Fönsterputsrobot TEST: 4 bästa robotarna för fönstertvätt 2023 (bäst i test)

Nej, det är inte bara du. Det ÄR svårt att tvätta fönstren. Och är det inte svårt så är det åtminstone ganska jobbigt. Två bra anledningar att skaffa en fönsterputsrobot.

Men du vill förstås inte köpa grisen i säcken, och det är ju sannolikt därför du är här. Sådan tur att våra experter har gjort grovjobbet åt dig, då. Här nedanför hittar du fem fönsterputsrobotar som vi testat och synat i sömmarna ordentligt. Var och en av dem är bra på sitt sätt, men bara en får äran att bli kallad ”bäst i test”.

Vi har bland annat tittat på hur bra robotarna gör rent, vilka olika funktioner de har, hur välbyggda de är och vad de kostar.

Visa hela +

Xiaomi Hutt C6 

Bäst fönsterputsrobot för hus, lägenhet och inglasad altan eller balkong

Xiaomi Hutt C6 fönsterputsrobot bäst i test putsar en dörr
Typ: Fönsterputsrobot Drift: Nätansluten och batteribackup med 30 min batteritid Tillbehör: 4 st putsdukar, 1 st flaska för påfyllnad av vattentank, strömkabel, manual, säkerhetslina Övrigt: Sprayfunktion

9.6 PRISVÄRD
9.2 RENGÖRING

9.6 FUNKTIONER
8.2 BYGGKVALITET

 

Fönsterputsrobot som sprayar själv och har ett metodiskt arbetssätt

Xiaomi Hutt C6 är en fönsterputsrobot som sprayar ut rengöringsmedel på rutan på egen hand. En av de största nackdelarna med andra fönsterputsrobotar på marknaden är att deras putsdukar torkar så fort. Många av de lite sämre modellerna vi har testat hinner bli torra efter bara halva fönstret, så de får man pausa, plocka ner, blöta duken på och starta på nytt. Det är inte användarvänligt.

Men denna putsroboten har inte det bekymret (inte någon av de topptestade robotarna har det), istället har den som självklar uppsida att den blöter sin duk själv. Duken hålls därmed välfuktad och jämnt fuktig över hela fönstret, vilket bidrar till ett riktigt jämnt och fint rengöringsresultat. Dessutom har den då enklare med lite mer intorkad smuts – även om du ofta kan behöva köra den två gånger för att få bort det.

hutt c6 fjärrkontroll med testvinnande fönsterputsrobot i bakgrunden

Fönsterputsroboten från Xiaomi påminner om Dite Fönsterputsrobot DiteWimba FPR20, med skillnaden att Xiaomis robot är snäppet billigare och att dess AI är något mer genomarbetad. I övrigt är de väldigt lika. Bägge blöter rutan, bägge har samma rörelsemönster och bägge missar tyvärr hörnen på rutan eftersom de har runda putsdukar (du behöver en fyrkantig tvättrobot för att komma åt det problemet).

Hutt C6 har en medföljande fjärrkontroll som gör att du kan styra den till hörnet av fönstret när den är klar. Det gör att du som bor högt upp kan placera fönsterputsroboten på utsidan av fönstret men från insidan, och även plocka ned den denna vägen. Den suger sig fast på rutan för egen hand och även om strömmen bryts hänger den kvar. Vidare har du en säkerhetslina du kan fästa inomhus.

Denna fönsterputsrobot fungerar även på speglar, dörrar, skåpluckor och andra objekt. Den pratar engelska och säger till när den är klar eller ger andra instruktioner. Men precis som alla andra fönsterputsrobotar vi har testat har den svårt för glansigt kakel, där tenderar den att larma.

Hutt Window Cleaning Robot C6 är en välbyggd fönsterputsrobot. Den blir bäst i test på grund av dess rengöringsresultat, säkerhetsfunktioner och att den jobbar relativt snabbt. Detta ihop med att den har ett väldigt bra pris.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Xiaomi Hutt DDC55

Bäst billig fönsterputsrobot för fönster som har problem med fettfläckar och annan enklare smuts

Xiaomi Hutt DDC5 bäst billig fönsterputsrobot
Typ: Fönsterputsrobot Drift: Nätansluten och batteribackup med drygt 30 min batteritid Tillbehör: 6 st putsdukar, 1 st flaska för rengöringsmedel, strömkabel, manual, säkerhetslina

9.5 PRISVÄRD
8.6 RENGÖRING
9.2 FUNKTIONER
8.5 BYGGKVALITET

Lättanvänd fönsterputsrobot med billigt pris och bra säkerhetsfunktioner

Xiaomi Hutt Window Cleaning Robot DDC55 är en fönsterputsrobot som har en rimlig storlek för fönster av standardstorlek och vars rengöringshastighet är väl avvägd till detta. Denna fönstertvättrobot klarar dessutom våtrengöring, något som – oväntat nog – är långt ifrån en självklarhet när det kommer till robotar för fönstertvätt. Det spelar ingen roll hur mycket vi blöter ner rutan, den håller sig ändå stabilt i sin bana och varken glider eller larmar.

Fönsterputsroboten från Xiaomi är väldigt användarvänlig. Du ska placera den i mitten av fönsterrutan och trycka på startknappen, sedan sköter den sig själv. Men AI:n är tillräckligt välprogrammerad för att vi exempelvis ska kunna placera den i hörnet för start. Den vet ändå hur den ska nå hela fönstret och när den är klar.

Fördelen med detta är att om du bor i lägenhet, eller har ett hus med två våningar, så kan du bara öppna fönstret inifrån och låta den suga fast på utsidan och sedan starta, så länge du har fäst säkerhetslinan på insidan behöver du inte gå ut på utsidan för att starta den. När den är klar kan du dirigera tillbaka den till hörnet via fjärrkontrollen.

Vi testar att bryta strömmen för att se om putsroboten trillar ner då men det gör den inte.

Tyvärr kan fönsterputsroboten inte spraya vatten på fönstret på egen hand utan du måste själv fukta dukarna undertill med den medföljande sprayflaskan. Vi fuktar om mellan varje fönster. Den medföljande flaskan innehållet inget rengöringsmedel, du häller själv i vanligt fönstertvättmedel.

Vill du ha en som kan spraya vatten själv är storasyskonet Hutt C6 ett bättre alternativ. Den fungerar på ungefär samma vis, men kan alltså spraya ut rengöringsmedel på fönstret i takt med att den tvättar.

Städresultatet är bra. Fönstren blir rena från fett, likväl som den får bort avtryck från husdjur eller ränder från traditionell fönstertvätt. Ingrodd smuts rår den inte på om du inte först sprayar fläcken och låter medlet verka en stund. Den når heller inte hela vägen ut i hörn på grund av sin runda form. Men bortsett från detta ser du stor skillnad på rutorna efter att den har rengjort dem.

Hutt Window Cleaning Robot DDC55 är en riktigt prisvärd fönstertvättrobot. Den blir bästa billiga fönsterputsrobot då den rengör fönster bra samtidigt som den är väldigt enkel att använda.

Fri frakt, snabb leverans hos:

Ecovacs Winbot 920

Bäst fönsterputsrobot för dig med ett hus med många och stora fönster

Ecovacs Winbot 920 putsar fönster
Typ: Fönsterputsrobot Drift: Nätansluten med batteribackup vid strömavbrott Tillbehör: 4 st putsdukar, 1 st flaska rengöringsmedel, strömkabel, manual, säkerhetslina Lanseringsår: 2020 Mer: Långtidstest

9.1 PRISVÄRD
9.4 RENGÖRING

9.6 FUNKTIONER
8.5 BYGGKVALITET 

Fyrkantig fönsterputsrobot som kommer åt bra i hörn

Ecovacs Winbot 920 är den billigare syskonmodellen till tillverkarens helt trådlösa premiumtvättrobot Winbot X, och 920 kommer – trots det lägre priset – med en välbyggd och genomtänkt konstruktion. Formen är fyrkantig vilket gör att den även kommer åt i hörn, till skillnad från de mer kompakta modellerna i testet. Den har också ett metodiskt rengöringsmönster som gör att den når hela fönstret både en och två gånger beroende på val du själv ställt in. Eftersom den är uppkopplad kan du styra och göra inställningar via en smidig app. Den har även stöd för styrning via smart högtalare.

Som du säkert förstår är detta en funktionsfylld och välkonstruerad fönstertvättrobot. Den gör också rent på ett ganska tidseffektivt vis. Eftersom den rör sig relativt fort men också metodiskt lämpar den sig för helfönster och större panoramafönster. Du kan lämna den att arbeta fritt utan att oroa dig eftersom den har både batteribackup och säkerhetslina.

Rengöringen är bra så länge det inte är ingrodd smuts. En nackdel är dock att den inte kan spruta ut rengöringsmedel själv, och dess putsduk torkar ganska fort. Det gör att man mer ofta än önskvärt måste ta ner den och fukta om. Alternativet är att spruta direkt på fönstret när det är svåra fläckar, men då får man vara försiktig för sprutar du för mycket är det risk att den börjar glida. Den kommer att larma då, så ur säkerhetssynpunkt gör det inget men det stör förstås rengöringen.

Smuts såsom fläckar, fingeravtryck, nosavtryck och annat bearbetar den bort med lätthet.

Något vi finner negativt är att den inte alltid startar direkt. Ibland får man vänta ett tag innan den börjar arbeta, det är som att den står och tänker. Hade det inte varit för detta hade den varit betydligt mer tidseffektiv i sin rengöring. Nu är hastigheten bra och absolut godkänd, men inte så att vi hoppar och skuttar av glädje.

Ecovacs Winbot 920 är ett av de bästa alternativen för dig som har stora fönster och som vill ha noggrann rengöring hela vägen ut i hörnen. Den är ett prisvärt alternativ med bra rengöringsförmåga, app-styrning och annan smart funktionalitet samt helt okej AI.

Fri frakt, snabb leverans hos:

DiteWimba FPR16

Fönsterputsrobot som sköter sig själv medan du dricker kaffe

ditewimbe fpr16 tvättar fönster
Typ: Fönsterputsrobot Drift: Nätansluten med batteribackup vid strömavbrott Tillbehör: 8 st putsdukar, 4 st rengöringsringar, strömkabel, manual, säkerhetslina Lanseringsår: 2019

8.6 PRISVÄRD
8.3 RENGÖRING
9.2 FUNKTIONER
8.5 BYGGKVALITET

Fönsterputsrobot med fjärrkontroll och rimlig storlek

DiteWimba FPR16 är en ganska liten fönsterputsrobot som rör sig metodiskt över fönstret. Storleken och det greppvänliga handtaget gör att den är lättplacerad oavsett om ytan är lite svåråtkomlig. Den fungerar även bra på exempelvis speglar och liknande.

Vi har lite bekymmer med att den på stora fönster ibland inte tvättar hela fönstret, där verkar AI:n ibland spela den ett spratt. Men på små fönster fungerar vårt testexemplar betydligt bättre. Med små fönster avses 90-fönster eller mindre. Alternativt lite smalare fönsterpartier på altandörr, inglasad balkong och liknande.

DiteWimba FPR16 klarar av att få bort fettfläckar, fläckar från husdjur och fläckar som ännu inte torkat. Ska du få bort ingrodd smuts måste du först blöta fläckarna och låta medlet verka en stund.

Fönsterputsroboten från Dite är lätt att förstå sig på. Knapparna för on/off och start sitter tyvärr på olika sidor av den vilket inte är så behändigt om du vill använda den med enhandsgrepp. Men du kan alltid starta motorn före du placerar den på rutan och därefter trycka på start.

Denna fönsterputsrobot låter en del när den arbetar, men inte så att det stör grannar eller liknande.

DiteWimba FPR16 passar dig som bor i en lite mindre lägenhet eller ett mindre hus med små eller standardstora fönster, som du inte vill putsa själv.

Fri frakt, snabb leverans hos:

FAQ: Fönsterputsrobot – Vanliga frågor och svar

Vilken fönsterputsrobot är bäst?

Den fönsterputsrobot som är bäst är den som arbetar mest tidseffektivt på dina fönsterrutor. Har du stora fönsterpartier vill du ha en ganska snabb fönstertvättrobot som arbetar metodiskt och med bra putstryck så att det blir rent på första omgången. Har du små fönster gör det kanske inget om den tar lite längre tid på sig eftersom det handlar om så kort tid ändå.

Hur fungerar en fönsterputsrobot?

Fönsterputsroboten fungerar som så att den suger sig fast mot fönsterrutan genom att skapa ett vakuum, och sedan drar den sin putsduk över rutan tills den täckt hela ytan. Vissa robotar rör kroppen i ett zickzackmönster, andra åker kors och tvärs i raka spår. När fönsterputsroboten är klar meddelar den dig det medan den fortsatt suger sig fast och väntar på att du ska plocka ner den.

Vad är skillnaden på en fönstertvätt och en fönsterputsrobot?

En fönstertvätt är en skrapa (antingen manuell eller batteridriven) som du själv drar över fönstret efter att ha sprayat rengöringsmedel på det. De batteridrivna kan ofta samla upp vattnet så att du slipper få det i fogarna på fönstret. Fönsterputsroboten är en robot som på egen hand rengör ditt fönster med hjälp av vakuum och putsdukar.

Köpa fönsterputsrobot – köpråd

Den som ska köpa en fönsterputsrobot måste först undersöka hur stora fönster den har och hur högt upp roboten behöver kunna klättra, många av dem går på kabel. Vidare bör den sätta en budget för hur mycket roboten får kosta.

Checklista: Tänk på det här när du köper fönsterputsrobot

  • Vad du får för pengarna. Sätt en budget, vad får din fönsterputsrobot kosta? De lite dyrare är ofta fyrkantiga modeller som når hela vägen ut i hörn, och som kan appstyras. De lite billigare har ofta två runda putsdukar och rör sig genom att förflytta ömsom ena duken ömsom andra.
  • Sladd eller batteri. De flesta fönsterputsrobotar har numera ett inbyggt batteri men batteritiden varierar kraftigt och de flesta körs bäst på sladd med batteridriften som backup ifall det blir strömavbrott (så att roboten inte trillar ner och går sönder eller skadar någon). Dock finns det modeller som klarar att tvätta fönster uppemot 40 minuter utan sladd. Har du långt till vägguttaget kan det vara värt att satsa på en sådan.
  • Tvätta fönster. Fönsterputsroboten måste förstås vara bra på att tvätta fönster. Rengöringen beror av tvättrobotens rörelsemönster, dess putsdukar, dess form och hur hårt de suger fast på fönstret. Du kan ofta ställa in att de ska köra fönstertvätten två omgångar i rad om du har väldigt smutsiga fönster. Vidare finns det fönsterputsrobotar med sensorer som känner av om det är lite extra smutsigt och då går över just den ytan flera gånger.
  • Tvätta annat. Många fönsterputsrobotar har kantsensor. Det gör att du även kan använda dem för att tvätta speglar, skåpluckor, inomhusdörrar, entrédörren och andra objekt i hemmet. Ja till och med väggarna.

Så testar vi varje fönsterputsrobot

Vi testar varje fönsterputsrobot genom att använda den i flera olika miljöer. Ett av husen vi testar den på har stora fönsterpartier som sträcker sig drygt tre meter upp samt ett triangulärt fönster i toppen. Ett annat hus har standardfönster av 90-typ med spröjs på insidan. Vi testar dem även på ett lägenhetsfönster ett par våningar upp för att se hur lätt det är att använda fönstertvättroboten i den miljön. Varje fönsterputsrobot får putsa rent såväl fingeravtryck som intorkad smuts.

Med tiden märker vi hur väl fönsterroboten presterar. Allt från funktionalitet till städresultat bedöms. Priset på fönsterputsroboten är sedan avgörande för slutbetyget.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Elina Blom

Elina Blom

Elina Blom är en välkänd och etablerad recensent inom hem, trädgård och hemelektronik. Hon har arbetat som produkttestare i över 15 år och även varit chefredaktör för stora kända tekniksajter. Idag håller hon i Test-piloternas tester av trädgårdsmaskiner. Elina har bland annat varit nordisk chefredaktör för TechRadar, arbetat som nordisk testredaktör på PriceRunner / bäst-i-test.se och byggt upp deras tester inom trädgård, hemelektronik och hushållsmaskiner och idag arbetar hon på Plantagen med deras redaktionella innehåll inom trädgård och trädgårdsmaskiner. Vid sidan av det arbetet testar hon allt från gräsklippare till häcksaxar för oss här på Test-Piloterna.se.

Test-Piloterna
Logo