocks robotdammsugare fixar exempelvis höga trösklar, den klarar av att moppa bort mikrodamm, den sparar en karta över ditt hem så att du kan skicka den till ett visst rum och appen är lättanvänd.

Städresultatet när det kommer till dammsugning är bra. Den får upp smuts på alla hårda ytor och lämnar bara lite damm längs sidan på tröskeln. Moppresultatet är godtagbart. Den moppar bort mikrodamm men kan inte få bort fläckar.

Robotdammsugaren dammsuger mattor med godkänt resultat. Du kommer att behöva findammsuga dem med en vanlig, kraftfull dammsugare någon gång i månaden, i alla fall om du har husdjur, men denna robotdammsugare är precis lika bra på mattor som majoriteten av konkurrenternas modeller även i högre prisklasser.

Det vi saknar är möjlighet att undvika kvarglömda leksaker och liknande. Det har storasyskonet S6 MaxV (längre ner i det här testet). Men fördelen med denna robotdammsugare är istället det låga priset i kombination med att du får en robot som klarar höga trösklar, har gott om funktioner, som navigerar träffsäkert och som städar bra. Roborock S5 Max är därför den robotdammsugare som blir bäst i test.

Sammanfattning: Roborock S5 Max är en pålitlig och prisvärd robotdammsugare med imponerande rengöringsförmåga och användarvänlighet. Vi finner bland annat att S5 hanterar höga trösklar och mikrodamm med precision. Genom att kunna spara kart över ditt hem får vi en effektiv rengöring samt goda städresultat på både hårda ytor och mattor. Även fast vi finner att S5 är något åldrad i design så imponerar dess prestanda och prisvärdhet, vilket gör den till det bästa valet i testet.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Dreame D9 – BÄST BILLIG ROBOTDAMMSUGARE

Billig robotdammsugare som är driftsäker, klarar trösklar och dammsuger bra
Dreame-D9-Navigering
Prisklass: Budget Städyta: 200+ kvm Kartläge: Ja Zonstädning: Ja Moppfunktion: Ja Driftid: 150 min

9.8 PRISVÄRDHET
8.6 STÄDRESULTAT
9.3 NAVIGERING & AI
8.0 BYGGKVALITET
8.2 TRÖSKLAR
8.8 BATTERI
8.3 APP
8.5 UNDERHÅLL
8.0 TILLBEHÖR
8.0 INSTALLATION

Med ett pris som hör hemma i budgetklassen så kommer Dreame D9 in som en av de mest prisvärda robotdammsugarna i vårt test. Du får med väldigt mycket funktionalitet som andra robotdammsugare i samma prisklass har skalat bort. D9 har exempelvis ett smart kartsystem som erbjuder bland annat en snitsig zonstädning samt flera olika städlägen och funktioner.

Vidare har Dreame D9 en av de största dammbehållarna på marknaden, hela 650 milliliter, vilket kommer väl till pass när man inte vill investera i en lyxigare modell med automatisk tömningsstation.

Fantastisk navigering samt städning för att vara budgetsegmentet

Dreame D9 har även en väldigt bra navigering och dess AI är så pass smart och välkonstruerad att den utklassar vissa robotdammsugare som är flera tusenlappar dyrare. Dreame D9 är även en väldigt snabb robot. Den rör sig snabbt men med precision över golvet, städresultatet hamnar på 8,6 vilket är helt klart godkänt för en budgetrobot.

När det kommer till trösklar är D9 en hejare. Den klarar trösklar som är upp till 1,9-2 centimeter i höjd, men har lite svårt för gammeldags breda trösklar där magen på roboten ibland kan fastna.

Dreame D9 blir bäst billig robotdammsugare eftersom den klarar höga trösklar, städar bra för att vara en budget-robotdammsugare och för att den har så gott om funktioner.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Irobot Roomba J7+ Plus – BÄST ROBOTDAMMSUGARE FÖR TVÅ VÅNINGAR

Robotdammsugare som sparar flera kartor och har avancerade algoritmer för navigering
romba-j7-intro-min
Prisklass: Mellan Städyta: 150+ kvm Kartläge: Ja Zonstädning: Ja Moppfunktion: Ja Driftid: 75 min

9.6 PRISVÄRDHET
8.6 STÄDRESULTAT
9.4 NAVIGERING & AI
8.2 BYGGKVALITET
8.9 TRÖSKLAR
8.8 BATTERI
8.3 APP
8.5 UNDERHÅLL
8.0 TILLBEHÖR
8.0 INSTALLATION

Driftsäker robotdammsugare med kamerateknik för flera våningar

Irobot Roomba J7 är en kvalitetsrobot på många sätt. Visst, den saknar moppningsfunktion, men å andra sidan har den väldigt träffsäker navigering samt en kamera som ser till att den undviker kvarglömda strumpor och annat. En fördel med det senare är ifall dina husdjur skulle göra ifrån sig, den kör då inte över och drar med sig detta.

Denna Irobot Roomba finns även som J7+-modell. Skillnaden är att den då har en laddningsstation som roboten kan tömma sin smutsbehållare i. Laddstationen suger ur smutsen och den hamnar i en behållare som du bara behöver tömma drygt en gång i månaden. Annars måste du tömma J7 ett par gånger i veckan precis som alla andra robotdammsugare.

Dammsugningstiden är lite kort, men den hinner med ett normalstort hem utan att behöva åka hem och ladda. Den navigerar självsäkert och hittar alltid hem, runt stolsben eller in mellan skrymmande möbler.

Roomba J7 är en utmärkt robotdammsugare för dig som har flera våningsplan hemma. Den navigerar via kamerateknik. Lasernavigering är bra om du har en våning eftersom du får en karta snabbare, men kameranavigering är bäst när du har flera våningar.

Irobot Roomba J7 blir därmed bäst robotdammsugare för två våningar.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Roborock S8 Pro Ultra – BÄST ROBOTDAMMSUGARE MED TÖMNINGSSTATION

En robotdammsugare som dominerar premium-segmentet.
roborock-s7-maxv-ultra-intro
Prisklass: Premium Städyta: 350+ kvm Kartläge: Ja(2D, 3D) Zonstädning: Ja Moppfunktion: Ja Driftid: 180 min

8.4 PRISVÄRDHET
8.7 STÄDRESULTAT
8.4 NAVIGERING & AI
8.5 BYGGKVALITET
8.7 TRÖSKLAR
8.6 BATTERI
8.5 APP
9.2 UNDERHÅLL
8.9 TILLBEHÖR
8.8 INSTALLATION

Roborock S8 Pro Ultra är i skrivande stund den senaste, och mest välutrustade, modellen i Roborocks utbud av robotdammsugare. Det som skiljer den från S8 Pro och S8 är att den har en tömningsstation som både kan fylla på vatten till moppen, rengöra moppen och ta hand om smutsvattnet, torka moppen och suga rent dammbehållaren i robotdammsugaren. Har du bara behov av automatisk tömningsstation räcker det med S8 Pro.

Den medföljande laddstationen är imponerande i sig. Den är solid och enkel att förstå sig på. Men robotdammsugaren är minst lika kompetent. Eftersom den kan läsa av rummet utan att ha besökt varenda liten vrå, så det går extremt fort för den att rita upp en första karta i appen. Sedan kan du rumsindela hemmet och skicka robotdammsugaren att städa ett visst rum eller att städa oftare på en plats än en annan. Med tiden blir kartan allt mer noggran.

Dammsugning och moppning som levererar utmärkt resultat

Roborock S8 dammsuger alla rum systematiskt och med precision. Du kan även ställa in att den ska vara extra försiktig och den undviker då att nudda stolsben, vaser, krukor och dylikt. Den rör sig i ett uttänkt mönster, där den arbetar utifrån och in, vilket effektiviserar städresultatet. Denna robotdammsugare får upp både hund- och katthår. Dammsugningsresultatet på mattor är okej.

Den vibrerande moppen gör ett bra jobb med att städa bort fläckar, den kan till och med få bort intorkade fläckar om du låter den gå över ytan en extra gång. Dock finner vi att S8, precis som sin föregångare och i princip alla andra robotdammsugare, har svårt för vinkelräta hörn samt kanter – där har vi efter färdig städning noterat kvarvarande smuts. I sin helhet är detta en av de mest prisvärda robotdammsugarna när man ser till städresultat och funktionalitet.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Ecovac Deebot T9+ – BÄST ROBOTDAMMSUGARE MED MOPP

En välfungerande premiumrobot som moppar med utmärkt resultat
Ecovac-deebot-ozmo-t9-plus-intro
Prisklass: Premium Städyta: 250+ kvm Kartläge: Ja Zonstädning: Ja Moppfunktion: Ja Driftid: 200 min

8.0 PRISVÄRDHET
8.5 STÄDRESULTAT
7.7 NAVIGERING & AI
7.4 BYGGKVALITET
8.9 BATTERI
6.7 TRÖSKLAR
8.2 APP
8.0 UNDERHÅLL
7.7 INSTALLATION

Deebot T9+ laddas inte bara i stationen utan töms även på damm samtidigt.

Ecovac Deebot T9+ gör sig väl i premiumsegmentet och där vi finner att Deebot T9+ inte bara gör sig väl i flera olika kategorier utan även har en hel del tillbehör såsom en automatisk tömmare som även innehar laddstation. Som tidigare nämnt så finner vi en laddstation som både tömmer och laddar vi finner att Deebot T9+ leverar ett hyggligt prisvärde.

Det är inte bara medföljande tillbehör som gör att Deebot T9+ gör sig väl utan vi finner även en robotdammsugare som gör sig väl i både batteri samt där vi har ett bra städresultat samt en väl fungerande app. Vad vi dock finner att Deebot T9+ har en del problem med är trösklar över 1,2-1,3 cm där Deebot T9+ har en tendens att fastna vilket gör att Deebot T9+ gör sig väl i större hus och hem med sin drifttid på 200 minuter men som innehar lägre trösklar.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Roborock S6 MaxV – BÄST FÖR TRÖSKLAR

Solid uppföljare till Roborock S5 Max, som undviker gamla strumpor
Roborock-s6-maxv-intro
Prisklass: Mellan Städyta: 200+ kvm Kartläge: Ja Zonstädning: Ja Moppfunktion: Ja Driftid: 200 min

8.0 PRISVÄRDHET
8.2 STÄDRESULTAT
7.7 NAVIGERING & AI
8.5 BYGGKVALITET
8.6 BATTERI
9.3 TRÖSKLAR
8.5 APP
8.5 UNDERHÅLL
8.0 INSTALLATION

Roborock S6 MaxV är en av uppföljarna till Roborocks prisade S5 vi finner en robotdammsugare som gör sig väldigt väl i många aspekt och anseenden. Roborock S6 MaxV är en av tre uppföljare där vi finner 3 versioner. vanliga S6, S6 pure och Roborock S6 MaxV som är den mest utrustade och gör sig väl i mellan segmentet när det kommer till denna prisklass och är den som är mest utrustad.

Med Roborock S6 MaxV gör sig till en multifunktionell robotdammsugare

Vi finner att Roborock S6 MaxV gör sig väl i flera segmentet men där vi finner att Roborock S6 MaxV gör sig bäst är just helheten, vi finner bland annat en robotdammsugare som har god städkvalitet samt en lättanvänd app och zonstädning. Vi finner även att Roborock S6 MaxV är en den bästa robotdammsugaren vi har testat just när det kommer till högre trösklar. Roborock S6 MaxV tar sig över trösklar upp till 2 cm och även om Roborock S6 MaxV fastnar eller stöter på svårigheter så lyckas alltid Roborock S6 MaxV hitta ett sätt att ta sig över tröskeln.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Xiaomi MI Robot Vacuum Mop 2 pro + – BÄST BATTERI

Den ser kvarglömda objekt på golvet och kör runt dem
Roborock-s6-maxv-städresultat
Prisklass: Budget Städyta: 200+ kvm Kartläge: Ja Zonstädning: Ja Moppfunktion: Ja Driftid: 150 min

7.8 PRISVÄRDHET
8.2 STÄDRESULTAT
8.0 NAVIGERING & AI
8.5 BYGGKVALITET
8.1 TRÖSKLAR
8.9 BATTERI
8.7 APP
8.5 UNDERHÅLL
7.9 TILLBEHÖR
8.3 INSTALLATION

Xiaomi Mi Robot Vacuum 2 pro + är en robotdammsugare som kommer in som ett väldigt bra alternativt i mellanklassen speciellt när det kommer till denna prisklass. Xiaomi Mi Robot Vacuum 2 pro + Kanske har världens längsta namn men vi finner en robotdammsugare som gör sig till en solid konkurrent.

En robotdammsugare som gör det mesta väldigt väl.

Xiaomi Mi Robot Vacuum 2 pro + gör sig väl i det mesta och är en robotdammsugare som passar väldigt väl till hem och hus som är av det större slaget, sure Xiaomi Mi Robot Vacuum 2 pro + fungerar till mindre hem också. Men tack vare sitt effektiva 5200 mAh batteri finner vi en drifttid på upp till ca 200 min vilket är imponerande i sig och fungerar väl på stora ytor. Batteriet är inte det enda Xiaomi Mi Robot Vacuum 2 pro + är bra på utan vi finner även en god navigering och ai, bra förmåga att ta sig över trösklar samt så finner vi en väl fungerande moppfunktion.

Läs hela testet här

Fri frakt, snabb leverans hos:

Neato D7 Connected – BÄST FÖR DJURHÅR

Superstark men ingen mopp, bra för husdjur och mattor
Neato-d7-intro
Prisklass: Mellan Städyta: 120+ kvm Kartläge: Ja Zonstädning: Ja Moppfunktion: Nej Driftid: 120 min

7.7 PRISVÄRDHET
8.0 STÄDRESULTAT
7.8 NAVIGERING & AI
8.0 BYGGKVALITET
7.7 TRÖSKLAR
7.4 BATTERI
7.3 APP
7.2 UNDERHÅLL
7.2 TILLBEHÖR
7.7 INSTALLATION

Neato D7 connected är en robotdammsugare som kommer in som en nästan legendarisk robotdammsugare som har gjort sig väl i många hem och hus. Vi finner en robotdammsugare som har väldigt god förmåga när det kommer till dess navigering samt även en högre kapacitet när det kommer till höga trösklar

Bra robotdammsugare för husdjur och mattor

Neato D7 connected gör sig väl i hem där det finns mycket mattor och husdjur. Den är bland de bästa på marknaden på att få rent mattor med lugg. Visst, det blir lite hår kvar från husdjuren men inte alls lika mycket som hos andra robotdammsugare.

Denna robotdammsugare är även riktigt bra på punktstädning för den städar i ett rektangulärt mönster medan konkurrenterna gör en växande cirkel. Problemet med cirkeln är att så fort roboten stöter på hinder så slutar den att punktstäda. Neato D7 connected å andra sidan fortsätter metodiskt och får rent hela ytan. En lite sämre detalj är att den inte ser kvarglömda saker på golvet och lätt fastnar i dem. Då blir den ståendes. Den saknar mopp, vilket kommit att bli en standardfunktion hos robotdammsugare idag och därför är det tråkigt att denna inte har den möjligheten. Den låter också en hel del när den städar, men gör å andra sidan väldigt rent.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Dreame W10 – Bäst för ingrodda fläckar

Kommer med två roterande moppar som effektivt tar bort smuts
Dreame-bot-w10-intro
Prisklass: Premium Städyta: 120+ kvm Kartläge: Ja Zonstädning: Ja Moppfunktion: Ja, 2 roterande moppar Driftid: 270 min

8.0 PRISVÄRDHET
8.3 STÄDRESULTAT
8.0 NAVIGERING & AI
7.4 BYGGKVALITET
6.6 TRÖSKLAR
8.9 BATTERI
8.4 APP
8.0 UNDERHÅLL
7.6 TILLBEHÖR
8.0 INSTALLATION

Dreame W10 kommer in som en av dom större robotdammsugare vi har testat åtminstone med den medföljande stationen där vi finner två stora vattentankar, en för rent vatten och en för smutsigt vatten. Dreame W10 har två roterande moppar som gör sig väldigt väl när det kommer till just ingrodda fläckar som många andra robotdammsugare inte klarar av. Sure man behöver använda en vanlig mopp eller trasa för väldigt svåra fläckar men i det stora hela gör sig W10 väldigt väl speciellt när det kommer till robotdammsugare. Dammsugningen gör sig godkänd men vi tycker att moppningen är det Dreame W10 verkligen glänser på. Det vi finner är en nackdel med dom roterande mopparna är att om man har trösklar hemma så kommer inte W10 över dom utan man måste manuellt ta av borstarna om man vill att W10 ska ta sig från rum till rum om man har högre trösklar.

Dreame W10 kommer med hela 270 minuters batteritid och stor vattentank

Laddstationen är lätt att underhålla och med som stora vattentankarna så finner vi att underhålller behövs göras relativt ofta det som kan vara viktigt är att tömma tanken men smutsigt vatten relativt ofta då det annars blir en illaluktande doft när man öppnar den, har man den stängt kommer ingen dålig lukt ut. W10 har även en av dom bästa batterierna där man får ut hela 270 minuters städning per laddning vilket är imponerande.

W10 är en hygglig robtodammsugare som kommer med ett litet högre pris men som kommer passa i hem där effektiv moppning är något som efterfrågas.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Roborock E5 – BÄST TILLBEHÖR

Enda robotdammsugaren med inkluderat moppskydd
Roborock-E5-Intro-bild
Prisklass: Mellan Städyta: 120 kvm +Kartläge: Ja Zonstädning: Ja Moppfunktion: Nej Driftid: 120 min

7.8 PRISVÄRDHET
8.2 STÄDRESULTAT
7.2 NAVIGERING & AI
7.5 BYGGKVALITET
7.4 TRÖSKLAR
8.0 BATTERI
8.2 APP
8.5 UNDERHÅLL
9.0 TILLBEHÖR
7.9 INSTALLATION

Roborock E5 kommer in som en robotdammsugare i budgetsegmentet och vi finner en robot som gör sig väl i ett par områden och med dom medföljande tillbehören såsom ett moppskydd där man kan skydda sitt golv mott en blöt mopp så finner vi att Roborock E5 gör sig väl men har sina brister även om dom inte är många.

Hygglig och billig robotdammsugare med bra tillbehör

Områden som Roborock E5 gör sig väl i är bland annat Tillebhöer men det är inte bara tillbehören som gör sig väl utan vi finner även att Roborock E5 har ett godkänt städresultat samt en hygglig prisvärdhet. Vi finner även att Roborock E5 är lätt att underhålla och har en funktionerande app och en hygglig godkänt batteri med hygglig drifttid. Där Roborock E5 kan ha lite problem är trösklar samt att Roborock E5 kan ha lite svårt att lokalisera sig i navigeringen i enskilda områden men inget som stör helheten men det finns där.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Ecovac Deebot N8

Smidig app och starkt insug
Ecovac-Deebot-n8-intro
Prisklass: Mellan Städyta: 200+ kvm Kartläge: Ja Zonstädning: Ja Moppfunktion: Ja Driftid: 110 min

6.7 PRISVÄRDHET
7.4STÄDRESULTAT
6.9 NAVIGERING & AI
7.5 BYGGKVALITET
6.9 TRÖSKLAR
6.4 BATTERI
8.2 APP
8.0 UNDERHÅLL
7.7 TILLBEHÖR
8.0 INSTALLATION

Ecovac Deebot N8 kommer in i mellansegmentet och gör sig vrelativt bra vi finner en del bra egenskaper såsom en smidig app och att Ecovac Deebot N8 är en robotdammsugare som är lätt att installera, dom olika stegen i installationen går fort och man är snabbt igång och dammsuger. Ecovac Deebot N8 har även en av dom starkaste insugen i vårt test på hela 3000 pa.

En robotdammsugare som innehar potential men faller kort i vissa av våra segment.

När det kommer till städningen finner vi ett hyffsat resultat det som vi märker mest är att Ecovac Deebot N8 navigering & ai ställer till en del problem där vi finner att den avslutar städningar ibland innan Ecovac Deebot N8 har kört igenom hela huset eller lägenheten. Detta är något som kan fixas i framtiden av Ecovac och vi håller tummarna då vi finner att Ecovac Deebot N8 kan göra sig väl i mellan segmentet även om Ecovac Deebot N8 har lite kortare drifttid än resterande robotdammsugare i sitt segment.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Ecovac Deebot U2

Det finns potential
Ecovac-deebot-u2-intro
Prisklass: Mellan Städyta: 200+ kvm Kartläge: Ja Zonstädning: Ja Moppfunktion: Ja Driftid: 110 min

6.7 PRISVÄRDHET
7.4 STÄDRESULTAT
6.9 NAVIGERING & AI
7.2 BYGGKVALITET
5.8 TRÖSKLAR
6.9 BATTERI
8.2 APP
6.4 UNDERHÅLL
7.4 TILLBEHÖR
8.5 INSTALLATION

Deebot U2 är en av Ecovacs robotdammsugare som kommer in i budgetsegmentet och med Deebot U2 finner vi en robot som har vissa bra egenskaper såsom en stor vattenbehållare för moppfunktionen på hela 300 ml vilket är en av dom största i vårt stora test och vi fginner även en hygglig app och installation.

En robotdammsugare som med rätt uppdatering har en hel del potential.

När det kommer till Deebot U2 navigering & ai finner vi en navigering som finns där men vi finner en AI som inte riktigt förstår när exempelvis en städning är 100% klar utan kan sluta mitt i och påstå att Deebot U2 är klar med städningen, detta är ett problem vi hoppas på att Ecovac tar tag i då det kan hjälpa med en ordentlig uppdatering. Vi finner även att Deebot U2 inte klara av högre trösklar och kommer göra sig väl i hem utan just höga trösklar.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Robotdammsugare FAQ – Vanliga frågor och svar

Hur ofta måste man tömma en robotdammsugares dammbehållare?

Du behöver tömma dammbehållaren ungefär varannan städrunda för att den ska kunna arbeta effektivt under nästa städning. Har du en laddstation med inbyggd tömningsfunktion behöver du inte bry dig om att tömma robotdammsugaren alls, då sköter laddstationen det. Den får du i sin tur tömma drygt en gång i månaden.

Hur höga trösklar klarar robotdammsugare?

Billiga robotdammsugare tenderar att klara trösklar runt en centimeter i höjd, medan de från drygt 3 000 kronor och uppåt klarar trösklar omkring 1,5-2 centimeter. De allra bästa robotdammsugarna har inga problem att ta sig över två centimeter höga trösklar – vi har testat både billiga och dyra robotdammsugare som klarar den höjden. Tänk dock på att det inte bara är höjden på tröskeln som spelar roll, även bredden på den kan påverka hur enkelt roboten har att ta sig över den.

Vad hände med Neatos robotdammsugare?

Neato har slutat att tillverka robotdammsugare. De kommer att fortsätta att ge stöd för deras mjukvara en tid till, men även de delarna kommer att upphöra. Vi rekommenderar därför att du inte köper Neato robotdammsugare.

Vår uppfattning är att Neatos D8, D9 och D10 blev slutet för tillverkaren. De hade glansdagar med D3, D4 och D6 – tre riktigt bra robotdammsugare som var före sin tid på mycket när de kom. Men med de nya modellerna som kom runt 2021 så blev det en total flopp. Dessa städrobotar hade mängder av buggar och problem med sin prestanda och framkomlighet, vilket vi anmärkt på i tester av dessa. Därefter dröjde det inte mer än drygt 1,5 år innan företaget kastade in handduken.

Så betygsätter vi robotdammsugarna

Alla robotdammsugarna testas i samma miljöer, vilka består av två lägenheter och ett hus med två våningsplan. Detta för att se hur de presterar i olika stora hushåll. I miljö nummer ett har vi satt upp en testbana med olika typer av utmaningar.

  • Testmiljö 1: En 30 kvadratmeter stor lägenhet med en testmiljö uppställd där varje robotdammsugare testas på olika typer av mattor, trösklar, olika slags smuts mm. Här gör vi alla beräkningar. Vi väger, mäter, tar tider osv.
  • Testmiljö 2: Ett 120 kvadratmeter stort hus med två våningsplan. Här testar vi hur robotdammsugaren hanterar olika våningsplan, om den hittar alla rum på ett bra sätt och hur den hanterar de utmaningar som följer med en större yta att hålla rent. Här finns även ett rum med heltäckningsmatta.
  • Testmiljö 3: När alla parametrar är beräknade och vi har sett hur robotdammsugaren sköter sig i vardagen tar vi den till miljö nummer tre som är en större lägenhet där det bor en helt vanlig familj bestående av både vuxna och barn. Hur användarvänlig är roboten för någon som inte dagligen testar robotdammsugare? Hur bra presterar robotdammsugaren över tid? Håller alla delar eller går något snabbt sönder? Testfamiljen får efter ett par veckor fylla i en utvärdering.
Robotdammsugare i testmiljö 2 med brun heltäckningsmatta
Ett av rummen i testmiljö 2 har heltäckningsmatta.

Tack vare det här upplägget kan vi på ett rättvist sätt beräkna hur fort samtliga robotdammsugare städar en given yta, om de klarar höga trösklar och i så fall hur höga, om de kan få upp olika typer av smuts i en enda vända eller om det krävs flera, hur de hanterar utmaningar såsom hundhår, katthår, kvarglömda strumpor, extra stökiga miljöer och annat.

Olika robotdammsugare kostar olika mycket vilket gör att vi har lite olika förväntningar på dem beroende på var de kvalificerar sig. En dyrare robot förväntas klara större ytor, ha fler användarvänliga funktioner osv. Betyget är en reflektion över hur prisvärd produkten är.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Checklista: Tänk på det här när du köper robotdammsugare

Robotdammsugarna har gått ner i pris ordentligt sista åren. Men det är fortfarande en insats på minst 1 500 kronor som gäller om du ska köpa en, och det betyder att du såklart vill köpa den robot som presterar bäst i sin prisklass. Här följer köpråd för robotdammsugare:

  • Storlek på hemmet: Köp en robotdammsugare som städar snabbt och effektivt och vars batteri matchar storleken på ditt hem. Tillverkarna skriver normalt sett hur stort hushåll roboten är byggd för. Batteritiden mellan olika modeller varierar mellan 90-300 minuter.
  • Städresultat & navigering: Läs tester för att ta reda på vilka robotdammsugare som faktiskt hittar ut och runt i ditt hem, och som vet vägen tillbaka och dockar i laddstationen felfritt. Samt som faktiskt kan städa upp den typ av smuts du har hemma. Har du husdjur blir det till exempel mycket hårstrån som kan sätta igen borsten på vissa modeller.
  • Funktioner & användarvänlighet: Köp en robotdammsugare som är enkel att underhålla och som har alla de funktioner som gör att de kan göra ett bra städjobb i ditt hem. Exempel på funktioner är karta så att du kan välja vilket rum den ska städa, punktrengöring så att den kan städa lite extra på platser som är mer stökiga samt ekoläge för tyst städning kvällstid.
  • Pris robotdammsugare: Priset på robotdammsugare säger en del om prestandan men långt ifrån allt. Det finns riktigt bra robotdammsugare i budgetklassen, likväl som det finns robotdammsugare som inte är så kompetenta men ändå kostar över 12 000 kronor. Men generellt sett är det så att du får högre prestanda och bättre funktionalitet om du är beredd att betala lite mer. Ett sätt att få ner priset är att försöka fynda robotdammsugare under en rea. Black Week (Black Friday) är ett exempel på en rea där du ofta kan göra en bra deal på just robotdammsugare. Men även mellandagsrean och julrean har ofta robotdammsugare i sitt utbud.
  • Laddstation eller tömningsstation: Robotdammsugarnas laddstationer blir allt mer avancerade. För några år sedan handlade det bara om en renodlad laddstation som robotdammsugaren dockade mot. Numera finns det laddstationer som kan tömma robotdammsugarens dammbehållare på smuts, rengöra robotdammsugarens mopp eller fylla på vattentanken i robotdammsugaren. Hur avancerad du väljer beror på hur mycket eget underhåll du orkar med samt hur stor budget du har.

Utgångna modeller som vi testat förr

Neato D10

Maxad robotdammsugare med stort batteri men fullt av barnsjukdomar
Neato-D10-intro
Prisklass: Premium Städyta: 200+ kvm Kartläge: Ja Zonstädning: Ja Moppfunktion: Nej Driftid: 150 min

5.2 PRISVÄRDHET
8.0 STÄDRESULTAT
4.4 NAVIGERING & AI
9.5 BYGGKVALITET
7.3 TRÖSKLAR
7.6 BATTERI
6.9 APP
8.0 UNDERHÅLL
8.0 TILLBEHÖR
8.0 INSTALLATION

Neato D10 är en robotdammsugare som kommer som ett av dom senaste släppen och som Neato D8 finner vi en robot som gör vissa saker väl såsom ett smidigt underrhåll samt en installation och tillbehör som vi finner funktionella samt effektiva. Vi finner även att Neato D10 har en riktigt god byggkvalitet som vi även tycker är en av dom bästa i vårt test.

En robotdammsugare som gör det mesta väldigt väl.

Med Neato D10 finner vi ett gott städresultat dock saknar vi en moppfunktion speciellt i denna prisklass vi finner även att Neato D10 har samma problematik som Neato D8 där Navigeringen och AI där vi finner att Neato D10 har stora problem att färdigställa städningar vilket till stor del sänker prisvärdheten och vi hoppas på att Neato framöver ska göra en stor uppdatering vilket verkligen behövs. Vi finner även ett batteri på hela 6200 mAh men en drifttid på upp till 150 min vilket är 50 min lägre än exempelvis Xiaomi Mi Robot Vacuum 2 pro + som har ett bateri på 5200 mAh och som nästan är dubbelt så billig.

Läs hela testet här

Fri frakt, snabb leverans hos:

Neato D8

Stark men saknar mopp
Neato-d8-intro
Prisklass: Mellan Städyta: 200+ kvm Kartläge: Ja Zonstädning: Ja Moppfunktion: NejDriftid: 150 min

5.5 PRISVÄRDHET
8.0 STÄDRESULTAT
4.4 NAVIGERING & AI
8.7 BYGGKVALITET
7.3 TRÖSKLAR
6.4 BATTERI
6.9 APP
8.0 UNDERHÅLL
7.2 TILLBEHÖR
8.0 INSTALLATION

Neato som länge varit en av dom ledande och en av dom som varit tidiga med bra robotdammsugare har nu efter den lyckade lanseringen av Neato D7 som har gjort sig väl i många hus och hem. Detta året valde Neato att släppa 3 nya robotdammsugare och en av dom är just Neato D8 och våra förhoppningar är höga. Tyvärr valde Neato att inte släppa Neato D8 med en moppfunktion men vi finner ett solidare yttre och god byggkvalitet vi finner även en installation och ett underhåll som känns effektivt.

En icke existerande Navigering & AI

Det finns dock saker med Neato D8 som gör att prsivärdheten sjunker i botten vi finner en Navigering och AI som strular konstant där vi finner att Neato D8 stannar upp relativt ofta och kan inte känna igen sig och blir stilla stående. Vi finner även att Neato kör upp laddstationen mot väggen och slutar inte, Neato behöver släppa en stor uppdatering för att kunna höja upp prisvärdheten på Neato D8 innan dess finner vi det svårt för Neato D8 att konkurrera med resterande av dagens robotdammsugare.

Läs hela testet här

Fri frakt, snabb leverans hos:

Carl Eriksson
Test-Piloterna
Logo