Bästa elscooter 2023: TEST av 6 elsparkcyklar (bäst i test)

Vilken elscooter är bäst i test? Vi testar elscootrar i olika prisklasser och för olika målgrupp för att se vilka som är mest prisvärda. Hur snabbt går de? Vad händer om du kör elsparkcykeln i en brant uppförsbacke? Hur lång är bromssträckan vid maximal hastighet? Genom att köra elsparkcyklarna i olika terräng och utföra tuffa tester kan vi skilja agnarna från vetet.

Det här är vårt samlade jämförandetest. Du kan även läsa enskilda fördjupande recensioner på de elsparkcyklar du är intresserad av. Där går vi igenom dem i detalj.

Så här kan det se ut när vi testar en elscooter
Så här kan det se ut när vi testar en elscooter.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Visa hela +

Xiaomi Mi Electric Scooter 3 – BÄST I TEST

Prisvärd elscooter med bra maxfart, stark prestanda och kort bromssträcka

Xiaomi-Mi-Electric-Scooter-3-intro-2-bäst-i-test
Motor: 300 W Maxfart: 25 km/h Räckvidd: 20-22 km(Högsta läget) Körlägen: 3 Uppmätt bromssträcka: 3,7 m (20 km/h) Vikt: 13,2 kg

9.2 PRISVÄRD
8.3 PRESTANDA
9.0 KÖRGLÄDJE
8.0 BATTERI
9.5 SÄKERHET
8.5 BYGGKVALITET
9.0 FUNKTIONALITET
8.5 TILLBEHÖR

 

Smidig elscooter som kör mjukt och klarar backar

Xiaomi Mi Electric Scooter 3 är en lättanvänd elscooter med gott om funktioner, tillgänglig data och skön körkänsla. Den går ganska mjukt på vägen så du kan även köra när det fortfarande ligger grus på backen. Drifttiden är godkänd. Vi kör slut på ungefär halva batteriet efter 1.3 mil, men har då kört i ganska hög maxhastighet. Den kommer upp i ungefär 25 km/h när vi kör på snabbaste läget. Det finns även ett mellanläge och ett långsamt läge som reglerar ner maxhastigheten.

Elscootern är lätt att installera men det tar onödig tid för du måste se en två minuter lång säkerhetsvideo som du inte kan hoppa över. Via appen kan du låsa motorn så att elsparkcykeln inte kan startas av obehöriga. Du ser även massor av data om din körning och kan göra inställningar.

Mi Electric Scooter 3 får plus för säkerhet i toppklass. Bromsarna tar väldigt bra utan att upplevelsen blir ryckig. Vi mäter bromssträckan till 3,7 meter från det att vi börjar bromsa i högsta fart tills dess att den står still. Ljudet är lågt och displayen lätt att läsa av. Tyvärr måste du själv sparka lite innan denna elsparkcykel startar, först efter en knuff kan du börja gasa. Byggkvaliteten är väldigt bra. Överlag är detta en enormt prisvärd elscooter.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Ninebot by Segway Max G30 II – BÄST ELSCOOTER 25 km/h

En riktigt snabb och rejäl elscooter

Ninebot-by-Segway-Max-g30-II-prisvärdhet
Motor: 350 W Maxfart: 25 km/h Räckvidd: Upp till 65 km Körlägen: 3 Uppmätt bromssträcka: 3,3 m (20 km/h) Vikt: 19,5 kg

9.2 PRISVÄRD
8.5 PRESTANDA
9.3 KÖRGLÄDJE
8.7 
BATTERI
9.7 SÄKERHET
7.9 BYGGKVALITET
8.2 FUNKTIONALITET
7.1 TILLBEHÖR

 

Större elscooter som kommer med en god manövrering

Ninebot by Segway G30 II är en kraftfull elscooter med gedigen byggkvalitet och utmärkt säkerhet. Detta är en av de bästa elscootrar pengar kan köpa just nu. Det är i grund och botten en uppgraderad version av G30 som gör sig riktigt väl till vuxna samt längre personer.

G30 II är som sagt en elsparkcykel som är lite högre och bredare än många andra modeller på marknaden, och den väger därefter. Bor du högt upp utan hiss får du ha hyfsad fysik om du ska orka bära den upp samt ner över tid.

Det lite högre styret gör sig väldigt väl. Det är en välbalanserad elscooter som är lätt att manövrera även i högre hastigheter. Vi finner även att G30 II har bland de mest effektiva bromsar vi har testat. När vi kör våra prestandatester och upprepade gånger bromsar in från maxfart mäter vi upp en bromssträcka på i genomsnitt korta 3,3 meter – det är riktigt bra.

Med en större konstruktion samt vikt finner vi ett batteri på 551 Wh (15300 mAh) vilket ger en räckvidd på upp till 65 km, det är utmärkt. Under vårt test kunde vi köra 45 km på det snabbaste hastighetsläget vilket är väl godkänt. Vi finner en styrka på 350 watt vilket ger en relativt stark motor – backar och liknande är alltså inget problem för G30 II.

Är man ute efter en elscootrer som är av större karaktär samt har en längre räckvidd så är G30 II en solid elscooter som kommer att göra de flesta mer än nöjda. Den enda nackdelen kan vara att batteriets storlek som drar upp vikten, men utöver det är det en fantastisk elscooter.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Veio ES5 RS – BÄST ELSCOOTER FÖR 30 KM/H

En riktigt snabb och rejäl elscooter

Veio-es5-rs-prisvärdhet
Motor: 350 W Maxfart: 30 km/h Räckvidd: 20-22 km(Högsta läget) Körlägen: 3 Uppmätt bromssträcka: 4,5 (20 km/h) Vikt: 13 kg

9.0 PRISVÄRD
8.7 PRESTANDA
7.4 KÖRGLÄDJE
7.2 
BATTERI
7.5 SÄKERHET
8.4 BYGGKVALITET
7.2 FUNKTIONALITET
6.3 TILLBEHÖR

 

Snabb elscooter (30 km/h) med punkteringsfria däck

Veio ES5 RS har en rejäl ram samt en extra fotbroms baktill. Den har mycket hög byggkvalitet, och den startar direkt så du behöver inte ge en manuell knuff först. De tre körlägena gör att du kan anpassa farten efter vad som känns tryggt. På maxläget går den fort och har ingen direkt mjukstart.

Veio ES5 RS är en elscooter som kör i upp till 30 km/h, en snabb elscooter med andra ord. Det märks när vi maxar den på öppna raksträckor. Den har också ganska stark motor. Fördelen är att den presterar bra i tunga uppförsbackar, även om den tappar en del fart. Nackdelen är att vi inte kommer mer än ungefär 18 kilometer på en laddning. Som tur är kan du enkelt byta batteriet. Vi rekommenderar att du som ska köra längre sträckor har dubbla batterier med dig.

Eftersom ES5 RS har solida däck behöver du aldrig oroa dig över punktering. Den blir lite stum när du kör den på på ojämna ytor, och vi upplever att den har lite sämre grepp på vägen. Men den har ändå bra resultat när det kommer till säkerhet och navigering överlag.

Läs hela testet här

Fri frakt, snabb leverans hos:

Xiaomi Mi Electric Scooter 1S Global – BÄST FÖR NYBÖRJAREN

Hög körglädje i trevlig elscooter

Xiaomi-Mi-Electric-scooter-1s-intro
Motor: 800 W Maxfart: 50 km/h Räckvidd: 20 km Körlägen: 3 Uppmätt bromssträcka: 8,4 (20 km/h) Vikt: 12,5 kg

9.0 PRISVÄRD
7.3 PRESTANDA
9.3 KÖRGLÄDJE
7.3 BATTERI
6.7 SÄKERHET
8.5 BYGGKVALITET
9.0 FUNKTIONALITET
8.5 TILLBEHÖR

Smidigt och mjuk motor perfekt för nybörjaren.

Xiaomi Mi Electric Scooter 1S Global är en elscooter som kommer in som en solid scooter för nybörjare. Vi finner en motor på 250 W som gör sig funktionell samt lättkörd. Vi finner att det kanske inte är den mest kraftfulla motorn men vi finner att den gör sig fantastiskt väl till nybörjare men även till personer som är ute efter en mjukare motor. Dock finner vi såklart att kraften finns där, 20 kmh i timmen klarar Xiaomi Mi Electric Scooter 1S Global utan problem.

Xiaomi Mi Electric Scooter 1S Global har även en fantastiskt manövrering där vi finner samma egenskaper som hos storasyskonet Model 3 som även här har tub däck istället för punkteringsbara vilket ger en precisare styrning samt att vi finner att vibrationerna minskar och åkningen blir behaglig.

Läs hela testet här

Fri frakt, snabb leverans hos:

Elscooter Rull 800 W Dirt Med Lysen – BÄST ELSCOOTER MED SADEL

Elscooter med sadel som har hög maxhastighet

Xiaomi-Mi-Electric-scooter-1s-intro
Motor: 800 W Maxfart: 50 km/h Räckvidd: 20 km Körlägen: 3 Uppmätt bromssträcka: 7,4 (20 km/h) Vikt: 38 kg

8.5 PRISVÄRD
8.7 PRESTANDA
9.5 KÖRGLÄDJE
7.2 BATTERI
6.7 SÄKERHET
8.6 BYGGKVALITET
9.1 FUNKTIONALITET
8.5 TILLBEHÖR

En elscooter med sadel som går fort som en moped

Elscooter Rull 800 W Dirt Med Lysen är snarare en form av enklare moped, då våra tester visar att den toppar en maxfart på 50 km/h under idealiska förhållanden. Men även vid motvid eller lättare uppförsbacke går den snabbt, vi får då upp den i drygt 40 km/h.

Sadeln är bekväm att sitta på. Du kommer drygt 2 mil, således en mil fram och tillbaka på den här elscootern så den är lagom för att ta till affären eller till och från skolan. En klar fördel är att den har belysning framtill eftersom du då även kan köra den på höst och vår.

Elscootern från Nitrox har en gedigen konstruktion och väger därefter. Detta är inte modellen du köper för att bära upp till lägenheten mellan användningarna, utan den kräver snarare ett förråd.

Elscooter Rull 800 W Dirt Med Lysen passar dig som söker ett smidigt alternativ till en moped. Den går fort, kommer helt okej i längd och har bra ergonomi.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Elscooter Rull Nitrox 120W – BÄST BILLIG ELSCOOTER MED SADEL

Elscooter med sadel och lågt pris

nitrox billig elscooter med sadel
Motor: 120 W Maxfart: 15 km/h Räckvidd: 10 km Körlägen: 1 Uppmätt bromssträcka: 2,4 (20 km/h) Vikt: 9,5 kg

8.1 PRISVÄRD
8.1 PRESTANDA
9.4 KÖRGLÄDJE
7.2 BATTERI
6.7 SÄKERHET
8.6 BYGGKVALITET
9.1 FUNKTIONALITET
8.5 TILLBEHÖR

Billig elscooter med sadel som passar försiktiga vuxna eller yngre barn

Elscooter Rull Nitrox 120W är en bra elscooter för dig som vill kunna sitta bekvämt samtidigt som du föredrar lite lägre maxhastighet. Vi får upp den i 15 km/h under goda förhållanden på plan mark. Vid lätt lutning uppför eller motvind kommer vi fram i 10 km/h.

Eftersom den väger under tio kilo är den lätt att lyfta in i förrådet efter användning, vilket också är en bra aspekt för dig som har nedsatt fysik.

Denna elscooter med sadel är också bra för barn eftersom den har lite lägre maxhastighet och kortare räckvidd.

Vi gillar att den är så enkel att fälla ihop och justera. Vi tycker även om att den är billig att ladda.

Elscooter Rull Nitrox 120W är ett bra alternativ till dig som ska åka korta sträckor. Har du exempelvis nedsatt rörelse i benen eller smärtor, och ändå vill kunna ta dig till brevlådan eller gå promenad med hunden, är Nitrox billiga elscooter med sadel ett lagom alternativ.

Fri frakt, snabb leverans hos:

FAQ: Elscooter (Vanliga frågor och svar)

Hur snabbt får en elscooter gå?

Det beror på vilket land du tänkt köra elscootern i. Om du köper och tänker köra den i Sverige gäller 20 km/h.

Hur mycket kostar en elscooter?

Det finns många olika modeller men prisspannet för genomsnittliga elscootrar ligger runt 3 000-8 000 kronor beroende på hur stark motor du vill ha, byggkvalitet, märke med mera. Men det finns elscootrar som kostar upp emot 20 000 kronor mer.

Hur laddar man en elscooter?

Elscootern har ett uttag, vanligen på ramen. Det följer med en laddare i kartongen som du kopplar in i det uttaget och i ett vägguttag. En uppladdning tar omkring 5-8 timmar beroende på hur stort batteriet är och hur effektiv laddare du har.

Hur låser man en elscooter?

Vissa elscootrar kan du låsa motorn på via en medföljande app, då kan man inte starta elscootern. Eftersom elscootrar har solida däck är det inte alla som sedan kan låsas fast med ett säkerhetsklassat lås. Du måste undersöka om det finns en öppning i däcket för detta. Elscootrar väger sällan mer än runt 10-15 kilo, och de kan enkelt fällas ihop, så om du inte har ett bra lås kan du enkelt bära in och förvara den inomhus istället.

Så testar vi varje elscooter

När vi testar elscootrar har vi delat upp testet i två delar, det ena är ett prestanda- och säkerhetstest där vi kör vissa sträckor och utför mätningar. Exempelvis mäter i bromssträckan vid vissa givna hastigheter, och vi placerar ut konor och bygger banor där vi testar stabilitet och andra faktorer.

Den andra delen är ett långtidstest. Här kör vi elscootern under en längre tid, laddar den på nytt, testar hur långt vi kommer på en laddning osv. Hur fungerar elscootern över tid? Går något sönder? Är elsparkcykeln lika bra under alla väderförhållanden? Vad händer med körglädjen när däcken slits? De två testfaserna vägs samman och betyget på elscootern sätts sedan utifrån resultaten samt dess pris i butik. Den elscooter som är mest prisvärd blir bäst i test.

Köpa elscooter – Att tänka på

När du köper en elscooter är det viktigt att du fungerar igenom ett par punkter innan du slår till, så att du säkerställer att du får framföra den och att du kommer fram till din destination.

Checklista: Tänk på det här när du köper elscooter

  • Hastighet från lägsta till toppfart. För att du ska vara säker på att du får köra elscootern måste du undersöka dess maxfart. Den räknas som cykel om den går 20 km/h eller lägre, men du behöver få framföra moped om den går snabbare än så.
  • Räckvidden avgör hur långt du kommer. Det är viktigt att välja en elscooter med tillräcklig räckvidd, se till att du har marginal. Räckvidden påverkas negativt av motvind, uppförsbackar och din egen vikt.
  • Vikt och ergonomi. Bor du högt upp utan hiss, eller om du har nedsatt rörlighet, vill du ha en elscooter som väger så lite som möjligt. Det är viktigt att man har möjlighet att förvara elscootern skyddat, antingen i förråd eller inomhus i hemmet, eftersom det är en väldigt stöldbegärlig produkt. Då måste man orka bära in den. En annan punkt när det kommer till ergonomi är huruvida man vill ha gummidäck som ger mjuk dämpning när man kör på ojämnt underlag, samt om man vill ha en sadel så att man kan sitta ner.
  • Säkerhet. En kort bromssträcka är avgörande om du ska köra elscootern i trafikerade områden. Andra intressanta säkerhetsdetaljer är GPS-spårning, möjligheter att låsa elscootern på ett bra sätt, belysning för uppsikt i skymning samt bromslampor så att andra ser dig.
  • Pris. Priset är förstås avgörande. Vad har du för budget? Tänk på att det kan gå att fynda elscooter under mellandagsrean, Black Week och andra rea-veckor. Gör en bra deal på elscooter genom att känna till priset på den så att du vet när den kostar som minst.

Test-Piloterna
Logo