Löpband TEST: 6 bästa löp- och gåband 2023 (bäst i test)

Löpning är förstås en utmärkt träningsform, men det går inte att förneka att löpning utomhus fungerar bäst under sommarhalvåret på våra breddgrader. Lösningen på dilemmat med is, slask och snö stavas löpband.

Det här är förhållandevis dyra produkter att köpa, och därför är det förstås extra viktigt att man har koll på utbudet och vad som skiljer olika löpband åt.

Våra experter har testat sex av de mest populära löpbanden för konsumentmarknaden idag, och bedömt hur bra de är i förhållande till vad de kostar. Här hittar du inte bara det löpband vi anser är bäst, utan även det bästa billiga löpbandet och det bästa löpbandet för gång.

Visa hela +

Titan Life Treadmill T65

Testvinnande löpband med bra dämpning och lättanvända funktioner

titan-life-treadmill-t65-bast-i-test-webp
Typ: Hopfällbart löpband Vikt: 85 kg Maxvikt användare: 120 kg Hastighet: 1-22 km/h App-stöd: Nej men 5″ skärm Storlek ihopfällt: 155x85x121 cm Löpyta: 140×52 cm

9.7 PRISVÄRD
9.8 KOMFORT
9.2 FUNKTIONER
9.4 BYGGKVALITET

 

Ett löpband som faktiskt får dig att vilja träna – ofta!

Löpbandet väger en hel del men är utrustat med hjul så när du fällt ihop det är det lätt att rulla undan. Storleksmässigt är det lagom för hemmabruk eller för hemmagymmet. Det sitter en handpulssensor på så att du har koll på fysiken. Vill du ha utökad funktionalitet går det att köpa till andra tillbehör.

Löpbandet från TitanLife har ett riktigt bra utbud träningsprogram(48 stycken), flertalet hastighetsval och dessutom ställbar vinkel i upp till 22 intervaller så att du kan springa i uppförsbacke om du vill. Genom den fem tum stora displayen ser du kaloriförbränning, puls och andra viktiga värden.

Överlag gör programmen träningen roligare, och man blir motiverad att springa oftare. Här finns exempelvis gott om program för intervallträning.

Titan Life Treadmill T65 blir bäst i test eftersom det är är välbyggt, funktionsfyllt och lätt att använda. Framför allt uppskattar vi det för du blir så motiverad i din träning.

+ God bygkvalitet, Pulssensor, bra träningsprogram
Väger den del

Fri frakt, snabb leverans hos:

Kingsmith Treadmill K12

Billigt löpband med app-stöd och välbyggd konstruktion

kingsmith-walkingpad-a1-BB
Typ: Hopfällbart löpband Vikt: 33 kg Maxvikt användare: 120 kg Hastighet: 0,8-12 km/h App-stöd: Ja Storlek ihopfällt: 53×79,2×13,9cm

9.6 PRISVÄRD
9.8 KOMFORT
8.9 FUNKTIONER
9.2 BYGGKVALITET

 

Hopfällbart löpband som ger utmärkt stötdämpning och som är bra för nybörjare

Kingsmith Treadmill K12 är ett billigt löpband som passar bra i de flesta hem eftersom det dämpar ljud bra. Detta löpband har en stötdämpande konstruktion. När du springer på det dämpar det dina steg, så det låter inte lika mycket som vissa andra löpband vi har testat. K12 är därför ett optimalt löpband att ha i exempelvis en lägenhet då dina grannar inte blir störda när du tränar. Stötdämpningen bidrar även positivt för din löpning eftersom det blir skonsamt för knän och fötter.

Löpbandet är lätt att byta plats på. Det finns två hjul i fronten så att du enkelt kan rulla runt det på golvet. Men det står också stabilt när du väl använder det. Bandets bredd är klart godkänd. Vi har inga problem att springa på det utan att fundera vidare över storleken.

Monteringen är enkel. Löpbandet levereras i ett färdigt format. Du fäller upp handräcket, där har du två muttrar som du skruvar in. Sedan är du klar. Det finns en LED-display på nedre främre delen av bandet. Den ger dig information om din löpning, men den är för liten och av ganska låg kvalitet för att ge något verkligt mervärde. Däremot kan du placera din mobil i förvaringsutrymmet och använda appen istället.

På löpbandet finns förvaringsutrymme för mobiltelefon och dylikt, vilket fungerar bra. Det följer dock med en fjärrkontroll som inte storleksanpassats efter förvaringsutrymmet, man måste pressa ner den, eller låta den hänga fritt i snöret. Fjärrkontrollen (eller mobilen) används för att styra löpbandets inställningar, lägga upp träningsprogram och för att välja program.

Kingsmith Treadmill K12 passar utmärkt för träningsintresserade som söker ett bra dämpat band till en lite lägre kostnad. Du som exempelvis bor i en lägenhet.

+ Bra dämpning, Appstöd, Enkel att montera
Fjärkontrollen sitter lite dåligt

Fri frakt, snabb leverans hos:

Sole Fitness Löpband F85

Rejält löpband för dig som springer ofta och mycket

Löpbandet Sole Fitness F85 för hemmabruk
Typ: Hopfällbart löpband Vikt: 136 kg Maxvikt användare: 150 kg Hastighet: 1-22 km/h App-stöd: Nej men Bluetooth och USB Storlek ihopfällt: 107x94x183 cm Löpyta: 152×56 cm

9.4 PRISVÄRD
9.9 KOMFORT
8.7 FUNKTIONER
9.8 BYGGKVALITET 

Löpband för dig med gott om plats i hemmagymmet och som vill ta träningen till nästa nivå

Sole Fitness Löpband F85 är ett löpband som har en något saftig prislapp men som samtidigt riktar sig mot dig som har plats och som vill satsa på din löpträning på allvar. Här får du verkligen bästa möjliga komfort under löpningen.

Hemmagymmet känns som ett proffsgym så fort vi får träningsbandet på plats. Här finns allt en träningsnörd kan önska sig. En riktigt stor yta att springa på, användarvänliga kontroller och en stark motor på hela 4 Hk. Det märks på prestandan. Detta löpband tål allt och har en hög topphastighet.

Du kan ställa vinkeln upp till 15 procent. Intervallträningen blir både rolig och utmanande när du har så många variationsmöjligheter.

Det ingår både handpulssensor och pulsbälte. Ska vi vara petiga saknar vi en app där vi kan följa träningen, alternativt koppling till någon av de träningsappar som redan finns. Men du kan däremot göra egna program, och det finns ett tiotal försparade som även knyter an till pulssensorn.

Sole Fitness F85 har fördel i att du både kan ansluta mobilen trådlöst till det, och att du kan ladda din telefon samtidigt som du springer. Dessutom finns det fäste för surfplatta. Fästet är placerat ovanför displayen, istället för under såsom många andra tillverkare placerar den. Detta gör att du kan se både surfplatta, mobiltelefon och display på en och samma gång. Det blir därmed enkelt att övervaka och styra träningen.

Vi uppskattar Sole Fitness F85 enormt efter ett par veckors träning. Det är det klart bästa löpbandet för dig som springer ofta eller som har känsliga knän och leder.

+ Stark motor, God löpyta, Hög topphastighet
Skulle funnits en app

Fri frakt, snabb leverans hos:

Titan Life Athlete T73

Prisvärt löpband som tar liten plats i hemmet

Hopfällbara löpbandet Titan Life Athlete T73 i fullbild
Typ: Hopfällbart löpband Vikt: 79 kg Maxvikt användare: 130 kg Hastighet: 1-22 km/h App-stöd: Ja (Fitshow för överföring av data till Apple Health mm) Löpyta: 140×51 cm

9.4 PRISVÄRD
9.2 KOMFORT
9.5 FUNKTIONER
8.1 BYGGKVALITET

Smidigt löpband med ett bra utbud program och flera användarprofiler

Titan Life Athlete T73 är ett hopfällbart löpband som är kompakt i ihopfällt läge och det är därmed lätt att rulla under sängen eller in i garderoben. Det väger heller inte särskilt mycket så du kan enkelt ställa det på högkant vid förvaring.

Trots den tunna, lätta designen är det skönt att springa på, även över tid är det bekvämt och stötdämpande så du kan lätt springa en timme utan att känna negativ påverkan på leder, fötter med mera. Övar du inför maraton vill du kanske ha en lite längre löpyta för att verkligen kunna sträcka ut, men löpytan på detta löpband räcker bra för den som vill kunna springa hemma för att gå ner i vikt eller förbättra konditionen.

Något testfamiljen kommer att uppskatta är att man kan ha flera profiler. Så är ni två vuxna och en ungdom som alla vill hålla koll på sin utveckling kan man spara detta i tre olika profiler.

Löpbandet är även välutrustat i övrigt. Du har ett tjugotal program, pulssensor, möjlighet att ställa lutningen upp till 20 procent plus att toppfarten sträcker sig hela vägen till 22 km/h vilket är ovanligt för prisklassen. Stöd för bluetooth så att du kan tracka din data i mobiltelefonen finns också, för detta använder du appen Fitshow.

Vi gillar att det finns program för intervall, samt fysikhöjande program med backar.

Titan Life Athlete T73 är ett särdeles bra löpband för dig som saknar en dedikerad yta för träningen, du som vill kunna fälla ihop och ställa undan bandet mellan varje träningspass och som samtidigt vill att det är prisvärt och funktionsfyllt.

+ Bra stötdämpning, lätt att förvara, funktionella program

Fri frakt, snabb leverans hos:

Kingsmith Walkingpad A1 Pro

Skonsamt gåband för dig som vill vara snabbt igång

kingsmith-walkingpad-a1-min
Typ: Hopfällbart gåband Vikt: 28 kg Maxvikt användare: 100 kg Hastighet: 0-6 km/h App-stöd: Ja Storlek ihopfällt: 0,5 kvm Gåyta: 120×41,5 cm

9.3 PRISVÄRD
9.4 KOMFORT
9.7 FUNKTIONER
9.2 BYGGKVALITET

Detta gåband är så kompakt att det kan förvaras under skrivbordet

Kingsmith Walkingpad A1 är ett portabelt gåband som är hopfällbart på mitten. Att fälla upp det går på nolltid. Det enda du behöver göra är att vika upp det. Men var lite försiktig mot slutet för den drar till när den ska knäppa i, och du bör då hålla emot lite lätt så att den inte slår i golvet.

Det följer med en fjärrkontroll för smidig styrning. Vi föredrar autoläget eftersom det känns som en naturlig promenad. I det läget anpassar den hastigheten efter hur fort du rör benen.

Vi uppskattar verkligen displayen på botten, och läget där den startar automatiskt när du ställer dig på den. Använder du gåbandet för att nå dagens stegmål medan du arbetar vid skrivbordet gör denna funktion det väldigt smidigt, för du kan kliva av om du ska hämta något och sedan kliva på och direkt vara igång och gå igen framför datorn. Du slipper trassla med knapptryck eller inställningar. Det sparar även ström eftersom det blir som ett viloläge.

Kingsmith Walkingpad A1 är även bra för det har en lagom yta att gå på, samtidigt som det tar väldigt liten plats när det är ihopfällt. Det är ett utmärkt gåband och blir därför testvinnare i denna kategorin.

+ Bra position av display, perfekt för promenader, automatisk start
Smakar ok

Fri frakt, snabb leverans hos:

Xiaomi Kingsmith Treadmill K15

Löpband med stor display och smidig styrning

Kingsmith-k15-min
Typ: Hopfällbart löpband Vikt: 93 kg Maxvikt användare: 136 kg Hastighet: 1-20 km/h App-stöd: Nej men WiFi och 7″ skärm Storlek ihopfällt: 100x90x182 cm Löpyta: 152×51 cm

8.0 PRISVÄRD
7.5 KOMFORT
8.9
FUNKTIONER
8.2 BYGGKVALITET

Ett löpband som kommer med en funktionell display men en tveksam byggkvalitet.

Kingsmith Treadmill K15 är ett rejält löpband. Konstruktionen är tung och något skrymmande. Det är två fällbara stöd du kan hålla i, eller fälla upp om du inte vill använda dem. Dessa känns rangliga i kvaliteten.

Bandet på K15 är ungefär samma bredd som det på K12, men det finns mer döyta i denna konstruktionen vilket gör att den tar upp mer plats i rummet. Då förväntar vi oss också ännu bättre stötdämpning, men här får vi snarare motsatsen. Det blir kraftiga vibrationer när vi springer på det. Därför lämpar sig inte detta löpband i en lägenhet, det är mer optimerat för betonggolv i villa.

Den har en stor LED-display med klar blå text som är lätt att läsa och förstå sig på. Det är en touchskärm, men du kan även styra med mobiltelefonen eller den medföljande fjärrkontrollen. Oavsett hur du väljer att styra din träning så går det smidigt och lätt att både byta program och att övervaka sina framgångar.

+ Stor och tydlig LED skärm, Stöd för app,
Plastiga delar, Tveksam stötdämpning

Fri frakt, snabb leverans hos:

FAQ: Löpband – Vanliga frågor och svar

Måste man smörja löpband?

Du bör smörja ditt löpband regelbundet eftersom det minskar slitaget och gör så att löpbandet håller längre. I vissa fall är smörjning av löpbandet dessutom helt avgörande för garantin.

Vilken olja ska man ha till löpbandet?

Du ska smörja löpmattan ungefär var tredje månad vid normal användning, och ska då använda en smörjolja som är avsedd för att göra detta vilket vanligen är silikonolja. I specifikationen för ditt löpband brukar det framgå vilken olja som tillverkaren rekommenderar till just din modell.

Hur mycket el drar ett löpband?

Ett löpband drar i regel runt 500-1000 kW vilket innebär att det kostar mellan 0,5 öre upp emot 2 kronor per träningstimme. Så springer du en timme två gånger i veckan kostar det dig som mest tio kronor i månaden.

Vad kostar ett löpband?

Ett löpband kostar från 5 000 kronor upp till 100 000 kronor beroende på hur avancerad modell du vill ha. De allra enklaste modellerna för vardagsrum och hemmakontor ligger på under 10 000 kronor, medan den som har ett hemmagym eller annat större utrymme för löpbandet kan titta i prisklassen runt 20 000 kronor för bättre dämpning och ökad komfort. Det beror lite på hur ofta du tränar och vad du vill ha ut av ditt löpband.

Köpa löpband – köpråd

Den som ska köpa löpband bör först avgöra om den anser sig vara nybörjare eller proffs på löpning, eftersom det är fullständigt avhängigt vilken prisklass du bör ge dig in i. Ett bra löpband för den som inte tränar mer än 1-2 gånger i veckan kostar runt 10 000 kronor. Men ska du träna inför halvmaran är det bättre att titta runt det dubbla eftersom det är först då du får så pass bra dämpning att komforten håller över tid.

Checklista: Tänk på det här när du köper löpband

  • Storlek och maxvikt: Om du har ett hemmagym med plats för löpbandet, och därmed inte måste fälla ihop det mellan varje användning, kan du köpa ett löpband med stor löpyta och rejäl konstruktion. Letar du efter ett du kan ställa undan efter varje pass är ett hopfällbart och lätt löpband rätt för dig. Men tänk på att maxvikten ofta är lägre på de lite mindre löpbanden. Väger du mycket får du kanske gå upp i storleksklass.
  • Typer av program: Utöver antalet inbyggda program och möjligheten att skapa egna, är också programtypen viktig. Du vill kanske ha backträning med, pulsstyrda program eller så vill du kanske träna intervall. Intervall är bra för den som jobbar på viktminskning eller bättre flås. Ska du däremot springa maraton vill du kanske istället ha tillgång till program där du tävlar mot datorn eller andra användare.
  • Löpbandets funktioner: Det är alltid smidigt med en stor skärm så att man slipper tänka på att ladda Ipaden. Men det är ändå fördelaktigt med stöd för mobiltelefon och liknande eftersom du då enkelt kan ladda ner all din träningsdata och följa din utveckling i appar avsedda för detta. Springer du även ute får du då ett löpband som går ihop med din data från dessa löprundor.
NordicTrack 2.75 chp i test

Så testar vi löpband

När vi testar löpband börjar vi med att ta tiden under monteringen samt undersöker hur många steg som krävs för att gå från nedpackat till färdigmonterat löpband. Därefter går vi igenom alla funktioner och alla sätt att styra löpbandet.

När detta är klart tränar vi på löpbandet. Vi testar allt från att gå till att springa. Vi mäter även ljudnivån, dämpning, storlek på springbandet med mera.

Det löpband som blir bäst i test är det som ger bäst värde för pengarna utifrån alla dessa aspekter men med träning som det viktigaste värdet.

Vi är en gratissajt och kommer alltid att vara det. Men om du tycker om det vi gör kan du trycka på en av köplänkarna. Då får vi en liten procent av återförsäljaren om du köper något, och det gör att vi kan göra fler tester.

Carl Eriksson
Test-Piloterna
Logo