Elmätare TEST: 5 bästa energimätarna 2023 (bäst i test)

Med skenande elpriser fortfarande i färskt minne är det nog många som har tittat närmare på att köpa en elmätare av något slag.

Och det här är ett produktsegment där det praktiskt taget finns hur mycket som helst att välja mellan.

Därför har vi sammanställt de här fem elmätarna, som vi tycker har sina respektive styrkor och svagheter. Vi har tittat på hur användarvänliga de är, vilka funktioner de har och hur välbyggda de är.

Här hittar du den bästa elmätaren med wifi-uppkoppling, den bästa smarta elmätaren och den bästa billiga elmätaren. Men även den bästa 3-fas-mätaren och en mätare som vi valt att utse till den bästa rent generellt.

Visa hela +

Usmart strömbrytare med elmätare

Bäst elmätare för dig som vill sänka elförbrukningen

fyra stycken usmart elmätare
Typ: Portable elmätare/ Smarta hem Kapacitet: 1 per uttag, 4 i kit Display: Nej App: Ja

9.5 PRISVÄRD
9.7 ANVÄNDARVÄNLIG
9.6 FUNKTIONER
9.1 BYGGKVALITET

 

Bästa portabla elmätare som mäter strömförbrukning och har andra smart-funktioner

Usmart uttag med elmätare har gott om funktioner för den som vill övervaka och styra strömförbrukningen i hemmet. Att dessa kompakta uttag dessutom säljs i kit om fyra – till ett väldigt bra pris – gör att det blir extra enkelt att komma igång eftersom du kan koppla in och övervaka flera prylar samtidigt.

Detta är en portabel elmätare på så vis att du kan flytta den mellan olika uttag. Upptäcker du att det du trodde var en strömtjuv inte var det går det alltså snabbt att testa en ny pryl på en annan plats i hemmet. Det är också enkelt att bygga ut systemet eftersom du inte behöver någon central gateway – varje uttag ansluter till ditt befintliga trådlösa nätverk och därefter är det bara att ladda ned appen och börja övervaka.

Dessa uttag är så pass kompakta att de inte blockerar uttaget bredvid – vilket många andra sådana här smart-pluggar gör.

Usmarts elmätare är enkel att förstå sig på. Du ser strömförbrukningen i appen både i realtid och över tid.

Är du smart hem-nörd vill du kanske använda Tasmota men dessa är inte byggda för det, de är heller inte anpassade för att fungera på routerns kompletterande 5-gigahertznätverk utan du ska använda det vanliga 2,4-gigahertznätverket. Med det sagt så är detta två vettiga avvägningar av tillverkaren, och inget vi betraktar som något minus.

Usmarts uttag med energimätare 1-fas är den elmätare som blir bäst i test tack vare ett rimligt pris, att du får flera pluggar i samma kit och för att det är så enkelt att komma igång och följa med i elförbrukningen.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Nedis WIFIP110FWT Energiövervakning

Elmätare wifi som är både lättanvänd och funktionsrik

nedis wifip110fwt i sin kartong
Typ: Billig elmätare wifi Kapacitet: 1 inkopplad produkt Uppkopplad: Ja (WiFi) Stöd för röststyrning: Ja (Google Assistant/Alexa)

9.4 PRISVÄRD
9.1 ANVÄNDARVÄNLIG
9.2 FUNKTIONER
8.1 BYGGKVALITET

 

Smart elmätare med wifi och egen app för övervakning av dina prylar

NEDIS WIFIP110FWT Energiövervakning är en uppkopplad och billig elmätare som du kopplar in mellan vägguttaget och produktens strömkabel. Den sitter därmed i själva vägguttaget. Eftersom den är ganska billig kan du köpa flera stycken och ha på olika platser i hemmet. Exempelvis kan du koppla en till TV:n, en till diskmaskinen och en till tvättmaskinen.

Trots det låga priset är Nedis energimätare wifi-uppkopplad. Du behöver inte ha någon gateway eller befintligt smart hem på plats, utan det räcker att du har ett trådlöst nätverk hemma.

Denna elmätare är även smart på så vis att den har stöd för röstassistenter såsom Google Assistant eller Amazon Alexa, så att du kan röststyra den. Det innebär att du kan stänga av hela uttaget med ett simpelt röstkommando, exempelvis ”stäng av TV:n”. Då stänger den av strömmen till TV:n så att den inte kan stå och snål-dra ström på standby.

Det enda vi egentligen inte är så förtjusta i är appen som du kan använda för att övervaka förbrukningen eller stänga av och sätta på individuella uttag. Appen är lite rörig. Dock fungerar de även med Tuyas app så det är en klar fördel. Vidare tycker vi att produkten i sig kunde ha varit något mer strömsnål. Men sett till priset får du en rackarns bra enhet för att mäta elförbrukningen hos dina prylar.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Velleman elmätare DIN-montage

Elmätare med 3-fas för montage på skena i elcentralen

fast-3-matare-intro-min
Typ: Elmätare 3fas Moduler: 7 Separat normkapsling: Ja Uppkoppling: Nej Produktbeskrivning: Velleman

9.4 PRISVÄRD
9.2 ANVÄNDARVÄNLIG
8.4 FUNKTIONER
9.2 BYGGKVALITET 

Välkonstruerad elmätare med flera moduler

Velleman elmätare 3-fas är en himla smidig elmätare sett till att den har ett lågt pris men samtidigt alla de basala funktioner du kan önska. Denna billiga elmätare för DIN-montage kan enkelt anslutas så att du får koll på hur mycket el en 3fas-ansluten produkt drar, exempelvis varmvattenberedaren eller spisen.

Elmätaren har en display som är enkel att läsa av. Du ser tydligt siffrorna, den är lagom stor och har helt okej skärpa.

Det vi saknar är uppkoppling, exempelvis via wifi. Det gör att du inte kan läsa av denna mätare via någon app, istället behöver du gå in i rummet där du monterat den och läsa av den via displayen. Dock sparar du en hel del pengar eftersom du får en sju moduler bred elmätare för en ganska låg prislapp.

Denna 3-fas elmätare är alltså tänkt för DIN-montage. Det innebär att den monteras på en skena i din elcentral. Den har även separat normkapsling utifall det inte finns plats i ditt elskåp.

Ett plus för Vellemans elmätare är att den har pulsmätare samt indikatorer som visar huruvida den är korrekt ansluten till alla tre faser.

Velleman elmätare DIN-montage är en utmärkt elmätare för 3-fas då den kombinerar ett lågt pris med välfungerande grundfunktioner.

Fri frakt, snabb leverans hos:

TP-link Tapo P115 Smart Wifi Fjärrströmbrytare med energimätare

Lättanvänd plugg för energimätning och fjärrstyrning av vägguttag via ditt wifi

tp-link-tapo-elmatare
Typ: Elmätare med WiFi Kapacitet: 1 produkt per uttag Uppkopplad: Ja (wifi) Stöd för röststyrning: Ja (Alexa/Google Assistant)

9.1 PRISVÄRD
9.6 ANVÄNDARVÄNLIG
9.5 FUNKTIONER
9.2 BYGGKVALITET

Elmätare med wifi från välkänt märke inom säkerhet

TP-link Tapo P115 är en fjärrströmbrytare med energimätare. Detta vägguttag är så pass kompakt att det sällan påverkar andra kontakter i vägguttaget. En annan klar fördel med TP-links elmätare är att appen är väldigt lättöverskådlig. Den presenterar exempelvis en graf över energianvändningen så att du direkt ser hur dina insatser i hemmet påverkar förbrukningen.

TP-links elmätare har även andra funktioner. Du kan till exempel schemalägga avstängning av uttaget. Har du kopplat in julgransbelysningen i det och upptäcker att den drar mycket el så kan du schemalägga att den bara får vara igång tre timmar på kvällen varje dag. Vidare finns stöd för timer om du hellre använder det.

Dessutom har TP-link byggt in stöd för Google Assistant och Amazon Alexa så att du kan röststyra uttaget. Kopplar du in TV:n i det kan du alltså starta – eller stänga av – TV:n med röstkommando. Det gör att den inte står och drar ström på standbyläge mellan användningarna. För dig som är lite extra smart hem-intresserad kan det även vara bra att veta att det finns stöd för IFTTT.

Tyvärr säljs denna produkt inte i kit om flera. Men eftersom du inte behöver en separat gateway (produkten kopplar upp sig på ditt wifi hemma) så är det enkelt att bygga ut med fler pluggar över tid. Du kan därmed köpa en eller två pluggar nu för att börja övervaka potentiella energitjuvar i hemmet och schemalägga avstängning av dem, för att sedan köpa till fler vid nästa löning.

TP-link Tapo P115 Fjärrströmbrytare med energimätare är en utmärkt elmätare som varken kräver en elektriker eller en teknikvan person för installationen. Den är dessutom lika enkel att använda som den är att komma igång med.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Fibaro Z-wave-fjärrströmbrytare med energimätare

Smart elmätare för den som vill satsa på ett smart hem

två stycken fibaro smartplugg elmatare
Typ: Smart elmätare z-wave Kapacitet: 1 produkt per uttag Uppkopplad: Ja (Z-wave) Stöd för röststyrning: Ja (Google Assistant, Alexa)

8.4 PRISVÄRD
9.6 ANVÄNDARVÄNLIG
9.8 FUNKTIONER
9.4 BYGGKVALITET

Jordad smart elmätare för smarta hem

Fibaro Z-wave-fjärrströmbrytare med energimätare har fördel i att den är Z-wave vilket gör den väldigt energisnål i sig. Denna plugg är tänkt för dig som vill – eller redan har – börjat bygga på ett smart hem. Den är enkel att installera och ger en enormt bra översikt, samtidigt som du kan schemalägga och alla andra funktioner du kan tänkas vilja ha i ett digitalt hem.

Uttagen har LED-belysning så att du kan se att de fungerar, och du kan anpassa färgen efter egna önskemål.

Vi testar den i ett system med Home Center 3 Lite och det är lika enkelt att implementera den i systemet som alla andra smart hem-produkter anpassade för zigbee eller z-wave till den controllern. Den fungerar även med andra gateways såsom Athom Homey, Animus och liknande.

Den enda egentliga nackdelen är priset, speciellt om du ska ha flera – du får dock vad du betalar för!

Fibaro Z-wave-fjärrströmbrytare med energimätare blir bäst smart elmätare eftersom den fungerar med en lång rad olika gateways och smart hem-system, är enkel att använda och väldigt kompakt.

Fri frakt, snabb leverans hos:

FAQ: Allt om elmätare / energimätare

Hur fungerar en elmätare?

En elmätare mäter energiförbrukningen från en viss produkt eller produktgrupp så att du kan hitta energitjuvarna i ditt hem. Vill du ta reda på hur mycket el dina gäster i attefallshuset förbrukar, eller hur mycket el som varmvattenberedaren eller TV:n drar? Då är en elmätare 3-fas rätt produkt då den används för att mäta upp 3-fas-förbrukning, medan en mer portabel elmätare 1-fas istället används för att kolla hur mycket exempelvis kylskåpet drar och den kan enkelt flyttas mellan olika vägguttag.

Vad är en elmätare?

En elmätare är en produkt som övervakar elförbrukningen i realtid och över tid så att du vet hur mycket ström dina prylar drar.

Var sitter min elmätare?

Var din energimätare sitter beror på vad du har för bostad. Bor du exempelvis i hus sitter den oftast utomhus eller i ett elskåp i källare eller liknand. Bor du i lägenhet sitter den oftast i hallen direkt när du kommer in.

Hur läser man av en elmätare?

Du läser av elmätaren genom att titta på värdet på dess display, alternativt så finns det uppkopplade elmätare som du kan läsa av via en app.

Köpa elmätare / energimätare – köpråd

Den som ska köpa en elmätare måste först ta reda på vad den tänkt användas till.

Checklista: Tänk på det här när du köper matberedare

  • Elmätarens faser. Ska du läsa av hur mycket el som dina inneboende förbrukar i gästhuset eller attefallshuset? Då behöver du en elmätare av typen 3-fas. Detsamma gäller om du ska mäta elförbrukningen från specifika 3-fasprodukter eller från garaget. Ska du däremot mäta hur mycket en 1-fas-produkt slukar i ström så är det en enkel elmätare 1-fas du ska köpa – exempelvis för att mäta strömförbrukningen från TV:n eller diskmaskinen.
  • Hur elmätare läser av förbrukningen. När du ska köpa en elmätare måste du först fundera igenom hur du vill installera den. Ska du installera den utan elektriker är det en plugg i vägguttaget som gäller. Vill du istället installera den osynligt (bakom uttaget/i väggen) eller direkt i elcentralen krävs behörig elektriker. De som installeras i elcentralen monteras på skena, detta kallas för DIN-montage. De som installeras bakom uttaget kallas för puck. De du placerar i vägguttaget kallar man ofta för plugg. Det finns också modeller som kan monteras på nätbolagets elmätares LED-diod (pulsmätare) och som läser av hela husets förbrukning den vägen. Men den mer moderna lösningen är att man använder nätbolagets elmätares HAN-port (RJ45 eller RJ12) och kopplar in elmätaren med kabel då detta ger ett exakt mätvärde. Alla elmätare har dock inte HAN-port, det är bara moderna som har det.
  • Funktioner. De flesta elmätarna är simpla på så vis att de bara anger aktuell förbrukning i kWh. Men det finns uppkopplade elmätare som har en tillhörande app där du kan följa elförbrukningen både i realtid och över tid. Det finns även funktioner såsom minnesfunktion vid strömavbrott, möjlighet att ansluta flera produkter till samma elmätare med mera.
  • Byggkvalitet och garanti. En elmätare är en produkt som det är viktigt att du kan lita på eftersom den ska effektivisera din elförbrukning. Se till att du köper en produkt av hög kvalitet och med bra garantivillkor.

Så testar vi varje elmätare

Vi testar flera elmätare på samma typer av produkter och under samma period för att få en så rättvis uppfattning som möjligt. Vi undersöker så att varje elmätares resultat stämmer, men undersöker även andra saker såsom hur lätt det är att läsa av den, hur enkel den är att installera. Om energimätaren tar onödigt stor plats är detta exempelvis något som drar ner betyget.

Vissa energimätare förenklar resultatet för dig så att det blir mer lättbegripligt, exempelvis genom att presentera kostnaden för elförbrukningen istället för att bara ge dig ett kWh-tal. Andra är mer simpla i sin presentation. Sådant påverkar också betyget. Beroende på hur högt priset är på produkten sätter vi ett slutbetyg som återspeglar hur prisvärd den är.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Carl Eriksson
Test-Piloterna
Logo