Bästa eltandborste 2023: TEST av 4 produkter (bäst i test)

En eltandborste är att föredra framför en vanlig tandborste av den enkla anledningen att den ger ett bättre borstresultat. Du får en renare mun och mindre karies, helt enkelt.

Men hur ska man veta vilken tandborste som är bäst? Marknaden dräller ju av produkter.

Deu kan vara lugn, för vi har gjort jobbet åt dig. I det här testet har vi tittat på eltandborstar både för barn och vuxna, och undersökt hur väl de borstar rent, hur enkla de är att använda, deras byggkvalitet, batteritid och tillbehör (till exempel borsthuvuden).

Vi förklarar varför de olika tandborstarna finns med i sammanställningen och på vilka sätt det är bra – men beskriver även deras sämre egenskaper. Den eltandborste som är mest prisvärd och som fungerar bäst för en stor målgrupp blir testvinnare.

Testet uppdateras med nya eltandborstar i takt med att vi testar dem. En elektrisk tandborste ska både vara välbyggd och användarvänlig för att bli testvinnare. Barntandborstar får dessutom gärna göra tandborstningen lite roligare, till exempel genom att spela musik under så lång tid som tandläkare och tandhygienister rekommenderar att tandborstningen ska pågå.

Visa hela +

Braun Oral-B Genius X 20200S

Bästa eltandborste för vuxna eftersom den borstar så rent

oral-b genius x bäst i test bredvid sin förpackning
Prisklass: Mellan Timer: Ja Trycksensor: Ja Drifttid: 56min+ Lägen: 6

9.6 PRISVÄRD
9.6 BORSTNING
8.7 BYGGKVALITET & DESIGN
8.0
BATTERI
8.2
UNDERHÅLL
9.6
TILLBEHÖR

 

Välkonstruerad eltandborste som borstar helt rent utan obehag

Oral-B Genius X 20200S är en eltandborste från Braun som levererar hög klass till ett rimligt pris. Den underlättar verkligen din dagliga tandborstning. Brauns eltandborste har ett mjukt borsthuvud som kommer åt överallt. Borstar du upp mot tandköttkanten – som du ska – kommer den även åt runtom.

Något annat vi finner väl med Oral-B Genius X 20200S är att den varnar om du borstar för hårt. Att borsta för hårt är den vanligaste orsaken till skador på tänderna, och ett stort mörkt moln när du kommer på återbesök hos tandläkare eller tandhygienist.

Vårt test visar även att batteritiden är riktigt bra. Det räcker att du laddar upp den ungefär var tredje vecka om du borstar två gånger om dagen.

För dig som inte är så motiverad att borsta tänderna kan appen vara ett bra hjälpmedel. Där får du achievments när du borstar regelbundet. Den delar även ut utmaningar som man såklart gärna vill vinna.

Eftersom denna elektriska eltandborste (Oral-B Genius X) både motiverar och underlättar tandborstningen blir den bäst i test.

Läs hela testet här

Fri frakt, snabb leverans hos:

Philips Sonicare 3100

Bästa billiga eltandborste för vuxna

bäst billig eltandborste philips sonicare 3100
Prisklass: Budget Timer: Ja Trycksensor: Ja Drifttid: 14 dagar Lägen: 1

9.3 PRISVÄRD
9.2 BORSTNING
8.2 BYGGKVALITET & DESIGN
8.0
BATTERI
8.2
UNDERHÅLL
9.1
TILLBEHÖR

 

Välkonstruerad eltandborste som borstar helt rent

Philips Sonicare 3100 är en billig eltandborste med en minimalistisk formgivning och gott om användarvänliga funktioner. Trots sitt låga pris har den exempelvis trycksensor som varnar dig om du borstar för hårt. Vidare säger den till hur länge du ska borsta i varje kvadrant (del av munnen).

Philips eltandborste är en sonisk modell. Det innebär att den effektivt tar bort plack. Vi har testat den svarta modellen av denna elektriska tandborste. Men den finns även i en diskret rosa om du föredrar det.

Det är mycket enkelt att byta borsthuvud. Du har även okej batteritid – i alla fall med tanke på priset. Vi laddar vårt testexemplar drygt varannan vecka.

Philip Sonicare 3100 blir bäst billig eltandborste eftersom att den trots sitt låga pris har flertalet viktiga funktioner, borstar rent och har okej batteritid.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Oral-B Pro Expert Junior 6+

Bästa eltandborsten för barn som lär sig borsta tänderna

Oral-B Pro Expert Junior 6+
Prisklass: Budget Timer: Ja Trycksensor: Ja Drifttid: 30min+ Lägen: 2

7.5 PRISVÄRD
7.5 BORSTNING
7.2 BYGGKVALITET & DESIGN
8.3 
BATTERI
6.9 UNDERHÅLL
7.5
TILLBEHÖR

En hygglig eltandborste som kan växa med ditt barn

Oral-B Pro Expert Junior 6+ är en eltandborste som gör sig relativt bra inom de flesta segment. Vi finner att Oral-B Pro Expert Junior 6+ ger en god borstning samt att den har en riktigt lång drifttid. Ditt barn kan använda Oral-B Pro Expert Junior 6+ upp till 40 minuter + vilket är ett av de bästa resultaten bland barntandborstarna.

Vi finner även att Oral-B Pro Expert Junior 6+ är av lite större storlek men att det inte gör något då denna eltandborste utan större problem kan få vara kvar en stund till även om ditt barn växer, utan att den känns eller blir för liten vilket också är en ekonomisk fördel. Det finns också många borsthuvuden att välja mellan.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Philips Sonicare kids 3+

Godkänd eltandborste men kittlas lite

Philips-sonicare-for-kids-3-plus-prisvärd
Prisklass: Budget Timer: Ja Trycksensor: Ja Drifttid: 40min+ Lägen: 2

6.5 PRISVÄRD
6.7 BYGGKVALITET & DESIGN
6.7 BORSTNING
8.0 
BATTERI
7.3 
UNDERHÅLL
8.5 
TILLBEHÖR

En dyr men okej eltandborste för barn

Philips Sonicare Kids 3+ är en av dom dyrare eltandborstarna i vårt stora test för barn. Vi finner att denna eltandborste gör sig väl i segment såsom bland annat tillbehör där vi finner två medföljande borstar vilket uppskattas vi finner även att borstarna har olika mönster vilket gör att man kan byta vid behov. Philips Sonicare Kids 3+ har även det bästa batteriet i vårt test och vi finner en driftid på 40 min plus, vilket räcker gott och väl för ett par veckors borstande innan man behöver ladda.

Philips Sonicare Kids 3+ har dock vissa nedsidor, vi finner att denna eltandborste inte har en roterande borste utan den vibrerar mer vilket kan göra så att när man nuddar tandsköttet så kan det skapa en kittlande känsla vilket kan skapa problem. Vi finner även att vibrationerna känns relativt mycket i hela eltandborsten.

Fri frakt, snabb leverans hos:

FAQ: Eltandborste – Vanliga frågor och svar

Hur borstar man tänderna med eltandborste?

Placera tandkräm på borsthuvudet och låt lite vatten rinna över. Placera eltandborstens borsthuvud i munnen och starta den. Låt borsthuvudet röra sig sakta över varje tand. Borsta både insida, ovansida och utsida av tänderna. Tänk på att vinkla borsthuvudet upp mot tandköttskanten, bakterierna i gamla matrester i munnen kryper annars in där och du får då tandsten under tandköttet. Till slut får du karies, vilket är ett hål i tanden. Så det är viktigt att borsta mot tandköttet såväl som på tandytan.

Hur länge håller batteriet i en eltandborste?

Batteriet i en välbyggd eltandborste håller mellan 30-60 minuter. Du ska borsta tänderna två minuter per gång, och två gånger om dagen. Om batteritiden är 60 minuter innebär det att den håller i ungefär två veckor innan du måste ladda upp den på nytt.

Hur länge håller en eltandborste?

Köper du en välbyggd eltandborste håller den i flera år. Vårt gamla testexemplar Oral-B Triumph 5000 har fungerat i över fyra år utan problem. Se till att du köper en med bra garantier och från en välkänd tillverkare som kan säkerställa reservdelar och borsthuvuden under många år.

Så testar vi eltandborstar

Vi testar varje eltandborste genom att borsta tänderna med den varje morgon och kväll i ett par veckors tid. Dels gör vi prestandatester där vi mäter batteritid, ljudnivå och hur rent det blir. Det senare gör vi med hjälp av särskilda tabletter som färgar plack i munnen rött. Dels testar vi sådant som ergonomi, användarvänlighet och byggkvalitet genom att få en långtidsuppfattning om varje elektrisk tandborste.

Eltandborstens slutbetyg speglar hur prisvärd den är. Hur mycket tandborste får du för pengarna?

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Elina Blom

Elina Blom

Elina Blom är en välkänd och etablerad recensent inom hem, trädgård och hemelektronik. Hon har arbetat som produkttestare i över 15 år och även varit chefredaktör för stora kända tekniksajter. Idag håller hon i Test-piloternas tester av trädgårdsmaskiner. Elina har bland annat varit nordisk chefredaktör för TechRadar, arbetat som nordisk testredaktör på PriceRunner / bäst-i-test.se och byggt upp deras tester inom trädgård, hemelektronik och hushållsmaskiner och idag arbetar hon på Plantagen med deras redaktionella innehåll inom trädgård och trädgårdsmaskiner. Vid sidan av det arbetet testar hon allt från gräsklippare till häcksaxar för oss här på Test-Piloterna.se.

Test-Piloterna
Logo