Bästa elscooter 2022: TEST av 4 elsparkcyklar

Vilken elscooter är bäst i test? Vi testar elscootrar i olika prisklasser och för olika målgrupp för att se vilka som är mest prisvärda. Hur snabbt går de? Vad händer om du kör elsparkcykeln i en brant uppförsbacke? Hur lång är bromssträckan vid maximal hastighet? Genom att köra elsparkcyklarna i olika terräng och utföra tuffa tester kan vi skilja agnarna från vetet.

Det här är vårt samlade jämförandetest. Du kan även läsa enskilda fördjupande recensioner på de elsparkcyklar du är intresserad av. Där går vi igenom dem i detalj.

Så här kan det se ut när vi testar en elscooter
Så här kan det se ut när vi testar en elscooter.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Visa hela +

Xiaomi Mi Electric Scooter 3 – BÄST I TEST

Prisvärd elscooter med bra maxfart, stark prestanda och kort bromssträcka

Xiaomi-Mi-Electric-Scooter-3-intro-2-bäst-i-test
Motor: 300 W Maxfart: 25 km/h Räckvidd: 20-22 km(Högsta läget) Körlägen: 3 Uppmätt bromssträcka: 3,7 m (20 km/h) Vikt: 13,2 kg

9.2 PRISVÄRD
8.3 PRESTANDA
9.0 KÖRGLÄDJE
8.0 BATTERI
9.5 SÄKERHET
8.5 BYGGKVALITET
9.0 FUNKTIONALITET
8.5 TILLBEHÖR

 

 

Smidig elscooter som kör mjukt och klarar backar

Xiaomi Mi Electric Scooter 3 är en lättanvänd elscooter med gott om funktioner, tillgänglig data och skön körkänsla. Den går ganska mjukt på vägen så du kan även köra när det fortfarande ligger grus på backen. Drifttiden är godkänd. Vi kör slut på ungefär halva batteriet efter 1.3 mil, men har då kört i ganska hög maxhastighet. Den kommer upp i ungefär 25 km/h när vi kör på snabbaste läget. Det finns även ett mellanläge och ett långsamt läge som reglerar ner maxhastigheten.

Elscootern är lätt att installera men det tar onödig tid för du måste se en två minuter lång säkerhetsvideo som du inte kan hoppa över. Via appen kan du låsa motorn så att elsparkcykeln inte kan startas av obehöriga. Du ser även massor av data om din körning och kan göra inställningar.

Mi Electric Scooter 3 får plus för säkerhet i toppklass. Bromsarna tar väldigt bra utan att upplevelsen blir ryckig. Vi mäter bromssträckan till 3,7 meter från det att vi börjar bromsa i högsta fart tills dess att den står still. Ljudet är lågt och displayen lätt att läsa av. Tyvärr måste du själv sparka lite innan denna elsparkcykel startar, först efter en knuff kan du börja gasa. Byggkvaliteten är riktigt bra. Överlag är detta en enormt prisvärd elscooter.

Läs hela testet här

Fri frakt, snabb leverans hos:

Ninebot by Segway Max g30 II – BÄSTA PREMIUM

En riktigt snabb och rejäl elscooter

Ninebot-by-Segway-Max-g30-II-prisvärdhet
Motor: 350 W Maxfart: 25 km/h Räckvidd: Upp till 65 km Körlägen: 3 Uppmätt bromssträcka: 3,3 m (20 km/h) Vikt: 19,5 kg

9.0 PRISVÄRD
8.5 PRESTANDA
9.3 KÖRGLÄDJE
8.7 
BATTERI
9.7 SÄKERHET
7.9 BYGGKVALITET
8.2 FUNKTIONALITET
7.1 TILLBEHÖR

 

Större elscooter som kommer med en god manövrering

Ninebot by segway har nu lanserat en av deras senaste scootrar och detta är en uppgraderad version av G30 och vi finner en G30 II är av en större elscooter som gör sig riktigt väl till vuxna samt längre personer. G30 II är som tidigare nämnt en scooter som är lite högre samt bredare än många andra elscootrar vilket verkligen gör sig väl. Vi finner att det lite högre styret gör sig väldigt väl där vi finner en välbalanserad elscooter som är lätt att manövrera även i högre hastigheter. Vi finner även att G30 II har en av dom effektivaste bromsar vi har testat.

Med en större konstruktion samt vikt finner vi ett batteri på 551 Wh (15300 mAh) vilket ger en räckvidd på upp till 65 km vilket är riktigt väl. Under vårt test kunde vi köra upp till 45 km på det högsta läget vilket är väl godkänt. Vi finner en styrka på 350 watt vilket ger en relativt stark motor där vi finner att backar och liknande inte är ett problem för G30 II.

Är man ute efter en elscootrer som är av större karaktär samt har en längre räckvidd så är G30 II en solid elscooter som kommer att göra dom flesta nöjda. Den enda nackdelen kan vara att batteriets storlek gör så att vikten blir mer men utöver det en fantastisk elscooter.

Läs hela testet här

Fri frakt, snabb leverans hos:

Veio ES5 RS – BÄST ELSCOOTER FÖR 30 KM/H

En riktigt snabb och rejäl elscooter

Veio-es5-rs-prisvärdhet
Motor: 350 W Maxfart: 30 km/h Räckvidd: 20-22 km(Högsta läget) Körlägen: 3 Uppmätt bromssträcka: 4,5 (20 km/h) Vikt: 13 kg

7.5 PRISVÄRD
8.7 PRESTANDA
7.4 KÖRGLÄDJE
7.2 
BATTERI
7.5 SÄKERHET
8.4 BYGGKVALITET
7.2 FUNKTIONALITET
6.3 TILLBEHÖR

 

Snabb elscooter (30 km/h) med punkteringsfria däck

Veio ES5 RS har en rejäl ram samt en extra fotbroms baktill. Den har mycket hög byggkvalitet, och den startar direkt så du behöver inte ge en manuell knuff först. De tre körlägena gör att du kan anpassa farten efter vad som känns tryggt. På maxläget går den fort och har ingen direkt mjukstart.

Veio ES5 RS är en elscooter som kör i upp till 30 km/h, en snabb elscooter med andra ord. Det märks när vi maxar den på öppna raksträckor. Den har också ganska stark motor. Fördelen är att den presterar bra i tunga uppförsbackar, även om den tappar en del fart. Nackdelen är att vi inte kommer mer än ungefär 18 kilometer på en laddning. Som tur är kan du enkelt byta batteriet. Vi rekommenderar att du som ska köra längre sträckor har dubbla batterier med dig.

Eftersom ES5 RS har solida däck behöver du aldrig oroa dig över punktering. Den blir lite stum när du kör den på på ojämna ytor, och vi upplever att den har lite sämre grepp på vägen. Men den har ändå bra resultat när det kommer till säkerhet och navigering överlag.

Läs hela testet här

Fri frakt, snabb leverans hos:

Xiaomi Mi Electric Scooter 1S Global – BÄST FÖR NYBÖRJAREN

Hög körglädje i trevlig elscooter

Xiaomi-Mi-Electric-scooter-1s-intro
Motor: 250 W Maxfart: 20 km/h Räckvidd: 20-22 km(Högsta läget) Körlägen: 3 Uppmätt bromssträcka: 6,25 (20 km/h) Vikt: 12,5 kg

8.0 PRISVÄRD
7.3 PRESTANDA
9.3 KÖRGLÄDJE
7.3 BATTERI
6.7 SÄKERHET
8.5 BYGGKVALITET
9.0 FUNKTIONALITET
8.5 TILLBEHÖR

Smidigt och mjuk motor perfekt för nybörjaren.

Xiaomi Mi Electric Scooter 1S Global är en elscooter som kommer in som en solid scooter för nybörjare. Vi finner en motor på 250 W som gör sig funktionell samt lättkörd. Vi finner att det kanske inte är den mest kraftfulla motorn men vi finner att den gör sig fantastiskt väl till nybörjare men även till personer som är ute efter en mjukare motor. Dock finner vi såklart att kraften finns där, 20 kmh i timmen klarar Xiaomi Mi Electric Scooter 1S Global utan problem.

Xiaomi Mi Electric Scooter 1S Global har även en fantastiskt manövrering där vi finner samma egenskaper som hos storasyskonet Model 3 som även här har tub däck istället för punkteringsbara vilket ger en precisare styrning samt att vi finner att vibrationerna minskar och åkningen blir behaglig.

Läs hela testet här

Fri frakt, snabb leverans hos:

FAQ: Elscooter

Hur snabbt får en elscooter gå?

Det beror på vilket land du tänkt köra elscootern i. Om du köper och tänker köra den i Sverige gäller 20 km/h.

Hur mycket kostar en elscooter?

Det finns många olika modeller men prisspannet för genomsnittliga elscootrar ligger runt 3 000-8 000 kronor beroende på hur stark motor du vill ha, byggkvalitet, märke med mera. Men det finns elscootrar som kostar upp emot 20 000 kronor mer.

Hur laddar man en elscooter?

Elscootern har ett uttag, vanligen på ramen. Det följer med en laddare i kartongen som du kopplar in i det uttaget och i ett vägguttag. En uppladdning tar omkring 5-8 timmar beroende på hur stort batteriet är och hur effektiv laddare du har.

Hur låser man en elscooter?

Vissa elscootrar kan du låsa motorn på via en medföljande app, då kan man inte starta elscootern. Eftersom elscootrar har solida däck är det inte alla som sedan kan låsas fast med ett säkerhetsklassat lås. Du måste undersöka om det finns en öppning i däcket för detta. Elscootrar väger sällan mer än runt 10-15 kilo, och de kan enkelt fällas ihop, så om du inte har ett bra lås kan du enkelt bära in och förvara den inomhus istället.

Så testar vi varje elscooter

När vi testar elscootrar har vi delat upp testet i två delar, det ena är ett prestanda- och säkerhetstest där vi kör vissa sträckor och utför mätningar. Exempelvis mäter i bromssträckan vid vissa givna hastigheter, och vi placerar ut konor och bygger banor där vi testar stabilitet och andra faktorer.

Den andra delen är ett långtidstest. Här kör vi elscootern under en längre tid, laddar den på nytt, testar hur långt vi kommer på en laddning osv. Hur fungerar elscootern över tid? Går något sönder? Är elsparkcykeln lika bra under alla väderförhållanden? Vad händer med körglädjen när däcken slits? De två testfaserna vägs samman och betyget på elscootern sätts sedan utifrån resultaten samt dess pris i butik. Den elscooter som är mest prisvärd blir bäst i test.

Test-Piloterna
Logo