Brandvarnare TEST: 7 bästa brandvarnarna 2023 (bäst i test)

En brandvarnare är en livförsäkring och kan utgöra skillnaden mellan liv och död. Det är dessutom en prismässigt förhållandevis överkomlig produkt, och den är enkelt att montera. Det finns med andra ord inte ett enda argument för att inte skaffa sig en brandvarnare.

Men det finns väldigt många olika brandvarnare på marknaden, och att hitta rätt produkt kan kännas som lite av en utmaning,

Därför har vi genomfört ett test av brandvarnare, där våra experter har synat några av de mest populära produkterna på marknaden. Vi har bland annat testat hur säkra brandvarnarna är, tittat på vilka olika funktioner de erbjuder och hur hög byggkvalitén är.

Här hittar du allt från brandvarnare för både små och stora hem till brandvarnare som passar för den med lite mindre pengar att spendera. Och en av dem får förstås också utmärkelsen ”bäst i test”.

Visa hela +

Firephant Optisk Steel

Bäst brandvarnare till hemmet

brandvarnare-firephant-optisk-steel-bast-i-test
Typ: Optisk brandvarnare Funktioner: Rökdetektor, pausfunktion, 5 års garanti Uppkopplad: Nej

9.6 PRISVÄRD
9.0 SÄKERHET
8.6 FUNKTIONER
9.7 BYGGKVALITET

 

Optisk brandvarnare med alla de viktigaste funktionerna

Firephant Optisk Steel är en lagom brandvarnare för ett genomsnittligt hem. Den har god förmåga att upptäcka den vanligaste typen av bränder, och de viktigaste funktionerna man kan önska hos sin brandvarnare. Den har exempelvis pausfunktion så att du kan sänka känsligheten om den går igång för att du av misstag bränt dina rostmackor i brödrosten och behöver vädra ut rök. Vidare har den fem års garanti.

Detta är en prisvärd och pålitlig traditionell brandvarnare med optisk sensor. Optisk sensor är bäst för pyrbränder, vilket är den vanligaste brandtypen.

Den här brandvarnaren är för dig som inte satsar på ett smart hem och som inte behöver en seriekopplingsbar modell. Du som har ett litet eller ett mellanstort hem där det räcker med 1-3 brandvarnare för att täcka dina behov.

Firephant Optisk Steel blir bästa brandvarnare på grund av hur väl den förenar ett bra pris med alla de viktigaste funktionerna som en standard-brandvarnare bör ha.

+ Mycket för pengarna, smidig pausfunktion, användarvänlig
Aningen känsligt fäste

Fri frakt, snabb leverans hos:

Houseguard Pebble SA700

Bäst budgetbrandvarnare för lite mindre hem

Houseguard-pebble-sa700-test
Typ: Brandvarnare Funktioner: Rökdetektor (optisk) Uppkopplad: Nej

9.4 PRISVÄRD
8.2 SÄKERHET
7.2 FUNKTIONER
8.3 BYGGKVALITET

 

Fräck brandvarnare för en tajt budget

Houseguard Pebble SA700 är en billig brandvarnare med en fräck och stilren design. Den är ett populärt val för lite mindre hem eftersom den är så lätt att installera och tar upp så lite blickfång.

Den finns i flera varianter och vi har testat budgetmodellen som inte är sammankopplingsbar. Däremot fungerar den utmärkt som enskild brandvarnare. Den har rökdetektor, testfunktion och fem års garanti.

billig brandvarnare houseguard pebble

En nackdel med denna brandvarnare är att den har ett ganska skarpt ljus när den blinkar för att visa att den fungerar. Vi rekommenderar därför, om möjligt, att du placerar den så att du inte ligger och tittar på den från sängen när du släckt ner i sovrummet.

Houseguard Pebble passar dig som precis köpt din första lägenhet eller som bor i en lite mindre lägenhet och därför bara behöver 1-2 brandvarnare i hemmet. Den är väldigt prisvärd.

+ Optimal för mindre lägenheter, Hyggligt pris
Relativt starkt blinkande ljus

Fri frakt, snabb leverans hos:

Google Nest Protect Battery Smart

Bäst uppkopplad brandvarnare som kan upptäcka allt

Google-nest-protect-battery-smart-test
Typ: Smart brandvarnare Funktioner: Rökdetektor, temperatursensor, kolmonoxidsensor, luftfuktighetssensor, split-spektrum-sensor, nattlampa, röststyrning (Google Assistant) Uppkopplad: Ja (WiFi)

9.3 PRISVÄRD
9.8 SÄKERHET
9.8 FUNKTIONER
8.7 BYGGKVALITET

 

Säger till vilket rum det är fara i och läser av både rök, värmeutveckling och kolmonoxid

Google Nest Protect Battery Smart brandvarnare är en multifunktionell brandvarnare som kommunicerar med dig. Via den inbyggda högtalaren berättar den för dig vilken typ av larm det handlar om samt i vilket rum. Har du exempelvis en braskamin som börjat läcka kolmonoxid på grund av felaktig förbränning, och en Google Nest brandvarnare i vardagsrummet, talar brandvarnaren om att det är ökad halt av kolmonoxid i vardagsrummet och att man ska uppsöka frisk luft.

Googles brandvarnare kostar nästan dubbelt så mycket som en vanlig smart brandvarnare, men den har också betydligt fler sensorer och lite mer avancerad teknik under skalet. Denna brandvarnare har både rökdetektor, temperatursensor, kolmonoxidsensor och split-spektrum-sensor (vidareutveckling av fotoelektrisk sensor istället för en optisk sådan). Vidare har den luftfuktighetsmätare. Det innebär att den läser av flera olika typer av faror och dessutom kan tala om för dig vilken fara det är tal om och hur du bör agera.

Split-spektrum-sensorn gör att den kan upptäcka både pyrbränder och snabbutvecklade bränder, två olika våglängder. Så den har fördelen både från den traditionella optiska sensorn såväl som den nya fotoelektriska sådan. Luftfuktighetsmätaren har den för att den ska kunna skilja på vattenånga (exempelvis från en dusch eller matlagning) och rök.

Brandvarnaren är lite större än snittet och inte jättesnygg att titta på. Men den ska å andra sidan placeras i taket så du lär inte lägga märke till den på sikt. Installationen är väldigt enkel även för en novis. Det är en smart brandvarnare så den har förstås stöd för Philips Hue och andra system. Eftersom den har IFTTT-stöd kan du även integrera den tillsammans med mer komplexa smarta hem.

En stor fördel med brandvarnaren från Google är att den har en batteritid på tio år och dessutom testar sig själv regelbundet. Det ger en ökad säkerhet och trygghet.

Google Nest Protect Battery Smart är en lite dyrare brandvarnare, men för dig som vill kunna varnas för flera olika typer av faror – du som exempelvis har braskamin, gasspis osv, så är den ett utmärkt köp. Du får tryggheten i att den både kan upptäcka kolmonoxid, rök och snabb temperaturutveckling. Dessutom agerar den nattlampa på kvällen.

+ Luftfuktmätare för att kunna skilja på ånga och rök, enkel installation, IFTTT-stöd
Stor

Fri frakt, snabb leverans hos:

Fireangel Wi-Safe2 Trådlös

Bästa seriekopplade brandvarnaren som passar lite större bostäder

fireangel bäst seriekopplad brandvarnare
Typ: Seriekopplad brandvarnare Funktioner: Rökdetektor, Thermoptek multi-sensor, pausfunktion, seriekopplingsbar, 10 års batteritid Uppkopplad: Ingen app men kommunicerar trådlöst via 868 MHz

9.1 PRISVÄRD
9.7 SÄKERHET
9.7 FUNKTIONER
9.2 BYGGKVALITET 

En avancerad brandvarnare med modern teknik under skalet

Fireangel Wi-Safe2 Trådlös är en brandvarnare som kan seriekopplas. Den kostar lite mer än snittet men har också hög säkerhet. Något vi har haft problem med hos många seriekopplade brandvarnare som vi har testat är falsklarm. Det har vi däremot inte haft med Fireangels larm. Vidare så har den multi-sensor vilket gör att den tar det bästa av två världar, den optiska brandvarnarens förmåga att snabbt upptäcka pyrbränder och den värmedetekterande brandvarnarens (jonisk) förmåga att upptäcka snabba bränder.

En annan sak vi gillar med Fireangels premium-brandvarnare är pausfunktionen. Om du exempelvis bränner mat på spisen och brandlarmet går kan du trycka på pausknappen för att ställa ned känsligheten under tio minuter. På så vis hinner du åtgärda rökutvecklingen utan att behöva lyssna till ett tjutande larm under tiden.

Batteritiden på den här brandvarnaren uppges vara tio år. Det har vi förstås inte haft möjlighet att testa. Däremot har vi testat den under ett års tid och hittills har vi inga problem med batteriet.

Den är också lätt att koppla ihop med andra brandvarnare i samma serie.

Utseendemässigt är den inte supersnygg, den påminner om en ventilation. Vi hade gärna sett en mer minimalistisk design med tanke på priset. Men den är snabbmonterad och enkel att seriekoppla.

Fireangel Wi-Safe2 Trådlös passar dig som vill ha en pålitlig brandvarnare som kan seriekopplas och som har teknik att upptäcka olika typer av bränder. Den är användarvänlig, lätt att installera och har alla funktioner du kan tänkas önska.

+ Kan parkopplas, effektiv pausknapp
Inte den snyggaste brandvarnaren

Fri frakt, snabb leverans hos:

Fibaro Rökdetektor

Bästa brandvarnaren för ett smart hem

fibaro smart brandvarnare rökdetektor
Typ: Smart brandvarnare Funktioner: Rökdetektor, temperatursensor, röststyrning (Amazon Alexa) Uppkopplad: Ja (Z-wave)

8.7 PRISVÄRD
9.2 SÄKERHET
9.4 FUNKTIONER
9.3 BYGGKVALITET

Smart brandvarnare med både rök- och temperaturdetektor

Fibaro Rökdetektor är en rökdetektor som reagerar på både värme och rök vilket ger en extra trygghet. Den kopplas upp på ditt befintliga smarta hem och kommunicerar över z-wave. Vi testar den i en setup tillsammans med gateway Home Center 3 Lite och ett trådlöst nätverk med en modern router från Asus.

Fibaro Smoke Sensor är utrustad med ljudlarm och visuellt varningsljus. Om röksensorn känner av fara och färde piper den högt nog för att man ska vakna samtidigt som den även skickar en varning till mobiltelefonen. Du kan såklart även skapa olika scenarion samt ställa in känsligheten på när sensorerna ska utlösa larm. Ett scenario kan exempelvis vara att alla lampor tänds om larmet går.

Eftersom denna brandvarnare även har temperatursensor kan den känna av plötsliga temperaturökningar och även utlösa larm utifrån detta. Men du kan även använda den som termometer i rummet och exempelvis fråga röstassistenten (inbyggt stöd för Alexa) hur varmt det är i rummet.

Batteriet ska hålla i två år. Så länge har vi inte hunnit att testa den ännu, men du bör ändå kontrollera brandvarnaren regelbundet.

Designen på den är minimalistisk. Brandvarnaren är oväntat liten och kompakt. Det vi saknar är ett bättre fäste. Med tanke på priset tycker vi att det kunde ha följt med ett magnetfäste.

Fibaro Rökdetektor är ett bra köp för dig som redan har ett smart hem och vill addera säkerhetsprodukter till det.

+ Batteri håller upp till 2 år, reagerar på värme samt rök, wifi kompatibel
Dåligt fäste

Fri frakt, snabb leverans hos:

Meross Ultra Slim

Snygg design-brandvarnare i kompakt format

Meross snygg brandvarnare rökdetektor
Typ: Brandvarnare Funktioner: Rökdetektor Uppkopplad: Nej

8.6 PRISVÄRD
8.7 SÄKERHET
8.3 FUNKTIONER
8.7 BYGGKVALITET

Minimalistisk och snygg brandvarnare för stilrena hem

Meross Ultra Slim är en slimmad brandvarnare som är lätt att installera. När du har monterat fästet i taket är det bara att vrida dit brandvarnaren, vilket även gör att den aktiveras. När den är aktiverad ser du detta genom att LED-dioden blinkar rött – precis som hos de flesta brandvarnare. I mörkare miljöer dimmar den ner LED-dioden för att inte störa nattsömnen.

En nackdel med den här brandvarnaren är att den inte har standardavstånd mellan skruvhålen. Därför är det inte säkert att den kommer att passa i de hål du har från din tidigare brandvarnare. Är det däremot en förstagångsinstallation spelar detta mindre roll.

Batteritiden anges till tio år. Vi har bara hunnit testa brandvarnaren i nio månader när vi skriver den här recensionen så det återstår att se när den varnar att det är dags att byta batteri.

Vi har under testperioden inte haft några problem med falsklarm, och den har reagerat när vi testat den med rökpinne.

Meross Ultra Slim är en snygg brandvarnare som smälter in med taket på ett minimalistiskt sätt. Även om man upptäcker den och tittar rakt på den ger den ett bra intryck. Samtidigt har den lång batteritid, pausfunktion och annan viktig funktionalitet till ett bra pris.

+ Lätt att installera, Led-diod som dimmar ner ljuset nattetid.
Knepigt avstång till skruvhålen

Fri frakt, snabb leverans hos:

Nedis Magnetfäste för brandvarnare

Ganska starkt magnetfäste till din befintliga brandvarnare

Nedis magnetfäste brandvarnare
Typ: Magnetfäste brandvarnare Funktioner: Dubbelhäftande tejp, magnet

9.1 PRISVÄRD
8.5 STADGA
7.4 BYGGKVALITET

Minimalistiskt magnetfäste för brandvarnare

Nedis Magnetfäste för brandvarnare är ett smidigt fäste som går fort att montera och som håller brandvarnaren ordentligt på plats. Den dubbelhäftande tejpen är tillräcklig för att orka hålla en normalstor brandvarnare upp till 400 gram i vikt.

De två magneterna är så pass starka att brandvarnaren inte trillar ner under den flera veckor långa testperioden. Det sitter en magnet i vardera ände på fästet i taket. Vi mäter fästet till 39,2 millimeter i diameter.

Detta magnetfäste för brandvarnare är också väldigt billigt, därför utgör förmodligen inköpskostnaden inget hinder för den som har flera brandvarnare hemma.

Nedis Magnetfäste för brandvarnare blir bästa magnetfäste för brandvarnare eftersom det är prisvärt och har en så enkel montering.

+ Funktionellt magnetfäste, snäll mot plånboken
Kunde varit lite bättre byggkvalitet

Fri frakt, snabb leverans hos:

FAQ: Brandvarnare

Vilken är den bästa brandvarnaren?

Den bästa brandvarnaren är den som du hör högt oavsett var du befinner dig i bostaden och som är duktig på att larma men minst lika bra på att inte ge falsklarm. Vi testar kontinuerligt nya modeller och märken för att se vilka som är pålitliga och därmed bäst på marknaden.

Hur testar man en brandvarnare?

Du testar din brandvarnare genom att trycka på den knapp som finns på själva produkten och då ska brandvarnaren pipa om den fungerar som den ska. Knappen är en test-knapp som säkerställer både brandvarnarens funktionalitet och dess batteri.

Hur stänger man av brandvarnaren?

Vanligen stänger man av en brandvarnare som utlöst brandlarm genom att trycka på knappen på den, många av dem har en pausknapp som tillfälligt ställer ner känsligheten under ett par minuters tid. Om brandvarnaren har börjat pipa måste du dock eliminera orsaken till att den har utlösts. Ryker det exempelvis från spisen måste du få det att sluta ryka. Vill du av någon anledning stänga av brandvarnaren helt kan du ta ur batteriet.

När ska jag byta batteri i brandvarnaren?

Du bör byta batteri i din brandvarnare en gång om året samt när den börjar att pipa och varna för att batteriet snart är slut.

Hur många brandvarnare behöver man?

Antalet brandvarnare du behöver beror på hur stort du bor, du bör ha en per våningsplan och gärna en i sovrum och en i närheten av köket.

Hur ska man placera brandvarnare?

  • Brandvarnaren ska placeras i taket minst en halv meter från närmaste vägg och minst en meter horisontellt från eventuell takås (vinkeln i mitten av ett snedtak). De flesta brandvarnare är konstruerade för takplacering och fungerar därmed bäst på sådan plats, vid väggmontage kan man få fördröjd varningstid. Om den är byggd för att placeras på annat vis framgår detta tydligt i manualen.
  • Du bör ha minst en brandvarnare per våning i bostaden, men gärna flera om du bor stort.
  • En brandvarnare bör sitta ovanför trappan i hallen, en bör sitta i närheten av köket, en bör placeras i närheten av sovrum, samt så kan det vara bra att ha en i vardagsrummet om du exempelvis har tända ljus eller braskamin där.
  • Du bör inte placera rökdetektor i rum där det dammar mycket eller förekommer rök och vattenånga naturligt – således inte i pannrum, badrum och garage. Placera då hellre rökdetektorn i det anslutande rummet eller hallen för att undvika falsklarm.

Hur rengör jag brandvarnaren?

Du rengör brandvarnaren genom att dammsuga den en gång i kvartalet (oftare vid behov) och torka av den med en lätt fuktad trasa. Testa därefter funktionaliteten genom att trycka på testknappen. Smuts som samlas på brandvarnaren kan leda till onödiga falsklarm.

Köpa brandvarnare – köpråd

Den som ska köpa en brandvarnare bör först undersöka vilken typ av brandvarnare som passar i hemmet, och därefter hur många som behövs. Man bör köpa nya brandvarnare var femte år eftersom det samlas fett och damm i dem och detta kan påverka funktionaliteten negativt.

Checklista: Tänk på det här när du köper brandvarnare

  • Så fungerar brandvarnaren. Det finns fyra olika typer av brandvarnare och det som skiljer dem åt är hur de reagerar på fara och vilken typ av fara. En rökvarnare är den vanligaste typen av brandvarnare och den reagerar på brandrök. Det finns även temperaturvarnare som känner av om temperaturen i rummet stiger fort, och dessa kan fungera bra som komplement till den vanliga rökbrandvarnaren. En annan typ av brandvarnare är kolmonoxidvarnare som bara reagerar på just kolmonoxid, vilket är en gas som kan utvecklas från exempelvis felaktig förbränning i braskamin, ofullständig förbränning av gasol med mera. Slutligen finns det gasvarnare som varnar för gas såsom exempelvis gasol och liknande.
  • Upptäckt av rök. När det kommer till rökdetektorer finns det också olika tekniker. Den traditionella optiska brandvarnaren läser av visuell rök i rummet, och det är en effektiv metod vid pyrbränder.
  • Brandvarnarens driftsäkerhet. Brandvarnarens driftsäkerhet är en fråga om hur pålitlig den är och det är inget man som konsument kan avgöra genom att bara titta på den. Alla brandvarnares detektionsförmåga provas enligt standarden SS-EN 14604, så det finns en lägstanivå i branschen. Men varnarna kan trots detta prestera väldigt olika. Vissa brandvarnare är helt enkelt mer pålitliga än andra. Här får man läsa tester för att ta reda på vilka brandvarnare som är bäst i test.
  • Funktioner för ökad säkerhet. Bor du i en liten etta räcker det vanligen med en enda brandvarnare, men bor du i ett hus eller en större lägenhet rekommenderas brandvarnare i flera rum, exempelvis sovrum, kök och vardagsrum. Har du två våningar bör du ha seriekopplade brandvarnare så att du vaknar även om det är brandvarnaren längst bort som går igång. Uppkopplade brandvarnare är bra om du även vill bli notifierad i mobiltelefonen om det börjar brinna, dessa kallas ofta för smarta brandvarnare. Stroboskop och vibration är andra funktioner för varningssystemet, vilka är bra om du har nedsatt hörsel och ska ha den i sovrummet eller liknade. Ytterligare en funktion är pausfunktion, den gör att du tillfälligt ställer ned känsligheten i detektionsförmågan så att du vid larm kan åtgärda faran utan att behöva lyssna på brandlarmet under tiden.
  • Antal brandvarnare. Hur många brandvarnare man ska köpa beror på hur stort man bor. Tumregeln är att du bör ha minst en brandvarnare per våningsplan och gärna i anslutning till kök och sovrum. Förr var rekommendationen en brandvarnare var 20:e kvadratmeter samt i alla rum såsom hall, vardagsrum, kök, tvättstuga och hemmets sovrum.
  • Tillbehör. Det finns magnetfäste som du kan köpa till så att du snabbt kan montera eller ta loss din brandvarnare från sin position. Vidare bör du ha följande hemma för ökad brandsäkerhet: brandfilt och en brandsläckare på varje våningsplan.

Så testar vi varje brandvarnare

Vi testar varje brandvarnare genom att utsätta dem för den fara de ska varna för, vanligen rök (vi använder testgas och rökstickor) men det kan även vara temperatur eller olika gaser. Vi undersöker hur högt brandlarmet låter och på vilken frekvens (har du en hörselnedsättning är detta lite extra viktigt), hur enkelt det är att pausa larmet, hur ofta du måste byta batteri, hur lätt det är att rengöra brandvarnaren (påverkar hur bra den fungerar). Vi testar dem också över tid för att se om det förekommer falsklarm.

Vi undersöker förstås även brandvarnarens övriga funktionalitet. Har den exempelvis uppkoppling, app-stöd och annat undersöker vi dessa faktorer. Betyget på varje testad brandvarnare representerar hur prisvärd vi anser att produkten och framför allt hur säker den är.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Andra testade brandvarnare

Vi har även testat andra brandvarnare men som vi inte anser är bra nog för att kvala in på listan över topptestade produkter. Exempelvis har vi testat Housegard Origo, en trådlös brandvarnare som kan seriekopplas. Den föll ur på grund av att vi var tvungna att byta batteri en gång i halvåret vilket är dåligt ur ett säkerhetsperspektiv. Vi har även testat Nexas seriekopplingsbara brandvarnare men hade då problem med upprepade falsklarm.

Carl Eriksson
Test-Piloterna
Logo